Tuesday, December 18, 2018

Cara simpan stok ebm dalam deep freezer


Masa anak pertama dulu memang boleh kata 10% je kot ilmu pasal breastfeeding ni. Every time pam susu, berapa oz yang dapat tu terus masuk dalam plastik and terus bekukan dalam freezer 😱. Tak boleh ye. Lepas pam kene chill2 dulu kat suhu bilik. Sebab kalau korang perasan susu fresh tu suam2 kan. Lepas dah dapat suhu bilik baru boleh letak dalam chiller. Lepas chiller baru naik freezer. Perubahan susu mendadak boleh rosakkan susu as susu ibu ni sensitif sikit.

Pastu dalam satu plastik ada yang 6oz, 7oz, 8oz, ikot berapa oz yang dapat masa pam. Haishhhh tak cantik. Plastik gemok2. Susah nak simpan. So dulu freezer memang bersepah dengan susu 😆 Lagi satu bila simpan sukahati kuantiti susu tu nanti payah nak budget untuk defrost. End up membazir 😊

Ni masa mula2 simpan susu si Nina. Tak tau nak susun camne. So kemas la dalam bekas2 camni. Masalah dia bekas2 camni payah nak detect tarikh dia kan. Walaupon kita tulis date kat plastik tapi nak kene belek satu2. Dan makan ruang 😆