Pages

Wednesday, September 30, 2020

Resepi Siakap Stim Limau Paling Sedap

Assalamualaikum.



 

Tudiaa sedapnya Siakap steam limau.
Actually dulu kan tak pernah suka masa steam ni. Sebabnya tak suka ikan yang lembik2.
Rasa tak masak. Rasa geli 😂
Menyebabkan aku tak pernah rasa nak makan ikan patin jugak.
Walaupon orang dok terbayang2 lah teringin lah mengidam lah. Haha

Maybe 10 tahun lagi. Siapa tahu kan.
Sebab nya kalau nak diikotkan sejak 10 tahun kebelakangan ni preference aku terhadap makanan dah berubah sikit2.
Contohnya macam ni lah dah start makan ikan steam, dah makan ulam2 mentah. Dulu tak suka makan ulam kecuali ulam yang dah dicelur.
Dah tetibe suka makan Nandos! Walaupon dulu beria kata Nandos tak sedap Kahkahkah.

Ya manusia berubah. Or citarasa berubah sebab dah berumur?

Sebab ada kajian mengatakan bahawasanya taste kite akan berubah like 10 tahun ke 20 tahun macam tu.

Ok cut it short, sejak2 dah makan ikan siakap stim ni kan aku rasa resepi Hanis Zalikha pernah upload kat Ig Story dia ni sangat lah sedap!
Like everytime orang nak datang rumah mesti aku masakkan lauk ni and semua orang suka dan cakap sedap gila siap mintak resepi siap ratah habes ikan. *Mak terharu lap air mata* bahahaha.

Mintak halal ye Hamis Jalikha. Korang boleh tengok dekat Highlight Ig story dia jugak.
Aku nak save dalam blog supaya senang nak jadi rujukan masa depan cewah.

So bahan-bahannya adalah:

1. Seekor ikan tak kisah la ikan apa. Siakap atau kerapu. Aku suka siakap tapi Akram suka kerapu.
2. Satu cawan air panas + satu kiub pati ayam
3. Sos tiram - 1 sudu besar
4. Sos ikan - 1 sudu besar
5. Gula perang - 4 sudu besar
6. Batang ketumbar - Hiris 
7. Limau nipis - 1 biji besar diperah untuk dapatkan air dia
8. Limau nipis - 1 biji (hiris untuk hiasan)
9. Cili padi - 3 batang hiris (ikot kepedasan masing2)
10. Bawang putih - 5 biji tumbuk halus
11. Bawang putih - 5 biji cincang halus untuk digoreng kemudian
12. Bawang putih - 5 biji (hiris) untuk sumbat ikan
13. Serai - 4 batang (ketuk) untuk sumbat ikan
14. Daun ketumbar - hiris untuk sumbat ikan



Cara-caranya.

1. Ikan tadi korang cuci bersih2 kalau nak buang hanyir dia boleh scrub dengan limau nipis. Lepas tu kelar kelarkan, letak dalam bekas untuk steam dan sumbat dengan bawang putih, serai & daun ketumbar. Sumbat celah2 bedah ikan tadi. Bawang putih boleh letak celah kelar2 ikan jugak.



2. Pastu bancuhkan satu cawan air panas tadi dengan kiub pati ikan tu. Biasa aku guna jenama knor. Masukkan sos tiram, sos ikan, gula perang, batang ketumbar, limau nipis yang dah diperah, cili api dan bawang putih yang dah ditumbuk. Kacau2 sampai sebati.



*Tips perah limau nipis dengan senang adalah dengan ketuk limau tadi guna anak lesung ketuk ketuk ketuk InshaAllah bila nak perah nanti dia lembut dan air senang keluar*

3. Dan curahkan atas ikan tadi sorrrrrrrrrrrrr [sound effect] Jangan lupa baca bismillah dan berdoa semoga masakan kite sedap. Hihi.



4. Dan steam lah ikan kite dalam 10-15 minit macam tu.


Takde pengukus takpe. Guna je periuk besar. Pastu guna aluminium foil tu omg so convenient hahaha. Tapi aku punya tu dah habes pulak. Boleh la lepas membalut ikan.

5. Di satu kuali yang lain, panaskan minyak sikit, tumis bawang putih yang dah cincang halus tu. Tumis agak2 perang tapi jangan sampai hangus sebab kite nak buat minyak bawang putih untuk siram atas ikan tadi lepas masak.



6. Bila ikan dah masak, keluarkan, hias dengan hirisan limau nipis dan siramkan dengan minyak bawang putih tadi. Pastu nak tabur daun ketumbar lagi pon boleh. 



Ya I just love daun ketumbar I dont even get it why orang cakap dia berbau busuk kesian daun ketumbar disamakan dengan kumbang.

Siap!

Limau nipis jangan steam sekali ya sebab nanti ikan ko akan jadi pahit.



Love,
Wana


2 comments:

What says U?