Loading...

Monday, July 30, 2012

Perangai.



                               

Tengok lah perangai Akram.
Macam budak kecit.
Ni kang esok-esok kalau ade anak, anak tak ape2 bapaknye pulak yang melebih-lebih time berbuka puasa.
Eh terberangan pulak Isnin2 camni :P




okbai.


                                         
With Love : Syazwana Jamal :)

Thursday, July 26, 2012

keBERKATan dalam masakan seorang ibu.



                                         




Aku perasan lah jugak dalam kebelakangan ni kalau aku balik rumah aku macam kenyang je.
First aku perasan tak silapnya raya lepas kot.
Aku memang makan sikit.
sebabnya perut macam rasa kenyang je.
nafsu nak makan tu ade tapi perut menidakkan.
paham tak macam mana terganggu nya perasaan aku waktu tu. cewahh.
nafsu makan membuak-buak tapi sebab perut bagi amaran yang dia kenyang jadi aku pon memang tak boleh nak makan.


dan tak silap aku sejak daripada tu everytime aku balik rumah benda yang sama jugak jadi.
kadang2 tu aku breakfast je kat rumah.
lunch dengan dinner aku tak makan pon.
cuba kalau duduk KL ni. tak pon kalau keluar dengan Akram memanjang je perut aku mintak isi sampai Akram stress. haha !


so masa Akram ikot aku balik rumah bulan lepas, sama jugak.
lepas aku breakfast aku kenyang gila.
padahal makan nasi lemak je pon.
so lunch tu aku teman Akram makan je lah.
pastu aku cakap "kenapa eh kalau balik rumah je mesti kenyang. tak rasa lapar langsung. benci lah macam ni"

"Nak tau tak kenapa?"Akram tanya.

"Kenapa?" jawab aku.

Apehal dah macam novel pulak ni? hahaha !


Akram cakap masakan Ibu ni banyak keberkatan.
dia pon cerita lah pasal ade sorang abang kat tempat kerja dia ni.


Abang tu dah tau yang memang masakan ibu ni banyak berkatnya.
tapi dia saje nak test anak dia.
ada one time tu dia cakap dengan isteri dia jangan masak langsung.
so diorang pon beli lah makanan2 segera.
macam fries, nuget, burger.
pastu makan kat luar.
memang dalam bape bulan camtu dia tak bagi bini dia masak langsung.
anak dia pergi sekolah pon dia bagi duit belanja makan kat sekolah.
pagi2 breakfast semua bukan dari air tangan ibu.


So bila anak dia amik exam, result keluar, memang teruk gila result anak dia.
tapi dia tak marah lah.


lepas tu dia start suruh bini dia masak balik.
dia tak bagi anak dia duit belanja tapi suruh bini dia bawakkan anak dia bekal pergi sekolah.
nak taknak anak dia terpaksa lah jugak makan bekal mak dia masak.


lepas exam, tengok2 result meningkat.
walaupon takde lah top ten tapi peningkatan tu nampak lah jugak.


pastu Akram cakap "Nampak tak macam mana makanan yang ibu masak ni bawak keberkatan dalam hidup kita"


Aku senyum je.
Akram ni kadang2 kalau Mode Ustaz dia dah ON boleh pakai jugak.
hahaha !

patot lah orang lelaki ni memang penting kan perempuan pandai masak.
huhu.


Tapi aku stress lah kalau tiap kali balik rumah aku kenyang saje.
dah la balik rumah tu nak makan masakan ibu.
pastu memanjang kenyang.
memang stress lah kan.


dah la mak aku tu kejap2 kau tengok dia tengah masak.
kang kejap2 lagi dia masak lagi.
dah memanjang je aku tengok mak aku kat dapur.
yang perut aku pulak memanjang je kenyang.


hey stress stresss.


okbai.

                                           
With Love : Syazwana Jamal :)

Wednesday, July 25, 2012

Potato Salad dengan Hot Dog.



                       
Aku memang sangat suka makan kentang.
tak kisah la kentang goreng ke, lauk kentang masak sambal ke, kentang dalam kari ke, kentang dalam sup ke. semua aku suke. lagi2 kalau mashed potato tu. feveret kot.
eh tau tak mashed potato kat Popeyes sedap gila !!
jap nak google gambar bagi korang tengok.



tengok lah kuah dia. pehhh tempting kot. 



sedap gila sampai kadang2 pergi Popeyes sebab nak beli mashed potato dia je.
yang buat sedap sebab kuah dia tu lain dari yang lain.
yang aku tau Popeyes ade kat Mid Valley.
lain2 tempat tak pernah try pulak.



aku kalau makan nasi lauk kentang saje pon tade hal.
kalau pergi beli barang dapur benda wajib beli ialah kentang.
walaupon tak tahu nak masak ape tapi aku suka je beli.
kalau boleh semua benda aku nak campur dengan kentang.
hehehe.


disebabkan aku teringat kat rumah ada banyak lagi kentang lebih aku pon google2 la resepi kentang and jumpa pulak dengan potato salad.
tak pernah makan. jadi harus try.




Potato salad :)


Bahan-bahan:

1. Kentang dalam 6 biji.
2. Sosej yang panjang tu 5 ketul.
3. Daun bawang sikit je. Aku beli 20 sen je.
4. 3 sudu besar mayonis.
5. 1 sudu besar air masak.
6. 1 biji buah lemon.
7. perasa ayam knorr, garam, black pepper.



aku tak jumpa jus lemon. so aku beli sebijik lemon terus.


Cara-cara:

1. Kupas kentang. Potong dadu tak besar sangat tak kecit sangat. Yang sedang2 saja. Rebus kan. Campur garam sikit. Hot dog tu aku rebus sekali dengan kentang. Lepas rebus baru potong kecik2. Kentang jangan lembut sangat nanti jadik mashed potato pulak. Agak2 dah lembut tu ok lah.

2. Dalam bekas lain masukkan mayonis, air masak, jus perahan lemon, perasa ayam knorr, garam sikit, black pepper sikit and gaul kan.

3. Masukkan kentang dengan hot dog and gaul dengan mayonis. tabur kan daun bawang. Gaul dan siap !


Nak makan terus boleh nak sejukkan dalam peti ais dulu pon boleh.
lagi sedap.



baru keluar peti ais. hehehe. makan begitu saja pon sedap. tapi kalau rajin sangat buat lah chicken chop pastu makan dengan potato salad. pehhhhhhhhh. aku sengaja buat banyak2 sebab senang. aku dah la dua tiga menjak ni memang malas nak memasak.



Akram cakap dia tak minat makan benda2 camni.
Dia kan memilih.
itu tak makan ini tak makan.
tapi selalunya benda2 yang dia makan tu benda yang senang je nak di masak.
hehehe.



okbai.

                                               
With Love : Syazwana Jamal :)

Monday, July 23, 2012

Giant, Peneraju harga rendah. Kononnya lah.



                       



Pernah tak korang pergi beli barang tak kisah lah kat Giant ke, Carefour ke, Tesco ke ape2 je lah and excited nak amik barang tu sebab harga dia murah sekali pergi bayar kat kaunter eh apehal mahal pulak kan.
Fuhhhhhhhhhhhh memang mendatangkan kemarahan ini.
pernah?
kalau tak pernah baguslah.
aku dengan Akram selalu jugak lah kene.
setakat ni dah 3 kali.
semua kat Giant sebab kitorang suka beli barang kat Giant sebab terpengaruh dengan tagline Giant Peneraju harga rendah padehal kadang2 mahal jugak.






Gambar atas ni yang kali ketiga kitorang kene.
time tu nak beli buah pear yang kecik comel ade kaler merah2 sikit tuh.
Giant buat promosi memang murah la.
dia dah siap2 packing and letak harga.
kitorang jumpa ada satu packing ni dalam dia ada 6 bijik. yang lain2 semua 5 bijik.
so kitorang assume Giant silap packing so kitorang amik.
jalan2 tengok2 tempat lain memang takde jual buah pear camtu.
kat situ je ade.



so bila dah bayar tup2 harga yang keluar lain.
takpe. kite pergi customer service.
rupa2 nya buah yang kitorang amik tu yang paket lain.
besar sikit.
eleh padehal satu tempat tu je lah yang jual buah tu.
last2 budak tu tukar dengan yang paket 5 bijik tu and pulang duit baki.


masa first time kitorang kene time tu nak beli cecair untuk letak kat cermin kereta bagi clear sikit bila hujan.
time tu ade promosi.
bape hinggit tu of crosss aku dah lupa kan.
sekali bila bayar eh apehal mahal.
takley jadik. mari ke customer service.
rupa-rupanya staff Giant lupa nak tukar harga.
time tu kitorang dapat barang yang sama and dapat duit baki.
sebab salah dorang.


aku pernah kene sekali kat Giant Bangi tapi time tu aku sorang.
aku nak beli hanger baju. time tu die tulis ade promosi.
sekali time nak bayar aku perasan mahal.
aku tanya lah.
cashier tu cakap camni "dorang lupa nak tukar. so nak ke taknak?" sial je kan jawab camtu.
aku bayar jugak sebab malas nak panjang2.


lepas tuh bila aku cerita kat Akram dia cakap "Lah apesal cakap dengan cashier. cashier bukan boleh buat ape. Lain kali bayar dulu then pergi customer service"
owhhhhhhhhhh okey.
baru tau. hehehe



So sekarang everytime lepas bayar barang kitorang akan check harga satu persatu.
hehe.
bukan lah tak mampu nak bayar.
tapi buat ape nak bayar lebih kalau boleh dapat harga murah kan?



baru dorang reti sikit nak buat kerja.



selamat berpuasa kepada semua yang berpuasa.
aku sambut puasa 1 Ramadhan je.
malam tu terussssssss dan dan cuti.
jadi mari kita lunch sorok-sorok.
hakk hakk.


okbai.


                                                         
With Love : Syazwana Jamal :)

Friday, July 20, 2012

Dinner @ Bawal Power Uptown Damansara Utama



                                           
Set Bawal RM10.00


Semalam dinner kat Uptown Damansara Utama.
carik gerai Bawal Power.
yang pernah masuk jalan2 carik makan dulu tuh.
gerai arwah bob kuman and kawan dia.


Akram lah beria nak rasa nak rasa.
dah lama jugak dia cakap nak pergi makan kat sana.
tapi sebab jauh memang malas nak pergi.
tetiba semalam die terlebih rajin pulak nak drive.
so pergi lah kami.


Sebenarnya semalam aku just makan breakfast nasi goreng je. Tengah hari tak makan.
tapi tak tahu apesal malam tu macam tak lapar je.
mungkin perut aku dah kecik kot.
hahaha !


so kitorang amik set bawal besar 1 full set tambah set bawal kecik 1 taknak nasi dia nak ikan dia je.
yang bawal kecik tu ikan dia 3 ekor.
aku amik nasi suku ikan bawal besar suku yang lain Akram abeskan.
aku rasa biasa je takde lah power mana pon.
aku rasa aku goreng ikan bawal pon same je macam tuh.
kari dia pulak macam kari mamak takde santan.
lepas tuh sayur dia bagi ulam-ulam yang memang kitorang tak makan.


Akram memang tak makan sayur.
Aku pulak makan sayur mentah ni cuma dengan nasi kerabu je.
jadinya kitorang ni kira makan nasi dengan ikan goreng je pon.
Akram pon cakap ikan dia biasaje. tapi takpe lah kite cube kan.
dah cuba baru tahu.


makan camtu pon dah RM18.00
tak berbaloi lah. huhu.


Akram sekarang dah pandai merajuk.




tapi merajuk main2 je lah.
kalau betul2 aku pon tak koser nak layan. hahaha !
rasa nak hempuk ade lah.
cewah dalam blog berani lah nak tulis kan.
sebab Akram tak baca. wakakakakaka.
tapi merajuk pon typo.
sampai sekarang aku tak paham tdk la pastu gambar tangan tu ape. anyone ?



dan dah pandai nak pujuk orang sekarang.



gambar cactus dengan gambar bunga ros aku boleh terima lagi. yang gambar kepala anak ayam tu ape kejadahnya? habes comel lettew? jangan hadiahkan aku anak ayam betul2 dah la. tak pasal jadik penternak berjaya kang.








kelakar lah pulak alahai.
aku rasa mesti sebab aku selalu cakap dia tak pernah nak pujuk aku kalau aku merajuk.
i mean bukan tak pernah pujuk.
tapi dia pujuk dengan gaya dia yang dia rasa dia dah pujuk dah.
tapi aku rasa dia tak pujuk pon.


Akram cakap pernah ke selama ni kalau gaduh dia tak pujuk?
sampai satu tahap dia cakap asyik2 dia je yang nak kene mengalah.
kalau gaduh mesti dia je yang beria nak baik.
merungut ke bang? hahaha !


tapi pujuk bagi dia tu maknenya dia start mesej dulu. start call dulu.
itulah definisi pujuk bagi seorang lelaki bernama Akram.
kalau ikot imaginasi aku of course lah aku nak dia romantik2 ke kan.
sweet2 ke kan.
bagi bunge ke. bagi coklat ke.
tak pon mesej ayat jiwang2 ke. kah kah kah. kate perempuan kan. normal lah.
sebab tu kaum wanita suka tengok Vanilla Coklat. baru boleh feeling2.


nak harapkan berlaku di alam reality? jauhhhhhhhhhh.
nak harapkan Akram buat? memang tak lah kan.
tapi takpe aku pasti akan train dia. kahh kahh !


harus !



okbai.



                                     
With Love : Syazwana Jamal :)

Thursday, July 19, 2012

Banyak betul penyakitnya.



                                   
Aku kan pernah cakap before ni aku pernah kene kencing tak lawas kan.
minggu lepas seminggu jugak lah aku kena lagi.
baru semalam dia macam okey sikit.
itupon setelah menghabeskan duit dekat 70 hengget.
*nanges*



aku rasa setiap kali keluar makan aku order air barli.
barli suam lagi.
sebab orang cakap air barli boleh cegah kencing tak lawas ni.
tapi tatapppp kene.



walaupon takde lah sakit macam sakit nak bersalin tu *macam pernah bersalin kan*
okey tukar lah.
walaupon takde lah sakit macam period pain tapi tetap sakit tau.
at least kalau kene period pain tu kau boleh la makan ubat, minum susu, tuam perut dengan benda panas pastu tido.
tapi kencing tak lawas ni nak tido pon terganggu.
kalau tengah tido dia rasa nak terkencing boleh ke taknak bangun?
pulak tu sakit kat bahagian ehem ehem kau. bahagian paling sensitif.
paham2 je lah kan.



Akram cakap banyak betul penyakit aku.
amboi merungut nampak.
hahaha !
Akram memang banyak kali suruh aku pergi klinik tapi aku kan kedekut. kahh kahh.


aku cakap dengan Pn. Ibu. Pn. Ibu suruh pergi farmasi beli ubat.
rupanya Pn. Ibu pon selalu jugak kene.
so dia memang selalu standby ubat.
dia cakap ubat cecair.
so ahad lepas alang2 aku ke Paradigm Mall aku singgah farmasi dalam tu.
dah sakit2 pon still nak berjalan. dasar perempuan. hihihi


tapi farmacist tu bagi aku ubat macam serbuk.
yang kene larutkan dalam air tu.
bila tuang dalam air dia bagi reaction macam panadol soluble masuk dalam air.
tapi naseb baik rasa dia just masin je. tak payau macam panadol soluble tu.
aku beli 4 paket ke 6 paket. lupa sudah.
tapi dah dua hari minum still takde ape2 effect.


so hari selasa tu aku pergi farmasi dekat2 dengan rumah aku.
mula2 dia nak bagi aku ubat yang macam aku beli tu tapi aku pon cerita lah yang ubat tu tak jalan.
aku tanya ade ubat air tak. farmacist tu cakap ubat air sangat tak sedap.
eleh macam lah ade ubat yang sedap kan. haha !
takde lah dia cakap ubat cecair tu rasa payau camtu.


so dia bagi aku ubat lawas kencing yang jenis gel dengan ubat mati kuman.


Ini ubat lawas kencing. makan 3 kali sehari sebelum makan.




Ini pulak ubat mati kuman. 3 bijik. makan sekali sehari sebelum makan.



Pharmacist tu cakap selalu nya orang kene kencing tak lawas ni sebab kurang minum air.
pastu suke sangat tahan2 kencing.

okey aku ni bukan lah tak suka minum air.
aku suka je minum air masak.
tapi disebabkan toilet kat opis aku ni jauh nak menapak so aku malas sangat nak minum air.

nanti kalau asyik minum air kejap2 nak pergi toilet.
kang 15 minit lagi nak pergi toilet.
penat lah.

aku ni dah la daya kemutan untuk menahan kencing tak tak berapa nak kuat.
kesian kan tak kawen lagi daya kemutan dah lemah.
*cepat-cepat google jamu*  eh?



Pastu pharmacist tu cakap air kencing kita kan ade kuman kan.
so kalau kite suka sangat tahan kencing, kuman2 dalam air kencing tu boleh melekat kat pundi kencing kita.
so bila kita rasa sakit masa kencing tu maknanya kuman tu ade kat badan kita.
bila kita dah pernah kene, lagi senang kuman tu nak melekat sebab dia dah ade tapak.
so pharmacist tu suruh aku minum jus craneberry sekali.






Jus ni bukan ubat.
tapi dia mencegah untuk kene kencing tak lawas ni.
50 hengget kau.
dah la masam yang amat.
kalau bulan pose ni minum lepas berbuka and lepas bersahur.


yang ubat lawas kencing tu kene makan 3 hari je.
pharmacist tu cakap itu ubat antibiotik so tak boleh makan banyak.
kalau tak okey lepas 3 hari dia suruh minum jus ni je.
tapi lepas sehari aku makan ubat tu alhamdulillah dah okey sikit.
dah tak rasa sangat dah sakit bila kencing tu.
lepas kencing pulak takde dah rasa tak puas.


mulai hari ni terpaksa jugak minum air banyak.
jadi minah toilet pon jadi lah.
asalkan sihat.

kalau biar boleh kene penyakit buah pinggang.

korang sanggup?
aku tak.



UPDATE ! : UBAT TERBAIK ATASI MASALAH KENCING TAK LAWAS..

okbai.


                                               
With Love : Syazwana Jamal :)

Monday, July 16, 2012

Agaknye dia dah kene manderem dengan bini dia kot.



                           
Hari tu kan aku ade pos pasal Nyonya Tan yang mati kene ragut tu kan.
tak sangka pulak aku yang hari tuh Akram mengalami situasi camtu jugak.
bukan lah Akram kene ragut tapi situasi which is dia nak lalu jalan tu tapi ade mamat Indon terbaring tengah jalan dengan motor2 sekali terbaring.


Jumaat lepas Akram balik kampung.
Bertolak Jumaat malam dalam 1030pm camtu.
singgah rehat lepak makan sampai Pontian dalam 2pagi camtu.
jalan masuk kampung biasalah kan kecik pastu sebijik kereta je boleh lalu.
pulak tu jalan gelap pulak.
tetiba je dia nampak ade sorang mamat ni terbaring tengah jalan dengan motor terbaring.
nak taknak memang mamat tu terpaksa bla lah supaya kereta dia boleh lalu.


so Akram call polis.
tapi yang polis ni punya lah lembab nak datang.
sejam call baru sampai.
macam Kak Reena komen entry nyonya tan tuh.  "Akak rasa, mungkin dah ada orang call kot, cuma polis / ambulan je yang lambat sampai. Eh. Hehehe... sebab apa akak cakap camgini. Sebab akak pernah hilang kereta depan rumah (pukul 1:30 pagi), akak nampak kereta kena bawak lari (sebab dengar alarm kereta bunyi tak berhenti). Cepat-cepat telefon polis. Sejam kemudian baru polis sampai -____-"


Lepas call polis die pergi lepak rumah kawan dia dulu.
Akram cakap mamat Indon tu mabuk tu yang terbaring tengah jalan tu.
sebab dia bau macam bau something lah.
tapi dia cakap masa polis sampai mamat tuh dah bla dah.
aku pon tak berapa nak paham sangat. hahaha !



tapi naseb baik lah kan tak kene samun ke ape ke.
orang mabuk ni bukan sedar. kang tak pasal2 kang tetiba keluar pisau segala.
naye je.
last2 dalam 4 lebih baru settle semua.



Hari Jumaat petang hari tu aku bosan gila so aku ajak kawan aku keluar.
pergi lah ke Mines.
nampak pulak kedai takoyaki kat Mines.
aku memang suka gila makan takoyaki tapi before ni selalu beli kat Mid Valley je.
sedap !
tapi setiap kali nak beli tu terpakse beratur panjang tunggu nombor giliran.



so aku order takoyaki dengan okonomiyaki.


Takoyaki





Okonomiyaki



Masa makanan ni sampai benda yang atas tu bergoyang-goyang. maybe kene angin kot.
pastu kitorang macam "eh benda ni hidup lagi ke?"
hahahaha !
tapi seyesly macam benda hidup yang bergerak-gerak. pastu masing2 takut nak makan. hihi.


Takoyaki tu aku rasa yang kat Mid Valley tu lagi sedap.
yang okonomiyaki tu pulak tak sure lah sebab first time rasa.
tapi tak habes pon.
okonomiyaki tu separuh aku bungkus bawak balik.
memang besar gila.



pastu semalam saje aku ajak kawan aku pergi jalan-jalan kat Paradigm Mall.
kate baru bukak kan.
haruslah terjah.
tapi aku rasa Mid Valley lagi best kot.
ecehhh semua nak Mid Valley kan. haha !


kat Paradigm Mall tu fast food yang ade cume burger king je kot.
pastu macam banyak je restoran yang bukan kita familiar.
restoran yang aku kenal adelah Subway, Chicken Rice Shop, Burger King.
yang lain semua tak kenal.
last2 pi makan kat Teh Tarik stall. Kedai mamak.
tapi kene order sendiri kat kaunter eh. boleh?
tapi servise charge nak 5%.


yang paling aku bengang lagi lah.
before kitorang makan pergi la check directory.
time tu ade sorang mamat cina ni bawak troli berdiri betul2 kat depan directory tu.
pastu anak2 dia dua orang sibuk tekan2 directory tu.
kitorang tengok2 je. pastu mamat cina tu nampak kitorang boleh dia buat bodoh dengan muka toya nak mampus.
lama jugak lah macam tu. padahal bukan dia guna directory tu. dia boleh pergi biar anak2 dia tekan2 benda tu.
bila aku datang dekat and nak guna directory tu dia boleh taknak bla.
aku memang rasa nak mencarut je kat situ.



last2 aku cakap nak guna ke? kalau taknak guna kitorang nak guna.
pastu dia cakap tak guna pon.
tapi ko tau ape dia buat?
dia tak bla pon. dia gerak sikit je.
dah aku pulak yang nak kene tolak2 troli dia sikit.
perangai memang lahanat.
muka dah macam kene manderem dengan bini.
eh sabo je lah aku.
member aku pon cakap muka die dah macam kene manderem dengan binik.
yelah toye pastu orang cakap macam takde respon.



tapi seyes lah kat sana memang ramai gila kaum dorang.
semua pulak jenis yang annoying.
tak koserrrrrr aku nak datang lagi.
dah la tak best.
baik aku pergi mines ke, alamanda ke, jusco ke.
boleh bla Paradigm Mall.



okbai.



                                               
With Love : Syazwana Jamal :)

Friday, July 13, 2012

Apa yang dah jadi sebenarnya?



                                 
Korang tengok tak berita tb3 ke tb9 malam kelmarin?
berita pukul 8 malam.
cewah tetiba up cerita pasal berita kan. macam kan hari2 kau tengok berita wana.
padahal malam kelmarin tuh tertengok je sebab malas nak pergi mandi.
before2 ni jangan harap kerajinan nak tengok berita tu ade. selalunya berita yang mendodoikan aku.
baca paper lagi lah haram.
kalau dah bosan tahap gaban baru lah beli paper. tu pon selak2 sikit. baca tajuk. baca pendahuluan sikit baca penutup sikit tengok2 gambar sikit pastu tutup balik paper. hehe.
tapi kat bahagian gossip retis aku baca lama sikit lah. wakakakaka. astarafirullahalazim wana wana.


disebabkan malam kelmarin aku tengok berita maka aku pon tertengok lah ade satu insiden yang berlaku kat Pulau Pinang ni.
Ada sorang nyonya ni (Tan) kene ragut dengan mat rempit pastu dia pengsan kat tengah2 jalan.




Yang menggemparkan insiden tuh sebab daripada rakaman CCTV, ada tujuh orang yang lalu lalang kat kawasan tu tak pedulikan pon si Nyonya Tan yang terbaring tengah jalan tu.
Masa tuh pukul 6pagi.
so maybe kawasan tu gelap lagi lah.
masa Tan ke ragut tu takde sape saksi. Masa dia dah terbaring atas jalan pengsan baru ade orang lalu-lalang.



Tapi lepas tu ade 4 orang lelaki yang tolong mangsa. And sadly mangsa mati 9jam lepas tu kat hospital.
Persoalannya betul ke rakyat Malaysia ni dah hilang perasaan simpati?
Dah takde hati perut?



Kalau korang ingat or pernah tengok dalam berita jugak before ni yang budak perempuan kat China kene langgar dengan lori tuh and CCTV tunjuk takde sape pon nak tolong budak tu.
same macam kisah nyonya ni cuma bezanye budak tu kene langgar kat China.
Nyonya tu pulak kene ragut kat Malaysia.


Betul ke rakyat Malaysia makin pentingkan diri sendiri?


So semalam masa aku makan dengan Akram aku cerita kat dia pasal benda ni.
Dan kitorang punya pendapat sama.



comel gila Akram tengah makan pon boleh buat perbelanjaan kira-kira lagi. hik hik. tapi tulisan Akram buruk kan. sebab tu selalu paksa aku tulis ucapan kat kad kawen nak bagi orang. aptb.



So aku pon cerita lah kat Akram kalau aku ade kat tempat kejadian pon aku tak sure yang aku akan tolong ke tak.
sebabnya sekarang ni macam2 benda boleh berlaku.
walaupon pihak polis cakap kadar jenayah kat Malaysia ni dah berkurang tapi aku tetap rasa tak selamat dah bila nak keluar rumah lagi2 dengan kejadian samun kat parking mall makin banyak.
adoii camne nak pergi sopink dengan bff aku ahad ni. takut lah pulak. huhuhu.



yelah kan asal tengok berita je kes samun. tak pon ragut. tak pon paling ngeri kene culik.
sape tak takur derr.
cuba bayangkan kalau niat kita baik nak tolong orang yang pengsan tengah jalan tapi tetiba orang tu acu pisau kat kita.
rupa-rupanya dia pura-pura pengsan.
rupa-rupanya dia nak samun kita.
rupa-rupanya dia nak duit kita.
rupa-rupanya dia memperdayakan kita je.
arggghhhhhhhhhhhhhh.
camne?
dah la time tuh pukul 6 pagi. gelap.



tapi kalau aku lah kan. kalau aku jalan sorang2 kat tempat camtu pastu nampak orang terbaring kat jalan camtu maybe aku takkan dekat tapi aku akan call polis dari jarak jauh.
untuk keselamatan lah kan.
lain lah kalau aku jalan dengan 5 orang lelaki ke boleh la nak tengok2 pon.
ape2 hal at least dorang boleh tolong aku.
tu pon kalau badan semua macam abang aaron ajis lah.
kalau badan semua macam tiang je balik tak payah. kahh kahhh.



macam Akram cakap jugak.
rakyat Malaysia ni sebenarnya baik hati. Tapi disebabkan dekat Malaysia ni dah banyak sangat kejadian jenayah maka orang akan pikir dua tiga kali untuk tolong orang lain.
takut2 kalau kita baik sangat tolong orang, kita pulak yang kene.
betul tak?
orang sekarang kan sanggup buat ape je demi duit.
wallahhualam. mintak jauh dari tu semua.



contoh, ade orang buat2 terlanggar bontot kereta kau. tetiba kau keluar terus kene samun.
tak pon ada orang buat2 tanya jalan tetiba kau kene acu pisau.
tak pon macam kes ni dia buat2 pengsan tetiba kau datang dekat dia bangun terus acu parang.
segala nya mungkin.



tapi maybe orang2 yang lalu lalang tu patot call polis dari jarak jauh kan?

kalau korang ?






okbai.


                                                     
With Love : Syazwana Jamal :)

Thursday, July 12, 2012

Belajar tinggi mana pon tapi kalau otak letak kat lutut memang payah.



                                   

si takde otak.


Tolong lah ye.
Kalau kau nak cepat ke, atau kat sana ada banyak gila parking kosong pon, kau still TAK BOLEH buat macam ni okey.
Diulangi TAK BOLEH !!! (tanda seru tiga kali maknenye Kak Wana tengah serius ni ye)
Kecuali kalau kau memang takde otak atau otak tak berfungsi atau kau gila barulah kau boleh.
tapi orang takde otak takkan boleh bawak kereta kan.



Ini nama nya orang lain bawak kereta kau pon sibuk nak bawak kereta.
Tapi orang lain bawak kereta tak menyusahkan orang lain.
Yang kau ni menyusahkan orang lain.
Bodohnya bertingkat-tingkat.


Naseb baik aku tak pancitkan je tayar dia.
so agak2 kalau korang jumpa kereta ni kat luar sila pancitkan tayar dia.
Harharhar.


Kejadian kat bangunan admin uniten.
sekian.




okbai.



                                               
With Love : Syazwana Jamal :)

Wednesday, July 11, 2012

Diet konon.



                                   



Poyo lah Akram. Diet konon.
Menyampah.


Takpe kite buat muka kesian + comel.
Akram mane boleh tengok muke kesian aku.
Nanti mesti dia cakap "Eleh. Kenapa muka camtu"
Hehehehe.
Takpon kite buat manja2 sikit dengan dia. Mesti dia cair.
Kahhh kahhh #okbai.



Camne lah nak kurus camni (sambil lari2 carik penimbang)
takpe bulan pose nanti mesti boleh turun.
yakin boleh ! wana boleh ! pasti boleh !


Takpe Akram, aku akan pastikan kita pergi tempat ni.
Berani nak cakap taknak.
Berani nak buat aku amukan super saiya.
Muahahahahahaha !




Talapia Penyet ! Tunggu dakuuuuuuuuuuuuuuu !
credit SINI.




okbai.



                                                   
With Love : Syazwana Jamal :)

Tuesday, July 10, 2012

Ayam Penyet AP



                                 

sorry lah kalau blog aku dah jadi macam blog jalan-jalan carik makan je.
asal update je gambar makanan. asal ade gambar makanan je aku update.
well nak buat camne aku dengan Akram memang suke pergi makan.
dan mencuba tempat2 makan.
kitorang ni memang jarang la kalau keluar tu nak pergi tengok wayang ke pergi mall ke.
typical date sangat. haha !
kitorang suka jalan-jalan tempat baru.
try makanan kat tempat baru.
kalau tengok wayang tu adelah sebulan sekali. tak pon dua bulan sekali.



Hari Ahad hari tuh nampak A&W. Lepas tuh rasa macam teringin gila nak makan waffle dia. Padahal takde lah sedap mana pon tapi tekak ni macam cakap nak nak je. So paksa Akram pergi A&W jugak. Last2 waffle tuh tak abes pon. Sebabnya tepung dia tebal sangat lah. Pastu macam tak masak sangat. Dan akhirnya Akram yang kene habeskan. Hehehe.




Perangai aku ni, aku memang kuat makan. Tapi selalunya aku makan dalam kuantiti yang sikit.
Takde lah sikit sangat. Tapi takde lah sampai tahap mengketedarah tu.
Aku akan makan sikit tapi selang setengah jam aku akan cakap lapar.
Dan orang yang paling tensen of coz lah Akram sebab aku cakap kat dia je aku lapar.


Pernah sekali tu kitorang tengah jalan2 kat Carefour.
Tengah jalan-jalan tu tetiba Akram tutup mata aku. Pastu cakap "Jangan tengok. Bahaya. Jangan tengok"
Rupa-rupanya kat depan tu ade kedai makan.
Siot je. Pttfffffff.


Dan setiap kali makan nasi berlauk aku akan pindahkan nasi aku sikit kat pinggan Akram.
Sebab aku takkan habes punya.
Dan dia selalu cakap aku ni faktor menyumbang kegemukan dia. kahh kahh.
naseb lah :P




Pastu malam tu teringin pulak nak makan ayam penyet. Dekat2 area situ pulak memang ade restoran ayam penyet AP. aku tak pernah try. so kitorang pon makan situ je. tak ramai orang.





Order Nasi Putih Ayam Penyet 2. Teh O Limau Suam satu. Air Suam 1.





Nak fokus kat Smashed Prawn tu sebenarnya. Ade eh Udang penyet? Aku ingatkan Ayam penyet je ade. First time dengar.





Ini lah kerja mamat ni kalau takde kerja. Ayat apakah ini. Kerja tapi takde kerja. Bukankah main game itu satu pekerjaan. Ahhh abaikan.
Pantang free sikit. Tak abes2 dengan game ape entah tu. diamond ape entah. Menyampah. Dah la Cover kaler pink. 






Nasi Putih Ayam Penyet. Servis boleh tahan cepat maybe sebab tak ramai orang kot. Masa kitorang makan ade lah dalam 4 group lagi yang tengah makan.





Aku rasa ayam penyet dia biasa je kot. Aku lagi suka Ayam Penyet Wong Solo sebab dia ada sayur terung sambal yang sedap ! Pastu sambal dia ada dua jenis kot tak salah. And yang penting kalau taknak makan ayam penyet, kat Wong Solo ade ayam bakar yang sedap gila ! 




Kawan aku cakap dia makan kat Wong Solo tak sedap.
Well taste orang lain2 kan.
Dia cakap ayam penyet kat restoran periuk belanga lagi sedap.
okey nanti nak ajak Akram pergi try.


Selalu kalau makan kat Wong Solo amik set ayam penyet RM10.90.
Nasi Putih, Ayam penyet dengan air mineral yang plastik kecik tuh.

Kat Ayam Penyet AP ni kene order lain2.
Nasi Putih RM1.50.
Ayam Penyet pulak RM8.50.








Ini pinggan aku sesudah makan. Aku memang tak suka nak kemas2 pinggan ni. Sebab kita kan bayar servis charge. So bagi lah dorang buat kerja. Mahal tu servis charge. 5% tu. huhu.






Ni pulak pinggan Akram. Akram memang suka mengemas. Bajet rajen lah. Bla lah. *tetiba*
Takpe. Bagus2. Inilah ciri2 lelaki yang kita sebagai perempuan impikan *mata ke atas*





Dan tengok resit ni aku pelik. Air suam = Open Drink ?
Ke open drink tu membawa maksud lain ? Naseb baik free. So jangan banyak cakap. hahaha ! Dah kenyang mari kita balik tidoooooooooooo.




okbai.



                                       
With Love : Syazwana Jamal :)

Monday, July 9, 2012

Butter Prawn, Sayur campur goreng sos tiram dan telur bungkus.



                           



Selalunya Jumaat malam aku akan keluar dinner dengan Akram.
tapi sebab last week hari Jumaat tu Akram kene kerja 24 jam so aku cakap nak masak untuk dia hari Sabtu tu.
sweet gila kan aku.
rugi lah lelaki yang ditinggalkan oleh aku dulu. tulah sape suruh carik pasal.
kahh kahh. okbai.


Aku tanye Akram dia nak makan ape. Dia cakap ketam.
okey tak reti.
bukan tak reti ape. tak reti nak pilih ketam and tak reti nak siang ketam.
setakat masak tu apedehal google je resepi. hahaha !
aku ni memang tak reti nak beli barang2 basah ni.
nanti kalau dah kawen nak make sure barang2 semua dah ade tinggal nak masak je.
(fikir jaoh nampak. kahh kahh)
dan aku adalah tak reti siang ikan. okey fine aku memang penggeli sikit.
tapi pegang ikan untuk masak aku okey je.
cuma untuk siang2 ikan ni errghhhhhh.




last2 terfikir nak masak butter prawn.
sebabnya tetiba macam ramai pulak yang up gambar butter prawn kat Instagram (iklan kejap : kalau nak follow I boleh la search syazwanajamal. sekian terima kasih. hewhew).




so balik kerja terus singgah pasar malam beli barang2 nak masak.
pastu teringat jugak Akram suka makan sayur campur goreng sos tiram.
kalau sayur lain memang dia tak makan.
dia makan sayur campur je. bagus benda senang jugak yang dia suka.
and dah alang2 nak masak sayur campur tuh, aku nak buat telur bungkus sekali.



Resepi Butter Prawn with egg floss.

Bahan-bahan:

1. Udang (aku guna dalam 20 ekor camtu)
2. Kuning telur (2 biji)
3. Daun Kari
4. Butter
5. Cili padi



Cara-cara:

1. Perap udang dengan kunyit and garam dan goreng. Aku guna minyak and campur sikit dengan butter. Angkat and letak tepi.

2. Pukul kuning telur. Ada orang campur kan dengan susu cair tapi aku lupa nak beli. Letak butter sikit dalam kuali and goreng kuning telur tu. Kacau sampai pekat. Then masukkan daun kari dengan cili padi yang dah dipotong-potong. Kacau sampai garing. Tapi aku silap sebab aku terletak lebih butter. So egg floss aku tak berapa nak garing :(. tapi sedap2 tetap sedap. hahaha. tak habes2 nak puji diri sendiri :P

3. Masukkan udang and siap ! aku tak masukkan garam sebab dah perap udang dengan garam. nanti masin sangat.



Akram tak cakap sedap. Sebab aku suka puji diri sendiri.
hahaha !
dia malas nak layan.
tapi dia makan banyak jugak.
so aku paham lah dia malas nak puji aku depan2.
nanti aku kembang semangkuk.
maklumlah orang hebat. kahh kahh.



okey yang tanya resepi Triffle boleh tengok SINI sebab aku pernah share dulu.
itu saje.

jangan malas2 nak masak tau.


oh ye sebut pasal masak2 ni teringat pulak hari tu Akram ade cerita pasal kawan kerja dia.
ada sorang mamat tempat kerja dia ni baru kawen.
buat loan rm30k dan habes untuk kawen saje.
tapi bini punye lah pemalas nak masak. asyik je makan kat luar. pergi keje pon takde bawak bekal.
dah la bini dia tak kerja.
then Akram dengan kawan2 dia cakap "tak berbaloi RM30k kau. hahaha"


and ade lagi sorang yang baru kawen jugak ni.
dia bagi hantaran RM10k je.
tapi bini dia rajin gila masak. bawakkan bekal untuk laki.
pastu dia cakap "macam ni barulah berbaloi bagi RM10k"
hahaha !


so jangan ingat lelaki zaman sekarang ni tak penting kan ciri2 perempuan yang pandai masak ye.



okbai.


                                                           
With Love : Syazwana Jamal :)

Saturday, July 7, 2012

Just Instagram



                                   
My JUNIOR ! :)
Walaupon Junior kaler gelap tapi cepat je kotor. :(





Jambu batu cicah dengan kuah rojak Mak Bee. Pehhh marvelessss. Yummy !





The Grapes for triffle :)





Started missing Telok Kemang.
and also the girls !





Vanilla Coklat !
Vanilla untuk Akram and Coklat of coz untuk aku.





A will always be beside S and near to W too. :)






Berry !
Thanks erin !
Nak tunggu Akram bawak pergi Cameron lama betul. Mencik !






Kerepek pagoda. Kalau malas nak lunch layan ni je kat opis. Actually hari2 pon malas nak turun lunch >.<










                                      



With Love : Syazwana Jamal :)

Friday, July 6, 2012

Live, Laugh, Love @ Telok Kemang, Port Dickson



                                 


Ahad lepas aku pergi picnic dengan kawan-kawan (ajak, dee and adik2 dee)
sebabnya dorang cakap dah lama sangat tak lepak sama.
zaman2 belajar dulu asal wiken je melepak. asal wiken je ade lah aktiviti tak berfaedah yang dirancang.
lepas kerja ni memang susah nak jumpa.
lagi2 masing2 dah ade pasangan lagi lah asyik nak berdating je tiap2 minggu.
aku jugak yang alone. eh? hihi



so disebabkan sabtu lepas Akram pergi wedding kawan baik dia kat Banting maka aku pon keluar lah dengan kawan2 aku.
Akram tak bawak aku sebab dia temankan kawan dia tu dari sabtu petang (nikah),  teman tido kat homestay malam tu, teman photoshoot outdoor sampailah habes bersanding ahad petang.
kawan baik sangat kan.
meyampah. hahahaha !
takdelah sebenarnya kawan dia tu takde sepupu yang besar. dia lah yang paling besar.
so dia macam bosan tu yang suruh Akram teman tu.
tapi bagus jugak. boleh keluar dengan kawan2.
kalau tak Akram asyik nak berkepit je dengan aku. eh rimas betul lah. (ni kalau Akram baca mau sentap tujuh puluh jam ni)


so ahad tu Dee amik aku kat rumah.
memula Ajak (nama dia sarah tapi dah biasa panggil ajak. sila baca dengan betul. bukan Ajak yang ajak-ajak ayam tu ye) cakap gerak pukul 8am.
beria aku bangun pagi.
sekali Dee sampai pukul 9 lebih jugak.
tapi takpe kite terus gerak pergi Bangi amik Ajak.



sampai Bangi beli nasi lemak dulu then terus shoot pergi Port Dickson.
dan destinasi pilihan ialah Telok Kemang.


Tak sia-sia pergi hari tuh. Air biru gila kot. Memang best gila ! Tapi nak mencari parking punye lah payah. Jauh jugak kitorang parking. Sebab ramai gila-gila punye orang hari tu. Weekend kan.


Sampai2 kat pantai ada abang tu offer payung siap dengan seat RM25 kot kalau tak salah aku.
kira sewa lah.
payung besar yang macam kat pasar malam tuh.
tapi kitorang malas la sebab niat di hati nak mandi-manda bukan nak duduk2 tido tepi pantai.
mungkin kalau datang dengan family sesuai lah kot.
naseb baik jugak aku bawak surat khabar banyak boleh la alas2.
dorang semua ni lupa nak bawak tikar.
well aku memang dah banyak experience bab2 piknik ni. cewah !


tengah kemas2 barang ade pulak abang lain datang offer naik Banana Boat.
tak menyabar-nyabar.
kitorang cakap nanti dulu.
pape pon mari kite bekpes dulu.
lapar gila kot.



Dee request nak triffle. Jadi aku pon buat lah. senang je pon buatnya. Sedap pulak tu. Puji diri sendiri memang harus okey. sape lagi nak puji kan. Eh tapi memang sedap taw. Akram pon cakap sedap. Kahhh.



Ni lah Ajak. Makin lama makin berisi ajak ni. maklum lah tengah hangat bercinta. Orang tengah bahagia memang badan cepat naik eh? *buat-buat tak paham. hahaha*



Dah siap makan semua amik gambar dulu sebab lepas tuh nak simpan semua wallet dengan handphone dalam kereta.
yelah takde sape yang nak jaga kan.
semua pon nak masuk laut.


Menyampah dengan gambar sendiri sebab tak reti nak buat gaya ape. Hahaha.



gambar melompat tepi pantai wajib ade ye. tapi gambar aku haruslah takde sebab aku yang amik gambar nye. cewah ! sebenarnya ade tapi tak cantik. haruslah tak upload kan. kite upload yang cun2 je. yang tak cun simpan sendiri tengok sendiri menyampah sendiri pastu stress sendiri pastu off pc. kahh kahh.




pakcik yang membawa monyetnya berjalan-jalan. eh apesal adik tu kemain eksaited lagi ?




Dan Dee yang berani nak pegang monyet. Aku memang sah2 la penakut. Aku selalu bayangkan kalau aku pegang binatang nanti binatang tu gigit tangan aku. pehhhh seyes seram. baik lah aku pandang2 jeling2 je buat2 cool. hehehe.


Lepas habes show dengan monyet tadi terus pergi salin baju and simpan barang2 dalam kereta.
and ape tunggu lagi masuk laut lah.
padahal time tuh pukul 12 kot.
abaikan sunburn.
yang penting dah sampai dan mandi lah kau sampai pitam.



tengah2 mandi abang banana boat datang lagi tanya bila nak naik.
tak menyabar betul abang ni.
last2 kitorang pon naik je lah sebab abang tu cakap kalau lambat2 takut ombak lagi kuat.
ade 3 pakej. Rm10, Rm20 dengan Rm30.
kalau lagi mahal lagi jauh la dia pusing.
dan naseb baik tak mengikot kata hati untuk amik yang mahal. amik yang paling murah Rm10.
itu pon dah separuh mati aku menjerit.
dari start bot jalan sampai lah kitorang jatuh dalam laut aku menjerit.


abang bot tu lah bawak laju gila.
aku pulak memang betul2 rasa sepanjang atas banana tu macam nak jatuh.
yang adik Dee belakang aku cakap "tak penat ke jerit?"
aku pedulik hape. sampaikan lepas naik banana boat tu terus sakit tekak aku. macam nak hilang suara.
dan aku rasa aku dengan Ajak je yang menjerit-jerit sepanjang-panjang atas banana tu.
orang lain yang naik semua cool je.
ish tak paham betul aku. memang rasa asyik nak jatuh je kot. aku ni dah la tak berapa nak pandai berenang.



habes je banana boat tu legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat.
Tapi si Dee dengan adik2 dia ni teruja gila.
ajak naik lagi sekali. memang tak lah kan.
dah menjerit bagai orang gila nak ajak naik lagi. pergi lah kau sana. jangan ajak2 aku lagi.
last2 dorang naik yang macam banana bot jugak tapi guna macam pelampung untuk tiga orang kat belakang.
eksaited gila dorang. bagus lah cukup2 je bertiga.
aku cakap dengan abang bot tu nak naik bot. luckily abang tu bagi and paling tak boleh bla atas bot pon aku dengan Ajak menjerit macam orang gila.
sebab abang bot tu amik corner tajam gila kot.
saje je.
kalau dah naik atas bot yang besar pon aku dah menjerit-jerit ni nak naik pelampung tu. kirim salam.



dah abes sesi tu dorang nampak Jet ski pulak.
abang tu offer bawak jet ski sekejap and dia conduct belakang rm20.
Dee dengan adk2 dia eksaited lah.
aku dengan Ajak jeling2 je. memang tak lah nak naik kan.
baik kitorang bermandi-manda dengan riang gembiranya.
korang nak naik. silakan. bye bye.



dalam pukul 2 lebih kot kitorang naik salin baju.
yang kelakar nya masa mandi tu kan tak pakai jam.
tetiba Ajak cakap "lagi setengah jam kite naik taw"
aku pandang dia "macam mana kau nak tahu lagi setengah jam tu macam mana? guna jam matahari ke?"
semua orang gelak. kahhh kahhh.
last2 bajet sendiri je dah rasa puas mandi marilah kite naik salin baju.



actually aku dengan Ajak je yang naik dulu sebab dorang yang lain kan sibuk naik jet ski. Kitorang salin baju, turun pantai jap amik2 gambar, amik2 barang then pergi lepak kat gerai makan. sambung makan lah ape lagi. lapar gila kot.


tapi yang tak bestnya aku order ABC. lama gila punye tunggu.
last2 adik tu cakap bahan2 dah abes. okey fine malas nak order lain.
tetiba adik tu datang lagi cakap ABC ade. eh panas je aku ni.
fine proceed je lah.
sekali datang tak sedap.
kalerful je lebih.
jagung takde. kacang2 takde. kosong kosong.
segala kata cacian yang telah engkau berikan membuatku rasa kosong kosong. eh?


teringat dulu masa pergi PD 2 tahun lepas kot.
aku order ABC. tapi time tu kat pantai mana entah.
sekali yang datang ABC siap ade biskut bantal yang kaler oren tu lagi bercampur.
i was like what the !! berminyak terus ABC tu.
terus tak minum.
orang PD memang tak reti buat ABC eh?



tunggu Dee dengan adik2 dia salin baju, makan semua then kitorang pon siap2 nak balik.
jalan2 kejap area sana tengok2 barang beli2 barang, amik2 gambar.



walaupon gambar ni aku nampak bulat tapi aku tetap nak tunjuk jugak. motifnya aku nak cakap yang kalau aku yang amik gambar boleh kata semua orang akan masuk. tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ......







kalau perempuan kanan tu yang amik gambar asyik je lah nak fokus dekat dia. tengok aku yang comel takde dalam gambar. dasarrrrrrrrrrrrrr.





kau amik gambar aku, aku amik gambar kau. begitu lah lumrah kehidupan seharian. kalau taknak jadi camni bercinta lah dengan jurugambar. nescaya lepas kau, kau lagi bergambar. sampai dah takde tempat nak bergambar. tak pedulik orang lain. hehehe.




Dee ni semua binatang pon dia nak pegang.






lagi sekali Ajak tunjuk skill bergambar syok sendiri yang penting fokus kat diri sendiri. ape pon tak boleh. naseb baik aku masuk jugak dalam gambar.





dan akhirnya meminta tolong sorang mamat yang lalu depan kitorang sambil tersipu-sipu mintak penyepak cakap tolong amik kan gambar. baru lah semua pon masuk kan. puas hati.






okey dah sila lah  balik sebab Dee nak terus shoot balik Perak.
kesian. dah la balik jam.
paham2 je lah Ahad petang kan.
itu saje.


okbai.



                                      





With Love : Syazwana Jamal :)

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal