Loading...

Monday, January 30, 2012

Makan makan dan makan.



                        


Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
tarik nafas panjang2.
ada orang email aku tanya bila nak hapdet, bila nak hapdet.
terasa macam Hamis Jalikha pulak
jangan nak perahsan boleh tak Syazwana. =__=



actually rabu lepas lagi aku dah sampai Malaysia.
even flight air asia tuh delay 2 jam.
tapi dalam pukul 2pm dah sampai Malaysia dah.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiii dan dan terus tak sihat.
pening2 kepala macam nak demam.
perubahan cuaca katekan. poyo gilak. haha !




tetapi walaupon tak sihat makan tetapp makan.
mangsanya macam biasa sape lagi Akram lah.
dia jemput aku kat airport.
pastuh terpaksa layan tekak aku nak makan ape.
masuk kereta terus zasss zasss pergi cari McD.
maklumlah kat Cambodia jadi vegeterian.
sampai Malaysia hambik Prosperity terus. alhamdulillah kenyang. :)



tak stop sampai kat situ je.
esoknya aku paksa Akram carikan aku nasi lemak paru.
tapi dia tak jumpa.
sob sob.
terpaksa makan nasi lemak ayam. boring.
nasib baik malam tuh mengketedarah ikan kerapu 3 rasa, tomyam ayam, kerabu sotong dengan telur dadar.
pehhhhhhhhhhhhhhhhhh nikmat nya duduk Malaysia ni tak terkata.
hahahahahaha !




okeylah aku banyak benda nak settle sebenarnya ni.
pening betol kepala.
nanti2 lah aku hapdet pasal Cambodia okey.
kalau aku rajin.
lagipon laptop pada Nor Akram Jamil.


owh sebut pasal nama penuh si Akram tuh teringat something.
Nama aku Nur Syazwana Jamal.
Akram pulak Nor Akram Jamil.
ehemm chemistry gittewwwww. kahhh kahhh !



hari tuh Akram cerita dia baru buat satu kad MAS.
kad ape tah lupe pulak aku.
tapiiiii boleh pulak orang tuh salah tulis nama dia pada kad tuh.
jadi Nor Akram Jamal.



cisssss.
A dengan I jauh kot.
tapi nama Akram ni memang selalu orang salah sebut.
hari tuh teman die pergi klinik akak tuh panggil dia Nor Ikram.


makcik aku lagi lah.
Nor IKHLAS terus.
nice one.


okbai.

                                                      
With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 23, 2012

Haloooooo Malaysia :)



Hallooooooooooo.
Aku sedang berlintas langsung dari atas katil dekat hotel ni haa.
Tengah layan Titanic sorang2.
Rasa macam loser pulak.
Hahahahaha !


Now kat Cambodia pukul 2 lebih.
Tolak satu jam dari Malaysia.
Nak upload gambar tapi tak boleh.
Al maklum lah update guna henpon je.
Malas haku nak angkut laptop segala.
Memberat beg aku je.


Cambodia tak hujan.
Panas gilaa.
Tu yang agak malas nak jalan kat luar.
Akibatnya tersadai kat bilik sorang2.


Tengok petang sikit kalau rajin.
Aku bukan ape asal kuar jalan je duit pon jalan.
Stresss aku. Haha !


Akram kerja malam dis week.
So mesti time2 cani die tengah membute.
Gila bosan.
Dah la dok sini dah macam vegetarian dah aku.
Sampai nak muntah tengok roti.



Okey lah.
Rimas pulak aku taip guna henpon kecik ni.
Nak pegi spa belum bukak pulak. Hehe.


Babai I miss U !!
I miss Malaysia too :)
With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, January 18, 2012

Doakan saya :')



                             



sorry sebab now aku macam busy sikit.
siapkan tempahan untuk design blog.
takde lah pandai sangat tapi kalau korang malas nak cari code2 html (lagi2 now template baru banyak gila code dah lain =__= ) aku boleh tolong sikit2.
nak quotation boleh email aku at syazwanajamal@hotmail.com.
ecewah sempat lagi nak promote. kekekeke.



itu satu.
lagi satu aku busy lah sikit sebab esok pagi aku nak kene pergi Cambodia.
kalau pergi bercuti takpe jugak. ni lawatan kerja.
seminggu pulak tuh.
sumpah aku sangat cuak.
beselah orang kampung mana pandai nak naik flight segala ni.
selalu naik bas saje :(



kalau boleh aku nak suruh Akram hantar aku sampai seat dalam flight.
tapi apakan daya flight tu tak sama dengan bas ekpress.
*sedih*



tapi takpe.
sebagai anak Malaysia kita kene berani.
barulah Malaysia Boleh.



insya allah esok flight aku pukul 7.05am.
gila awal kan.
masalahnya yang aku cuak sangat tuh sebab aku kene gerak dari Malaysia sorang2.
bos aku gerak dari Laos sebab before tuh dia ada lawatan dekat sana.
dah la hari tuh aku baca fakta "Lipas goreng adalah makanan biasa di Cambodia"
memang malam ni aku nak sopink makanan banyak2. tak kire !
sanggup aku tak makan dekat sana.



so doakan aku selamat pergi dan balik.
berat betul hati nak pergi.
tsk tsk.
sebenarnya berat hati nak jauh dari Akram.
kah kahhhh.
gatal betol.






okey lah take care korang.
kalau rindu kat aku selalu2 lah datang blog aku ye.
doakan aku selamat :')


okbai.


                                             
With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 16, 2012

Biar tak kacak asal poket tebal.



                                    
aku layan supernatural (yang dah makin merapu sekarang) ni pon sebab nak tengok dia ni je. hehehe.


Aku dah lupa mana aku dapat fakta (eh ke mitos. haha !) ni.
maybe dalam remaja kot.
dia tulis lelaki kacak terdiri daripada:



Doktor : 89 %

Peguam : 75 %

Pelakon : 63 %

Atlet : 41 %

Tentera : 23 %




Tentera tuh maybe termasuk lah polis and sebagainya kot.
tapi yang aku konpius kenapa engineer tak masuk dalam list.
hello hemsem sangat ke semua doktor tuh ha?
jawab jawab.


tapi takpa.
walaupon depa buat research kata engineer tak bapa hemsem la ni aku nak habaq mai kat hampa kenapa hampa perlu kahwen dengan engineer walaupon depa tak hemsem.



1-Kehidupan yang lebih terjamin
Seorang engineer bakal menyediakan kehidupan yang terjamin kepada anda.Pada umur 27 tahun, seorang jurutera mungkin sudah mempunyai pekerjaan yang terhormat, stabil dan mempunyai pendapatan yang tinggi untuk memiliki kereta , melabur, kehidupan yang selesa, berkahwin dan juga membeli sebuah rumah.

Manakala
Lulusan undang-undang masih bekerja sebagai apprentice di firma-firma guaman
Sebahagian lulusan pentadbiran baru sahaja gagal dalam rancangan perniagaan mereka yang pertama
Lulusan seni masih mencari pekerjaan
Lulusan sekolah perubatan masih menjadi doktor pelatih di hospital-hospital




2-Kegigihan yang tinggi
Seorang teman lelaki yang bergelar engineer akan memperuntukkan jumlah masa dan usaha yang tidak terjangkau banyaknya untuk memahami anda.Ini kerana seorang engineer sangat bekerja keras untuk memahami pekerjaan mereka.Semestinya mereka akan berusaha keras untuk memahami diri anda juga seperti memahami pekerjaan mereka jika mereka percaya anda-adalah satu-satunya insan yang istimewa dalam hidup mereka.


Jika mereka tidak memahami diri anda pada mulanya, mereka akan terus berusaha.Jika mereka masih tidak faham, mereka akan mencari kaedah yang tepat untuk membuatkan anda gembira.Sebagai contoh (membeli cincin berlian=satu minggu kebahagian).


Jika mereka telah menemui formula rahsia tersebut, mereka akan terus mengulanginya hingga menepati hasil yang dikehendaki.


Berbeza dengan
peguam yang akan sentiasa berdebat dengan anda
graduan pengurusan yang akan mengawal perbelanjaan anda
graduan seni yang akan mengubah penampilan anda
graduan perubatan yang akan menjadikan anda seperti nurse di hospital


Sangat mudah untuk engineer menjadikan anda satu-satunya insan yang mereka sayangi dalam hidup mereka umpama anda salah satu daripada projek mereka dan mereka akan tersangkut pada anda selamanya.




3-Seorang teman lelaki yang bergelar Engineer tidak akan mengkhianati kepercayaan anda
Buktinya
para peguam mungkin akan berbohong kepada anda
seorang graduan pentadbiran mungkin akan menipu wang anda
seorang graduan seni adalah seorang penggoda
seorang doktor mungkin hanya melihat anda seperti seorang mayat


Teman lelaki bergelar engineer terlalu sibuk untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan jika ada, mereka akan terlalu bodoh untuk berbohong kepada anda.


Oleh itu, seorang engineer ialah the most secure boyfriend yang anda pernah temui,cukup kaya dan akan tetap mencuba untuk memahami dan menyenangkan anda, tiada masa untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan terlalu bodoh untuk berbohong.mereka juga sangat cool berbanding orang lain.


sumber : facebook.



benda ni dah lama dah tapi saja nak tulis balik.


jadi kepada yang single-single lagi tuh tak payah lah carik doktor yang hemsem tuh. dorang takde life. keh keh.


mai carik engineer yang tak berapa hemsem tapi dorang bagus.
haha !






macam Akram, walaupon dia tak hemsem tapi dia sweet. dan berpoket tebal.
teball lah sangatttttttttttttttttt.
kahh kahhh !


okbai.






                                                       



With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, January 13, 2012

Sape pernah buat baik ngaku.



                                    
Ahad ni last day untuk key in final mark student semua dalam data base.
so nak taknak hari ni jugak kene habeskan marking paper.
yelah takkan pulak ahad kau nak datang kerja semata-mata nak marking paper kan.
kuasaa aku.


semangat punya kerja sampai meja aku pon dah jadi macam tongkang pecah.





member aku tengok gambar ni benda pertama die komen bukan kerja aku yang menimbun tapi adalah "mesti ada teddy bear eh?"

cisss cemana aku boleh tak perasan masa amik gambar ni. kantoi disitu.
biasalah aku ni luar memang nampak garang tapi dalam hati tatappp ada taman.
kahhhh kahhh !






tengah syok2 aku tanda kertas final tiba-tiba ada satu paper budak ni aku jumpa sesuatu kat page akhir.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







"tak sempat masa tapi saya tahu buat :("


baik ngaku sapa yang pernah buat camni.

ni nak kene bagi markah kesian ke cane ni?




bila aku check2 balik jawapan dia yang depan-depan aku rasa aku taw kenapa dia tak sempat jawab yang belakang.
tak tahu ?


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




dia lukis gambar kat atas tuh siap lah kaler2 bagai dengan pensel kaler purple.
yang sedihnya takde dalam skema jawapan pon. kui kui.
alahai dik dulu akak masuk exam bawak alat tulis basic je.
pen biru, pembaris, pemadam, liquid. tu je kot.
takde mase nak berkaler-kaler bagai ni.

lagi pon dik ini subjek engineering.
takde markah lebih untuk lukisan tercantik. hihihi





aku lupa pulak nak check budak ni lelaki ke perempuan.
kalau lelaki bagus jugak.
boleh aku bahan kat blog.
kahh kahh.




buat kerja takde semangat mana tapi sampai rumah dekat pukul 7 sebab jam.
gila punya jam yang tak gerak langsung.
nasib baik samsung galaxy Y menjadi peneman setia. kahh kahh.











konon lah letak gambar family, letak gambar ehem ehem jadi pembakar semangat.
tapi masuk opis tetapp benda pertama yang akan dibuat ialah bukak pesbuk, bukak blog.
camne nak maju? jawab jawab.



okbai.

                                                         
With Love : Syazwana Jamal :)


Period dan Singa




kalau makan kek ni tak harammm kan?




aku period hari ni.
selalunya 2 hari nak period mood aku memang dah tak dapat dikawal dah.
asyik je lah nak mengamuk.
kalau takde salah pape pon aku tetap nak mengamuk.
yang selalu jadi mangsa adalah Akram.



tapi bulan ni aku pon tak pasti kenapa mood aku okey je.
takde nak marah2. takde nak mengamuk2.
smooth je.














sampai Akram mesej aku pagi tadi.



"Dah tu bila nak bertukar jadi singa. huahuahua. kan period selalu bertukar jadi singa. kahh kahh"





makin kurang ajar orang tue ni sekarang.


okbai.


                                                 
With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, January 12, 2012

Untunglah jadi blogger dapat hadiah.



                                    
hari ni aku dapat sesuatu bungkusan.
aku syak dah lama bungkusan ni ada dalam peti surat rumah aku.
tapi sebab peti tuh berkunci and kunci pada housemate aku and peti surat kat ground floor so malas sangat nak check.
tadi tetiba teringat so terus mintak tolong housemate aku yang pegang kunci pegi amik. hehe.
nak tau ape dia ?





TARAAA !!
tebal kau sampul surat ni sebab dalam macam ade lapisan yang plastik boleh picit2 tuh (tak paham abaikan)










siap ada cover letter lagi.
dah macam dapat bungkusan ape dah.









itulah dia voucher makan RM10 dengan keychain upin eh ke ipin yang ade jambul.
entah aku pon tak hingat.





actually bukan voucher KFC tapi boleh bawak pergi pizza hut dengan rasamas jugak.
hai macam taw2 je aku ni memang suka makan.
tima kasih banyak2 lah pada owner blog PONDOK USANG.




ceritanya camni.
bulan lepas aku komen dekat entry abang ni.
last2 entry dia ada teka-teki "banyak-banyak ikan, ikan apa yang bila mati dia tukar nama orang lelaki"
haaa jawab-jawab.



tak payah la meh aku bagi jawapan.
ikan BAKAR lah.
tak sangka pulak aku jadi orang pertama yang komen and betul. hihihi.







hai ada jugak tuah aku ni.
ingat seumur hidup tak pernah nak bertuah.
seyes kalau ada cabutan bertuah dari zaman aku kecit sampai lah dah gemuk ni tak pernah nombor aku naik.
kau stress tak.
adik aku tuh selalu pulak bertuah.
ape ke malang betul nasib aku ni.


kalau join giveaway pon harammmmm jugak nak bertuah nya.
jadi tu yang malas nak join pape.
ayat pasrah.
kahh kahh.


okey kalau rajin boleh singgah blog abang PONDOK USANG.
kau tengok komen2 entry dia fuhhh berpuluh-puluh rasa macam nak curik sikit je letak kat blog aku. hahaha !






okey nak call akram nak cerita betapa bertuah nya aku hari ni.
gediknya SJ ni.
kahhh kahhh

okbai.


                                            


With Love : Syazwana Jamal :)


Itulah orang tue2 dah cakap jangan tak suke sangat..



                                  



aku ni tak tahu lah terkene sumpahan ke ape ke.
tapi aku macam sedar yang benda2 aku tak suka before ni mesti akan end up with sama ada aku akan pakai benda tuh or buat benda tuh or else.


contoh dulu aku memang menyampah kalau lelaki merokok ni.
macam bajet cool gila.
alah zaman budak2 sekolah dulu kan.
kalau tanya lelaki idaman mesti nak cakap yang penting tak merokok.
dan agak bangga jugak bila x-bf aku dulu tak merokok. kahh kahh !


sekali zaman realiti nya sekarang dapat Akram yang merokok.
ape punya nasib lah. hahahahha !
hari tuh ade gak sekali aku sound dia.
yelah boleh pulak sanggup tak makan daripada tak rokok.
ape punya perangai lah. bagi penampar sekali kang.



lepas tuh dulu time study mati2 aku cakap lepas belajar aku nak kerja. taknak dah sambung2 study ni. penat.
beria punya azam.
sekali lepas konvo amik kau.
tersadai kat UNITEN buat master.
memang lah kerja jugak buat research.
tapiiiiii still kene baca journal, buat paper, bla bla bla...



and pernah dulu aku memang tak suka yang amat dengan kereta Kelisa.
aku rasa sangat hodoh dan entah hape2.
better kancil.
kalau orang cakap suka Kelisa bermati-matian aku bangkang.
but now aku rasa alahai comel jugak kereta kelisa ni.
rasa nak lempang diri sendiri pon ade sekarang.



yang terbaru, dulu punya lah kerek aku pandang henpon touchsekerin ni.
konon susah nak taip lah, jari besar lah.
so aku aim nak pakai BB.
beria dah usha BB daripada Digital Mall sampai ke Pertama Kompleks.
sekali beli jugak Samsung Y yang tacsekerin tuh.
okey jugak menaip walaupon jari besar. kahhh kahhhh !
ape pon tak boleh.
































mungkin lepas ni aku patot menyampah tengok Randy Pangalela







mimpi sampai ke bintang lah.
hahahahahaha !


okbai.


                             
With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, January 11, 2012

Sabar okey sayang :)



                                       



malam tadi aku tido dengan tak tutup lampu bilik.
sebabnya aku takut.
boleh camtuh?
padahal housemate aku ade je kat bilik sebelah.
tapi apesal entah malam tadi rasa takut je kalau gelap.
entah hape2 je aku ni padahal dah dekat setahun duduk rumah ni tak pernah pulak kau nak takut tido dalam gelap.



eh tapi kan sebenarnya aku memang penakut pon.
lagi2 kalau housemate aku semua takde.
memang sumpah rumah aku lah yang akan jadi paling terang even dah pukul 3 pagi.
memang aku akan bukak semua lampu.
biarlah tido sakit mata ke ape ke janji terang.
lainlah kalau dah kawen. makin gelap makin bagus. kahhh kahhh. PANGGGG



eh ape yang aku dok mencacai dari tadi ni seh.
nak cerita lain keluar cerita lain pulak.
biasalah manusia kan mudah lupa.
bukan melayu mudah lupa ke?
okey tengok mengarut lagi bukan-bukan.





Akram kat Johor sekarang.
hari ni bawak ayah dia pergi check up.
ayah dia kan kene operate buang kaki bulan lepas.
so ayah dia mintak tolong bawak check up dekat hospital JB.



pagi2 lagi dah mesej aku masa siap2 nak pergi hospital.
ish nak siap2 pon nak bagi taw.
tak pasal2 aku terjaga dari tidur.
potong stimm je. tak boleh tengok orang senang. apa pon tak boleh (ayat aku suke cakap dengan dia)


last2 dengan aku2 sekali terus tak boleh tido.
takpe petang nanti aku qada' balik tidur aku.


dalam pukul 11am Akram cakap ayah dia nak kene admit.
dokter cakap ade tempat yang kene potong tuh ade nanah sikit.
so kene masuk wad.
and dorang (Akram and mak dia) kene balik dulu amik barang2 ayah dia.



and ayat yang paling aku suke.

aku tanya "balik rumah sorang ke amik barang?" means mak dia teman ayah dia kat ospital lah kan.

Akram jawab "taklah. bawak mak sekali lah. mak je yang  taw barang2 ayah yang nak kene bawak. tataw pon"



part "mak je yang taw barang2 ayah yang nak kene bawak" tuh macam sweet sangat.


biasalah sape lagi orang yang kita boleh harapkan selain dari partner kita kan.
tabah betul mak Akram :')




aku tanye dokter cakap ape lagi.
dokter cakap baik masuk wad. takut ada jangkitan and lama2 kene potong atas lutut pulak.
now dia nak bukak jahitan dengan nak cuci.


ngeri aku dengar.
kalau aku ade kat tempat Akram kompem air mata aku mesti dah boleh jual sebab banyak sangat.






sabar okey sayang.
nanti balik sini kite buat kan triffle yang kamu suke sangat tuh. :)


                                                   
With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, January 10, 2012

Jadi blogger haruslah camwhore.



                      


macam lama je tak hapdet ek.
maklumlah busy sikit cari barang hantaran.
kahh kahh perasan gila.
nampak sangat gatalnye tuh bertingkat-tingkat.


sabtu lepas lepak dengan bestfriend aku yang keje kat bangi.
dah lama gila tak jumpa dia ni.
so petang Sabtu tuh tetiba dia meset ajak lepak.
alang2 aku dengan akram dah memang ade kat Mines kitorang pon okey2 je lah.


jumpa2 je member kitorang terus dapat soalan cepu cemas "korang ni bila nak kawen?"
bukan nak tanya aku sihat ke tak. ada duit ke tak kan. hahahahahaha!



Akram lagi best. dapat soalan mencabar "Eh kau bila nak masuk meminang Wana ni?"
siap lagi member aku bagi cadangan "Akram, kau dah boleh start kumpul duit sekarang, tahun depan dah boleh masuk meminang"



dia hingat kawen ni macam beli tutti frutty.
tutti frutty pon mahal taw.



malam tuh kitorang lepak makan2 dekat Kajang. dekat area2 Sungai Ramal kot.
ramai gila orang.
tapi dalam ramai2 tuh boleh pulak duduk sebelah meja dengan sorang senior sekolah aku merangkap kawan 1 batch Akram masa sekolah.
kecik dunia :)



* * * * * *



aku pegi Mines Sabtu ari tuh sebab nak cari henpon baru.
lepas henpon lama kene curi tak bertukar lagi.
dok guna henpon Nokia lama yang kejap2 kene caj. call lama sikit batery kong. stress !
terus rembat Samsung Galaxy Young satu.
itu je lah yang mampu.
orang lain pakai Note lah, SII lah, Wonder lah, aku amik yang paling murah je.
yang penting dapat free memory card, papago, blackmarket (tempat donlod free), game banyak Cina tuh installkan (hehe) and 5 cover belakang yang kalerful (putih, pink, hitam, oren and grey)




teruja tak? hahahaha.



first time aku pakai Samsung ni.
before ni pakai Nokia dengan Sony je.
tak pandang samsung ni.
la ni hambik takde sape dah pandang nokia dengan sony.
hahahahaha !


Akram tengok aku angkat Young mulalah dia pon nak jugak. sibuk je.
before ni aku cakap nak angkat BB, dia pon macam nak pakai BB gak.
tiba aku angkat Galaxy Young, dia pon cakap nak angkat Wonder or Ace bulan depan.
peniru betol. saje je nak sweet2 dengan aku.
pirahhhhh.



* * * * * *




tadi hantar Akram kat TBS. dia nak balik Johor. cuti 3 hari. naik bas saje. malas nak drive sorang2.
last 2 weeks kot ayah dia call nak mintak tolong hantar pegi hospital JB nak wat check up.
selalunya kalau nak pergi hospital pontian mak Akram yang drive.
mak dia tak berani drive jauh2.
so sebagai anak yang baik haruslah membantu ibu bapa :)



Akram cakap "ada tulis nama beb."
eleh macam lah aku tak pernah. malas je nak tunjuk. haha !








Aku : cepat buat peace nak amik gambar.

Akram : taknak ah. malu.

Aku : alah cepat lah. takde orang tengok pon. buat cani (sambil tunjuk gaya peace paling comel :P)

Akram : taknak jugak.

Aku : 5 saat je.

Akram : okey cepat. 1, 2, 3





dah ada henpon baru ni boleh la camwhore.
kate blogger.
tak blogger lah kalau tak camwhore.
kahh kahh.


okbai.



                                                        





With Love : Syazwana Jamal :)


Saturday, January 7, 2012

Kenapa anda tidak perlu habeskan duit anda untuk naik bas Transnasional



                                          


tak habes2 lagi emosi dengan bas Transnasional.
perlulah emosi sebab orang dah bayar mahal2 service macam haram pulak.
memang banyak jugak lah aku kene dengan bas ni.
cuma diamkan diri je malas nak kecoh.
tapi lepas kes hari tuh memang bengang.


nak balik Kota Tinggi memang ada 2 bas je.
Transnasional and Mara Liner.
so maybe lepas ni kene consider naik Mara Liner je.


5 sebab kenapa tak perlu habeskan duit naik bas Transnasional:



1. Harga lebih mahal.

Kalau nak balik Tinggi tiket bas naik Transnasional RM32.50.
kalau naik Mara Liner RM32.00.
Jimat limaploh sen.
eh limaposen banyak ape.
kalau kat asrama dulu takde limaposen menggagau carik sebab nak basuh baju guna mesin. hahahahahaha !





2. Sukati dia je taknak bukak aircond.

Ini memang seyes panas hati.
ade ke patot hari ahad lepas aku balik KL naik Transnasional driver tak bukak aircond separuh jalan.
bas dah gempak dah bas baru dua tingkat.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii services haram.
taknak berpeluh ketiak pulak dalam tuh.
dah la aku dapat seat yang kene cahaya matahari.
aku okey lagi. aku kesian akak yang duduk sebelah aku. dah la badan dia agak besar.
dok lah berkipas guna envelope sambil membebel-bebel sepanjang jalan. envelope tuh pon orang sebelah kanan dia bagi pinjam sebab kesian akak tuh dok panas2.


sampai R&R mana entah akak tuh turun sound driver, baru lah nak bukak aircond kan.
tapi bukak pon alahai macam kipas yang dah seploh tahun gamaknya. slow je.
eh dia ingat dia tengah bawak bas dekat UK ape.
feeling2 winter sonata pulak.
haktuih.





3. Sesuka hati nak suruh tukar bas.

okey yang ni aku pernah kene dua kali.
first time tuh otw nak balik Kota Tinggi kot.
berhenti dekat Machap.
boleh pulak driver cakap dia tak turun Kota Tinggi, dia turun JB.
so dia suruh sape2 yang nak pergi Kota Tinggi naik bas Transnasional lain.
dah satu hal kitorang kene tunggu bas lain tuh datang.


second masa aku otw nak balik KL.
sampai Seremban nak turunkan penumpang boleh kan driver cakap dia taknak naik KL.
so dia suruh kitorang naik bas Trans lain.
tapi masalahnya nak ke bas lain tuh kene naik bas sangkut2 (tapi free lah).
free pon kene berdiri dalam bas tuh plus driver bawak macam taik sampai nak pengsan aku.
bangang betul.



4. Tempat duduk tak best.

yang ni aku tak paham.
kenapa semua bas pergi Kota Tinggi seat dia 4 seat.
hello 5 jam okey. 5 jam.
tak pernah tak kebas bontot aku kalau balik kampung.
upgrade lah bagi 3 seat. besar sikit.




5. Diorang takkan utamakan kau.

Ini yang aku kene lah hari tuh. kene tinggal bas.
tahu tak apa pakcik kaunter tuh cakap dengan aku "takkan kita nak carik sorang2 kot. ramai tuh"
alahai poyonya alasan.
ape salahnya kau tukar sistem tiket bas kau.
print nama penumpang.
kalau penumpang tak naik kau panggil 2 ke 3 kali.
susah sangat ke.


lepas ni aku nak naik Mara Liner je.
tiket cantik ada tulis nama aku.
lepas tuh dah tulis siap2 kene tunggu gate mana semua.
terbaik :)





itu je kot setakat ni.
so sebagai pengguna fikirkan hak anda. ecewah.

okbai.


                                                            
With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, January 6, 2012

Nak bercuti pon banyak halangan.



                                   

entry agak panjang.
kalau ikhlas bacalah sampai abes. cewahhh.

ini adalah cerita tahun lepas. ecewah poyo gila nak cakap tahun lepas padahal baru 6 hari masuk 2012. boleh je cakap cerita 2 minggu lepas ke kan. eh yang beria sangat nak explain ni dah kenapa =_____=


okey ini cerita masa aku nak balik untuk cuti seminggu daripada cuti Krismas sampai lah cuti tahun baru.
hari Jumaat, 23/12/11 hari last day aku kerja untuk tahun tuh semua officemate aku wish "Selamat bercuti. Jumpa lagi tahun depan". macamkan aku ni bercuti 6 bulan gamaknya.


so disebabkan parents aku nak bawak adik bongsu aku jalan2 Melaka sebab dapat 5A UPSR so aku pon turun Melaka tak turun Kota Tinggi.
baru dapat UPSR 5A dah bawak jalan jauh2. nanti SPM dapat 10A entah2 mak aku bagi kereta satu.
ini yang mendatangkan kejelesan.
hari tuh nak naik sekolah asrama dia punya preparation fuhhh mantop.
mentang anak bongsu.


aku dengan kakak aku dengan ayat pasrah "dulu time kite takde pon kan. baju semua lama. duit pon sikit je. tak macam Anis. tsk tsk"

dan ayat mak aku "alah anak bongsu. takpelah lebih sikit"

Ini memang tidak Adil. hahahahahaha !





okey cukop gelak.
yang nak cerita bukan tuh.
nak cerita pasal perjalanan aku balik Melaka.
dah la time tuh aku bergaduh dengan Akram. memang suwey betul.


plan nak bangun awal pagi Sabtu tuh. so kunci jam pukul 6.30am.
tetiba henpon aku tak bunyik sebab tahap kebangangan dia yang amat tinggi. pukul 7.30am baru aku sedar.
siap2 semua pukul 9 kot baru keluar rumah pergi TBS.


sampai sana carik tiket bas.
sebab dah biasa naik Transnasional beli lah tiket dia.
dapat tiket pukul 11.30am. lambat lagi so lepak2 dulu.
agak2 dah pukul 11 aku turun bawah tempat tunggu bas.
time tuh ada satu budak kecik area umur 7 ke 8 tahun camtuh tengah nangis dekat mak dia sebab kakak dia tak bagi main henpon.
sangat memekak okey dah la betul2 sebelah aku.
mak dia pulak boleh selamba biarkan.
kalau aku yang jadi budak tuh memang dah lama kene cepuk dengan mak aku.
jangan main2.


mungkin sebab terleka tengok gelagat budak tuh yang menjengkelkan tengok2 jam dah pukul 11.35am.
ah sudah apesal bas aku tak sampai2.
tanya pakcik jaga bas dia cakap bas dah jalan.
aku cakap takde buat annoucement pon.
ade sorang brader tuh cakap dah buat dua kali dah. lepas tuh cakap aku yang tak dengar. sialan.
padahal annoucement pon ade macam takde. cakap tak jelas. entah pape je.




aku memang malas nak bergaduh so dengan muka bengang terus naik atas cari tiket lain.
nama nak naik Transnasional lagi memang tak lah !
aku beli bas Melur kot kalau tak silap.
naseb baik balik Melaka seploh hinggit je.
kalau tiga ploh hinggit terus cancel aku cuti.


kalau korang nak tahu Transnasional ade kaunter tiket sendiri. motif aku tataw.
tapi tiket dia yang biasa takde print nama korang.


kaunter sdn. bhd. Transnasional.




so kalau nak selamat baik beli tiket yang kat kaunter depan tuh yang akan mintak IC korang and print nama korang atas tiket.
kalau korang tak naik bas lagi depa akan buat annoucement panggil nama korang beberapa kali.


bas2 lain banyak yang guna kaunter depan.
senang. tak payah beratur ikot jenis bas. nanti sampai depan kau boleh pilih bas ape yang kau nak naik.

contoh tiket yang print nama korang. aku pinjam google.



okey itu satu masalah.
actually aku dah lama jugak berapi dengan Transnasional ni.
dah banyak jugak service dia yang macam bangang.
takpe itu nanti punya hal.


dah beli tiket baru, naik bas pukul 12.15. lega sikit.
tetibaaaaaaaa keluar je tol subgai besi hambikkkkkkkk kau.
JAM GILAAAAAAAAAAAAA !
bayangkan je lah nak ke Nilai pon dah dekat sejam lebih.
padahal bape minit je pon.


and the best part was aku duduk dalam bas hanya nak pergi Melaka selama 5 JAM !
padahal pergi Melaka baru 2 JAM !
sumpah lepas ni takkan aku balik sehari before perayaan.
serik.










tapi kalau Akram yang hantar 10 jam pon sanggup.
kahhh kahhh dasar gatal.

okbai.


                                       
With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, January 5, 2012

Berjanggut nak siap.



                            
Hola selamat tengahari.
aku tak pergi lunch sebab diet.
motip sangat nak cakap kat orang kan macam kan ade orang kisah kau gemuk ke kurus.
eh tapi Akram kisah. hahahahahahha !


okey dah cukup gelak.
ingat lagi entry aku yang aku nak bagi vector free?
daripada before cuti si Dhiera ni email gambar die kat aku.
tapi hari ni baru siap.
well aku kan busy mengalahkan perdana menteri.
PM tuh buat2 busy je.


okey tak payah nak cakap banyak.
ini hasilnya.


*update : sebab ramai sangat yang tanya ni aku bagi taw. aku lukis pakai microsoft excel. tak guna pon AI jadah tuh. mungkin belum tiba masa untuk aku explore AI lagi. satu2 dulu. keh keh. ada masa aku ajar okey. doakan aku rajin lah :P



ini gambar masa dia bertunang.
untunglah tak lama lagi nak kawen.
bila lah aku nak kawen ni.
asyik2 kene pergi kenduri kawen orang.


21 January ni sampai tiga jemputan aku dapat.
hmmm hmmmm time tuh maybe takde kat Malaysia.
sedihh kot tak dapat pegi.


mak aku pon dah bising asyik pergi rewang rumah jiran2 anak sendiri entah bila nak kawen.
alah ibu don't worry lah.  ur daughter ni so hot.
sape2 pon nak lah.
ibu sediakan duit je secukupnya.
kite terus hantar rombongan meminang.
kahhh kahhhh.
eh terlari topik pulak.



wahai dhiera yang ayu.
kawen jangan lupe jemput tahu.
kalau tak saya tacing.
eh?


macam biasa kalau ade yang nak tempah boleh email kan kepada syazwanajamal@hotmail.com.
harga boleh dirunding. keh keh.
okbai.

                      
With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, January 4, 2012

Mungkin itu azam tahun baru dia.



                         


Macam yang korang tau Akram ni bukan jenis yang romantik apetah lagi memiliki ciri2 idaman gadis cantik macam aku (haktuih !)
sesape yang follow blog aku tahu lah perangai dia camne.
tapi sejak2 kebelakangan ni dia macam adalah agak boleh tahan sweet sikit (ayat apakah ini)



1. kesabaran menunggu yang tinggi :)

hari tuh aku komplen rambut panjang rimas lah ape lah.
lepas tuh beria nak gunting rambut.
so nak taknak Akram terpaksa bawak aku pergi saloon.
sebab dalam seminggu tuh hari2 aku cakap aku nak gunting rambut.
mana tak berasap je telinga member kan.
terus aku balik kl bawak aku pergi gunting rambut dan menunggu di dalam saloon selama 2 jam sambil membaca majalah HAI dan URTV. hahahaha !




2. dah pandai mesej2 selalu :)

tiap2 pagi dia akan mesej aku bila dah sampai tempat kerja.
balik kerja pon dia akan mesej aku.
dah sampai rumah semestinya akan bagi tahu jugak.
padahal before ni takde makne nak mesej2 aku ni.
sebab kami bukan seperti pasangan lain yang akan menginform satu sama lain pada setiap waktu dan saat termasuk lah kene inform kalau nak pergi toilet. wakluu betul perangai.




3. lebih mengambil berat :)

hari tuh dia yang perasan badan aku panas sikit padahal aku sendiri tak sedar yang badan aku panas.
macam semalam kan aku nak pergi klinik tapi tutup kan.
dia pulak ada game bola lepas habes kerja.
tapi siap nak offer hantar aku pergi klinik.




Aku : Klinik tutup lah :(

Akram : Dah tuh cane? Ade klinik lain ke? Nak pergi klinik ke?

Aku : Malas lah.

Akram : Takpe lah macam tuh. Kalau nak pergi malam ni boleh je bawakkan.

Aku : Takpe lah. Klinik biasa mahal. (dasar perempuan kedekut :P) Ubat sama je nanti dia bagi. Membazir.

Akram : Okey. tido lah awal tapi mandi, jangan tak mandi. Bagi badan sejuk.

Aku : Memang tak mandi lagi pon. heee :P

Akram : Tengok lah. mane ah tak batuk la, demam la, selsema lah, badan panas lagi.

Aku : okey nak mandi lah ni.




walaupon dia makin sweet tapiiiiiiiiii membebel tuh tatapp tak boleh nak tinggal.
keturunan sape lah ni.
kahh kahh.


takpe lah mungkin azam tahun baru dia nak jadi lebih romantik dan sweet kot.
ngahahahaha !


well mungkin bagi orang lain biasa je sebab pasangan dorang kompem semua sweet2.
Akram je dasar bajet macho tak sweet.
eh tapi dia pernah suapkan aku kek depan kawan2 lelaki dia masa pergi wedding kawan dia dulu.
tu kire sweet jugak kan kan. hahahaha !

okbai.



                                           
With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, January 3, 2012

Lagi2 nak mengata. bosan.



                               



Jawapan teka teki teka tekuk semalam.

Soalan Akram : Kalau hebat apa guna lilin dalam menjahit baju?

Jawapan Akram : Buat nak tengok kalau menjahit masa gelap and takde eletrik lah. huahuahua.


Sial je jawapan.
macam nak tampar je laju-laju.
suke sangat loyar burok.





hari ni sangat stress.
dah la badan tak berapa sihat.
semalam masa keluar dengan Akram naik bumblebee baru (hihihi ❤) dia dah cakap yang badan aku macam panas.
tapi aku ingat biasa2 je so tak amik kisah sangat pon.
sekali hari ni amik kau.
tersadai dekat opis macam buntal. seharian tido lepas makan ubat.








ingatkan balik awal sebab nak pergi Klinik 1 Malaysia (sebab menjimatkan :P) sekali tutup lah pulak.
macam ni kate rakyat didahulukan.
ini bukan rakyat didahulukan.
ini lebih kepada construction didahulukan sebab klinik tuh tengah under construction jadah ape tah.
punah harapan nak dapat ubat murah so terus balik rumah.






lepas makan roti makan ubat batuk yang lama dekat rumah.
ingat boleh la tido. harammmmmmmmm.
mata tak ngantuk pulak sebab batuk taknak hilang.
sapu2 minyak kapak takde effect langsung.
terpaksa bangun duduk. baru selesa sikit dada.












bukak fesbuk semua nak share gambar si Amalina yang seksi tuh.
alah macam lah korang tuh kenal sangat dengan dia kan. macam lah semua rahsia dia dalam tangan korang kan.
entah2 dia memang freehair ke kan daripada dulu.
mana nak tahu. sebab kita bukan adik dia or kakak dia. so tak kenal pon dia luar dalam.
sudah2 lah aibkan orang.
mana kite nak tahu dugaan ape yang die tempuh dekat sana sebab bukan kite yang kene.



mungkin ini dugaan Allah pada dia. Dugaan Allah pada kita, kita tak tahu lagi kan.
mungkin Allah nak uji dia lepas Allah bagi kejayaan pada dia.
who knows babeh.
semua tuh kerja Allah. Qada' dan Qadar dia.
kau siapa nak persoalkan.






mungkin bila Amalina dah sedar dia akan berubah jadi lebih baik. sape tahu.
kau tahu ape akan berlaku pada kau 5 tahun lagi ?
seploh tahun lagi ? takkan.
kalau esok Allah takdirkan kau jadi macam Amalina tuh cane?
apa kau nak jawab?






Allah lebih mengetahui.
Allah ada percaturan yang tersendiri bagi setiap umat manusia.
yakinlah semua yang terjadi pasti ada hikmah disebaliknya :)






guys dengar sini.
lebih baik kita buat jahat sekarang and menyesal satu hari nanti.
at least lepas tuh kita takkan ulangi kesilapan lampau kita.
jangan kita dok mengata orang macamkan kita ni malaikat at last one day Allah uji kita and kita jadi macam dia. nak ke ?
masa tuh dah terlambat nak menyesal.






Amalina dah besar kot.
biar dia fikir sendiri baik buruk perbuatan dia.
lain lah kalau budak2 sekolah lagi dah menggatal seksi sana seksi sini papa sana mama sini.
yang tuh memang aku pon nak lempang.
grrrrr




maaf kalau ade yang tak berkenan.
ini just pendapat aku je.
alah aku pon bukan baik sangat nak cakap benda2 ceni. dushhh




papepon sebagai manusia dan umat Islam kita mampu doakan Amalina je.
bukan kah itu lebih baik. (kenyit mata sebelah) 
at least fikir perasaan mak pak dia kalau baca semua komen2 especially komen2 anon yang "best" tuh. kikiki






sekian sahaja tazkirah dari Ustazah Syazwana yang tak berapa sihat hari ni.
kahh kahh.
amacam ? :P






okbai.














                                                  


With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 2, 2012

Teka teki teka tekuk.



                                       



wah seronoknya cuti hari ni.
lagi seronok bila dapat dating. :P



sape kene kerja hari ni?
dengar2 Johor tak amik cuti tahun baru.
aku pon baru taw.
naseb aku orang KL.
kahh kahh perasaan sungguh.



hari tuh Akram mesej aku cakap dia tengah jahit baju kerja dia.
aku tanya lah reti pulak menjahit.
sekali dia tanya "tau ke jahit lilit ubi?"



sudah kejadah ape pulak lilit ubi tuh.
fine tak tahu sebab aku ni bab2 menjahit memang aku menyampah sikit.
kalau suruh masak aku suke lah.
hihi



lepas tuh Akram tanya

"kalau betul hebat ape guna lilin dalam menjahit baju?"







kalau korang pakar menjahit sila lah jawab.


okbai.

                                                               
With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal