Friday, March 18, 2011

kenapa aku benci orang Indon!



  
            
aku tak taw lah tempat lain tapi kalau ko belajar dekat UM nih perkara ni memang kalau ko tak sabar dah lama ko kene sawan or mereng. seyesly.


biasanya orang balik kerja pukul 5 ke atas kan. so dalam waktu tuh jugak lah makcik2 or kakak2 or pakcik2 or mat2 indon yang kerja dekat UM ni balik jugak and kalau ko balik saing diaorang ko taw lah hazab nye macam mana.


aku bukan nak cakap ape lah kan. aku takde lah anti perkauman or anti rakyat asing or ape-ape lah kan. tapi kalau ko sendiri yang kene memang ko pon stress tahap melampau gila pork lah.


ape diaorang buat? ko bayangkan setiap hari kalau diaorang nak naik bas dorang akan berebut and tolak2 ko macamkan ko ni binatang. ko tak rasa pape ke? setiap hari ko bayangkan. selama 4 tahun aku belajar dekat UM ni aku mengalami benda tuh hampir setiap hari. kan aku cakap kalau ko tak sabar dah lama ko masuk hospital sakit jiwa.


yang aku peliknya dorang ni langsung takde sikap penyabar sikit ke? dah lah menumpang dekat negara orang lepas tuh buat taik macam tak rasa pape. cuba ko bayangkan ko dah beratur nak tunggu bus tiba-tiba bus datang dorang yang tak beratur terus tolak-tolak ko semata-mata nak dapat tempat duduk dalam bas. sial tak?



paling sial kalau ko tak dapat duduk and dia dapat duduk dia akan pandang ko lepas tuh senyum2 sinis. macam mintak pelempang tak?


aku taw lah semua orang nak balik rumah nak rest kan but at least show some respect lah sikit kan. ke dekat negara dorang memang takde belajar adab semua ni? setiap hari dok berebut naik bas macam kan rumah dorang tuh ada kaki kalau balik lambat sikit rumah tuh lari. 


yang aku tak puas hati ni rakyat Malaysia sendiri boleh beratur penat-penat and naik bus bertolak ansur tapi dorang yang merempat dekat negara kita ni langsung tak hormat kita. macam cibai. kalau dah tolak-tolak tuh mulut kalau senyap takpe. ni bercakap macam nak suruh satu bas dengar ape ko cakap kan. cakap pelan-pelan sudah lah. ni kalau boleh tak menjerit tak puas.


petang tadi masa aku balik library memang aku jerit je sebab penat aku beratur tiba-tiba dorang datang terus tolak-tolak aku kan.


' tak payah lah nak tolak-tolak. bodoh! '



seyes geram. orang lain pon penat jugak tapi agak-agak lah kan. ingat student tak penat ke? kalau ada yang kene buat lab concrete angkat batu pasir segala bagai tuh. ko setakat keje bersih2 kan lantai ape de hal. kecoh sangat.


aku rasa macam nak cadangkan kat rapid supaya buat bas khas untuk rakyat Malaysia supaya tak tertindas dengan dorang nih. lagi satu yang tak boleh bla yang dah tua-tua baya mak aku pon sanggup tuh lawan tolak-tolak jugak.


ape tah ko dapat. tak paham betol aku.dem gila lah!







hamek ko!










maaf emosi penulis memang tidak stabil.
















ok bai.




             
           


With Love : Syazwana Jamal :)


11 comments

March 18, 2011 at 11:10 PM

betul2 . tah pape je dorang . tak sedar diri , tade adab pulak tuh .

March 19, 2011 at 12:09 AM

@June Md Fouzi
taw takpe.
geram sangat.
grrr

March 19, 2011 at 12:18 AM

sabo je la dik

March 19, 2011 at 12:50 AM

@Jue
ye kak.
T____________T

March 19, 2011 at 1:24 AM

nasib , aku dok dalam hostel uia ;p

March 19, 2011 at 1:27 AM

@Misshy Innz
arghhh tensi
HAHA!

March 19, 2011 at 2:05 PM

wanaaaaaaaaaaaa!! tadi ak kene weyh serangan al**n2 nie. dah la ak sorg je. T___T

pastu ak give up. ak tgu je sume naek dlu. mencik. dah la busuk wey..

dtg negara org tpi buat mcm negara sendri. well at least respect ar kan. bile org benci, tau plak marah, tpi perangai bodoh.

March 19, 2011 at 2:19 PM

@azureEn
taw takpe
kadang-kadang aku pon buat camtuh
kadang-kadang aku sengaja balik lambat.
tak sanggup balik saing dorang nih
macam siot jek

Anonymous
December 16, 2011 at 7:10 PM

Pernah ada gerai di kedai cina. Pembantu indon ni selalu manis bila hidang makanan - dengan tertib - tapi di belakang suka mengumpat macam macam tentang pelanggan malaysia = datang restoran nak cari jantanlah, buang masa lah, tak pandai jaga anaklah dll. Meluat tengok perangai dia orang. Yang paling saya terkejut, ada orang malaysia yang sanggup beli jaket baru untuk salah seorang pembantu tadi bila kontrek 4 tahun tamat. OMG

Anonymous
June 3, 2012 at 8:16 AM

Saya mengerti apa yang Adik rasakan. Yah, ini memang menjadi 'pekerjaan rumah' tersendiri untuk kami. Masih banyak dari kami yang belum mempunyai budaya antri (=beratur) yang baik. Kami akui dan kami minta maaf. Namun jangan digeneralisasi atau disamaratakan bahwa semua orang Indonesia seperti itu.

Salam hangat dari Jakarta.

Anonymous
June 3, 2015 at 11:51 AM

I don mmg sial perosak rumahtangga org

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal