Loading...

Monday, January 27, 2014

Sekitar nak dekat.




Bila makin dekat nak bertunang ni rasa macam nak hentak2 kepala kat dinding sebab stress gila.
Hahah! Over kan?
Padehal nak bertunang je pon. Nak kawen nanti entah hape pulak yang jadik.
Actually bukan stress pasal ape pon.
Stress sebab manjang nak bergaduh dengan Akram.
Pagi gaduh tengah hari baik, petang boleh bergaduh balik pasal benda lain.


Akram sejak dua menjak ni tahap kejelesan dia semakin menjadik-jadik.
Kadang2 rasa geram gila.
Benda2 kecik pon dia boleh nak jeles.
Pastu nanti asyik je la keluar ayat "Kalau awak tanak teruskan majlis ni terserah la"
Rasa nak tampar x?
Errrr sebenarnya aku yang selalu guna ayat tu dulu kat dia bila bergaduh.
So padan muka aku sekarang bila kene balik. Kakakaka.


Sebenarnya walaupon both of us bekerja dalam bidang engineering tapi skop kerja kitorang sangat berbeza.
Macam aku amik Civil Engineering dah tentu2 banyak gila jumpa lelaki kan.
Pastu keje pulak kat site. Dah sah2 perempuan ni golongan minoriti.
Akram ni dia macam susah sikit nak terima kenyataan tu. Hahah!
Dia rasa tergugat. Padehal aku ni kalau nak carik orang lain dah lama aku carik sejak bertahun lepas lagi takde makna aku nak tunggu Akram ni.


Macam Akram pulak, dia kerja bidang aircraft. Buat maintenance kapal terbang.
Kerja dia hari2 dok repair kapal terbang je. Benda yang sama. Environment pon ramai lelaki je.
Macam aku, hari2 ada masalah baru kat site.
Nak kene jumpa orang tu, orang ni, hantar drawing, kejar dateline, keluar pergi print drawing, masuk meeting, bla bla bla.
Akram risau betul kalau aku keluar2 dengan lelaki lain even lelaki tu nak tunjuk aku tempat nak print drawing je pon =__=


Tapikan dalam stress2 camni aku rasa macam tahap kesabaran aku semakin meninggi.
Kadang2 rasa macam aku dengan Akram ni dah terbalik.
Kalau dulu aku selalu emosi dengan Akram.
Dan takde istilah mengalah dalam kamus hidup aku.
Aku salah ke aku betul ke, Akram tetap salah. Hahah!


Now macam aku dah senang nak cool down.
Kadang2 tu aku yang pujuk Akram. Aku dah senang nak mintak maaf.
Kadang2 kalau Akram yang salah aku jugak yang pujuk dia.
Haah la. Seriously kitorang macam dah terbalik. OMG!
Apekah yang telah terjadik! *bunyik petir*



Kadang2 kalau tengah bergaduh tu memang dan2 tu rasa nak putus.
Nak cancel semua. Rasa give up. Memang memori2 indah terus hilang.
Dalam pikiran nak bawak diri jejauh je. Carik boipren baru yang hensem. Wakakaka.
Tapi bila dah tarik nafas panjang2 dah waras sikit dah.
Sebab tu bila marah jangan cakap bukan2. Macam aku memang banyak kali aku ingatkan Akram, kalau marah tolong jaga perkataan. Sebab Akram ni bila marah memang menakutkan. Tapi die cepat sejuk.
Macam aku pon, kalau marah memang rasa nak mencarut. Tapi sabar. Tahan.
Dan aku memang selalu ingatkan Akram, bila aku marah, tolong jangan mesej2 aku.
Aku tak suka. Huhu.


Lagi2 kitorang kan jauh.
Kalau dulu boleh la gaduh sikit je terus jumpa.
Gedik2 sikit dah baik. Kakaka.
Now payah sikit.

Macam semalam kitorang bergaduh pasal hantaran. Biasalah bila banyak pihak masuk campur masalah pon banyak.
Tengah cakap2 kat phone tetiba Akram letak sebab tension (seyes perangai aku dulu)
Dan selalunya tak kosser la aku nak call balik kan. Harus lah ego.
Semalam, tak tau kenapa aku call Akram balik. Padehal pihak Akram yang salah dan memang patot aku bengang.
Tapi tak tau lah macam ada aura positif menyerap dalam badan aku. Wakakaka.


Mungkin tuhan nak tunjuk kat aku macam tu lah Akram sabar layan perangai aku dulu.
Now hambik kau Allah tukarkan perangai masing2 sebelum kahwin.
Karma.
Ke?
Hihi.


Takpe. U can do it Wana!


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, January 23, 2014

Garang







Korang tengok muka aku garang ke?
Aku rasa sweet je.
Kakakakaka. Pitam.


Tiap2 pagi aku akan hantar Sally pergi keje sebab tiap2 hari jugak aku akan tapau makanan untuk lunch kat kedai bawah opis dia siap2 before pergi keje.
Sebabnya kantin kat site aku ni makanan dia tak sedap.
Bukan aku cakap. Budak2 site aku cakap.
Aku memang malas la nak try sebab kantin tu penuh dengan lelaki je.
Ai kan pemalu. Kahkahkah.


So ada one day tu Sally cerita kat aku bos dia tanya pasal aku.
Lebih kurang camni la bos Sally cakap "Yang selalu dengan awak pepagi tu kawan awak ke?"

Sally jawab lah ye.
Pastu bos dia cakap muka aku garang.
Aku macam What?????????
Hahaha!


Pastu kat site aku ni memang dah banyak kali la dorang cakap ngan aku camni "Weh Wana ko jangan lah nak garang2 sangat"
Aku rasa aku takde lah garang mana pon.
Aku rasa lah. Orang lain rasa maybe lain.

Tapi kawan aku pernah cakap muka aku ni kalau tak senyum memang muka mintak penampar.
Kakakaka!
Muka berlagak gila.
Dan aku memang bukan jenis yang sesuka hati nak senyum kat strangers macam orang gila.
Kalau aku ni retis memang kompem la tetiap minggu keluar paper "Retis berlagak diva"
Padehal dah jenis susah nak senyum nak buat camne kan?


Lagi satu aku ni jenis yang sangat tak reti nak cakap dengan lemah lembut.
Dulu2 Akram selalu jugak sentap dengan aku. Lagi2 kalau tengah cakap kat henpon.
Dan lagi2 bila aku call dia baru bangun tido.
Dia cakap suara aku macam nak marah padehal aku cakap macam biasa.
Kadang2 kalau keluar ada masa2 tertentu pon dia sentap jugak sebab dia cakap aku macam marah dia.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii seriously aku tak marah pon. Aku cakap macam biasa.
Aku tak tau adakah suara aku ni garang sangat.


Kakak aku cakap aku singa berhati arnab. Kakakka.
Sebab muka nak garang tapi kuat nanges.

Tapi bagus jugak lah sebab lelaki2 kat site aku ni gatal2.
Dah kawen pon berlagak macam single.
Maka dengan muka dan suara garang aku ni, aku akan pastikan yang aku tidak akan dibuli.
Hahaha!


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 20, 2014

Aroma Ikan Bakar, Jeram, Kuala Selangor




Disebabkan kitorang tak jadi nak makan kat Aroma ni hari Ahad, so decide nak pergi hari Selasa sebab selasa tu public holiday. So Akram balik keje awal.
Baca2 review orang yang pernah datang sini semua cakap kene booking dulu sebab terlalu ramai orang.
Akram cakap nak booking Selasa pagi tu je. Aku pon okey je lah.
Tetibe bila nak booking full!
Yang paling kelakar Akram call banyak kali kot orang kedai tu tak angkat.
So dia mesej.
Bila aku try call sekejap je dah angkat. Hahah! Tapi booking memang full.




So Akram tanya macam mana.
Aku ni takdelah kisah sangat nak makan mana sebab setakat nak makan seafood Bagan Lalang melambak seafood yang sedap.
Akram nak ajak pergi esoknya hari rabu. Aku malas sebab rabu tu aku dah nak balik JB so malas nak rushing2.
So aku google lah kat area sana ada kedai makan ape lagi.
Terjumpa dengan Restoran Ikan Bakar Jeram. Actually dorang sebelah2 je.
Tapi Aroma ni lagi pemes kalau digoogle.
Tapi ada yang cakap Aroma lagi sedap, ada yang cakap Restoran Jeram lagi sedap.


Last2 Akram booking yang dekat Restoran Ikan Bakar Jeram tu.
Aku pon okey je lah.


Kitorang gerak dalam pukul 530 petang, sampai Jeram dalam pukul 7 malam.
Akram cakap nak try tengok Aroma dulu ramai orang ke tak.
Nak jugakkan makan kat Aroma.
Aku malas nak layan. Follow je. Asalkan makan.


Simpang masuk ke restoran2. Nak pergi sini memang senang la. Dah sampai simpang ni terus je sampai hujung. Direction memang aku bagi 10/10 sebab tak sesat. Dan tak mengelirukan. Macam biasa guna Maps je.



Model tak berbayar dan tak berapa nak tinggi. Aku nak snap nama restoran ni je. By the time aku tekan kamera, akram pusing belakang. So terhasil la gambar ni.


Sampai2 je Akram terus pergi kaunter nak tanya ada kosong ke tak.
Akak kaunter tu cakap kalau ada pinggan atas meja maknanya meja tu dah booking.
Kalau kosong tu kosong lah.
So Akram tanya lah dia ada call tengah hari cakap fully booked.
So akak kaunter tu cakap kalau yang call untuk booking memang dah full sebab dorang bagi meja yang best.
Kalau meja yang tak best memang ada banyak kosong lagi.


So kitorang pon cariklah meja kosong.
Dapat area belakang sikit. Jauh dari pantai.
Dalam dewan macam ala2 ballroom la. Belasah.
Dah dapat meja barulah boleh pilih seafood.


Macam biasa Akram pilih seafood. Aku dengan kamera henponnya.



Nak tunjuk berderet orang beratur nak pilih seafood. Tapi takde lah sangat. Kawan aku cakap masa dia datang orang beratur sampai ke jalan raya. So dorang tak jadi makan.



Sila amik perhatian ye. Mungkin nak elakkan salah order. Yelah orang terlalu ramai kan.



Tempat bakar2 ikan.



Kitorang amik ikan kerapu masak tiga rasa, sotong goreng tepung, ketam masak cili & butter prawn.
Dah siap2 semua pergi la jalan2 kejap tepi pantai sebab nak tunggu makanan kat meja memang aku tau boleh membawa kepada amukan sebab lambat.
Ramai orang kan.
Jadi marilah mengambil angin pantai.



Ni tempat makan terbuka. Aku duduk yang paling kiri sekali ada satu macam dewan.




Bamboo ni besar sikit. Betul2 menghadap pantai. Sebab tu die cas RM20. Tapi kalau ko makan dua orang rugi la sebab tempat ni besar gila. Sesuai untuk makan2 dengan family. Sebelah kiri ada Saung. Tambah Rm10. Yang saung ni sesuai untuk dua orang sebab kecik sikit. Semua penuh dengan orang tengah makan.



Bumbung merah tu sebelah kanan Bamboo. Menghadap pantai jugak tapi free tak silap aku. Ada meja dengan kerusi. Kalau Bamboo dengan Saung tadi makan bersila.




Sebenarnya memula sekali before datang KL aku cakap dengan Akram yang aku tension keje. Hahah! So Akram terus cakap nak makan seafood tak? Aku bab2 makan kan laju je. Kakaka! Tu yang Akram suggest tempat ni kenkonon nak romantik2 lah tengok sunset. Tapi time tu awan tebal so matahari pon malu2 gitu nak keluar.



Tengah2 duduk tepi pantai nampak pulak orang makan ice cream goreng. Apa lagi moh la kite carik. Hehe.



Ada kedai jual sevinier jugak.


Dekat depan area restoran ni boleh nampak owner punya rumah.
Banglo setingkat.
Besar giler kau. Kawan aku cakap 4 juta.
Seyes rumah idaman aku sebab aku lebih suka rumah setingkat.
Pehhhh menangis. Dah la halaman besar nak mampos.
Sobsss.



Ni lah area makan kitorang. Ala-ala ballroom kan. Tapi tempat ni paling kurang orang duduk. Sebab paling belakang. Naseb lah. Nak buat camne. Sampai2 meja je baru ada nasi, air dengan kerapu tiga rasa.



Ikan kerapu tiga rasa. 


Masa aku sampai2 kat meja aku terus cakap dengan Akram "Ini betul ke menu kita? Ni masak tiga rasa ke? Bukan tiga rasa ada nenas, timun, carrot."
Pastu kuah dia ala2 sos sikit kan?
Ni ikan aku dah macam Ikan kerapu masak sambal cili.
Seyes aku sedih sebab aku memang dah lama tak makan tiga rasa.
Presentation memang out lah. Salad pon takde.


Aku konon2 tak order tomyam sebab terbayang-bayang kuah tiga rasa ni yang banyak bahan2.
Sekali datang macam ni. :(


Ketam masa cili sebab mintak ketam masak cili telur masin takde. Kalau nak cili, cili saje. Kalau nak telur masin, dorang buat goreng telur masin tak pakai cili.


Ketam pon out.
Terlalu masin.
Aku rasa sikit je pastu memang tak lalu. Akram yang habeskan.


Butter prawn. Kering gila. :(



Sotong paling last sampai. Sejuk.





So basically aku rasa kedai ni indah khabar dari rupa.
Tapi seyes memang ramai gila orang.
Jangan tanya aku kenapa.
Aku just boleh bagi 6/10 sebab kedai ni tempat dia cantik, senang nak carik & selesa.
Tapi makanan sorry memang tak kene tekak aku.


Kalau korang nak try silakan.
Sebab kawan Akram dah tiga kali makan kat sini. Aku dengan Akram pon pelik. Dia cakap kalau ramai orang memang tak sedap sikit. Kalau tak ramai orang ok je.
Camtu pulak? =__=

Aku tau kalau aku review makanan yang kureng sikit ada je yang tak puas hati cakap aku nak jatuhkan melayu la. Kalau kedai western cepat je puji la. Kedai orang melayu nak condem la.
Well aku review ikot tekak aku. Takkan kalau aku makan tak sedap aku nak cakap sedap.
Make sense? Tak kan? Baik tak payah review camtu.

Paling mengecewakan sebab semua lauk sejuk.
Even dorang baru hantar pon dah sejuk.
Maybe sebab terlalu ramai orang. Tapi walaupon ramai orang, kualiti kene la jaga jugak.

Memang kali terakhir la aku datang sini.
Lepas ni akan pergi Bagan Lalang je.
Seafood fresh and sedap!



Info: Kalau korang google tempat makan untuk tau tempat makan tu sedap ke tak, kat search tools tu korang instead of tick kat any time, korang pilih yang paling latest. Contoh klik kat past week ke. Past month ke. So boleh dapat review yang paling latest.


Macam amik contoh aku pergi makan kat Umbai & Alai, Melaka, masa aku pergi makan sana tahun lepas kot sedap sangat.
Tapi baru2 ni kawan aku pergi sangat mengecewakan.
Tak sedap langsung.
Pastu kawan aku yang duduk Melaka cakap Umbai & Alai memang dah tak sedap.
Now yang sedap sungai duyung. Aku pon tak sampai lagi.


Untuk pengusaha kedai makan, tolong lah jaga kualiti.
Kesian kat kami yang kuat makan ni. Expectation tinggi. Sanggup tu datang dari jauh sebab nak try. Tapi hampa.
Kalau customer makin ramai, Alhamdulillah. Rezeki Allah. Kualiti kene lah jaga jugak.
Jangan bila dah glemer, dikenali ramai, buat sambil lewa je.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, January 16, 2014

Mission.




Jumaat lepas aku datang KL.
Misi untuk melengkapkan persiapan tunang buat kali terakhir bersama Akram.
Pukul 3 pagi tadi baru aku sampai JB balik.
Harini keje. Pehhh rabak gila mata.
Walaupon naik bas midnight tapi dalam bas memang aku payah nak dapat tidor lena.
Kejap2 terjaga.
Dengan bas yang sejuk nak mampos.
Memang lepas ni kalau aku nak naik bas aku angkut sekali selimut. Pedulik hape aku.
Dah macam nak beku aku duduk dalam bas tu. Tu bangsa2 dah pakai baju dua lapis siap jaket siap berstokin bagai.


Sebenarnya tujuan utama sebenar-benar tujuan datang KL sebab nak carik baju tunang.
Gila kau baju tunang tak dapat2 lagi. Mak aku dah bising dah sebab dia tanya aku tema tunang aku cakap aku tak tau. Kakaka! Aku malas nak pakai baju bridal. Macam over sangat.
Lagipon baju tunang ni nak sekalikan baju raya. So raya nanti tak payah lah aku meroyan nak carik baju lain. Sarung je baju tunang ni.
Hantaran aku tak payah pikir sebab mak aku awal2 dah cakap nak hantar kedai je.
Aku pon okey je lah sebab aku ni memang fail bab2 hias menghias ni.


Memula dulu aku nak tema hijau cair.
Tapi bila carik2 baju kemeja Akram payah gila nak jumpa.
Last2 aku cakap dengan dia, pakai je lah kaler ape pon. Aku dah malas nak pikir.
Dengan syarat kemeja Akram mesti lengan panjang sebab aku rasa macam formal sikit.
And a big no to baju melayu sebab aku malu. Dah macam nak nikah. Haha!
Dan kalau boleh taknak kemeja plain sebab macam tak best. Banyak kan songeh. :P


So Sabtu tu pukul 11 pagi kitorang dah keluar.
Plannya nak pergi Shah Alam sebab aku pernah dengar orang cakap baju2 kat Plaza Alam Central and PKNS tu murah & cantik.
Tapi before tu singgah Aeon Sri Kembangan dulu sebab nak ushar baju Akram.
Tapi tak jumpa.
So on the way nak ke Shah Alam tu Akram ajak singgah IOI Puchong dulu sebab dia cakap besar mall tu mana tau boleh jumpa. Aku okey je.


Sampai2 je terus masuk FOS sebab masa kat Aeon Bukit Indah haritu aku tengok kemeja lelaki dia lawa2.
Jumpa dua helai baju yang berkenan.
Dah la murah 2 helai 100.
Satu kaler kuning terang, Akram pilih.
Satu lagi kaler kelabu aku pilih. Aku kan suka gila kaler kelabu.
Tapi berfikir-fikir kalau jumpa yang lagi cun nanti camne?
So nyorokkan sikit dua helai kemeja tu belakang2 baju lain, kitorang masuk Brands outlet pulak. Kakakaka.


Masuk Brands outlet aku jumpa satu baju kaler biru yang agak cantik. Tapi malangnya takde size Akram.
Pastu ada satu baju kat Padini pon cantik kaler biru pink. Same kes takde size!
Tu yang aku bengang tu. Daripada kat Sogo dulu. Asal jumpa baju cantik je mesti takde size. Grrrrr.
Last2 Akram cakap takpe lah tak payah beli dulu.
Kitorang pon turun lah bahagian bawah. Masa tu Polo tengah buat promosi.
Ushar punya ushar tetibe jumpa lah satu yang lebih kurang macam baju kat Padini.
Kalini ni ade size.
Aku suruh Akram try. Boleh pulak sarung L. Selalu memang XL.
Tak banyak cakap tengok just nice je, Akram pon okey so terus bayar. Setel satu masalah.


Kitorang terus shoot Shah Alam.
Memula singgah PKNS dulu.
Parking kat dalam SACC Mall.
Belasah. Jalan pon jalan lah.


Memula masuk satu butik ni.
Jedan butik kot tak silap aku.
Tengok2 ada kurung moden cantik plain kaler pink. Kosong.
So nanti Sally boleh beading kan.
Bila tanya harga RM250. Mak aihhhh. Kurung kosong dah 250. Fengsan.
Marilah keluar.



Butik kedua aku masuk. Kaler memang cun. Beading pon cun. Kain chiffon. Memang dah sesuai dengan baju Akram. Tapi aku kalau boleh nak elak pakai peplum sebab aku rasa macam nampak gemok bila pakai peplum ni. Akak butik ni kemahin sangat puji aku dah macam puteri raja bagai. Cewah nak amik hati lettew. Lengan dia memang cantik sangat sebab ada zip. So takde lah berkirai2 lengan tu besau. Dekat bahu pon ada beading batu2. Eh cantik lah. Harga RM200. Aku rasa macam okey lah sebab batu tu cantik. Aku wassap Sally, dia pon berkenan. Tapi sebab ni butik kedua, so aku cakap dengan akak tu aku suka tapi aku nak jalan dulu. Sambil berfikir-fikir.






Butik ketiga, aku try dua baju atas ni.
Kurung moden kain chiffon. RM250.
Padehal simple je.
Akram suka design yang atas. Sebab bunga bawah tu menjalar sikit.
Tapi masalah kurung moden ni satu je. Baju dengan tangan sangat labuh.
Aku pakai size paling kecik. Size 36.
Dah la pendek. Kalau pakai baju kurung labuh2 ni memang nampak makin pendek.
So cancel.



Yang ni entah butik keberapa entah. Memang banyak gila kedai baju dalam tu. Gigih tak gigih je nak masuk satu2. Aku suka gila design kaler hitam ni. Dia kurung moden tapi princess cut (akak tu cakap lah). Aku suka sebab baju dia pendek sikit. So sesuai lah dengan aku yang pendek ni. Tapi malangnya takde kaler pink.



Yang ada kaler ni itupon size 40. Gila ape nak pakai size dua kali ganda size aku kan. Takpelah takde rezeki.


Masuk kedai2 lain semua takde baju princess cut macam aku nak tu.
Habes round PKNS kitorang masuk Alam Central pulak.
Alam Central baju tak banyak sangat.
Still tak jumpa.
Rasa macam nak nanges.
Akram cakap takpe. Dia ajak pergi Masjid Jamek pulak.
Tengok kat kedai yang kitorang selalu pergi untuk beli baju raya.


Time tu dah pukul 9 lebih malam.
Kawan Akram cakap Sabtu malam ada pasar malam. So maybe kedai pon tutup lambat.
Tapi kitorang sampai2 kedai semua dah tutup.
Pasar malam mana lah ada nak jual baju sangat pon kan.
Ada sorang akak tu cakap masjid jamek ni waktu2 raya je banyak baju kurung.
Hari2 biasa dorang banyak jual baju biasa macam dress and blouse.
Ok sedih.


So balik la kitorang sabtu malam tu dengan perasaan sedih.
Tapi kira okey jugak lah sebab baju Akram dah setel.


Plan asal jugak hari Ahad nak makan seafood kat Aroma Ikan Bakar Kuala Selangor.
Tapi pikir2 balik dengan baju aku tak dapat lagi. Dengan banyak lagi list barang tak setel.
Akram keje Ahad pagi tu.
Kalau nak tunggu Akram balik keje pastu pergi masjid jamek baru pegi makan seafood memang tak sempat la sebab konon2 nak tengok sunset. Wakakaka.
So Akram cakap takpelah kite settlekan benda2 penting dulu. Makan kite carik hari lain.
So Ahad pagi kitorang pergi Nilai 3 dulu sebab aku nak beli barang2 nak buat mini pelamin.
Pastu baru pergi masjid jamek carik baju.


So dalam pukul 12.30 tengah hari camtu kitorang gerak pergi Nilai 3 dulu.
Memula survey untuk beli pasu nak letak bunga tisu.
Ni semua idea Sally.
Kalau harap aku, aku nak pergi bridal je. Tapi nak yang murah. Wakakaka.
Bunga tisu tu semua Sally setelkan.
Aku bayar bahan2. Ada la tolong gunting sikit2. Pastu aku datang KL.
Pagi tadi Sally cakap satu kaler dah setel. Kikiki. Bagus kawan aku sorang ni.


Daripada aku survey pasu bunga yang aku nak tu paling murah kat Thank Q ke ape nama kedai tu.
RM13 jer.
Aku tengok kedai lain semua mark up harga. Paling tinggi sampai 20++
Tak payah fikir banyak. Terus beli kat kedai memula tadi.


Dah siap setel barang semua dalam list, Akram suruh ushar2 baju pulak.
Dia cakap target sampai 6.30 petang. Kalau tak jumpa jugak terus shoot masjid jamek.
Bayangkan daripada tengah hari kitorang kat Nilai 3 tu. Dengan tak lunchnya. Breakfast je aku buat sandwich ayam.
Sally wassap aku tanya kat mana, aku cakap kat Nilai 3 lagi.
Dua jam lepas tu still kat sana lagi. Hahah! Gigih tak gigih kan.


Tapi Nilai 3 pon tak banyak sangat baju. Banyak kurung moden yang labuh2. Kaler pink pon tak banyak. Heran aku. Padehal aku rasa kalau aku tak carik kaler pink melambak pulak depan mata aku. Jubah ni aku jumpa kat salah satu kedai. Cantik. Sebab macam dress kan. Tapi Sally cakap aku tak sesuai pakai kaler2 gelap camni. Nampak macam gemuk. Aku pon rasa macam tu. Orang pakai kaler gelap la nampak kurus kan. Aku terbalik. Tapi aku cakap dengan Akram aku nak jugak beli satu standby. Mane tau kot2 kat Masjid jamek tak jumpa jugak baju, memang aku lenjan je lah jubah ni. Murah pon murah. Baru RM55. Kain swiss silk kot.



Aku tunjuk gambar ni kat kakak aku. Kakak aku cakap murah gila RM55. Siap suruh aku patah balik kedai ni die nak kirim satu. Hahaha! Sebab masa ni aku dah keluar dah. Tak beli lagi. Dah setel semua baru aku datang balik kedai ni. Beli kaler coklat dua dari kanan tu. Akak aku amik size M aku amik size S. Kaler yang sama. Boleh la tambah2 baju raya. Hahahaha! Baru bulan 1 dah pikir pasal raya.



Cantik tak? Sama macam baju hitam kat atas kan? Kedai ni antara deretan kedai belakang dan terakhir yang aku masuk. Kira kalau takde memang terus pergi Masjid Jamek. Tapi sayangnya kaler pink takde. Sobssss. Baju ni nampak macam dua lapis kan? Tapi sebenarnya baju dengan kain bersambung. Cuma baju tu boleh la angkat2 sikit. Bahagian atas sambung dengan kain bawah sekali. Yang ada kaler ni, biru, kaler apetah lagi. Sedih aku.



Tapi alhamdulillah kat kedai yang sama ni jugak aku jumpa baju tunang aku.
Kurung moden tapi tak labuh macam yang selalu jumpa.
Tak fully pink tapi still ada pink2 sikit.
Lace dua tingkat.
Aku wassap Sally. Dia cakap cun.
Aku suruh Akram pakai kemeja dia sekali. Suruh akak kedai amikkan gambar.
Tengok2 macam okey je. Terus bayar.


Harga baju atas ni dengan baju aku Rm200. Tapi Akram dapat tawar 140.
Okey lah daripada kat Shah Alam semua harga nak 250.
Padehal simple je. Kain lebih kurang sama je.


Baju tunang haruslah rahsia. Hahaha!
Naseb baik Akram jenis yang kaki sopink jugak. Takde lah rasa bersalah sangat hangkut dia.
Kekadang tu aku yang penat, Akram steady lagi.



kredit : mynameisztee.blogspot.com (google)


Balik tu pulak Akram tanya nak makan mana.
Laju aku jawab Wong Solo.
Pehhhhh kepuasan berganda.
Satu sebab kenapa aku suka sangat makan Wong Solo ni sebab dia bagi sayur terung berlado. Sedap nak mampos.
Pastu die ada satu sambal lain yang pedas2 manis sikit tu.
Ya Allah terliur balik dah aku ni.


Before pergi keje pagi tadi cecepat timbang berat sebab keje melantak je kat KL. Hahah!
Naseb baik tak naik sangat. Sebelum pergi 52.4kg.
Pagi tadi 53kg.
Aku akan pastikan at least hujung bulan ni berat aku jadi 50kg.
Doakan!


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, January 8, 2014

Sebenarnya...




Sebenarnya kan lepas aku duduk jauh dengan Akram, I mean Akram keje KLIA, aku keje kat Nusajaya, bulan pertama tu macam okey.
Tapi masuk bulan kedua rasa macam hari2 nak berperang.
Tambah2 lagi bila makin nak dekat bertunang ni.
Kadang2 aku rasa macam nak melarikan diri je pergi tempat yang orang tak boleh carik aku.
Pergi tempat baru, mulakan hidup baru & jumpa orang baru.
Masa tu mulalah berangan macam dalam drama tu kalau ada duit banyak kan best.
Boleh lari jauh sikit, pergi Ausie ke, UK ke US ke. Hahah!
Pastu berangan tengah baca buku depan tasik dikelilingi bunga2 yang sedang mekar.
Dengan burung2 lagi.
Tetibe ada sorang mamat hensem tegur kenapa duduk sensorang.
Kakakaka imaginasi nak tinggi kan. Pengaruh drama betul.


Tapi bagus jugak lah takde duit yang banyak.
At least mak pak aku pon takde lah pening kalau aku asyik nak lari je kan.
Boleh bikin malu keluarga.


Sebenarnya kitorang ni selalu je bergaduh pasal kerja.
Yelah Akram kan tak suka aku kerja jejauh dari dia.
Walaupon dulu Sepang dengan KL tu jauh la jugak tapi atleast kalau aku buat hal boleh la die start enjin kereta and datang rumah aku.
Kalau sekarang memang imposible la nak drive sampai JB kan.
And Akram ni suke fikir kalau aku duduk jauh nanti ada orang nak mengurat aku.
Pastu aku lupa kat dia.
Dia selalu tau berimaginasi aku ni cantik giler macam Fazura. Rasa nak lempang je.
Padehal takde pon orang nak ngurat aku ni. Alah kalau staff2 kat site nak ngurat pon takdenya boleh dipercayai. Dah kawen pon boleh berlagak single. Nehi!


Dan sebenarnya ramai yang tak tau yang aku dengan Akram guna panggilan aku-kau bila bercakap.
Sebab kitorang kan start dengan kawan sekolah yang baru jumpa balik.
So dah terbiasa sampai sekarang still guna kau-aku.
Kawan aku selalu marah aku sebab kau-aku ni macam kasar lagi2 kalau time bergaduh tu.
Memang kalau boleh nak mencarut kan.
Tapi setakat ni tak pernah la.


So haritu aku pon propose lah kat Akram untuk menukar panggilan (memang pompuan kan selalu pikir benda2 camni)

"Tanak cakap kau-aku lagi boleh tak lepas ni?"

"Habes nak cakap ape?"

"Emm kite cakap la saya-awak"

"Selain tu?"

"Yelah tanak takpe lah"

"Kan tanya selain tu"

"Entah mana tau"

"Cakap la baby-sayang"

"Geli laaaaaaaaaaaaaa. Kalau depan orang takkan nak cakap macam tu?"

"Alah takpe lah. Saya-awak macam budak2 je"

Hahahahhaa!


So start daripada tu mula lah prektis panggil baby-sayang.
Memula aku panggil Akram baby.
Akram panggil aku sayang.

Tetibe esoknya Akram cakap baby untuk lelaki macam geli lah pulak.
So dengan kuasa vetonya dia panggil aku baby pastu paksa aku panggil dia sayang.
Kakakaka. Macam nak pitam kan baca.

Tapi disebabkan dah terbiasa selama 4 tahun guna aku-kau, bila on phone je selalu tersasul.
Tapi bukan aku lah. Sebab aku gedik mana boleh tersasul. Kakaka.
Akram la yang selalu tersasulnya. Pastu aku sentap.
Pastu gaduh. Wakakaka. Gaduh pasal benda2 camni je pon.

Aku rasa aku perlu cas Akram rm10 la everytime dia tersasul.
Hmmm macam best je.


Luckily Akram jenis yang sangat cepat mengalah. Alhamdulillah.
Aku selalu nak menang.
Akram ni jenis yang marah tu memang marah.
Tapi dia bukan jenis yang ego tinggi sangat. Die selalu tak kisah kalau kene mengalah.
Tapi aku pon pernah lah jugak mengalah bukan tak pernah langsung.
Cuma boleh kira dengan jari lah. Hahah!

Tapi aku realize lah yang bila guna panggilan manja ni, tend untuk bergaduh macam kurang sikit.
Dan kalau gaduh pon macam takde lah nak teruk sangat.
Kalau guna kau-aku bila bergaduh memang tak payah cakap la. Rasa nak sembur je.


Mak aku pon pernah cakap yang dia bahasakan diri dia ibu kat kitorang sebab dia garang.
So bila kitorang panggil dia ibu, dia macam rasa lembut sikit la.
Hmmm memainkan peranan jugak panggilan ni kan.

Tapi aku dah cakap awal2 dengan Akram aku tanak panggil dia abang lepas kawen nanti.
Aku geli.
Wakakka.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, January 6, 2014

Waiting.




Alhamdulillah.
Tq for the wishes and dua.
Takde ape sangat pon masa majlis merisik tu.
Perbincangan orang tua dua belah pihak je. So that nanti masa tunang tak payah nak bincang lama2.


Plan asalnya family aku tanak majlis risik2 ni.
Nak terus sekali dengan majlis tunang. Senang.
Tapi disebabkan mak Akram cakap Pontian-Kota Tinggi ni takde lah jauh mana so dia nak datang jugak.
Saje jalan-jalan.
Dan sepatotnya majlis risik ni dibuat akhir bulan 11 kot. Tapi korang pon tau lah kan ape jadi pada adik Akram. So tangguh.


Dan kalau ikot aku sebenarnya aku malas nak tunang2 ni.
Tau je lahkan dugaan bertunang ni macam mana.
Ikot aku nak terus nikah je.
Tapi Akram cakap takpe lah tunang je lah kejap. Ok fine aku cakap tanak lama2.
Plan asal nak buat bulan 8 masa besday aku. Hihi.
Tapi Akram nak awalkan ke bulan 5. Pastu bulan 3 pulak sebab senang budak2 cuti sekolah.
Last2 makin awal. Raya cina ni (Eh terbagitau pulak. Kekeke)



Ni masa tunggu family Akram sampai. Apesal mata anak buah-buahan aku ni kecik2?? *Tak puas hati*



Before majlis risik tu mak aku tanya family Akram nak datang pukul berapa.
Sebab kalau datang tengah hari boleh la mak ayah aku masak untuk makan tengah hari sekali.
Kalau nak datang petang mak aku just sediakan kuih minum petang je.
Tapi ko tau lah Akram tu. Bab2 makan ni memang laju je.
So dorang datang tengah hari.
Lepas zuhur tu dorang singgah solat kat masjid kampung aku dulu sebab segan nak tumpang solat kat rumah.
So dorang sampai2 je terus lunch.


Akram bawak mak dia, kakak dia dengan abang ipar dia.
Mak ayah aku masak lauk kampung je. Kari ayam kampung, sayur campur, ulam-ulaman, dengan ayam goreng tepung.
Fuhhhhhhhhhhh tak sangka mak akram tambah nasi sampai tiga kali. Haha!
Senyum lebar mak aku.


So lepas makan aku lepak je la kat beranda belakang dengan Akram.
Memula Akram ajak jugak lepak depan dengar dorang berbincang tapi aku macam takkan nak dengar orang tua bincang kan?
Malu lah.
So lepak belakang je.
Dan Akram cakap awal2 yang mak dia nak bagi cincin je taknak sarung2.
So aku pon pasrah je lah. Hahahha!

Tapi aku memang pikir macam tu pon memula.
Orang datang merisik hantar cincin je lah kan?
Macam dalam drama tu.
Bila aku cakap dengan mak aku, dia jawab camni "Mana ada. Merisik tu sarung la cincin sekali. Dulu masa abang ko, akak yang sarung kan"
Okey.
Kawan aku cakap masa abang2 dia pon, mak dia sarung kan.
Aku macam alaaa risik je kot. Wateva.


Paksa anak buah amik gambar. Hahah! Pipi tu kalau tak macam simpan pau tak sah. Arghhhhh.


So dalam pukul 3 lebih kot dorang nak gerak dah sebab nak singgah rumah sedara kat Kulai.
Mak aku eksited gila bila dapat tau nama mak Akram Samiah, sama dengan nama arwah nenek belah mak aku.
Pastu nama arwah ayah Akram, Jamil lebih kurang nama ayah aku, Jamal.
Hahah!


Jari gemokkkkkkkkkkkkkkk. Stresssssssssssssssss. Cincin ni Akram yang pilih. Aku sebenarnya tak suka sangat cincin lebar2 ni. Tapi Akram cakap kalau lebar dia kecik sikit semua ringan2. Dia nak yang berat sikit. So layankan je lah. Duit dia kan.


So lebih kurang dalam 4 minggu before kitorang bertunang.
So far hantaran semua dah siap.
Just tinggal bahagian makanan je like coklat, buah, kek.
Oh plan asalnya aku dengan Akram nak bagi hantaran makanan je.
Sebab tunang je pon kan? Nikah kang nanti kite pulun la letak barang.
Tapi beselah bila deal dengan orang tua2 ni memang banyak komen.
Tak best la makanan je. Letak barang satu dua lah.
So nak taknak kene lah ikot. Padehal yang keluar duit kami jugak. Sobsss.


Well kalau korang nak kawen memang bersedia lah dengan campur tangan dari pelbagai pihak sehingga boleh mengakibatkan kecelaruan akal dan minda.
Yang penting sila lah buat mental preparation sebab aku pon kadang2 rasa stress gila.
Ini baru nak tunang. Kang kawen sok2 entah ape la gayanya.


Takpe Wana, U can do it!



okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal