Friday, September 23, 2016

Cerita berpantang anak pertama




Since tahun ni memang ramai sangat2 kawan2 yang sama2 mengandung dan beranak, maka kat pesbuk tu memang penuh cerita pasal anak, susu, makanan pantang, barut baby, eh macam2 lah. Rasanya macam page2 gosip yang aku follow dah entah mana2 entah segan agaknya nak keluar. Tu yang aku pon jarang menulis blog dah sebab jarang jugak baca blog orang. Sibuk layan instagram tengok gambar baby comel, baju baby, barang baby. Ya Allah mak2 sangat perangai sekarang. Hahaha!

Berbalik pada cerita berpantang.
Masa aku pregnant dulu memang ada lah jugak study pasal pantang2 ni semua.
Pulak tu aku pantang guna produk Nona Roguy kan. So aku follow sekali bidan Kak Ice yang pemes tu. Kalau baca cara dia pantang memang strict! Bukan setakat pantang. Even kalau dia datang bulan pon ada pantang2 yang dia still amalkan. Patot lah body cantik. Ekekeke.

Masa aku pantang dulu kan admit lama kat hospital sebab ameera on antibiotik tiga hari. So memang kene makan je la makanan hospital tu. Kau tahu je lah hospital mana ada istilah makanan pantang ni.
Aku bersalin kat Pontian so sepanjang admit memang Mil aku akan masakkan untuk makan tengah hari. Kadang2 makan malam jugak. Breakfast memang tak sempat. So aku bedal je la hospital bagi nasi goreng telur. Hahahah! Takkan nak tengok je nasi tu melambai2 kat aku. Dah la lapar. Bedal! Kalau tengah hari siap pakej buah tembikai kau. Tapi aku tak makan la.

Mak aku siap pesan jangan makan ayam dulu awal2 nanti gatal. Habes dah hospital bagi lauk ayam takkan aku nak tenung je. Aku bedal la jugak. Naseb baik tak gatal kau. Dah la jahit banyak! :P

Mak mertua aku lagi best. Mula2 pantang tu Mak Long aku buat kenduri. So Mil aku tapaukan nasik minyak, ayam, pakej sekali sambal kacang daging! Mak aku memang pantang sikit awal2 pantang dah makan daging. Biasalah alasan takot gatal merenyam. Masa tu aku pandang Akram sambil tanya boleh ke makan kacang dengan daging ni? Hahaha blurr sungguh. Tapi makan je la. Alhamdulillah tak gatal.

Lepas seminggu kat rumah mil, aku balik rumah mak aku pulak.
Masa mak aku dengan mil borak2 pasal makanan pantang ni dah masuk satu hal pulak. Mil aku tak bagi makan ikan cencaru sebab bisa. Tapi ikot mak aku boleh pulak. Pening kan? Antara mak2 pon yang orang lama bercanggah pendapat pasal makanan pantang. Apatah lagi kita generasi moden ni.

Masa kat rumah mak aku memang makan ikan je banyak. Pastu sup ayam. Daging memang mak aku tak bagi makan lagi. Seafood semua tak boleh. Telur pon tak boleh.
Dah hujung tu baru dia bagi makan daging dengan telur.


Mak aku  masakkan tukar2 ikan selar, ikan bilis, ikan gelama, ikan jenahak.


Aku makan je tempe. Dah mak aku masakkan. Haha! Sedap weh kacang panjang masak air asam letak tempe. Fuhhh meleleh air liur. Masakan berminyak pon dah makan sebab mak aku bagi makan ikan goreng. haha. pastu ada la masak tumis2 sikit.


Sayur tukar2 kacang panjang, brokoli, bayam. Eh dah kenapa semua sayur tak boleh makan. Haha! Aku tak makan ulam la nak buat camne.


Buah pon tak makan masa pantang sebab mula2 tu konon2 soh laki beli oren banyak2. Nak cepat baik luka. Sekali anak tak tahan pulak. Berak2. So makan vitamin C Shaklee je dengan makan NR punya phytonatal bagi elak sembelit.

So start dari situ aku telah membuat kesimpulan sendiri.
Nak pantang ke tanak pantang makan ke ikot ketahanan badan sendiri.
Sebab yang sakitnya kita bukan orang lain pon Kahkahkah.
Aku rasa makan je benda2 yang berkhasiat asalkan ko tak membantai macam makan asam pedas, masak lemak cili api, sambal, dll dah la. Lagipon kita nak tenaga nak handle baby. Nak menyusukan baby lagi. Kalau tak makan mana nak dapat tenaga.

Sekarang ni aku pantang makanan yang berangin je la, Tapi tu pon takde lah sangat. Macam cempedak goreng aku dah start makan Hahah!

Mengikut eksperimen aku, anak aku kalah ais, ais krim, kopi, teh, kafein.
Yang lain2 dia ok.
Aku minum kafein anak aku ngarok tanak tido. Ngantok tapi tanak tido. Masa dalam pantang memang selalu minum kopi. Bila dah duduk sendiri eh elok pulak anak aku tido. Bila baca2 owh rupanya ada budak tak tahan dengan kafein.

Macam aku masa kat hospital dorang hidangkan air teh minum petang. Aku pulak boleh lupa air teh berangin. Balik rumah mengamok anak aku kembung perot! Hahahah! Tengah malam asyik je bangun nangis meraung2. Naseb baik mil aku tolong sapu2 kan minyak okey sikit. Haru sungguh la time tu. So sampai sekarang aku memang pantang minum air teh. Tobat lahum weh. Fully bf lagi kan. Ehehe.

Pastu ada sekali aku makan ais krim baskin robin. Tak tahan la weh. Hahaha. Hestek jangankecamsis.
Hmmm dekat seminggu anak dara tu selsema. Ekekeke.
Macam aku makan pedas dia ok. Takde cirit birit ke apa ke.
Seronok la mak makan asam pedas kan. Good girl Ameera!

Orang cakap berpantang ni sebenarnya bukan kesan dia kita boleh tengok sekarang. Tapi kesan dia masa umur2 macam Che Ta tu nanti. Masa tu baru lah nak sakit urat la apa lah.
So sendiri makan sendiri tanggung je la jawapannya.
Oh aku still pantang makan laksa jugak. Sebenarnya dari start aku gugur dulu aku tak makan laksa dah. Ada makan sekali masa kawan aku buat open house. Pastu tak makan dah.
Masalahnya sekarang aku tak makan laksa, tapi makan mee kuning, mihun, macam sama je kekdahnya. Ekekeke. Apa-apa je lah.

Nak ikot cakap dokter ke cakap orang lama ke tak kisah pon asalkan kita tau apa yang terbaik untuk kita. Doktor berilmu. Orang lama pulak banyak pengalaman.

Yang penting anak sihat, ibu sihat, suami sayang. Eh? :P



Nah belanja sikit gambar anak dara ni. 27hb ni masuk 4 bulan.
Dah pandai meniarap pastu angkat2 bontot nak ke depan.
Macam sekejap je. Tiba2 nanti dah makan. Pastu dah jalan. Pastu dah dapat adik. Omg did I just said that? lek luuuuuuuuuu. Hahaha.

okbai.
With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, September 6, 2016

Resepi nasi butter, ayam bakar, sos black pepper, sayur goreng & sandwich ayam.





Okey ramai sangat suruh apdet resepi.
Sebenarnya bukan bajet2 kedekut nak bagi resepi. Tapi sebab malas nak menaip. Dah la jari gemok asyik dok typo je.
Lepas tu aku ni style gugel resepi pastu bukan ikot pon. Main campak ikot suka hati aku je. So aku tak tau nak letak sukatan macam mana.
Tapi demi korang yang tercinta (ehemm) aku try la up resepi. Heheh. Siap on laptop tau demi nak menaip. Sila belanja makan. Eh. :P

Tapi nak bagitau awal2 yang resepi aku ni memang bahan paling simple sekali. Sebab aku tak suka bahan leceh2 ni. Eehehe. Guna apa yang memang ada kat dapur je. Kalau nak resepi yang perfect boleh follow Mat Gebu ke, Kak azlita masam manis ke. Haa hat tu resepi memang lengkap.


1. Nasi butter

Bahan-bahan:
1. Nasi 3 pot kecik (cuci dan tos)
2. Butter / planta (2 sb)
3. Bawang putih (3 ulas-cincang halus)
4. Halia (seinci-hiris halus)
5. Carrot sikit potong dadu
6. Basil
7. Serbuk pati ayam satu sudu kecik

Cara-cara:
1. Panaskan butter, tumis bawang putih dan halia sampai naik bau. Masukkan beras yang dah ditos. Kacau sikit bagi sebati. Transfer masuk periuk nasi biasa. Tambah air macam masak nasi biasa. Campak carrot, serbuk pati ayam, tabur basil. Masak macam biasa. Basil tu tak letak pon takpa. Atau nak pakai daun ketumbar pon boleh takde hal. Aku guna apa yang ada kat rumah. Ehehe. Siap!


2. Ayam Bakar

Bahan-bahan:
1. Ayam ikot suka la nak banyak mana. Aku buat untuk 2 orang makan je.
2. Kicap pekat
3. Sos tiram
4. Bawang Putih 3 ulas
5. Halia seinci
6. Garam sikit.
7. Lada hitam.
8. Basil.

Cara-cara:
1. Amik ayam, cuci, tos kan.
2. Gaul lah dengan semua bahan yang ada. Aku perapkan semalaman. Esok paginya campak je dalam pemanggang ajaib. 20 minit balik-balikkan dan siap!


3. Sos blackpepper simple

Bahan-bahan:
1. Butter 1sb
2. Black pepper kasar tumbuk
3. Kicap pekat 2 sb (untuk gelapkan kuah)
4. Bawang besar setengah biji-potong dadu
5. Tepung gandum - 2 sb
6. Air dua cawan
7. Serbuk pati ayam satu sudu kecik
8. Sos lada hitam (guna brand giant je :D)
9. Sos tiram (2 sb)

Cara-cara:
1. Panaskan butter, tumis bawang besar sampai layu.
2. Masukkan tepung gandum. Tak payah bancuh air. Make sure api kecik kang hangus pulak. Gaul2 bagi rata.
3. Masukkan air. Bagi didih. Masukkan kicap pekat, serbuk pati ayam, sos lada hitam, serbuk pati ayam, sos tiram dengan black pepper.
4. Masak sampai agak2 dah puas hati matikan api. Hahah!

Kalau agak2 kuah tak gelap boleh tambah kicap pekat. Kalau agak2 tak masin tambah garam. Pandai2 la ye. Ehehehe. Ikot gerak hati katenye.


4. Sayur campur goreng

Bahan-bahan:
1. Brokoli
2. Carrot
3. Cauliflower
4. Bawang besar setengah biji
5. Ikan bilis sikit
6. Sos tiram 1 sb
7. Serbuk pati ayam satu sudu kecik & garam 1 sk

Cara-cara:
1. Panaskan minyak sikit. Goreng ikan bilis garing, masukkan bawang besar and tumis sampai layu. Masukkan air sikit. Besarkan api. Masukkan semua sayur dan sos tiram. Biarkan 3 minit. Tutup api. Siap!


5. Sandwich ayam simple

Bahan-bahan:
1. Roti sandwich panjang macam subway tu. Nak guna roti biasa tade hal k.
2. Isi ayam
3. Sos bbq. Aku guna jenama life. Memang ada kat rumah lama dah.
4. Sayur kobis hiris nipis
5. Cheese beberapa keping

Cara-cara:
1. Roti tu belah tengah.
2. Ayam aku rebus dengan bawang putih, garam, serbuk basil, lada hitam.
3. Dah empuk, siat2 kan ayam tu macam nak buat soto.
4. Sumbat isi ayam dalam roti. Sapukan atas isi ayam tu dengan sos bbq. Letak cheese ikot suka bapa banyak nak letak. Bakar kejap dalam 5 minit gitu bagi cheese cair.
5. Pastu baru sumbatkan sayur.

Dah tak payah letak sos bagai dah. Sedap dah. hehe


Ok lah. Itu je.
Selamat mencuba bagi yang nak mencuba.
Babai. Ahkak nak tido dulu. Ehehe.




With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal