Loading...

Tuesday, December 23, 2014

Wana + Akram : Nikah




Kalau ikotkan mak aku, dia nak aku nikah satu hari dengan majlis sanding.
Sebab senang satu hari je semua setel.
Tapi aku tanak. Hahaha!
Aku nak nikah sehari sebelum. Lepas tu aku request nak nikah kat rumah. Sebab aku rasa macam senang. Tak payah nak arrange transport pergi masjid lepas tu nak angkut2 hantaran bagai.
So mak aku ikot kan je lah.

Sabtu pagi tu baru kawan2 aku start datang. Kira orang yang wajib datang awal la.
Kalau tak datang awal boleh mendatangkan kemudaratan. Bahaha.
Didie duduk Johor je. Die wajib datang awal sebab nak pakaikan inai yang lukis2 tu.
Ajak pulak dari Bangi. Patot kamis malam lagi dia dah bertapa kat rumah aku. Tapi tak dapat cuti pulak.
Ajak datang membawa bunga2 segar dari Puchong disebabkan bunga2 segar kat area aku ni sangat mahal dan tak banyak choices.
So sabtu pagi pukul 630 pagi dia dah terpacak kat rumah aku.
Lagi satu, ajak bawak veil yang sally tolong beading sekali. Of course tu reason dia kene datang rumah aku awal. Kalau tak nikah tak berveil lah aku.

So pagi2 sabtu tu lepas breakfast aku dengan Ajak start buat final touch up untuk hantaran2 aku.
Untuk majlis nikah ni aku memang awal2 lagi nak buat hantaran sendiri.
Tapi sebenarnya bukan aku yang buat pon. Sally yang buat 85%. Hahaha!
Aku ngan Ajak buat lagi 15% touch up bunga segar je. Heheh!

Barang2 hantaran aku. Details pasal hantaran nanti aku cerita kat entry lain k.

Lepas zuhur, rombongan lelaki dah sampai kat kampung aku.
Mak aku bookingkan homestay kat area masjid.
Tapi bukan lah homestay sangat pon. Aku rasa kalau aku bukak homestay kat kampung aku ni mesti laku giler. Cewah.
Yelah yang konon2 homestay kat tempat aku ni semua ala2 hostel je. Sabit tempat tido, tukar baju, mandi, solat & rehat.
Bukan macam betul2 homestay yang boleh masak, ada tv segala tu.
Tapi nak buat camne kan dah tu je yang hado. Belasah je lah.

Disebabkan dua2 belah pihak, hantaran aku yang buat maka sebelum mula majlis, Akram datang rumah aku amik hantaran. Boleh gitu? Hahaha!
Dah tu aku tanya Akram masa dia balik Johor nak amik hantaran sekali ke tak.
Dia cakap tak payah. Nanti beberapa jam sebelum majlis dia singgah rumah amik hantaran dia.
So aku pon okey je lah.

Kalau ikotkan aku tanya bridal, mak andam sampai rumah aku lepas zuhur. Tapiiiiiiiiii harammmm. Maka segala drama pon bermulalah. Ish kalau boleh aku memang tanak ingat dah tapi nak buat camna kan. Details pasal bridal pon nanti aku cerita kat entry lain. Memang sangat tak puas hati.
Ni aku cerita pasal mak andam dulu.

Dari lepas zuhur membawak ke pukul 3 petang mak andam tak sampai2. Ko tak hangen?
Tapi tak tau lah time tu kenapa aku macam bertabah giler. Kebiasaannya kalau orang buat taik dengan aku, aku dah terjerit2 depan muka dia dah.
Tapi maybe dari awal aku dah redha dan pasrah sebab salah pilih bridal kan. So aku macam pasrah je la weh. Marah memang marah tapi nak mengamuk tu macam dah takde rasa.
Dah la tiba2 ada kawan mak aku tetibe bagi feedback negatif pasal bridal tu.
Lagi lah dia dah bayar banyak kat bridal tu last minit dia kehensel sebab servis tak puas hati. Last minit jugak carik bridal lain. Sobsss.

So lepas pukul dua lebih tu aku dok la kol2 mak andam ni tanya dia kat mana semua. Nikah lepas asar weh. Pukul 4.30 petang. Giler apa kol 3 tak datang lagi T___T
Yang si mak andamnya asyik dok cakap on the way. Dah la time tu hujan. Ada one time aku kol boleh MUA cakap tengah jem. Nak menipu pon tak beragak. Selama 26 tahun aku hidup takdanya nak jem hari minggu biasa kalau bukan cuti apa2.
Bila aku cakap dengan nada tinggi "Haaa jem!! Jem kat mana?"
Tau pulak nak jawab "EH bukan jem. Slow je. HUjan la tak nampak"

Pukul 330 petang aku kol lagi dia cakap dah nak sampai dah. Dah dekat dah. Aku macam lega la.
Sekali tak sampai lagi jugak.
Last aku cakap kalau lambat sangat aku nak mekap sendiri.
Aku bagi masa sampai pukul 4 petang je kalau tak memang aku mekap sendiri.
Yang si Ajak dah stand by dah nak mekapkan aku. Bila aku cakap nak mekap sendiri boleh dia cakap tak payah datang la macam tu. Ya Allah tak tau la dia tu manusia species apa. Takda perasaan ke apa tah. Aku cakap aku dah bayar dah. Nak tanak dia kene la datang jugak.

Bila aku kol lagi tanya betul2 MUA gerak pukul berapa, dia cakap pukul 3 petang.
Lepas tu asyik je lah cakap "Nikah 430 kan? Sempat mekap sempat"
Time ni aku dah mengucap panjang dah. Aku cakap dah tau hujan kenapa tak gerak awal. Nak datang rumah aku dah jalan satu lane. Kalau ada lori memang slow. Tambah hujan lagi. Dengan aku nak pakai shawl lagi. T___T MUA asyik cakap sempat2. Lepas tu bagi alasan bukan sengaja nak lambat. Kereta rosak la nak kene betulkan dulu la. Macam-macam.

Hampir nak menangis jugak lah aku. Kakak aku dah suruh sabar bebanyak. Bawak mengucap. Huhuhu. Tapi memang time tu tak tau lah. Kesabaran aku still ada lagi. Boleh kawal diri lagi.
Cuma lepas tu aku bagi Ajak yang pegang hp aku. Tanak dah aku kol2 lagi MUA tu. Ajak je yang call and jawab.

Paling sakit hati dia dah tau pukul 4 lebih dia tak boleh sampai boleh dia miskol aku.
Ya MISCALL! Giler takde duit ke apa tah pompuan tu. Haha!
Dengan baiknya aku call la balik. Tau dia cakap apa "Eh tadi cakap boleh mekap sendiri kan? Mekap la dulu. Takot tak sempat"
Haaaaa tau pon kau kan. Masa ni tak tau lah aku nak cakap apa. Aku terus pandang Ajak & Didie sambil buat muka "Dengan rela hatinya aku bagi korang mekapkan aku"

Time tu rasa bersyukur gila kawan2 ada kat sebelah. Dan kawan2 yang boleh diharap. Bahahaha.
Ajak memang pernah masuk kelas mekap ape ke benda tah.
Didie tu memang sejak azali lagi dia suka main dengan barang2 mekap ni. Nampak je macam kakak sado (wakakaka) tapi suke mengait lah, jahit la, masak lah. Ekekeke.

Bila aku dah siap mekap baru MUA sampai. 4.30 lebih jugak. Siap sesat lagi. Tulah dari awal tanak call aku kan.
Siap cakap "Eh majlis tak mula lagi pon"
Habes dia ingat kalau tak mula lagi sempat la dia nak mekapkan aku semua? =__=
Tapi time tu aku memang senyap je. Sebab bila aku dah start cakap kang aku rasa terbalik rumah aku.
Silap2 pak imam balik rumah semula sebab aku dah bertukar jadik The Hulk. Kakaka.
MUA siap offer "EH nak touch up2 sikit tak?"
Aku buat bodo je. Ajak cakap kitorang mintak lelaki sampai lambat sikit sebab mekap ni la.

Pastu MUA nak sentap.
Siap cakap "Kalau camni kitorang balik je la. Macam dah tak best je"
Ewah2 sedap beno mulut kau bercakap kan. Masa ni aku hot balik dah. Baik2 aku dah okey kan.
Aku cakap "Saya dah bayar servis k. Pasal apa pulak nak balik?"
Ape tah lagi aku cakap. Malas dah nak ingat. T___T

Luckily aku tak bayar habes lagi servis bridal.

Tapi ape pon sempat lah jugak Ajak & Didie mekap kan aku before majlis start. Dalam 4.50 petang kot rombongan pengantin lelaki sampai. Lepas tu aku dipanggil keluar bilik :)


Naseb baik mekap nikah ni simple je. Asalkan nampak sweet dan dapat menutup cela2 di wajah dah la kan. Alah kalau orang cantik comel tak mekap pon nampak comel jugak. Eh?


Mula2 pak imam tanya nama semua. Lepas tu tanya aku betul ke nak kawen dengan Akram. Pak imam siap cakap "Mana tau semalam rasa lain harini tukar lain" Hahaha! Pastu aku saje je lah diam dalam 5 saat buat2 ala2 berfikir sambil saspen sebelum cakap setuju. Kahkah.


Disebabkan dah cakap setuju kene lah sign borang2 yang super banyak ni. Serius banyak giler. Naik kejang tangan. Bila dah sampai muka surat belakang ingat dah siap sekali pak imam cakap eh belum lagi. Ada lagi. zzzzz. Dalam hati berkata nasib baik nak kawen. Bahaha.


Turn Cik Jamal pulak sign form


Disebabkan ayah tak yakin nak nikah kan aku, maka tugas menikah diambil alih oleh pak imam. So ni tengah baca yang penyerahan tugas tu. Masa ni ayah aku boleh buat lawak tak kelakar pulak. Kan mak ayah aku ni memang payah nak sebut nama Akram kan. Masa ni ayah aku boleh sebut Muhammad Akram. Pastu aku betulkan la cakap Nor. Ayah aku sebut pulak Muhammad Nor Akram. Bahaha! Last2 naseb baik betul.


Seriously aku tak rasa neves langsung masa nak nikah ni. Hahaha! Tak tau lah apesal. Time ni pak imam tengah terangkan la sikit2 pasal tugas2 suami ni. Apa yang boleh apa yang tak boleh. Pasal talak semua tu.


Dan dengan sekali lafaz akhirnya penantian aku berakhir. Hahahah! 5 tahun wei aku tunggu Akram. Yang penting Akram jawab lafaz cool and steady. Takde test2 dengan imam. Sekali lancar je. Sebab aku cakap kalau lebih tiga kali tido luar. Wakakaka.


Untuk batalkan air sembahyang, aku nak gelang je. Sebab dah ada dua cincin masa risik dan tunang. Aku bukan jenis pakai cincin sangat. Dapat gelang ni baru lah aku pakai tak tanggal2 lagi. Cincin memang kalau keluar jalan je aku pakai. Aku rimas sikit. Tapi aku dah cakap awal2 dengan Akram kalau die kaya nanti aku mintak cincin berlian satu. Ahaha.


Dah dapat mas kahwen dengan gelang tu kita baca lah lafaz terima maskahwen. Akram bagi mas kahwen RM88. Sempena aku lahir tahun 88. Gittew.


Lepas tu Pak Imam cakap boleh la salam2 cium2 bagi cameraman amik gambar. Bahahaha!


Bacaan lafaz tanggungjawab ayah, ibu, suami dan isteri.

Kat tempat lain aku tak pasti. Tapi setahu aku kat kampung aku Kota Tinggi ni kebanyakannya still baca lagi text ni.
Tak ingat sequence dia tapi ibu, ayah, suami, isteri kene baca sorang satu.
Paling kemuncak masa nak baca antara ibu dan anak.
Mak aku dah la ratu air mata peringkat antarabangsa. Menurun pulak kat aku kan.
Sudahnya mak aku baca perkataan pertama lagi dah menangis. Haha!

Bila sampai turn aku apa lagi. Baca sambil teresak-esak. Macam cikgu yang super garang marah murid lepas tu suruh baca buku tu. Haha! Kelakar betul kalau ingat balik.

Sampai merah2 hidung aku sebab nangis. Hahah! Ni lah Ajak.


Dengan Ajak dan Didie. I Love you two. Thank you so much sebab ada time2 genting dan menyelamatkan keadaan. Heheh. Muah2 :P

Thank you Fara & husband datang dari jauh. Baru kau tau kan jauhnya masa aku nak pergi segamat dulu. Hahahah! Tapi apesal takde gambar ko dengan aku ha. Ish.


Ni adik2 Akram dengan kazen dia. :D Yang dua dari kanan tu lah yang sekali majlis dengan aku & Akram sabtu ni. 


Last, my family. :)

Kalau takda family aku, tak tau lah apa nak jadi kat majlis aku. Haha!
Rasanya 80% persiapan majlis mak ayah aku yang uruskan. Nak harapkan aku memang kompom lagi dua tahun pon belum tentu siap.
Mak aku uruskan daripada khemah kenduri, makanan, karaoke, meja2 balai, bunga telur, goodies bag yang 2000 lebih tu, orang rewang, eh banyak lah. Aku cuma uruskan bridal, photographer, goodies bag sikit2, hantaran. Tu pon bridal buat taik. Haihhh pemalas betul aku ni. Huhuhu.

Kakak aku jahit semua baju kurung untuk perempuan pakai.
Baju lelaki tu aku beli kat Sogo. Susah betul nak dapat yang sama corak banyak. Kalau ada yang cantik mesti takde size lah tak cukop lah. So belasah je apa yang ada.


Aku jumpa gambar ni dalam group whatsapp family besar. Kemain lagi mak ayah aku berposing just married gittew. Aku dengan Akram pon takde gambar macam ni. Haha!

Anak sedara & kazen2 belah mak aku.


Gambar2 ni je yang ada dalam henpon aku.
Yang lain tunggu gambar official je lah.

Lepas gambar2 aku dengan Akram mengketedarah siap2. Ayah aku masak sup dengan tomyam. Kesian Akram dia pon kebulur. Hahaha! Pastu kitorang prepair untuk malam berinai pulak. Okey tu entry lain. Penat dah.

bye!




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, December 22, 2014

Memang dugaan bertunang tu sangat kuat.




Sebenarnya aku tengah mengarang entry nikah aku.
Tapi aku nak cerita pengalaman aku masa tunang and lepas kawen.
Sebab aku rasa memang sangat2 lah terkesan di hati. Cewahh.

Pagi tadi aku cakap dengan Akram "Syg, masa tunang dulu kan by asyik je lah nak marah. Tak tau kenapa. Padehal benda kecik je. Tapi hati by ni memang mendidih je sentiasa. Tu yang syg call pon by nak marah"

Pastu Akram cakap "Memang lah. Kak Ija pon cakap benda yang sama. Biasa lah syaitan nak halang manusia bina masjid. Hasutan semua tu"

"Tapi betul lah syg, lepas kawen ni by tak pernah lagi marah2 kan? Walaupon syg selalu tanya soalan yang sama ulang2. Hihihi." kata aku.


Tapi seriously lepas kawen hati aku macam lebih tenang. Susah sangat aku nak marah2.
Alhamdulillah harap2 sampai bila2 lah perangai baran aku tu pergi.

Masa aku bertunang dengan Akram aku memang selalu nak marah.
Aku memang tak suka Akram tanya aku banyak2 kali benda yang aku dah bagitau. So aku akan mengamuk. Itu satu.
Paling dasyat lagi bila Akram call aku pon aku boleh marah.
Kalau ko jadi Akram ko tension tak?
Akram jadi bengang sebab call pon kene marah. Apatah lagi masa whatsapp. Lagi banyak benda yang aku nak marah.

Masa tu aku tak tau kenapa. Tapi hati aku memang rasa nak marah je. Apa benda yang Akram buat semua tak kene kat mata aku. Pendek kata semua benda yang Akram buat aku jadi benci.
Kadang2 sampai aku terfikir "Eh kenapa aku selalu sangat nak marah Akram. Die ni bukan jodoh aku ke?"
Sebab aku pernah baca buku yang solat istikharah ni bukan datang dalam mimpi je. Kadang2 die datang dengan pelbagai cara. Salah satu nya kita akan rasa tak selesa dengan orang tu.
So aku pikir yang entah2 aku dah buat pilihan yang salah.

Sampai satu tahap Akram cakap dia kecik hati dengan aku.
Dia rasa diri dia macam tak berguna sebab asyik je kene marah dengan aku. Dia cakap tak guna dia jadi lelaki macam tu.

Kadang2 tu tak gaduh pon. Takde apa2 yang boleh buat gaduh. Tapi bila tetibe Akram call aku jadi emosi. Aku cakap nak marah2. Dalam hati aku cakap eh ko ni nak call tak boleh ke nak bagitau dulu. Sibuk la. Padehal selama ni tak pernah Akram mesej dlu bagitau nak call. Dan aku okey je.
Lepas tu aku selalu rasa Akram tak paham aku. Tak boleh nak baca hati aku. Hahaha!
Padehal memang aku yang bermasalah.

Dan paling worst sekali kitorang pernah tu nak cancel tunang ni. Padahal time tu berapa bulan je nak kawen dah.
Tapi luckily Akram berjaya menahan hasutan syaitan dengan lebih kuat. Kakaka!
Nak harapkan aku memang failed.
Aku siap cakap dengan Akram lagi aku kawen ngan dia pon sebab parents aku. Sebab 90% persiapan dah siap. Takkan nak kecewakan parents kan.

Yup sampai macam tu sekali.
T____T

Lepas kawen ni kalau nak ikotkan selalu je Akram tanya aku banyak2 kali jugak.
Sampai haritu Akram cakap takut nak tanya aku lagi sebab takut aku marah. Padahal sikit pon aku takde rasa nak marah. Rasanya dah nak dekat sebulan kawen ni aku belum marah2 lagi walaupon masa datang bulan. Alhamdulillah.

Memang betul orang cakap. Dugaan bertunang tu sangat kuat Allah je yang tau macam mana perasaan nya. Syaitan tu memang sentiasa nak menhalang manusia mendirikan masjid dengan apa cara sekalipon.


Alhamdulillah kitorang dah selamat. Dugaan suami isteri pulak lepas ni. Harapnya kitorang boleh handle. Gittew.


Rasanya semua orang tau kot aku dengan Akram long distance husband and wife sekarang.
Projek aku tak habes lagi kat Johor. Akram kat KLIA.
So wiken je lah jumpa.

Selalu jugak lah aku baca yang suami isteri ni kene selalu mintak maaf. Sebelum tidur kene mintak maaf. Jangan tidur dengan perasaan marah, tak baik.

So satu hari tu before tido aku mesej la Akram cakap aku mintak maaf.
Yang Akram ni kalau aku mesej pelik2 je mulalah ingat aku nak mati lah ape lah. Hahaha.



So aku cakap dengan Akram. Lepas ni sebelum tido kene mintak maaf dulu. Tak kisah la gaduh macam mana pon :D



So macam ni lah rutin kehidupan kitorang sebelum tido. Hahah! Kalau jauh boleh whatsapp je lah. Kalau Akram dah tertido dulu aku Whatsapp jugak mintak maaf.
Kadang2 Akram yang mintak maaf dulu.
Kalau macam Weekend tu aku mintak maaf jugak depan2. Salam cium tangan gittew. HAhaha!

Baru sebulan kan. Hopefully sampai bila2 pon akan begini jugak.
Haritu aku tanya Akram "Kalau bby asyik je nak marah2, syg carik lain tak"
Akram cakap "InshaAllah tak"
Cewahhhhhhhhhhhhh sekarang boleh la kan. Kite tengok 10 tahun lagi nanti. Hahahaha
Tapi InshaAllah aku memang hari2 doa semoga aku boleh kawal marah.

So far okey. InshaAllah Allah akan selalu tolong hambanya.

So untuk kawan2 yang nak mendirikan masjid tu harap banyak2 kan bersabar.
Kalau memang rasa nak marah sangat2, amik wudhuk terus solat.
Good luck!


bye!



With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, December 9, 2014

Review : Kad Kahwen Wana & Akram dari LH CREATIVE CONCEPT JALAN BRUNEI




Disebabkan entry kad kahwen macam simple je so kita start dengan kad kahwen dulu.

LH Creative concept ni ada tiga cawangan tak silap aku.
Satu kat jalan brunei, satu kat jalan pudu, lagi satu kat pertama complex.
Aku buat kat jalan brunei sebab dah tersampai area sana dulu.

Untuk kad kahwen ni aku cakap awal2. Kalau korang mementingkan layanan yang superb dan tak kisah keluarkan modal lebih untuk kad kahwen, aku tak recommend langsung tempat ni. Sebab korang boleh carik tempat yang lagi better.
Seriously.
Tapi kalau ko kedekut nak keluarkan bajet kad kahwen macam aku (HAHAHA!) dan dengan rela hati ko sanggup nak terima poor servis dari dorang, silakan.
Ini aku bagitau awal2 la ya.

Awal2 dulu masa stage planning2 kad kahwen dulu memang lah ada berangan nak kad kahwen yang macam mana. Konon2 nak buat ala2 tiket kapal terbang la, passport la itu lah ini lah.
Tapi bila survey2 market rasa macam mak oi mahalnya kad kahwen sekarang.
Kebanyakan tempat yang aku survey online untuk harga range 20 sen - 30sen semua bagi kad jenis poskad (sekeping depan belakang)
Kalau kad yang jenis lipat kebanyakan harga 30sen - 50sen. Mahal mahal~~ hahaha!

So aku ingatkan semua tempat harga pon lebih kurang je macam tu. So aku cakap dengan Akram buat je lah yang sekeping tu. Buat lah simple2 kan. Belah aku buat sebelah belah dia guna bahagian belakang.
Akram pon okey je lah.
Dan mula2 aku dah nak buat dengan kawan kepada kawan aku dah. Sebab tengok pakej dia macam okey je. Tapi Akram cakap nak tengok kat pudu dulu sebab katanya kat pudu banyak kedai printing.
Even abang ipar dia punya kawan pon guna printing kat area pudu. So kami beranggapan kalau direct pergi pudu boleh la dapat harga lagi murah kan.<


Jadinya ke pudu lah kami. Jalan punya jalan terjumpa LH Creative kat jalan brunei ni dulu. So kitorang terus lah masuk.


Tapi rasa macam sedih la jugak sebab bila masuk kedai je takde orang nak layan. Hahaha!
Kitorang macam terpinga-pinga lah jugak. Camne nak order ni. Nak kene jalan2 tengok kad dulu ke?
Ke nak duduk dulu.
Serius time tu ada lah dua tiga staff tapi semua duduk kat meja buat apa entah.
Time kitorang masuk tu ada lah jugak satu kapel lain dalam tu.

So kitorang pon buat2 lah tengok kad dulu.
Aku tengok yang bahagian sekeping je sebab nak paling murah kan. Hahaha!

Tak lama lepas tu baru lah ada orang layan.
Tapi aku tak berkenan sangat dengan cara layanan tu. Sebab jenis yang kita tunjuk kad pastu tanya ni berapa? Pastu tunjuk kad lain tanya ni berapa?
Aku ni konon lah macam dorang boleh suggest kita amik kad apa dengan budget yang kita ada tu.
Nehi.

Lepas tu semua kad yang under budget kitorang semua jenis kad sekeping.
So aku pon ada lah minat kat satu kad ni. Dah macam kompom nak pilih la kan.
Sekali tetibe Akram jumpa kad lain yang jenis lipat lagi better dengan harga still dalam budget kitorang. Aku time tu rasa macam adoi sejenis servis apakah ini? Hahaha! Kalau kitorang tak jumpa kad tu mungkin takkan ada staff yang rekomen kad jenis macam tu. Tengok dalam web dorang kad pattern tu takda publish pon.
Mungkin dorang dah pemes kot. Anak datuk menteri pon buat kad kahwen kat sini weh.
So dia macam "Okey ko nak buat kat sini buat. Ko tanak silalah carik tempat lain" Gittew.




So inilah kad kahwen kitorang. Untuk 2000 keping kitorang dapat harga Rm500. Jatuh satu kad 25 sen. Tapi sebab belah depan tu kitorang mintak guna hot stamping, so kene tambah RM50. So jatuh satu kad dalam 27 sen gitu.
Masa mula2 tu kitorang tak booking dulu sebab nak pikir dulu.
Bila pikir2 balik macam murah je kan. Sebab kawan akak aku yang buat servis kad kahwen pon tak boleh nak bagi harga macam tu untuk 2000 keping kad. So kitorang proceed.
Lagipon kat sampul pon boleh pilih design kan. Tu yang menarik jugak tu.

The next weeknya kitorang datang booking.
Bayar deposit Rm50. Isi borang dan details pengantin dengan majlis sekali.
Akram dah bawak siap2 peta rumah dia. Aku tak bawak lagi.
So aku cakap nanti aku emelkan peta rumah aku sekali dengan rumah Akram.
SO okey je.

9.9.2014

Aku emel dorang peta rumah aku dengan Akram.

18.9.2014

Aku terima draft pertama.
Sangat banyak kesalahan. Tak tau lah dorang ni tak semak ke apa masa taip tu.
Rasa macam dorang taip2 pastu send kat aku.

22.9.2014 & 23.9.2014

Aku emel dorang balik pembetulan.
So esoknya dorang emel balik second draft.
Aku check2 macam dah betul semua then aku terus emel balik.
Lepas tu aku buat payment 50% dari jumlah semua bila draft dah okey. Bank in saje. Resit tu emelkan.




Draft macam ni je ye. Black and white. So silalah pilih kaler betul2. Dorang memang ada bagi kaler kod. Tapi takde contoh kad.
So kitorang macam berani mati je lah pilih kaler tu.
Naseb baik okey.

24.9.2014

Dorang dah terima emel aku dan bagitau printing 10 hari bekerja tak termasuk sabtu ahad dan cuti umum.

Actually untuk harga RM550 ni kitorang dapat free dua bunting dengan dua guest book.
Tapi guest book dia aku bagi kat adik ipar aku sebab sangat lah nipis dua muka surat je kot. Haha!
Bunting tu aku tukar satu pada banner.
Dan disebabkan aku takda gambar untuk bunting & banner, so dorang cakap paling lewat boleh bagi tiga minggu before majlis. So okey lah.
Aku proceed dengan kad dulu.

29.9.2014

Aku email kan pada dorang gambar untuk bunting dan banner.


30.9.2014

Aku emel pada dorang design yang aku nak. So ok dah lepas tu.
Nanti boleh collect sekali dengan kad.

21.10.2014

Kilang kol aku bagitau kad dah boleh collect (18 hari jugak siap-Lambat!)
Tapi aku tak kisah sebab still ada masa.
So dorang tanya nak collect bila sebab kilang nak hantar kad kat kedai tu.
Aku cakap nak collect sabtu tu 25.10.14 sebab time tu aku memang plan nak pegi KL.
Dorang pon okey je.

Tapiiiiiiiiiiiiiiii.................

25.10.2014

Aku datang dengan eksitednya nak collect kad sekali dorang check2 kad aku takde kat kedai tu.
Lepas tu bagitau kilang dah tutup. Kene datang esoknya. Sebab bos dorang pon dah otw balik. Ewah senang giler bercakap macamkan dekat kan nak pegi kedai dia tu.
Aku dah start nak marah dah. Tapi Akram cool lagi sebab yang kerek tu yang duduk kat meja tu. Maybe designer kot. Dengan tak cakap sorry. Cakap dengan nada kerek seriously.
Naseb baik ada sorang staff nama Zura yang ok sikit. Dia pon macam serba salah jugak ngan kitorang. Tapi sebab maybe dia junior so dia kene lah tanya 'kakak' senior kan.

So aku duduk senyap je kat belakang sikit sambil buat muka tak puas hati.
Aku cakap kilang dah kol hari selasa. Dia cakap nak hantar kat kedai sebab aku nak collect sabtu.
Tetibe aku pulak yang salah sebab nak bagitau kedai dulu.
Padehal dulu dalam emel kalau kad dah siap memang kilang yang akan kol. Pastu kilang hantar kat kedai. Blergghhhh.

So designer tu dok kol sapa tah. Last2 dia cakap kene tunggu dua tiga jam sebab bos dia patah balik pergi kilang.
Aku cakap ngan Akram nak tunggu. Takde keje nak ulang2 alik masuk area pudu semata2 benda kecik yang bukan salah kitorang ni.
So kitorang lepak dulu kedai mamak depan tu.
Untuk menghilang kan rasa marah aku terpaksa order ayam goreng satu. Ahahahah!

Dalam sejam lepas tu kot, orang kedai kol cakap kad dah ready.
Senang je pon. Tak lama pon aku tengok. Dok malas nak layan masa aku datang tadi.
Lepas bayar balance terus chow. Tak kosser nak berlama-lamaan kat sana. Hahah!

Aku memang ada baca jugak yang staff kat jalan brunei ni tak friendly. Bloggers suggest pergi jalan pudu. Tapi sebab Akram malas nak kesana maka bertabah lah. Haha!

Rupanya kawan aku yang buat kat showroom pertama komplex pon dapat bad servis.
Dorang buat kad lebih kurang aku jugak sebab aku yang rekomen murah. Hahaha!
Kad boleh pilih nak kaler putih or cream.
Kawan aku pilih kaler krim tapi bila siap dapat kaler putih.
Bertabahlah.



Macam ni lah hot stamping. Nampak lah eksklusif sikit walaupon murah. Wakakaka



Kad kahwen kene lipat sendiri ye. Haha!
Syamilah tu adik Akram. Untuk belah lelaki pengantin dua. So aku buat lah sekali nama dorang.
Baik kan aku? Ekekeke.


Ni untuk bunting dan banner.
Yang betul2 punya macam takde dalam henpon aku pulak.

So kepada bakal pengantin I wish uols a very gud luck on your preparation. Tabahkan hati dan kuatkan iman. Wah gittew.
Macam aku cakap memula tadi terpulang lah pada korang nak decide okey ke tak okey tempat ni.
Tapi pada aku tempat ni memang antara termurah aku pernah survey.
Cuma poor services tu emmmm kalau korang jenis cepat marah tak payah kot datang sini.

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, December 5, 2014

29 November 2014 : Dengan rasminya menjadi isteri tersayang kepada Akram





Alhamdulillah Ya Allah.
29/11/2014. Dengan sekali lafaz akhirnya aku jadi isteri Akram yang sah. Yahuuuu. Ekekeke.
Akram cool giler okey jawab lafaz nikah. Slow and steady. Takde testing2. Camni la laki aku. Ekeke.
Perasaan jadi isteri? Emmmm macam sama je. Boleh tak? :P
Maybe sebab kitorang still duduk jauh kot. So aku tak rasa lagi perbezaannya.
Yelah duduk sendiri2. Dari zaman bujang lagi memang aku kalau pergi mana2 aku akan bagitau Akram.

Dah bangun tido, nak tido, nak mandi, nak makan, nak pergi keje, buat keje, nak pergi beli barang, nak pergi giant, nak pergi mydin, hatta nak berak pon aku bagitau Akram. kakaka. Sebab kang kalau die kol aku tak angkat kang merajuk pulak. Sebab tu kene bagitau.
So disebabkan benda2 gini memang kitorang dah prektis awal, cewahh, bila dah kawen benda tu jadi kebiasaan dah. Takde yang berubah.

Kadang2 rasa janggal tu ada la jugak. Yelah benda macam sekelip mata eh dah jadik isteri ke?
Betul ke ni dah ada laki? Hahahaha! Rasa macam susah nak terima hakikat. Tambah pulak kawan2 baik semua single lagik. Jadinya aku pon feeling2 tempias single lah jugak kan. Kekeke

Masa kat rumah aku haritu lepas habes majlis ada lah jiran2 datang rumah nak bukak balai.
Lepas habes bukak balai tu aku nak pergi dapur makan sebab tak makan lagi.
Jiran aku cakap "Haaa layan la lakinya tu. Sendukkan nasi, amikkan lauk blablabla"
Pastu mak aku menyampuk "Dia ni memang malas nak layan laki"
Tak boleh bla mak aku ni. Hahahah.
"Ni kat rumah mak boleh la nak manja2 mak masak blablabla nanti dah duduk sendiri kene pandai2 blablabla"

Aku tersengih-sengih.
Akram ni jenis semua benda dia suka buat sendiri.
Kadang2 aku nak buatkan air panas nanti dia nak buat sendiri pulak.
Lepas tu orang nampak aku giler pemalas suruh laki buat keje sendiri.
Padahal laki aku yang terlebih rajin.
Haha!

So nanti lah kalau ada rezeki duduk sama2 nanti boleh lah aku prektis jadik isteri solehah.
Gittew.
As for now bagi lah can aku feeling2 single lagi. Ekekeke.

Sekarang memang rasa lega sangat amat bila dah selesai majlis nikah and sanding belah perempuan.
Tinggal majlis resepsi belah lelaki je. 27/12 ni.
Tak sabar nak habes semua lepas tu nak sopink sakan. Tak kira! Hahahah!

Orang cakap bila dah habes majlis kahwen nanti mesti rindu nak buat persiapan lagi. Tapi bagi aku, takde makna aku nak rindu2. Serabut okey pikir pasal kawen. Ke aku ni tak normal? Hahaha!
Serius, kalau boleh memang aku taknak dah handle majlis kawen lagi. Pening.
Tapi kalau adik aku kawen nanti, aku nak handle candy buffet je. OMG antara banyak2 benda kawen ni candy buffet je aku paling eksited. Nampak tak disitu.
Yang lain aku macam tak heran sangat pon. :P

So gambar pada aku tak banyak sangat. Gambar semua pada OP.
Rajin2 nanti aku apdet la sikit2 ya.
Emmmm nak apdet mana dulu eh?

Majlis Nikah.
Majlis khatam quran & berinai.
Majlis sanding & bunga tangan.
Guest book, candy buffet & photobooth.
Baju nikah & veil nikah.
Bridal (Sooooooooooo not recomended)
Official Photographer.
Diy mini pelamin.
Diy hantaran lelaki & perempuan.
Gambar pre wedding & photo canvas.
Kad kahwen.
Goodies bag & yassin custom made.

Eh macam banyak pulak.
Tetibe macam pening.
Tetibe macam malas.
Haha!

So sekarang dah ada tarikh anniversary. Yahuuuu.
Orang tak pernah celebrate anibersery camni ler.
Tak kapel kan katenya. Haha! Okey dah boleh plan nak celebrate anniversary kat mana.
Ekekeke over giler pompuan ni :P

okbai.








With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal