Loading...

Friday, May 27, 2011

mata kakak keluar air sendiri.







aaisyah humaira ni kadang-kadang buat aku geram jugak. selalu mendengki aku. lagi-lagi kalau aku tengah online nanti dia datang dia tekan keyboard lepas tuh lari. lepas tuh cakap 'ha ha padan muke padan muke'. memang menguji kesabaran betol.





tapi kalau dah datang lawak dia tuh memang ko tak larat nak layan. dia baru 4 tahun tapi dah galak sangat nak pergi sekolah so masukkan lah dia dekat tadika. ada satu pagi tuh masa kakak aku kejut dia bangun boleh pulak dia buat lawak.




mama : kakak bangun lah dah pukul 7.40pagi. semua orang dah pergi sekolah.

aaisyah : tapi kenapa mata kakak gelap tak terang-terang. (*padahal tak bukak mata lagi memang lah gelap)







ada sekali dia jatuh lepas tuh nangis.



mama : kakak jangan lah nangis.

aaisyah : kakak tak nangis tapi mata kakak ni keluar air sendiri. mata kakak nangis sendiri.








kitorang dok gelak-gelak lah ape lagi. hampeh punya budak.





masa aku tengah type entry ni pon dia tengah dok kacau aku tekan keyboard lepas tuh lari gelak-gelak. sioottt punya budak. watch outtt !







ok bai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, May 26, 2011

Setuju dengan Abang Nara. Ending cerita Mantera Anjasmoro menyesatkan.






Aku sepanjang minggu ni memang beria betol tunggu hari kamis sebab iklan cerita mantera anjasmoro tuh cakap harini episod last. well aku ikot lah jugak cerita ni dari awal lagi sebab cerita dia macam boleh pergi lah jugak. jalan cerita dia not bad so aku anggap boleh la setanding dengan cerita hantu Kabir Bathia dekat tv3 lama dulu.







masa cerita tuh start aku dah pelik dah. aku dalam hati 'eh boleh ke cerita ni abes hari ni. sempat ke? macam panjang lagi je' sekali memang betol kau. ending tergantung lepas tuh syaitonirojim yang menang. apa kes???



memang lah zaman sekarang kalau nak ikot kan ramai yang mati sebab ilmu hitam tapi kita nak enjoy tengok tb so boley tak bagi ending mantap sikit. ni sampai watak ustaz kalam dalam cerita tuh pon dah tak tahu nak buat apa. kemon lah kemon. bagi penonton hepy sikit boleh tak???




aku tak paham lah dengan pengarah2 zaman sekarang ni. kenape dorang suke sangat buat cerita lepas tuh ending mesti tergantung? memang pattern cerita zaman sekarang eh buat drama tergantung. lepas tuh mula lah up jadi movie lepas tuh. taktik kan. bila semua orang nak tahu macam mana ending tuh semua orang pergi tengok movie tuh. betul jugak kan.




yang kitorang dok tengok cerita tuh dekat rumah mulalah semua nak keluar pendapat masing2 macam ni macam tuh last2 semua tensen. hahaha ! aku ni dah la malas nak berfikir-fikir kalau boleh tengok cerita dekat tb nak bagi hilang tenseion ni makin tension adalah. boleh tak bagi cerita yang ada ending best2 sikit. haih =____=




macam ni ke asyik dok promote2 support cerita melayu?





tapi satu dialog aku suka dalam cerita tuh tadi.


dialog sorang datin 'sekarang kan zaman moden. i pakai enject je'




kan bagus kalau semua artis zaman sekarang ni jujur macam datin ni. haha !







ok bai.








With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, May 24, 2011

Fenomena status biru facebook.



tipulah kalau korang tak taw fenomena facebook sekarang kan. kata kaki facebook takkan tak tahu. yang orang dok ramai2 update status pakai tulisan kaler biru tuh. rasa macam comel letteww.



ni tadi aku jalan-jalan dekat fesbuk jumpa dengan fesbuk peminat aku (koh koh ade hati nak perasan ade peminat) ok fine fesbuk kawan aku baru tingkatan tiga dia ni ha dok berlawan-lawan dengan kawan dia pakai tulisan biru tuh. hoih seronok sangat ke?








peh semua kau tulisan biru. kau boleh?
keh keh keh.






lepas tuh trend sekarang ni kalau tengok cerita pape dapat ayat pelik-pelik sikit or kelakar sikit esok2 tengok dekat fesbuk terus ada page untuk ayat tuh. contoh zizan punya ayat dalam maharajalawak 'Baby konon. Kau amik awek aku baby baby. baby lah kau ni' tup tup tak lama tuh terus ada page ayat tuh dekat fesbuk.



lepas tuh kumpulan jambu pulak buat ayat 'Muka legend tapi hati cute' pon ada page jugak. kadang2 kelakar jugak sape lah yang dok rajin sangat buat page-page ni semua kan. aku yang ada satu akaun je pon dah tak terlayan dah. cewahh !



then ayat nabil pon ada page jugak like 'Lalat jenis apo ni, ni lalat makan sampah or lalat makan piano ni' . ayat cenggini pon ramai beb dah like. aku tengok dah dekat 20 000 dah. korang salah sorang ke? hehe.



tapi ada jugak page yang comel2 macam 'Saya selalu tengok wall awak bila saya rindu' and 'cuit sikit tacing lebih'. eh comel ke? :P



lepas tuh bila dah ramai sangat update status guna tulisan biru keluar pulak page cenggini.

'Kau tak payah la nak saiko aku guna tulisan biru kau'

'Dah naik biru mate aku tengok status biru korang ni'



yang tak boleh bla.

'kau jangan cakap aku je ek, kau pon guna tulisan biru tu jugak kan?'

*ni orang johor ke hape yang buat page ni? ade pakai ek ek tuh.




Kahkahkah !

seyes aku kelakar tengok page2 ni semua. adehh. macam-macam la dorang ni. banyak lagi kot page pelik2 dekat fb tuh. kalau nak senaraikan memang entry aku pon dah jadi panjang mana lah pulak kan.




persoalannya siapa yang memang rajin gila handle page-page ni semua kan. and lagi satu semua orang tak kisah ke kan? yelah kalau ikot aku memang aku tak kisah lantak lah nak update status kaler biru ke pink ke hitam ke? or ada orang yang menyampah dengan golongan2 sebegini?







tapi yang ni aku suka.

'Naik juling aku baca tulisan Eeuww ko'



Hahahaha.





ok bai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, May 23, 2011

Ahhhh. I Love him much much.








Yang belakang tuh anak buah aku nombor 2 Faiq Umair. kitorang panggil yayik je. ko tengok badan dia besar tak besar. dah ramai dah cakap umur dia macam 2 tahun lebih padahal 2 tahun tak sampai lagi. mana tak nya makan tak henti-henti.




pagi tadi dalam pukul 7.30am teman kakak aku check up baby dalam perut dekat klinik kesihatan. so aku jaga yayik aku bagi lah makan roti 60 sen tuh. balik klinik kitorang pergi brekfas roti canai suap sekali si yayik ni. balik rumah dalam pukul 10 kot singgah beli laksa fevret budak ni (hari-hari nak bekfes laksa). habes kau aku suap satu mangkuk. lepas tuh aku suap dadih pulak. menganga je lah mulut dia. hasilnya tengok lah tuh. :)


kadang-kadang makanan kakak dia pon dia nak makan jugak. budak-budak :P


yang depan tuh anak orang kakak aku tolong jaga sebab kakak aku tak kerja. padahal yang depan tuh lahir dulu tapi tengok perbezaan badan dorang. yayik nampak macam matang kan. well kate anak lelaki haruslah tough. kekeke :)




yayik ni susah sangat nak nangis. dulu masa kecit dia lah paling senang nak jaga. ko tinggal dia sensorang pon memang takkan dia nangis. kadang2 lapar pon tak nangis. kadang-kadang tuh aku geram aku kacau dia bagi nangis saje nak tengok dia nangis sebab dia nangis tak menyakitkan hati. slow je lepas tuh nanti dia pergi dekat semua orang panggil2 nama orang peluk2 orang. comelll !



sekarang hobi dia pergi duduk sorang2 dekat corner lepas tuh korek hidung. haha ! tak senonoh. sebab dia baru nak baik selsema so idung dia macam banyak kerak2 hingus tuh tak selesa kot. bila dah korek hidung orang panggil boolayan jek. hehe. yayik yayik.




btw budak2 kalau korek hidung depan orang ramai pon macam comel je kan. hehe.
tapiii kalau orang tue?

























Huduh !












ok bai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, May 20, 2011

surat untuk Mr. ghost.






* sila baca dalam keadaan lampu ditutup untuk mendapat feel yang baik.





Kehadapan Mr. Ghost,

Tolonglah jangan ganggu saya. pliss pliss pliss.
Cukup lah semalam anda pegang kaki saya sampaikan saya kaget.
Harap-harap malam ni saya boleh tido lena.

Yang mengharap tak nampak anda,
-saya yang lemah-





malam semalam kan masa aku nak tido biase lah aku bukan jenis baring atas tilam terus boleh tido paling tak kene berangan kawen dulu amik mood nak tido then baru lah boley tido. so semalam aku pasti yang aku belom tido apetah lagi bermimpi just baru je pejamkan mata. tiba-tiba *bunyi kucing itam peliss



aku rasa ada orang pegang kaki aku. seriously aku rasa. bukan mimpi or ape. tapi kejap je lah. macam orang sentuh kaki ko camtuh dalam 5 saat. ko bayangkan aku tido sorang2 dalam bilik tiba-tiba rasa camtuh. tapi aku bukan jenis yang suka jerit-jerit so aku pejam mata rapat2 and kakukan diri aku.



adalah dalam setengah jam aku buat camtuh sambil tuh aku baca2 lah jugak ayat kursi semua dalam hati. nak bukak mata jangan harap. aku ni jenis yang biar hantu nampak aku jangan aku nampak hantu. begitu.



ini cerita betol okey nak kata aku terlanggar bantak ke hape ke aku tido satu bantal je and sebelah kanan aku betol2 dinding. yang kene pegang tuh kaki kanan lah. peh tuhan je yang taw macam mana aku rasa time tuh. dah agak2 lama sikit baru aku gerakkan badan bukak mata fuhh lega takde pape. terus selubung tutup mata and zzzzzzz.



so masa dinner tadi aku cerita lah dekat kakak aku. dia kata hantu jantan tuh nak ngurat ko. boley pulak nak buat lawak kan.



abang ipar : dulu ko duduk sini lama tak kene pape pon.

kakak : tuh dulu dah 5 tahun lepas dah. hantu pon dah beranak-pinak dah.

aku : tu lah entah2 anak dia ke.

kakak : mesti hantu jantan tuh. dia nak kacau akak, akak dah anak dua. dia kacau ko lah.




sukati je dorang ni kan. huhu. kakak aku cakap kawasan kuarters ni memang lah macam ade bende2 sikit. pernah sekali jiran kakak aku nampak anak buah aku tengah main air dekat depan rumah. time tuh maghrib. padahal anak buah aku ada je dalam rumah. takot tak ?



and ada sekali adik abang ipar aku dengar ada suara budak menangis padahal bila tengok takde orang pon. abang ipar aku pernah jugak dia pergi toilet and dengar suara kakak aku panggil dia padahal kakak aku dalam bilik tak buat pape pon.




aku ni dah la kategori penakut jugak. nampak je macam berani padahalll Allah je yang tahu. kuikui. harap-harap malam ni boleh la tido lena. aminnn.



ape tungguu lagi? cepat aminnkan jugak. :P







ok bai.







With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, May 19, 2011

Hati-hati kalau selalu sakit badan or lenguh2 badan.



before aku buat entry ni mari kita ramai2 sedekahkan al-fatihah buat allahyarham sahabat kita Hakim Kamal atau orang kenal dia dengan nama telor. memang aku tak tahu langsung dia sakit tiba-tiba petang tadi dalam pukul 4.30pm kawan aku bagi mesej cakap blogger telor dah meninggal. tapi petang tadi tak sempat online sebab pergi swim dekat kangar so ni baru dapat online.






terus aku google telordibasuh. and baru aku taw dia meninggal sebab jangkitan dekat paru-paru sampai dia tak boleh bernafas and meninggal. :(





* * * * * * * * * *




semalam aku cakap dekat kakak aku yang belakang badan aku sakit-sakit. actually dah agak lama jugaklah aku menderita sakit belakang ni. ada lah dalam tiga empat bulan ke lebih aku pon tak pasti yang aku taw memang sakit gila. tapi dia bukan sakit satu badan just part belakang badan belah kanan atas.




memula aku ingat sakit sengal2 biasa je so aku biar je lah. sebab aku kan buat thesis buat lab kerja-kerja berat kan so kalau sakit2 sengal badan ingat kejap je lah. tapi pelik jugak tak baik2 kan. sampai aku feeling2 ada benda dok gayut dekat belakang aku ni ha. *haa takut tak? :P




selalu nya kalau dah tak tahan sangat sakit aku tampal je dengan Salonpas so rasa panas-panas2 sikit dia jadi macam kurang lah sikit sakitnya. tapi lepas tuh sakit balik.




kakak aku cakap ade angin dalam badan aku. kene buang cepat before dia keras dalam badan. so tadi aku suruh kakak aku urut badan aku serius sakit. angin tuh ko akan rasa macam ada ketulan dalam badan ko bila sentuh je rasa sakit. selagi ko tak urut buang ko akan rasa tak selesa lagi2 bila nak tido.




kakak aku cakap bahaya kalau tak buang sebab bila angin tuh dah keras dia jadi susah nak buang and kadang2 tak boleh buang ha merana lah ko sampai bila-bila. bila dah buang fuh rasa macam ringan je macam syiokk je tido. keh keh.



so kalau korang rasa badan sakit-sakit baik check cepat mana taw kene macam aku ke kan. daripada membazir duit pakai Salonpas yang mahal tuh baik ko mengurut sekali je dah kuar abes angin terus baik.








ok bai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, May 18, 2011

Setuju ke ego perempuan lebih tinggi daripada lelaki.



selalu orang cakap ego lelaki lebih tinggi daripada perempuan kan. lelaki pantang kalah semua lelaki je nak menang. kalau bergaduh tuh susah lelaki nak pujuk. jatuh air muka katenye. betol ke?



so perempuan takde ego ke? or perempuan terpaksa merendahkan ego sendiri kerana sayangkan lelaki. hmmmm macam tu ke? kalau betol kesian lah perempuan. lagi2 perempuan kene mengalah. sikit2 perempuan. patot lah sekarang ni banyak je keluar berita perempuan kene dera lah kene pukul lah kene bunuh la. sebab ego lelaki ke?





perempuan tak boleh hidup tanpa lelaki? so perempuan kene mengalah selalu? siapa kate? zaman sekarang ni banyak je ibu tunggal yang berjaya. jadi bussinesswoman ada restoran sendiri boleh hidup berdikari. tengok Rozita Che Wan tuh meletop ape even takde laki.





tetiba je entry macam emosi je kan? haha !


ni takde kene mengene dengan sesiapa okey. saje je sebab layan perasaan. sebab sedang merindui seseorang tapi meng'ego'kan diri sendiri.












taknak jawab phone taknak reply sms taknak buat pape. bagi pengajaran sikit dekat lelaki tuh. baru depa tau jangan dok cari pasal je dekat perempuan. :P



yess aku memang agak ego jugak tapi aku bukan lelaki. haha !










ok bai.







With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, May 17, 2011

Melayan anak buah di waktu cuti seronok jugak :)




aku kan bercuti-cuti Malaysia dekat Perlis kan.
so kalau takde keje (actually memang hari2 pon takde keje) keje aku kene melayan anak-anak buah aku.






ni lah dia aaisyah humaira. hobi dia mewarna. tengok je lah tuh kaler dia bersepah-sepah.
disebabkan takde orang nak layan dia mewarna terpaksa lah aku yang jadi geng dia.





tapi disebabkan buku mewarna dia tuh dah habes semua dah kaler maka dengan kebijaksanaan aku kami pon menyambung sesi mewarna dekat Paint.

ape lagi aku lah yang kene melukis aisyah mewarna je.

mengelat betol. susah taw lukis2 kaler senang je =_____=






memula lukis Dora the explorer cartoon feveret dia lah sape lagi.

ada lah jugak rupa dora kan.
asalkan tak rupa doraemon sudah.






lepas tuh nak upin ipin pulak.

okey tu dia version aku.
ni kalau company les copaque tengok aku lukis menangis dia.
haha !






then nampak CD spongebob suruh aku lukis spongebob pulak.

sekati je si aisyah ni kaler mata spongebob kaler purple.
sikit2 purple. muke orang pon kalau boleh nak kaler purple. =____=







bila dah bohsan aku lukis gambar2 binatang dekat cover laptop aku ni ha.
lagi pon senang sikit. bulat2 je. hehehe :P









cantik tak cantik tak?
okey aku taw memang cantik kan :P






tiba-tiba kakak aku baru siap masak nak bagi anak buah aku makan.
boleh pulak dia tak percaya aku yang hebat ni yang lukis. cissss.

oleh itu aku telah menggunakan kehebatan aku untuk melukis depan dia hingga dia kagum.




tadaaaaa.

katun feveret anak buah aku yang lelaki tuh. cerita UP. satu hari nak tengok 10 kali
before tido nak kene pasang bangun tido kene pasang nak makan kene pasang nak tido lagi kene pasang lagi =______=







last-last aku dah penat aku lukis ABC je.
ape lagi seronok lah si aaisyah tu menkaler.






seronok jugak layan budak2 ni lukis2 kaler2.
jimat duit tak payah beli buku mewarna.
tapiiiii sanggupkah ko melukis banyak2 guna paint (?)



























jawapannya aku penat nak tido.

ok bai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, May 16, 2011

Seharum semanis utara.




maklumlah orang johor sekali sekala datang utara. jadi batak sikit.
kalau orang utara aku rasa tak heran dah kot.




memperkenalkan mempelam harum manis.



abang ipar aku bawak balik petang tadi.

jalan dekat perlis ni keliling rumah semua pokok mangga. ce kalau duduk kl terpaksa aku beli dekat pasar malam. kalau balik rumah kakak aku nak makan mangga petik je depan rumah. tapi mangga biasa lah. kalau nak cari harum manis ni kene pergi beli jugak. tak kisah la sebab semua jenis mangga aku belasah. lagi-lagi mangga muda cicah dengan kicap campur cili sikit campur garam sikit pehhhh mengancam siott.





eh lupa jemput lah telan ayaq liur semua.



seriusly harum manis ni manis gilaaa. err tang bau tuh takdelah harum mana pon aku rasa bau dia sama je dengan bau mangga lain.




tapikan orang perlis tak kenal buah pulasan. dan susah nak jumpa buah pulasan dekat perlis. ye ke? akak aku lah cakap.


yang penting dekat johor ada buah pulasan.

tapikan apa kene mengene buah pulasan dengan entry buah mangga ni?









blur kejap.
ok bai.









With Love : Syazwana Jamal :)


Sunday, May 15, 2011

Live from Utagha. hehe



pukul 7.41am aku selamat sampai Arau.
tepat okey dekat tiket arrived pukul 7.41am sampai Arau pon 7.41am.
sejak-sejak dekat KL ni makin menjadi-jadi je kes simbah2 asid ni kan baik aku lari ke Perlis kejap.
paling tak dekat Perlis ni orang simbah aku dengan lumpur je.
haha !





iklan : sila hubungi polis kalau jumpa suspek lelaki yang simbah2 asid ni.




rumah kakak aku dekat Kuala Perlis. tak hingat pulak bila last aku pergi Perlis ni. tapi memang lama jugak lah aku tak datang. and selalu aku datang naik bas tapii kali ni teringin nak merasa naik train. jadinya 10jam lebih la bontot aku mengeras dalam train tuh.



Train ni sesuai untuk orang-orang yang :

  • suka berjalan-jalan dalam erti kata lain tak reti duduk diam dalam perjalanan.
  • asyik2 nak ke toilet. setiap 5 minit muka dia dalam toilet.
  • tak suke tido malam ade je bende nak di baca.
  • setiap 5 minit nak mengunyah.



masa aku beli tiket class ekonomi dah abes so aku amik second class tapi aku tak tahu ape beza dia. aku rasa aku ni jenis yang sesuai naik bas kot. sebab aku naik train pon aku duduk je. sekali je kot aku pergi toilet. lepas tuh takdenya aku jalan-jalan pergi usha coach orang lain ke hape ke.



bila naik train ni dia takkan tutup lampu so bagi orang2 yang suka membaca memang sesuai lah naik train ni. orang macam aku yang lebih suka mengorok (tido) memang patot naik bus sebab bas kompom tutup lampu. plus seat bus lebih selesa dari train.




lagi satu naik train best sebab ada cafe so kalau bosan2 boleh lepak dekat cafe dia. takpon nanti adalah staff cafe tuh round dekat coach kau jual air ke burger ke roti ke. tapi aku tak beli sebab En. M.a.s kata mahal so malas lah.kalau ko ade geng best la kot lepak2 dekat cafe tapi kalau sensorang bapak bohsan baik ko tido lagi bagus.



yang bestnya ko tak payah susah2 bangun tido tanya2 orang dah sampai mana bagai sebab nanti ada staff KTM akan kejut ko if destinasi ko dah sampai.kalau naik bus harap driver bus je lah dok jerit2 kalau ko tido mati alamat sampai ke thailand la ko.haha !








dua minggu aku dekat Perlis.
takot pulak nak balik KL.







ok bai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, May 9, 2011

Sila jangan cepat tertipu dengan iklan2 menarik dekat television.




aku tak hingat bile tapi En. M.a.s pernah cerita dekat aku yang sorang lecturer lelaki dia pernah dapatkan rawatan rambut dengan Yun Nam Hair Care. ada sapa2 tak kenal ke dengan si Yun Nam ni? ala yang iklan dia nyanyi ' Yun Nam Hair Care pakar rambut anda '



tipu kalau tak kenal kan. :P





okey cerita dia cenggini.


lecturer dia pergi buat rawatan tapi bila dah abes beribu-ribu ringgit rambut tak tumbuh masalah tak selesai. sapa tak hangin kan. ko ingat cari duit tu macam petik daun kat pokok ke? senang2 je kan. duit bai DUIT. so Yun Nam ni offer dekat lecturer tuh untuk jadik model dia and dapat duit tapi nasib baik lecturer ni bijak. (kalau tak bijak cemane nak jadik lecturer kan =___=)



so lecturer ni saman Yun Nam and turun naik mahkamah and dapat balik duit dia. tapi tak ke membazir masa kan. dengan kerja dengan benda2 mengarut ni sume.


so tadi masa aku jalan2 dekat blog feveret aku dia ada buat entry pasal Yun Nam ni. hangin tak hangin aku baca entry dia. kompem memang si Yun Nam ni penipu besar. okey nak baca boleh klik SINI.



hari tuh pon sherah gojes ada post entry pasal penipu2 ni sume. tapi bukan pasal Yun Nam but New York Skincare Solution. yep syarikat yang femes kan tapi staff kurang ajar gila. tuh lagi hangin aku baca sebab pompan tuh memang tak reti beradab. siap main paksa2 orang lagi. kau hingat senang ke nak cari duit riban-riban. dem !


eh lupa nak baca cerita tuh boleh klik SINI.



dulu aku ada jugak orang dok promote2 mende2 ni konon ade offer untuk student RM30 je. tapi aku tak pernah beli pon but pernah pergi sekali dekat Time Square tapi tak ingat pergi syarikat yang mana. tuh pon kawan aku yang belanja. tapi naseb baik time tuh dorang tak paksa2 aku kalau tak syarikat tuh terbakar kot. :P



tapikan yang aku pelik apesal macam takde tindakan eh? bukan dah sah2 ke dorang menipu. atau dorang main sogok-sogok duit? hmm fikir fikir kan.



pada yang belom kene baik berhati-hati.
kalau tengok iklan memang menarik gila kan. tapiiiii kalau ko ase duit ko terlalu banyak and tak tau nak buat ape lagi dengan duit tuh baik ko pegi. haha !







ok bai.












With Love : Syazwana Jamal :)


Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu untuk Ibuku.




Pn Saerah pernah cakap yang dia bahasakan diri dia ibu supaya dengar lebih lembut. well kalau korang nak tau Pn. saerah adalah sangat garang and aku ni banyak ikot perangai beliau. so Pn. Saerah cakap kalau kitorang adik-beradik panggil dia ibu kan macam lebut sikit jadi chance untuk dia marah adalah kurang. beliau lah cakap. hehe.





beliau yang sporting tapi garang jugak :P




masa aku kecit-kecit aku lah yang paling selalu cari pasal dengan ibu. hari-hari nak gaduh. hari-hari nak sentap. lepas tuh siap plan nak lari dari rumah tapi tak lari-lari pon. (memang penakut pon sebenarnya). :P



bila time nak balik asrama je buat perangai taknak balik lepas tuh menangis merajuk sampai ibu pon nangis sama. lepas tuh En. Jamal kene pujuk aku dengan ibu. haha ! ayah selalu jadi orang tengah.



Pn. Saerah suka sangat membebel. orang yang paling kuat sentap adalah aku. aku pelik kenapa adik beradik aku yang lain tak pernah sentap. sampai ibu cakap dalam ramai2 adik beradik aku ni kuat perangai. marah sikit merajuk taknak makan. yang lagi 5 orang tuh rilek je kalau kene marah. ala macam lah adik tak tahu ibu pon kuat nangis jugak. ayun (adik aku) taknak sunat pon ibu nangis kan. sebab tuh la adik (nama panggilan aku kat rumah) kuat nangis. ikot ibulah. :')



selalu kalau aku merajuk aku mogok makan. and ibu tak pernah sekali pon pujuk okey. sentap haku. tapi takpe sebab ayah aku memang kuat pujuk aku. siap hantar makanan lagi. mengada kan aku. well tu zaman kecit-kecit tak matang. sekarang mane de derr. wa cool je :P





Pn. Garang and En. Cool :)




bila umur dah meningkat ibu pon selalu tak sihat. aku pon busy belajar selalu jarang balik rumah. lame gila kot aku tak balik. ibu asyik tepon tanye bila nak balik. hari tuh ibu masuk wad pon aku tak dapat balik. jahatnya aku :(



tapi aku selalu doa agar ibu selalu sihat and sempat tengok aku kawen. haha ! kawen je ko hingat kan syazwana. heeee.



hari ni kalau aku ada dekat rumah mesti aku dah buat kek special untuk ibu. oh i miss home !!






Ibu,

thanks besarkan kami 5 beradik.
kak elly, abang han, adik as, baby, ayun and anis.
kami sayang Ibu !




With Love : Syazwana Jamal :)


Saturday, May 7, 2011

Jangan Minum Air Teh ketika Perut kosong.




cer teka cer teka ape air feveret aku?


tak payah la teka lambat meh aku bagi tau je. well air feveret aku teh o tak kisah la panas ke suam ke ais ke yang penting teh o. tapi tasuke teh o limau suke kosong je. baik kan aku minum air murah2 je :P


dulu aku ase aku suke milo ais tapi entah zaman bila tiba-tiba aku tersuke teh o ni pon aku tak tahu. kalau bohsan baru lah aku order tembikai ke lain2 ke tapi adalah sangat jarang.





ada sapa-sapa tak kenal air teh? well air murah kan :P



hari tuh kan before aku pergi exam hari selasa lepas exam aku pukul 3 petang. tapi pagi tuh aku tak breakfast pon konon nak study lah kan. so aku buat air teh je as breakfast. tiba-tiba rasa nak muntah and mual sesangat. ingat sebab neves nak exam ke ape ke kan. last2 aku meset En. M.a.s.



dia cakap air teh ni angin ke hape tah lupe pulak aku. so dia cakap kalau perut kosong memang tak boley minum air teh. eleh tak pernah pon cakap dengan aku before ni. cari gaduh ni. kuikui.


so tadi aku pon tanya lah dengan pakcik gugel tersayang and aku jumpa ni.



Minum teh tanpa makan apa-apa akan mencairkan jus gaster, dan menurunkan daya mencerna, malah boleh menimbulkan keadaan "mabuk teh", iaitu pening hingga tidak boleh berdiri.



sumber info : Blog pepel :)



fuyohh ! dasyat jugak kan. baru ku tahu ada effect rupanya. minum air murah pon susah kan :P



okey lepas ni nak order air tembikai je lah. teheee.



well ape air feveret korang?














ok bai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, May 6, 2011

Pelajar lepasan SPM : Antara Matrik, Asasi, dan U mana satu pilihan hati?




tadi aku try check kan adik aku punye result UPU sebab kan orang pung pang pung pang UPU kuar arini kan. so secara tak langsung aku pon tau lah jugak so boring2 tadi aku check la kejap. terkejut aku adik aku dapat asasi UIA. biar betol ko apply UIA ni yun?









adik aku ni Pn. Saerah beria suruh dia jadi doktor. tapi si adik aku ni entah doktor ape dia nak jadi dia pon tak tahu. tapi dia ni agak cemerlang jugak dalam Biology. dia ni kira terbalik lah dengan aku. dulu kat sekolah kan aku minat fizik kan tapi dia ni lebih kepada subjek yang aku benci iaitu biology (skema gila ayat)


aku pernah citer dekat Pn. Saerah yang kawan aku sorang ni kene paksa dengan mak dia amik medic. tetiba Pn. Saerah cakap,


' Ibu pon nak paksa ayun jadik doktor jugak lah. hehe '



so everytime adik aku balik dari asrama Pn. Saerah mesti cakap ' Eh Doktor Aiman dah balik lah '


aku ni dulu naseb baik Pn. Saerah tak kisah aku amik ape. kalau dia nak aku jadik doktor masaakk aku. celah mana nak bagi aku suke biology tuh. memang mintak ampun lah :P



aku bukan ape aku dok dengar orang cakap UIA ni susah la tu lah ni lah. kene amik bahasa arab berduyun-duyun lah. lepas tuh subjek english kene tough jugak. tak kisah lah. tapi yang bahasa Arab tuh yang tak tahan tuh. boleh tahan ke adik aku ni amik Arab. dah la sekolah agama sampai darjah 4 je macam aku. lepas masuk asrama taknak sambung sebab malas :P



dental macam course yang tough la jugak nanti tambah2 dengan subjek2 lain yang takde kaitan lagi lah bertambah-tambah dugaannya kan. well aku ni ramai lah jugak kawan dekat UIA tuh. mendengar cerita dorang ni agak scary lah jugak. kawan aku siap cakap jangan terima lagi. haha !



lagi satu adik aku dapat offer Matrik Johor jugak. so kalau dia nak amik matrik dulu pon takpe. tapi matrik sains fizikal. well boleh tukar kan nanti. bagi aku matrik tuh takdelah susah sangat. yep memang matrik setahun tapi okey je. agaknye sebab dulu aku matrik kedah kot so tak banyak hiburan. boleh la study kan. setakat duduk changlun tuh ape je yang ada =____= so tiap2 minggu aku balik umah kakak aku dekat kuala perlis lagi best.





matrik kedah di hatiku *muntah.




ala matrik setahun je. kalau asasi UIA dua tahun kan? ke setahun jugak? matrik lagi senang. 3 subjek je kot. fizik or biology, then kimia and math. 3 je yang wajib. then adalah tambahan sikit like english, agama and ape tuh yang susun2 pinggan mangkuk tuh. lupa dah. tapi ramai cakap matrik susah sebab setahun tak sempat study kene rush bagai. errr no komen lah.



ari tuh adik aku dapat interview dengan jpa pergi korea tapi tak pergi sebab surat tak sampai. then check online dah terlepas tarikh. nak wat cane takde rezeki kot. huhu.



so ade sape2 yang boleh bagi info pasal asasi UIA ni or pasal dental dekat UIA ni boleh drop comment ye. really2 appreciate. tapi kalau aku taknak UIA ni. eleh ko ingat UIA ni nak ko ke syazwana. haha ! well dulu aku tak bijak sangat so dapat offer matrik kedah je. satu tuh je lah tak payah pening2 nak pilih. ni lah susah jadik pandai ni banyak sangat choice nye. :P





eh tapi kalau adik aku masuk UIA mesti ada chance aku dapat adik ipar orang Arab kan?






ok bai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, May 5, 2011

Pasal Mee Bandung pon nak nanges.



makanan paling aku suka bila duduk Johor of cos lah mee bandung. kalau ko dok johor tapi tak makan mee bandung rugi gila bai. orang negeri lain pon sibuk cari mee bandung johor. tak payah dekat johor dekat kl pon macam melambak je aku tengok kedai mee bandung johor. paling femes mee bandung Muar. peh kan dah meleleh air liur.



tapi mak aku jarang buat mee bandung sebabnya dekat area rumah aku ada pakar pembuat mee bandung. kalau teringin nak makan mee bandung memang pergi kedai makan dia je. tak payah jauh2 pergi muar. mee bandung dia memang sedap, pekat, memang enak berkrim disukai ramai lah senang citer.






jom join aku telan air liur je sekang.




tapi satu je aku tak suke dengan mee bandung. telur dia mesti kuning dalam tuh tak masak. dia ala-ala telur separuh masak lah. well aku kan tak makan telur separuh masak ni. aku just makan telur yang betol2 masak je. pernah gak try rase telur separuh masak ni tapi memang tak boleh terima kau. termuntah-muntah aku. serik.



so bila aku order mee bandung aku tengok dulu telur dia kalau tak masak cepat2 aku offer dekat orang lain before kuning dia pecah and merosakkan mee bandung aku kalau tak aku nanges. haha ! aku kan suka je nanges2 sebab makanan ni kan.



masa aku kecik2 dulu kan bila aku order mee bandung lepas tuh tengok telur dia tak masak aku terus nak nanges. munguks gila kan. ala kecit-kecit (dah besar pon cengeng gak). so nanti mesti En. Jamal cakap dengan aku,


' dah jangan nanges. meh sini telur tuh ayah makan '



lepas tuh aku pon habiskan mee bandung dengan ceria. huahuahua.



oh mee bandung dengan mee rebus lain sikit. mee bandung lagi pekat kot. tapi dua-dua aku suka. nyum nyum :)



aku ni ape je yang tak suke. semua makanan pon suke. yang penting masak :P





ok bai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, May 3, 2011

Berserah pada Maha Esa dan Takdir :')



dah abes second paper aku pukul 5 tadi. now tinggal satu paper je lagi kamis depan. paper tadi? hmmmmmmmmmmmmm. (mengeluh panjang)



aku rasa soalan boleh tahan senang lah jugak takdalah soalan killer tahap babeng tapiiiiiiii.



entahlah. aku sendiri tak yakin dengan jawapan aku. entah betol entah tak. selalu jadi macam ni taw. aku rasa aku dah study baik-baik. stay up. study study study. even kadang2 tak tahan jugak dengan fb and blog :')



tapi bila masuk dewan exam macam semua benda yang aku baca aku lupa. banyak bende aku nak tulis tapi macam blank. sebab neves ke? aku pon tak sure. kalau hafal rumus tuh masuk exam je tinggal bape percent je. bila balik tengok balik nota rasa macam nak jerit. apesal aku lupaaaaaaa. senang je kot !! dem ! T_______T





jarang aku nanges sebab exam :(



kadang-kadang rindu zaman sekolah. rasa macam hebat je walaupon takdelah hebat mana. tapi sekolah dulu macam senang je. aku pernah jadi tutor fizik sebab aku selalu je skor fizik. aku rasa fizik senang. tapi bila masuk U. jadi loser ! kadang2 bila result nak keluar tak sabar sebab nak tengok bape banyak A dapat. tapi masuk U? lepas paper and tak repeat dah cukup baik.



susah sangat ke zaman U ni? lagi susah nak cakap. orang cakap kalau perform dekat sekolah tak semestinya perform dekat Universiti. aku lah tu kot. :(


kadang2 menyesal amik engineering ni. tak rasa aku ade feel dalam kos ni. dulu aku pilih Civil engineering sebab aku tak tau nak amik ape. daripada sekolah sampai matrik aku dapat aliran sains tulen. so aku fikir baik amik engineering padahal aku tak tahu pape pon pasal engineering ni. main hamek je.



kadang2 feel tuh penting supaya kita boleh study dengan baik. macam dulu aku suka gila fizik, math moden and add math. so setiap kali exam aku boleh score. even soalan belit2 pon aku boleh jawab. tapi now soalan baru putar sikit je aku dah blank. :(





aku ke yang salah? kurang ke doa aku? atau ini ujian bagi aku?
Ya Allah, aku cuma mahu membahagiakan ibu bapa ku.
berilah aku kekuatan.







Hold me and never let go.
Show me and shine the light.
Upon the path I trod.
Give me strength so I may make it right.
Oh Allah Great God :')










pada adik-adik yang nak masuk Universiti pastikan anda buat pilihan yang tepat.
gud luck !!













pray for me guys :')





With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, May 2, 2011

Kisah budak gedik. budak ke? dah tua dah :P





time : 12 a.m.



tett tett (bunyik meset masuk, henpon murah je uollss)




En. M.a.s : Buat apa?

aku : Study lagi.

En. M.a.s : Eleh. emmmm special day today. bukak ah fb.

aku : Special day ape?

En. M.a.s : Buka lah. ada ape entah. kawan2 lah cakap. tak tau ape pon. mana online sekarang.

aku : Abes kawan cakap so dah taw lah? ape?

En. M.a.s : Alah dorang cakap je. tanya dorang taknak jawab. so taktaw lah.

aku : Ye je tak taw. ape lah.

En. M.a.s : Eleh pergi lah tengok sendiri. hmmm

aku : Ala malas lah nak online.

En. M.a.s : Ok2. esok lah tengok. takpe.

aku : Haha ! apelah. taw lah. tak lupa pon. :)

En. M.a.s : Eleh ape? huh.

aku : Haha ! yelah. hepy besday. ingat lah tak lupe pon. huhu

En. M.a.s : Eleh sape cakap lupa. tak cakap pon.

aku : Ala abes ayat tadi macam sedih jek. haha !

En. M.a.s : Eleh mana de. saje je. haha !

aku : poyo.

En. M.a.s : Adiah?




actually aku nak buat-buat lupa. kang dah nak abes 2hb aku wish ler kan. tapi dah orang dok tanya2 ni kesian pulak. kang tak lena pulak tido kang. kuang3.








Hepy beday to you.
Hepy beday to you.
Hepy beday to you.
Hepy beday to you.


Semoga berjaya dunia akhirat.
Kerja dengan MAS rajin-rajin elok-elok.
:')


















kalau boleh senyum besar gini baru boley dapat hadiah :P






ok bai.











With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal