Loading...

Thursday, October 29, 2015

Renew passport yang Expired & HILANG




Kalau korang ada masalah macam aku, passport dah  la expired, HILANG pulak tu. Hehehe. Jangan membuang masa pergi UTC sebab dorang takkan terima kes kau. UTC untuk yang nak buat permohonan baru dan untuk renew passport dengan syarat passport lama ada bawak.
Kalau nak renew tapi passport tarak nak tanak korang kene jugak pergi pejabat imigresen.


So ada satu malam tu aku try la pergi UTC jb sebab tak tau kan.
Dah la pukul 7-8 malam utc akan rehat. So aku gilir2 la solat dengan Akram sambil beratur.
Dah pukul 8 malam camtu baru kaunter bukak. Masa dah jalan2 ke depan tu baru lah perasan ada notis tampal bagitau kalau passport hilang walaupon dah expired kene jugak pergi imigresen. Tak boleh buat kat UTC. Hishhh bazir masa aku je. Haha! Tu lah dari awal tanak tanya kan padan muka.

So Rabu lepas aku pergi la Pejabat Imigresen kat Setia Tropika sana.
Tanya2 member kat pesbuk, kaunter tutup tak masa lunch hour. Member aku cakap tak tutup selalunya. So aku sampai dalam 12.40 tengah hari camtu. lepas amik nombor terus naik tingkat tiga untuk urusan passport.
Nombor aku akan bawak aku ke unit kehilangan dan kerosakan. Masa tu nombor semasa 3025. Nombor aku 3028. Kalau la kaunter bukak lagi time tu memang sap sap soi cepat je passport aku siap.
Tapi 12.40 tengah hari staff dah hilang. Terpaksa lah aku tunggu sampai pukul 2 petang.
Tapi kalau kaunter biasa untuk hal lain2 bukak je masa lunch hour. Kaunter kehilangan & kerosakan dengan kaunter permohonan sabah sarawak je yang berehat. Maybe sebab tak banyak kes kot.

So pukul 2 lebih tu nama aku pon kene panggil. Sekejap je. Tanya2 sikit. scan2 ibu jari sikit. Amik gambar pastu dah. Kene tunggu pulak nombor kene panggil untuk bayaran.
Tapi aku tak pasti lah passport 2 tahun wujud lagi ke tak sebab masa aku bayar tu dia tak tanya pon nak renew berapa lama. Dia terus mintak RM200 (5 tahun). Sebab aku memang nak buat untuk 5 tahun so aku bayar je lah tak banyak tanya.

Lepas bayar kau akan dapat resit untuk dihantar ke bahagian collection.
Dia tulis kat resit tu passport siap dalam masa sejam dari waktu bayaran.
Tapi aku bayar 2.20pm, 2.45pm passport aku dah siap. Heheh!
Kejap je kan. Dok menunggu kauter bukak je yang lambat. Kalau aku datang pagi sejam dah siap.

Tapi tak kisah la. Yang penting sekarang dah ada passport yeayyy.
Owh masa collect passport tu dia mintak lagi Rm5. Ingat kan untuk apa. Rupanya dia dah siap2 bagi casing passport sekali. Orang tak mintak pon. Ciss Paksaan. Ekekeke.

Oh lupa nak cakap nak renew ni bawak ic je. Potostat ic tak payah bawak. Gambar pon tak payah bawak. Nanti amik kat sana je okey.

So tak sampai sebulan lagi nak pergi travel. Poyo2 nak celebrate anniversary kat oversea. Ekekekeke.


Semoga segalanya dipermudahkan.
Aamiin.

Update : Kalau passport dah hilang dan expired tak payah buat report polis pon takpe. Boleh je renew yang baru. Tapi kene pegi kaunter khas la. Dont worry senang je.




With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal