Saturday, January 7, 2012

Kenapa anda tidak perlu habeskan duit anda untuk naik bas Transnasional

                                          


tak habes2 lagi emosi dengan bas Transnasional.
perlulah emosi sebab orang dah bayar mahal2 service macam haram pulak.
memang banyak jugak lah aku kene dengan bas ni.
cuma diamkan diri je malas nak kecoh.
tapi lepas kes hari tuh memang bengang.


nak balik Kota Tinggi memang ada 2 bas je.
Transnasional and Mara Liner.
so maybe lepas ni kene consider naik Mara Liner je.


5 sebab kenapa tak perlu habeskan duit naik bas Transnasional:



1. Harga lebih mahal.

Kalau nak balik Tinggi tiket bas naik Transnasional RM32.50.
kalau naik Mara Liner RM32.00.
Jimat limaploh sen.
eh limaposen banyak ape.
kalau kat asrama dulu takde limaposen menggagau carik sebab nak basuh baju guna mesin. hahahahahaha !





2. Sukati dia je taknak bukak aircond.

Ini memang seyes panas hati.
ade ke patot hari ahad lepas aku balik KL naik Transnasional driver tak bukak aircond separuh jalan.
bas dah gempak dah bas baru dua tingkat.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii services haram.
taknak berpeluh ketiak pulak dalam tuh.
dah la aku dapat seat yang kene cahaya matahari.
aku okey lagi. aku kesian akak yang duduk sebelah aku. dah la badan dia agak besar.
dok lah berkipas guna envelope sambil membebel-bebel sepanjang jalan. envelope tuh pon orang sebelah kanan dia bagi pinjam sebab kesian akak tuh dok panas2.


sampai R&R mana entah akak tuh turun sound driver, baru lah nak bukak aircond kan.
tapi bukak pon alahai macam kipas yang dah seploh tahun gamaknya. slow je.
eh dia ingat dia tengah bawak bas dekat UK ape.
feeling2 winter sonata pulak.
haktuih.





3. Sesuka hati nak suruh tukar bas.

okey yang ni aku pernah kene dua kali.
first time tuh otw nak balik Kota Tinggi kot.
berhenti dekat Machap.
boleh pulak driver cakap dia tak turun Kota Tinggi, dia turun JB.
so dia suruh sape2 yang nak pergi Kota Tinggi naik bas Transnasional lain.
dah satu hal kitorang kene tunggu bas lain tuh datang.


second masa aku otw nak balik KL.
sampai Seremban nak turunkan penumpang boleh kan driver cakap dia taknak naik KL.
so dia suruh kitorang naik bas Trans lain.
tapi masalahnya nak ke bas lain tuh kene naik bas sangkut2 (tapi free lah).
free pon kene berdiri dalam bas tuh plus driver bawak macam taik sampai nak pengsan aku.
bangang betul.



4. Tempat duduk tak best.

yang ni aku tak paham.
kenapa semua bas pergi Kota Tinggi seat dia 4 seat.
hello 5 jam okey. 5 jam.
tak pernah tak kebas bontot aku kalau balik kampung.
upgrade lah bagi 3 seat. besar sikit.




5. Diorang takkan utamakan kau.

Ini yang aku kene lah hari tuh. kene tinggal bas.
tahu tak apa pakcik kaunter tuh cakap dengan aku "takkan kita nak carik sorang2 kot. ramai tuh"
alahai poyonya alasan.
ape salahnya kau tukar sistem tiket bas kau.
print nama penumpang.
kalau penumpang tak naik kau panggil 2 ke 3 kali.
susah sangat ke.


lepas ni aku nak naik Mara Liner je.
tiket cantik ada tulis nama aku.
lepas tuh dah tulis siap2 kene tunggu gate mana semua.
terbaik :)





itu je kot setakat ni.
so sebagai pengguna fikirkan hak anda. ecewah.

okbai.


                                                            

49 comments:

  1. Akak dlu pergi kerja pun naik bas transnasional ni jgk... tp kire d only bus yg ade ke jln duta kl... harga start naik ms tu thn 2007 RM 178 mcm tu, sb akak amik bulanan, lepas tu naik ckit2, alasan minyak naik... last naik dlu 2011 RM 280 sebln... just imagine hanya utk tempoh 4 thn brp byk yg naik... nasib baik xde pilihan..klau ade da lama da naik bas lain... mentang2 die monopoli...eeeiii...sabor jelah... baguslah skrg dh cuti pjg...hehee

    ReplyDelete
  2. @MaryaYusof

    huh banyak gila naik.
    sabor je lah.
    huhu

    ReplyDelete
  3. setiap kali nk pergi kuantan kene naik tran jugak..mencik!..


    p/s :: tak minat sg eh??hehe.

    ReplyDelete
  4. alah..tadi termention nad ni akak ke eh??hehe..lupa..

    ReplyDelete
  5. akk plak trans ok.plus liner yg mcm haram.

    ReplyDelete
  6. @Miss Nadya

    eh mane ade lah.
    takde mention pun.
    hehehehe

    ReplyDelete
  7. @Cikpuan rara

    oh yeke.
    tak pernah naik plusliner.
    huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  8. kaann...syarikat yg kategori servis cenggini perlula utamakan customer. aku mmg tak bole bla yg surh passger tukar2 bas. ingat anak itik ke bole pas pas.anak itik pun bole pengsan tau. bole buat komplen kan. boikot je.

    budak skrg kan tak reti main batu seremban.menan masak masak pun xde. menan dorg skrg, kalau bukan iPad,galaxy tab.yg lebih terbaru aku tgk galaxy note.

    ReplyDelete
  9. kesiannya dia, tapi so far tak pernah lagi naik bas untuk pergi jauh walaupun dengan keluarga, mak Lia kata susah, leceh..

    ReplyDelete
  10. HEHEHEH. Bas ke johor ada 2 jenis je ke? kalau bus ke kelantan ada banyaaaak pilihan. HEHHE

    ReplyDelete
  11. susah jugak naik bas eh. risiko. takut jugak kena tinggal. tapi bagi yang berdikari, sangat bagus naik bas!

    ReplyDelete
  12. susah jugak naik bas eh. risiko. takut jugak kena tinggal. tapi bagi yang berdikari, sangat bagus naik bas!

    ReplyDelete
  13. sy dulu ada kes gk ngn transnasional ni.....

    1. air-cond bocor... dah la balik kol 11 mlm,, mlm plak sejuk,, tmbh lg dgn air menitik dari aircond tu.. bila ckp ngn driver,,dia jwb ape susah,, tutup la dgn kain buruk, then trus dia buat bodo..

    2. bas lambat giler.. tiket kol 11 mlm,, bas smpai kt larkin tu kol 1230 mlm... semua org nk mengamuk dh.. bila naik bas tu,, jam dlm bas bru kol 1030.. damn !! jam dlm bas lmbt 2 jam...ntah ape2...ptut la driver buat muka x bersalah....dia pikir dia smpai awal...

    ReplyDelete
  14. it i at the same boats of you, i would be so frustrated with all their services!!! how very disappointed...harus amat dikesali...arisha ingin juga merasakan naik bas, tapi belum punya kesempatan walaupun sekali...wuhuhuhu.

    ReplyDelete
  15. trans? xpernh kene pulak..tp mmber ade kena..driver tu ckp bus xbalik batu pahat..terkapai3 member carik bus lain mase nak raye pulak tuu!

    ReplyDelete
  16. bas trans mmg xseptotnye dilahirkn sebagai bas..
    haha..
    dr dulu smpai skrg saye xprnh naek bas trans..

    ReplyDelete
  17. @Hanie_Dew

    fuhyooo.
    aku pon pakai galaxy y yang cikai je.
    T_____T

    ReplyDelete
  18. @Cik Lia Lomi

    kalau dengan family memang prefer naik kereta lah. senang. huhu

    ReplyDelete
  19. @sarah mohamad

    pergi Johor Bahru banyak.
    pergi Kota Tinggi yang sikit je.

    ReplyDelete
  20. @FIFIEY LYCHEE MARATION

    tapi naseb baik dah pandai berdikari daripada dulu lagi. hehehehe

    ReplyDelete
  21. @shahrazali

    peh memang bengang tuh.
    jadi mari boikot !
    hahahahaha

    ReplyDelete
  22. @Ezy Chiaki

    hahahahaha.
    tak pernah naik rupenya.
    huhu

    ReplyDelete
  23. hahahha, sy pun dah merasa semua perkara di ats....kalau bkn trpksa mmg xnak naik bus trans...hihihi

    ReplyDelete
  24. daripada naik transnasional better naik plusliner.seyes

    ReplyDelete
  25. @Ct Aja

    betul.
    naik kereta lagi best.
    ahahahahahaha

    ReplyDelete
  26. btol2..!!ira setuju tang harga lg mahal 50 sen!hee..pastu seat..pastu sll kena tinggal!

    waaa ira pon pnh kena tinggall..ayah ira y anta balik hostel..nsb baik xjauh..tp 2 jam gak la...huuu

    eh pelik la nape driver xbuka aircond?gile apeeeeee..huu

    ReplyDelete
  27. bas maju ekspres best kot. seat dia lebar n selesa, gtau klo benti makan ke ape, kirenye takde masalah sangat lah.

    ade jugak masalah sikit, klo nak turun buang air besaq or kecik kene cepat2 sbb bas tuh asek nak cepat je. yg lagik satu tak bestnye lagik, bas tuh bawak laju sangat. -.-

    ReplyDelete
  28. lepas dr kes tu, sy x prnh naik trans... x best...dah la seat kecik..hehe...

    ReplyDelete
  29. @starzieti

    laju cepat sampai.
    keh keh keh.

    alah bas maju tade pergi kota tinggi lah.
    huhuhu

    ReplyDelete
  30. @shahrazali

    hahaha.
    bagus. pasni tamo naik bas tuh lagi.
    huahuahua

    ReplyDelete
  31. @Un Phat Lee

    plus liner tade pergi kota tinggi lah.
    =____=

    ReplyDelete
  32. marah betul wana ni~
    saya jarang dah naik bas selepas beli kereta. hehehe
    go go maraliner. maraliner boleh beli tiket online kan?

    ReplyDelete
  33. hmmm hampir 2 thn xnaik bas.. masa zmn belajar dulu.. kalo dari kl je akan naik trans.. tapi mmg sakit hati laa..

    ReplyDelete
  34. Aiyooo! Mmg patut suarakan ke-tidak-puas-hati-an sbb kita dh bayo mahal2 khen T_T

    ReplyDelete
  35. lps nie tukat jee bas lain.. hehe

    ReplyDelete
  36. @dhiera

    entah ek.
    tak pernah taw lah pulak.
    hihihi

    ReplyDelete
  37. hai follower...nak join GA saya tak? cepat sebelum ditutup! simple!

    http://yazidtorpedo.blogspot.com/2012/01/give-away-untuk-follower-blog.html

    hehe

    ReplyDelete
  38. pling pantang suka suki suh tuka bus tu! grrr x suka jugak!

    ReplyDelete

What says U?