Loading...

Friday, August 30, 2013

Penduduk bumi makin gila.




Selamat hari Jumaat frens.

Harini aku gembira sebab akhirnya period aku datang. Yahuuuuuuuuuuuuuuu.
Hahahahahaha!
*Padahal baru lewat dua hari je pon*
Gelabah semacam.
Kawan aku semua awal seminggu lah lewat seminggu la semua cool je.


Aku bukan ape.
Period aku every month memang datang on time.
Cuma kadang2 awal or lewat sehari je.
Tapi selalunya genap 28 hari kompem dah sampai.
Bulan ni tak tau apehal lewat sampai dua hari.
Aku bukan risau pasal ape.
Aku risau sebab bila dia dah biasa datang on time tapi tetibe bulan ni dia lambat rasa macam eh kenapa pulak ni. Period aku dah lari ke. Tak best la period lari camni. Begitu.
Lagi satu aku risau kalau2 gaya pemakanan aku dalam dua minggu ni effect period aku.


Masuk minggu ni dah dua minggu aku tak amik lunch.
Selalunya breakfast aku makan nestum 3 in 1.
Pastu time lunch kalau aku rajin aku pergi la turun beli roti.
Kalau malas aku stay je kat opis.
Malam balik keje dah pukul 9malam dah memang malas nak makan.


Oh please jangan cakap aku die melampau. Aku sepak laju2 kang. Sila takot.
Sebenarnya aku ni spesis yang tak reti nak makan bila sorang2.
Sebab tu aku tak suke keluar sorang2. Sebab aku memang tak reti. Aku mesti kene ade at least sorang kawan teman.
So after raya Officemate aku Missing in Action.
Dah benti senyap2 la kot.
Aku pon bila sorang2 rasa malas nak makan melebihi rasa lapar.
Tapi yang peliknya sejak2 takde member nak makan ni kemain perot aku behave tak menunjuk tanda lapar sangat.
Dulu masa ade geng memanjang lapar. Pagi dah amik heavy breakfast, pukul 11 pagi kang perot dah berbunyik. Kang nak balik keje pukul 5 kang lapar lagi. Gila!
Aku rasa ni semua mentality kite je.


Kawan aku cakap boleh jadi sebab jugak aku kurang makan so effect pada period.
Haihhhhhhhhh. Takde mood okey makan sorang2. Takde feel.
Sobsss.


Haritu kan (dah lama dah masa pose lepas kot) Akram cakap dengan aku camni.

Akram : Nak tau tak?

Aku : Amende?

Akram : Hari tu kan ade kazen carik2 ape entah dalam internet. Sekali dia jumpe satu blog ni. Pastu dia cakap eh macam kenal. Dia tunjuk kat makcik. Eh ni gambar Abang Ram (Akram) lah. Sejak dari tu die pon stalk blog ko.

Dan aku ternganga.

Maigod maigod maigod!

Malu giler! HAHAHHA!


Pastu masa balik KL dari Johor hari tu Akram ajak singgah rumah Maksu dia kat Salak.
Bila maksu dia tanya sape ni (tunjuk aku) selamber Akram jawab "Haaaaaa ni lah blogger tu"

Konghajo punye Akram.
Time tu rasa memang nak masuk jamban flush muke sendiri.
HAHAHHA!


Baru terasa selama ni buat entry yang tak sopan. Dan merepek. Dan sampah.
Arghhhhhhhhhhh.
Terasa dan-dan nak delete semua entry yang tak sopan.
Tapi pikir2 balik ade pulak entry yang sopan. Kakakakaka!


Ampun makcik. Saya dalam blog je macam ni.
Tapi sebenarnya saya pemalu. Kan kan? :D


Okey ni lagi satu aku nak tunjuk korang.




HAHAHHAHAHA!
Aku jumpe kat IG ade sorang artis ni. Terus printscreen.
Tension giler rasa nak hantuk je kepala kat dinding.
Dah elok2 jadik manusia nak jadi gatal sangat nak jadi kentang kenapaaaaaaaaaaaaa.
Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh sungguh aku tak boleh terima.


Walaupon aku ni peminat tegar makanan2 yang melibatkan kentang tapi setakat ni tak pernah lagi terlintas dalam kepala hotak aku ni nak jadi sebiji kentang yang bergolek-golek di sebuah ladang.
Orang Bumi semakin pelik. Oh rasa macam nak pindah kat Planet Pluto sekarang.


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, August 26, 2013

Perempuan-perempuan bernama S




Semalam dalam kereta dengan Akram...


Aku : Hari tu kan masa tengah siap2 kan BBQ ayah cakap camni "Haaa baik korang buat keje cepat kang ibu ko membebel lagi"

Akram : Maknenye?

Aku : Maknenye ayah pon dah biasa dengar ibu membebel. Haha.

Akram : Eleh tak dengar lagi Puan Sami'ah (Mak Akram) membebel.

Aku : Eh yeke? Dia pon kuat bebel eh? Agaknya orang nama mula huruf S suka membebel kot.

Akram : Haah memang pon. Tepat sekali. *sambil jeling-jeling aku*

Aku : HAHAHHAHA! Naseb lah dikelilingi dengan wanita bermula huruf S. Hihi.


Nama mak aku Saerah.

Adik beradik Akram yang perempuan kecuali kakak die semua start dengan S.

Safiah.
Syamilah.
Shahirah.
Syafiqah.



Dan tidak dilupakan aku. Syazwana. *nak jugak*

hihihi


Okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, August 23, 2013

Cerita BBQ raya




Marilah kite meneruskan cerita raya kita sebelum ianya menjadi basi dan berbau ashem.
Sebab utama malas nak cerita adalah kerana gambar tak banyak.
Lalu menjadikan sesuatu entry itu adalah bohsan.
Kerana membaca entry dan melihat gambar makanan adalah sangat ohsem.
Tapi apakan daya dah gambar tak banyak nak buat camne kan.
Jadi marilah kite teruskan.


*Terasa poyo sangat pendahuluan itu*


Kan awal tahun aritu masa aku balik raya cina kitorang satu family buat BBQ kan.
Tapi time kakak aku yang duduk Perlis tak balik.
So sempena raya ni sebab semua pon ada kat rumah, jadi marilah kita membuat pembakaran terbuka sekali lagi.
Lagipon tak balik kampung. So baik buat aktiviti yang menggembirakan perot.


Awal2 lagi bapak aku dah call. Tak silap aku seminggu sebelum kot tanya aku balik raya bila sebab nak bagi tau yang barang2 BBQ semua dia dah ready kan.
Ayam, udang, KAMBING (motif caps lock? hihi), lembu, dan bla bla bla.
Semangat gila bapak haku.
Padehal dulu kalau aku tak start ajak buat BBQ ni non hado diorang nak berajin-rajin bagai camni.
*syabas Wana*


So beberapa hari before acara BBQ bapak aku dah perap siap2 daging yang nak guna untuk buat sate.
Yang lain like ayam, kambing, lembu semua keje abang aku.
Sebab dia perap semua walaweh sedap nak mampos.
Tapi resepi rahsia.
Konghajo.


Pukul 6 lebih aktiviti men-start-kan bara api bermula. Huntung duduk kampung ni semua barang boleh DIY sendiri. Tapak BBQ tu abang aku yang buat kan. Kalau dulu alahai beratapkan zink je sedih gila. Kali ni siap boleh berdiri. Cool kan? Haha! Cube kalau duduk bandor manjang masuk Giant carik barang. Tak Giant Tesco. Nak murah sikit Mydin.



Memula aku ingat kitorang BBQ anak beranak je.
Sekali rupanya family mertua kakak aku pon join sekali.
Bagus2. Meriah sikit.
Aku pon suruh Akram datang sekali.
Beria memula nak sampai pukul 6 lebih la. Sekali pukul 730 malam baru sampai.
Stended ah ramai sedare mara die datang beraya.
Pastu dengan jem lagi.
Dengan aku yang amik kesempatan kirim dia bawak kan nenas dalam tin lagi.
Kakakaka.


Dah orang tu duduk Pontian kan ape lagi yang boleh dikirim.
Kirim Nenas lah.
Abang aku cakap kalau nak beli nenas dalam tin beli yang jenama Lee sebab yang tu sedap sikit.


Besan mak aku sampai dalam pukul 8 camtu.
Dorang bawak sosej dengan air kotak sekaton.



Ini je lah pon barang basah yang aku sempat snap. Sebab time ni nak bersiap2 pergi beraya kejap rumah kawan Akram.




Nasi beriani spesel bapak aku khas untuk menantu dia dan family. Abang ipar aku memang suke giler beriani. Dan mak bapak adalah stended akan sayang menantu lebih dari anak sendiri. Cakap je nak makan ape dengan sekelip mata *ting* siap dah atas meja. Cuba kalau aku yang mintak sepuluh kali mak aku tanya balik "Betul ni nak makan ni?" Nanti jap2 lagi "Beli lah sikit adik teringin nak makan". Dah nak beli barang nanti "Nak beli tak?" Oh God please give me strength. Dan aku boleh bayangkan aku akan semakin terpinggir bila aku kawen nanti.


*Excuse me kejap nak pegi jamban nak nanges.*


Ok tak payah nak drama sangat.



Hamek kau dua meja makan 6 orang sekali keluar. Atas tu ada nasi impit dengan kuah kacang. Ada salad campur sebab abang ipar aku dengan adik aku memang kalau makan steak kene ade salad bagai. Pastu ade kek lapis sarawak. Ade ape entah lagi. Kuih raya stended ah kan of cross kene keluarkan kate raya. Tahun ni kuih semua adalah DIBUAT di kedai. 






Air tiga jenis. Yang wajib mesti ada Air koktel tapi this time gantikan Nata de Coco (sebab lupa nak beli pastu pergi kedai semua habes stok) dengan agar2 jernih. Agar2 tu buat macam biasa pastu hancur2 kan sikit and tuang sekali dalam koktel tu. The Vasss Vavavommmm. Nampak tak effect sedap die camne. Tapi bukan aku yang buat pon. Aku masuk2 dapur semua dah siap kahkah.



Sebenarnya before acara start aku bertekak dengan mak aku. Kakakaka.
Bukan senang tau aku nak bukak pekung di dada mantap sendiri ni.
Tapi ape aku kisah. Bukan masuk Harian Metro muka depan pon "Blogger konghajo dengan emak sebelum majlis BBQ"
kan.
Apedehal.


Camni. Time tu baru pukul 1 lebih ke pukul 2 petang.
Kakak aku dengan family dia keluar kejap pergi Pantai Tanjung Leman sebab anak2 dia tu aku rasa dah kene saka pantai kot asyik la nak pergi pantai nak pergi pantai.
Al-maklum Perlis mana ada pantai kan.
Pastu aku ni tengah sedap mengangkang depan TV.
Mak aku kat dapur.
Aku ni plan nanti2 lah pukul 5 kang aku kuarkan lah segala mak nenek bagai barang2 tu pergi beranda luar.
Awal lagi kot kan.


Yang mak aku ni aku tak tau ape yang dia sibuk sangat kat dapur tu tak reti duduk diam.
Ade je benda nak dibuat. Pastu dah membebel2 suruh aku kuarkan semua benda kat luar.
Yang aku ni pulak kan suke melawan. *adik2 dont try this at home* Kak Wana memang cenggini.
Habes saham kalau family Akram bace ni. :P


So aku cakap lah awal lagi. Nanti2 la aku buat.
Pastu mak aku pon start lah dia punye ceramah yang panjangnya tak boleh nak ditakrifkan.
HAHA!
Aku bukan ape. Mak aku tu cerewet sikit. Dia suka cakap aku pemalas tanak buat keje tapi kalau aku buat nanti semua tak kene kat mata dia. (antara dialog sewaktu drama petang hari)
Tu yang aku malas tu.


Yang aku ni pulak dah la kuat melawan pastu paling kuat menangis pulak (antara dialog drama lagi)
Terus pergi ruang tamu rumah depan sambil bukak henpon dan lap air mata.

Terus mesej Akram dengan kakak aku.
Sambil lap air mata lagi.

Tapi kakak aku dengan Akram dah paham dah perangai aku.
Sejenis singa berhati arnab. Konon nak melawan tapi cengeng.


Tapi petang tu masa BBQ nak start aku dah baik dah dengan mak aku. HAHA!
Siap masa kitorang sibuk2 susun makanan bapak aku cakap "Haaa baik korang buat cepat sebelum mak ko membebel"
KAHKAHKAH.
Konghajo bapak aku.
Memahami jugak rupanya. Saje je dok diam kalau aku kene kan. Takot kene same lettew.



Masa ni aku dah siap nak keluar. Walaupon aku yang bergigihan cucuk sate ni tapi aku tak rasa langsung. Sebab aku kan memang tak suke makan sate. Sate2 bapak aku ni besar gile ok. Kalah sate Haji Samuri Cewah. Jenis tak boleh dijual kalau dijual alamak bankrupsi company.




Adapun inilah baju raya saya yang beria bertarung kat Masjid Jamek itu. Benci aku gambar ni sebab aku nampak gemuk and Akram nampak kurus. Padehal time balik raya ni mak aku kakak aku semua cakap aku dah kurus banyak *beria explain macamkan orang nak kisah*




Plan asalnya Akram nak sampai awal so petang tu kitorang boleh la beraya awal.
Kawan Akram masa study MIAT dulu kawen dengan orang tempat aku.
Setahun tua dari aku.
Memang kecik je dunia ni.
Balik2 jumpe kawan2 jugak.
Tahun lepas pon kitorang beraya rumah dorang jugak.
Mertue kawan Akram punye rumah ni dekat sangat dengan rumah aku. Dalam 100m camtu kot.
Masa kenduri kawen belah lelaki (kawan Akram) pon kitorang datang.
Anak dah nak masuk dua.
Takpe2. Nanti aku potong korang. EH?


Before gerak sempat pesan "KAMBING jangan habeskan"
Walaupon bukan aku yang makan tapi si perot besar sebelah tu kan hantu kambing.
Aku umpan dia datang rumah aku pon pakai kambing ni la.
Kalau tak asyik je "Tengok dulu k tak kompem datang takot ade family meeting"


Kitorang beraya dalam setengah jam camtu.
Sempat jugak lah bergosip dengan bini kawan Akram pasal Rita Rudaini. Kahkah.
Dasar pompuan kat mana2 pon boleh je nak gosipnya.
Bini kawan Akram siap cakap ngan aku "Aku tengok muke ko ni mesti aku teringat mak aku jumpe mak ko pastu gosip pasal ko ngan Akram"
K fine mak2 memang suke kan cerita bab2 camni.
Mentang rumah dekat =___=



Balik rumah dalam pukul 830 malam camtu terus mengketedarah.
Time tu rumah dah penuh dah dengan family abang ipar aku.
Tapi gambar tak teringat nak amik.
Ingat kat ayam BBQ punye pasal takot habes.
Dan udang BBQ jugak.
Tak lupe sosej peveret.


Fuhhhhhhhhhhhhhh kenyang giler habiaq hianggg nasi beriani bapak aku memang terbaekkkkkkkkk.
Sape nak tempah untuk catering boleh roger k.
Nasi beriani bapak aku memang terkenal bagi daerah kota tinggi sehingga lah ke Mersing.
Feveret aku Nasi beriani lauk kambing masak masam manis. Peh meleleh kau.
Setakat ni belum ade orang kompen lagik.
Harga boleh kaw tim.
Cewahh.



Ini budak kalau amik gambar tak senyum tak boleh.




Faiq yang tak habes2 dengan peacenya. Mungkin cita2 dia dah besar nak jadi Duta keamanan kot.



Itu je lah pon gambar yang ada.
Tak dapat jeleskan korang dengan gambar makanan *ewah niat dah jahat*


Dalam pukul 9 lebih camtu kot jiran aku datang.
Salah sorang anak dia now tengah form 5 kat Sekolah Sains Kota Tinggi.
Ex-Majlis tertinggi ok jangan main2.
Aku dengan Akram kan dulu sekolah sana jugak.
Akram Pengawas. Aku Majlis Asrama.
Sekolah kitorang now ada tiga badan.

1. Pengawas-jaga sekolah sahaja.
2. Majlis Asrama-Jaga kawasan asrama sahaja
3. Tabaruk - Jaga area surau dan aktiviti islamiah lain.


Tiga2 badan ni akan duduk bawah satu pentabiran yang dipanggil Majlis Tertinggi.
Tapi now dah tukar jadi ape entah dia cakap hari tu aku pon dah lupe.
Tapi masa zaman Akram tak start lagi.
Masa batch aku kot start.


So Akram pon ape lagi. Mula lah aksi dia membuli junior.
Kaki buli Akram ni dulu kat sekolah.
Setakat buku rekod displin tu dia lah heronya.
Haha!

*oh rindunya zaman sekolah*


Tapi anak jiran aku cakap budak sekarang makin manja.
Dan sangat boring.
Dulu zaman2 kitorang kes2 buli ni semua wat lek je.
Stended ah kene buli dengan senior baru asrama kan.
Kuar sekolah bila jumpe balik semua dah baik2 dah.
Dah berjaya.


Budak2 now alahai jentik sikit -- SAMAN.
Serius tak cool.



Lepas makan Akram kuarkan mercun merdeka dia dua ketul.
Satu bape puluh das entah.
satu lagi belas2 das je.
Ape lagi seronok la para2 lelaki start bakar duit.
Gambar semua kat henpon adik aku. Lupe nak transfer.



Before balik marilah bergambar bersama. Belah kiri tu anak adik ipar kakak aku. Comel nak mampos macam anak mat salleh. Geram giler tengok pipi dia. Dah la tak takot orang. Yang si Yaya menangis tak benti lagi sebab takot bunyik mercun. HAHA!




Dan semua pon bersurai membawa perot masing2 yang penuh kecuali Akram yang stay sampai midnite untuk perbincangan peribadi.
Kakakakaka.


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, August 21, 2013

Aku terima nikahnya... Feeling2 tajuk muvie pulekkkk.




Pagi tadi bangun2 tido pukul 630am check wassap Akram hantar link youtube suruh tengok.
Aku terima nikahnya by Ustaz Kazim Elias.
Ape entah mimpi mamat tu tak pernah2 nak suruh aku dengar ceramah kat utube tetibe pagi tadi boleh suruh pulak.








Video ni dah lama kan?
Korang pon mesti dah tengok punya.
Aku je yang lambat.
Aku bab2 teknologi ni memang agak lembab sikit.
Cuma bab2 game je yang laju. Hahahaha!


Tapi Ustaz Kazim ni ustaz feveret aku nombor satu.
Sebab dia kelakar. Pastu die jujur.
Semua orang kalau buat silap memang die tegur. Tak kisah la orang besar ke orang kecik ke semua kena.
Sebab tu orang ramai tak puas hati dengan dia sampai nak ugut bunuh.
Tak paham aku.
Ustaz pon ramai orang dengki.


Lagi satu aku suke UKE ni sebab dia jarang nak sentuh bab2 politik.
So kite yang dengar ceramah die pon aman je :)


Aku baru dengar part 1. Tapi dah download dua2 part ni siap2.
Nanti2 nak tengok part 2 lagi.

Aku whatsap akram sebab die pon baru tengok part 1 kan.

"Dengar tu kene selalu puji. Buat seprais. Kene panggil sayang"

"Pastu tak boleh kuar rumah lelama tinggal bini sorang kat rumah"


Akram cakap "Yelah lepas kawen baru la boleh nak macam tu romantik2"

Ok fine.


Lepas kawen tak romantik tido sofa ok. Eh? Gatalnye. Haha!


Ok sape yang tak tengok lagi boleh la tengok.
Best giler ok!


bye.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, August 19, 2013

Boleh la kan kalau nak hapdet cerita raya lagik. Raya kan sebulan.




Selamat Hari Raye Uolssss !!
Hahahaha! Bangga sangat kan wish padehal dah nak separuh syawal dah.
Dekat dua minggu jugak la aku tak hapdet blog.
Bagai terasing di dalam sepi gitu. Puihhh.


Daripada akhir2 puasa tu rasa malas giler nak menaip.
Menaip kalau takde mood buat ape kan.
Paling benci aku baca blog yang "Takde mood nak apdet tapi terpaksa jugak apdet"
Ek eleh ko takde mood tak payah la nak apdet. Tau la peminat beriban. Nak cakap terpaksa apdet sebab peminat nak bace lah?
Ok watever. Kakakaka
*Mentang2 dah raya mulut kemain lagi kau Wana*



Ini tema baju raye Akram tahun ni. Purple. Aku tengok memula purple lembut ni macam buruk je. Sekali Akram pakai ok lah jugak. Beli kat satu butik kat Masjid Jamek sebab tak larat nak meredah jalan2 sekitar masjid Jamek tu. Harga lebih kurang je pon.


Tak silap aku harga baju ni RM85. Akram dapat RM80. Ok la.
Mak aku beli kain baju melayu untuk family aku yang lelaki + harga upah pon dah seratus lebih sorang. Dah la tukang jahit tu buat dah tak cun dah sekarang.
Berbulu je aku tengok.


Oh btw bukan itu yang nak dibincangkan. Nak cakap sebenarnya butang baju melayu tu aku bagi Akram mase first time kitorang jumpe. Tak silap aku bulan puasa tahun 2009 kot (sape kate semua pompuan suke ingat tarikh) hihihi.
Tak sangka dah 4 tahun Akram still guna butang baju yang sama.
Wiwiwiwiwi. :P



Ini pulak duit raya daripada Akram setelah dipaksa untuk bagi sebab tahun lepas die tak bagi pon. Montel pon montel lah asalkan dapat duit raya. Well Akram ni bukan jenis yang suka merambangkan mata aku dengan duit2 dia. Kau nak pape kau kumpul duit sendiri. Takdenye tetibe bagi teddy bear. Takdenye tetibe bagi bunga. Boleh sujud sukorrrrrrrr aku kalau die feeling2 romantis begitu. Tapi harapan je lah.


Ada one time tu aku cakap dengan dia yang dia tak sayang aku sebab tak pernah la nak dengar dia sebut I love U ke I miss U ke (tipikal pempuan kan suke lelaki sweet talker. Mihmih)
Akram cakap tak sebut bukan makna tak sayang. Kan die tunjuk.
Haaaaaaaaaa tunjuk la sangat.
Bunge pon tak pernah bagi.
Mintak cactus pon makan bertahun.
Hai sayang2 naseb baik kau je nak kat aku. Kalau tak dah lama aku ngurat Fahrin Ahmad. Eh? Haha!


Ade one time kitorang tengok cerita Pee Mak sesame.
Kan ada satu dialog Mak cakap dengan Nak "Awak paling cantik dalam dunia ni"
Ke ape tah something like that la.
Aku tengok Akram. Pastu cakap "Haaa kan bagus cakap macam tu. Sejuk je dengar"

Tau die jawab ape??
 "Awak paling montel di Nilai ni"
Heyyyyyyyyyyy berbulu je dengan die ni. Fine fine.


Dua hari before balik raya tetibe aku demam.
Panas giler badan aku. Padehal aku tak kene hujan langsung. Ais pon dah lame giler tak sentuh.
Kawan aku cakap maybe cuaca.
Ah sudah. Dah la rabu tu sehari before raya aku kene balik drive sorang dari KL.
Selasa malam tu terus telan soluble dua bijik.
Pastu tido.


Pukul 3 pagi. Terbangun. Rasa badan panas giler.
Call Akram die cakap try makan panadol yang klinik bagi siap ubat selsema sekali.
Pastu amik kain basahkan letak kat dahi dengan leher.
Alhamdulillah la bangun pagi ok sikit.
Tapi still kepala berat lagi.
Akram still keje lagi rabu tu. Die balik malam raya. Aku nak suruh die hantar sampai rumah macam jauh giler die nak patah balik. Lagipon aku nak guna kereta raya tu. Pasrah.
So aku balik raya pon drive 80-100km/h je. Giler berhemah aku rasa.
Naseb baik time tu aku dah raya awal2. So sepanjang balik Johor aku minum je lah air mineral.


Sampai2 rumah terus cakap dengan mak aku yang aku dah raya. So lapar nak makan.
Kakakakaka keji giler perangai.
Makan nasi lauk asam pedas dengan sup pastu terus terbongkang.


Pagi raya aku biasa lah. Setiap tahun menu adalah sama.

Ketupat. Tahun ni bapak aku rajin. Siap ade orang tempah ketupat dengan dia lagik.



Lodeh. Feveret abang ipar aku.



Sambal goreng mahveles tradisi orang jawe kalau tak masak juadah ni pagi raya boleh membawa amukan. Haha over giler kan. Tapi memang makanan ni orang jawe je yang selalu masak. Akram adalah melayu tulen. Jadi die tak makan sebab sambal jawe ni mak aku campur perut lembu. Akram mane makan organ2 dalaman ni. Die kan poyo :P



My feveret. Ayam masak merah.



Rendang daging kegemaran semua orang. Tapi aku tak suke sebab aku kan tak suke makan daging. Tapi tengah menaip ni tengok rendang daging ni macam sedap lah pulak. Laparrrrrrrrrrrrrrrrrr!!


Kuah kacang lupe nak snap gambar.
Ada lemang dengan ketupat palas jugak.
Lemang adalah dibeli. Ketupat palas buat sendiri. Aku kureng sikit ketupat palas sebab pulut kan. Tapi lemang aku suke giler!
Sape buat open house ade lemang boleh la jemput-jemput aku k.


Masa nak masak rendang tu ayah aku cakap "Ko masak rendang dik petang ni"

Aku : Rendang pon tak makan apetah lagi nak masak. Hihi.

Ibu : Nanti Akram suke makan rendang padan muke ko kene belajar jugak.

Aku : Takpe die pandai masak nanti biar dia masak sendiri.


Aku pon hapdet la status kat fb.
Tak lama lepas tu wassap Akram masuk


"Rendang is my fevret ok"


FOINEEEEEEE !!


Tapi adelah menyedihkan tahun ni sebab aku tak tau kenapa aku tak rasa sangat nak mengketedarah juadah2 raya atas meja.
Bayang kan eh pagi raya aku just makan lemang dengan ayam merah SAJE.
Kalau tahun2 lepas pagi raya dah belasah ketupat paling kurang dua bijik.
Makan dengan kuah kacang, ayam merah paling kurang dua ketul. Tambah pulak dengan sambal goreng mahveles pehhhhhhhhhhh mengancam.
Tahun ni rasa nak makan tu ade tapi perut macam tak lapar. Pukul 3 kot baru aku lunch. Selalunya pukul 3 tu memang lunch jugak tapi yang ke 4 kalinya.
Kakak aku cakap aku dah matured. Ape seh kene mengene matured dengan makan.
Now bila terbayang2 lagi juadah atas meja time tu ARGHHHHHHHHHHH SETERES MAK SETERES!!


Ok dah2 lah tu mengenang naseb.Bawak2 mengucap. Astagapar.
Tahun ni kitorang tak balik kampung kat Muar.
Beraya kat Kota Tinggi je.
Sebab mak aku cakap hujung bulan nak balik Muar sebab ade wedding. So balik sekali la kampung nanti.
Lagipon atok nenek belah mak aku dua2 dah takde.
Belah ayah aku tinggal nenek je sorang.


Takpe lah beraya kat Kota Tinggi pon meriah jugak sebab adik beradik aku ramai.
Tambah dengan panglima panglimawati kakak aku tu dah macam ade beratus orang dalam rumah.
Padehal baru tiga orang anak buah.
Die punye main tu peh boleh pengsan kadang2.
Naseb comel.




Mercun merdeka (betol ke nama?) ni aku lupe bile dorang main. Malam raya ke raya pertama punye malam. Entah mane dorang dapat pon aku tak tanya. Tapi tak boleh lawan dengan jiran belakang punye mercun. Banyak giler dia bakar. Stok2 yang berpuluh das pulak tu. Ayah aku cakap anak die ade sorang askar. So senang dapat stok kot.



Pagi2 dah kene amik gambar dorang. Naseb makcik korang ni baik hati tau. Ni sementara tunggu para-para lelaki balik semayang. Yang besar Aaisyah Humaira. 6 tahun. suke rembat mekap aku. Tau2 je tengok muke die dah pakai lipstick la eye shadow la -____-



Yang kecik dua tahun. Fatimah Azzahra (camne tah eja nya aku pon konpius. Haha). Baru dua tahun tapi bercakap mengalahkan orang tua. Abang dia pon kalah. Tak pelat langsung. Dah la makan banyak. Kalau berdiri nampak perot je. Kekeke. Dua2 ni time baby Ya Allah die punye taknak kat orang memang rasa nak campak je kat luar rumah. Haha! Dah la menangis jenis yang sakit telinga. Sumpah tak tahan. 

Yang kecik si yaya tu dulu bapak die pon die tanak. Asyik berkepit dengan mak dia. Tapi secara tiba-tibanya beberapa bulan lepas dia terus ok dengan semua orang. Dan semua orang pon adalah super pelik lagi tak paham kenapa die berubah 360 darjah sekaligus. Kalau tak orang dekat sikit je mulalah meraung. Now dia pulak yang berkawan dengan orang. Aku syak die ade terminum something lah. Hmmm nanti aku selidik perot die. Hihi.



Yang ni nombor dua. 4 tahun. Faiq Umair. Kadang2 die cakap sepatah haram tak paham. Pastu kalau kite asyik tanya2 dia, dia ingat kita ejek dia. Ahahahaha! Ayik ayik. Bila orang nak ajar membaca terus lari. Budak lelaki memang lambat sikit kot. Tapi yang ni satu2 nya paling senang nak jaga time kecik. Pandai bawak diri. Sampai kebesar selalu bawak diri sendiri. Hobi : suke berkawan dengan ayam. Tengok2 kang dah hilang rupanya pergi mengintai ayam umah jiran sebelah siap bawak adik dia lagi.




Ibu dan ayah. Cewah mak aku turqoise lah sangat tema nya kannnnnnnnnn. Boleh la bunge turqoise sikit.



Atok nenen (Eh nenen pulak. Nenek! Macam lah tak boleh taip balik kan. Saje je. Kahkah) dan cucu-cucunya. Tengok lah muke yaya si kecik tu. Macam nak tumbuk. Dulu kemain lagi nanges memanjang. Sekang die lah paling kepoh. Kejap2 tanya mak aku "Nenek sakit tak? Sakit?" Pastu pergi amik minyak bagi kat mak aku.



Kemudian aktiviti bermaafan pon bermula. Dimulakan oleh Puan Ibu.



Diikuti oleh Kakak sulung.



Abang nombor dua. Dan seterusnya. Gambar banyak kat Sony Experia adik aku. Aku terlupe nak transfer. Aku tiap2 tahun pon memang meleleh air mata. Padahal cakap selamat hari raya maaf zahir batin je. Tapi die punye sebak tu macam orang hilang laki. Orang banyak salah gini lah gamaknye. Tapi nak cakap panjang2 malu. Haha! Jadi aci je lah maaf zahir batin kan. :P



Family potret :)
Belakang dari kiri abang aku (2), adik lelaki (5), Kakak (1), Abang ipar, adik lelaki (4)
Depan paling kiri adik bongsu aku form 2. Tapi badan kemain lagi besau. Kalau pergi sekolah die alahai semua kemetot comel2 je adik aku sorang terlebih besar.
Dan paling kanan tu of cross tuan blog kedaung paling gojes kahkahkah


Time nak amik gambar ni jiran aku baru nak balik kampung.
Bapak aku lah panggil menantu die mintak tolong amikkan gambar. Haha!
Tak pasal2 satu family jiran aku terus datang rumah.
Terus bermaaf maafan di pagi raya.
Terus aku keluarkan duit raya pagi cucu dia. Naseb sorang. Kekeke.



Yang depan anak nombor dua. Anak sulung tak dapat dikenal pasti. Paling kanan adik bongsu. Adik beradik dorang tiga je. Si bapak nye En. Jemal pon tak dapat dikenal pasti. Mungkin berbulu sebab dah start enjen kete tetibe kitorang buat haruk. Kekekeke. Tengok dorang pakai merah macam cantik jugak. Tapi aku kureng sikit kaler merah ni. Kakak aku suke tapi abang ipar aku membantah. Huahuahua



Time gambar ni aku kat dapur kot.



Lepas zuhur kitorang satu family pergi jengah rumah kakak mak aku kat Larkin.
Takde snap gambar pape pon malas.
Kakak mak aku tu dah 70++ umur dia.
Dah baye2 nenek aku dah.
Sebabnya dia anak isteri pertama.
Atok aku kan kawen tiga.
Kawen bini pertama. Bini pertama meninggal kawen pulak dengan bini kedua. Tak dapat anak, cerai and kawen dengan bini ketiga which is nenek aku.
Dengan bini pertama aku tak sure berapa anak.
Adik beradik betol mak aku pon aku tak sure berapa. Hahahha!


Tapi yang pastinya masa atok aku kawen dengan nenek aku, umur nenek aku dah nak baye2 dengan anak sulung dia time tu.
Sebab tu aku ade kazen yang umur dah 40++. Tapi aku panggil akak lah kan sebab memang pangkat akak sepupu.
Anak dia paling sulung sebaya aku. Kire anak buah aku la kan.
Thats why aku tak kenal sangat dengan family belah mak aku. Sebab terlalu besar. Bila balik kampung pon bukan semua yang balik.


Itu je lah cerita raya pertama aku.


Raya kedua aku beraya rumah Akram.
Wiwiwiwiwiwiwiwiwi ❤ (poyos giles nak love bagai kan :P)
Plan nak pergi lambat2 sikit. Tapi aku kan suruh kakak aku temankan.
So kakak aku cakap Jumaat je lah mase yang sesuai.
Sabtu kitorang dah sibuk nak prepare bbq.
Ahad akak aku nak balik rumah mak mertue die pulak.


So bergerak lah kami ke rumah Akram kat Penerok Pontian tu.
Jauh giler aku rasa.
Kitorang gerak dalam pukul 2.30 petang camtu. Campur banyak kereta kat area Kulai sana sampai dalam dekat2 pukul 6 petang jugak.
Naseb lah kan.
Suruh Akram tunggu kat Pekan nenas sebab bukan tau pon jalan nak pergi rumah dia.
Naseb baik still satu johor.


Aku dah la tak sempat beli buah tangan. Aku bawak almond biscotti je sebekas.
Pastu aku suruh Akram beli buah kat Econsave dulu. Kihkih.
Akram beli buah yang dia makan la. Dah memang nak bagi family die pon kan.
Bantai lah.
Sampai sana sedare mara dia ramai jugak datang beraya.
Tak putus.
Tapi sempat jugak kitorang mengketedarah ketupat rumah Akram siap ade lauk udang lagik. Hihi.


Gambar memang tak terfikir langsung nak amik. Punye lah neves nak jumpe bakal mak martua kan Cewahhhhhhh :P
Naseb baik kakak aku dengan adik bongsu aku ikot.
Kakak aku banyak cakap sikit.


Lepas maghrib kitorang gerak balik rumah.
Sempat Mak Akram bungkuskan aku kudap-kudapan. Wiwiwiwiwi.

Akram cakap aku balik je terus mak dia tanya "Bila nak tunang?"
Amboi makcik kenapa tak tanya saye sendiri. Kalau ikot saye esok pon boleh. (dasar gatal bijik)


Pastu Akram cakap dengan aku. Adik2 dia kan semua perempuan.
Adik dia cakap "Kak Wana tu becok jugak. Boleh la geng nanti"
Aku????????? Becok????????????
Korang tak tau aku punye neves camne. Cissss.
Tapi takpe. Bile kite rapat nanti bersedialah korang nak layan aku cerita.
Abang korang pon kadang2 sampai buat2 tido tau.


Oh btw thanks yang wish besday aku 16/8 lepas.
Thank you for the wishes. Thanks jugak untuk doa-doa.
Semoga korang semua dirahmati :)

Walaupon besday aku jatuh hari Jumaat tahun ni jangan haraplah Akram nak seprais2 kat aku malam tu.
Member aku siap wassap "Oit tengah candle light dinner ke dengan Akram?"
Puihhhh. Dem.
Aku pon layankan je Aaah candle light dinner sangat padehal makan nasi putih lauk ikan goreng yang Akram goreng je.
Apehal tah tetibe rajin giler goreng kan ikan untuk aku. Suwit lettew.
Padehal. Pasrah je lah aku dapat laki gini.


Tahun ni tak boleh celebrate sangat sebab kene saving duit untuk tet tet tet. Haha poyo giler.


Okey BBq raye ketiga nanti2 lah.
Dah penat giler menaip.


Okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, August 5, 2013

Sembang-sembang




Akram : Siang ikan termasuk dalam interview mak tau.

Aku : Jangan nak menipu.

Akram : Betul lah.

Aku : Takpe makcik saya ni siang ikan memang tak reti. Tapi saya pandai masak. Kahkahkah

Akram : Huh. Letak garam pon fail. Orang yang kene ajar

Aku : Hehehehe. Alah mane boleh terror sangat. Nanti jadi menantu yang perfect lah pulak.

Akram : Hmmm kalau camtu  kite ni semua pon pandai kire menantu yang perfect lah?

Hoh. Tak kosser nak layan -___-
With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, August 1, 2013

Lelaki dan bahasa kiasan.






Pagi tadi aku jumpe cerita ni kat fb.
Nampak tak pagi2 dah mengular main pesbuk.
Ngehngehngeh.
Tapi aku rasa dah ramai yang baca kan cerita ni.
Pasal bahasa kiasan antara lelaki dengan perempuan.




Aku ni kalau nak bagi2 komen bercas ilmiah tu memang tak reti lah kan.
Ape tah lagi kalau nak bagi nasihat yang bermotivasi.
Memang bukan aku la tu.
Tapi aku nak cerita pasal aku.


Dulu ada sorang kawan aku pernah bagi tau aku yang dia memang suka sangat cakap guna bahasa kiasan kat boipren dia.
Dia cakap baru lah thrill. Kalau cakap direct tak thrill.
Haaa nak thrill sangat kan. Dia dok berkias-kias dengan boipren dia sekali boipren dia tak paham sudahnya dia yang menahan sakit hati sendiri.
Sape yang kecewa?
Perempuan.
Sape yang rugi? Perempuan jugak.
Lelaki? Ape dia kisah.


Kalau macam aku. Lagi2 bab2 yang melibatkan makanan ni memang takde masa lah aku nak berkias-kias bagai.
Kalau kitorang dalam kereta untuk satu jangka masa yang lama, bila aku lapar je aku akan cakap direct dengan Akram "Lapar lah"
Akram kalau dengar perkataan LAPAR tu memang dia seram sikit. Eh seram banyak aku rasa.
Sebab aku kalau lapar sampai tahap maximum memang amukan super saiya melanda.
HAHA!


Selalunya Akram akan tanya balik "Nak berhenti makan ke?"
Kalau aku cakap nak dia akan terus berhenti.
Tapi kalau dia tak berniat untuk berhenti kat satu kawasan tu dia akan cakap "Boleh tahan lagi tak? Kat depan sana tu ada kedai bla bla bla. Kite makan kat situ nak? Situ sedap sikit"
So aku pon okey saje.
Tapi kalau aku cakap lapar dia boleh buat bodoh takde bagi solution ape2 memang bersedia untuk menempah maut la.


Tapi kadang2 aku guna jugak bahasa berkias.
Sebenarnya takde lah berkias sangat aku rasa.
Contoh macam masa kitorang nak tengok JDT lawan kat stadium dulu.
Aku awal2 lagi dah bagi tau Akram aku nak beli jersi.
Tapi bila kitorang jalan2 kat kedai2 yang jual tu aku takde lah nak test2 bagai dengan besar harapan aku nak Akram amik sehelai baju pastu cakap dengan aku "Yang ni cantik. Nak beli tak?"


Tapi masalahnye Akram bukannya nak paham.
Dia tengok aku macam buat bodo je takde pon nak tengok2 baju dia pon main pakai jalan je.
Habes semua kedai kitorang round, dia ajak balik.
Ape lagi amukan lah. HAHA!
Aku cakap aku nak beli baju tapi dia tak nak paham.
Main jalan je takde nak tanya2 aku.
Akram cakap "Lah dari tadi kite jalan2 tu tak tengok ke? Ingat diam je tanak beli pon. Mane la nak paham"

See???????????

Orang lelaki ni memang fail bab2 body languange ni. Cewahh.

Sejak dari saat itu aku dah taubat dah.
Ape2 aku tak puas hati aku akan cakap direct.
Dan ape2 yang aku nak pon aku akan cakap direct.
Buat penat je nak berkias-kias bagai last2 sendiri jugak yang sakit hati.
Dah la masuk ofis buat keje berlambat keje yang menyakitkan hati.
Takkan urusan peribadi pon nak sakit hati kan?
Hati pon kalau boleh bercakap dah lame die sound aku.
Silap hari bulan nak mintak tukar badan orang lain lagi.


Sebenarnya kalau kita cakap direct kat pasangan kite bukan lah maksud kite kurang sopan.
Bagi aku lah kan.
Sebab dah fitrah lelaki tu sendiri yang susah sangat nak paham ape yang perempuan nak.
So kite ni yang dah tau tu boleh2 lah paham sendiri.
Agak2 kalau sekali cakap berkias dia tak paham tu tak payah la nak mengharap sangat. Cakap je terus terang kan senang.
Hati pon senang. Fikiran pon tenang.
Tapi kalau dah cakap direct pon tak paham2 lagi ko amik batu lesung ko lempor je kat dia.
Habes cerita.


Haha! Joking.


Okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal