Friday, August 5, 2016

Cerita Ameera Naqeesya binti Nor Akram.




Cerita mengandung third tri semester pon tak habes karang lagi tetiba dah up cerita bersalin pulak. Kahkahkah. Sebenarnya banyak gila cerita dalam draft. Cerita honeymoon Korea pon tak habes lagi. Elak sampai anniversary kedua je kang nanti. Hahah. Ape nak buat. Mak busy uols :P

Takpe lah. Up dulu cerita bersalin. Kang free2 kite kasi throwback cerita lepas2. Kalau free la. Huahua. Okey so sape2 yang fren dengan aku kat fb and ig dah tau aku dah selamat bersalin baby girl 27.5.2016 yang lepas. Wah anak dah 2 bulan lebih baru nak up cerita kan. Ekekeke. Aku dengan Akram sepakat namakan dia Ameera Naqeesya. Membawa maksud pemimpin contoh. Maklum lah anak pertama. Harap2 dapat lah jadi contoh terbaik untuk adik2. Cewahhh sakit bersalin haritu tak boleh lupa lagi dah pikir pasal adik2 Naqeesya.

So aku start maternity leave aku on 21.5.2016. EDD aku 27.5.2016. Aku memang tanak lah bersalin kat KL or Selangor or N9. Memang plan nak bersalin Johor. Disebabkan history mak and kakak aku semua anak2 bersalin ngam2 edd, so aku takde lah cuak sangat terberanak awal. Haha. Tapi dalam hati berharap la anak aku keluar 25hb ke kan. Lama sikit aku uli anak aku tu kat rumah. Tapi nak jugak dia keluar ngam2 due date dia. Hari Jumaat. Sama dengan ayah dia. Anak ayah sangat =_=

23.5.2016 - Isnin

Aku dah ada kat Johor. Rumah mak aku kat Kota Tinggi.
Pagi tu macam perasan ada air keluar kat panties. Tak banyak sangat tapi lagi banyak dari biasa.
So aku decide nak pergi check kat Hospital Kota Tinggi.
Sampai sana nurse check2 takde bukaan lagi. Frust di situ. Hahah! Tapi nurse cakap ada progress contraction. Cuma slow la. Dan dia buat test, air yang keluar tu bukan air ketuban. Mungkin keputihan je. Aku sepanjang pregnant memang takde keputihan. Kalau ada pon sikit sangat. Tu yang macam tak pasti.
So lepas doctor dah check2 semua, check heart beat baby, contraction progress, blablabla, so dorang bagi aku balik. Dapatlah ubat keputihan untuk insert dalam tut tut. Haha!

Actually aku start sakit kat bahagian ari2 tu dah lama. Dua minggu ke tiga minggu sebelum bersalin kot. Tu yang feeling2 nak bersalin awal. Tapi nan hado.

24.5.2016 - Selasa

Last check up aku sebelum bersalin. Masa ni dah 39 minggu 6 hari. Aku punya EDD tu 40 minggu 2 hari. Tak tau lah camne dorang kira.

Disebabkan takde tanda2 nak beranak lagi, so aku dengan Akram decide nak balik kampung Akram dekat Pontian dulu. Saje jalan2. Haha! Lagi satu, aku kan sebenarnya plan nak bersalin kat Hospital Sultanah Aminah dekat rumah kakak aku. Sebab situ ada tukang urut best. Hehe. So nanti dari Pontian dekat je nak ke JB kan. Plan nya lah. Ekekeke. Hebat dah aku rasa plan aku ni. Tapi sesungguhnya tak dinafikan bahawasanya aku cuma insan yang lemah. Plan Allah tu yang lebih baik :D

Sebab aku tak bersalin pon kat JB. Huahuahua.

Ok sambung.

Petang tu sempat la layan rojak mee dulu dengan cendol sebab teringin nak makan. Puas mencarik rojak mee area Pontian tu tapi tak jumpa. Last2 kitorang makan kat As Salam je. Naseb baik sedap jugak.

25.5.2016 - Rabu

Genap 40 minggu.
Petang tu aku perasan ada keluar darah kat panties.
Ok dah start dah cuak. Haha! Memang tak sabar nak jumpa anak. Tapi at the same time cuak jugak. Sape tak cuak hoi nak bersalin. Alangkan nak tengok video orang beranak pon aku tak sanggup inikan lagi nak mengharunginya. Haha!

So kitorang laki bini pergi lah check dekat Hospital Pontian dulu sebab memang dekat je dengan rumah. 10 - 15 minit dah sampai.

Sampai2 je nurse suruh warded sebab dah nak dekat edd kan. Tapi aku taknak lah. Dah kate nak bersalin kat HSA kan. Haha! So okey lah. Dorang soh masuk treatment room untuk check baby and contraction berserta bukaan.

Check2 takde bukaan lagi. Heart beat semua ok. Aku memang tak rasa sakit langsung time ni. Boleh la kalau setakat nak gelak2 18 harakat tu. Memang boleh sangat lagi. Hahaha. So doktor bagi balik dengan syarat terus pergi JB. Senang apa2 hal kang nak beranak ke apa ke. Okey baiklah doktor. Hehe. Tapi tak pergi lagi pon :P Plannya nak pergi esoknya tu 26hb. Tapi tulah aku cakap. Plan aku memang aku dah standby baik punya. Cuma plan Allah yang lagi baik. Ehehe.

Malam tu bermulalah kisah yang lebih tragik.
Dalam 11.30 malam camtu ada darah lagi kat panties. Kali ni lagi banyak and aku dah start rasa sakit.
Jeng jeng jeng.

So berfikir-fikir nak pergi hospital mana. JB ke Pontian.
Mak mertua aku tak bagi ke JB sebab dah malam sangat. Dia suruh ke Pontian je.
Aku siap nangis2 cakap dengan laki nanti kene marah dengan nurse camne. Dah la pagi tu dah janji nak ke JB. Pastu tak pergi. Tup2 malam tu nak admit kat Pontian. Ekekeke.

Pastu Akram pon pujuk2 la cakap takpe dia ada semua. Nanti dia tolong cakap kan blablabla. So okey lah. Aku pon memang dah tak tahan sakit time tu. Selang setengah jam sakitnya.

Dan seperti dijangka. Admit Hospital Pontian.
So goodbye HSA. Goodbye my good plan :P
Baby nak lahir kat kampung ayah. Huhu. Malam tu aku tido hospital. Akram balik. Tapi memang ada hikmahnya la admit kat Pontian ni. Aku admit lama. Rumah dengan hospital dekat. Takde lah kesian sangat kat laki aku nak ulang-alik kan. Jantung baby semua ok. Bukaan dah 2cm. Contraction mild lagi. Tak sakit la weh kene seluk tu. Orang selalu cerita lebih2 mana ada sakit pon. Geli-geli je. Wakakaka.

26.5.2016 - Khamis

Contraction makin sakit. Setiap kali check bukaan takde progress. Still 2cm. Lama ok 2cm tu stay situ je. Tapi sebab jantung baby semua ok takde lah dorang buat apa2 kat aku. Aku memang tak amik pain killer ke apa ke. Bukan tanak amik. Hospital tu macam takde je. Dorang pon tak offer apa2 kan. Malas la aku nak tanya2.

Kakak aku datang melawat dari JB cakap muka aku dah macam pisang goreng benyek dah. Hahaha!
Aku pon tak kuasa nak tengok cermin. Dengan sakitnya. Nak makan takde mood. Nak tido tak boleh. Orang depan katil aku sama kes dengan aku. Kejap2 aku tengok malam2 dia bangun duduk kat kerusi. Rupanya sama lah. 2cm tak gerak2 dah 2 hari. Huhu.

Pastu tiba2 katil depan aku tu dah kosong. Rupanya dah kene transfer HSA. Baby dah berak T___T

Aku rasa tak terkira dah berapa kali kene seluk check bukaan. Nurse pesan kalau sakit makin bertambah bagitau. Mintak check. So selang beberapa jam memang aku mintak check. Memang sakit weh. Aku rasa dah selang 15 minit dah. Tapi still bukaan 2-3 cm. Frust gila aku Y__Y

Paling membencikan sebab aku ngantuk gila tapi tak dapat tido sebab melayan sakit. Nak makan pon payah. Sakitnya pulak tu bukan kat perot tapi kat ari2. Mak aku kol siap menangis2 dengan aku. Hahaha! Mak aku cakap namanya tu kembar darah. Sebab keluar darah dulu. Kalau keluar air dulu tak berapa sakit. Mak aku lah yang cakap.

Sampai lah pukul 9.30 malam. Bayangkan masa tu dah 22jam aku dok menahan sakit 2cm. Huhu.

Tengah aku melayan sakit atas katil tiba2 bunyik 'pop'

Disertai dengan air yang amat banyak keluar atas katil. Cepat2 aku jerit panggil nurse. Neves mak uols. Haha! Rupanya tu lah yang dinamakan air ketuban pecah.

Pastu nurse soh makan dulu. Naseb baik aku memang standby makanan. Aku buat esp Shaklee. Buat air susu kambing. Makan roti ngan kurma. Pastu nurse soh masuk labour room. Aku cakap ok nanti aku masuk. Tapi sebab dia tengok aku tak jalan2 dah banyak kali dia panggil last2 dia pon datang dengan wheel chair. Huhu. Masa tu memang dah sakit selang 10 minit. Nak jalan pon dah tak mampu. Aku terus mesej Akram suruh standby.

Masa kat dalam labour room tu Ya Allah rasa nak meraung kalau boleh. Bayangkan ketuban pecah dorang check jalan baru 5cm. Dari 5cm nak menyampaikan ke 10cm tu adoi tak mampu aku nak bayangkan lagi. Cukop lah kau bayangkan macam mana sakitnya macam tahan sembelit tu tapi lagi sakit. Fuhhh. Pastu nurse dok pesan2 jangan teran lagi sebab takot rahim pecah. Ko bayangkan lah ko rasa nak berak tapi orang tak bagi berak. Pastu ko kene tahan taik tu dari keluar. Adoi mak ai kan. Aku rasa tenaga aku dah habes kat situ je.

Yang para nurse seronok lah malam2 dok makan2 dulu. Tido2 dulu. Husband memang tak boleh masuk lagi selagi kepala baby tak keluar. Bayangkan lah macam mana aku dok menahan sakit sorang2 dalam tu. Menangis2 aku. Nak tido memang tak boleh la. Makan dorang memang tak bagi dalam tu. Dengan takde pain killer nya. Pastu ada sorang nurse berumur masuk marah2 aku sebab aku meneran. Dia cakap rahim aku dah bengkak. Soh aku tarik nafas bagai. Dia ingat aku saje2 ke nak meneran. Aku tarik nafas hembus nafas kot. Memang dah prektis lama dah. Haha. Habes dah tak tahan sangat terteran la jugak. Tapi still aku tahan jugak.

Paling ngeri bila contraction paling maximum datang. Adoi tak mampu la nak gambarkan camne. Mesin ctg tu dah la sebelah aku je. So aku boleh tau bila contraction nak datang bila tengok nombor kat skrin tu. So bila dia nak datang cepat2 aku tarik nafas dalam2. Seksa weh. Serius seksa. Haha! Memang tenaga aku banyak habes dok menahan contraction je. Orang cakap aku hebat gila tak amik painkiller. Entah ler. Kalau ada gas kat hospital tu memang aku dah request dah. Huahuahua. Masa ni Akram dah standby je kat luar tunggu bila masa dia dapat masuk.

Pastu ada nurse puaka siap suruh baca La ilaha illa antaSubhanakainni kuntu minaz zhalimin” siap sound tak dengar aku baca. Wah2 memang sedap la dia layan aku begitu. Dia tak tau bukan setakat ayat tu je aku dok ulang2 selama admit wad malah segala jenis surah aku dok baca punyalah berdoa bukaan cepat sikit sampai 10cm -___-

Akhirnya selepas 6 jam macam nak tercabut nyawa, Jumaat, pukul 3.00 pagi nurse pon masuk. Check2 ok dah 9cm. Masa tu rasa fuhhhhh finally sampai jugak. Nurse suruh bagitau doktor cakap dah fully dilated. Tapi takde pulak doktor datang. So nurse buangkan kencing semua tu pastu tetiba soh aku try meneran. Eh dah start ke? Ekekeke.

Bila contraction datang aku try jugak meneran tapi tak berjaya. Sadis. Ada 4 orang nurse dalam tu. Sorang agak berumur. Dia jaga perot aku. Sorang nurse mulut puaka. Muda. Jaga pintu baby nak keluar. Lagi dua orang bagi kata2 semangat di samping tolong tolak perot jugak.

Aku ingat lagi masa aku check up, nurse kk bagitau nanti masa bersalin katil kat kepala tu akan dinaikkan supaya bayi senang keluar. Masa aku nak bersalin dia naikkan jugak tapi sikit. Pastu suruh aku angkat kepala sendiri biar boleh meneran kuat. Percayalah time tu aku memang dah habes tenaga nak meneran. Tenaga dah habes 6 jam layan contraction dalam labour room. Lagi sadis bila nurse marah sebab tak pandai teran pastu siap turunkan kepala katil aku. Suruh aku angkat kepala sendiri dagu cecah dada dengan aku dah lemah gitu. Naseb baik ada sorang nurse tu, sebab dia pregnant dia pujuk2 aku, cakap lembut2, angkat kan kepala aku, pegang tangan aku. Masa tu dah macam scene 18sg dah dalam bilik bersalin tu. Takda doktor ok. Semua nurse.

Selagi kepala baby tak keluar selagi tu la laki tak boleh masuk. So nak tanak terpaksa la aku berjuang sorang2. Huhu. Dekat 40 minit try. Tak berjaya. Nurse dah bising2 dah. Siap cakap jantung baby dah lemah. Kalau nak hantar ke HSA dorang takkan bagi aku bersalin dalam ambulans. Jadi apa2 aku tanggung sendiri. Aku tak tau la tu betol2 ke atau sekadar nak takotkan aku bagi aku meneran kuat2. Haha.

Aku sendiri tak dapat nak kira berapa kali aku dok try meneran. Memang bising gila dalam tu. Sampai laki aku kat luar pon boleh dengar dorang dok jerit2 soh aku push. Huhu. Yang nurse tukang tolak baby dalam perot jangan cakap lah. Dah macam roti canai dah perot aku. Tolak sana tolak sini. Lantak lah asalkan baby aku keluar cepat. Masa tu nak nangis rasa kenapa baby susah sangat nak keluar. Takot la aku kan kalau tetiba baby lemas ke.

Yang sakit hati nurse puaka siap cakap "awak ni tak mintak maaf dengan laki ke? kemain payah lagi nak bersalin" wah2 kemain sedap kau cakap aku kan. Tapi aku diam je sebab dah penat sangat.

Akhirnya 3.43 pagi. Setelah tak ingat berapa kali percubaan, aku tak tau lah camne aku meneran. Yang aku tau last2 baby boleh keluar jugak. Masa tu aku dah mamai2 dah. Dengan mengantoknya. Dengan penat nya. Masa dorang gunting pon serius tak rasa pape sebab rasa contraction tu lagi sakit. Bila aku tanya nurse ada gunting ke, dia cakap mesti lah ada. Dah baby tanak keluar2. Ok tak rasa pape. Pastu nurse terus bawak baby aku pegi mana entah. Bersih2 kan dia kot timbang semua.

Pastu tak lama uri pulak keluar. Nurse cakap uri aku keluar tak cantik tapi luckily takde tertinggal pape kat dalam tu. Nurse gomen memang buat keje keras sikit tapi kakak aku cakap takpe. Darah cepat kering. Memang betol pon. Aku pantang sebulan dah kering dah darah siap boleh puasa dah. Hihi.

Sampai part jahit. Tak rasa sangat sebab dia bius kan. Cuma last2 jahit tu ada lah rasa sikit masa dia tarik benang. Tapi still tak boleh lawan rasa sakit contraction. Hahaha. Masa jahit ni la dapat nurse puaka tu. Membebel je sepanjang menjahit tu. Antaranya

"Bukan tanak bagi laki masuk. Awak tu tak pandai meneran. Kang laki awak tengok macam mana kita buat kat awak tadi kang dia bising2 pulak"

"Tu dia dok luar dengar jerit2 tu tanak masuk dalam fb ke kata nurse jahat?"

"Awak dok KL ni sebab banyak retis je kan? Glemer la kononnya. Padahal gaji biasa je. Harta pon takde kan?"

Hahahah! Cukop puaka tak? Tapi aku senyap je sebab dia yang menjahit. Kang aku sound kang tak pasal2 dia sabotaj aku. Malas la. Haha! Banyak lagi sebenarnya kepuakaan dia tu tapi malas la nak tulis banyak2.

Lepas jahit dorang bagi aku makan and minum milo. Pastu panggil laki masuk. Bagi aku baby suruh aku susukan.

Beberapa jam selepas lahir :)

Yang bestnya first time susukan baby, terus pandai baby hisap. Good job baby! Heheh. Aku memang konpiden time tu aku dah ada susu sebab before bersalin memang aku dah try picit2 breast aku. Memang nak keluar susu kuning tu. Tapi tak picit habes la sebab orang cakap kan susu first tu paling bagus.


Pastu Akram azan kan baby semua pastu aku masuk wad balik. Akram balik rumah.
Masa Akram masuk bilik tu aku perasan la dia macam nangis. Heheh. Masalahnya aku ni yang tak nangis. Aku dah plan baik punya nak nangis2 kan. Kakakak. Bongok betol siap plan :P
Takdelah. Aku macam nanti kalau baby lahir aku nak bayangkan la saat2 masa aku peknen dulu bagi terharu2 sikit. Tapi sebab penat punya pasal aku macam blur. Anak dah keluar pon rasa macam eh dah siap ke? Gitu ler.

27.5.2016 - Jumaat

Still belum boleh keluar wad lagi sebab dorang pantau luka dulu.
Nurse tolong cucikan luka hari2.
Tapi yang aku perasan anak aku asyik muntah2 je. Asal minum susu muntah. Aku bagitau lah nurse. Nurse cakap mungkin masa lahir dia terminum air ketuban. Nanti2 ok lah.

Malam tu anak aku asyik nangis je. Dah la aku sorang2 kan. Mana tau nak buat apa.
Bukak surah Quran pon nangis lagi. Bagi susu nangis. Tido kejap lepas tu bangun balik nangis.
Naseb baik time tu wad bersalin dah tak ramai orang sangat. 2 - 3 orang je kot.
So nurse pon ajar la aku camne nak bf baby betol2. Pastu ajar aku urut2 baby. Sapukan minyak kat baby.

Pastu ok lah baby tido. Tak sampai setengah jam bangun nangis lagi.
So nurse cakap takpelah dia tolong aku jaga. Dia suruh aku tido. Aku pon tido lah dengan aman. Hahahah!

Pukul 4 pagi kot. Nurse kejut aku. Cakap anak aku dah dua tiga kali muntah. So dia refer ke wad kanak2. Masa tu dah sedih dah. Berdoa jangan lah ada apa2 kat baby. Pastu terus mesej Akram bagitau.

28.5.2016 - Sabtu

Naseb baik masa doktor datang check luka, perot aku semua ok. So dia bagi discharge. Terus aku pergi wad kanak2 mintak tido situ. Tanak lah aku balik rumah. Kesian anak aku sorang2. Aku nak menyusukan dia lagi.

Masa tu memang hazab la dok hospital. Dengan luka banyak. Katil tinggi. Serius tak selesa. Dengan aku tak berurut lagi T___T

Doktor cakap dah on antibiotik so nak tanak kene jugak tunggu tiga hari. Anak orang lain semua kene tahan sebab kuning. Anak aku je kene tahan sebab tertelan air ketuban. Hahahahha! Kesian sangat baru lahir dah kene cucuk masuk air lah amik darah la. Haihh tak sampai hati nak tengok. Dah la makanan kat hospital semua macam bukan makanan pantang. Haha. Akram cuma hantar makanan untuk lunch ngan dinner je. So breakfast tu aku makan je la nasi goreng telur. Naseb baik tak gatal kau. Hahaha!


Lepas tiga hari, Isnin tu dah boleh keluar wad sebab baby takde muntah2 dah. Aku stay rumah mertua seminggu. Lepas tu baru balik rumah mak sendiri.
Selama duduk hospital ni memang nurse je yang dok mandikan baby. Hari ketiga je dah tanggal dah pusat budak ni.


Comel sangat la tu buat muka camtu

Hari ke 10 dah botak


 Budak kuat berangan


Nak tido mesti nak tongkat dagu. Pastu buat muka serius. Mak pon serius tak paham. Hahaha.


 Bakal2 pencetus ummah Naqeesya. Hihi


 Anak dara mother :)

 Gambar terkini. Si gedik. Ekekeke. Ikot perangai siapa lettew :P


 Mother buli diaaaaaaaaa :P


Oh si gendut ni ada dua lesung pipit dan dua pusar jugak. Heheh.


So tu je lah pengalaman bersalin aku. Hopefully yang kedua dan seterusnya senang la sikit baby keluar. eh? :P

okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


2 comments

August 6, 2016 at 12:54 PM

Huhu.. Panjang jugak jalan cerita bersalin wana.. Kite ni pulak kes pp type 3 terpaksa kena tahan ward sampai bersalin.. Beetabah jela.. Semoga bila sampai masanya, dipermudahkanlah hendaknya.. Aminn..

Anonymous
August 24, 2016 at 3:59 PM

Nasib la awak baik, kalau akak mmg dah report dkt kkm dah. Puaka gila mulut.

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal