Loading...

Tuesday, February 24, 2015

Bubur Nasi Sentosa JB @ Pandan Uptown




Raya Cina kali ni Akram amik cuti seminggu start Khamis lepas sampai Rabu esok.
Sebab Jumaat sabtu ahad lepas ada family day belah arwah ayah Akram kat Desaru.
So nak balik ahad takut penat sangat, amik la cuti Isnin tu.
Rabu pulak dia nak ikot hantar mak dia ke KLIA sebab nak pegi umrah so nak cuti lagi. Alang2 isnin and rabu dah cuti sekali la cuti selasa tu.
Aku pulak Isnin memang dah start keje. So plan asalnya Akram nak balik sana Isnin malam.
Tiba2 masa dia hantar aku pergi keje dia cakap camni "Bby nak ayg balik Isnin malam ke pagi selasa?"

Aku cakap "Tak payah la nak tanya2. Cakap je lah nak balik selasa pagi tu"
Hahaha!

So Isnin malam tu dia tido JB dulu. Sebab takda nak buat apa malam tu, aku ajak pergi makan bubur sentosa yang femes tu.
Aku pon pernah makan sekali je itupon member bawak masa puasa tahun lepas.
Akram memang tak pernah try. So aku bawak la.

Actually nama dia bukan bubur sentosa. Tapi sebab dorang bukak gerai bubur tu kat Taman Sentosa, so melekat lah nama dia dipanggil Bubur Sentosa.

Kitorang sampai Taman Sentosa tu dalam pukul 8.30 malam kot. Tengok2 eh kenapa clear je. Takda orang meniaga pon. Tetibe terus sedih. Selalunya area situ nak parking punya lah payah.
Disebabkan aku ada suami yang sangat berdedikasi, makanya Akram terus parking kat tepi jalan, pastu dia masuk Seven E area situ sebab nak tanya pekerja Seven E tu pasal gerai bubur tu.
Kalau ikot aku, memang tak lah aku nak tanya. Bahaha!

So pekerja tu cakap hari isnin memang dorang tutup. Tapi ada satu lagi cawangan yang hari2 pon bukak. Kat Pandan Uptown. Maka, ke pandan lah kami.


Gerai ni kat bahagian depan belah kiri. Dekat je dari pintu masuk tu. Nama sebenar dia JB Bubur Nasi No. 1. Tapi sama lah dengan bubur sentosa tu.


Tuan blog yang selalu lapar. Hahah! Kat sini banyak lagi kedai makan. Kalau tanak makan bubur pon boleh makan lain2 kat sebelah2 dia tu.


Bubur nasi dua. Lauk dia macam biasa, kangkung belacan, telur masin, ikan masin, kacang, lobak masin & ikan bilis. Bubur nasi satu set ni RM5 saja. Kerang sambal tu kitorang tambah. RM6. So total RM16.


Tak sedar diri pipi dah macam simpan kuih pau dua ketul. Makan je taunya. Bilalah nak insof. Berat dah naik 4 kg dah T___T


Aku tak tau nak describe rasa dia macam mana.
Basically dia macam bubur nasi biasa je dengan lauk2 sampingan.
Tapi disebabkan aku memang sangat suka makan bubur, so aku rasa sedap!!
Aku pernah try makan bubur kat kampung baru tapi tu style cina punya.
Bubur berlauk jugak tapi lauk dia terlalu healthy, aku tak boleh terima. Bahaha!

Aku suka bubur kampung style camni. Sayur kangkung, ikan bilis, telur masin.
Perfect!

Lepas makan kitorang jalan2 kat area uptown ni.
Seumur hidup aku 26 tahun jadik orang Johor, ni lah pertama kali aku jejakkan kaki kat Pandan Uptown ni. Hahaha!
Padahal everytime nak balik kampung memang lalu pandan ni.
Kalau nak raya jangan cakap la. Tak pernah tak jem.
Rupanya sebab ada pasar kat sini. Foodcourt, uptown & pasar sekali. Memang la jem kan.

Uptown dia tersusun dalam bangunan kedai deret2.
Bukan macam downtown cheras tu. So lebih selesa.
Tapi disebabkan aku ni dari zaman sebelum kawen asal malam minggu je lepak uptown, asal takde keje je lepak uptown, so aku dah bosan tak tau dah nak beli apa kat uptown tu.
Tapi kalau korang jenis malas nak beli collagen2 online kan aku sarankan korang pergi pandan ni.
Berderet kedai jual suppliment cakap je nak apa, Aurawhite, Qu Puteh Barulah puteh, K-Colly eh banyak lah aku pon tak pandai sangat.
Lepas tu yang jamu2 pon ada, bengkung yang macam lipan tu pon ada.
Set slimming2 pon banyaakkkkkkkkkkk sangat. Detox2 tea tu semua banyak.

So sapa2 rasa nak try bubur sentosa boleh google map datang sini k.

Bye!



With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, February 6, 2015

Giveaway 1 Juta Pageviews




Akhirnya setelah hampir 6 tahun menulis blog, baru lah blog picisan ni jejak pageviews 1 juta.
Masuk blog orang semua dah berjuta-juta lama dah. Haha!
Tapi takpe. At least jejak la jugak kan.
Tapi tu lah hajat dihati nak snap masa tepat2 angka 1 000 000 tapi takde rezeki.
Bukak2 je alamak dah lebih. Gittew.

So bila dah mencapai kepada satu peningkatan ni teringin la jugak nak buat giveaway untuk readers.
Dont worry, paling senang, mudah & simple je.
Sebab aku pon korang ingat rajin ke nak join contest yang leceh2 tu. Bahaha!




So macam dalam gambar kat atas tu, simple je.
Korang kene rajin2 masuk blog aku dan kene notice pageviews yang aku letak kat sidebar tu.

Sidebar aku. Ada lagi 16 045 angka sebelum jejak 1 111 111

Bila dah jejak je angka 1 111 111 cecepat korang screen shot ok.
Lepas tu pegi facebook bukak page tomatowithcheese.blogspot aku ada up status kat sana.
Korang kene jadi pengomen pertama dengan bukti bergambar screen shot tu.
Hadiah tak boleh bagi tau dulu sebab misteri teri teri teri (effect gua) Bahahaha!

Senang kan?? Mana  nak dapat giveaway senang macam ni. Kakakaka! :P
So gud luck!

bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, February 4, 2015

Allah Maha Penyayang dan Dialah sebaik-baik perancang




Wah tajuk sangat lah berilmiah gitu kan. Bahaha!
Tak2 aku bukan nak bagi Tazkirah.
Nak cerita pasal kereta je pon.

Diam tak diam dah 2 tahun 7 bulan dah kereta kecil warna purple boleh ku bawa jumpa nenek pon pon pon kereta kecil ku berbunyik. Ok dah start mengarut.
Selama dua tahun lebih ni aku memang belum pernah tukar tayar lagi.
Milage dah nak masuk 70k dah.
Tahun lepas ada buat rotate tayar depan ke belakang, tayar belakang ke depan sebab tayar depan dah botak dah. So nak bagi dorang botak bersama-sama nanti aku terus tukar je empat2 terus.
Naseb baik pakai viva je uols setakat nak tukar empat2 tayar tu takda lah sampai kepala aku pon turut botak. Kalau pakai Honda mau menangis menggigil gugur jugak bulu2 ketiak aku.

Nak dijadikan cerita minggu lepas memang aku plan nak tukar tayar kereta pon sebab Akram nak balik JB. Aku bukan pandai sangat pon nak pergi kedai tayar sendiri sorang2.
So okey la kan.
Minggu sebelum tu aku takda naik KL jumpa Akram sebab minggu sebelum tu dah jumpa. Akram tak bagi selalu sangat naik bas.
Selalunya bila aku tak pergi KL or Akram tak balik JB memang aku balik Kota Tinggi rumah parents.
Tapi minggu tu aku macam tergerak tanak balik. Padahal mak aku ada jugak call tanya tak balik ke sebab kakak aku balik jugak.

Padahal lagi aku takde buat apa pon kat rumah.
Tapi hati aku macam tergerak tanak balik. Lama jugak aku fikir nak balik ke tak sebab takut bosan.
Ikot hati memang nak balik. Boleh berehat-rehat tengok TV. Tak payah masak tau2 nanti makanan dah siap atas meja makan tinggal makan je. Pastu tido. Bahaha!
Tapi aku ikot jugak gerak hati aku yang tanak balik tu. So weekend tu memang aku duduk rumah je. Oh sabtu pagi tu ada pergi pasar jap.

So Isnin tu aku pergi keje macam biasa. Tapi aku macam tak sedap hati sangat sebab aku rasa kereta aku bergegar sikit.
Tapi aku buat lek wat peace je walaupon Akram banyak kali pesan kalau rasa something je terus berhentikan kereta tepi jalan.
Nak dijadikan cerita, hari selasa kat tempat keje, masa tu aku nak keluar pergi tapau lunch. Pukul 2.30 petang masa tu, tergerak hati aku nak check tayar. Selama ni aku sampai kereta terus start kereta terus bla. Haritu hati aku tergerak nak check semua tayar. Dan poffff, tayar belakang aku belah kiri flat!



Aku terus whatsapp akram gambar tayar lepas tu terus call dia suruh tengok gambar tu.
Lepas tu Akram call balik suruh pergi try pam tayar kat stesen minyak mana2. Masa tu aku dah cuak la jugak. Aku ni semua benda kan nak gelabah. Lepas tu mesti nangis. Padahal arahan Akram senang je. Try carik pam minyak paling dekat, try pam dulu. Haha!

Ok la kan. Site aku kat depan legoland tu, so aku drive la pergi Petronas Gelang Patah paling dekat aku rasa. Sampai sana try2 pam apasal angin tak masuk. Terus call Akram lagi nangis2 cerita. Rupanya kene guna button yang paling kanan tu sebab tayar dah flat habes. Okey la fine.
Try punya try sekali okey. Tayar naik balik. Aku perati tayar ni takda pulak angin keluar, maknanya dia tak bocor.

Dan nak dijadikan cerita lagi, tergerak hati aku nak check tayar tu bebetul kenapa angin boleh keluar kan. Dan poffff

Tayar aku dah teruk bebeno!!! *ketuk kepala sendiri*

Tayar tu masalah kat satu bahagian je. Mungkin Allah nak tunjuk kat aku masalah kereta aku, so elok aku parking nak pam tayar, bahagian bermasalah tu boleh position tepat2 kat atas. Alhamdulillah. Kalau position dia kat bawah memang aku tak nampak lah kan masalah dia. Syukur.

Lepas tu terus call Akram, Akram cakap boleh bawak tapi slow2 je lah.
So aku pon balik la opis bawak slow2. Terus mesej akak aku.
"Kak rupanya kan tergerak hati tanak balik kampung aritu ada sebab. Tayar tunggu masa je nak pecah!"
Kakak aku pon terkejut tengok tayar macam tu. Yelah sampai dah keluar wayar semua tu kan.
So malam tu aku balik keje lambat sikit sebab nak bawak slow2 sampai rumah. Kalau tak tau tayar tu jadi camtu memang laju je la aku bawak. sebab dah tau kan sape tak cuak weh.
Malam tu jugak abang ipar aku tolong tukarkan tayar spare viva yang comel tu.

Hari khamis malam tu Akram dah balik JB sebab Jumaat dia cuti.
So Jumaat tu dia hantar aku pergi keje terus tukarkan tayar kereta. Mula2 nak buat kat Perling tapi kedai tu tak bukak. Ada yang bukak lambat la tak banyak choice la. So Akram buat kat Taman U kot.
Before ni kereta aku pakai Silver Stone so Akram try guna Good Year pulak. Good year ni aku tengok macam tebal sikit. Ok la kot.

So total empat tayar tukar + balancing semua + dia ada tukarkan rod apa benda tah aku pon tak paham = Rm650.

Lepas ni kene bawak kereta elok sikit. Jangan nak melanggar lubang je. Haha!
Sampai sekarang aku membayangkan kalau lah minggu tu aku balik kampung, dengan tayar macam tu, dengan jalan nak balik Kota Tinggi tu berbatu, berlubang, fuhhhh tak boleh nak bayangkan. Wallahualam.
Terima kasih Ya Allah.

bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, February 2, 2015

Sorry seems to be the hardest word






Last weekend aku buat sesi luahan perasaan kat Akram. Aku cakap dengan die seumur hidup aku ni tak pernah sekali pon aku berdendam dengan orang. Tak pernah sekali pon aku tak pernah maafkan orang. Walau macam mana besar pon kesalahan yang orang buat pada aku. Tapi, orang selalu sangat sakitkan hati aku, sakitkan perasaan aku.

Akram cakap aku patot bersyukur. Tak semua orang mampu nak maafkan orang lain macam aku buat. Tapi tulah, kadang2 aku rasa aku tak patot jadi baik sangat. Hahaha! Kadang2 aku kene belajar pentingkan diri sendiri jugak.

Yes, aku jenis yang sangat pemaaf. Kadang2 ada jugak aku cakap tanak maafkan orang tapi dalam hati aku sendiri aku tak pernah tau macam mana perasaan dendam tu sebab aku tak pernah rasa.
Aku selalu tertanya-tanya sifat pemaaf aku ni sebenarnya satu kelebihan atau kelemahan?
Bila aku muhasabah diri sikit, aku senyum. Mungkin ini anugerah Allah yang tak ternilai pada aku. Mungkin sifat pemaaf aku ni akan bantu aku untuk ke syurga, InshaAllah.

Bukan semua orang mampu memaafkan kesalahan orang lain dengan ikhlas. Aku rasa mungkin jugak aku kurang stress sebab aku jenis yang tak amik port sangat pasal orang lain. Bila orang buat salah dengan aku, memang aku marah mula2. Lepas solat, doa banyak2 pada Allah, alhamdulillah rasa tenang sikit.

Sekarang ni aku dalam keadaan yang sepatutnya aku kene gembira supaya kesihatan aku tak terjejas.
Tapi boleh kata hari2 mesti aku rasa nak menangis.

Baru2 ni aku diuji lagi. Aku tak pernah jumpa orang yang terlalu ego untuk mengaku kesalahan sendiri yang dah memang terang2 salah dia. Dua hari aku menangis dalam bilik sampai Akram pon ikot nangis sekali. Barang yang paling aku sayang dihilangkan. Dan orang yang bertanggungjawab tu mati2 tanak jumpa aku bercakap apatah lagi nak mintak maaf.

Masa mula2 aku tau, aku terus nangis, aku takda mood. Akram dah risau sebab dia tau aku ni kalau mengamuk memang boleh bergegar dunia. Tapi aku dah tanamkan azam dalam diri yang aku takkan marah2 lagi. Cuma tu lah. Bila aku takda mood, aku akan diam. Aku takkan nak buat muka senyum, ketawa apatah lagi bergurau-senda. Aku boleh tak bercakap doplohpat jam bila aku sedih. Muka aku jangan cakap la. Rasanya kalau kemasaman muka aku waktu tu boleh diukur dengan nilai PH, mesti dah sama PH dengan cuka. Bahahaha!

Sampai Akram cakap jangan la masam2. Yang buat salah tu sorang. Takkan nak masam dengan orang lain. Tapi tu lah aku memang tak pandai nak hipokrit. Bila aku sedih, aku kene amik masa untuk pulihkan perasaan aku sendiri. Orang yang dah lama kenal aku mungkin akan paham. Macam Akram, bila aku marah, Akram akan biarkan aku sejuk sendiri dulu. Sebab aku memang tak suka orang cakap dengan aku masa aku bad mood. Sebab aku tau, bila aku start bercakap aku mesti nangis. Haha!

Bila aku marah jugak, aku memang akan mesej kawan2 aku pung pang pung pang cakap tanak maafkan orang yang buat salah tu la. Aku benci orang tu lah. Itu ini semua aku cakap. Tapi kawan2 aku semua dah paham sangat perangai aku. Dorang akan cakap "Tapi esok mesti kau dah lembut hati kan?"

Exactly. Dalam masa doplohpat jam, aku akan okey dengan sendiri. Aku boleh gelak2. Bercakap. Gurau. Macam takda apa benda jadi.

Sebab tu bila aku marah, aku perlukan masa. Bak kata orang Jawa "Lets time heals everything"
Gittew.

Tapi untuk orang yang belum kenal rapat aku, dorang takkan tau. Dorang akan kecik hati bila aku tak layan dorang. Tapi sebenarnya aku just perlukan masa je. Daripada aku mengamuk baik aku amik masa aku sendiri untuk sembuhkan luka aku ni. Aku rasa itu lebih baik kan?

Kakak aku selalu pesan, kalau orang buat jahat pada kita, takpe. Kita mengadu pada Allah. Doa banyak2. Mintak pada Allah semoga segala kebaikan yang kita lakukan tu Allah dapat balas kebaikan atas diri kita jugak. Sampai sekarang aku ingat.

Bila barang kesayangan aku tu hilang, aku sikit pon tak fikir pasal duit. Walaupon memang guna duit aku sepenuhnya. Hasil titik peluh aku bekerja, tapi takpa. Aku anggap bukan rezeki aku. Cuma aku terkilan sangat kenapa susah sangat nak mintak maaf? Sampai orang lain kene mintak maaf bagi pihak dia? Dan aku dengar berita tu pon dari orang lain. Bukan orang yang buat salah tu.

Kita kene ingat, Kalau jadi apa2 pada kita, family jugak yang akan tolong. Jadi jangan sombong. Tak selamanya kita senang.

Dan sekarang everytime orang buat jahat pada aku aku cuma akan ingat yang doa orang teraniaya dimakbulkan tuhan.



Aku tau aku kuat. Aku masih ada suami dan keluarga yang sayangkan aku. Bukan orang luar itu.
Dan aku percaya pada rezeki yang Allah tetapkan. Akram cakap aku hilang barang tu tapi Allah bagi aku rezeki yang tidak ternilai harganya untuk aku sekarang :) Ya tiada apa yang mampu menandingi rezeki yang satu tu.

Aku ni cuma manusia biasa je. Yang ada hati dan perasaan. Tak banyak pon sikit mesti rasa kecik hati jugak. Teringat aku bawak kereta ke KL semata2 nak carik barang2 tu. Aku, akram, ajak & sally pergi tengah2 KL nak carik barang. Lepas tu singgah pulak serdang. Tak cukup barang pergi pulak Nilai 3. Dengan panas2 nya. Dengan beg plastik berbungkus2nya. :'(
Masa nak balik JB sally kene stay KL sebab ada interview. So Akram balik keje shift malam dengan tak tidonya terus tolong aku drive sampai JB. Sampai2 je terus amik bas balik KL semula.

Sally siap curik masa balik JB sebab nak siapkan barang2 aku padahal masa tu dia baru start keje kat Bangi. Haihhh sedih sangat. Tapi lagi sedih bila orang tu takda inisiatif langsung nak jumpa aku. Padahal benda boleh bincang 10 minit cukop. Ni sampai haihh tak tau la nak cakap apa. Dah la barang tu ramai yang bertanya nak pinjam :'(

Sekarang ni aku dah okey. Kalau dia taknak mintak maaf aku dah tak kisah. Bagi pihak aku, aku dah maafkan dengan seikhlas hati. Ada banyak lagi benda lain yang aku kene fikir. Wallahualam.

Berhati-hati dengan doa orang yang dizalimi, baik Muslim ataupon kafir, baik fasiq ataupon ahli maksiat kerana doa mereka makbul dihadapan Allah.

"Doa orang yang dizalimi itu mustajab, walaupon dia seorang pelaku maksiat, kerana maksiatnya adalah pada dirinya"

-Riwayat Ahmad-



With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal