Loading...

Thursday, January 31, 2013

Untuk yang suka bertekak tu.




Aku screenshot dari Youtube.


Untuk sesiapa yang suka sangat bergaduh sesama sendiri mengketengahkan hujah masing2 di pesbuk macam takde adab.
Tak takut baca komen atas tu?


Dah-dah la sape2 yang suka sangat bertekak kat pesbuk tu.
Korang bergaduh sesama sendiri bukan dapat apa pon.
Dorang makin suka adalah.
Suka tengok kita berpecah-pecah.
Suka gelak kan kita bila kita tak kuat.


Aku lupa lah mana aku baca.
Tapi tak silap aku masa orang2 kristian kalah perang dulu dorang dah berjanji akan guna cara halus untuk pecah belahkan umat islam.
Correct me if im wrong.
So nampak tak cara halus dorang tu macam mana?
Dorang keluarkan isu sikit je umat islam dah melatah banyak.
Yang paling aku benci yang stok2 asyik nak bertekak je kat pesbuk.
Masing-masing nak ketengahkan hujah masing2.
Pastu bergaduh.
Padehal dorang tak sedar yang ada pihak lain tengah seronok gelakkan dorang.


Contoh macam isu mekdi ari tu.
Kemahin lagi marah sana marah sini.
Kemahin lagi keji sana keji sini.
Tup2 now macam dah takde ape pulak.
Senyap sunyi.


Masa Shila Amzah upload gambar makan mekdi kemahin semua keyboard warrior marah dia.
Habes segala hujah semua keluar.
Now aku tengok ramai je artis makan mekdi macam takde sape je kisah.
Adakah kerana Shila Amzah pakai tudung?
Atau adakah sebab Mekdi dah isytiharkan nak derma Rm1 untuk setiap pembelian Prosperity.


Aku tak boleh cakap banyak sebab nanti ada orang cakap aku poyo.
Berlagak baik.
Macam lah aku tak tau.
Aku tau. Aku pekak kan telinga je.
Hihihi.


Renung-renungkan :)



okbai.

        



With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, January 30, 2013

Berkenalan dengan Pisang Kaki




Pernah makan Buah Pisang Kaki?
Tak pernah?
Tak boleh geng ngan aku lah. Sebab aku pernah makan.

Kenal buah pisang kaki?
Tak kenal?
Tak boleh jugak geng dengan aku. Sebab aku dah pernah makan.
Wakakaka berlagak gile sialll padahal baru seminggu kenal buah pisang kaki ni.


Minggu lepas kot aku pergi Giant dengan Akram.
Aku ni sejak dua menjak ni dah macam makcik2 dah.
Dating kat Giant. Kalau tak Tesco.
Boring kat Tesco masuk balik Giant.
Memang sangat makcik !
Agaknya makcik sekarang pon main Alamanda dengan MidValley je.


So masa jalan2 area buah-buahan mata aku menangkap satu buah ni macam gambar bawah.


sumber : google



Aku tanya Akram buah ape tu.
Akram cakap buah pisang kaki.
Aku gelak-gelak.
Pisang?????????
Ape pisang zaman sekarang dah bermutasi menjadi buah tomato ke?
Kihkih.


Akram pon tarik tangan aku pergi dekat2 dengan buah tu.
Sekali betol lahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
Buah yang macam tomato tu buah pisang kaki.
Nama omputihnya Persimmon.


Akram tanya nak beli tak? Tapi aku cakap tanak lah.


Malam tu aku upload gambar tu kat pesbuk.
Rupanya ramai jugak yang geng dengan aku tak kenal pisang kaki ni.
Jadi tak lah rasa begitu loser. Kahhhkahh.


Kawan aku lagi best.
Dia ingat buah tomato siap campur lagi dalam masakan.
HAHAHA !



Yang aku ni pulak masa Akram offer nak beli ke tanak cakap tanak.
Pastu malam tu mulalah rasa Eh apesal aku tak beli je. Try je lah rasa.
Dan disebabkan perasaan membuak-buak ingin tahu malam tu jugak aku keluar pergi Giant.
Wahhh gigih sangat kan bab2 makan ni.
Cuba time study dulu bersemangat macam ni bagus lah jugak.
Ini namanya semangat tak bertempat.



Siap amik gambar lagi kat Giant. Sorang2 pulak tu. Aduhai lah perangai.



So aku pon beli lah dua biji kat Giant.
Dua biji tiga ringgit lebih.
Akram cakap kalau beli kat pasar malam murah sikit.
Tapi aku macam tak pernah nampak je kat pasar malam buah ni.



Betul2 macam buah tomato.




Dah habes kreatif lah amik gambar camni? Puihhhhhhh.



So aku pon try lah makan.
Tanya Akram macam mana nak makan buah ni?
Boleh ngap gitu je ke or kene buang kulit?
Dia cakap sukati lah.
Macam makan buah epal je. Nak ngap gitu je boleh. Nak belah pon boleh.



So aku pon belah la. Yang belakang tu buah lai. Abaikan.



Biji dia besar gila. Kalau tertelan silalah berusaha keluarkan masa berak nanti.
Wakakaka. Euwwwwwww.
Bentuk dalam dia ala-ala macam buah ciku.
Rasa pon macam lebih kurang buah ciku jugak.
Cuma aku rasa buah ciku lagi manis.


Disebabkan aku beli pisang kaki yang agak keras so tak berapa nak manis sangat.
Akram cakap kalau beli yang lembik sikit lagi manis.
Tapi masa aku beli semua pon keras.
Kulit dia boleh makan. Tak pahit pon.
Rasa crunchy2 macam tu.


Sedap la jugak buah ni.


Dulu aku pernah la jugak dengar orang sebut pasal buah pisang kaki ni.
Tapi aku ingatkan Pisang kaki ni spesis lebih kurang macam buah pisang lain.
Bila aku pergi supermarket memang selalu jugak nampak buah ni.
Tapi aku ingat kan dia spesis buah tomato so aku abaikan.
Tak pernah la pulak terniat nak usha ke ape ke kan.


Tapi sampai sekarang aku still tak puas hati kenapa nama buah ni pisang kaki.
Buat malu kaum pisang je.
Eh?


Akram cakap mak dia panggil buah ni Buah Kesemak.
Err bahasa melayu ni kadang2 boleh buat salah paham pulak.
Wakakka.

okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, January 29, 2013

Ye saya memang tak makan sate.




sumber : google


Again.

Semalam masa dinner dengan Akram and kawan die, kawan die order sate.
Then pelawa aku makan.
Aku kan tak makan sate.

Kawan : Ha ! Tak makan sate? Jage susuk eh? *gelak-gelak*

Aku : HAHAHA ! Memang tak makan la.

Yang Akram melayan je.

"Tu lah aku pernah jugak amik lidi buluh dok cucuk2 kat dia ni tapi tak jadi ape pon"

Cisssssssss. Tak kosser nak layan.


Dan bese lah kalau buat open house kompem mesti ada sate kan.
Ala-ala macam hidangan yang senang, mudah tapi mungkin tak berapa jimat.
Wakaka.
Kira macam semua orang pon mesti makan sate. Hidangan yang tak payah nak susah2 pikir nak bagi ape orang datang makan.
Macam tahun lepas aku pergi open house rumah kawan Akram.

Kawan : Weh makan la sate.

Aku : Aku tak makan sate lah.

Kawan : Asal? Ko pakai susuk eh tak makan sate? *gelak-gelak*



Apa orang pakai susuk pantang larang dia memang tak boleh makan sate ke ape?
Ke tak boleh makan makanan yang ade cucuk dengan lidi?
Ape aku ni jelita sangat ke orang ingat aku pakai susuk?
Wakakkaka. Lempang diri sendiri.

Aku bukan lah tak makan sate langsung.
Cuma kurang suka.
Makan boleh la setakat 2 ke 3 cucuk camtu.
Kalau aku makan 5 cucuk pon dah kire banyak dah.


Masa zaman2 duduk asrama dulu sekolah aku selalu buat makan beradab.
Aku lupe lah makan beradab ni sebulan sekali ke or kalau ade majlis tertentu je.
Maklumlah dah 7 tahun tinggalkan sekolah.
Tapi kalau makan beradab tu mesti makan sedap2. Dan memang selalu sangat lah ade sate ni.
Dan memang selalu sangat lah jugak aku akan offer pada orang2 yang berdekatan dengan aku.


Kalau nak ikotkan sebenarnya aku tak suka makan benda2 yang kering ni.
Macam sate, ayam bbq, and burger bakar.
Aku suka makanan yang berkuah.
Aku kalau makan nasi memang tak boleh kalau takde kuah.
Kalau boleh biar lah kuah lagi banyak dari nasi.
Takpe aku suke. haha !


Akram selalu je cakap "Ni nak makan nasi ke nak makan bubur air?"


Hikhik.


Kalau balik rumah mak aku masak tomyam memang mak aku selalu sound "Ko apesal kuah lagi banyak dari nasi ni? Makan nasi ke makan kuah?"


Hahaha !



Orang cakap aku hilang satu nikmat duniawi yang paling top sebab tak makan sate.



Tapi tak kisah la sebab aku makan pizza, kenny rogers, kfc, tgi friday bla bla bla.
Biasa lah orang tak berapa putih memang poyo mengalahkan orang putih. Hihihi.

Ini semuaa poyoooooooooo.

Okbai.

   


With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, January 25, 2013

Kurang Adab





Sape baca paper semalam mesti tau pasal ni.
Tapi aku tak sure semua paper ke ade berita ni sebab aku baca Kosmo.
Cewahh tetibe nak berlagak sebab baca paper dah mengetahui berita semasa.
Padehal sebab Akram yang beli paper tu masa keluar semalam.
Aku tumpang baca je.
Nak harap aku beli paper sendiri jangan harap lah.
Dah la tak baca paper, tengok berita pon tak. Apa lah nak jadi.
Hari2 dok asyik menghadap BeautifulNara je sampai Kota Tinggi banjir pon boleh tak tau. Wakakaka.





Sedih sangat.
Bayangkan kalau terjatuh sikit pon dah meraung inikan pula kene hempap dengan 10 tan ok.
10 tan = 10000 kg.
Sakit nye dia menanggung before meninggal :(






Masa memula Akram baca berita ni dia tunjuk gambar kereta tu pastu tutup caption bawah and tanya aku "Cube teka ni kereta ape?"
Punya lah berkecai kereta tu. Sampai dah tak rupa kereta ape dah.
Aku pon main taram je teka Gen 2.
Sekali ala-ala betul pulak.


Kalau korang baca berita ni sedih sangat.
Lagi sedih bila lepas aku update status rupanya yang eksiden tu makcik Junior aku masa kat Sekolah dulu.
Allahuakbar mengucap panjang aku.


Junior aku cakap driver lori tu lari. Polis tengah kesan.
Tu yang aku tanya Akram semalam apesal takde langsung cerita pasal driver tu.
Rupanya lari.
Konghajo betul manusia ni.
Dah buat salah tau pulak takut.
Sebelum buat salah taknak pikir panjang2.
Harap2 polis dapat carik cepat. Memang tak boleh dimaafkan.





Yang aku macam sedih sangat sebab dorang dah nak sampai rumah dah.
Tapi tu lah malang tak berbau.
Orang cakap dah takdir kan.
Tapi aku selalu bayang kalau lah driver lori tu boleh sabar sikit.
Mesti tak jadi macam ni :(
Tak paham aku kenapa gelabah sangat nak potong kereta tu padahal kereta tu dah nak belok kiri kot.


Bila baca2 berita macam ni aku memang cuak la.
Maklum lah kereta kecik sekali kalau lori potong aku memang terhuyung-hayang je aku rasa dalam kereta.
Sejak2 aku drive ni memang dah banyak kali dah jumpe lori2 yang bawak laju dah berbahaya.
Bukan setakat lori je bas ekspress pon sama.
Nak laju pon berpada la sikit.


Aku rasa bulan lepas kot paling banyak aku kene hi-beam dengan bas.
Aku bawak 80-90km/h lane paling kiri ok.
Kene jugak hi-beam dengan bas.
Kalau aku bawak lane tengah ke kanan ke boleh jugak aku ke kiri.
Dah aku bawak kat kiri nak aku duduk celah mana?
Emergency lane.


Memula aku kene tu aku bengang jugak terus aku masuk lane kanan, pecut terus.
Tapi bila aku pikir2 balik watpe aku nak emosi.
Bukan salah aku pon.
So hari tu aku bawak 90km/h duduk lane tengah. Ada satu bas ni dok hi-beam aku.
Aku buat keras tak layan. Naseb lah kan.
90km/h lane tengah bukan slow pon.


Memang dah banyak kali sangat aku kene.
Ade one time tu lagi teruk satu bas ni.
Time tu aku dok line tengah bawak dalam 80-90km/h camtu.
Jalan time tu boleh tahan banyak gak kereta.
Sebelah aku time tu ade satu waja ni bawak dalam laju macam aku jugak.
Sekali ada satu bas ekspress ni mula-mula die duduk belakang aku. Agaknya sebab dia rasa aku lembab die nak potong ikot lane kiri lah.
Tetibe kereta lane kiri pon bawak laju macam aku jugak. Kene cucuk ok dengan bas.
Memang aku tengok rapat gila bas tu bawak dengan kereta depan.
Time tu rasa macam cibai gila bas ni.
Yang kereta waja tu sampai dah nak masuk emergency lane dah punya takut kalau tetibe bas tu sodok dia.


Aku pon kalau orang bawak kereta dekat2 dengan aku kat belakang dah rasa gelabah gila.
Ni pulak kalau bas ke lori ke. Kecut perut.


Aku dulu mula2 memang tak boleh la kalau orang buat aku camtu.Cepat je rasa panas hati.
Now aku rasa macam ah lantak kau la.
Asal aku tak buat salah malas aku nak layan kau.
Kau nak potong aku silakan.
Kau laju kau eksiden kau innalillah.


Tapi tu lah kan kadang2 orang lain yang salah kite yang kene tempiasnya.
Apa nak buat.
Doa je lah banyak2.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, January 22, 2013

Ole-ole dari Bandung.




Sabtu lepas tetiba Akram ajak pergi kenduri kawen kawan dia kat Ampang.
Aku pon okey je lah sebab bukan buat ape pon.
Gerak dalam pukul 2 camtu sebab pagi tu Akram keje.
Sampai sana makan2. Akram macam biasa bual2 dengan kawan2 dia. Amik2 gambar jap. Balik.
Masa nak balik Akram tanya nak singgah mana?
Last2 dia tanya dia jawab sekali "Jom lah Setia City Mall"


Yeay !
Tak pernah jejak kaki kat sana.
Jadi perasaan gembira tu di level ke 10000.
Dan perasaan jakun tu di level ke 10001.
Orang cakap best jalan sana.
Memang best pon.
Parking banyak dan paling penting murah.
Kedai ada banyak gila ala-ala macam mid valley gittew.


Dan tak pasal2 tersopink pulak. Hewhew.
Yang kitorang ni pon beria masuk setiap kedai kat sana.
Sampai kaki aku rasa macam nak patah.
Naseb baik pakai selipar je.


Masa nak jalan balik tu tetibe Akram suruh aku tengok kat Chatime.
Rupanya Fouziah Gous ada kat situ.
Aku ni kan rabun so kalau jalan2 memang aku bukan perasan orang pon.
Selama ni kalau jalan dengan Akram memang dia yang akan spot kalau nampak artis.
Macam masa jalan kat Masjid Jamek dia yang nampak Nabil. Masa kitorang pergi Lowyat dia nampak Awal Ashaari.


Pastu everytime nampak retis Akram mesti suruh aku amik gambar ngan dorang.
Aku dah la pemalu. Wakakaka.
Last2 masa Fouziah Gous dah bla dari Chatime baru aku panggil "Kak Sarakit, nak amik gambar"
Kahhhkahhh selambe gile sukahati aku je.
Fouziah Gous cakap dengan kawan dia "Aku dengar akak Sakit"




Yakin gila okey aku amik gambar sebelah dia. Siap boleh tersenyum simpul lagi.
Dah la body cun gila. Tinggi gila.
Terus stress.
Terus cakap dengan Akram "Jom lah balik. Tak payah makan malam"
Pastu rasa macam nak pitam sebab perut masuk angin. Wakakakaka.



********



Akram kan balik dari Bandung Khamis lepas.
Dalam tengah hari camtu dia mesej aku cakap jalan nak pergi Jakarta banjir gila.
Tak tau sempat ke tak nak naik flight.
Flight dia pukul 6.30pm Malaysia.
So dia call kawan dia kat KLIA suruh tukarkan tiker flight ke 7.30pm Malaysia.
Bayar RM10.


Tapi sebenarnya before 6.30pm dia dah berjaya sampai airport Jakarta.
Nak tukar balik tak boleh sebab seat dia dah open pada orang lain.
So terpaksa tunggu sampai 730pm.
Kawan2 dia naik AirAsia tiket 630pm tapi flight delay. Last2 naik lagi lambat dari Akram.
Bese lah AirAsia. Aku dulu pon delay dekat 2 jam kot.
Paham sangat dah.


So malam tu Aku amik Akram kat Airport.
Pukul 10pm kot aku dah sampai sana. Pukul 1130pm baru nampak batang hidung dia.
Tersengih-sengih macam kerang busuk. Menyampah sangat.
Huhu.
Pastu dia pas barang sekali.


Tshirt macam jadik barang wajib bagi kalau pergi melancong. Murah. Wakaka. Bandung saje. I Love tade. Tak payah nak I love bandung sangat lah kan.





Trans Studio ni ala-ala taman tema indoor. Akram cakap USS dengan Genting lagi Best. Pastu dan-dan ajak aku pergi USS. Kene pergi before bulan 6 sebab bulan 12 passport aku mati. Mencikkk.





Benda wajib jugak untuk jadik cenderahati. Tapi mahal woo. Seketul ni RM10. Dua untuk aku satu untuk kakak aku. Kakak aku tau2 je ada orang pergi melancong. Akram beli time kat Tangkuban Parahu. Mahal sebab dibuat daripada batu gunung berapi. Eh yeke Gunung Berapi? Kahhh sukahati aku je. Entah google lah sendiri.




Yang atas aku punye yang bawah Akram punya. Beria dia nak yang bawah. Dia tanya aku tau tak kenapa dia nak yang bawah? Aku ni mana lah nak tau benda2 macam ni. Korang tau?




Rupanya sebab kalau korang perasan bentuk gunung dalam gambar atas ni macam perahu terbalik. Rupanya lagi Tangkuban Parahu tu maksudnya Perahu yang Terbalik. Owhhhhhhhh kata korang dalam hati.




Gambar sebenar Tangkuban Parahu. Sumber:Google. Nampak lah jugak rupa perahu tu kan. Kalau nak baca sejarah dia boleh la Google sendiri ye.




Dan souvenier yang ditunggu-tunggu berikan tepukan gemuruh pada Kain Ela ! -__-


Aku pesan kat Akram nak kaler Turqoise.
Tapi Akram cakap kaler Turqoise tak banyak pilihan.
So aku mintak kaler pink.
Dia cakap tak cantik la ape lah.
Last2 dia beli ikot kaler yang cantik pada mata dia.
Dia kan tuan besar.




Kaler Coklat Gelap. Akram cakap cotton Bandung. Tapi lembut gila. Macam sutera je. Aku bab2 kain ni memang fail sikit. Ko tanya lah chiffon ke ape ke aku tak tau. Aku tau cotton je. KAlau ko tanya lagi cotton jenis ape terus aku pening. HAHAHA!













Dan sekarang aku tengah berfikir nak buat baju ape guna kain ni.
Dan turut berfikir nak tempah kat sapa.

Tak sabarnya nak rayaaaaaaaaaa !



Ewah pose ganti pon tak habes lagi ada hati nak raya.
Pirahhhh.


Oh ade lagi satu hadiah. sepasang baju tidur.
Tapi takley tayang sebab cekciii angatttt.
Auwwwwwwww.
*Lempang pipi sendiri*
Wkwkwkwkwkwk




okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 21, 2013

Mari Belajar Bahasa Melayu bersama Tuan Besar




Rasa nak tampar je tapi nanti kalau tampar tak dapat ole2. Jadi bertabah je lah dapat lelaki begini. 


Hari ni bangun pagi rasa malas gila.
Alarm bunyik bangun snooze sampai tiga kali baru bangun.
Itu pon bangun termenung jap pandang dinding.
Lima minit pastu amik towel masuk bilik air sambung termenung lagi pandang cermin.
Amik shower termenung lagi. Wakaka.
Sekali sampai opis hamek kau berlambak kerja tak sempat nak Blues2 Monday.
Tapi bagus. Menjadikan masa bergerak dengan begitu pantas.


Btw thanks to Wak Gelas yang bagi idea pasal masalah Nuffnang aku tu.
Memang aku tak boleh nak sign in guna Google Chrome.
Kene sign in guna Firefox dan lain2.
Tapi yang pelik selama hari ni aku masuk Nuffnang guna Chrome boleh pulak.
Start hari tu tak boleh.
Ahhhhh malas nak pikir. Semak kepala hotak. Guna je Firefox tanpa banyak bicara. Gitu.


Semalam aku pergi makan dengan Akram.
Masa makan tu aku cerita lah kat dia pasal kereta JPJ yang kene bakar kat Perak ari tu.


Sumber : google

Orang tu pergi Bandung kan mane nak amik tau lagi pasal Malaysia.
Tapi cerita dengan Akram ni boring sebab dia selalu pikir positif.
Pikir kenapa JPJ buat camtu. Ape sebab dia.
Boleh tak dia buat camtu atas sebab2 penting? Bla bla bla.
Fineee !



Sumber : google


Pastu aku cakap lah disebabkan JPJ amik tindakan macam tu banyak gile kenderaan lain yang terlibat sama dalam eksiden tu.(wah ayat skrip berita kemahin kau)
Salah satu nye bas sekolah.



Sumber : google



Sumber : google




"Sebab kereta JPJ tu tetibe halang jalan ada satu bas sekolah nak elak dorang terus terbabas langgar tiang lampu. Habes remuk cermin depan bas sekolah tu. Teruk gilaaa" Beria okey aku explain.


"Remuk? Ke Pecah?" Akram tanya.


"Remuk lah. Tak pecah pon. Remuk je."


"Suka hati dia je Remuk. Retak lah. Retak."


"Remuk tu, "Remuk hati ku mengenang dikau, menjadi keping-keping" *terus nyanyi lagu Aku cinta kau dan dia*"

Pastu gelak-gelak.

Eiii malas nak layan. Fine fine !

Menyampah betul bila dia asyik betul.
Huhuhu


Masa otw balik tu lalu lah satu tapak Bazar Ramadhan ni.
Akram cakap "Eh tapak bazar la. Bazar Menangis. Ape lah pegi bazar nanges. Lapar nanges. Wakakakaka"

Sedap betul gelakkan orang kan.
Takpe.



*****

Okey pada yang request nak cuci mata dengan Ole-ole dari Bandung tu aku hapdet lain entry eh.
Yang tanya tutorial blog pon nanti2 aku buat eh.
Macam biasa la nak pura2 busy di alam realiti.
Kahhh Kahhh.


oh btw Iolls jumpe Fouziah Gous uollsss.
Body cun gilaaaaaaaaaaaaaaaaa.
ok hapdet lain entry jugak.


okbai.


                               



With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, January 18, 2013

Tak Boleh Sign In Nuffnang !




Ada sesiapa boleh tolong aku?
Pagi tadi aku nak log in Nuffnang tetibe tak boleh.
Semalam2 okey saje.
Baru hari ni dia buat hal.


Every time aku nak log in asyik je lah keluar benda yang sama.



Macam gambar atas ni.
Dia takde nak bawak aku masuk page Nuffnang pon.
Pastu Netccentric tu kejadah ape pulak?
Baru first time dengar.


Aku ingat aku salah password. Tapi dia takde lah pulak cakap password aku salah ke ape ke.
Dia macam tu saje.
So aku try pulak guna password lain.




Keluar pulak password incorrect.
Yang memula tadi macam tu je takde cakap ape pon.


Aku ingat aku lupa password.
So aku reset password and Nuffnang hantar password baru kat email aku.
Tapi bila aku nak log in still tak boleh and jadi macam gambar pertama tu.
Masalahnya takde tulis apa2 pon.
Asyik je lah keluar page yang sama suruh log in.
Aku dah log in keluar lagi page sama suruh log in.
Kau tak bengang?

Aku ni dah la agak bangang boleh tahan bab2 Nuffnang ni.


Sesiapa boleh bagi tau apehal jadi camni?
Please.



thanks.



                     


With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, January 17, 2013

Servis edit blog dan header.






Hari ni Akram balik.
Yeay !
Pejam celik pejam celik tetiba dah hari Khamis.
Rasa macam sekejap pulak.
Ceaaaa sekejap konon padehal hari2 mesej Akram suruh balik cepat.
Tak peduli lah bil naik ke ape ke.


Akram cakap same je kalau dia tak pergi Bandung pon.
Weekend baru jumpa jugak.
Tapi aku cakap rasa lain.
KL dengan Nilai dekat.
KL dengan Bandung jauh.
Cewah padehal sebenarnya jeles Akram beronok-ronok kat sana. Kuikui.


Tapi tadi Akram mesej cakap jalan nak pergi Jakarta banjir.
Bandung ke Jakarta dah la jauh dekat 3 jam lebih.
Jem lagi. Banjir pulak.
Harap2 sempat la naik flight. Flight dia pukul 7pm waktu Malaysia. 6pm waktu Indonesia.


Hmmmm kalau die tak jadi balik harini tau lah ape naseb dia.
Wakakakaka.







Harini berjaya edit satu blog customer.
Aku tanya akak ni macam mana dia jumpa blog aku.
Dia cakap dia google cara nak buat header and blog aku yang paling atas.
Dia bukak tetibe ada servis edit blog so dia terus email.
Tapi bila aku google apehal tak jumpe pon blog aku?
Konpius di situ.


Kerja dengan Kak Haidar ni senang sebab dia baru lagi nak berblogging.
So dia cakap dia nak tema purple.
Yang lain2 ikot suka aku lah nak buat camne.
Siap lagi cakap aku ni cepat sangat siapkan blog dia. Very the effective gittew.
Well buat benda yang kita minat kan.
Memang cepat je lah siapnya.
Cuba suruh aku buat homework Kimia.
Memang sampai kene denda diri atas kerusi pon belum tentu siapnya.
Sebab tu SPM dapat A2 lepas tu dapat jelingan maut daripada Cikgu lagi lepas amik result sebab satu kelas aku tu hampir semua pon dapat A1. Wakakakaka.





Blog atas ni pulak aku tak ingat aku edit bila.
Dia suka tema pink.
Cuma header tu header lama dia, aku tak edit.
Aku edit template saje.



Okey sapa2 yang nak edit blog atau tempah header boleh email aku at syazwanajamal@hotmail.com


Setakat hari ni belum ada lagi customer yang complain.
Semua memuji-muji hasil kerja aku.
Wakakaka *pitam*

Sebelum korang muntah baik aku mengundur diri dulu.


okbai.


                                 


With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, January 15, 2013

Dah agak dah.




Semalam aku OT so aku balik dalam pukul 730 malam camtu.
On the way balik boleh pulak ada satu kereta ni main sedap je keluar simpang tak tengok kanan langsung.
Aku dah la laju time tu sebab jalan clear.
Belakang aku pulak ada kereta lain.
Dan naseb baik jugak aku sempat brek and kereta belakang sempat masuk lane kanan.
Kalau tak mungkin aku dah dalam ICu dah sekarang. Huhu.


Aku memang dah nampak dah kereta ni tapi aku tak bajet yang dia akan keluar simpang macam tu je sebab aku dah dekat sangat dah.
Memang aku hon seploh harakat lah.
Dengan kereta2 belakang sekali hon.


Ni masa stop kat Trafic Lite. Dia ingat dia dah pakai kereta Fairlady dah cukop bagus lah? Lagi mahal dan besar kereta seseorang tu, lagi bongok dia jadi (kata kawan aku). Kawan aku ni belajar pasal manusia so maybe dia ada bukti yang kukuh. Apa yang pasti aku memang menyokong dia. Seriously sejak aku kerja kat Mont Kiara ni memang kebanyakan yang tak reti bagi signal, main keluar simpang sesuka hati dan lain2 benda negatif ialah kereta besar. Ko tau je lah Mont Kiara ni kan area orang kaya. Tempat high class. Bila kereta comel aku lalu dorang tunjuk lagak lah. Kosser betul nak layan.




Ok dah. Jangan marah2.
Buat cepat tue je.
Senyummmmmmmm :)
Good.


Semalam macam beselah Akram mesej2 dengan aku.
Sebab dia beli nombor sana, senang lah dia nak mesej2 dengan aku.
Aku kan pakai bil so takde lah kerja nak topap je kan.
Takpe nanti hujung bulan bil sampai kita claim dengan Akram. Wakakakaka.




Nampak tak ayat dia tu "Kan dah puas makan sedap2 dari minggu lepas"
Nampak tak permainan dia camne.
Owh patot lah dah dua minggu bawak aku makan sedap2 je.
Sebab dia nak tinggalkan aku pergi Bandung rupanya.
Takut lettew kalau tetibe aku buat hal tak bagi dia pergi.
Wakakakaka !


Walaupon aku Queen Control tapi aku baik hati (ececececeh)
Takdenya aku nak halang2 Akram pergi mana2 tanpa sebab.
Kalau aku tak bagi dia pergi tu maknanya ada sebab lettew.
Sebab nya tak lain dan tak bukan bila dia menyakitkan hati aku. Bila dia menyakitkan hati aku no way aku nak bagi dia bergembira.
Biar dia sama2 stress dengan aku. Wakakaka takut tak takut tak.


Aku rasa ade sekali je kot aku tak bagi dia keluar.
Masa tu aku ok je sebenarnya.
Time tu Akram dah plan nak pergi jumpa kawan2 dia.
Aku pulak nak keluar dengan kawan aku.
So okey lah.


Nak dijadikan cerita aku jumpe dengan kawan aku awal.
So petang tu aku takde nak buat ape.
So aku decide nak pergi Nilai 3 nak carik hadiah kawen orang.
Akram ni pattern yang kalau aku nak beli barang dia mesti nak ikot sebab dia takot aku kene tipu.
So dia suruh aku pergi esoknya dengan dia lah ape lah.
Esoknya tu dah nak pergi wedding. Mana sempat nak beli lagi nak balut lagi.
Kalau bangun awal takpe jugak. Ni nak kejut bangun dah satu hal.


Baik2 aku ok terus aku emo.
Terus aku cakap nak patah balik KL padahal time tu dah lepas tol Nilai dah.
Pastu Akram bebel2 kat aku terus aku cakap "Datang Nilai 3 sekarang kalau tak tau lah jadik ape"
HAHAHHAHA !
Pastu dia call aku buat bodo.


Dalam 45 minit camtu dia senyap je.
Aku pon pikir dia malas nak layan aku and pergi jumpa kawan2 dia je.


Last2 dia mesej "Tadi kata suruh datang Nilai 3. Call tak angkat pulak. Dah sampai dah ni"


Terus rasa serba salah.
HAHAHAHA !
*matiklah kalau kawan2 dia baca ni*


Korang mesti geram kan baca.
Aku pon geram dengan perangai sendiri.
Perangai macam sampah.


Tapi sebenarnya aku manjeww.
*pitam*


Semalam aku cakap dengan Akram kawan aku ajak pergi Sabah.




Mana boleh pergi sorang konon.
Cakap je lah jeles kalau aku tak ajak dia.
Dia mane boleh tengok aku bersenang lenang tanpa dia.
-___-


Pastu dah cakap dengan aku ni nanti dia balik Malaysia sambung cerita lagi.
Aku pon ok je lah.
Tetibe 5 minit kemudian masuk lagi mesej tanya2 pasal pergi Sabah.
-___-


Pastu aku cakap nak pergi Broga dulu.
Teringin gile nak panjat.
Aku rasa dari zaman U dulu kot aku teringin nak panjat Broga.
Tapi tak dapat2.
Sampai adik aku yang baru duduk KL pon dah tawan Beroga.
Akram la asal aku ajak je mesti dia tak free.


So ari tu officemate aku ajak naik Broga dulu.
Bagai pucuk dicita ulam mendatang (cewah berperibahasa gittew) aku pon melonjak kegembiraan.
Kalau Akram tanak pergi sudah.
Tapi bagai sudah di agak, tak ajak lagi dah sibuk tanya lebih2.
-___-


Yelah Akram ikot lah ikot.
Takut sangat aku tinggalkan dia.
Dia bersopink kat Bandung tu takpe.
Fine kite tengok nanti ape yang dia beli untuk aku dari Bandung.
Kalau cukup syarat baru boleh ikot naik Broga and pergi Sabah.
HAHAHA !



okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 14, 2013

Akram dan Bandung.




Sabtu lepas Akram mintak tolong hantar dia kat Airport.
Aku okey je tapi dengan satu syarat.
Harus lah lukiskan aku peta.
Wakakakaka.
Akram dah geleng2 kepala dah. Hehe.


So Jumaat malam Akram tunjuk dulu jalan nak pergi KLIA.
Siap tak bagi on radio lagi sebab suruh fokus.
Pastu bebel2 macam biasa.
Penat nak dengar. Huhu.


Masa kat KLIA tu kitorang park jap kereta pastu lepak2 tepi airport tu.
Akram pon tunjuk lah tempat kerja dia yang mana semua.
Siap tunjuk jenis2 kapal terbang kat situ.
Aku dah la rabun mane nya nak nampak.
Pastu Akram cakap "Tau tak orang yang kerja kat KLIA special?"

"Apesal pulak?"

"Yelah. Okey orang yang kerja kat construction site semua orang boleh masuk kan? orang kerja kat bengkel semua orang boleh masuk kan? Tapi keje kapal terbang mane boleh semua orang masuk. Orang yang ada pass je boleh masuk"

okey fine.


Pastu belakang kitorang ada menara peninjau.
Yang pengawal lalu lintas udara duduk tu.
Akram cakap tu under SPA. So aku cakap aku nak apply lah.
Tau die jawab ape?

"Eh mana boleh. Nak ingat jalan pon susah ada hati nak ingat laluan kapal terbang. Ada kapal yang berlanggar nanti. HAHAHAHHA !"

Ewah sedap betul mengata kan.
Sakit pulak hati kite ni.



Balik tu Akram lukis kan siap2 peta.
Siap suruh aku study.
Dah macam nak exam pulak. Kuikui.


Peta Rahsia Pohon Cemara. Menyampah sangat. Go to Bandung yang tak boleh bla tu. Menyampah sangat lagi sekali !


Aku tak tau la apesal aku ni susah sangat nak ingat jalan.
Aku kene lalu jalan tu 10 kali baru boleh ingat.
Aku rasa lagi susah dari nak hapal rumus matematik (cececeeee)
Akram sampai tak terkata ape dah melayan kepala otak aku ni.
Guna GPS pon boleh sesat lagi. Pastu nanges. Wakakakaka.


Tapi masa hantar Akram tu aku hampir2 tersilap jugak simpang.
Akram siap bagi nombor telepon kawan dia lagi in case aku sesat.
HAHA !
Tapi aku berjaya balik dengan jayanya.
Mana tak jayanya seharian dok menghapal peta rahsia pohon cemara itu.


Tapi masa on the way balik tu meleleh jugak la air mata. Hahakkk.
Bak lirik lagu Kak pinn jamal
"Aku lebih bengis dari Sang Naga. Tapi bisa nanges semata demi cinta"
Cewahhh. Kekeke


Dalam pukul 10 malam dia dah atas plane terus off henpon.
Start time tu aku dah tak contact dengan dia.
Dalam pukul 5 pagi camtu dia wassap aku cakap dah sampai Bandung.
Guna wifi sebab aku pesan jangan sekali-kali on data internet kat sana.
Mau balik Malaysia dapat stroke bila bil sampai.
Cuma Akram on roaming je lah. In case ade emergency orang nak call dia kan.


Sebab kawan aku pernah kene dengan celcom. Dia pergi Singapore sehari.
Celcom cakap buat internet roaming kat sana fix cas rm38 untuk Iphone.
Sekali balik dapat bil 11K.
RM11000 OK.
Mau tak sakit jantung?


Tapi masa dia wassap tu aku tengah syok membuta.
AKu bangun kol 540am camtu reply wassap dia terus tak delivered.
Terus sedih.
Terus sambung tido. HAHA !


Baru berapa hari dah rindu ok.
Bak kate kawan aku sekarang rindu lah.
Kang ada depan mata gaduh2 balik.
HAHAHAHHA !
Itulah manusia. :P


Tapi esoknya dalam pukul 12.30 tengah hari Akram call aku nak bagi tau dia dah beli nombor Indonesia so nanti dia contact aku dengan nombor tu.
Aku pon ok2 je lah.
Akram cakap murah gila rate nombor Indonesia tu.
Call 6sen seminit kot.
SMS bape tah.
Aku sms Akram dalam 10sen. So ok je lah.


Aku suruh Akram beli kain ela je sebab tak tau nak ape dari sana.
Memula kirim kaler turqoise tapi Akram cakap tak banyak choice yang cantik.
So aku tukar kaler pink.
Tapi last2 Akram beli ikot kaler ape yang dia suka and rasa cantik.
Baik tak payah tanya aku nak kaler ape. Huhu.
Dia beli kaler coklat gelap ada sulam benang emas sikit.
Tapi takpe. Benda free jangan banyak komplen sangat.


Semalam petang aku pergi basuh kereta.
Balik tu aku pegi tapau kuew tiow goreng.
Lepas makan terus rasa macam nak pitam.
Terus mesej Akram.


Bukan tak reti jaga diri. Saja nak manja2. Wakakakkaka *pengsan patploh saat*



Aku pon tak sure apesal boleh rasa macam nak pitam.
Lepas makan tu aku nak iron baju.
Lepas iron 3 baju aku dah start berpeluh-peluh pastu macam nak melayang.
Terus duduk.
So tak sempat nak abeskan iron semua baju.
Terus masuk bilik membuta.
Tak paham sangat. Huhu.



Pagi ni mesej2 ngan Akram.
Busy gile menyoping dengan kawan2 dia.
Akram cakap kalau aku datang sana kene bawak RM5k.
Sebab memang boleh jadi gila tengok barang2 murah kat sana.
Dia tu tahan je lah.
Bawak cash 1500 je.
Tapi kad kredit dia ON sebab nak standby.
Itu macam kalau syaitonnirojim berjaya hasut dia habes lah. HAHAHA !



Siap offer aku nak kemeja tak?
Nak seluar kaler2 tak?
Ewahhh baiknya hati ni mesti ada pape ni.
Huhuhu.



tolong lah jangan muntah dengan smiley icon muahh muahh tu. kitorang memang gedik sangat. sila jangan pitam ok. *wink*


Pastu pasni nak ajak aku pergi Vietnam sebab Vietnam pon sorga sopink jugak.
Yelah Akram.
Belanje lah tiket flight sekali.
Wakakakakaka !


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, January 11, 2013

Kosser nak layan mamat ni.





Sukati ko lah Keram.
Asal gembira.

Kosser nak melayannya.


SELAMAT HARI JUMAAT !

First time rasa tak best bila Jumaat datang sebab esok Sabtu.
Esok malam Akram dah gerak pergi Indonesia.

:'(



okbai.
*pura-pura busy buat kerja*




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, January 10, 2013

Nak mintak souvenier ape dari Bandung ye?




Semalam dah dekat 5.30petang tu tetibe Boss cakap "Wana U OT okey hari ni. Siapkan kerja dulu semua"

Aku sebenarnya nak cakap ada hal tapi tak tau apehal kepala aku ni angguk laju je.
Rasa nak hempuk kepala sendiri.
Mulut pulak cakap OK.
What?
Terpaksa lah hati merelakan.
Hati memang selalu sangat mengalah dengan mulut. Cewahhh.
Tak pasal.


Aku punya gelabah sampai siap silent phone.
Masa Akram pukul 6 lebih tu aku biar je tak angkat.
Fikir ayat baik punye nak cakap dengan dia.
Yelah memula semalam masa dia cakap die OT kan aku dah nak emosi.
Tetibe aku pulak yang kene OT.
Hamek kau.


Dalam pukul 630 camtu boss cakap dia nak keluar.
Aku tak tau dia pergi mana tapi siap bawak beg macam nak balik rumah dah.
Dalam hati bersukorrr.
Bila Akram call lepas tu terus cakap dah nak balik dah jap lagi.
HAHAHA ! Baekkkkkk punyo.
Naseb baik pulak jalam tak jem.
So Akram tunggu aku kejap dalam 10 minit je depan rumah aku.
Then terus gerak pegi Mid Valley.


Before tengok wayang ingat nak pergi makan dulu.
Tapi tak tau nak makan ape.
Pergi beli takotao dulu dua set.
Banyak2 takotao yang aku pernah makan aku rasa yang kat Mid Valley tu yang paling sedap !
Entah ape lah bahan yang dorang gune tu.


Lepas tu aku cakap dengan Akram nak beli Mashed Potato kat Popeye.
Sedaappppppppppppp gile okey !
Hingga menjilat sudu.


Memang seyes sedap ! Tak tipu. Kuah dia tu yang bikin sedap. Oh masih terbayang-bayang lagi kat tekak ni ha.


Masa tengah makan tu Akram bagi duit tiket wayang dengan takotao.
Akram sejak dua menjak ni pelik la. Makin sweet2 pulak.
Heran aku.
Dulu memang lah sweet tapi sekarang makin sweet.
Hari tuh dia bagi duit tambah masa aku nak topap touch n go aku.
Mungkin dia sedih nak tinggalkan aku lama2 masa dia enjoy kat Bandung tu nanti.
Great !


Lepas makan terus masuk wayang.
Dapat hall kecik.
Hall yang paling kecik.
Separuh hall je penuh.


Aku macam biasa lah dari awal cerita start sampai ke habes dok tutup muka dengan planner.
Pastu buat satu lubang kecik untuk tengok.
Wakakaka.
Memang peel aku dari dulu kalau tengok cerita hantu macam tu.
Aku kene tengok melalui satu lubang kecik di celah jari-jemari halus aku.
Baru kurang sikit seram tu.


Cerita dia pasal Minyak Dagu ni la.
Minyak ni dari orang mati.
So kalau kau kene kau macam dapat badi orang mati. Ala-ala minyak pengasih camtu.


Yana Samsuddin bertunang dengan Fezrul Khan.
Si Fezrul ni gila panas baran. Pastu cemburu nak mampus.
Pastu si Fizow ni member lama Yana masa kat sekolah rendah.
Dah jadik dokter.
Bila jumpe balik ape lagi amukan la si Fezrul tu.
Ada satu part tu masa Fizow jumpe Yana balik dia cakap "Gomok"
Akram terus pandang aku. Konghajo betol.


credit MIGonline.


Pastu ada satu part tu Yana pergi hospital Fizow sebab nak amik ubat.
Si Fezrul ni cemburu nak mampus sampai pukul2 Yana.
Aku memang geram la tengok cerita melayu perempuan lemah asyik kene pukul dengan lelaki.
Dah la baru bertunang.
Terus bebel2 kat Akram.
Pantang betul aku perempuan ni kalau kene pukul pon boleh still diam tak melawan.


Pastu Yana cakap dah tak tahan dengan perangai Fezrul terus mintak putus.
Yana kawen dengan Fizow.
Fezrul tak puas hati jumpe bomoh mintak minyak dagu sebab nak dapatkan Yana balik.


Masa part yang jumpe bomoh tu dia tak tunjuk sapa.
Aku tanya Akram "Cube teka sape yang jumpe bomoh?"
Akram cakap Fizow sebab masa awal2 cerita memang nampak muke Fizow jahat gila.
Aku cakap bukan. Kompem Fezrul Khan sebab selalunya filem Melayu camtu lah.
Dah boleh agak dah.


At last Fezrul mati sebab langgar pantang.
Guna minyak dagu tak boleh melawat orang mati.
Tapi masa mak Yana mati Fezrul datang rumah.
So sebab dah langgar pantang, hantu minyak dagu tu nak darah Fezrul.
Habes.


Akram cakap okey la cerita ringan2 untuk tengok.
Fikir masa mula2 je sape yang jahat. Tu pon tak menguji minda langsung. HAHA !
Sekejap je cerita ni.
Dalam sejam 20minit camtu je.


Masa keluar wayang tu Akram amik tangan aku pastu cakap "Camne nak letak minyak ni banyak lemak minyak pon tak serap"

Eiiii saket betul hati kite ni.
Cisss.

Kosseerrrr betul nak layan kau Keram.


Tapi tak layan tak layan pon balik rumah suruh Akram hantar sampai depan pintu.
Takut punya pasal.
HAHAHA !


Pagi tadi Akram tanya nak hadiah apa dari Bandung.


okey fine. so aku mintak kereta sebijik. Wakakakaka.






Tak bagi pulakkkkkkkkkkkkk. HAHAHA !



Aku pon tak tau lah ape yang menarik kat Bandung dengan Jakarta tu.
Dulu Akram pergi Sabah aku mintak gelang mutiara.
Kali ni seyes tak tau nak mintak ape.

Ada idea?

okbai.

                           


With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, January 9, 2013

Malam ni nak tengok wayang cerita Minyak Dagu.




Aku kan selalu amukan kat Akram sebab dia suka sangat komen2 masa aku drive kan.
Benci sangat.
Aku ni jenis yang kalau ko tak percaya aku drive ko sila lah drive.
Once kalau kau suruh aku drive ko kene lah percaya aku.
Pehhh berlagak siall padehal tak sampai setahun pon bawak kereta.
Takpe yakin pada diri sendiri tu bagus. Wakaka.


Aku bukan ape. Aku tau lah bila masa nak slow down kan.
Hari tu kat selekoh nak keluar Giant dia bebel2 suruh aku slow slow.
Aku cakap tau lah.
Terus emosi. HAHA !


Pastu hari tu aku sound dia "Owh kalau orang bawak kereta laju marah. Dia tu boleh pulak"

Tau ape dia jawab?

"Pernah tengok iklan tak yang dorang cakap Aksi ini dilakukan oleh golongan propesional. Sila jangan tiru aksi ini"

Pehhhhhhhhhhhhhhhh saket pulak hati kite ni.


Pastu Akram pon cakap la dia bukan ape.
Dia risau sebab aku ni kan bukan paham sangat pon jalan2 kat sini.
Lagi2 kalau ada motor kat tepi jalan.
Sebab dulu Akram kan bawak motor. So konon2 dia sangat memahami la perasaan mat2 motor yang selalu je kene himpit dengan kereta la ape lah.
Dia tanak lah aku bawak secara menghinzir buta.
Cehhh sayang jugak dia kat aku. Wakakakakka *PITAM*



Malam ni Akram ajak tengok cerita Minyak Dagu kat Mid Valley.
Daripada minggu lepas sibuk sangat nak tengok cerita tu.
Layan je lah kang sentap terus pergi Indonesia tak balik2.
So tengah hari tadi dia wassap aku suruh beli tiket wayang malam ni.
Dia cakap hari ni tanak OT.
so kalau tak OT dia balik 4.30petang camtu.


Tapi by the time aku type entry ni tetibe dia wassap cakap kene OT sampai pukul 8malam.
Sebab kene pakse OT.






Okey aku dah panas dah ni.
HAHA !
Tiket dah beli pukul 9malam.
Memang tak sempat lah.



Tapi pastu dia wassap lagi.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Eiiiiiiiii memang nak kene ni.


Tau lah semalam aku kene kan dia.
Nak pulang buah paku keras nampaknya (amboi kemain peribahasa)
Menangis terharu kalau Cikgu BM tau aku mengaplikasikan peribahasa dalam tulisan blog.
Wakakakaka.


Akram ada simpan satu syiling 50 sen ni dalam kereta dia tau.
Syiling ni memang rare gile sebab dekat tepi keliling syiling tu ada satu line. Aku tak reti nak explain.
Nanti aku amik gambar kalau aku ingat.
Syiling2 baru ni semua takde pattern macam tu.


So hari tu Akram suruh amik syiling dalam kereta dia buat basuh baju.
Dia dah pesan dah jangan sampai terguna syiling limeposen klasik tu.
So aku saje sorokkan kat tempat lain.


Semalam dia call membebel sebab carik syiling tu tak jumpe.
Aku cakap alamak macam dah tergune je.
Suara Akram terus berubah la. Nak marah aku kang takut aku sentap.
Lama jugak aku kene kan dia.
Aku cakap la sorry semua.
Tak perasan.

Aku tanya marah ke?
Dia macam hmmmm hmmmmmm saje. Wakakakaka.


Pastu dah lama baru aku cakap aku simpan tempat lain.
HAHAHAHHA !


Nampaknya aku perlu berhati-hati lepas ni agar tidak dikenakan balik oleh Akram.
Takpe kite tengok je permainan dia macam mana lepas ni.


okbai.


                         





With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, January 8, 2013

Mari Belajar Bahasa Melayu




Sabtu lepas masa keluar teman Akram buat passport tu kitorang just makan Hot n Roll je sebab tanak makan nasi kat sana.
Balik tu rasa macam kenyang lagi tapi Akram nak tapau KFC.
Dia tanya aku nak ke tak tapi aku berjaya menghalang hasutan syaitonn untuk makan KFC pada pukul 12malam. HAHAHA !
So aku tak makan pape.


Ahad tu Akram kerja so sementara tunggu dia balik kerja aku just makan chipsmore, coklat, jajan, dan tak sentuh nasi langsung.
Malam tu bila keluar dengan Akram baru kitorang perasan tak makan nasi dari semalam.
Akram lagi over sebab dari Jumaat tak makan nasik.
Menyampah ! Diet2 pon makan ayam kepsi 3 ketul.
Pirahhhhhhhhhh.


So masa dalam kereta aku cakap dengan Akram.

Aku : Perut sebenarnya penuh tapi rasa macam lapar. Mungkin sebab tak makan nasi kot pastu makan coklat banyak sangat. Rasa macam senak. (beria explain)

Akram : Hello tu bukan senak. Tu namenya SEBU. Wakakakka. BM dapat berapa dulu?

Aku : Jangan nak poyo sangat. BM tak pernah dapat B okey.



Pastu tetiba cakap pasal BM tetibe masuk zaman2 sekolah dulu.

Aku : Eh pernah tak belajar dengan Cikgu ***. Dia suka merajuk seh.

Akram : Pernah. Dia memang suka merajuk. Dulu masa Form 2 dia cakap macam ni. Akram saya tengok awak dulu BM masa Form 1 ok je. Naik Form 2 ni kenapa teruk? Setahu saya kalau pelajar dapat teruk ni ada dua benda je. Satu subjek tu tak menarik. Yang kedua pelajar tu tak suka cikgu tu. Awak kategori mana?

Hehehe.

Kalau aku dulu kene dengan Cikgu Biologi masa form 4.

"Syazwana, saya tak tau nak buat ape lagi supaya awak dapat A subjek ni"

Wakakakakkaa !

Takpe lah cikgu.

Saya bab2 biologi ni memang tak tak boleh nak ubat dah kebebalannya.

Tapi fizik jangan main2.
Facilitator ni.




Ngahahahhaa.

okbai.


                                                     


With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 7, 2013

Passport, Indonesia, AJL dan Rahmat.





Hari ni tak sempat nak Monday Blues.
Ape tak nya masuk kerja pon lambat setengah jam.
Naseb opis aku takde punch card.
Bos pon okey. Aku suruh opismate aku cakap dengan bos jalan jem macam haram.
Bila dah masuk lambat tu tak sempat lah nak berangan-rangan ade boipren hensem macam Rahmat Mega (cecececewah sempat!).
Terus kene buat keje. Terus berpinar mata tengok drawing kat pc.
Tapi yang bestnya tengok2 jam je eh dah dekat pukul 1.00 yeay masa buncitkan perot. Ulala.


Akram punya passport.


Sabtu lepas teman Akram buat passport kat Imegresen kat Pudu Central.
Reason buat kat situ sebab kat situ bukak sampai malam.
Akram kan kerja 7 hari seminggu. Kalau weekend balik kerja dah petang.
So nak tanak memang kene pegi situ jugak lah.
Aku pon baru tau ni ada imegresen yang bukak sampai malam.


Before teman dia tu sebenarnya kitorang berperang.
Akram tu lah membebel kat aku hari Selasa lepas masa aku tengah drive.
Dia malas nak drive pastu bila aku drive dia dok komen2 ha memang nak kene lah.
Terus sentap tak layan dia seminggu.


Aku kalau memang salah aku pon aku buat bodoh je ape tah lagi kalau bukan salah aku.
Memang tak aku nak roger2 beliau.
Yesss aku ni hati keras sikit. HAHA!


Pastu Akram pulak emosi sebab jeles tengok aku bergiat aktif dalam stegeram (search : syazwana_jamal. Sempat ajeww) and fesbuk.


Menyampah sangat.
Tak paham aku.
Muke aku ni kalau tahap2 Hamis Jalikha tu boleh la nak jeles aku komen2 kat stegeram dengan lelaki lain.
Ni muke jawe asli kot.
Takde orang nak pandang la Akram oi.
Suke buat aku ferasan diva ala-ala Lisa Surihani kan.
Cewahhh. :P


Pastu aku cakap la aku boring. Dia bukan nak layan aku 24 jam (hamboi kemain lagik kau kan. Drama sangat !).
Tapi at least bukan aku keluar deting dengan orang lain pon.
Kalau aku dating dengan orang lain baru lah lain cerita.


Last2 Sabtu tu Akram call aku ajak pergi buat passport.
Aku malas nak layan dia.
Tetiba dah ada kat parking bawah rumah.
Dalam hati aku memang la suke tapi wat rilek je sudah la kan. Harap2 Akram tak bace lah ni. Wakakakka.


So Sabtu tu dekat 5 jam kitorang tunggu kat imegresen tu.
Sampai dalam pukul 4.40pm camtu.
Nombor baru 1410. Nombor Akram 1503.
Pasrah.


Dan Akram mengambil langkah selamat dengan bawak aku pergi food court dulu.
Takut aku amukan lapar lettew.
Tapi naseb baik aku tak berapa lapar sangat.
Tapi food court kat Pudu Central jauh gile kot.
Sangat tak convenience.
Dah la direction macam entah pape.
Rupanya food court tu kat blok lain.
Memang patot kitorang pergi tak ramai makan sana. Jauh sangat nak menapak.


Memang ramai giler orang Sabtu hari tu.
Dah habes cuti sekolah pon berduyun-duyun orang buat passport lagi.
Siap ada yang rilek je duduk bersila kat lantai main kad sementara tunggu nombor giliran.
Sempat aku habeskan layan fear factor Malaysia, Maharajalawak Mega, video2 lagu kat youtube sementara tunggu tu.
Dekat pukul 9.30 malam baru settle semua.
Dan terpaksa membayar parking bernilai RM13.00.


Yang bongoknya masa dah bayar kat autopay tu Akram suruh aku pegang kad parking tu.
Pastu kitorang masuk kereta.
Time tu aku pegang majalah Remaja atas riba.
Tetibe bila dah sampai kat palang nak keluar parking tu aku gelabah sebab carik kad paking tak jumpe.
Siap geledah satu beg carik tak jumpe.
Dah la dah sampai betol2 kat palang nak keluar tu.
Member kat sebelah dah geram je sebab baru beberapa minit boleh lupe.
Kekekeke.
Rupanya atas riba aku bawah majalah remaja.


Ada abang dua orang jaga palang parking dah gelak2 je.
Terasa sangat bangang pulak.
Dah teruk sangat dah tahap pelupa aku ni.


Sabtu ni sampai Khamis depan Akram bercuti dengan kawan2 dia kat Jakarta dengan Bandung.
Kawan2 dia naik Air Asia beli tiket setahun awal so dapat harga murah masa tengah offer.
Yang Akram ni sebab dia kerja ngan MAS bila2 pon dia boleh beli lah sebab dapat harga staff.
Menyampah aku.
Siap lagi cakap dengan aku "Pergi lah usha harga Air Asia berapa. Jumpe kat Jakarta eh"
Fine. Takpe.
Sementara bujang ni gasak kau lah sana. Ewahh.


Pastu semalam dia ajak pergi tengok wayang cerita Minyak Dagu.
Kemain beria lagi.
Aku tanya kenapa. Sebab nak tengok betul tak macam yang orang cerita2 pasa minyak dagu tu.
Tapi aku cakap tanak sebab aku nak tengok AJL.
Mampu tak nak pergi tengok wayang sebab nak tengok AJL?
HAHA !


Tapi aku frust la sebab lagu Black tak menang.
Naseb baik menang persembahan terbaik.
Masa time lagu anak kampung punya persembahan tu aku dah terkekek-kekek ketawa.
Serius mengimbau kenangan zaman2 kegemilangan Noraniza Idris naik pentas bawak rombongan Cik Kiah.
Tapi zaman tu boleh la menang persembahan terbaik.
Zaman sekarang orang nak yang simple yet crative.
Tak silap aku tahun lepas juri pilih Alyah persembahan terbaik jugak.
Simple je Alyah tem tu. Pusing2 jugak tapi ala-ala barbie doll dalam music box.


Kalau ikot citarasa aku, aku nak tiga lagu yang menang Teman Pengganti, Pelangi Senja and Terukir di bintang.
Bagi aku lirik lagu Teman Pengganti tu puitis jugak. Tapi juri lagi paham KOT.
Terukir di bintang tu aku pilih sebab Aizat yang nyanyi.
Aku memang minat Aizat sebab lagu2 dia best !
Kalau Yuna yang nyanyi aku tukar ke lagu Amy Search sebab aku suka dia. Hehe.


Tapi sayang sangat lagu Pelangi Senja tu best tapi Stacy nampak macam tak fit nak bawak lagu tu.
Masa turn Stacy nak nyanyi lagu tu News Feed aku penuh cakap takut nak dengar Stacy nyanyi live.
Sebab dah banyak kali tengok dia buat persembahan bawak lagu tu termengah-mengah.
Terus rasa nak berak lepas dengar lagu tu.


Hafiz memang aku suka suara dia. Lunak.
Even dia cakap biasa pon aku suka dengar.
Apatah lagi kalau nyanyi.
Sebab tu Datuk CT pon berduet dengan dia.


Dan yang paling best of coz persembahan akhir oleh rokers2 hebat !
Lagi2 ada Rahmat Mega. Auwwwwwwwwwwwww hensem gila ok.




Cair.



Mandai2 Akram je Awang BPR. Joey BPR lah. Pirahhhhhhhhhh. Awang tu yang sebelah kanan Joey tu ha. Terima kasih google sebab tolong saya.



Walaubagaimanapon (amboi ayat) tidak la ku kesah siapa pon yang menang kerana tidak lah pula ku dapat duit royalti kerana menonton AJL.
Jadi jangan nak emosi sangat lah.
Btw ape benda paling best untuk aku pow Akram masa dia pergi Bandung eh?
Jangan jawab air sirap bandung.
Aku sepak kang.
Sila takut.


Okbai.


                                     


With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, January 4, 2013

Perempuan akan suka lelaki gemuk bila .......




Daripada Entry SINI


Amacam???

Betul ke?

HAHAHAHHA !

Ni yang komen ni macam lelaki gemuk yang nak tekel perempuan tak dapat2 ke camne?

Ke perempuan yang bercakap berdasarkan pengalaman?

Tak baik tau statement "sampai mati pon xterima lelaki gemuk"

Lelaki gemuk suwitt ape.


Okey kalau daripada pengalaman aku lah aku memang tak setuju.
Sebabnya setakat ni sorang je x boipren aku yang kurus.
Yang lain semua gemuk.
Cewahhh ayat macam playgirl gile banyak boipren dulu kan.
Wakakaka.
Macam lah muke ko tahap2 Lisa Surihani. Pirahhh.

Okey fine.

Tapi seriously boipren aku dulu2 ada yang lagi gemuk dari Akram tapi aku rilek je.
First boipren kurus kering (I tau U baca so sila lah gemuk sikit ye) kekekkeke.
Tapi sebab kitorang bercinta jarak jauh maka nya aku telah mencurangkan diri.
Tapi hikmah nya dia dah dapat awek comel sekarang.
Jadi sila lah berterima kasih dengan haku. Mihmihmih :D


Aku clash dengan dia sebab aku yang gatal pegi carik lelaki lain.
Lelaki yang lagi gemuk dari Akram pulak tu.
So takde istilah aku dikecewakan oleh lelaki kurus and kecewa and terus tak pandang lelaki kurus.
Tapi itu pengalaman aku lah.
Sebab aku takde lah pandang lelaki pada rupa sangat. AKu pandang wallet dia.
HAHAHHAHAHAHA !


Lepas tu aku pulak yang dikecewakan oleh lelaki gemuk itu (Karma sangat padan muke aku. HAHA !).
AKu takde la pulak anti lelaki gemuk sampai nak carik boipren kurus.
BF aku lepas tu gemuk jugak.


Memang kalau pergi sopink mall dengan kawan2 tu memang sah la kejenye nak usha mamat hensem je.
Tapi kalau nak carik teman hidup ni aku pandang hati dia.
Sebab tu aku pilih Akram.
CEwahhhhhhhhhhh nak muntah baca. Kahhkahh !


Lagi satu aku sebenarnya tak minat sangat lelaki jambu patern2 macam Dafi tu.
Aku rasa dorang tak gagah.
AKu rasa lah.
Sebab kalau tengok muka lelaki jambu2 ni alahai rasa tak yakin pulak nak suruh dorang jaga aku.
Silap2 aku yang jaga dorang.


Tapi kan sebenarnya kalau aku tulis lelaki gemuk ni takde lah aku maksud gemuk gedempol tu.
Maksud aku, aku suka lelaki yang berisi.
Kalau gemuk yang tahap obesiti tu aku pon takut nak dekat.
Takut nanti terpaksa berebut makan dengan dia.
Sentap lah aku hari2.


Tak pasal2 clash sebab berebut makanan.
Ape kes?


Akhir kata carik lah pasangan yang serasi.
Sekian tazkirah hari Jumaat berlintas langsung dari depan PC opis yang lembab tahap cipan ni nak je aku campak dari tingkat 13 ni.


okbai.



                                       


With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, January 2, 2013

Selamat tahun baru !




Selamat tahun baru !

Rasa macam bertenaga je.
Ape taknya semalam seharian aku bantai tido.
Siang dah la bangun pukul 3 petang.
Pastu malam tadi pukul 9 lebih aku dah landing2 atas katil.
Pukul 6 pagi jam bunyik je terus boleh bangun pergi mandi dengan pantasnya.
Cube kalau hari biasa selalu pukul 630 pagi pon snooze alarm sampai alarm mati sendiri.
Pastu bangun termenung dulu.
Kang sampai bilik air termenung lagi.
Siap sandar jap kat dinding bilik air sambung tido. HAHHAHAHAHA !



Tahun baru aku bermula dengan gaduh dengan Akram.
HAHA !
Sebabnya tak jadik tengok bunge api malam tahun baru.
Akram tu lah asyik je nak tido.
Suruh kejut pukul 8malam, kejap kejap last2 pukul 11 malam baru nak bangun.
Terus aku takde mood.
Aku kalau dah takde mood memang nak keluar pon terus takde mood la.
Eh sakit pulak hati kite bile ingat balik.


Tahun 2012 banyak gile benda jadik dalam diari aku.
Cewahhh.
Setakat bergaduh berperang dengan Akram tak payah cerita lah.
5 saat baik 5 saat kemudian pon boleh gaduh balik.
Ape pon tak boleh.


Januari

First time pakai henpon tacsekerin wo.
Sebenarnya aku lagi minat nak pakai BB.
Tapi sebab tak mampu terpaksa pakai galaxy Y saje.


First time buat passport, First time nak naik flight pergi oversea.
First time jejak Cambodia. First time jauh gila2 dengan family.
First time belajar hidup kat negara orang walaupon seminggu je.




Rindunya suasana kat Cambodia.
Bila fikir2 balik rasa macam tak percaya aku boleh jalan sorang2 kat sana.
Padehal nak jalan sorang kat KL pon penakut.

Tu lah kan bila jauh dari family tetiba je benda yang kita tak boleh buat tu kite boleh buat dan-dan.
Entah dari mana entah keberanian tu datang.

Febuari.

Takde ape yang menarik.
Gaduh dengan Akram, Baik semula.
Jalan2 pergi makan kat Umbai, Melaka.





Mac

First time makan Burger Bakar kat Wangsa Maju.
Dulu femes gile.
Now dah tak berapa femes sebab dah banyak dah burger bakar.
Kadang2 rasa macam tak percaya kitorang sanggup tunggu sampai 4 jam semata-mata nak makan sebijik burger bakar. HAHA !


April

Reunion kecik-kecik dengan coursemate dulu.
First time blog keluar dalam Majalah Remaja. Heeeeeeeeee.






Mei

Akram punye hari tue. Huhu.
Aku bawak dia makan kat Chillis Mid Valley.

First time tengok orang drift kereta kat Seri Kembangan.
Eh dah lama seh tak pergi sana.
Cambest gak ni. Hihi.



First time aku beli baju kurung sendiri kat Masjid India.
Hohoho.
Selama ni harus mak aku je yang tolong belikan.
Aku kan anak yang baik.
Tak cerewet. Kakakaka.


Jun

Banyak peristiwa besar yang jadik.
Cewahhh.

First time aku jalan jauh sampai Utara dengan Akram.
First time jejak kan kaki ke Penang.
First time naik feri so jakunn. haha !
First time makan pasemboq. Kehkeh.


Dan yang paling besar aku rasa jadik tahun ni aku ada kereta sendiri.
Yeayyyy !
Kadang2 rasa macam tak percaya aku dah boleh drive sorang2.
Boleh drive KL-Johor.
Tapi drive kereta aku je lah.
Kereta aku kan kecik. Huhu.




Dan untuk pertama kalinya Akram balik rumah aku kat Johor masa teman aku amik kereta.
Huhu.
Parent aku memang dah jumpe dia masa aku konvo.
Tapi jumpe kejap je lah.
Dan juga first time dalam hidup pakai henpon mahal.
Samsung Galaxy SII.


Julai

Keluar dating dengan Bestfriend perempuan sahaja kat PD.
Oh rindunya nak mandi laut !
First time naik Banana Bot.
Menjerit macam orang giler.
Sumpah tanak naik lagi pasni. Huhu


Ogos

My hari tueeeeeeeeeee !
Secara rasmi menjadi 24 tahun tapi orang still tanya "Tingkatan Berapa?"
Wakakkakaka.
Akram adiahkan handbeg :)


September

Aku ade satu entry je?
Puihhhhhhhhh.


Akram buat seprais nak datang opis aku tapi dia yang seprais sebab tak jumpa jalan.
Wakakkaka padan muke.

Dan bulan 9 ni aku buat keputusan yang besar dalam hidup.
Aku berhenti kerja lama and start kerja baru.
Well bagi aku biar lah kita berkerja di tempat yang kite selesa.
Daripada kerja tempat yang kita tak suka, semua benda kita buat tak ikhlas.
Kan?


Oktober

Ramai kawan-kawan sebaya yang start kawen.
Akram buat seprais datang opis.
Kali ni betol2 seprais sebab tibe2 je dia dah ada kat parking kereta.


November




Teman Akram pergi Wedding kawan dia kat Penang.


Disember

Eh tibe2 macam dah sampai hujung tahun.
First time aku tengok bola kat Stadium.
Semangat !



First time makan durian crepe.
Muak!



First time makan TGIF.
Nyummmyyyy !

First time makan Nandos.
Tak suke !

Amboi betol2 enjoy hujung tahun dengan makanan ni.
Kekeke.

Azam aku tahun ni nak panjat gunung kinabalu.
peh gelakkan aku siot. takpeee.
tanak kawan. HAHA !


Kawen?
Errrrr tak kot.
Frankly speaking aku memang belum bersedia lagi.
Kalau setakat nak masak, basuh baju, kemas rumah tu no hal lah.
Small matter ok. Cewahhh.


"So kenapa tanak kawen Cik Wana yang gojes?" kata korang dalam hati.

Well aku tak ready dari segi mental.
Camni.
Korang kan tau aku ni panas baran sikit walaupon aku comel.
Benda kecik pon aku boleh melenting.
So ini lah satu-satunya benda yang kalau boleh aku nak betulkan before aku kawen.
Memang lah kite boleh control kan.
So aku nak aku boleh control dulu perasaan aku ni before aku hidup dengan suami aku. Fuyohhhhhhhh suami tu. Kekekeke.


Kalau macam sekarang ni kalau aku marah aku suka je melawan cakap Akram.
Kalau dah kawen boleh? TAK BOLEH.

Kalau sekarang bila gaduh aku suka lari dari Akram.
Kalau dah kawen boleh? TAK BOLEH.
Nanti jadik isteri derhaka.

So aku bagi masa untuk diri aku 2 tahun.
lepas dua tahun tengok lah camne nanti.


Takpe dont worry. Aku tau korang tak sabar nak tengok aku cantik2 atas pelamin kan.
Nanti aku kawen aku jemput ok.
HAHA !



okbai.


With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal