Sunday, December 4, 2011

Kulit tan konon.

                                       

Semalam masa pergi kenduri kawen kawan Akram aku pelik sebab nasi minyak dia macam nasi goreng yang kaler merah tuh.

masa makcik tuh tanya nak nasi minyak ke nak nasi putih aku cam blurr.
fokus terhadap nasi kaler merah tuh.



setahu aku nasi minyak kaler camni kan?





tapi semalam nasi minyak dia kaler camni.



tapi sebab lapar makan jugak. haha !
lauk macam biasa ayam masak merah, daging kicap, pajeri nenas dengan dalca.
tapi yang paling best bab air dia.
tak pernah lagi dalam sejarah hidup aku pergi makan kenduri kawen air 7 JENIS.


aku amik air grape dengan jambu asam boi.
akram amik air kaler biru air ape entah.
lepas tuh ade air oren, sarsi, bandung, dengan sirap kot.
terbaik kan.
aku rasa ade jiran depa yang jual air kat pasar malam sponsor lah.



Masa on the way balik dari kenduri kawen Akram buat lawak dengan aku.





Akram : Daging dia tadi macam hangus sikit lah.

Aku : Keras jugak.

Akram : Kalau pergi kenduri kawen mesti komen makanan dia.

Aku : Of cos lah. abes nak komen ape pulak.

Akram : Ape eh yang kuning2 tadi ?

Aku : Dalca.

Akram : Haaa dalca. yang nenas tuh?

Aku : Pajeri nenas kan.

Akram : Bukan paceri nenas ke ?

Aku : Pajeri nenas lah. eh entah. yang buah2 selalu orang buat jeruk tuh ape?

Akram : Itu Acar buah.

Aku : Oooo.

Akram : Tak makan Acar buah tuh. ape entah yang sedap. pajeri nenas pon tak makan. Dalca pon tak makan.

Aku : Cerewet.

Akram : Biasalah tekak mat salleh. tekak burger king je.

Aku : Eleh mat salleh konon. hitam jugak kulitnya.

Akram : Alah kerja dekat Malaysia memang lah. orang putih kalau datang Malaysia memang nak gelapkan kulit.jadi kulit warna tan. nanti balik negara dorang jadi kebanggaan.

Aku : Piraahhhh. perasan gila.

Akram : (Gelak kuat-kuat)





Asyik nak perasan je mamat tuh.
tahulah mata kecik macam nak sepet.
tapi setakat mata sepet kulit hitam buat ape.
kahh kahh !


cuba tengok aku.
bangga dengan Jawa.


tapi bangga2 pon sepatah perkataan Jawa aku haram tak paham.
sory atuk nenek.


okbai.


                                                      

20 comments:

  1. wah jeles ok dapat pergi kenduri kawen sesame ok . huhu tapi takpela kte tgu BH kte balek wiwiwiwi.. eh eh.. mgkn yg awk makan tu nasik tomato kOt huhu

    ReplyDelete
  2. hehe..ila org jawa tapi tak pndai cakap jawo..wakkaka

    uih..banyak tu air 7 jenis..heheh

    ReplyDelete
  3. @nazirah

    tapi makcik tuh cakap nasi minyak.
    huhuhu.

    ReplyDelete
  4. sorang tekak mat salleh,,sorang tekak jawa.....sesuai la tu..hehe..

    ReplyDelete
  5. umi saye sllu je wat nasik myk kaler merah.. hihikk..

    ReplyDelete
  6. Kiz sempat jugak blajar bahasa jawa hari tu, Wes mangan ngoporan..haa..maknanya jemput-jemput meh mari makan..eh macam panjang la pulak maksud dia nih..

    ReplyDelete
  7. warna merah tu cam pedas je ..

    ReplyDelete
  8. saya pulak ayah sunda dan mak filipina.tapi satu perkataan pun saya tak tahu.sedih T___T

    wow ada tujuh jenis air.cool gila xD

    ReplyDelete
  9. @KizZ

    aah.
    makna lagi panjang daripada ayat original.
    hehehe.

    ReplyDelete
  10. nasi tomato kut dik tu..takkan nasik minyak merah camtu?


    akak pon separa jawa okeh hehe..

    ReplyDelete
  11. tu nama ye air balang~ sekarang part air, ramai yg sub pada orang lain. kita bayar je dia sediakan air macam kat pasar tu.

    ReplyDelete
  12. he..he..serius ni first time tgk ns minyk wrna tu

    ReplyDelete

What says U?