Saturday, October 31, 2020

Perasaan guna Norwex, kain buruk kayangan 2020

 Assalamualaikum.

Tak sangka kan dalam banyak2 benda yang kite expect akan berlaku pada tahun 2020 ni contohnya kereta terbang, tapi takde apa pon jadik. Dah lah tengah pandemic Covid-19 kan.
Tup2 kain buruk pulak yang keluar jadi kain buruk mewah 😂

First of all, aku bukan beli sebab terpengaruh 😜
Aku beli sebab gambar kat bawah ni 👇



Sedih nau2 rupa kain buruk aku.
Memang betol2 kain buruk hahaha.
Kain buruk ni murah je aku beli. Ada tiga helai. Aku beli 3 helai kot. Lagi dua dah selamat di buang. Tinggal sehelai je lah ni kain buruk aku yang bersaiz kecik. Ulang2 aku pakai basuh pakai basuh sampai naik lunyai dah. Betapa setianya aku kahkahkah.
Yang lain semua kain buruk besar iaitu tshirt besar2.

Kat dapur aku wajib ada kitchen tissue.
Kalau minyak tumpah memang aku guna kitchen tissue je sayang nak guna kain buruk nanti tak hilang daki.
Kalau tissue boleh terus buang je. Hihi.

So aku berfikir kalau aku guna kain buruk murah ni sampai lunyai gini, apa salahnya kalau aku invest duit untuk kain buruk yang berkualiti sikit dan aku akan pakai dia lama kan?
Bila aku google2 pon semua macam bagi review yang ok.
Cuma harga dia lah memang harga kayangan.
Well benda2 MLM ni harga dia memang macam ni lah kan. Tapi kalau barang dia ok why not kan. Bukan sejenis MLM yang menipu tu.

Contoh macam Shaklee tu. Barang dia ok. Kenapa aku cakap ok? Sebab aku pernah guna dan dekat Singapore dia jual di farmasi.
Cuma harga dia memang melampau mahal sebab dia guna MLM sistem ni lah. Multilevel Marketing system.



Aku amik set ni. Envirocloth yang femes tu sehelai, kitchen cloth sehelai & detergent dia. 3 barang ni RM164.05. Nak pilih warna kain buruk pon kemain pening 😂
Aku beli dengan kawan satu Universiti dulu.
Barang sampai selepas seminggu.


Kain buruk eco vs. Kain buruk kayangan.


Ok jom kite tengok apa je yang aku dok lap guna kain kayangan ni.


1. Lap dapur aku + jubin2 belakang tu. Tapi dapur aku takde lah nampak berkilat sangat kan? Maybe sebab dapur lama?



2. Lap freezer.



3. Lap kabinet dapur. Kabinet dapur ni memang sangat berminyak before ni. Memang betol lah guna air je hilang minyak semua. Before this aku guna kain merah tu agak payah sikit nak lap. Guna kain mahal ni laju sikit. Dan memang takde minyak dah kat situ.



4. Lap mesin basuh hahaha.

Aku lap semua ni guna Envirocloth color plum tu.
Pastu aku try lap cermin dalam rumah ni. Aku guna air jugak tapi macam tak berkilat pon. Tak tau lah aku salah guna ke apa. Pastu aku lap guna kitchen cloth kering baru ok.
Maybe kene lap kering. Aku je tak tau. Haha.

Pastu try lap meja makan aku.
Meja makan aku sejenis kayu coklat tu. Aku guna Envirocloth basah.
Tapi bila lap2 meja tu macam ada habuk2 kain tanggal kat meja.
Tapi lupa pulak nak snap gambar.



5. Lap cermin.
Yang ni aku guna envirocloth basah. Lepas lap2 nampak tak macam ada habuk2 sikit kat cermin tu. Takde lah terus bersih. Dia kene lap basah pastu lap kering. Tapi aku takde kain kering norwex lain so aku guna je lah kain biasa.


Resultnya tetap bersih licin jugak 🙊

Pastu aku try guna envirocloth untuk lap pen conteng2 kat dinding. Ok yang tu memang magic boleh hilang weh! Before this pernah lap guna benda lain tapi tak hilang.
Cumanya hmmm kalau sikit boleh la ko nak nyental. Kalau banyak tak larat weh baik cat balik je dinding ko tu 🤣 Sebab dia kene guna effort jugak.

Jadi kalau tanya aku apa perasaan guna benda ni. Entah lah ye. So far aku rasa biasa dan takde lah impress sangat 😅
Sorry ya untuk semua seller.
Ni honest review. Belom ada lagi result yang buat aku kagum 100% sebab aku rasa macam pakai kain biasa pon ok je. Kecuali yang dinding tu. 

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ada satu bonus point untuk dia.
Yang aku memang suka lah.



Gambar atas ni kitchen cloth aku guna lepas aku masak.
So aku try basuh dia guna detergent dia tu.



Rendam dia guna air panas + sikit serbuk detergent dia tu.



Air jadi super keruh.



Tadaaaaaa macam baru kan 😍 
Ni je lah yang aku paling suka 😂
Yang lain aku rasa biasa2 je. Entah lah maybe aku tak menggunakan sehabis baik kot.
Tapi ada kawan aku cakap dia guna cif dengan kain biasa lagi puas hati. Huhu.

Aku try jugak guna envirocloth tu nak lap toilet hahaha.
Tapi tak boleh 😆
Actually dia ada set untuk toilet. Aku saja lah try guna envirocloth tu sebab katanya kan boleh lap apa2 je kan. Tapi tak boleh. Jadi maknanya untuk lap2 biasa je lah.
Kot lah ada kain yang boleh bersihkan toilet effortless tanpa perlu berus2 kan senang keje aku hahaha.

Ok gais, masa tengah taip post ni aku ushar2 video2 Norwex kat youtube.
Orang tengok dulu baru beli kan.
Aku dah beli baru nak tengok bahahaha.

So memang ramai orang lap2 memula guna envirocloth yang basah. Pastu baru polish guna cloth yang kering. Baru lah berkilat. Haha. Tapi kalau aku ada dua kain je macam mana? Satu dah buat kain dapur 😆

So aku suka ke tak?
Aku suka part dia jadi bersih macam baru lepas cuci tu. Jadinya memang lost lasting lah kain buruk aku kan yeayyy.
Conclusion - worth the money in term of kalau guna dia lama gila lah 😜
I dont know boleh guna berapa lama. Kalau sampai 5/6 tahun tanpa perlu tukar why not kan. Hahaha.

Cuma perlu diingatkan ya beli kalau mampu. Jangan paksa diri. Kain ni bukan lain ‘magic’ kalau ko malas ko beli 10 Norwex pon rumah ko takkan berkilat hahahah.
Jangan beli sebab ikot ikotan atau trend. Ukur baju di badan sendiri. Pilihan masing2. Yang beli tu jangan poyo2 rendahkan martabat kain buruk bawahan hahah.
Yang tak mampu tu pulak jangan perlekehkan pilihan golongan yg mampu.
Kite kene ingat gaji 1k tak sama dengan gaji 10k.
Sama macam beli handbeg. Orang gaji 10k pejam mata je pakai handbeg mahal. U name it sendiri. Aku tak tau sebab paling mahal pon aku pakai handbeg Carlo Rino 🤣 Tu pon dah rasa bangga sangat dah. Hahahah.
Tapi orang gaji 1k cakap orang beli handbeg mahal2 tu buang duit. Jangan la begitu. Kemampuan kite tak sama. Respect each other ok 😘

Tapiiiiiiiiiiiiii aku dapat tau Scotch Brite ada jual kain2 macam ni jugak and review pon ok je.
Masalahnya kain dia tu terlalu murah 😂
Nanti aku beli pastu aku buat SB vs. Norwex eh. Haha.
Bye.


Love,
Wana.

Monday, October 26, 2020

PKPB Selangor minggu ke dua.

 Assalamualaikum

PKPB di Selangor diteruskan di minggu ke dua.
Still kene WFH.
Dah WFH ni apa je boleh di buat kat rumah kan. Memang masak je lah.
Jadi kite tayang sikit menu makanan di minggu ke dua ni.



Isnin di mulakan dengan breakfast welcome2 banana.
Sebenarnya beli pisang hari ahad konon2 nak buat minum petang. Tapi sebab aku ni jarang sebenarnya prepare minum petang jadi aku pon lupa dengan pisang tu. Haha!
Aku memang jarang minum petang. Tapi kalau Akram memang wajib ya.
Kalau dia balik Malaysia dia akan cari something untuk kudap2 di petang hari.
Pastu wajib bancuh air panas.
Bancuh sendiri aku malas 😂 Sebab biasanya dia akan buat air kopi/nescaffe. Aku ni tak minum kopi sangat jadi aku tak pernah tau sukatan untuk buat air tu. Takpe lah biar dia buat sendiri kekeke.



Tengah hari rasa macam malas nak beria sangat masak.
So kite buat nasi goreng. But still look at my Nasi Goreng yaw. Full of proteins & vege 😍
Begitulah dia ya puan-puan. Biar tak nampak malas sangat hahaha.
Walaupon cuma sekadar nasi goreng tapi letak udang, fishcake, meatball, sotong, dan sayur2. Biar bebudak excited nak makan.


Hari Selasa kene mengangkut double AN ke site office sebab nak submit report.



Tengah hari dah balik. Balik tu sempat lagi kite masak. Haha.
Sebabnya macam biasa lah nak beli pon xtau nak beli apa. Lagipon malas nak menyinggah dengan bebudak ni. Risau. Sepang ni macam dah nak masuk red zon dah. Kes semakin banyak sampai aku dah malas nak tengok berapa kes covid hari2.
Dia jadi macam masa PKP dulu. Sampai tahap dah malas nak check statistik. Cuma harap kes turun je.

Bila kes dah start turun baru aku follow balik. Ingat lagi paling excited bila jumlah kes aktif dah 2 angka. Tak sabar nak tunggu 0 mesti masa tu historic moment gila.
Tapi tetibe spike balik sampai 9k sekarang kes aktif.
Kecewa!
Bila Akram update kes hari2 aku cakap malas nak amik tau. Fed up. huhu. Kite jaga diri sendiri je lah elok2.



Hari Rabu teringin nak makan bihun sup ayam simple gara2 tengok Ig story Rizalman.
Nampak simple je kan?
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii nak menyiapkan benda simple ni Ya Allah aku terpaksa menempuh dugaan yang super besar 😂



Ya tak lain dan bukan inilah dugaan besar itu.
Ceritanya pagi2 ajak dorang pergi kedai sebab nak  beli ayam.
Sampai kedai start drama.
Dua beradik berebut mask. Dah start dia melalak. Nak tinggal je dalam kereta tapi kang dia menjerit dah semua orang tengok aku kang. Aku dah keluar kereta masuk balik kereta pastu keluar balik.

Last2 kakak mengalah bagi mask gambar kereta dia kat Mina.
Fine.
Dah siap semua beli barang tu nak balik dah la.
Sampai rumah ada lagi dia mengaruk 😪

Biasanya memang dia suka turun ikot pintu driver.
Tapi sebab masa tu aku nak cepat nak sidai baju, nak masak etc so aku turun dulu and terus tutup pintu.
Pastu terus pergi sidai kain.
Tup2 dengar dia melalak. Ingatkan kakak dia kacau. Rupanya dia nak turun ikot pintu driver. Malas nak layan so aku cakap turun je ikot pintu memana sama je. Terus dia merempan.

Pastu sambung merempan dalam rumah. Dok baling2 roti dia beli kat kedai tadi. Dah la jiran aku tengah tanam pokok kat laman. Buat malu je. Naseb baik dia memang dah masak sangat perangai si Mina kuat menangis. Huhu.

Pastu masa tu Akram baru nak tido. Aku terus suruh dia on cctv bagi dia dengar anak dia melalak sebab aku nak masak. Dulu2 aku spam ws dia dengan video Mina. Now ada cctv senang biar dia dengar sendiri hahah. Takkan aku nak stress sorang2 kan 😏

Actually Mina ni senang je nak pujuk. Ko dukung dia pelok2 manjakan dia, dia terus ok. Tapi malas aku nak layan so aku biar je dulu dia melalak. Telinga aku ni boleh kata dah immune dengan tangisan dia 😆

Aku upload video dia melalak kat ig. Just nak tunjuk yang hidup aku takde lah tenang sangat. Sebab kadang2 orang selalu tengok hidup aku macam smooth je LoL. On the other side nak tunjuk kat orang lain yang reality tak seindah apa yang ditunjukkan di IG. IG basically semua yang indah2 je. Jarang lah orang upload benda2 sedih kat IG kecuali orang tu memang sejenis attention seekers haha!

So guys & all mom out there, kite semua hadapi benda yang sama setiap hari. We have our own struggle. No one is perfect in this world. Dan kite semua pernah marah anak sebab kite bukan malaikat. Cuma pada aku, tak salah untuk kite marah anak. Yang salah kalau kite tak minta maaf pada dorang. So jadikan habit to says sorry to them. Explain why u scold and yell at them. Tell them u are stressful & U loves them so much. InshaAllah dorang tak simpan dalam hati.




Hari Khamis hari meeting jadi mengangkut lagi double AN ke office.
Orang kat site pon sampai dah kenal dengan bebudak ni. Haha!
No virtual meeting sebab orang lain semua lelaki and basically dorang takde problem untuk datang kerja. Aku je perempuan. Takpelah aku ok je pon huhu. Selagi ada rezeki.
Kene kerja lagi. Banyak sangat kemahuan dalam list nak kene beli. Nak beli Norwex lagi. Wakakakaka.

Ni pon lagi satu hal. Nampak macam tenang je kan bebudak ni. Tapi ketahuilah aku abes meeting je dengan nasi berterabur atas lantai, kertas bersepah, buku bersepah. Allah hai sabar Wana sabar.



Balik tu singgah RnR Mex Highway belikan donat untuk bebudak. Beli jiwa lah. 


Hari Jumaat mengangkut lagi dorang ke office sebab Hari Khamis
busy tak sempat nak submit claim.


Pastu supervisor belanja makan KFC

Aku tolong beli KFC ni kat Food Panda. Ya Allah sampai sejam KFC Jcorp tu dok siapkan meals. Pastu sebab lambat dia bagi lah voucher Rm5 dalam wallet.
Bila aku godek2 Apps Food Panda ni baru aku tau sebenarnya banyak gila voucher aku yang dah expired 😆 Rugi2. Pastu ada satu voucher yang nak expired hari tu. RM15 kau. Banyak tu. Jadinya balik kerja terus decide tanak masak. Kite Food Panda aje lah.



My little Engineer.
Tapi besar kang tak payah jadi Engineer lah. Stress 😂
Tapi tulah kerja apa je yang tak stress kan? 
Jadi guard pon stress kot melayan karenah manusia. Gaji pon kecik. Stress jugak tu. Huhu.



Petang tu dok scroll2 Food Panda pikir nak makan apa.
Dulu masa Sepang takde kedai sangat dalam Food Panda stress. Now dah berpuluh kedai dalam FP pon masih stress sebab masih susah nak buat pilihan untuk makan apa. 
Pernah tak korang rasa lapar tapi rasa tak tau nak makan apa. Stress kan.

Last2 aku suruh Ameera Naqeesya scroll and pilih nak makan apa. Sekali dia pilih Megi ketam kau!
Rm30 😂
Naseb baik lah ada voucher RM15 haha.
Pastu Mina pilih pizza Ya Allah haritu baru makan pizza. So aku tukarkan dia ke nasi goreng.

First time order dari kedai ni. Sedap tapi ketam tu harap besar je isi tarak.
Akram cakap sebab tengah bulan. Bulan Islam awal bulan. Bulan tak penuh jadi isi ketam tak banyak. Huhu.



Finally Sabtu yeayyy!
So menu kite ikan caru bakar dalam oven, kari udang & tempura sayur.
Aku baru kenal brand kari cap O. Sekali try masak memang sedap dan pekat. Bebudak pon suka makan walaupon agak pedas siap request lagi nak makan kari.

Tempura sayur tu aku guna tepung bestari je.
Memula cuci sayur bersih.
Bancuh sikit tepung bestari (aku guna yang spicy sedap) dengan air cukup2 nak gaulkan semua sayur tu bersalut.
Pastu salutkan dengan tepung kering. Aku mix tepung bestari dengan tepung beras. Nisbah bestari 4 beras 1.

End up bebudak suka gila. Terung, kacang panjang, bendi habes licin. Siap request nak lagi haha.
Sayur tu sayur. Haha.



Hari Ahad menu kite ayam masak halia & sayur campur.
Bila aku upload gambar makan dalam dulang ni ramai yang follow.
Best tau makan dalam dulang. Rebut2 dengan anak2.
Berselera.
Aku ni sebab malas nak basuh pinggan bebanyak jadi guna dulang senang. Yang ni 50cm. Beli dekat shopee je.

Pernah dengar tak pepatah jawa berbunyi "Family who eats together, stays together"
Somehow aku setuju dengan quote ni. Cuma tulah zaman sekarang ni mak pak busy bekerja kan. Jarang ada masa untuk makan satu family.
Tapi kalau boleh weekend kalau ada masa tu makan lah sama2 satu family.

Sebab aku pernah dengar satu ceramah ni.
Dia cakap kalau rasa2 family tu macam nak tumbang, try lah amalkan makan sama2.
Aku rasa sebab masa ni lah kite boleh berbual macam2 topik dan santai.



Ahad petang tu bosan2 rasa nak makan ais krim.
Tapi ais krim dah habes.
Terus lah bukak apps Bungkusit.
Dulu Bungkusit tak cover area Sepang ni. Now dah banyak. Maybe sebab ramai dah kene buang keje kan.

So aku pon order lah.
First time order kan so tak berapa faham sangat. And tak perasan rider ada chat kat apps tu. Sekali dia call cakap 'Kak, boleh tak transfer duit dulu? Takde duit lah. Rm50 pon ok'
Allah hai sayu aku dengar.
Pastu aku belek2 apps baru jumpa chat dia dah bagi nombor akaun. Aku pon transfer RM60.

Tak tau lah kalau dia memang tanak guna duit dia dulu ke takot kene tipu ke kan. Tapi kawan aku cakap mostly rider macam ni lah. Macam kais pagi makan pagi je.
Ada lagi sorang pernah cerita. Dia jual baby food. Kalau tak boleh buat delivery dia sekali guna runner. Selalu je runner cakap ngan dia kalau ada job roger2 sebab dia takde keje 😓

Kadang aku terfikir, aku kat rumah ni kemain syok baring2 tengok tv, makan tido, bilik aircond, walaupon Akram tak boleh balik Malaysia tapi dia pon tengah syok tido kat Qatar tu off day.
Agaknya bro2 rider ni yang dah kawen, demi nak cari rezeki, keluar awal pagi, malam baru balik. Tah2 anak pon tak jumpa jugak. weekend pon cari keje lagi. Sedihnyaa.

Walaupon upah Bungkusit ni agak mahal sikit. Macam tadi barang2 dalam RM50 je. Upah RM11. So total RM61. Aku tanya nak tambah berapa? Dia cakap eh tak payah la kak singgit je. Eh aku terus bagi dia RM5 suruh dia amik baki.

Benda ni bukak mata aku sekarang. Selama ni dok rasa bayar runner mahal walaupon cuma RM5. Tapi dorang memudahkan kerja kite. Dia jual masa dan tenaga dorang, berpanas untuk penuhkan permintaan kite. Aku tak boleh la benda2 camni. Sayu hati rasa huhu.

Kadang rasa nak berhenti kerja. Tapi aku rasa aku kene keje jugak untuk bantu sikit2 dan guna perkhidmatan dorang. 

Semoga Allah permudahkan urusan dorang dan kite semua.

Terima kasih sebab ajar aku untuk lebih banyak bersyukur.



Love,
Wana.




Tuesday, October 20, 2020

PKPB Selangor

Assalamualaikum.

Last week MKN umumkan PKPB di Selangor, KL & Putrajaya.
Sejujurnya aku terlalu kecewa. Bukan aku tak tau memang ada orang suka kalau PKP balik ni. Suka sangat duduk rumah tak tau lah kenapa. Ni bangsa2 yang boleh kerja dari rumah (entah kerja ke tak kan) pastu gaji jalan tak terkesan.

Sejujurnya aku pon ok je kalau PKP balik. Tapi aku pilih untuk TAKNAK PKP!
Ya capslock terus sebab tanak hahaha.
Masa PKP 3 bulan dulu gaji aku jalan penuh. Cuti aku tak kene freeze.
Cuma aku kesian dengan yang kerja gaji hari, atau kerja2 lain yang tak boleh jalan kalau PKP balik. Mujur lah PKPB ni sektor ekonomi masih boleh beroperasi macam biasa. Cuma tulah taska tutup jadi nak tanak aku kena work from home.

Tengok macam seronok je kan work from home ni.
Tapi seriously tak seronok langsung. Dan tak effisien. Mana nak jaga dua toddlers, nak masak, nak layan makan minum, nak suruh dorang tido, nak basuh berak. Belom lagi kalau bergaduh dua beradik sorang merajuk sorang melalak 😪

Bukan lah taknak bersyukur tapi tulah when u need to balance your life between family and works, it's not that easy. Of coz aku akan pentingkan family tapi bila kite kene kerja, kita pon ada tanggungjawab. Luckily company aku memahami.

Actually ada benda lain yang aku lebih fikirkan bila kes Covid makin naik ni.
Kalau orang lain cuma fikir pasal terkurung dalam rumah, tak boleh pergi holiday, masalah korang kecik je der.
Aku ni dah 7 bulan tak jumpa Akram. Kesian anak2.

Baru2 ni sorang kawan Akram balik Malaysia sebab ada emergency. Akram cakap tengok dia boleh masuk Qatar balik ke tak. Kalau berjaya dia pon nak lah slow talk dengan manager dia mintak balik. Sekejap pon jadik lah.
Sekarang ni Malaysia dalam list low risk county dekat Qatar. So Malaysian yg masuk Qatar boleh self quarantine seminggu kat rumah. Tapi kalau kes makin naik aku takot Malaysia kene banned je. Dah tu harapan lagi Akram nak balik 😥

Anyway hidup mesti diteruskan.
So hari selasa lepas balik kerja tu aku terus singgah Econsave topap barang.
Takde nak topap sangat pon sebab sejak Akram takde aku memang selalu topap barang terus kalau dah habes. Bukan sebulan sekali. So barang2 kat rumah memang selalu cukup. Cuma nak tambah2 biskut & coklat. Yelah duduk rumah 2 minggu kang keje nak mengunyah aje. Bebudak pulak kene standby kudap2 takot manjang lapo. Haha.

Tapi yang peliknya dah kenapa ramai pulak manusia yang membeli jugak.
Aku cakap ramai sebab aku memang biasa singgah econsave lepas balik kerja. Biasa takde orang pon.
Pelik aku kenapa orang nak kalut. Aku tengok yang membeli barang tu banyak laki orang + yang geng perempuan bujang2.
PKPB ni mall bukan tutup pon. Ko still boleh pergi keje and beli barang bebila masa je asalkan ikot SOP. Bagi can lah kat golongan macam aku ni yang laki takde untuk beli barang. Dah tentu2 masa PKPB aku payah nak keluar sebab tak boleh nak bawak budak2 kan.
Ni masa nak bayar kemain panjang que. Hai lah Malaysian suka sangat panic.


PKPB hari pertama. Camni je lah kite set up tempat kerja. Dah tu meja pon takde kat rumah ni. Huhu. Bukakkan Didi kat tv dengan harapan bebudak tak kacau kite buat kerja. Bukan apa dorang ni kadang sibuk nak jugak tengok youtube kat laptop.



Masak simple2 je. Ramen Ladna.
Tapi bebudak ni memang suka mee2 kuah macam ni. Makan bertambah2.
Sebenarnya dah banyak kali je aku wfh tapi sekejap2 je contohnya kalau bebudak ni tak sihat/taska tutup. Cuma nak kene wfh dua minggu takot jugak aku gila hahahahah.

Masa PKP 3 bulan dulu aku kat rumah mak aku kat Johor. So kalau nak buat keje tu boleh la bebudak ni main dengan cousin2 dia jadi takde lah dia menggangu sangat. Lagipon rumah kampung kan luas jadi bebas lah dorang berlari2 dalam rumah tu.
Ni rumah bandar situ lah nak buat keje, situ lah nak makan jugak, situ jugak nak bermain. Pening ko 😆



Dorang ni bukan sejenis melekat kat gadget.
Tengok youtube sekejap je pastu dah. Nak main berlari2 satu rumah dan sepahkan rumah. Sabar lah mak. Hahaha!



Hari Khamis aku ada site meeting. Jadi kene jugak pergi site sekejap.
Tapi dari Sepang - KL tak jumpa pulak roadblock.
Cuma aku dah standby je lah surat company. Tapi tak pasti if polis accept 3 orang satu kereta. Dah tu mana nak campak bebudak ni kan. Hahah.



Demi tanak menyinggah mana2, pepagi lagi dah bersilat kat dapur. Megi goreng untuk breakfast. Nasi putih dan ayam goreng untuk lunch.
Tapi sebab Khamis petang tu dah takde meeting so tengah hari terus balik dan lunch kat rumah.


Bila dah tak tau nak masak apa kite order Dominos. Ni baru cara2 seminggu jadi suri rumah. Kalau since forever tak tau lah jadi apa aku ni hahaha!
Bukan apa kadang nak beli makanan kat luar pon tak tau nak beli apa. Jadi last2 memasak jugak even simple2 je pon.
Bebudak ni jenis tak kisah. Order pizza pon kemain semangat makan. Ayam tu sedap tau walaupon pedas. Tapi licin!



Petang2 wajib bawak dorang keluar amik angin walaupon depan rumah je. Biar tak tepu sangat.
Ni tengah practise main drone Akram. Hahah!
Aku sebenarnya malas nak amik tau benda2 gadget ni sebab tak minat pon.
Akram beli drone ni dari kawan dia.
Dia cakap kawan dia kene unpaid leave sebulan so dia tolong lah beli ni dari kawan dia yang nak pakai duit. Huhu.
Tapi bangsa nak menunggu Akram balik entah bila kan. So apa kata kite try dulu. Bahahaha.

Tapi drone ni yang biasa2 je lah. Tak boleh terbang tinggi sangat nanti wifi lost haha!
Gambar pon bukan HD 😆 Boleh la buat geli2 penuhkan aktiviti 😜

Ada orang tanya Akram tak kisah ke aku rasmikan dulu.
Entah lah hahahaha! Dia tak pernah cakap apa pon so aku saspek dia tak kisah lah 😝
Akram sejenis simple. Selama ni kalau tanya dia pape dia akan jawab dia ikot je tak kisah.
Kadang geram dengan ke tak kisahan dia tu. Yelah contoh kalau nak pilih tema baju raya kan mesti dia kata tak kisah ikot je mana yang cantik. Kadang memang best jugak lah sebab semua keputusan kite yang buat. Tapi kadang bila kite perlukan sesuatu idea jadi geram bila dia tak menyumbang.
Cuma sekarang ni dia dah belajar lah untuk menyumbangkan idea2 dia huhu.
Ayat dia selalu 'ayg ok je mana pernah tak ok'

Cuma dia jarang amik kisah benda2 kecik yang tak perlu untuk disentapkan ni.
Contohnya macam drone ni lah. Asalkan pandai guna, tak mendatangkan mudarat dia ok je.
Lagipon dia tau kebolehan bini dia ni. Alah pasang kabinet tv pon boleh sorang2 takkan lah nak terbangkan drone tak boleh kan 😂





Lauk ahad semalam. Beria sangat kan? Macam nak makan 5 orang bahahaha.
Lama tak masak ikan jenahak. Masak lemak ikan jenahak. Terung berlado pon lama dah tak makan. Udang goreng & sayur campur.
Tapi habes licin ok!
Dapat anak2 sejenis suka makan so kite pon suka nak masak.
Kalau anak jenis picky eater kite pon jadi malas nak masak. Betol tak?

Alhamdulillah lah anak2 aku ni dari kecik memang makan je apa aku masak. They started their journey with puree. Both of them. Ada orang cakap kalau start dengan puree nanti anak akan jadi picky eater. Tapi bagi aku lah, nak start dengan bubur ke puree ke its our own choice. We know them better. dan bagi aku tak kisah nak start dengan apa pon asalkan 6m je ko start bagi dia something to eat.

And look at them now. Siapa yang follow IG aku mesti biasa tengok dorang makan macam mana punyalah berselera huhu.
Yang si kakak hantu brokoli. Yang si adik punyalah suka carrot. So biasa memang aku beli sayur yang sama je. Sayur campur macam brokoli hijau, putih, carrot, baby corn etc.

Pastu dah start makan pedas. Takde lah sampai tahap makan sambal belacan. Tapi setakat masak lemak cili sikit ni boleh dah makan. Asam pedas pon dah boleh makan. Senang nak bawak berjalan. Dan senang keje aku tak payah nak masak asing2. Hehe.

Ok tu je lah cerita minggu pertama PKPB.
Masih waras 😁

Harap2 PKPB tak sambung. Tapi kalau tengok kes 99% bersambung 😭
Cuma aku harap kalau bersambung biarlah bersambung dekat daerah2 yang red zone tu je. Huhu.

Take care korang.


Love,
Wana.

Monday, October 19, 2020

Happy second birthday Aminah Nafeesa

 Assalamualaikum.

Disebabkan bulan ni ialah bulan birthday Aminah jadi awal bulan haritu aku dah siap2 tanyakan kat cikgu ada buat sambutan birthday tak kat sekolah. Sebab aku nak hantar kek.
Macam bulan sembilan bulan lepas cikgu cakap nak buat sambutan birthday untuk anak bulan 9. Tapi sebab awal tahun kan PKP so cikgu cakap bebudak yang birthday bulan lepas2 pon boleh la kalau nak bawakkan kek. So aku belikan Ameera Naqeesya kek satu walaupon birthday dia bulan 5.

Kesian kat dia dari dulu cakap nak celebrate besday kat sekolah tup2 PKP. Walaupon dah celebrate kat kampung tapi belikan jugak lah dia kek. Haha! Sampai adik dia cakap 'Ma, asyik celebrate besday akak je' 😂

Bila aku tanya cikgu tu cikgu cakap boleh buat 7/10 sebab ada sorang budak tu pon nak celebrate jugak so aku terus la plan nak bawakkan makanan.



Cantik gila kan roti jala tu? Order dengan jiran satu jalan. Dia buat je roti jala biasa tu tapi aku memang akan order roti jala mawar ni sebab cantik hahah. Harga takde la beza sangat pon plus bebudak excited nak makan sebab cantik jadi mak excited jugak nak mengoder. Hehe. Roti jala pon dah berevolusi kau. Dulu cicah kari je now seller dah buat kuah ala sangkaya pandan. So aku request lah nak dua kuah. Harga masih sama 😍

Pastu aku gorengkan macaroni. Guna resepi dari Dato Rizalman (boleh view highlight story ig dia) memang sedap weh! Dan goreng kan nugget sikit. Tak lupa aku bungkuskan sikit 25 pack untuk goodies bag. Jadilah. Dah la masa tu tetibe takde air. Kes covid pulak tetibe nak naik 😪 Naseb baik lah majlis tetap on walaupon tak ramai yang datang.



Anak2 request nak pakai baju sama. Comel pulak tengok gambar ni. Ada macam kakak dan adik2 tak? 😝 Baju aku tu beli kat shopee je. Pastu masa scroll website baju bebudak ni ternampak baju lebih kurang sama je apa lagi terus lah beli. Brand The Children Place satu set.



The birthday girl. Sepatotnya kalau ikot EDD yang doc bagi memang 7/10/2017. Tapi budak ni nak keluar date cantik 10/10/2020. Pejam celik dah 3 tahun dah. Dah boleh ada adik sangat dah. Asyik mintak adik je. Kalau balik kampung memang excited nak main dengan sepupu2 dia yang baby. Kalau kat rumah tu tak payah cakap lah dok main mak2 dengan kakak dia. Teddy bear jadik adik baby 😆


Thank you cikgu2 sekolah make effort untuk celebrate birthday anak2.




Kek dari SDS. Siapa orang Johor mesti familiar dengan kedai kek ni. Kek dia sedap! Bukan setakat dia jual kek. Kedai dia boleh dine in jugak sebab ada meals and pastry. Semua pon sedap. Baru2 ni dia bukak pulak outlet dia kat Aeon Nilai. Eh memang best lah. Senang dah tak payah nak tempah kek hahaha. Sebab kek dia dah memang cantik. Sedap pulak tu. Aminah konsisten ya nak rainbow kek. Since dia tengok kakak dia beli kek last month dia dah aim rainbow kek ni and ulang2 kali cakap nak rainbow kek. So here your cake.



Kek Didi kawan Mina punya. Bila tengok kek cantik camtu baru mina cakap 'ma nanti mina nak kek didi pulak'
Hahahahah!





Nampak tak topi Ameera pakai tu? Topi tu sebenarnya dah 3 tahun kot. Entah mana dorang jumpa balik. So kakak pakai lah. Mina terus cakap 'Ma, mina nak hadiah besday topi tau'
Tak pernah2 seumur hidup dia request hadiah besday hahahaha.
Naseb baik lah mintak topi je. Murahhhh kekekeke.


Ni pulak masa 10/10/20. Actual birthday dia. Actually masa celebrate kat sekolah haritu aku memang rasa macam ada benda tertinggal. Tapi tak tau apa. Bila cikgu hantar gambar potong kek baru teringat tulisan Aminah 3 years, pisau kek, Happy birthday tu tertinggal. So ayah dia cakap nanti Sabtu beli lah kek lagi makan sama2 dengan mama pulak letak benda tu semua. Hahaha

So Sabtu tu kitorang pergi lah makan kek kat Dome, Mitsui.




First time aku makan kat Dome ni. Dome ni yang famous chicken pie dia. Tapi masa tu dah kenyang sangat sebab dah masak dan makan kat rumah dulu. So order dua kek, air & hot dog sebab Ameera Naqeesya nak. Sedap lah kek dia. Aku order banana chocolate cake lagi satu aku lupa kek apa. Habes licin kenyang2 pon. Hahahahaha!



Dapat dah topi. Tak banyak pulak pilihan topi bebudak kat Mitsui ni. Jumpa dekat PDI kids je. Belikan Ameera satu jugak sebab kesian topi dia pon dah 3 tahun. Haha. Masing2 pilih sendiri topi masing2. Untung lah kecik2 dah boleh request nak apa kan. Mak ko kecik2 nak mintak ibu belikan seluar sehelai pon takot. Sebab tau ibu ayah susah zaman dulu.

Baru2 ni aku terbaca status sorang senior sekolah aku. Dia cakap dia dibesarkan dengan kemewahan. Since kecik dia ada maid, pergi berjalan, tido hotel, nak apa semua dapat. Tapi semakin dia membesar dia rasa sederhana suit her better. Dan aku memang nampak pon kesederhanaan dia. Walaupon dia sebenarnya mewah. Kadang sesetengah orang ni tak perlu pon tunjukkan dia mewah tapi orang sekeliling boleh nampak. Ada orang beria2 tayang harta tapi kite tau yang dia bukan senang sangat pon 😜

Anyway, benda tu buat aku terfikir. Macam senior aku tu, walaupon dia dibesarkan dalam kemewahan, tapi dia tetap tak hidup meninggi diri, berjaya jadi doktor and end up dia pilih untuk hidup sederhana. Hebat parents dia.

Macam aku pulak, zaman kanak2 aku serba kekurangan. So bila aku ada anak ni aku selalu buat benda yang aku tak dapat dulu. Bawak makan sedap2, belikan mainan banyak2, bawak pergi tido hotel & jalan2. And mostly apa yang dorang nak aku akan beli. Tapi takde lah aku spoilkan dorang pon. Aku garang tetap garang. Sebat tetap sebab. And aku ada rules sendiri. Haha! So tulah kadang terfikir takot jugak dorang jadi manja ke apa ke kan sebab tak pernah hidup susah.




Balik dari mitsui tu singgah port kitorang anak beranak suka. KLIA landing view. Aku kalau bosan2 memang suka bawak bebudak pergi sini. Tah lah rasa tenang. Now dah banyak jugak boleh nampak flight landing. Bulan lepas dan sebelum2 tu sejam nak dapat satu flight pon payah. Sebab covid kan.



Dan Akram masih lagi tak dapat balik. 7 bulan dah. Sedih kadang2 bila anak2 tanya 'ma bila ayah nak balik?'
walaupon dorang faham ayah dorang tak balik sebab virus tapi tulah mesti dorang tak faham kenapa lama sangat virus ni kan. Huhu.
Mampu video call je lah sekarang.
Naseb baik jugak sekarang zaman teknologi.
Kalau zaman dulu mampuih la hidup mati orang tak tau.
Macam filem Pulang. Sampai sekarang aku sedih bila teringat filem tu 😭

Sejujurnya aku tengok filem tu sebab Remy Ishak berlakon hahaha.
Tapi filem tu memang sedih gila. Dari kisah benar.
Macam mana seorang pelaut yang amik keputusan untuk berlayar sebab nak cari rezeki untuk family. Tapi akhirnya lost contact. Sampai orang sekeliling cakap dengan the wife yang suami dia dah mati. So si wife amik keputusan untuk kawen lain. Tapi boleh pulak malam majlis nikah tu suami dia balik OMG sedih gila masa tu. Yang si suami tu pulak mengintai je dari jauh pastu bawak diri. Yang dia tak tau wife dia tu tak jadi kawen pon sebab masih mengharap kat husband dia.

Dan kemudian masing2 bawa diri dengan hati yang lara sampai ke akhir hayat. Si wife tak pernah tau yang husband dia pernah balik dan nampak dia nak nikah. Husband pulak xtau wife tak jadi kawen 😭

Anyway, semoga Allah permudahkan dan keluarkan kite yang terkesan ni dari kesulitan yang kita hadapi.
Aamiin.



Love,
Wana