Pages

Wednesday, September 16, 2015

Aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser Part 2


Aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser Part 1

Okey kita sambung balik setelah hampir beberapa bulan tertunggak :P
So bila dah takde apa nak buat kat booth2 tepi jalan tu kitorang decide nak pergi kat kereta and carik tempat2 yang boleh kitorang buat aktiviti.
Mula2 kitorang carik ladang stoberi dulu sebab eksited konon2 nak petik stoberi la. Rupanya nan hado. Hahahahah!

Allan's water ni dok sebelah je dengan tempat stoberi tu. So masa mula2 sampai kitorang decide nak check apa yang ada kat Allan's water ni dulu.



Nak buat apa kat Allan's water ni?
Ada tiga aktiviti korang boleh buat.
1. Kalau bawak anak2 boleh la beli makanan ikan berharga RM1 je kat kedai dan bagi ikan makan dengan gembiranya.
2. Boleh main basikal air
3. Boleh main kejar2 dalam bola gergasi macam dalam gambar atas tu.

Tapi masa aku datang macam takde pulak orang try bola putih gergasi tu.


Jadinya kitorang decide untuk main basikal air sahaja. RM8 untuk 15 minit. Boleh la. Hehehe


Lepas tu kitorang ke ladang stoberi yang takda pon buah stoberi nya ha.


Mungkin masa kitorag datang tak kene timing dia berbuah kot.


Aku selalu jumpa sayur ni kat pasar tapi tak pernah nak amik tau sayur apa ni. Lagipon rupa paras sayur ni yang agak menyerikan membuatkan aku tak berminat untuk try masak beliau. Hahaha! Kat sini lah baru pertama kalinya aku jumpa pokok dia depan mata. Hmmm interesting. Apa nama sayur ni eh?


Pose wajib yang gedik aku punya suka lah.

So itu je lah pon yang ada kat ladang stoberi tu.
Bosan kan? Hahahaha! Memang bohsan pon. Takpe kita ke tempat yang agak mencabar sikit.
Ayuhhhh kita ke Paddock Hill!


Pintu masuk. Kat sini tak silap aku ada dua aktiviti yang korang boleh buat. Satu, korang boleh try memanah atau nak mencabar lagi boleh try menyumpit. Kedua boleh naik kuda.


Ni masa aku dah siap memanah. Masa mula2 datang tu ada satu couple je tengah try. So kitorang tunggu dia habes. Lepas aku habes je tiba2 eh ramai pulak yang datang nak try. Bayar rm10 untuk 10 anak panah ye.


Acah mak enon je. Haha! Rupanya susah jugak memanah ni. Tengok orang buat macam senang. Sendiri try mak aih menggeletar tangan. Tapi kalau tak reti dont worry. Orang yang jaga tempat tu akan ajar. Macam mana nak pegang macam mana nak tarik nak tarik sampai mana. Gittew. Aku rasa tangan aku memang masalah pengkor la. Nanti nak tanya mak aku die bedung aku tak masa kecik. Bahaha! Tangan kiri tu tak boleh bengkok sikit pon. Kene betol2 tegak. Tangan kanan pulak nak kene tarik tali sampai sebelah pipi. 


Aku dengan Akram out of 10 satu je masuk kawasan merah. Kuning jangan harap la. Biru ada la jugak. Heheh. Aku punya dua anak panah masuk kawasan hijau :P


Dalam ni ada tempat menunggang kuda jugak. Tapi macam ko tengok kat atas tu besar tu je lah die bawak pusingnya. Satu pusingan je. Harga tak tau sebab aku tak try. 


So kita amik gambar dengan kuda yang buat muka pasrah je. Sepanjang aku ada kat sini tak berhenti kot kuda tu jalan. Naseb baik yang naiknya ringan2 je. Kalau aku sekali naik kompom kuda tu terus merempan. Jadi aku simpan je niat hati untuk try. 


Lepas habes aktiviti kat The Paddock Hill tu kitorang decide nak balik rumah sebab masing2 macam dah kepenatan. Padahal baru buat berapa aktiviti je. Belum lagi buat
Masa on the way nak balik tu lah terjumpa gerai pisang goreng makcik ni ha.
Tapi die punya mahal ya ampunnnnnnnnnnnn naseb baik aku tak duduk kat Bukit Fraser ni. Hahahaha!



Pisang goreng 5 ketul kecik ni RM2. Jemput2 pon sama. Tapi tak sedap. hahaha!


Lepas minum petang kitorang solat dan bergolek2 depan tv.
Sampai  lah dekat pukul 5 camtu aku cakap dengan Akram "Eh bukan ke kita nak try jalan2 naik basikal"
Laki aku pon sejenis yang "Haah la kenapa tak ingatkan"

Cehhh dia lupa ke bini dia ni sendu mana boleh ingat banyak benda2 ni.
Lain lah kalau die tanya pasal keje memang aku ingat la. Ekekeke.


So kitorang ke Puncak Inn untuk sewa basikal.


Satu basikal RM15. Kitorang amik yang twin ni. Agak2 malas nak layuh aku bagi laki aku je kayuh. Bahahaha! RM30 kot tak silap. Tapi kene letak deposit dulu rm50. Nanti masa pulang basikal die bagi balance duit.


Masa turun bukit syok la tak payah kayuh. Dengan angin sejuk pehhhhhhhhh nikmat gila. Masa nak naik bukit separuh nyawa jugak mengerah keringat. Aku siap turun basikal lagi bagi laki aku je yang kayuh sebab tak larat. hahaha!


Tempat wajib untuk posing okey kalau datang Bukit Fraser.



Lepas dah habes round bukit fraser naik basikal kitorang lepak2 kat dataran.
Masa tu kan ada karnival burung kan.
So kat dataran tu meriah lah dengan budak2 main permainan tradisional.




Tak dapat pergi Amsterdam, feeling2 kat Bukit Fraser pon boleh la. Ekekeke


Lama jugak kitorang melepak kat dataran tu.
Tengok gelagat budak2 main yang kaki lompat2 kat kayu tu. Yang pemes kat sarawak tu. Ape benda tah nama permainan tu. Huhuhu
Pukul 6 lebih baru kitorang balik rumah.


Malam tu lepas solat Maghrib kitorang pergi dinner kat food court dia. Kedai yang sama. Dah la malam tu ada bola Malaysia lawan SIngapore. Pulak tu kat kedai tu time tu ada satu meja penuh dalam 10 orang camtu orang Singapore. Bila Singapore gol je menjerit dorang tepuk tangan. Kitorang duduk tengok masa first half je. Habes first half terus balik rumah.



Esok nya tak silap aku dalam pukul 11 pagi kitorang dah check out.
Nak balik kene lalu jalan lain tapi akan jumpa kat tempat yang sama jugak.


Sekolah rendah kot tak salah aku. Rupanya dia buat kat jalan nak balik.


Bye2 Bukit Fraser. Ada rezeki kita jumpa lagi. Bawak baby pulak. Eh. Ekekekeke. Aamiin :D


bye!

Resepi : Risoles ayam bersama kentang dan cheese


Sebenarnya kan selama ni aku tak pernah tau kewujudan makanan bernama risoles ni.
Hingga lah suatu hari tetibe viral kat fb pasal resepi makanan ni.
Dan sebagai salah seorang tipikal pengguna facebook, haruslah aku share resepi ni di timeline aku sendiri.
Buat tak buat belakang kira. Yang penting kita share dulu. Mbahahahaha.
So bila aku dok gugel2 resepi risoles ni, rupa-rupanya 10 tahun lepas lagi dah wujud. Hahahaha!
Kesian aku. Selalu sangat ketinggalan zaman.

So ahad lepas disebabkan aku terlebih rajin, maka aku cakap dengan Akram nak try la buat risoles ni.
Dan sebagai suami yang baik (ekekeke) aku memang dah tau dah jawapan dia "okey je. ayg makan je apa bby masak"
Baguskan laki aku. Eh rasanya semua laki sama je kot. Berani dia nak banyak cengkadak bila bini dah masak kan :P

Okey sebelum aku banyak merepek di dalam entry resepi marilah kita terus ke bahagian intipati. Gittew.

Senang je nak buat makanan ni tau. Tapi renyah. Kau tau tak renyah tu apa? Kira macam leceh la. Banyak step. Tapi sebagai seorang isteri yang mementingkan perut suami (wakakaka) jadi marilah merajinkan diri.

Risoles ni ada banyak jenis tau. Kau google je bermacam resepi keluar. Basically part inti tu ikot sukati korang nak pakai apa. Tapi this time aku pakai ayam, kentang, carrot & telur.

So korang perlukan:
1. Inti yang dah dimasak.
2. Kulir risoles.
3. 2 biji telur.
4. Serbuk roti.
5. Mozarella cheese.

Jom buat inti dia dulu.

Bahan-bahan:

1. 100g daging cincang (dua orang makan je, kalau nak boh lebih apa salahnya. aku guna ayam)
2. 2 biji kentang size besar (potong dadu)
3. sebiji bawang besar (didadu)
4. 3 ulas bawang putih (cincang)
5. setengah cawan air biasa
6. 1 sudu tepung jagung (bancuh sikit dengan air)
7. Bahan perasa (aku guna kuib ikan bilis, garam, lada sulah & lada hitam)



Cara-cara:

1. Tumis bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan daging cincang sampai agak2 masak.
3. Masukkan kentang dan bawang besar. Masukkan air untuk bagi kentang cepat empuk.
4. Agak2 kentang dah empuk, masukkan bancuhan tepung jagung untuk bagi pekat dan likat.
5. Masukkan bahan perasa.
6. Tuang dalam bekas berlubang untuk bagi minyak dia keluar. Aku guna penapis je asal boleh. Heheh.




Bila dah siap inti, boleh lah sediakan kulit risoles pulak.

Bahan-bahan :

1. 2 cawan tepung gandum
2. 2 cawan santan / 2 cawan susu segar pon boleh
3. 1 1/2 cawan air biasa
4. Garam secukup rasa
5. Telur sebiji


Cara-cara:

1. Senang sangat. Tuang semua dalam blender. Blend kasi halus dan tuang dalam bekas.

2. Aku guna non-stick pan. Tapi kalau takde boleh je guna kuali biasa. Asalkan tak melekat. Kalau guna non-stick pan tak payah letak minyak pon takpe.

3. Amik bancuhan tadi sikit2 tuang dalam kuali. Macam nak buat kuih ketayap tu. Kalau tak kenal kuih ketayap bayangkan macam nak buat telur dadar. Macam tu lah. Kalau tak boleh bayangkan jugak nanti boleh refer gambar bawah. Guna api kecik je tau sebab kulit ni cepat je masak. Kang hangus pulak.

4. Tak payah balik2 kan pon macam telur dadar. Masak satu side je okey.

5. So buat lah kulit risoles tu sampai habes. Untuk bancuhan ni aku dapat dalam 15 ke 20 camtu.

Kulit risoles bersedia untuk di gulung.

Bila dah siap inti dan kulit, boleh la start menggulung.


Senang je kan?
Untuk aktiviti menggulung ni aku guna dua biji telur.
Amik sekeping kulit risoles. Letakkan inti kentang tadi. Letakkan chesse ikot suka la nak banyak mana. Tapi barang mahal kan. Kita boh sikit2 pon takpe. Ehehehe.
Pastu gulung2 kan dia. Dah gulung, celup dalam telur. Pastu golek2 dalam serbuk roti. Dah siap boleh la goreng. Aku guna serbuk roti segera je. Yang kaler putih. Kalau nak guna kaler oren tu boleh jugak.
Nak goreng manja2 minyak sikit boleh. Nak deep fry pon boleh. Ikot suka la.


Kalau tak habes boleh simpan dalam peti sejuk. Nak makan tinggal goreng je.
Benda payah weh. Baik kau buat banyak2 sekali pastu simpan dalam peti ais. Tak payah la setiap kali nak makan kau nak menggulung kan. Tapi kalau kau sejenis yang rajin apa salahnya.
Aku malas. Wahahahaha


Bersedia untuk dingap!!


Tips :

Kulit risoles tu buat kecik2 je and nipis2 je. So bila gulung takde lah dia jadi tebal sangat. Makan pon sedap.


Basically aku rasa risoles ni macam kuih ketayap yang dimodenkan. Yelah kuih ketayap kan yang kaler hijau inti kelapa kan.
So dimodenkan menjadi risoles dengan inti ala2 karipap gitu.

Memang sedap weh. Lagi2 makan panas2. Mengancam.


Wahahahaha. Okbai!