Loading...

Thursday, August 28, 2014

Lelaki giler atas jalan raya.




Semalam aku balik keje awal. Bulan ni hampir setiap hari jugak lah aku balik pukul 7 lebih.
Sebab mengejarkan dateline.
Disebabkan semalam aku rasa otak aku macam tepu gila, so pukul 6 lebih aku dah balik.
Perut tak lapar tapi hati terasa2 macam nak makan. Tapi otak tak boleh berfikir nak makan ape.
Last2 singgah Mydin beli ais krim je. Haha!

Masa nak balik rumah tu aku drive la macam biasa.
Jalan dari Nusajaya ke Larkin ni macam hiway. Ada tiga lane.
So macam biasa aku drive la ikot lane tengah. Dalam 90-100km/h je.


Tiba2 sampai area bukit indah ada sebijik kereta ni. Dia duduk lane kiri.
Depan dia ada kereta lambat.
So dia nak masuk lane aku la.
Masalahnya dah la tak bagi signal pastu aku kan laju. Bila dia nak masuk lane aku dengan tak bagi signal aku bagi la lampu tinggi.
Selalunya bila aku bagi lampu tinggi samaada kereta tu akan masuk lane aku dengan laju or dia masuk balik lane dia tunggu aku lepas.


Tapi kereta semalam ni gila. Dengan takde signal dia masuk lane aku slow giler sampai aku kene brek. Pastu kalau terus masuk takpe. Ni ko bayangkan dia boleh pergi duduk tengah line antara lane kiri and lane tengah.
Dengan slownya.
Pastu aku bagi je la lampu tinggi lama2.
Aku malas nak tekan hon.


Pastu bila dia dah masuk lane aku pehhhh boleh pulak bawak slow 60-70km/j saje nak bakar aku.
Last2 aku malas nak layan aku masuk lane kanan.
Masa nak potong tu aku tengok la kereta tu. Lelaki. Dah la tak hensem. Buat salah boleh buat muka kerek pulak.

Yang tak boleh bla nya bila aku dah masuk lane kanan, eh dia konon nak pedajal aku la.
Dia masuk lane kanan jugak sambil pasang lampu tinggi.
Giler saiko kan?

Tapi yang kelakarnya disebabkan dia bawak lembab, ada kereta belakang dah high beam kat dia so nak taknak dia kene masuk balik lane tengah.
Kahkahkah.


Pastu aku terus je pecut laju balik rumah.
Selama ni kalau ada kereta bawak macam haram semua salahkan perempuan.
Zaman sekarang ni dah tak valid ok.
Lelaki pon kenkadang bawak kereta macam nak kene sumpah seranah.


Ish sampai sekarang aku terbayang lagi muka kerek mamat tu pandang aku bila aku toleh kat dia.
Nak muntah.





With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, August 22, 2014

Cara aku handle stress.




Masa raya haritu masa balik kampung ayah kat Pagoh adalah aku berbual-bual dengan makcik aku. Aku panggil dia Cik Ita. Isteri adik ayah aku. Die ni agak muda lagi. Umur sebenar aku tak tau. Tapi anak sulung dia baru Form six.
Ayah aku dah (Jap nak kira. Konghajo ek tak ingat umur ayah sendiri. Kikiki)
2014-1956 = 58.
Omaigod. Ayah aku dah nak masuk 60 series dah. Tetibe nak nangis.
Kenapa cepat sangatttttttttttttttttt T___T


So makcik aku tu baru awal 40-an la. Kira muda lah kan. Tetibe masa kitorang borak2 tu die bagitau die dah ada sakit berkaitan jantung dah. Dia cakap macam salur jantung dia tu menyempit. Kadang2 macam susah nak nafas.
Pastu makcik aku ni bagitau la puncanya sebab stress. Aku tak pernah tau pulak stress boleh jadik sampai effect jantung.

Kebetulan time tu mak su aku ada sekali kat situ. Die pon bagitau lah yang die pon selalu sangat stress. Mak Su aku cikgu. So die selalu stress dengan sistem pengurusan sekolah. Dia cakap kekadang bila stress tu sampai rasa nak muntah, rasa nak pitam.

Aku pernah lah jugak baca ada orang yang stress study sampai nak muntah. Stress keje sampai tengok keje je rasa nak muntah.
Aku selalu jugak apdet cakap stress2 macam nak muntah tapi sebenarnya takde lah aku nak muntah pon. Aku pon setakat ni tak pernah la rasa stress sampai nak muntah.
Aku ingatkan macam peribahasa gitu. Bagai stress nak termuntah. Haha! Sukati nak buat peribahasa sendiri kan. Giler jahil kan. Sekali rupanya memang ada simptom macam gitu.

Pastu Cik Ita aku cakap la ngan maksu aku better handle sikit stress tu. Sebab dia pon dulu sama macam tu. Tak dapat kawal stress sampai selalu sangat rasa nak muntah. Rasa nak pitam. Pastu sesak nafas. End up bila buat check up rupanya saluran jantung tu dah menyempit. Tapi aku tak tau la macam mana kaitan dia kan.

Kalau nak ikotkan keje aku ni memang hari2 aku stress. Tapi tak tau lah mungkin kelebihan aku ni, aku boleh cepat hilangkan stress tu. Mungkin jugak sebab perangai aku yang tak suka fikir sesuatu benda lama2. Hahah!

Hari selasa lepas kot memang aku sangat2 stress. Keje jangan cakap lah dah memang melambak dalam opis tu. Tambah pulak dengan tak cukop orang makin la aku stress.
Sampai balik keje je Akram call aku terus nangis dan tak mampu nak cakap pape dah. Haha. Pastu Akram cakap "Takpe2 kite mesej eh. Tak boleh cakap, mesej"
Pastu aku mesej dia sambil menjujur-jujur air mata jatuh. Bahaha.

Akram suruh aku duduk bawah shower lama2 bagi stress tu hilang (pengaruh drama melayu sangat. Kakaka)
Tapi masalahnya rumah sewa aku mana ada shower. Haha! Last2 aku cakap ngan die aku nak exercise. Dekat dua jam kot aku buat workout. Bukak laptop kuat2 pastu workout. Habes workout terus mandi. Fuhhhhhhhhhhhh rasa lega sangat.

Esoknya masuk opis terus boleh buat keje macam biasa sambil menyanyi2 riang gembira. Hahaha.

Itu kalau ko tak boleh solat la. Kalau boleh solat seeloknya amik wuduk pastu solat. Masa doa tu time tu la ko nak menangis mengadu. InshaAllah lepas tu memang lega yang amat.


Aku kalau stress memang aku kene nangis. Aku ni ape je yang tak nangis nya. Lapar pon aku nangis. Hahah! Akram dah paham sangat dah.

Lagi satu aku jenis kalau ada problem aku memang jenis malas nak pikir sangat.
Contoh problem aku dulu untuk memilih bridal.
Aku survey dua-tiga tempat pastu aku terus booking.
Malas aku nak serabutkan kepala aku. Hahaha!

Photographer pon sama. Aku guna khidmat kawan kakak aku.
Aku tengok gambar macam cantik je. Pastu pakej pon menarik terus booking.
Tak payah pikir lagi. Setel.
Now tinggal kad kawen je.

Bila aku balik kampung semua orang tanya camne persiapan.
Aku cakap camni "Entah ek. Tak tau lah nak buat ape lagi. Macam semua dah siap"
Bahahahah.


Sebenarnya banyak mak aku yang handle sebab dia tau anak dia jenis pemalas nak berfikir.
Semua benda nak senang je. Asalkan ada. Asalkan kawen. Kakakaka.

Kadang2 ada kelebihan jugak ek jadik perempuan simple dan pemalas ni.
Kahkah.

So jangan stress2 ye. Semua masalah boleh selesai. Apadehal. Kan?

bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal