Thursday, December 20, 2012

Hati-hati menunjuk harta. Lagi banyak tayang duit kat orang lagi lagi besar chance untuk mati.





Ayat2 dari Fan Page Fynn Jamal,


kadang2 aku seram tengok orang yang tak takut untuk pampang kemewahan mereka.
memberitahu dan memberi bukti pada setiap sen mereka ada--
siap dilukis2 berapa digit wang yang dimiliki mereka.

aku faham.
orang berniaga.
memang ada yang datang cerita sama aku:
"kita kena tunjuk kita ada ini semua. baru orang percaya kita berjaya. baru orang hormat. baru orang ikut dan turut perniagaan kita"

dan aku boleh terima hakikat mereka rasa bangga dengan pencapaian yang mereka kecapi.
dulu makan megi. sekarang TGIF selori.
ya. pastinya setiap perasaan yang dulu itu kini terlunaskan.
dan mereka cuma tidak lain-- mahu berkongsi pada dunia ssluruh kebahagiaan.

"alah, kita pun kalau dapat beli iphone dah terkedek2 nak bubuh instagram. apa lagi mereka2 yang dapat beli barang harga puluh ribu gitu2 saja"
suami aku kata pada aku setiap kali aku tunjuk gambar2 seumpama dari news feed.

betul juga.
bohonglah kalau kita tak ada rasa nak jadi kaya macam tu.
bohonglah kalau kita rasa kita tak ada sepeniti pun dengki.
tapi bohong juga kalau kita setuju perbuatan itu adalah bijaksana.

tidakkah mereka belajar dari sosilawati?
the more you tell people you have money--
the bigger chance for you to mati.

i have friends doing swell in MLMs.
aku mmg sampai matilah takkan join.
alhamdulillah, sampai sekarang, walau seorang2 kelihatan makin mewah dan tersohor--
makin kaya dengan duit berkepuk2--
aku masih belum ada perasaan:
"eh, aku nak jadi camtu jugak la"
some people are borne salesmen.
they can sell sand to a man lost in the desert.
serious!
some people are THAT good.

aku bukan salesman.
maka rezeki aku bukan yang 99% seperti pesan rasulullah.
aku nampak je kecah.
tapi aku paling pemalu nak suruh orang keluar duit ikut kehendak aku.

aoa pun.
tolonglah kawan2, saudara2 dan keluarga aku.
aku tak tau macammana nak pesan depan muka.
maka aku cakap sini.
dengan seruan yang paling lembut.
dengan pesan yang halus kerana aku takut.

apa pun niat kalian--
hati2 menunjuk harta.
ini zaman internet.
xperlu tunjuk alamat--
orang tau lokasi kita.
xperlu beritahu segala--
orang tau aktiviti kita.

too many death caused by our ignorance.
tak kisah la kau kaya mana--
dengan duit paling berkepuk,
dengan beg designer sampai 20 tinggal berhabuk--
bila kena jerut, bakar dan dicampak ke laut--

darah kita tetap warna sama.



Memang betul.
Dan daripada apa yang aku peratikan orang2 yang pesen cenggini kebanyakannya (kebanyakan je tapi tak semua) adalah yang running bussiness.
Yang paling tak boleh bla pesen yang siap tayang slip gaji kat pesbuk.
tayang dalam wallet berkepuk cash money.
Hello.
Semua orang tahu kau buat bussiness jual macam2.
Tapi tak payah la nak menunjuk sampai macam tu sebab nak tarik orang join bisnes kau sekali.
Kalau produk kau bagus, orang sendiri akan carik kau.


Pastu pesen yang tayang kereta mewah dengan caption "Alhamdulillah. Syukur. Titik peluh selama ni terbalas"
Like erghhhhhhhhhhhhhhh.
Meriak sambil bersembunyi di sebalik kata2 islamik.
Fine.
Cakap lebih2 kang orang cakap aku jeles pulak.
Wateva.



Tapi kalau dah kene aim dengan perompak jangan nak menyesal.


okbai.


                                               


With Love : Syazwana Jamal :)


5 comments

December 20, 2012 at 2:49 PM

ekekeke..

"SAYA MENANG MOTO"

masuk tibi :p

ala, ade setengah tu pinjam saje cukup -_-

December 20, 2012 at 3:31 PM

jgn sbb nak mennjuk, bahaya kan diri pulak kan? hihi

December 20, 2012 at 4:13 PM

setuju!!!

December 20, 2012 at 7:33 PM

ala.. kite bse tayang brng2 murah je..
brng2 mhal xtayang..
xnmpk sgt pon kite byk duit..
haha

December 21, 2012 at 12:09 PM

@Ezy Chiaki
yang tayang slip gaji tu yang tak menahan.
haha !

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal