Loading...

Wednesday, October 30, 2013

Resepi: Lemon Chicken, Kerabu sotong & Cheese Omelette




Wohoooo tak sangka aku dok haplod2 gambar makanan yang aku masak boleh inspired people untuk try jugak.
Dan lagi bangga sebab yang try tu adalah golongan lelaki.
Syabas para2 lelaki syabas.
Jadilah lelaki yang pandai memasak seperti Akram. Eh? Wakakakaka.


Memasak ni best sebenarnya kalau pakai soul.
Ceaaaaaaaaaa. Pitam mak aku kalau baca ni.
Okey tak payah nak mukadimah repekan ablasa sangat.
Moh la kite.


1. Lemon Chicken.




Bahan-bahan:

1. Dada ayam (ikot korang nak banyak mana)
2. Lemon (aku guna dua biji)
3. Bawang besar sebiji.
4. Bawang putih 2 biji.
5. Halia sikit.
6. Tepung jagung sikit.
7. Madu lebah sikit.
8. Lada putih dengan garam


Cara-cara:

1. Dada ayam tu silalah bersihkan sebersih-bersihnya. Masukkan garam sikit, lada putih sikit dan tepung jagung untuk bagi crispy. Gaulkan bagi tepung selaput pada ayam. Goreng kan.

2. Cara aku goreng ayam memula guna api kecik sebab nak bagi bahagian dalam die masak. Bila dah masak barulah besarkan api sikit untuk bagi luar ayam jadi crispy. Ayam dah masak sila angkat.

3. Halia potong panjang. Bawang putih dengan bawang besar mayangkan.

4. Tumis halia, bawang putih dengan bawang besar. Perahkan dua biji lemon tadi. Sebab lemon masam jadi kite counter die dengan madu sikit. Say no to gula sebab gula dah naik harga. Kakakaka.

5. Masuk tepung jagung sikit untuk bagi pekat.

6. Masukkan ayam. Siap. Angkat.

Senang gila kan.



2. Kerabu sotong.



Bahan-bahan:

1. Sotong ikot suka nak bape ekor.
2. Kacang panjang dalam 4 helai (Helai? Wakakaka) ke 4 batang? Belasah.
3. Tomato sebiji
4. Serai sebatang
5. Bunga kantan sebatang (ke sekuntum? Aduhai failed)
6. Cili hijau 5 biji (kalau nak pedas tambah lagi. Gittew)
7. Daun ketumbar sikit.
8. Limau sambal 3 biji. Limau sambal tu limau kasturi la ok.

Cara-cara:

1. Sotong tu potong bulat2 macam dalam gambar. Rebuskan sekejap. Kalau lama2 nanti kecut.

2. Tomato buang biji dan potong dadu.

3. Serai, bunga kantan, cili hijau, daun ketumbar dengan kacang panjang potong nipis-nipis.

4. Gaulkan semua barang2 tadi dalam satu bekas. Perahkan limau sambal. Tambah garam dengan gula. Kalau kurang masam tambah limau lagi. Kurang masin tambah garam. Terlebih masam tambah gula. Sesedap rasa ok? Good.

Ada orang campurkan dengan bawang besar. Aku tak guna.
Ikot cita rasa masing2.



Kiri daun sup vs. Kanan daun ketumbar


Sama tak? Sama kan? Haha!
Mase nak beli daun ketumbar aku pon konpius. Tanya2 Akram apesal sama giler dua2 daun ni. Aku cium2 pon macam takde beza je. Wakakaka.
Last2 tanya dengan orang jual. Die yang amikkan.
Aku rasa daun sup ni batang die keras sikit. Daun ketumbar batang die lembut sikit.
Pastu orang cakap daun sup bau dia wangi. Daun ketumbar bau die macam kumbang. Hidung aku memang takley pakai. Kakakaka.
Pepandai korang la ye.



3. Cheese Omelette



Bahan-bahan:

1. Telur 2 biji.
2. Daging cincang sikit / Ayam sikit
3. Bawang besar 1 biji.
4. Carrot separuh.
5. Cheese sekeping (Aku guna keju cheesedale yang orang buat makan dengan roti tu. Aku potong panjang2)
6. Susu segar sikit.
7. Mayonis sikit.


Cara-cara:

1. Masak inti dulu. Panaskan minyak. Tumis bawang besar. Masukkan daging cincang. Masukkan carrot yang potong dadu. Tambah garam sikit. Siap. Ketepikan.

2. Sediakan telur. Pecahkan telur. Campur susu cair sikit dengan mayonis sikit dengan garam sikit. Telur bila campur dengan susu cair akan dapat kaler yang cantik! Dan gebu.

3. Guna non stick pan senang tak lekat. Panaskan butter. Tuangkan telur. Guna api kecik ye kang hangus pulak. Agak2 bahagian atas dah masak taburkan inti daging tadi. Lapiskan dengan cheese yang dah potong panjang2 tu. Agak2 cheese dah cair lipat kan telur tu.

4. Siap! Pedepowwww.



Sengaja aku satukan semua resepi sebab aku rasa semua ni combination yang bagus untuk digabungkan.
Tak payah korang pening2 nak pikir combination lauk2 bagai ni.
Kalau tambah tomyam ayam sikit lagi mahvelessssssssssss.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, October 29, 2013

Menu Weekend Lepas.




Sesape yang tengah pose or diet tu aku mintak maap dulu bebanyak.
Aku pon diet tapi nafsu nak memasak tu meluap-luap.
Tak mampu ditahan-tahan.
Pantang nampak resepi best sikit laju je nak men-try.
Kakakaka.


Jadi ini adalah menu Sabtu lepas.



Lemon Chicken.


Lemon chicken ni semua gara-gara masa cuti raya haji aritu aku tertengok 5 Rencah 5 Rasa tu kat TV.
Dulu memang teringin nak masak resepi ni.
Tapi bila google2 resepi rasa macam alah malas la. Nanti2 la.
Sekali bila chef tu masak aku macam pehhhhhhhhhhh kacang goreng gila.
Terus zas-zas salin resepi.
Terus jugak zas zas berazam nak masak.


Bab2 makan ni memang dia punye zas-zas tu ade laju sikit.
Cuba bab2 lain. Harapannnnnnnnn.



Cheezy Omelette.


Poyo kan nak omputih bagai kan.
Tulis je lah telur dadar berkeju kan.
Mihmihmih.

Ini masa jumaat lepas tertengok kat page buku resepi kat pesbuk.
Terus rasa nak buat.
Dan sebenarnya aku nak buat untuk breakfast.
Kekonon la feeling2 mat saleh sikit kan bekpes omelette gittew.
Sekali feeling kemana omelette kemana sebab gas aku habes.
Konghajo betol. Naseb baik aku tak tuang telur lagi. Baru siap buat inti dia.
Tengah panaskan minyak nak masukkan telur elok je api padam.
Fuhhhhhhhhhhhh tertekan ahkak tau.
Last2 jadik lauk tengah hari saje.


Dalam tu aku buat kan inti dia guna daging cincang dengan carrot.
Pastu lapiskan dengan cheese.
Marvelos uolssss.
Tak kisah la cheese ke omputih ke bila dah bawak ke tengah hari terpaksa la makan dengan nasi jugak.
Terus tersedar dari feeling dan kembali kepada Jawe nya.



Kerabu sotong.


Yang ni sebenarnya aku nak padankan dengan Lemon Chicken tu.
Beria aku gugel nak carik sayur ape yang sesuai makan dengan Lemon Chicken.
Harapan nak jumpa.
Yang kawan aku dok suggest mashed potato la, cheese baked rice la, blablabla.
Aku ni dah la takde oven nak baked rice bagai ni.
Last2 termuncul idea nak buat kerabu sotong.
Terus gugel resepi.


Senang nak mampsss rupanya.
Bagus untuk si pemalas macam aku yang sukakan benda2 simple yet delicious.
Gitu.



Ni pulak menu hari Ahad. Nasi tomato dengan ayam merah.



Tak tau lah kenapa tekak aku asyik terbayang-bayang je nak makan Nasi Tomato.
Terus plan nak buat ahad tu.
Padehal boleh je nak beli kat pasar malam kan.
Tapi tak tau lah apesal saka kerajinan aku now memang menjadi-jadi rajinnya.
Cuba kalau dulu.
Dengar perkataan masak je rasa macam nak merempan je. Wakakakaka.
Mungkin dah tiba masanya.
Eh?


Dah jangan nak buat spekulasi.


Rupanya senang jugak nak masak Nasi Tomato ni.
Dah la sekarang aku macam dah hebat buat masak merah.
Terus gembira.
Wakakaka.


Dulu (cewah) aku memang benci kalau nak masak sambal merah ni.
Sebab end up mesti sambal aku tak dapat kaler yang cantik.
Macam pucat.
Tak merah. Die lebih ke-oren-nan.
Sejak daripada itu (cewah lagi sekali) aku memang mengelakkan diri aku untuk buat lauk masak sambal merah.


Sampai la satu hari tu (dah macam buku cerita kan) Akram request nak makan ikan kembung masak sambal.
And nak dijadikan cerita selalu aku guna lada kisar segera je.
So aku lupa nak beli.
Aku mintak housemate aku lada kering sikit.
Selalunya jugak aku main blender je lada kering + bawang sekali.
Tapi hari tu aku try blender asing2. Aku blender lada asing2.
Bawang aku blender asing2.
Bila aku masak tu tetibe menjerit sensorang "Huwaaaaaaaaaa cantiknya sambal aku"
Kakakakaka tak boleh bla kan.
Sendiri masak sendiri gembira.


Jumpa Akram je terus gebang cakap aku dah tau taktik masak sambal yang cantik.
Terus ulang2 sampai Akram nak pengsan dengar aku cerita. Ngagagaga.


Since daripada tu la self confidence untuk masak lauk sambal meningkat.
Syabas Wana *tepuk bahu sendiri sambil lap air mata*


Papadom tu aku beli dengan Akram tau kat pasar malam.
Aku memang seumur hidup tak pernah beli yang jenis camtu.
Aku selalu beli yang jenis segi empat kecik tu yang pakai timbang tu.
So aku tak tau yang bulat ni packaging die camne.
Sekali Akram amik benda ni. Bentuk die seyes macam belacan.
Alahai lupa pulak nak amik gambar.


Pastu aku cakap dengan Akram "Eh apesal nak amik belacan. Kan nak beli papadom"

Pastu Akram cakap "Inilah papadom. Tak tau ke?"

"Bukan la. Tu belacan"

Akram malas nak layan die pergi kat amoi yang jaga tu dia tanya papadom ade ke tak.
Sekali amoi tu amik benda macam belacan tu.
Wakakakaka. Beria Akram menganjing aku lepas tu.
Dem.


"Alaaaaaaaa tak pernah beli yang camni. Selalu beli yang timbang kecik2. Blablabla" Beria aku nak cover kan. Kekekeke.


Pastu malam tu Akram tanye la aku mintak die madu lebah nak buat ape.
Aku cakap nak guna masak Lemon chicken tu.
Kan guna lemon masam. So nak counter balik guna madu sebab chef cakap asal ingat manis je ingat madu. Cewahhh.


Pastu Akram cakap la madu lebah yang die bagi tu tak manis sangat. Sebab madu hutan.
Aku belasah je guna. Haha!

Akram sambung lagi "Kalau nak madu lagi manis tau ape?"

Ape? Aku tanya.

"Madu yang payung emas tu. Madu satu madu dua madu tiga madu empat"

Amboiiiiiiiiiiiiii kemahin lagi kau kan. malas nak layan.


Cakap pasal madu ni sape dengar Hot fm AM Krew pagi semalam?

Dorang discuss pasal benda yang kita cakap main2 tapi orang anggap serius.
Adalah sorang pemanggil ni call. Nama dia Nizam.

Dia cakap ada one day tu die main2 je cakap dengan bini dia camni "Saya suka la tengok kawan awak tu. Ape kate awak pinang dia" Camtu la lebih kurang.


Guess what?

Bini dia pinangkan betul2 perempuan tu.
And guess what lagi??

Perempuan tu best friend bini dia.
So selamat dorang bernikah beberapa hari lepas.

Adoiyaiiiiiiiii.

Memang BFF forever and ever.

BFF ku Madu ku.

Aku macam tak percaya dalam dunia ada perempuan terlampau baik hati macam tu.
Untung la kau Abang Nizam oi.



okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, October 24, 2013

Resepi: Steak with Shrimp Salad




Lets go!

Steak



Bahan-bahan (2 orang)

1. Daging lembu / kambing.
2. Bawang putih (3 biji)
3. Bawang merah kecik (sebiji)
4. Serai (sebatang)
5. Olive oil
6. Lada hitam (2 sudu besar)
7. Gula perang (2 sudu besar)
8. Serbuk paprika (1/2 sudu besar)
9. Serbuk stok perang (1/2 sudu besar)
10. Yellow mustard (1 sudu besar)
11. Tyme (1 sudu kecik)
12. Rosemary (1 sudu kecik)
13. Garam (1 sudu kecik)

Cara-cara:

1. Blender halus bawang putih, bawang merah, serai dengan lada hitam.
2. Gaul dengan bahan lain, olive oil, gula perang, paprika, yellow mustard, serbuk perang, tyme, rosemary dan garam.
3. Dah sebati boleh la lumurkan dekat daging. Perap ikot bape lame korang nak. Jangan makan berbulan dah la. Aku perap dalam 4-5 jam je.
4. Kalau ada oven boleh la guna oven. Kalau semikin macam aku boleh la guna non stick pan. Jadik jugek. Yela nak beli pemanggang ajaib tak terbeli-beli. Sadis.
5. Bakar ikot korang nak garing mana ok.
6. Apa lagi hidang laaaaaaaaaa. Laki dah tunggu tu. Eh?


Gravy.

Untuk gravy die actually kalau korang nak buat lain pon boleh.
Tapi untuk golongan pemalas macam aku yang semua nak cepat, sudah pasti banyak jalan penyelesaian. Hahahaha!

So bila korang bakar daging tu kan, ade lebihan bahan2 perap tu dalam kuali. Memang banyak pon lebihan dia.
Macam aku, aku cairkan butter sikit. Tambahkan tepung jagung bagi pekat.
Tuang susu cair.
Siap!

Hidangkan dengan daging tadi dan makan lah dengan gembira sambil feeling2 masterchef.
Gittew.



Shrimp Salad




Bahan-bahan (2 orang makan)

1. Udang sukati nak berapa ekor. Aku guna dalam 15 ekor kot.
2. Mayonis (2 sudu besar)
3. Cili sos (1 sudu besar)
4. Lemon jus (2 sudu kecik)
5. Daun kucai sikit (racik halus)
6. Paprika dan garam
7. Salad hijau segar


Cara-cara:

1. Udang ni aku siang buang semua kulit dia. Pastu perapkan kejap dengan steak sekali. Kejap je dalam 15 minit camtu. Kalau korang ade serbuk perisa steak yang jual kat pasaraya tu pon boleh guna jugak. Then campur sikit dengan chili flakes nak bagi die pedas sikit. Sukati lah nak letak banyak mana pon.

2. Grill kan udang atas non stick pan sampai masak.

3. Angkat udang. Gaulkan dengan mayonis, cili sos, lemon jus dan tidak dilupakan daun kucai.

4. Hias salad segar atas pinggan. Tuang udang tadi. Tabur sikit sebuk paprika. Pedepowwww siap!


Actually ada orang campurkan udang dengan buah avocado.
Tapi since avocado tak sempat nak peram sampai masak tak letak lah kite.
Next time boleh cuba.
Kalau korang nak letak buah avocado make sure beli awal and peram dulu sampai masak sebab kat pasaraya semua aku check semua yang keras lagi.

And kalau nak guna avocado, potong dadu gaulkan je sekali dengan udang tu.


Senang giler kan.


Ni shrimp salad masa aku makan kat Tony Romas dulu. Nak bandingkan size udang aku guna dengan dia guna dah failed. haha! Udang dorang guna besar gila kot. Tapi takpe yang penting rasa tu kene ade iras2.



Pasni nak try guna lamb pastu shrimp nak campur avocado pulak.
Tak sabarrrrrrrrrrrrrr.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, October 22, 2013

Menghabiskan daging korban : Sabtu sup daging & Ahad ala western.




Raya korban minggu lepas Akram ada dapat daging korban sikit.
Disebabkan die bukan nya nak masak2 sangat so dia bagi aku dengan ucapan "Nah yang sabtu ni masak sup daging tau. Ahad perap pastu bakar"
Ewah kemain lagi kan. Ini cara2 belum kawen ni. Dah kawen sok entah ape pesanan khidmat masyarakat dia nak bagi setiap hari.
Tapi takpe bab2 masak ni I loikeeeee.
Cewahhhh sejak2 dua menjak ni kan. Memang terlebih rajin gugel resepi.


Disebabkan aku tak pernah masak sup daging maka aku pon terus halo2 adik aku.
Dah la adik lelaki.
Lagi pandai masak pulak tu.
Haihhhh hidup ni memang complicated *tetibe*


Selalunya aku kalau masak sup aku suka guna ayam. Sebab aku kan kureng sikit daging2 ni.
Masak sup ayam senang nak mampos. Guna je rempah sup bunjut tu habes citer.
Tapi sup daging ni kene bagi pekat sikit baru la aummmmn. Pedepowwww bak kata Fynn Jamal. Anak2 mempunyai bapak nama Jamal ni memang rajin dan pandai masak kot.
Wakakakakaka pitam.


Jadi marilah kite mintak resepi kat adik sendiri sebab die je rajin tolong bapak aku masak sup2 daging tulang bagai ni.
Sup ni tumis asing2 dengan air rebusan daging.










Siap menganjing aku kan. Cisss
Orang jawe tau la kot ungkep tu masakan camne. Pehhh tetibe dah lame tak pekena ungkep. Dengan nasi panas pulak. Pehhhhhhh melelehhhhhh air liurrrr. Ok lapar


Senang jugak rupanya masak sup daging ni. Aku ingat banyak sangat bahannya.
Habes aku tengok bapak aku masak macam leceh je.
Kuikui.


Ni nak bagitau satu rahasia ni. Besarrrrrrrrrrrrrrrrr punya.
Kalau korang nak tau adik aku ni la yang ajar aku masak nasi guna dapur gas.
Time tu kat kampung. Nak masak nasi sikit je so malas nak guna rice cooker.
Aku masak rentung malah hangus. Kakakakaka!
Pastu adik aku ajar la camne nak masak cara betul.
Malu ai tau. Mase tu aku tak ingat aku form berapa. Beza aku dengan adik aku yang ni dua tahun.
Tapi now dont worry. Aku dah master. Mihmih.



Yang ni pulak menu Ahad. Steak dengan white sauce, Shrimp salad, Wedges and fruits.



Daging lembu ni aku hiris nipis2. Sebab takot liat. Perapkan and grill guna non stick pan. Lemon tu meriah sebab aku beli sebijik lemon nak perah kat udang dalam salad tu. Guna sikit je so lebihan kite hiaskan untuk steak. Walla kebabommmm! Disebabkan takde daun pudina maka dengan selambanya aku tabur daun sup atas steak tu. Daun sup lebihan makan sup sabtu punya.



Die punya white sos tu senang je.
Bila kite grill daging kan ade lebihan kuah.
So cairkan butter, masuk tepung jagung sikit bagi pekat. Pastu tuang susu cair.
Siap!
Kalau nak buat jadik kaler coklat blackpepper boleh tambah stok perang. Tak tau sila google.
Tapi aku takde so belasah je lah.
Nest time boleh try lagik.



Inilah dia shrimp salad. Ada ala-ala Tony Romas punya tak? Wakakakaka tak agak2 kan nak bandingkan dengan Tony Romas punye. Udang2 kat Tony Romas gedabak kot. Size udang je dah fail. Udang ni aku beli kat Giant. Alahai kecik2 benor. Salad kemahin meriah. Takpe next time aku beli sekilo. Baru meriah salad aku.



First time aku buat shrimp salad ni as side dish nak makan dengan steak.
Selalunya aku buat mashed potato.
Tapi sebab aku fail lagi masak gravy untuk mashed potato maka jangan nak buang masa.
Terpaksa google side dish lain untuk steak yang simple tapi sedap.
Naseb baik google memberikan kerjasama yang baik.
Dan naseb baik jugak sedap. Nganganga.


Dan sebenarnya kalau ikot menu asal udang2 ni dicampurkan dengan buah avocado yang potong dadu.
Tapi buah2 avocado kalau jual kat pasaraya semua yang tak masak lagi. Nak kene peram dulu.
Alahai lambat.
So tak payah guna. Next time kite try guna pulak tengok camne pegi die.



Wedges ni pon aku beli segera punya. Takde la pulak aku beria google camne nak buat wedges sendiri. Beli je sudah. Haha! Just carik sos cheezy takde jumpa so belasah je la tuang tousand siland. Sedap jugak.



Resepi nanti2 lah ye.
This week tetibe tekak terasa-rasa nak makan nasi tomato pulak.
Macam sedap.


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, October 18, 2013

Cerita AidilAdha




Selamat Hari Raya AidilAdha korang!! (beselah ketapi lambat sikit)


Ketupat segera, Sambal kacang daging & Ayam (Beli kat Tesco) goreng.


Adapun ini lah sahaja menu aku di pagi AidilAdha.
Masak sendiri ni tau. Cewah nak explain bagai macamkan ada orang kisah kan.


Aku beraya kat KL saje.
Tak balik kampung pon walaupon dah amik cuti hari Isnin tu.
Plan asal nak balik kampung naik bas. Tu yang siap apply cuti bagai tu.
Tapi aku kan pandai last minit baru nak carik tiket bas memang tak lah kan nak ada.
Dah la bas KL-KOTA TINGGI tu dua jenis je. Satu Mara Liner lagi satu Transnasional.
Pulak tu dorang punye jadual bukan banyak sangat pon.
So memang time2 raya ni fullhouse. Semua sold out.
Ada je bas ke JB tapi malas la aku. Malas nak susah2 kan orang amik aku kat Larkin tu.
Rumah aku nak ke Larkin dekat dua jam la kot. Ke sejam setengah lebih kurang.


So aku decide takpe lah raya sini je lah. Lagipon kalau ikot plan asalnya 1 November ni aku dah kene transfer ke Nusajaya, Johor.
Tempat Legoland nu ha.
So dah senang la nak balik kampung kan.
Sekali tetibe bos baru bagitau delay lagi.
Bos aku ni memang sukahati dia nak buat pape.
Takpe2. Aku mampu bersabar lagi. Gittew.


So sebab aku tak balik and Akram pon tak balik, aku tanye la Akram nak masak ape pagi raya tu.
Akram cakap die suke makan sambal kacang daging.
Aku memang tak pernah la makan sebab selalunya mak aku buat sambal kacang plain.
Tak pernah pulak tambah2 daging bagai ni.
Tapi sebab aku ni hebat (wakakakaka), dan cute maka aku buat jugak.
Ala ape susah google je la resepi kan. Apedehal.
Sekali type "Resepi Sambal Kacang Daging" berpage-page keluar. Tinggal kau nak pilih yang mana je.
Dan tinggal lagi kau malas dengan rajin je.



Daging tak nampak sebab diseliputi oleh kekacang tanah yang mantap. Kakakaka.



So basically Akram cakap sambal kacang daging aku sedap.
Wiwiwiwiwiwiwi (poyo sangat kennn)


Tapi seyesly aku pon macam tak caya aku ni buat sambal kacang.
Hamagad selalu tiap2 tahun bangun tido je kat kampung dah terhidang seperiuk sambal kacang aku pon tak pernah amik tau camne nak buat.
Tetibe tahun ni masak sendiri.
Terasa diri ini sungguh matured. Dan keibuan (WTF!)


Aku punya menu raya memang simple. Asal ada sambal kacang dan ayam merah.
Tapi sebab ayam bape ketul je kan tak payah la beria nak masak merah.
Kalau kat kampung pon sama. Every year wajib masak sambal kacang and ayam masak merah.
WAJIB ye.
Kalau takde boleh mendatangkan amukan melampau. Ngagagaga.
Setakat rendang ke lodeh ke aku boleh pandang sebelah mata je.


Dalam pukul 11 pagi camtu Akram ade majlis korban kat Serdang.
Die ajak jugak aku tapi kalau aku ikot pon ape je lah yang aku boleh buat.
Aku dah la tak boleh tengok binatang2 kene sembelih ni.
Nanti aku kesian. Dah rugi tak dapat makan daging kan.
Takkan aku nak tolong melapah daging pulak.
Karang daging ke mana, pisau kemana, aku kemana.
Jadi baiklah duduk rumah je.
Disebabkan seharian aku duduk rumah, segala jenis sarung bantal aku basuh, selimut aku basuh, tuala aku basuh, sapu satu rumah, mop satu rumah, Iron baju keje bebanyak Fuhhhhhhhhhhhhhhhh terus rasa macam tak sabar nak kawen sebab nak tunjuk kat Akram yang aku ni hebat. Wakakakaka Pengsan.


Masa tengah buat2 keje tetibe Akram wassap.



Wiwiwiwiwiwiwi lagi sekali.



Korang!
Jangan muntah ye. HAHA!

Selama 25 tahun 2 bulan 1 hari aku hidup first time dalam sejarah Akram puji aku masak.
Takdelah perkataan puji pon kan dalam mesej tu.
Tapi aku anggap sebagai appreciation la. Gittew.
Selama ni asal aku tanya sedap ke tak manjang je cakap "Eh mane de sedap. Tak sedap lah" sambil tangan menambah nasi dan licin
Tak ke ko malas nak layan disitu.


Tapi aku syak Akram fed up la sebab aku asyik je suruh die puji aku.
Wakakaka.
Aku kan selalu buat ayat "Tak dengar ke ustaz cakap kene selalu puji perempuan masak"
Cewah padehal belum kawen kennn lantak die la nak puji ke keji.
Okey takpe.
Aku masih mampu bersabar lagi.
Mihmihmih.


Dan disebabkan aku masih lagi feeling2 aku masak sedap, terpaksa la puji diri sendiri lagik.





Hahahahahaha!
Dah2 la kan buat orang nak pitam.

Haritu Akram ade bagi daging korban.
So dis week nak buat sup daging.



okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, October 11, 2013

Kencing tak lawas : Sakit bila kencing : Sebab, Tips & Ubat




Sebab ramai sangat yang tanya aku pasal kencing tak lawas ni meh aku cerita balik pasal benda ni ok.
Sebabnya entry aku pasal benda2 ni like tanda2, macam mana boleh kene, ubat dia, and else dekat lain2 entry.
So sebab aku sayang kan korang cewahhh plus aku comel plus aku terlebih rajin hari ni aku up la entry rangkuman sekali ok.



Jap before tu aku letak link kot2 ada orang nak baca yang dulu.

1. Tanda2 kencing tak lawas ---> http://tomatowithcheese.blogspot.com/2012/03/masalah-kencing-tak-lawas.html

2. Ubat farmasi yang pernah aku makan untuk kencing tak lawas ni ---> http://tomatowithcheese.blogspot.com/2012/07/banyak-betul-penyakitnya.html

3. Ubat yang sangat aku reccomended ---> http://tomatowithcheese.blogspot.com/2012/12/ubat-terbaik-atasi-masalah-kencing-tak.html


Okey actually kadang2 ada orang tak tau yang dia kene kencing tak lawas.
Macam masa aku mula2 kene dulu pon aku tak tau.
Tetibe aku just rasa sakit bila nak kencing.
Pastu paling terseksa bila kita kencing tak puas. Sikit2 dia keluar.
Selang beberapa minit rasa nak kencing lagi. Bila kencing rasa sakit yang amat.
Bila mak kawan aku cakap aku kene kencing tak lawas aku macam "What the hell on earth is kencing tak lawas?"
Hahaha!

First time dengar ok.
Lepas tu baru la tau.


Masa kene dulu seyes macam nak nanges.
Dan memang rasa nak bertapa terus dalam bilik air.
Jalan dah terkengkang-kengkang dah sebab sakit.
Mengalahkan perempuan baru lepas bersalin.


So antara sebab boleh kene kencing tak lawas ni macam kat bawah.

 Hygiene : rutin harian kebersihan dalaman like selalu tukar panties. tapi sebab aku pakai pantyliner so tukar pantyliner je lah. dan kadang2 terlupa jugak nak tukar. okey noted !

 Pakai seluar dalam basah : okey sape yang selekeh sangat kan sampai nak pakai seluar dalam basah. kalau semua basah baik tak payah pakai. lagi best. berangin je. hahahahaha !

 Food yang kita makan : Like yang manis2 and pedas2 sangat. 





Masa second time aku kene tu mak aku suruh beli ubat kat farmasi.
Tapi seyes tak jalan dengan aku.
First aku beli ubat jenis serbuk. Aku tak ingat nama dia ape. Tapi dia macam serbuk garam.
Dah la rasa payau + masin. Dua hari still tak baik2 lagi.
No way.
Aku pergi farmasi lain and ade sorang akak tu suggest aku minum satu jus ni.



 Cranberry Juice.
SANGAT RECOMMENDED
CAPSLOCK TANDA SERIUS


Aku beli time tu Rm50 untuk 500ml.
Aku minum malam tu alhamdulillah esok pagi dah tak rasa sakit dah masa kencing.
Memang sangat effective sebab tu aku berani recommend kat korang.


Jus ni aku beli kat farmasi area rumah sewa aku kat KL.
So aku tak sure if farmasi tempat lain ada ke tak.
Tapi aku google2 kat Watson and Guardian pon ada jual jugak.
So try cari kat tempat korang k :)


Tapi aku cakap jus ni memang masam gile bahabss la punye masam.
Sebab memang betul2 die punye pure jus.
Aku dah la memang benci benda2 masam ni.
Sebab terdesak terpaksa jugak minum.
Tanak sakit punye pasal.
Jus ni simpan dalam peti ais ye.


Dah alang2 ni jugak aku share la antara kebaikan lain jus ni macam gambar kat bawah.





Akak farmasi tu pernah cakap kat aku dulu yang kencing tak lawas ni selalunya punca dia sebab kurang minum air and selalu sangat tahan kencing.
Well air kencing kita kan ada kuman.
So bila ko tahan2 kencing ko, kuman tu pon tak keluar lah dan melekat kat pundi kencing kita.
Tu yang dia effect kat saluran kencing ko tu.
Sebab tu kita akan rasa sakit time nak kencing.
Kuman tu la puncanya.


Dan bila once ko dah kene kencing tak lawas ni, kuman tu dah macam ada tapak untuk dia stay if korang still tahan2 kencing.
Kira macam bila ko tahan, kuman tak dapat keluar, dorang pegi cari port ah.
Dan seterusnya menyebabkan berlaku balik penyakit ni. begituew. Hihi.
So rajin2 la minum air masak ye.

Ada orang cakap minum air barli pon boleh cure penyakit ni.
Aku memang suke minum air barli.
Tapi masa kene kencing tak lawas tu bila minum air barli tak jalan secepat minum cranberry jus tu.
Air barli just nak cegah je kot.

Aku alhamdulillah la sampai sekarang dah takde kene lagi kencing tak lawas ni.
Hopefully sampai bila2 pon takkan kene lagi.
Sengsara weh.
Sobssss.


So harap info ni berguna ye :)

okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, October 9, 2013

Golf @ Mines




Ayuhhhhhhhhhhhhhhh kita kembali kepada dua minggu yang lepas.
Pasangkan tali pinggang anda.
Readyyyyyyyyyy.
Set.
Goooooooooooooo.
Kakakakaka.


Wiken dua minggu lepas hari ahad Akram ajak lepak Mines main golf.
Aku tak tau exactly nama tempat tu.
Aku tau Mines je.


Actually golf ni member baik Akram yang start dulu.
Pastu macam bese la. Kata bff kan. Sorang start maka secara automatiknya lagi dua orang dalam geng dorang akan start sama.
Mula2 snuker. Sampai kayu snuker Akram ada dua batang.
Siap suruh aku teman pergi beli kayu snuker sampai ke Seremban.
Aku memang perati je perangai dia ni.
Lepas snuker, bowling pulak.
Sampai sakit2 tangan aku.
Now Golf.


Tapi takpe. Selagi tak menyusahkan aku, aku wat rilek je.
Kang nanti kalau hari2 dia mengadu sakit tangan la, sakit pinggang la, sakit belakang la memang siap la.
Sebaldi bebelan aku hamburkan.
Eceh berani ke kau? Haha!


Kitorang sampai tempat tu dalam pukul 10 malam ke 11 malam camtu.
Tak ramai orang pon.
Bagus lah sebab semua pon feeling2 budak baru belajar.


Kasut golf takde. Belasah pakai kasut futsal. Seluar kotak2 memang dah ada gaya untuk main golf dah. Cuma tang perot tu memang nampak sangat jarang bersukan.



Okey gaya memang dah ada.




Sekali pukul hmmmm boleh laaaaaaaaaa. Haha!



Yang depan Akram tu la bff die. Kitorang panggil adik. Aku pon tak tau apesal. Member daripada zaman MIAT dulu. Depan adik tu adik dia. Panggil baby. Kakakaka! Badan dah macam bonzer sekali panggil baby. NGagagaga. Depan baby tu kazen dorang. Yang perempuan lagi sorang kanan tu makwe adik.


Tapi kan aku rasa dalam satu family mesti ade sorang yang dipanggil baby.
Dan kebanyakannya adalah lelaki.
Macam aku, aku ade sorang adik lelaki nama baby.
Tengok badan berketak kau.
Tinggi pulak tu.
Sekali panggil baby. Hahahaha!

Jap aku carik gambar dia.


Haaaa yang kiri tu baby. hahaha! Badan dah berketul. Sekali panggil baby. Wakakaka. Nanti kalau aku dah kawen, ada dua baby la dalam rumah sebab aku panggil Akram baby jugak. Ngagagagaga. Muntah kan baca. Aku pon dah loya ni menaip.



Dah la kawan2 die semua pon panggil baby jugak.
Sebab dah terbiasa dari kecik membawak ke besar.
Tapi die selalu bahasakan die abi je.


Macam kawan aku zaman sekolah dulu pon ade sorang adik lelaki panggil baby jugak.
Kawan blogger Areen pon ade adik lelaki panggil baby jugak.
Haha!



Nak guling2 aku ketawa tengok gaya dorang. Sorang dah macam nak mencangkul. Sorang macam nak berkebun. 



Yang ni adik kepada adik tadi. 6 tahun ke 7 tahun aku pon lupa. Kemain budak ni dia pon nak ada satu tempat sendiri tak boleh kacau. Haha!



Perasan tak kalau orang main Golf ade satu macam kayu kecik bawah bola golf tu.
Benda tu boleh pilih nak pakai ke tanak pakai.
Kat bawah kapet tu ade.
Sekali budak2 ni try la guna.
Hambik kau sampai bola melantun ke bumbung.
Hahaha!
Sebab guna benda tu susah sikit.


Buat malu je.
Semua orang tengok.
Naseb baik tak kene lampu sampai pecah.


Esoknya aku kemengantukan kat opis sebab sampai rumah kol 2 pagi kot.
Zzzzzzzzzzzz.
Sekali dengan pakej sakit2 tangan bagai.
Blerghhhhhhhhh.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, October 7, 2013

Pengamal Ilmu hantar santau Awal Muharam.







Hari tu masa tengah makan kat kedai tetibe Akram cakap camni.

Akram : Bulan depan makan kat luar hati2 sikit.

Aku : Kenapa?

Akram : Bulan depan bulan islam bulan ape?

Aku : Hmmm Zulkaedah?

Akram : Haaaaaa. Biar betol.

Aku : Eh jap jap. Alaaaaa tak boleh la tanye direct camtu. Kene nyanyi dari mula.

Akram : Okey nyanyi lah.

Aku : *nyanyi* Muharam Safar RabiulAwal RabiulAkhir ....................Zulkaedah Zulhijjah. Haaaaaaa Muharam. Eh aah ek bulan depan kan awal Muharam. Hihi (rasa nak sekeh kepala sendiri)

Akram : Awal Muharam selalu pengamal ilmu hitam akan hantar santau lalu makanan. So hati2 la.

Aku : Kenapa?

Akram : Hmmm sebab dorang tak boleh simpan ilmu tu. Setahun sekali mesti kene hantar pada sesiapa kalau tak nanti kene balik pada dorang.

Aku : Kenapa Muharam?

Akram : Sebab Muharam awal tahun kalendar Islam.

Aku : Kenapa kene hantar setahun sekali?

Akram : Entah la. Mungkin dah itu perjanjian dia. Kan berjanji dengan syaitan.

Aku : Owhhhh. Tapi selalu memang baca doa pon before makan.

Akram : Yelah tapi pasni baca niat ikhlas. Mintak jauh benda2 tu semua.


Akram cakap memula die takde la nak percaya sangat sebab takot orang dok share2 kat fb guna nama ustaz. Kira main petik je lah.

Tapi ade one time dia balik kerja, die tengok TV time tu ade program ape entah.
So ade sorang ustaz tu explain pasal benda ni.

Tu yang dia percaya jugak tu.


Bawah ni kawan aku komen.




So kalau korang pernah dengar jugak share2 sekali ye :)



okbai.


With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal