Loading...

Monday, June 1, 2015

Aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser




Basically takda apa pon yang boleh dilakukan dekat Bukit Fraser ni melainkan makan, tidur, tengok tv, solat, makan lagi, tidur lagi, tengok tv lagi dan begitulah seterusnya. Kalau rajin sikit boleh la pergi jogging pagi2 kat sekeliling bukit ni. Tapi aku bet korang takkan rajin punya sebab bangun pagi die punya sejukk pehhh bercinta okey nak bangun. Lepas solat subuh bantai tarik selimut tidur balik sebab sejuk sangat. Bahahah! Buruk betul perangai.

Eh tapi takde lah seteruk itu pon Bukit Fraser ni.
Tu saje je nak exaggerate lebih sikit.

Ada banyak jugak aktiviti yang korang boleh buat sebenarnya selain yang aku senaraikan di atas. Itu untuk orang honeymoon macam aku okey la. Memang digalakkan sentiasa berada di dalam bilik setiap masa. Bahahah! Okey dah dah fokus fokus.



Bukit Fraser ni siang2 pon sejuk tau. Kalau malam jangan cakap lah. Aku menggigil-gigil kot pergi makan tak pakai jaket. So sila lah bawak jaket k. Aku rasa macam lagi sejuk dari Cameron Highland. Untuk orang nak release tension memang aku rekemen sangat tempat ni sebab tak ramai sangat orang. Memang sesuai sangat untuk tenangkan fikiran. Kalau yang datang untuk jalan2 satu family jangan risau. Still ada aktiviti untuk korang lakukan selain dari bercanda di dalam bilik saja. Hihi.

1. Kat BF (Bukit Fraser) ni ada satu kawasan nama The Paddock. Kat situ korang boleh buat aktiviti memanah, menyumpit dan menunggang kuda. Naik kuda aku tak sure berapa ringgit sorang tapi dia bawak pusing satu round je dalam 200m camtu. Kalau memanah sorang RM10 kot tak silap aku. Ke RM15. Lupa sudah. Dapat 10 anak panah. Nanti orang yang jaga kat situ akan ajar kau. Dont worry. Kalau nak menyumpit pon boleh jugak.

2. Allan's water. Kat sini boleh beli makanan ikan lepas tu bagi ikan makan. Boleh la bagi budak2 seronok. Kalau mak budak pulak boleh naik basikal air. Satu basikal tu Rm8 untuk 15 minit. Boleh la dari takda kan.

3. Depan Allan's water tu ada ladang strawbery. Masuk free tapi time tu strawbery tak berbuah. Ada kebun sayur jugak. Tak best pon.

4. Dekat Puncak Inn punya lobi ada tempat untuk sewa basikal. Satu basikal RM15 untuk sejam. Boleh la pusing2 puncak. Jangan lupa mintak safety helmet semua sebab kalau tak mintak dorang tak bagi. Hampeh betol. Kat situ pon boleh amik peta kawasan BF ni.

5. Ada mini golf jugak tapi aku tak try.

6. Ada taman permainan budak2 kat sebelah food court. Petang2 kalau takde nak buat apa boleh bawak budak2 main kat situ.

7. Ada banyak tempat untuk buat jungle tracking. Boleh pilih nak yang jauh or dekat.

8. Kalau yang jenis pencinta flora dan fauna sini memang tempat yang sesuai la. Masa aku datang tu kebetulan ada Festival Bird Race. Berduyun orang datang bawak teropong dengan kamera sebab nak tengok dan amik gambar segala jenis burung.


Aku rasa itu je kot antara aktiviti yang ada. Kang kalau aku teringat aku apdet k.

Untuk tempat makan pulak basically ada empat tempat kat BF ni.


1. Kat food court. Nanti korang boleh tanya kat orang2 area situ mana food court sebab jalan die pusing2. Susah nak bagi direction. Dua2 malam aku dinner kat Arzed Restoran. Ada western and goreng2. Tapi menu dia agak terhad. Apa yang ada kat buku menu je dia buat. Harga tak mahal sangat. So aku rekemen. Kat situ ada kedai India jugak dan satu kedai makan melayu lagi tapi kedai tu agak mahal. Kat Arzed tu dua2 malam aku datang full orang. Ada lagi kedai kat bahagian kiri food court tu tapi macam takde orang makan. So kitorang tak ushar pon.

2. Kat sebelah masjid. Aku try masa lunch sekali. Dinner tak pernah try. Tak banyak sangat lauk tapi okey la jugak choices dia. Ada ikan, ayam, sotong, telur. Sayur pon ada dua tiga jenis. Harga pon ok.

3. Kat pusat bandar (dorang panggil yang area jam besar tu pusat bandar. Hahaha!). Tempat ni agak pricey sikit. Aku tak try.

4. Kat roundbout dekat2 dengan Pines resort. Gerai ni jual breakfast and minum petang. Tapi memang mahal. Rojak satu polisterin kecik Rm5. Goreng pisang 5 ketul kecik RM2. Jemput2 pisang pon sama. Dia ada jugak nasi lemak air panas semua tapi aku tak try.


So apa sebab aku datang sini?
Sebab utama nya Akram dapat apartment murah. Mas ada rumah rehat kat sini. Dua malam RM80 je. Sape yang tanak kan. Walaupon apartment dia sendu gila dah tak terurus tapi boleh la. Dalam sendu2 pon ramai jugak yang apply apartment ni. Konsep dia kene apply dengan HR. So naseb2 la sapa dapat sapa tak dapat. Akram apply bulan 2 bulan 4 kot baru dapat jawapan.
Aku okey je lah. Orang dah ajak jalan kan jangan lah nak komen lebih2. Heheh.

So both of us apply cuti Jumaat tu. Tapi lepas solat Jumaat baru gerak dari rumah.
Dalam pukul 2 petang macam tu. Campur dengan jem semua sampai area Kuala Kubu Baru dalam pukul 4.30 petang. Masa tu perot memang menyanyi2 kelaparan. So kitorang decide untuk singgah makan.
Tak tau lah kenapa aku rasa Kuala Kubu Baru ni macam tak jumpa kedai makan. Nampak la secret resepi tapi tanak makan kat situ. Nampak satu kedai nama Cake & Bakery cafe kot. Ingat kedai kek tapi macam pelik pulak kenapa ramai orang makan situ. Bila tanya2 kat orang baru tau dia ada jual goreng2 jugak. So terus lah singgah.


Konsep kedai ni ala2 Secret Recipe la konon2 nya. Ada makanan berat dan jugak cake.


Akak yang amik order cakap goreng2 lambat sikit. Yang cepat macam mee sup, mee kari, mee rebus gitu. So Akram order la nasi goreng ayam. Aku order mee kari sebab dah lapar. Sekali Akram punya sampai dulu. Berbulu je aku.

Dalam pukul 5 petang macam tu kitorang start gerak balik. Masa tu dah start hujan lebat. Akram try call akak yang jaga apartment kitorang tu. Rupanya kat BF tak hujan pon. Takpelah kitorang gerak slow2.


Sebelum sampai Bukit Fraser akan jumpa tasik ni dulu. Akram cakap dulu tasik ni tak nampak langsung tanah yang merah2 tu. Sekarang dah kurang dah airnya.


Dah sampai Bukit Fraser tapi belum sampai betul2 kat pusat bandar dia.


Bila dah nampak jam ni baru la betul2 sampai kawasan Bukit Fraser ni. Fuhhh Alhamdulillah lega gila. Kalau tak asyik je tanya Akram bila nak sampai. Aku sampai pening2 nak muntah. Dah lama tak rasa macam tu. Masa naik kundasang elok je.


Area keliling jam besar tu.


Kitorang sampai2 je terus pergi carik apartment. Sebab penat sangat. Pusing punya pusing tak jumpa. Satu papan tanda tulis pine resort pon takda. Hampeh betol. Last2 call akak yang arrange bilik kitorang tu macam mana nak pergi sana. dah la call kemain lama tak angkat. Naseb baik last2 dia jawab. Sudahnya kitorang tunggu balik kat area jam besar tu lepas tu ada orang pick up kitorang. Rupanya kitorang dari belah kiri tu terus belok kiri. Kalau dari sini nampak la sign pine resort tu. Kalau dari kiri tu tak nampak langsung. Sepatotnya belok kiri. Kitorang belok kanan. Memang la berpusing sampai menara jam balik. Aduhai.

So inilah dia Pine Resort yang susah sangat nak carik tu.

Basically apartment ni ada banyak jenis. Yang kitorang dapat yang tiga bilik punya.
Sampai budak yang hantar kitorang tu tanya eh dua orang je ke? Hahaha!
Tak payah check in kat kaunter. Budak yang pick up kitorang tu bawak kunci siap2 terus boleh masuk rumah. Aku ingat kan macam rumah apartment biasa tu. Rupanya dia memang lah apartment tapi jenis yang parking kereta sebelah pintu rumah gitu.


Macam gambar pertama atas ni. Camtu lah konsep dia. Cuma kalau dapat rumah bawah kene turun tangga sikit la. Kesian apartment ni dah tak terurus dah. Dengar nya Mas pon macam nak jual dah. Dulu apartment Mas banyak tapi sekarang dah tinggal dua je. Satu lagi kat PD. Pon dah hazabullah dah rupa. Aku tak pernah stay sana. Padahal kawasan ni cantik gila kot. Dah la sejuk. Atas bukit. Sayang gila lah dengan semak samun dah tinggi. Cat pon ala2 je rupa. 


So this is our apartment. 3 bilik. Dua tingkat. Dapur semua lengkap. Toilet setiap satu bilik ada. Paling best ada tempat untuk bbq. Masa aku tengok beranda dia pehhhh rugi gila tak bawak bahan2 mentah. Mula2 tu memang ada plan nak bbq. Tapi last2 macam tak payah la. Aku ni dok ingatkan kene bbq kat koridor apartment. Dah aku bayangkan macam apartment rumah biasa tu. Tak tau pulak koridor begini. Rugi2. Kalau tak memang best gila okey. Dah la sejuk. Pemandangan best. Ish.


Ni dua bilik tingkat bawah. Besar jugak bilik2 ni. Tapi kesian heater rosak. Hahahahah! Menangis okey rasa air paip dia sejuk nak mati. Naseb baik ada cerek air boleh la masak air panas kalau tak memang 3 hari aku rela tak mandi. Bahahaha!


Ni master bedroom tingkat atas. Memang naik2 atas je terus jumpa bilik besar. Ada koridor sendiri. Tapi kitorang malas nak tido dalam bilik. Angkut tilam letak depan tv 2 malam tido depan tv. Peh syok gila. Haha!


So malam tu kitorang keluar dinner area food court. Mula2 masuk kedai makcik yang mahal sikit tu. Tapi takde goreng2. So pergi kedai ni. Tapi naseb baik jugak la malam tu dia takde goreng2 sebab akak kedai runcit tu cakap kedai makcik tu mahal sikit. Kedai ni okey je harga tak la melampau sangat. Cuma menu terhad la. Oh btw kedai runcit ada je kat atas ni kalau nak beli barang2 simple. Pasar takde ya kat atas ni. Aku ingat kan dorang macam turun beli barang dapur seminggu sekali je. Rupanya seminggu dua tiga kali turun bawah sama ada pergi pekan kuala kubu baru atau raub. Pehhhh orang dah biasa kan. Kalau aku mau demam seminggu dengan jalan ular berlingkau dia tu.


Atas aku punya. Nasi goreng Thai. Bawah Akram punya nasi goreng apa entah. USA kot. Boleh tahan la masakan dia. Not bad. Malam nak keluar aku suggest pakai jaket ya dia punya sejuk Ya ampun memang tahap menggigil. Aku ni konon macam tau sejuk tapi tak bajet sejuk gila. Sekali tahap menggigil. Hambek.


Lepas makan terus balik apartment sebab malam macam takde ape pon.
Masa makan tu terjumpa dengan budak yang bagi kunci apartment kitorang tu.
Terus tanya nak buat apa kat sini. Mana nak makan semua.
Budak tu siap cakap lagi "Esok ada festival bird race. Tu yang ramai sikit orang. Kalau tak sunyi sepi je tempat ni"
Tapi ada festival pon orang ramai tahap boleh kira lagi. Kalau takda apa2 memang sunyi la tempat ni. Tapi untuk orang2 yang nak tenangkan fikiran memang best gila weh tempat ni. Sila datang.


Suasana pagi esok dalam pukul 8.30 pagi. Cuba cakap macam mana lah nak bangun pagi konon2 nak pergi jogging macam ni. Jogging bawah selimut je lah kan. Bahahha! Masa pukul 7 pagi suasana dia biasa je tau. Tiba2 dalam 8 lebih start berkabus macam ni. Eh tak boleh jadi. Tarik selimut la. Ekekeke.


Pagi sabtu tu kitorang just breakfast kat rumah je. Naseb baik bawak roti, tuna, peanut butter, hot choc, kopi,keropok siap2. Haha! Dua2 jenis malas gila nak bangun apatah lagi nak mandi. Naseb baik laki aku ni jenis terlebih rajin. tiga2 hari tiga2 kali dia yang masak air dan buat air. Siap goreng keropok lagi. Hihihi.


Dalam pukul 11 pagi macam tu siap2 nak keluar pergi carik lunch.
Sebab adik semalam tu pesan keluar lunch awal sikit. yelah kedai nya ada berapa je. Ada festival pulak tu. Takut lauk habes.
kitorang try makan area masjid pulak.

Total dalam rm16 kot. Ok la. Ikan cencaru tu besar jugak. Cencaru sumbat. Aku amik sayur taugeh kepala besar tu. Laki aku boleh cakap "Eh peliknya taugeh dia. Besarnya kepala dia" Aku cakap ni memang spesis dia la. Taugeh kepala besar. Ish kesian betol seumur hidup 29 tahun first time nampak taugeh macam tu. Hahaha!


Ni kat area kedai makan tu. Tangga tu boleh turun ke pusat bandar kalau rajin nak jalan kaki. Disebabkan kitorang ni terlebih rajin, so kitorang parking kat kawasan kedai tu and buang masa jalan kaki pergi kat area jam besar tu. Huhu. Masa turun bukit tu syok la. Masa balik nak menapak ke kereta tu hahaha penat gila! Naseb baik tengah hari buta pon udara sejuk.


Ni lah keadaan kat sekitar area jam tu. Ada gerai2 jual baju, makanan, madu, pameran polis, paling banyak jual teropong la. Gambar bawah sekali kanan tu nampak tak teropong besar tu. Harga sampai puluh ribu ok. Rasa macam nak pecah usus perut dengar. Haha! Yang kecik pon ada yang dekat 3k. Ada satu booth kitorang singgah, sales person tu rajin gila layan kitorang. Siap terangkan kat katalog ada gamabr2 burung macam2 jenis. Ini burung apa. Burung ni kat mana, burung ni selalu kaler apa, burung ni takde kat bukit fraser. Aku tengok Akram, Akram tengok aku. Hahaha! Masing2 takde hobi macam ni. Melopong je dengar mamat tu cerita. Siap eksited gila tunjuk video burung tengah makan semut, burung tengah kibas2 sayap. Bahaha!


Aku ni mati2 lah ingat bird race ni kita tengok burung dok berlumba terbang. Bahahhaa! Sendu giler ek perangai. Rupanya pertandingan mengenal burung. Aku tak tau la konsep dia macam mana. Masa aku jalan2 tu nampak la dorang tengah teropong2 lepas tu jerit2 tunjuk burung2 bagai. Tak tau camne nak kira menang ke kalah. Tapi sepanjang kitorang kat sana memang asyik2 nampak sekumpulan manusia bersama kamera dan teropong masing2 dan beberapa kertas. Yang aku musykil sebab ramai jugak macam student2 yang muda2 dengan teropong masing2. Wahhh banyaknyaaa duit. Jeles ahkak. Bahahaha! Maybe dorang ada persatuan kot kat universiti yang ada fund.


Ni hotel yang akan korang jumpa mula2 sekali sampai Bukit Fraser ni. Puncak Inn. Cantik kan? Tapi tak tau lah review dia. Tapi antara hotel yang cantik la kat BF ni. Kat aras bawah tu ada kaunter pertanyaan untuk BF ni. Boleh amik pamplet kat sana. Nak sewa basikal pon kat sana jugak.

Shahzan Inn ni pon antara hotel yang cantik jugak.


Yang ni silverpark. Pon cantik apartment dia. So far aku rasa tiga hotel tu je paling cantik. Tapi kat sini ada jugak banglo untuk disewa. Aku pon tak sure harga dia berapa. Tapi kalau datang ramai2 family besar macam best je sewa banglo tu.


Eh dah rasa macam banyak gila lah aku menaip.
Boleh tak details aktiviti aku sambung next entry.
Boleh je la kan. Kata blog aku. Bahahhaa!

okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


6 comments

June 1, 2015 at 2:14 PM

mashaAllah bestnyaaa. tak penah pegi lagi

June 1, 2015 at 2:32 PM

Panjang gila. Tapi macam best r baca. Tengoklah kalau duit aku sendu2 tak boleh pergi melancong kat oversea, aku boleh pertimbangkan BF ni.

June 1, 2015 at 2:32 PM

Panjang gila. Tapi macam best r baca. Tengoklah kalau duit aku sendu2 tak boleh pergi melancong kat oversea, aku boleh pertimbangkan BF ni.

June 1, 2015 at 2:42 PM

tak pernah lagi ke sana...

June 1, 2015 at 2:59 PM

Ok bf yui xpnh smpai lg.. huhu

June 1, 2015 at 4:05 PM

best arrr jalan-jalan....

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal