Loading...

Tuesday, June 25, 2013

Jalan-jalan Segamat, Johor.





Ehemmmmmmmmmmm.
Cantik tak kasut baru sayeeeeeeeeeeee.
Tetibe saye kan. Tampar kang. HAHA!


Aku sebenarnya dah lame giler usha kasut ni.
Fikir-fikir nak beli ke tak nak beli ke tak.
Cakap dengan Akram.
Jawapan die senang je "Ade duit beli lah"


Mentang2 bukan duit die kan.
Cube kalau duit die kompem "Ah takde2. Bukan pakai pon. Kasut berlambak bukan nak pakai. Blablablabla." Malas nak dengar.

Ko tau je lah Akram kalau membebel memang malas aku nak dengar.
Sampai die selalu keluar ayat sentap "Apesal susah sangat nak dengar cakap ni?"

"Alah selagi tak kawen tak payah dengar cakap boipren ok" Selamber giler tak reply camni? Akakaka.

"Abes tu before kawen tanak dengar cakap nanti terbawak-bawak sampai lepas kawen pon taknak dengar cakap. Macam mane?" Akram membidas.

Yelahhh okey fine fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.




Ape-ape pon kasut aku cantik kan kan kan?
Wahahahaha.

Dalam kasut tu tinggi macam wedges so boleh la daku feeling2 tinggi sikit.
Bangsa2 katik memang camni perangainya.
Maklumlah nak meninggi lagi memang takde harapan dah.
Sobsss.


Aku beli tak sampai rm100 pon.
Ok lah sebab aku tengok kasut cantik je aku beli.
Jenama tak jenama belakang kira.
Tapi kasut ni memang ringan giler aaaaaaaaa wa cakap lu.
Nak berlari kalau kene kejar hanjing pon takde hal.


Ade kaler coklat dengan pink lite2 gitu.
Aku amik cekelat sebab taknak nampak kotor sangat.


Sabtu lepas teman Akram pergi Segamat sebab adik die yang kerja sana nak keluar kereta.
Adik dia kerja kat Gemas.
So dia mintak tolong hantar pergi Segamat nak amik kereta.
Sabtu tu dalam tengah hari jugak kitorang gerak.
Stended Akram tu mane pernah nak bangun pagi2.
Dia memang bukan morning type person.
Bengang aku kalau nak ajak die pergi breakfast. Boleh bergaduh. Haha!


Sampai tempat adik Akram dalam pukul 230pm camtu.
Terus shoot pergi Segamat.


Oh before sampai tempat adik Akram tu sebenarnya kitorang singgah kat satu kedai kepok lekor ni.
Tapi lupe nak snap gambar.
Sedap giler kepok lekor dia.
Ko tau lah aku ni hantu kepok lekor tapi masalahnye kat KL ni lebih tepung dari ikan.
Menyampah aku.
Dah alang2 sampai sana terus borong 20 batang = RM20.
Puas hati.


Nanti2 lah kalau aku pergi lagi aku apdet k.


Sampai Segamat dalam pukul 4 petang kot.
Terus pergi ushar2 kereta.
Adik Akram bawak keluar Saga FLX.
Aku tengok bonet Saga terus rasa geram sebab besau giler.
Kalau aku pakai memang kompem satu rak kasut aku stand by dalam bonet belakang tu.
Tapi apakan daya. Dulu memang mak aku suruh amik Saga tapi aku kan penakut nak bawak kereta besar. MyVi pon aku rase besar. Ape pon tak boleh.
Jadi aku memilih Viva Elite.
Jadilah.


Lepas setel urusan kereta tibelah mase yang ditunggu-tunggu iaitu MAKANNNNNNNNNNNNNNNNN!!! Muahahahhaa!
Sebenarnya tak tau pon nak makan kat mane.
Tanye member aku duduk Segamat die pon tak tau nak suggest makan kat mane.
Last2 gugel.
Jumpe dengan Restoran Nasi Beriani An-Najah.
Orang cakap Nasi Beriani kat situ sedap + Murah.
Tapi takde rezeki. Sampai2 je nasi dah yilekkk.
Terus gugel2 lagi ape yang best kat Segamat ni.
Jumpe lah dengan Restoran Al-Rizki.
Orang cakap murtabak dia the best.
Jadi ayuhhhhhhhhhh!



Boleh pilih nak yang bape hengget. Nak Rm4 ke Rm5 ke Rm8 ke. Yang kitorang order ni hak yang RM10 punye. Besarrrr cukup untuk 3 orang lah. Itu pon penuh giler perot nak menghabeskan. Memang tebal. Garing. Isi daging banyak giler. Memang puas hati lah.



Dihidangkan bersama kari ayam. Orang ni kedekut bagi ayam tersiat-siat. Sekali dah habes Akram pergi tambah amik kau kentang bape ketul die sauk. Dengan ayam bape ketul jugak die sauk. Hihi.



Kalau tanak makan dengan kari boleh makan dengan sos. Dah jadi macam rojak kan? Sos ni aku sorang je yang makan. Sedap die campurkan dengan timun and bawang. Marveles...



Aku tengok gambar ni terasa dan-dan nak pergi Segamat lagi. Sedap sangat rasa nak menangis mase makan. Kat KL ni mane nak jumpe murtabak cenggini. Eh ke aku je yang tak jumpe? HAHA!

Tapi orang2 KL ni kalau meniaga memang asal jual je. Kalau kau pergi pasar malam kat Pantai Dalam tu nasi goreng tawar nak mampus pon ade. Yang pattern kosong giler seketul ayam pon ko tak jumpe. Pastu sayur apetah lagi. Dengan garam pon kedekut nak letak. Tapi licin orang beli. Peniaga pon amik kesempatan. Ni belum bulan pose. Kalau bulan pose memang jangan cakap. Ikan goreng pon orang beli tau.




Terima kasih kekanda ku sayang kerana membelanja. *Ceaaaaaaaaaaaa* nak pitam taip. Wakakaka. Aku ni sebenarnya geli gelemat nak poyo2 romantik dengan Akram ni. Tapi Akram selalu meragui kesetiaan aku. Dia memang selalu buat aku perasan ala-ala Izara Aishah. Takut sangat aku pergi carik orang lain. Kemon lah muka aku ni kalau tahap2 Miss Universe boleh la kau nak berwaspada. Ni alahai si jawe nak harapkan hidung dah memang kompem tak mancung. Pipi pulak dah macam simpan pau dua ketul.




Bila apdet gambar murtabak ni kat pesbuk barulah orang komen try ni try itu. Tem tu aku dah otw balik dah. Takpe next time kalau tersesat ke Segamat kompom aku try semua.



So sesape yang tersesat ke Segamat ni boleh la try murtabak kat Restoran Al-Rizki ni.
Kompem puas hati.
Tapi jangan tanye aku kat bahagian mane.
Aku memang fail.
Sile gugel.
Harharhar.


Okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, June 20, 2013

Bile kite ikhlas, sabar, redha mesti banyak je rezeki tak terduga yang datang.




Pernah tak jadi kat korang, time2 takde duit ke time2 terdesak ke tetibe je nanti terjumpe duit dalam poket lah. Jumpe duit celah almari lah. Dalam drawer lah. Mesti lah pernah kan?
Aku selalu jugak terjumpe-terjumpe ni sebab kadang2 beli makanan malas nak masuk duit balance dalam purse, aku suke selit2 dalam poket seluar.
Pastu pakai seluar bertukar-tukar, bile hari ni selit duit kat seluar tu minggu depan baru pakai balik tetibe seluk poket eh jumpe doploh hengget.
Gumbire tak hingat.
Lagi2 kalau time tu dalam purse tinggal seploh hengget je. Ape lagi dan dan terus rasa dah kaya.
Akakaka.


Tapi setakat jumpe duit dalam poket tu biasa je kan?
Aku nak share cerita orang yang rapat dengan aku.
Dia ni bagi aku memang penyabar tahap aku pon tak tau nak gambarkan macam mane.
Dia ni keje admin. Sekali lah dengan PA office.
Dia selalu jugak lah cerita yang dia asyik je kene buli dengan finance.
Bukan buli camne pon.
Means perempuan finance tu suka buat keje senang.
Lepas tu tak suka amik risiko.
Dan paling membencikan dia je yang betul. Orang lain semua salah.


Kawan aku ni memang selalu lah kene.
Kerja2 finance kadang2 dia yang kene habeskan.
Kadang2 supplier punye masalah pon kawan aku yang kene handle. Padehal finance boleh call sendiri supplier tu.
Tapi kawan aku ni, dalam sakit-sakit hati dia ni, dia cakap dengan finance tu still boleh gelak-gelak lagi. Aku kalau dah menyampah memang sorry aku nak cakap elok2. HAHAHA!


Itu masalah kat opis lah.
Masalah orang2 sekeliling dia pon banyak jugak.
Paling benci bila orang pinjam duit kawan aku ni pastu tak reti nak bayar.
Bila dah mintak macam2 alasan bagi.
Kalau setakat 50 ke boleh handle lagi.
Kalau sampai beratus tu memang kesian giler kawan aku ni.
Sampaikan dalam purse dia tinggal seploh hengget sebab duit lain bagi orang pinjam.


Kawan aku cakap dia tak boleh la tengok orang nak pinjam duit ni dia kesian.
Kalau dia takde duit takpe.
Tapi kalau die ade duit memang tak sampai hati taknak bagi pinjam.


Kadang2 tu bapak dia pon pinjam duit kat dia jugak sebab claim company lambat masuk.
So kawan aku ni memang tak sampai hati lah nak mintak kat bapak sendiri kan.


Semalam kawan aku cakap duit dia tinggal RM2 je.
Dia pon tak tau nak buat camne.
Call kawan yang pinjam duit dia tu. Orang tu janji nak masuk dalam minggu ni.
Okey lah fine. Entah masuk ke tidak kan.
Tetibe petang tu kawan aku cerita boss bagi dia RM100.
Dia macam terkejut jugak eh apehal boss tetibe bagi dia duit kan.
Then bos cakap takpe2 u banyak keje. Kadang2 balik lambat. Diam2 je amik duit ni.


Haha!
Terus aku cakap dengan kawan aku. Weh tak sia2 kau bersabar selama ni.
Macam tau2 je ko tengah kesempitan. Tetibe je dapat rezeki tak terduga.
Kawan aku ni lagi satu sifat dia suka belanje orang makan.
:)



Gambar hiasan untuk bagi effect cool. Ngehngeh.


Itu satu.
Lagi satu cerita pasal junior sekolah aku dulu.


Ade one day die post kat Instagram dia cakap kereta dia kene langgar dengan budak bawak motor takde lesen.
Dia cakap kemek jugak lah.
Kalau aku memang dah mengamuk dah. Tak kire lah budak2 ke takde lesen ke. Bayar tetap bayar. Akakaka.
Tapi boipren dia cakap takpe lah kesian budak tu takde lesen.
So dorang pon lepaskan budak tu.
Terus bawak kereta pergi bengkel.


Guess what?
Sampai bengkel dia cakap kesan kemek tu dah takde.
Cume ade kesan calar sikit je. Kos betulkan pon RM5.00 je kot tak silap aku.
Junior aku pon macam tak percaya macam mane boleh jadi macam tu.
Tapi dia cakap memang memula tu dia tengok ade kesan kemek kat kereta.


Well nak cakap ape kan?
Kun fayakun :)
Bila kite redha memang pasti akan ada benda lagi baik yang akan datang.


Mungkin aku patot contohi budak dua orang ni.
Aku ni pantang salah sikit ade je amukan yang datang.
Haihhhh.





With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, June 14, 2013

Resepi Ketam Masak Cili Telur Masin







Ketam ni sebenarnya makanan fevret Akram.
Disebabkan itu aku pon terpaksa lah belajar masak.
Kate nak jadik isteri Mithali.
Eh? Bile mase ko kawen. Kakakaka.
Alaaa berangan lah dulu kan apedehal.


Macam biasa barang2 seafood ni Akram yang akan beli. Aku tak reti. Sebenarnya malas nak belajar.
Siang ikan pon aku taknak belajar. Sebab aku geli. Bahahaha.
Akram selalu je bising suruh aku belajar siang ikan lah. Basuh ketam lah. Basuh sotong lah. Tapi jawapan aku senang je "Alaaa sorang je yang pandai ok lah"
Kehkeh.


Basuh ketam ni ade teknik dia.
Mula2 basuh bersih2 dulu guna air paip.
Dah bersih kau bukak cengkerang atas dia tu sebab nanti senang la nak makan kan.
Lepas buang cengkerang dia semua jangan basuh lagi sebab nanti manis dia hilang.
Akram lah yang cakap.


Bahan-bahan:

1. Ketam size sedang 5 ekor.
2. Cili boh 5 sudu besar.
3. Bawang besar dua biji.
4. Bawang putih 5 biji.
5. Telur masin 3 biji.
6. Serai 3 batang ketuk.
7. Halia 2 inci. Satu nak ketuk. Satu nak blend.
8. Bahan perasa macam sos cili, sos tiram, sos tomato, garam, gula dan lain2.


p/s: Telur masin ni aku guna telur masin yang belum direbus. Macam telur ayam tu. So nanti pecahkan telur terus masuk dalam kuali lah tak payah nak hancur2 kan bagai.


Cara-cara:

1. Ketam dah ready asingkan dalam satu periuk. Kalau ade air2 ketam yang keluar biarkan. Jangan buang. Tak payah rebus dulu. Standby je atas dapur.

2. Amik blender. Masukkan 5 sudu besar lada boh, sebiji bawang besar, bawang putih, halia seinci, letak air sikit. Blend sampai lumat. Kalau nak pakai lada kering boleh jugak tapi aku tak suke sangat sebab aku selalu salah bajet. Huahuahua. Aku kan nak senang je kejenye.

3. Sebiji lagi bawang besar hiriskan untuk menumis. Aku kalau masak pape memang suke tumis pakai bawang besar dulu. Dah terikot style bapakku.

4. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar sampai naik bau. Masukkan serai yang dah kene tumbuk dan tidak dilupakan halia yang dah kene tumbuk. Tumis2 lebih kurang sampai naik bau orang cakap, then masukkan bahan2 yang dah blend tadi. Kacau sampai pecah minyak. Kalau tak nanti sakit perot. Kalau agak2 kering sangat tambah la air. Tapi jangan sampai jadik asam pedas pulak. Agak2. Memasak memang kene pandai agak2 ikot hati. Cewahhh. Pengsan kalau bapak aku bace ni.

5. Masukkan sos cili agak-agak jugak. Macam aku, aku tuang je sos cili tu ikot sedap hati. Wakaka. Tapi dalam 6-7 sudu besar gitu. Sos tiram dalam sesudu besar. Sos tomato dalam dua sudu besar. Gula dalam setengah sudu besar.

6. Pecahkan telur masin. Masukkan dalam kuali. Terus gaulkan dengan sambal. Pastu rasa. Agak2 dah masin tak payah tambah garam. Agak2 kurang masin boleh la tambah garam. Ok?

7. Bila dah puas hati boleh la tuangkan sambal tadi dalam periuk yang berisi ketam. Hidupkan api dapur. Gaulkan kejap ketam dengan sambal. Pastu tutup periuk bagi ketam tu masak kat dalam. Sesekali bukak tutup periuk kacau2 kan ketam tu.

Ada orang suka goreng dulu ketam tu. Tapi aku malas nak percik2 minyak ni. *Dasar pemalas*

So kite buat cara yang kite suka.


8. Agak2 ketam tu dah masak boleh la angkat dan hidangkan.


Marveles..




Kalau makan kat kedai order 3 ekor ketam je dah kene bape puluh entah.
Kitorang pernah makan kat bagan lalang kene dekat RM70 kot.
Tapi adelah lauk lain. Tapi yang buat mahalnye memang ketam ni.
Kalau beli kat pasar 5 ekor ni tak sampai RM30 kot. Tah lupe lah.
Tapi sekilo RM20.
So boleh makan dengan bertenang.


Sebenarnya resepi ni aku main taram je.
Sebab aku google2 eh apesal macam takde orang upload resepi ni.
Orang tak pernah try ke?
Yang ade banyak kalau masak cili tu cili sahaja.
Kalau masak telur masin orang buat goreng telur masin tak pakai sambal.


Aku wassap kakak aku "Sila bagi resepi ketam masak cili telur masin"
Ko tau dia reply ape?
"Haaa ape tu tak pernah masak pon"
Cisdel.


Jadinya terpaksa berusaha sendiri.
Akram cakap sedap.
So?
Dah boleh kawen lah maknenyeeeeeeeeeeeeeee.
Kakakaka.

Sebenarnya masa nak beli telur masin tu aku macam konpius jugak. Aku cakap dengan Akram "Eh leceh la nak kene rebus dulu pastu nak kene hancurkan dulu baru masuk dalam sambal"

Akram cakap "Boleh tak jangan blurr sangat. Kan macam telur ayam ni. Nanti pecahkan terus masuk dalam kuali la"

Aah kan betul jugak.

Ngeng.


Bye.





With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, June 12, 2013

Nasi minyak




Sabtu lepas temankan Akram pergi kenduri kawen kawan2 dia.
Sepatotnya sabtu tu die kerja normal so terpaksa lah amik cuti sebab yang kawen sorang tu member tempat keje lagi sorang tu member baik zaman MIAT dulu.
Dah la sorang kat USJ sorang lagi kat Seremban.
Pagi2 lagi kitorang dah gerak.


Mula2 pergi USJ dulu.
Sampai area2 sana dalam pukul 11.00 pagi kot.
Rasa macam awal sangat la pulak. So Akram mengambil tindakan bijaksana dengan membawak aku mengketedarah siap2 kat mamak dulu.
Sebab die memang dah paham aku akan amukan kalau lapar nak2 bila kene teman2 dia camni kan.
Hahaha!


Pekene roti telur satu roti kosong satu teh o ais satu setel.
Mood akan gembira sepanjang hari. Hahaha!
Patot lah orang suruh amik sarapan pagi everyday.
Kalau tak amik memang rasa moody je.
Orang lain aku tak tau lah.
Tapi aku sebab dah biasa breakfast, kalau tertinggal breakfast kompem mesti ade rasa tak kene je.
Boleh membawa amukan sepanjang hari.


Dalam pukul 12 camtu kitorang sampai kat Dewan Pengantin.
Kat bawah time tu ade pakcik pengantin.
Dia cakap catering baru nak siap2 kan makanan kat atas. Sebab dewan kat tingkat dua.
And mak bapak pengantin pon tak sampai lagi.
Ok aku terus takde mood.
Dah satu hal nak menunggu bagai kat bawah dulu.
Naseb baik Akram dah bawak aku makan siap2 dulu kalau tidak korang mesti tau ape yang akan berlaku time tu.
Elakkan pengantin tak jadi bersanding je. Huahuahua


Bagi aku kan kalau nak buat wedding tu at least pukul 11 pagi semua dah kene ready.
Makanan dah ready.
Mak bapak pengantin pon patot dah stand by kat dewan.
Sebab kesian dengan orang yang satu hari nak kene attend wedding sampai dua tiga tempat.
Kalau dekat2 takpe. Kalau yang kene jauh2.
Kan payah tu.
Orang datang pagi2 dengan harapan dapatlah bergerak pantas sikit kan.


Setengah jam lepas tu kitorang pon naik. Naseb baik catering dah siap.
Boleh la duduk2 makan sementara nak tunggu mak pak pengantin sampai.


Menu aku. Aku kalau attend wedding memang akan amik lauk ayam sahaja dengan dalca buat2 ade kuah. Aku kan tak boleh makan kering2 ni. Terbantut nafsu makan aku. Tak kisah la kau gebang kat aku daging tu sedap gile pon tetap aku takkan amik. Tapiiiiiiiiiiiii kalau wedding tu ade daging salai masak cili api memang kompem aku amik. Setakat rendang daging ni hmmmm tak cukop mendatangkan ghairah pada aku. 





Dapat dua biji epal. Cool jugak bagi buah as goodie bag kan. First time ni aku dapat buah. Selalunya kan dapat gula-gula. Okey boleh dipertimbangkan. Ceaaaaa *wink*




Dah siap makan tengok2 mak pak pengantin dah sampai terus salam-salam and balik.
Singgah Cheras dulu jumpe member Akram nak gerak sekali pergi Seremban.
Dan terus shoot pergi Seremban.
Disebabkan info trafik cakap area Nilai ke Seremban tu jem gile babs dari pagi maka kitorang lalu LEKAS.
Memang sesuai la nama highway tu LEKAS. Memang sangat cepat kitorang sampai Seremban.


Aku bukak facebook ade sorang akak tu terkandas kat PLUS. nak ke Seremban jugak. Terus aku suruh dia lalu lekas. Sanggup tu berpatah balik demi nak mengelakkan jem.
Memang area Nilai Seremban tu selalu sangat jem.
Sebab tu aku kalau nak pergi tempat Akram memang akan lalu MEX je.
Even lagi jauh tapi tak jem.
Aku kalau suruh buat pilihan antara jauh tapi tak jem dengan dekat tapi jem rela aku pilih yang jauh.
Punye lah sengkak kalau tersangkut dalam jem.


Sampai2 Seremban rasa kenyang lagi.
Tengok2 lauk sebijik sama dengan lauk kat USJ.
Tapi aku jamah la sikit.
Amik nasi minyak, ayam merah dengan dalca.
Cume buah je bertukar. Tadi buah tembikai, kat Seremban buah jambu batu.
Tapi Ya Allah panasnya kat Seremban tu berlecak ketiak.
Sebab time tu dah nak hujan.


Disebabkan panas maka aku takde hati nak amik gambar2 bagai ni.
Tapi Akram tu sibuk lah suruh aku tolong amik gambar lah ape lah.
Okey fine.
Amik gambar je.



Akram dan kawan-kawannya.


Majlis belah perempuan kat Kedah.
Memula plan memang nak pergi sebab Akram ni member2 baik semua dia datang time dorang nikah.
Tapi terclash dengan kenduri arwah ayah dia pulak.
So cancel.


Pengantin perempuan ni kawan kepada kawan pengantin lelaki.
Akram cakap time tu pengantin lelaki ni baru clash.
So kawan dia kenalkan dengan pengantin perempuan ni.
Dua bulan tak pernah jumpe tetibe dah kapel.
Hahaha!


Pastu pengantin lelaki ni pergi nak jumpe pengantin perempuan ni naik bas.
Dengan berseluar pendek ni.
First time la nak jumpe konon2 nya.
Sampai sana, ayah pengantin perempuan tanya "Ada bawak kain tak nak solat?"
Hahahah!
Tergagap-gagap nak menjawab.



Balik tu aku cakap dengan Akram

Aku : Alamak tadi kenyang kenapa nak balik rasa lapar? Tau tak kenapa?

Akram : Eh mane la nak tau perot die bukan perot kite.

Aku : Alah tak tau ke?

Akram : Tak tau.

Aku : Okey jom kite carik ABC.


Hahahaha!
Tapi tak jumpe langsung kedai ABC kat Seremban.
Memula Akram cakap takpe lah singgah Giant Nilai makan tutty fruity.
Tetibe aku teringat eh kat Nilai kan ade Ice Room.
Good sebab aku pon tak pernah masuk Ice Room jadinya marilah kite ke Ice Room.



Akram punye. Ape entah nama dia. Sedap. Masam2 manis. Die tambah sea coconut. Sedap sedap.




Aku punye. Of coz lah coklat kan. Tekak aku dan coklat memang tidak dapat dipisahkan. Sedap!



Lepas makan terus balik sebab penat giler.
Tapi aku jelah yang penatnya.
Akram keluar balik pergi main snuker dengan kawan dia yang sekali pergi wedding kat Seremban tu -___-


Masa nak balik dari kenduri kawen tu dorang bincang2 la pasal snuker.

Kawan Akram : Woi Wana ko tanak ikot ke main senuker.

Aku : Hoh takde keje aku.

Kawan Akram : Jom la. Kitorang main snuker ko tolong habeskan Candy Crush aku.


-_____________-





With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, June 11, 2013

Seoul Garden Plaza Pantai




Seingat aku dah berbulan-bulan jugak lah aku berzikir kat telinga Akram cakap nak makan steambot nak makan steambot.
Tapi Akram cakap "Alah boring lah makan dua orang. Dah la nak makan lame2."
Ohhhhhhhhhh dah pandai boring ye dengan aku.
Nak kene ni.
Haha!


Sebenarnya aku pon boring jugak kalau nak makan steambot berdua je dengan Akram.
Balik2 kau tengok muka aku aku tengok muka kau.
Boleh muntah balik steambot dan dan tu jugak. Kahhkahh.
Jadi disebabkan kakak aku nak datang KL untuk uruskan PTPTN dia, maka terus aku paksa dia makan steambot.
Akram yang pilih Seoul Garden ni.
Boleh lah sebab kitorang pon tak pernah try makan sini. Selalu makan steambot tepi jalan saje.
Cehhhhhhhh selalu la sangat padehal seumur hidup aku baru tiga kali makan steambot. Dua kat KL satu kat Perlis mase pergi rumah kakak aku.
Campur Seoul ni 4 kali.


Ahad malam aku booking tempat ni siap2 untuk makan Isnin malam.
Mane tau kot2 penuh ke kan cuti-cuti sekolah ni.


So Isnin tu kakak aku otw datang KL. Aku suruh dia tunggu kat RnR Nilai je senang.
Nanti Akram balik kerja terus jumpe dia kat Nilai terus zass zass datang KL.
Dorang tunggu aku balik kerja jap, parking kereta terus zass zass naik LRT pergi Plaza Pantai.
Plaza Pantai ni betul2 kat LRT Kerinchi.
So daripada kau nak menempuh jem pukul 6 petang Isnin tu adelah lebih berhemah dan bijaksana kalau kau naik LRT yang baru bape sen tu.



Sampai2 pergi kat meja pastu bayar dulu. Takpe kalau korang tak tau yang kene bayar dulu takpe. Nanti dorang akan cakap suruh bayar dulu. Tapi jangan la buat2 terkejut pulak. Wat lek lek profesional je. Sebab tempat lain semua makan dulu baru bayar kan. Kat Korea memang begini. Eh? Feeling2 Korea pulak. Nak pergi Korea takde duit. Pergi Seoul Kerinchi pon jadiklah.



Total up semua RM265 untuk 5 dewasa dan sorang kanak2.
Aku angkut opismate aku sekali, Sha.
Actually bawak anak buah aku tige orang tapi yang kene kiranya sorang je.
Macam nak berguguran jugak lah bulu-bulu mase nak bagi debit kad tuh.
Takpe sekali setahun takpe.
Gigil-gigil amik resit. Hahaha!



Sape kate kat Korea takde ikan Patin? Ade kauuuuuuuuu. Oh tapi aku memang tak makan ikan Patin. Aku pon tak tau kenapa. Kawan aku kate rugi sebab sedap gile. Maybe sebab die macam lembik2 kot. Aku kalau nak makan ikan aku memang tak suke ikan yang tak digoreng dulu. Tapi kalau pari asam pedas tu aku suke. Eh entah la aku pon tak paham dengan tekak sendiri. HAHA! Tapi aku pernah la try rase siakap steam lemon tu kan. Hmmm memang tak boleh nak telan. Aku terbayang ikan yang belum dimasak. 



Ikan Dori tu bakar garing2 sedappppppppppp gilerrrrr wehh.
Terasa esklusif gittew. Kahhkahh.
Sha amik ikan keli blackpepper. Tak sedap. Dah la tamak amik sampai tiga ketul. Kakaka.
Disebabkan taknak kene cas maka Akram telah mengajar satu taktik.
Bakar sampai garing pastu lenyekkan sampai halus. Letak kat bahagian tulang2 ketam.
Setel.



Barang2 untuk berkuah.



Sayur-sayuran. Bahagian ni memang kakak aku jelah yang amik. Kitorang semua dah tak pandang dah bahagian sayur ni.



Sape nak buat ABC sendiri dipersilakan.



Bahagian makanan laut. Aku amik of cross my feveret kupang. Dan udang. Kalau Akram sudah pasti memborong ketam.



Bahagian buah-buahan. Dan manisan.



Haaaaaaaaaaaaaaaaaa inilah yang dinanti-nantikan. Kimchi. Anyohaseyo! *tetibe baru makan kimchi dah feeling2 korea* Aku dengan Sha (opismate) lah yang beria nak amik. Selalu nye kan tengok dalam drama Korea je. Ni dah depan mata ha amik rasa sendiri. Tapi amik dua ketul je pon. Hahaha. Yang sebelah dia tu aku tak tau amende. Tak amik pon.



Aku kalau tengok drama Korea pehhhhhhhhhhhh dorang makan nasi kosong pon dah macam sedap gile babs.
Lagi2 kalau dorang makan mee yang kuah hitam tu pehhh meleleh air liur bak ang.
Tapi bile sendiri makan ek eleh takde la sedap mane pon.
Macam kimci ni rasa macam jeruk biasa je.
Tekak aku memang tak boleh la nak terima makanan2 camni kan.
Dah kate jawa asli. Tengok hidung lah.
Sambal belacan jugak di hati.
Sushi2 pon aku mane makan. Tapi ade hati tu nak masuk sushi king.
Wana wana.


Inilah dia Sha. Die ni je lah kawan aku kat opis. Maklum lah opis kecik. Sub contractor kan. Yang lain semua duduk site. Kalau aku cuti die makan sorang. Kalau die cuti aku makan sorang. 



Okey api dah hidup. Marilah kite memulakan sesi membakar. Nanti dorang tanye lah kau nak sup ke nak tomyam. Aku amik tomyam. Kakak aku amik dup sebab anak2 die kecik lagi kan. Tomyam die sedap. Sup aku tak rasa pulak.



Apa tunggu lagiiiiiiiiiiiiiiii. Kasi bakar lah. Time ni sape2 yang tak pandai masak tu boleh la tunjuk sikit skill terpendam. Kahkah.



Sebenarnya kan kalau orang macam aku ni rugi kalau masuk tempat2 mahal camni.
Sebabnya dorang semua makan daging blackpepper, daging cili, daging itu daging ini, kambing itu kambing ini, aku balik2 amik ayam jugak. Hahaha!
Sebab aku muak kalau makan daging2 ni.
Jadi aku amik semua jenis ayam yang ade.
Setakat nak makan ayam baik beli daging ayam perap sendiri bakar sendiri kat rumah kan.
Lagi huntung.
Akram cakap bayar sampai 50 hengget nak makan ayam je?
Dia malas nak layan aku. Haha!


Tapi untuk korang yang boleh makan sebanyak-banyaknya tu jangan lepaskan peluang.
Dah bayar mahal-mahal kaut lah semua benda.
Makan tak payah nak cover2 konon2 diet puihhh.
Macam biasa kalau plan nak makan steambot tu tak payah beria sangat nak makan before tu. Kalau datang time perot lapar tahap nak makan pasu bunga lagi bagus.
And jangan nak makan sambil minum air.
Rugi bhai wa cakap lu.



Ko tengok anak buah aku sebelah tu. Konghajo buat muka. Ciss. Aku rase time ni aku suruh semua orang tengok camera. Ciss semua tak layan aku. Dasar perut besar.




Yang ni anak buah nombor dua, Faiq. Tetibe sekarang dah jadik mat sentimental. Sikit2 merajuk. Padehal dulu die paling juara.









Kitorang habes makan dalam pukul 9 malam kot.
Seingat aku mase kitorang sampai group belakang aku dah start makan dulu.
By the time kitorang nak balik dorang tak settle2 lagi makan.
Pehhhhhhhhhh respect aku dengan perut mereka.
Perut aku dah macam nak meletup.
Giler kenyang.
Tapi kenyang2 pon ice cream dua mangkuk jalan.
Hihi.


Oh aku lupa nak snap gambar sos2 dia.
Kat sini dia ada banyak gile pilihan sos.
Tapi bagi aku yang paling sedap sos lada die.
Mengancam.


Dah kenyang mari lah balik.
Kang makan2 tak sedar dah tengah malam kene tinggal LRT.
Cewahh padehal pukul 10 lebih kot Seoul Garden ni dah tutup.
Restoran ni ade banyak cawangan.
So kalau korang nak try boleh refer website dia http://www.seoulgarden.com.my
Student ade best price.


Yang tak pernah try tu boleh la bawak2 try.
Setahun sekali ape salahnya. Gittew.
Mane tau umur tak panjang kang kempunan pulak.
Ape-ape pon puas hati dapat makan sini.

okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, June 6, 2013

JDT vs. PAHANG




Nampak tak dah seminggu baru nak apdet. Hahaha!
Sebenarnya aku paling malas nak transfer gambar.
PC aku ni bangang. Tak boleh nak read memory henpon.
Macam nak baling je kat jamban sebelah tu.
Sudahnye aku upload kat fb pastu download balik. -__-


Minggu lepas masa match JDT Pahang kat Pahang cancel Akram dah cakap siap2 dengan aku kalau lawan kat Bukit Jalil die nak tengok.
Sejak2 JDT ditubuhkan ni baru lah kitorang berminat sikit nak pergi tengok bola.
Cube kalau dulu? Mengharapkan team Johor tu adoiii sampai ke sudah asyik lah nak kalah.
Pergi Stadium nak tengok kekalahan buat ape kan. Kahhkahh.
Konghajo betol takde semangat kesukanan.


Mase FAM umumkan match buat kat Bukit Jalil aku dah cakap dengan Akram dah tiket start jual Jumaat pagi.
Tapi Akram cakap dalam berita cakap jual Sabtu pagi.
Aku malas la nak cakap ebih2.
Sekali betul memang jual Jumaat pagi.
Akram dah bersedih. Haha! Itu pon nak sedih.
Dia cakap takpe Sabtu pagi tu try je pegi usha tiket. Kalau ade rezeki kalau takde nak buek camno kan.
Akram dah la keje Jumaat malam tu. Gigih jugak nak pergi Sabtu pagi tu. Sukati ko lah der.


Sekali kitorang pergi sabtu pagi tu area pukul 10 pagi ek elehh sebuku lagi tiket belum jual.
Pastu takde orang beratur pon. Bagus senang keje.
Beli tiket tak sampai 5 minit pon.



Panas giler hari tu. Dah la aku pakai baju hitam. Memang berlendir je celah ketiak.



Kedai2 jual baju pon dah banyak jugak yang bukak. Aku memang nak usha satu jersi JDT ni. Of cross kaler pink. Aku tak tau lah entah sejak bile aku terjatuh cinta dengan kaler pink.



Tiket kitorang dua je. Yang lain tu semua kawan Akram kirim. Satu tiket Rm15.



Ape-ape pon kite minum dulu. Tak larat dah dengan panas nye. Dengan berpeluhnya. Dengan tak makan apenye dari pagi.




Lepas minum kitorang pergi usha kedai2 yang jual jersi.
Aku memang berniat nak beli jersi.
Aku dah cakap dengan Akram dah.
Tapi orang tue tu memang suke amik mudah.
Aku ni memang tak suke nak pilih2 ni. Aku ikot genetik bapak aku.
Masuk kedai tanye harga. Pastu pilih kedai paling murah. Terus beli.


Akram ni dah la masuk setiap kedai tanye harga.
Pastu tawar dah.
Pastu keluar balik.
Sampai kitorang dah pergi kedai yang sama sampai tige kali.
Tu pon tak beli2 jugak.
Pastu dia terus ajak balik.
Pehhhhhhhhhh berasap aku. Terus amukan. HAHAHA!


Aku cakap aku nak beli jersi.
Dia boleh cakap "Lah diam je tadi ingat tanak beli"
Dah aku nak beli macam mane kalau masuk setiap kedai ko tu semua tak berkenan.
-____-


Aku terus lah tarik muke.
Akram siap dah start kereta dah malas nak layan aku.
Tetibe die drive depan sikit berhenti terus ajak aku keluar. HAHAHA!
Takut lettew tetibe mem besar cancel petang nanti nak tengok bola.



Pastu die dah tengok aku beli satu die pon nak beli jugak. Ehhhhhhhhh besar kecik besar kecik je aku perati dia ni. Memula tadi tanak beli.



Siap fitting bagai. Ehhhhhhhhhh die ni. HAHA! Akram ni jenis tak suke nak pakai jersi. So dia amik baju tshirt berkolar biasa. Tapi cool lah baju ni. Pakai L tak muat. Terpaksa amik XL. Naseb baik ade stok lagi. Memang lelaki sekarang banyak yang dah gemuk. Eh? Kakakaka.





Dalam pukul 12 camtu kitorang balik dulu.
Tak larat nak tunggu sampai ke petang.
Naseb baik jugak game tangguh ke malam.
Kalau game start pukul 4 lebih aku tak tau macam mana gayanya.
Memang berjejes lah peluh.
Kompem bau paing dalam stadium. Hahaha!



Pukul 4 lebih kitorang gerak pergi stadium.


Aku terpaksa bawak sekali Encik Harimau Putih untuk bagi effect comel. Mane tau kot2 malam tu keadaan tak dapat diakwal kan. At least orang tak sampai hati nak pukul aku sebab comel sangat. Wakakaka.




Otw pergi stadium. Jadi blogger ni mesti kene pandai buat duckface *tampar diri sendiri* Haha!




Kitorang sampai dalam pukul 5 lebih camtu.
Selalunya kalau nak jalan KL akram suka bawak kereta aku. Kereta aku kan auto.
Tapi hari tu terpaksa bawak WWE. Sebab dia takot kereta aku kene pape. Dah la pakai plat Johor. Sticker JDT memenuhi cermin kereta. HAHA! Mengundang je.
Sampai Stadium dah neves dah sebab parking bahagian depan semua penuh kuning je.
Jalan sikit belakang kat Parking C fuhhhhhhhhh lega sebab nampak jersi biru.
Maka membelok la kami ke Parking C.
Bayar parking Rm2.00



Hello Bukit Jalil. Second time aku tengok match JDT. Dulu sekali mase lawan Selangor pastu kalah tu. Kakakaka.




Time ni dah ramai dah orang. Entah pukul berapa agaknye dorang sampai. Semua pon bersantai-santai dulu sementara tunggu gate bukak. Kat sini semua team JDT je. Sebab dekat dengan parking C.



Mase tengah tunggu2 kawan Akram yang lain sampai tetibe Akram cakap "Eh tu bukan budak satu batch ke?"
Sekali aku tengok eh aah la. HAHAHA!
Akram memang cekap mengenal pasti kawan2 kami.
Maklum lah aku ni sebenarnya rabun tahap dewa tapi pemalas punye orang nak pakai spek.
Nak pakai contact lense memang haram jadah tak pandai pegang mata.
Jadi rela aku menjadi orang buta.



Sebelah kiri tu kawan satu batch aku. Tapi aku lupe aku pernah ke tak satu kelas dengan dia. Pernah kot sekali mase Form 4. Lupe lah. Dah bape puluh tahun tinggalkan sekolah. HAHA! Kitorang selalu kenekan si Helmi ni sebab dia comel sangat. Kakaka.



Sebelah kanan Akram tu semua kazen dia. Tak silap aku dorang semua gerak dari Johor kot. Giler kan? Haha! Memang semangat kesukanan tinggi betol. Tapi kitorang tak duduk same pon. Duduk dengan sorang je kazen dia. Tapi takde dalam gambar sebab lambat.



Tengah2 tu kawan Akram, Apai, satu batch dengan dia zaman sekolah. Kire senior aku lah dulu. Paling pailang dulu kat sekolah dia ni. Satu geng la dengan Akram. Sekali dah kawen insap dah. Kakaka. Sebelah Apai paling kiri tu kawan die. Apai cakap die kenal mamat ni mase JDT lawan Pahang kat Larkin. Die tengok kat Mamak. Tumpang duduk kat meja mamat tu. Sekali terus kawan. Kire baru seminggu je lah berkawan. Senang gile jadik lelaki ni eh.


Aku cakap dengan Akram apesal lelaki ni senang sangat nak berkawan.
Kalau perempuan macam susah je.
Tak tau nak berbual pasal ape.
Tau Akram jawab ape?
"Tanye lah dia pakai bra size ape?"
Mula lah tu dah start nak merepek. Malas nak layan.



Gambar ni aku yang beria suruh dorang berkumpul amik gambar ramai2. Baru meriah kate koo. Budak2 yang ramai2 tu semua anak sedare Apai.



Ehem gambar berdua tidak ketinggalan. Sebenarnya kan aku dah pakai dah seluar kaler pink betol2 same kaler dengan Jersi. Tetibe terpikir macam bangang giler semua nak pink. Akram cakap badut kalau nampak aku pon boleh lari. Konghajo betol. Terpaksa aku pakai jeans. Ish memang nak kene carik lah seluar kaler hitam. Senang match dengan semua. Dulu ade sehelai dah koyak tak terbeli lagi. Haha!



Disebabkan aku sorang je perempuan di kalangan dorang makanya aku bosan gile. Terpaksa bersantai-santai sambil mengambil gambar orang2 sekeliling. Nak tunggu masuk stadium peh lame giler. Pastu lapar pulak tu (padehal tengah hari dah makan nasik). Terus ajak Akram naik bahagian atas sikit tempat gerai banyak2 tu carik makanan.



Naik2 atas pehhhhhhhhhhhhhhh ramai giler manusia. Bertambah cuak bila tengok kuninggggggggggggg je semua. Terus otak pon jadik kuning. Eh? Hahahaha! Tapi seyes lah dah macam final dah. Memang ramai giler orang.












Ramai giler kan manusia?
Fuhhhhhhhhhhhhhh.
Naseb aku ni bukan jenis yang alah manusia2 ramai ni.
Boleh laaaaaaaaaaa.



Perasan tak tangan harimau sebelah kiri tu. Aku nak amik gambar penuh sekali terhalang pulak. Pakcik tu memang mendukung anak patung harimau besar giler sepanjang-panjang die jalan. Style lah pakcik.



Dalam pukul 7 kitorang gerak masuk stadium.
Akram cakap jangan bawak air ke makanan ke masuk nanti kene rampas.
Eleh sekali mase nak masuk tu beg aku takde orang check langsung.
Cisss.
Tapi kali ni dorang cek tiket betul2 lah.
Siap pakai laser lagi nak tengok tiket tu ori ke tak.



Masuk2 tengah2 carik tempat duduk tetibe aku terperasan eh macam kenal.
Sekali si Yana kawan blogger. HAHA!
Yana lah pandang2 aku dulu. Aku kan rabun.
Sekali aku tengok eh terus jerit2 kat situ. Kahhkahh.



Ni la Yana yang comel. Penyokong tegar JDT. Selalu tengok die post gambar nak pergi tengok JDT lawan. Kitorang dah lama kawan kat fb tapi tak pernah jumpe. Tak sangka dalam berpuluh ribu penyokong dalam stadium tu kitorang boleh terjumpe. HAHA! Jadi bergambar itu haruslah. Hihi.



Dah sibuk sangat bergambar dengan Yana tetibe toleh belakang Akram dah hilang.
Wakakaka.
Terus bye bye kat Yana sebab gelabah.
Sekali naik atas Akram tengah turun bawah balik carik aku.
Yang lain dah menganjing2 aku cakap aku nanges sebab hilang.
Dorang tak tau aku bergelak sakan dengan Yana kat dalam.
Kahhkahh.


Memula memang nak duduk area tempat Yana tu. Memang strategik. Tapi full.
So kene carik tempat lain.



Kitorang duduk area sini. Okey lah daripada masa lawan Selangor dulu. Satu haram aku nak nampak ape even dah pakai spek mata.


Nampak tak yang tengah jalan tu. Style gilew woahhh. Macam Ninja. Haha! Smart! Ah kak suke.



Lautan Merah Biru :)


Nampak tak benda2 putih atas track tu. Mase kat luar stadium aku dok pelik amende dorang jual mende putih2 ni. Dok jerit resit resit. Owh rupanya after lagu Johor dorang baling resit tu. Akram cakap ala-ala macam kat oversea lah. Ohhhhhhhh. Style style.



Okey game dah start. Tapi minit kedua Pahang dah gol. HAHA! Terkejut semua. Macam tak percaya je. Penyokong Pahang ape lagi meriah lah.


Tapi paling aku respect budak2 BOS ni (Boys of Straits) lah.
BOS ni ala-ala Ultras Johor lah. Tapi dorang pakai name tu.
Dorang punye bersorak 90 minit full okey. Takde rehat2. Takde berhenti-berhenti.
Separuh masa pertama dah kene balun dua gol pon sorak tetap sorak.
Yang kitorang ni naik sheikh sekali lah bersorak sebab duduk dekat dengan dorang. HAHA!
Yang Akram ni siap nyanyi2 jerit kat telinga aku. Eh mamat ni berbulu je aku perati.








Ni mase separuh masa kedua masa JDT dapat gol pertama. Semua penyokong berdiri bersorak. Memang meriah giler. Kawan aku sokong Pahang. Dia cakap penyokong JDT memang sporting giler lelaki perempuan bersorak. Takde nak kacer2 control ayu. Cool!



Bila dah dapat satu gol tu memang penyokong semua bersemangat balik la.
Sebab ade harapan nak menang kan. :)


Sebenarnya aku nak amik gambar budak ni. Kemain lagi budak ni mekap kau. Siap eye shadow lipstik bagai. hahaha! Pastu asyik je nak membetulkan tudung mak dia. Hiaskan kepala mak dia dengan Mafla lah. HAHA! Sejibik perangai adik bongsu aku. Dah la suke berangan. Pakai mekap lah ape lah. Pastu kalau kitorang pergi mane2 keje die memang membetulkan tudung mak aku. 



Tapi kan kalau ko duduk dalam stadium ni duit ko memang mengalir macam air.
Dah la haus.
Pastu budak2 jual air kemain lagi every lima minit dia lalu depan jerit "Air bang. Kuaci bang"
Ko nampak air sirap ais tu dah macam nampak air jus oren okey.
Dia punye memanggil-manggil tu memang tak boleh nak tolak. Kakaka.
Dah la mahal. Air biasa kat pasar malam sehinggit tu dorang jual dua hengget.
Kalau kat luar nugget yang singgit tu pon dorang jual dua hengget.


Beger jangan cakap lah.
Setakat daging beger sekeping kering kontang macam tu dah tige hinggit.
Sabo jelah.


Naseb baik berbaloi sebab JDT dapat pergi Final.
Lepas JDT dapat satu gol tu penyokong Pahang dah senyap je.
Hihi.


Bila pengadil tiup wisel penamat je ape lagi berpesta lah budak2 ni.







Fuhhhhhhhhhhhhhhhhh dasyat.
Sebelum balik marilah kite bergambar dulu.









Final Piala FA Johor akan jumpe Kelantan.
Dah la lawan akhir bulan ni.
Aku dah feeling2 syok sebab ari tu Akram cakap nak bawak jalan pergi Bukit Tinggi atau pon Bukit Fraser.
Sekali ada bola pulak.
memang kompem dia nak pergi.


Tapi takpe.
Aku tau nak pow dia makan kat mana before tu.
Dia mesti takkan cakap tak.
Muahahahahaha.
Mission started.


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal