Monday, June 20, 2011

Jadi peniaga tuh boleh sopan sikit tak ?




ari tuh aku pergi pasar malam. saje jalan-jalan sebab bosan. boleh gitu ?
aku pergi dengan member aku.



masa tuh awal lagi dalam pukul 4 petang lebih kot so banyak kedai yang baru nak bukak. masa tuh aku macam tak tau nak beli apa dekat sana so aku beli buah tembikai je. masa aku nak bayar tuh tiba-tiba peniaga buah tuh bertekak dengan makcik yang nak beli buah pisang.



macam ni makcik tuh beli pisang seikat harga rm 3. so dia bayar rm 10 sekeping. masalahnya peniaga (sepasang suami isteri) takde duit kecik nak pulangkan baki. makcik yang beli pisang tadi pertikaikan lah kenapa nak meniaga tapi takde duit kecik kan. then jawapan yang kita biasa akan dengar camni lah 'ala baru bukak kedai. memang lah takde duit kecik'



makcik tuh pesen-pesen aku jugak yang memang bengang kalau peniaga nak berniaga takde duit kecik ni. apa lagi perang mulut meletus.


makcik : lain kali nak meniaga sediakan duit kecik lah.

peniaga (isteri) : kalau taknak beli tak payah lah beli. ramai lagi yang datang.

makcik : ayah saya pon berniaga jugak. saya tahulah. tak pernah ada masalah camni.




last-last kawan makcik tuh bagi pinjam duit dia rm3. lepas tuh peniaga tuh membebel dekat aku pulak. siap dia cakap daripada bagi duit balik dekat makcik tadi baik tak payah jual langsung dekat makcik tuh. ramai lagi yang nak datang beli. hilang satu customer macam tuh takpe lah.



peh aku dalam hati dah berapi je peniaga camni tapi aku lek2 je. aku wat bodoh bayar cepat2 pastuh chow.


yang aku bengang bukan makcik tuh bayar RM50 sekeping. dia bayar RM 10 je kot. takkan lah tujuh hinggit pon takde. kemon lah.




Be a responsible businessman.



aku bukan nak kutuk2 orang melayu tapi memang hakikat kot. kebanyakan peniaga melayu suka tak sediakan duit kecik kalau nak meniaga. kemon lah basic kot. takkan nak ajar. sebab tuh aku malas nak pergi pasar malam kalau aku takde duit kecik. sebab aku malas nak marah2. buat habis pahala aku je.



penah sekali aku nak beli nasi goreng harga RM4.50. fine time aku kuar rumah memang aku bawak RM50 sekeping je tak bawak purse tak bawak ape2 lain. bila nak bayar aku dia mintak duit kecik tapi aku cakap lah memang takde. then mamat tuh beria cakap dia takde duit baki. then aku nak buat camne kan ? nasi dah siap takkan aku nak pulang balik.


tiba-tiba mamat tuh bisik2 dengan kawan dia which is aku dengar dia cakap 'bagi je lah duit baki'. ada pon duit baki yang beria-ia menipu aku tuh apesal. tak paham lah aku.



aku memang pantang peniaga tak sediakan duit kecik. kalau nak meniaga buat cara nak meniaga.



p/s : ada sesiapa mencari dress or blouse or long skirt murah-murah ? you guys should check this page out. harga tak lebih RM 20 ! tak percaya ? come visit









ok bai.



With Love : Syazwana Jamal :)


20 comments

June 20, 2011 at 11:06 PM

dorg mls nk kire duit baki la 2..
xpon tkot duit kecik dorg abes..
haha..
nk niage tp xikhlas camtu la kn..

June 21, 2011 at 12:01 AM

bukan nak kutuk jugak tapi sesetengah peniaga bumiputera sama ada promoter ke, tuan kedai ke kadang2 macam x de rasa hormat pada customer... entahlah...

June 21, 2011 at 12:20 AM

kalo ada peniaga mcm tu tak nak beli dkt kdai dia..he..he..

June 21, 2011 at 9:13 AM

memaaaang pun. almost walaupun bukan semua peniaga melayu lah camtuu. apesal nak kedekut duit baki lak. pelik betul.

June 21, 2011 at 11:55 AM

xyah meniaga la kalau x reti berniaga.. :)

June 21, 2011 at 4:44 PM

hahaha weh weh kesian kauu..
aku pun selalu ikut atuk pi
jula kat pasar malam..
lain kali mai beli kat aku eh...
sopan gileee..hahahaha =p

June 21, 2011 at 8:19 PM

duit kecik susah nak kira. kalau kira duit besar2 baru nampak macam berjaya. haha

June 22, 2011 at 1:04 AM

@Cik Ezy

tuh la pasal.
geram taw.
=___=

June 22, 2011 at 1:05 AM

@Liyana Aziz

dorang fikir untung je kot.
hmmm

June 22, 2011 at 1:05 AM

@ayanuts

tapi kadang2 terpaksa beli.
=___=

June 22, 2011 at 1:05 AM

@sarah mohamad

dorang pentingkan diri.
tak fikirkan customer.
haih.

June 22, 2011 at 1:06 AM

@Heidi Shafiq

betol itu.
hik hik
:)

June 22, 2011 at 1:06 AM

@Far8 budak baik

tah apesal sopan gila !!
hahaha
:P

June 22, 2011 at 1:06 AM

@syazwan

hahaha cam poyo gila jek
:P

June 22, 2011 at 4:20 AM

Adeiiiii, macam2 hal bila jadi camni. Pelanggan boleh lari, pelanggan x puas hati...

Entry terbaru -> Summer Solstice Di Muka Depan Google.com... (",)

June 22, 2011 at 3:27 PM

salam awak..fiqra berbesar hati mnjemput awk join contest fiqra ;) tq yea


http://fiqracake.blogspot.com/2011/06/contest-saya-suka-berimaginasi.html

June 22, 2011 at 6:56 PM

yups
itu adalah salah satu sebab peniaga melayu susah nak berjaya

5 Sebab Kenapa Aku Suka Wordless Wednesday

June 22, 2011 at 10:06 PM

@Budak Botak

memang tak puas hati.
=___=

June 22, 2011 at 10:06 PM

@fiQ'Ra

insyaallah.
thanks invite
:)

June 22, 2011 at 10:07 PM

@Hans

betol tuh.
pentingkan diri.
=__=

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal