Loading...

Tuesday, February 28, 2012

Zara and Boo



                            


ini Boo.
dalam cerita Monster Inc.










ini Zara.
Pengaruh cartoon dalam kehidupan.
Huahuahua






                      
With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, February 27, 2012

Lunch.



                           
Aku lunch dengan Akram hari ni.
ye memang untung lah dapat lunch dengan kesayangan.
hahahahaha !
tapi bukan sesuka hati nak lunch sama-sama ni bagai.
of cos kene guna tektik kotor dulu baru berjaya.


Akram kerja pagi minggu ni.
so dalam 7.30AM dia dah kene sampai tempat kerja.
fine lah dia suruh aku kejutkan pukul 6.30AM.
masalah dia ni kalau bom meletup tepi telinga pon belum tentu dia bangun apetah lagi setakat aku call.
memang dasar telinga kuali betul.


aku call daripada pukul 6AM sampai pukul 7AM dia tak angkat.
agaknya jejak 100 kot call aku buat.
last2 fed up ! aku tarik selimut sambung tido sebab hari ni aku pergi kerja lambat sikit.
lantak kau lah.
pasal hari tuh aku tak abes hangin lagi ni tambah lagi.
berhangin-hangin lah aku kan.


pukul 7.45AM dia mesej aku. cakap baru bangun.
ah lantak kau lah. kerja kau. gaji kau.
nak pergi keje ke taknak ke ape ku kesah. yang penting tiap2 bulan kene bawak aku makan sedap2.
hahahahahahaha !


lepas tu call aku banyak2 kali.
aku hempok dengan henpon tu baru dia taw.
dia tengok aku dah berangin je tuh dia pon sory2 je lah.
sory I tak main sory2 ni.


lepas tuh mesej aku cakap baru lepas amik MC dekat klinik.
then ajak aku pergi Lunch.
ini lah contoh pekerja berkaliber. asal bangun lambat je MC.
memang dokter tu pon dah cam muke dia ni.
Akram cerita dia cakap kat dokter tuh "saya bangun lambat. saya nak amik MC hari ni"
tapi MC dua bulan sekali okey lah kan.
kalau tiap2 bulan nak MC memang aku kakikan aje dia ni.


masa tengah makan dia cerita pasal anak buah dia yang baru tuh.
eksaited kemain.
nama baby tuh Aimi Zara.
aku tanya pengaruh Vanilla Coklat ke? guna nama Zara ni.
rupanya Aimi tuh sempena nama abang dia Akmal. Zara tuh sempena nama akak ipar dia Zura.
so sweet.


lepas tuh tunjuk kat aku gambar2 anak buah dia. tak bluetooth pulak haku.
pastuh dia pelik kenapa si Zara tuh rambut lebat padahal baru bape hari je.
lepas tuh geram sebab Zara asyik tido je.
rasa macam nak sekeh je mamat ni.
dah nama baby of cos lah kerjanya tido je.
kang kalau tetiba dia bercakap kang kau pulak yang pengsan.


aku setakat baby rambut lebat ni aku tak heran sangat.
sebab adik beradik haku semua lahir2 memang sekali dengan rambut.
even anak buah aku semua pon rambut dah lebat sejak lahir.



okbai.


                         
With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, February 24, 2012

Perang



                       



Aku tengah lancarkan perang kepada Akram.
beselah bukan salah ape pon.
aku je nak sentap lebih2.
perempuan (eh ke aku je) kalau nak perhatian lebih begini lah.
hahahahaha !



Akram kerja shift malam minggu ni.
so tiap2 petang dalam pukul 5.30PM aku balik kerja aku akan mesej dia tanya dah bangun ke belum.
dua hari lepas aku buat benda yang sama jugak.
lepas mesej aku pergi dapur sebab teringin nak makan jemput2.
henpon aku biar dalam bilik.



sepuluh minit lepas tuh bila aku check henpon ada 2 miskol daripada Akram.
aku pelik lah sebab before ni dia akan reply "dah bangun" or "baru bangun".
tak pernah pulak dia call.
dua kali pulak tuh.
then aku pon gedik2 lah mesej dia tanya kenapa miskol sampai 2 kali. rindu ke?
kahhhh kahhhh.



tetiba tak reply.
fine.
aku try call.
dua tiga kali tak angkat. fine. mandi kot.
dah setengah jam aku call lagi.
still tak angkat.
okey ni yang aku geram bila call tak angkat.



dalam pukul 6.45PM aku call dia jawab "baru nak pergi keje"
terus aku hangin. bukan reti nak call balik.
orang punya risau entah2 dia pengsan ke hape ke.
lelaki camni lah.
lelaki lain aku tataw tapi orang tue sorang ni selalu sangat amik mudah.
cisss betol.



pastuh terus aku lancarkan perang.
tanak mesej. kekekeke.


tapi Akram kalau aku merajuk bukan die amik serius pon.
sebab die taw aku bukan merajuk doploh hari pon.
tu yang aku geram tuh.



malam tadi siap mesej aku camni "tok, ape celup tok"



die hingat dah habes kelakar lettew.
takpe kali ni aku lancarkan perang doplohpat hari.
hahahahaha !


okbai.


                                       
With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, February 23, 2012

Lain kali jangan konfiden sangat.



                          
pagi semalam kan tak pasal2 aku dah ber-excercise dengan berjalan kaki yang aku rasa lebih satu kilometer kot.
sampai hari ni badan aku sakit2 dah macam budak sekolah baru lepas merentas desa.



cerita dia macam ni. cewahhh.
suppose semalam aku kene jumpa wakil Jabatan Landskap dekat Taman LEMBAH Kiara.
first time aku pergi, ada tecnician daripada JPS Selangor yang bawak.
entah dia cilok mane entah tetiba je dah sampai.
aku ni dah la memang bangsa yang sangat susah nak ingat jalan.
alangkan jalan yang Akram dah bawak aku sepuluh kali pon aku boleh lupa ini pulak baru sekali lalu.
memang haram lah nak ingat.



so semalam aku dengan Hazwan berbekalkan GPS kitorang pon gerak lah.
janji pukul 9AM.
dalam 8.50AM kitorang sampai satu taman ni.
tapi kitorang sampai dekat pintu belakang.
tengok signboard tulis Jabatan Landskap.
okey lah lega.
lepas tuh tulis Taman BUKIT Kiara. ade guard jaga kat situ tapi konfiden punya pasal tak fikir ape terus je masuk taman tuh. nampak lah orang ramai berjoging.
aku pon heran tak keje hape dorang ni semua.



nampak tak keBUKITan nye itu.


jalan punya jalan tak jumpa tempat yang kitorang cari tuh.
dah la satu jalan je. kiri kanan hutan.
lepas tuh dah nama pun BUKIT Kiara memang bukit lah.
dengan baju formal kemeja nya.
sandal tinggi nya.
beg laptop nya.
semua orang pandang pelik kat aku.



dekat 15 minit daki bukit tuh naseb baik ada pondok guard.
aku pon pergi lah tanya.
sekali memang betul kitorang tersalah.
yang best nya orang tu cakap "ini BUKIT Kiara. so U nampak BUKIT lah. Kalau LEMBAH Kiara U akan nampak LEMBAH"



nampak tak kiri kanan hutan saje.

okey rasa macam nak pengsan kat situ je.
penat kot.
terus call orang Jabatan Landskap tuh cakap lambat sikit.
tapi nasib baik Taman LEMBAH Kiara tuh sebelah BUKIT Kiara je.
so terus jalan laju-laju masuk kereta zasss zassss pergi tempat yang betul.



ini barulah Taman LEMBAH Kiara. takde BUKIT. rata je.



nasib baik lah orang yang aku nak jumpa tu okey.
perempuan. lembut je dia cakap.
lagi otai. pakai tracksuit dengan tshirt je.



balik ofis je rasa belengas gila.
aku pandang Hazwan, Hazwan pandang aku.
aku cakap "rasa diri sendiri busuk tak?"
dia angguk.




tak tahu lah masa aku naik lif semalam ade orang bau badan aku yang belengas tu ke tak.
kalau ade pon ade aku kesah.
sebab aku tak kenal pon dorang semua.
hahahahaha !


oh laptop aku hari ni buat hal lagi palat.
pendrive semua tanak detect.
gila tak hangin aku.
hari tuh aku try nak restore setting. tak boleh. error.
takpe takpe.
nanti lah dia. aku hantar pergi format.


okbai.


                                  
With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, February 21, 2012

Tension



                     

Semalam kan tetiba laptop aku dah start buat hal dah.
tetiba je dia tanak detect printer.
padahal printer tuh dah berkurun lama aku pakai okey je.
tup2 semalam bila aku nak print dia keluar notification cakap printer offline.
aku ingat kan printer lah yang problem tapi tetiba laptop aku tanak detect pendrive pulak.
sah laptop aku yang problem.
memang hangin lah aku kan.



tapi aku biar je lah dulu.
kot2 laptop aku ni nak bermanje ke kan.
takpe.
kita balik rumah dulu.


sampai rumah hal lain pulak.
tanak detect Maxis Broadband pulak.
tapi pendrive dia nak detect pulak.
tak ke hangin aku dibuatnya.
tapi aku scan2 laptop aku kot2 ada virus ke kan dengan harapan esok pagi aku pergi opis dah elok dah laptop aku ni.
sampai tertidur awal aku sebab tak boleh online.



pagi ni still tak boleh jugak detect printer.
Akram cakap maybe dah sampai masa dia kot.
yelah dah 4 tahun dah laptop aku ni.
dalam 4 tahun ni memang tade masalah kecuali batery dia je lah yang tak boleh guna.
habes kerja2 aku semua problem sebab tak boleh print.
terpaksa mengharap ihsan officemate.
dah la hari ni ada meeting.



lepas satu hal ni satu hal lagi datang.
aku nak apply mymaster scholarship.
memang semua urusan dalam online.
masalahnya dokumen yang dia nak semua dalam bentuk pdf.
lepas tuh dia ada limit size file yang boleh diupload.
limit dalam 200 lebih kb. kecik kot.
dan masalahnya transkrip aku bila discan and diconvert dalam bentuk pdf file dia jadi besar gila.
pdf mane boleh nak kecikkan.
logik ?



bila aku scan dalam bentuk image and resize image tuh and convert dalam bentuk pdf lagi teruk file haku.
langsung tak boleh nak baca.
logik lah kan image kau resize jadik kecik bila kau convert ke pdf image tuh pecah.
bahabi betul lah menyusahkan orang nak apply.




ada sapa2 yang pernah apply mymaster kat sini?
tolong lah aku ni.
ni tahap2 rasa macam nak gigit2 je laptop ni.
kang ada yang free2 kene fire dengan aku walaupon tak buat salah.




okey dah tade mood.
nak kemas2 barang nak balik.

okbai.


                                   
With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, February 20, 2012

Teruja



                         


Akram baru dapat first anak buah.
kemain eksaited lagi.
pukul 5.15am pagi tadi meset haku "yeahhh. dah dapat anak buah. hehe. anak buah 20/2, ayah 21/2, mak 22/2"
nampak tak keterujaan yang melampau tuh?
takpelah. aku yang dah ada tiga pon still teruja lagi ini kan pulak gaya2 baru dapat satu.
tengok nanti kalau dah ada lapan belas teruja lagi ke tak kan. hahahahahaha !


Nasib baik die mesej tuh aku tak terjaga.
kalau tak mahu kene fire dengan haku sebab mengganggu aku beradu.
pukul 6 lebih aku bangun baru reply mesej dia.




semalam aku keluar makan dengan dia.
ape entah nama kedai tuh.
nasi lemak dengan ayam golek.
marvelesssssssss gila !
kitorang amik nasi lemak biasa 2.
ayam golek separuh.
tak amik gambar sebab ayam sampai je masing2 mengketedarah macam seminggu tak makan.





lepas makan masuk kereta aku pakai lip ice.
alah lip ice sheer colour tuh.
lepas tuh aku pandang Akram.

"nak pakai tak?"

dia geleng.

tak boleh jadi. bila lagi nak kenekan dia.

terus amik lip ice pakaikan kat bibir dia. padahal dia tengah drive tuh.
pedulik.
hahahahaha.



lepas tuh aku yang eksaited sebab bibir dia jadi pink sikit.
yelah dia tuh perokok.
bibir tak payah cakap.
habis gelap.
aku yang stress.



okbai.


                                                   
With Love : Syazwana Jamal :)


Sunday, February 19, 2012

Akhirnya wujud jugak drama melayu yang berkualiti.



                               
Malam minggu kene duduk rumah bagi seorang yang bujang adalah sangat bosan.
ape nak buat.
Akram kene pergi kenduri tahlil.
takkan tanak bagi pergi pulak.
tak cium bau syurga nanti. eh?



hari tuh gaduh sampai ramai telefon tanya kenapa.
siap up entry poyo. kahhh kahhh.
hari ni dah baik.
beselah orang tak matang memang camni :P



disebabkan duduk rumah saje malam minggu ape lagi yang boleh dibuat selain online fesbuk and blog.
dan juga layan cerekarama tv3.
naseb baik cerita Puan Hajjah Ziela Jalil sangat superb.
berbaloi jugak haku tengok.
siapa tak tengok boleh pergi donlod kat mana2 okey.
worth watching it !
tajuk dia Jujur aku dayus.





masa aku tengok cerita tuh dalam hati aku ni asyik je cakap "cantiknya Nora Danish ni"
patot lah Akram dok gila-gila kat Nora Danish ni.
lepas tuh si Beto tuh boleh tahan dasyat die berlakon eh.
tetiba pulak dia macam femes.
tak silap aku ada satu cerita tuh dia berlakon lepas tuh terus femes.
lupa pulak aku cerita apa tuh.



aku takde lah jenis yang suka gila cerita melayu ni. takde pulak poyo sangat sampai tak tengok cerita melayu kan.
kalau cerita tuh best kompem aku layan.
alah semua cerita pon kalau best aku layan.
tapi disebab kan before ni cerita melayu semua ending tergantung lah itu lah ini lah so aku bet semua orang pon menyampah.
lagi2 kalau kite boleh predict jalan cerita tuh.
sumpah bosan.



tapi cerita ni lain.
masa tengok cerita tu neves gila kot.
lepas tuh asyik tengok jam bila nak ending sebab tak sabar nak tahu ape ending dia.
aku predict si beto tu buat salah sebab tu dia jadi macam tuh.
sekali bila dia cerita aku ingat nora danish pulak yang salah.
rupe2 nya dua2 pon tak salah.
aduh sakit jantung.



cubalah kau bayangkan kalau kau tengah jalan2 dengan pakwe kau tetiba ada orang pandang kau cakap "i will marry you one day"
agak-agak ape kau nak buat?


kalau aku, pandang pakwe kat sebelah. sengih-sengih. lepas tuh cakap kat pakwe "saya tak sangka saya sangat hot"



dan sampai sekarang still berfikir wujud ke lelaki macam edree tuh.
well mungkin ada istilah jatuh cinta pandang pertama.
tapi ayat keramat si beto tuh mungkin tade sape pernah buat.
mungkin lah.



okbai.


                                     
With Love : Syazwana Jamal :)


Saturday, February 18, 2012

Normal.



                       


dengan tinggi 150cm dan berat 53kg aku still lagi dalam kategori normal weight.
alah nak cakap aku pendek lettew.
bukan pendek okey tapi comel.
wakakakaka.



tapi disebabkan aku "comel" so aku rasa 53kg tuh macam dah gemuk.
so now target aku nak dapatkan at least 50kg.
atau 49kg maybe?
hehehe.




bukan ape.
bukan obses sangat pon nak kurus.
kalau kurus macam cicak aku pon tak selera nak tengok diri sendiri.
tapi at least kita akan rasa puas hati dekat diri sendiri.
self confidence pon akan naik.




paling penting aku ni ada semput sebenarnya.
kalau berat naik sikit je boleh rasa bila jalan jauh sikit cepat penat.
sebab tu lah aku sibuk2 nak diet.
nak rasa badan ringan je.
baru lah boleh sopink sampai pengsan.
hahahahaha !


okbai.


                                            
With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, February 17, 2012

Cute Girl in The House



                                 
Sorrylah semalam teremosi sikit.
aku rasa entry aku dah habes sedih dah.
tapi ramai pulak yang cakap sweet.
siap ada yang confuse aku bahagia ke sedih.
nampak sangat takde bakat nak tulis novel sedih. hahahahaha !



tapi takpe.
everything is under control :)


disebabkan semalam aku bersedih dan bermurung maka kakak aku yang berada di kejauhan telah mengupload sesuatu untuk menceriakan hidup aku.
kakak aku tak boleh tengok adik2 die sedih.
ada je modal die nanti.












with caption "jangan lah sedih aa. tengok gusi adik ni"




and yes.

Yaya ! I mish U so Much much much much !!









aku taw korang nak cakap macam nak gigit je pipi dia kan?
nanti kalau aku jumpa dia aku tolong gigitkan.
hahahaha !

okbai.


                                           
With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, February 16, 2012

Jodoh pertemuan semua kerja Allah.



             




kite nampak sweet bersama kan.
tapi manis itu tak cukup menjamin untuk kita bersama.






bak kata Zack Zukhairi "sometimes saya harap sangat saya boleh google apa yang awak rasa"
tapi saya tak boleh :')








Macam Zack kata lagi "sayang saya kat awak sama macam menara KLCC tu. Kiri kanan sentiasa teguh bersama. Tak kira hujan, panas, ribut dan petir."




saya undur diri bukan sebab saya tak sayang awak.
cuma saya nak bagi ruang pada awak untuk rindukan saya macam mana saya rindukan awak.
bagi ruang pada awak untuk hargai kehadiran saya dalam hidup awak.



tiga tahun saya susah senang dengan awak.

tapi .....


sekuat mana saya setia,
sehebat mana saya merancang,
selama mana saya menunggu,
sekeras mana saya bersabar,
sejujur mana saya terima awak,


Jika takdir ALLAH menentukan yang saya akan bukan dengan awak,
Saya takkan bersama dengan awak.
Jika Allah telah menulis jodoh saya dengan awak,
Saya  tetap akan bersama awak :)




                                      
With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, February 15, 2012

Aku still tak rasa itu adalah perkauman antara lelaki dan wanita.



                              
Hari ni aku pergi kerja lambat sikit. saje.
semalam aku dah plan dah malamnya nak tengok Vanilla Coklat lepas tuh nak tengok Pelangi Kasih.
tapi lepas balik kerja dalam pukul 5.30pm aku macam ngantuk gila.
terus tidur.


ingat nak tidur kejap je sekali hamikkkkkkkkkk pagi ni baru bangun.
naseb baik period.
adalah jugak aku terjaga-jaga time tidur tuh tapi memang tak boleh bangun.
last2 Vanilla Coklat kemana Pelangi Kasih ke mana.
okey stress !



tadi aku bukak blog Kak Di.
blog feveret aku.
sampai aku dah hafal url blog dia walaupon berbelit lidah aku ni nak nyebut.
memang tiap2 hari kompem aku akan terjah blog dia dulu. hahaha !



aku baca entry romantik Kak Di.
lepas tuh ada satu ayat tuh aku rasa macam cool so aku letak dekat status aku.
sekali ada lah sorang mamat ni emosi.
aku takde niat pon nak diskriminasikan lelaki ke ape.
aku just rasa ayat tuh macam comel je.
sekali dia pulak nak bangkang2.
ayat kalau elok takpe.
menyakitkan hati pulak tuh.




Orang lelaki ni, bak kata kawan laki aku, dorang ni fitrah dia pada yang masuk akal. KEBANYAKKAN lelaki kalau sentuh bab-bab romantik ni mesti dorang buat nak tak nak je sebab bagi dorang benda-benda romantik-romantik like bagi-bagi bunga, coklat, teddy bear ni segala semua benda remeh-temeh. Kalau takde pun tak mati. Memang dorang ada jugak sifat romantik tu, tapi KEBANYAKKANNYA lebih suka simpan, malas nak tunjuk. Nak simpan buat apa pun aku tak tau. -Kak Di-








kau rasa ayat tuh berbaur perkauman antara lelaki dengan perempuan ke?
aku rasa tak.
LELAKI sila bagi pandangan ye.
mana tau korang pon fikir macam tuh jugak.
maklum lah aku ni jahil sikit -__-



dah la cakap aku kaki kopipes status orang.
hello aku siap email Kak Di lagi mintak kebenaran nak update kat status dengan blog.
pastuh sukati nak cakap isteri malang lah ape lah.
tak tahu hujung pangkal main redah je.


hari tuh dia dok tak puas hati dengan Ustaz Azhar Idrus kat fesbuk.
kot ye pon tak suka tak payah la nak memalukan orang lain.
blogger jugak dia ni.
mungkin dia ni kurang kasih sayang kot.



eh panas pulak aku dengan mamat ni.
okey lah marah2 ni elok pergi makan.


okbai.


                                     
With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, February 14, 2012

Cambodia Part 4



                                  
Hari Isnin tuh aku ikot bos pergi meeting.
tapi macam biasa meeting kejap je.
tengah hari dah abes.
so petang tuh bos aku ajak pergi naik bot dekat depan hotel kitorang.
konon2 nak ke pulau seberang jalan2 naik bot.
dia takde lah macam bot tapi like feri sebab boleh masuk motor kereta semua.

area hotel aku tuh macam kira tanah besar lah.
so ade pulau kecik kat area depan sungai mekong tuh.
naik bot/feri adalah dalam 5-10 minit camtuh.
naik pon pergi balik 1 dollar je.
bot kire bot penumpang untuk bawak rakyat jelata daripada pulau pergi tanah besar untuk dapatkan bekalan makanan lah kot.
dah macam sejarah lah pulak. hahaha !

disebabkan bos aku ni pantang dengan duniawi semua pon dia nak cuba maka aku dengan bini dia pon layankan saje lah.
yang penting duit bos aku keluar.
mak tak kisah nyah.



dah bayar moh la kite naik ini bot.



ni lah pertembungan sungai Mekong dengan Sungai Bassac. Kalau boleh nampak yang hijau tuh sungai Mekong and yang keruh tuh sungai Bassac. Kalau korang tengok depan2 boleh nampak lah jelas sikit yang dua sungai ni tak bercampur. tapi sebab gambar ni aku amik dekat so tak nampak sangat.




eksaited tengok dua sungai yang bertembung. selama ni aku baca dekat buku je bila dua sungai bertembung air sungai still tak bercampur. bila tengok dengan mata sendiri kagum :')



nilah perkampungan dekat pulau ni. ni yang bahagia atas air punya.




nampak rumah2 kat atas pulau tuh? kesian kan. dengan berdebunya lagi. lepas tuh dengan budak2 mandi tepi sungai tuh macam mandi lombong. sedih betul rasa.



kitorang tak turun pon.
tengok dari atas bot je sebab bot hantar orang then sampai pulau amik orang lain and terus patah balik pergi tanah besar.

petang tuh kitorang jalan2 sekitar pekan saje.
tengok dorang lepak2 dekat taman tepi sungai.
and kalau korang ingat satu game zaman dulu2 yang sepak bulu ayam tuh.
amende entah nama dia.
femes kot kat Cambodia.
and dorang sangat hebat menyepak itu bulu ayam.
sampai mat salleh pon kagum siap record lagi.



jalan2 terjumpa hotel adik Shin Chan. tak sangka Shin Chan ada seorang adik yang kaya.




ini buah teratai ye. aku pon baru first time tengok depan mata.


ada orang muslim jual. so bos aku dengan bini dia sedekah kat penjual ni.
dia pon bagi buah teratai ni. siap ajar camne nak makan lagi.
yang kelakar nya penjual tuh tak reti cakap english or malay.
so dorang cakap Cambodia kitorang cakap English.
dah macam ayam cakap dengan kucing. masing2 buat2 paham je. haha !

rasa dia ala2 macam rasa umbut kelapa.
yang duduk bandar tuh mesti tak pernah rasa kan umbut kelapa.

esoknya bos aku tanya nak ikot ke tak dorang nak pergi Killing field.
aku cakap malas.
tak koser aku pergi tempat2 camtuh.
Killing field tuh tempat orang islam kene bunuh ramai2 zaman perang dulu.
sampai sekarang tengkorak2 still ada kat sana.
seraammmmmmmmmmmmm.
ada yang tak tido malam nanti.



breakfast hari selasa.


konon2 makan nasi banyak2 sebab nak sopink.
sekali kad CIMB aku tak boleh keluar dekat Maybank sana.
nak menangis rasa.
tapi mungkin ada hikmah jugak lah :')



Jalur Gemilang kebanggaan rakyat Malaysia :)

so hari selasa tuh aku jalan lah sorang2 tepi sungai.
sambil membayangkan betapa bestnya kalau dah kawen.
tetiba.
hahahahahaha !



antara channel2 yang menemankan aku tiap2 malam.

tup-tup dah hari rabu.
masa untuk pulang.
eksaited dah sebab flight pukul 8.30am.
tetiba delay 2 jam.



mampu tengok MAS dari jauh je. suppose flight aku lagi awal tapi MAS yang schedule lagi lambat jalan dulu. apa nak buat. pasrah.




dalam flight. macam nak lompat2 je atas awan tuh.


and selamat tiba di Malaysia pukul 2pm.
dan selamat mengepow Akram McD.
hahahahaha !

apa yang boleh dikata. walaupon serba kekurangan dekat negara orang, well its an experience man.
maybe lepas ni kumpul duit ke Bandung or Hatyai ?
walllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


okbai.


                                      
With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, February 13, 2012

Ikan Bakar Parameswara Umbai.



                    
bagi korang telan air liur dulu. muahahahahahaha.

Sabtu dua minggu lepas aku pergi makan2 dekat Melaka dengan Akram.
actually dah plan lama dah tapi biasa la kitorang ni kalau plan memang memanjang je tak jadi.
agaknya kalau ada anugerah planner terhebat sepanjang tahun memang semua aku gondol kot.
plan nak pergi Cameron Highland tak pergi2. pastuh plan pergi Teluk Cempedak pulak. tak pergi lagi dah plan nak ke Cherating pulak. and the list goes on.



aku ni memang sangat suka seafood.
walaupon tahap resdung aku agak teruk tapi buat tataw je lah.
kalau pantang sangat kan abes lah nikmat makan aku.
takkan nak tengok orang lain makan je. haruslah aku makan jugak.
aku bab2 makanan ni kau bagi je lah ape pon.
insya-Allah aku tak tolak.
melainkan benda2 mentah and kurang masak.
agaknya keturunan JAWA ni memang kuat makan kot. hahahahahaha !



so Sabtu tuh aku ajak jugak Akram pergi even dia kerja.
dalam pukul 5 lebih kot kitorang gerak.
before tuh google map dulu kot2 sesat kang Umbai ke mana seafood kemana.


memula bincang nak pergi makan dulu or nak jalan2 dulu.
sebab sampai Melaka dalam pukul 8 lebih kot.
ingat nak makan dalam pukul 9 lebih camtuh.
last2 Akram cakap pergi makan dulu.


masa nak cari parking first time masuk budak jaga tol cakap dah penuh parking.
so kitorang patah balik fikir2 nak parking kat mana.
seploh minit macam tuh masuk balik.
bayar parking singgit try je lah naseb.
memang lucky jugak lah sebab dan2 time tuh ada orang nak keluar.
sukorrrrrrrrrrrrr. kalau tak mahu panjang muncung aku sebab tak dapat makan sana.


nasib baik kau kitorang pergi makan dulu.
ramainya orang MasyaAllah dah macam ada majlis kawen dah.
siap ada yang reserve meja lagi.
memang full house !
tapi agak naseb baik jugak lah sebab ada orang yang dah nak habes makan.
so kitorang cop meja dia.
hambek kau sampai meja pon kene cop2.


eh eh tapi kat Umbai ni banyak kedai sebenarnya.
tapi kedai yang paling femes kedai paling belakang.
kedai Parameswara.
kedai tuh paling besar, paling laku dan paling ramai.
kalau kau jalan area Umbai tuh kedai lain semua "mai masuk dik. makan sini dik"
tapi parameswara takde eh.
kau masuk sendiri, pilih meja sendiri, pilih seafood sendiri.
punya lah ramai orang.



dah dapat meja, letak nombor meja mintak kat kaunter. kira cop meja tuh la.
lepas tuh baru lah boleh pergi pilih seafood.
selagi kau tak dapat meja jangan ngada-ngada nak pilih seafood.
kang makan nasi atas lantai jawapnya.


cukop besar tak nombor meja?



memula masa nak pilih ikan ada ikan ape je entah.
besar-besar gila.
lepas tuh ikan pari takde.
aku kalau makan ikan bakar memang kompem pilih ikan pari.
ikan lain boleh la jugak telan tapi ikan pari tatappp nombor 1.
sekali ikan pari habessssssssssssssssssssssssssssss.
mau nak menangis aku kat situ.
brader tuh cakap pekerja dorang tengah pergi beli.



si Akram asyik dok tanya2 camne2.
aku ni perangai sikit.
kalau tengah pressure tuh tak boleh orang tanya2 camne camne.
kang memang naik hantu lah aku.
bagi aku berfikir sejenak.
aku cakap aku nak jugak ikan pari.
datang jauh2 nak makan ikan tiga rasa baik tak payah.
kat KL pon melambak.
so menunggu ikan pari lah kite.



last2 Akram cakap dia beratur je lah dulu.
pilih seafood lain dulu.
nanti kalau pari sampai order lain lah. aku okey2 kan aje.
naseb baik tak lambat sangat.
sedang2 je masa Akram beratur nak pilih ikan untuk second time pari pon sampai.

so kitorang amik kupang masak halia, ikan pari bakar sambal, ketam masak pedas dengan sotong goreng tepung.




kitorang mintak air gelas besar.
sekali sampai penumbuk aku lagi besar.
adik tuh cakap "ni lah gelas paling besar kak. kalau tak cukop order lah lagi"
amboi dik kau perli2 akak ye.





memula sotong goreng tepung sampai.
ni sekor je ye.
besar kan.
yang penting nampak lah rupa sotong celup tepung.
kalau kat kl sori ye nak dapat camni.
order sotong goreng tepung dapat lah jemput2 sotong.
tepung lagi banyak dari sotong.





kupang ni dia tak kira ikot gram.
dia memang dah siap2 kan by pinggan.
so Akram order masak halia.
ish tak berkenan tekak aku.
aku lagi prefer kupang masak pedas.
tapi sebab ketam dah masak pedas so kupang kene mengalah.




ketam tiga ekor. tak sampai sekilo pon.
sedappp !
tapi aku ni bukan tak suka makan ketam.
makan memang suka tapi part nak korek2 isi ketam tuh memang aku tak suka.
tak pandai nak isap2 kulit ketam ke ape ke.
aku korek2 sikit isi dia pastuh pas kat pinggan Akram.
orang tue tuh kalau makan memang licin sampai kalau boleh dengan kulit2 sekali dia nak telan.



dan yang ditunggu-tunggu.
ikan pari bakar sambal.
tapi agak kuciwa aku malam tuh.
ikan pari tuh pahit.
sambal pulak tak berapa kaw.
sedap lagi Ikan pari bakar sambal bapak aku.


bayangkan ikan pari tuh dia bakar direct atas api.
so part yang hangus2 tuh memang pahit gila.
kot ye pon alas lah dengan daun pisang ke ape ke kan.
sedihhh.
tapi sedih2 pon licin jugak.
kahhhh kahhhhh !



semua sekali RM67.
boleh tahan murah la aku rasa.
dalam pukul 9 lebih start ramai orang.
naseb baik datang awal.
ramai yang sampai beratur nak pilih seafood tuh dalam 20 orang.
masa aku pilik adalah dalam 5 orang.



masa makan aku tataw lah boss dia ke sape ke jalan2 tanya sedap ke tak okey ke tak.
agak kalau cakap tak okey dapat free tak?
wakakakaka.



lepas makan jalan2 dekat dataran pahlawan, pergi ala2 downtown melaka.
lepas tuh ada orang buat autoshow kereta punya bunyi2 tuh ape tah aku pon tak paham.
penat jalan2 balik lah ke KL membawa perut yang penuh.
dah la ngantuk.
pastuh sikit2 Akram cuit aku yang tengah mamai.
bila aku terkejut dia pergi gelak2.
macam nak tampar je.


okbai.


                                         
With Love : Syazwana Jamal :)


Sunday, February 12, 2012

Jangan kurus sangat, tak selera tengok.



                          



kakak aku cakap semalam :


"ko makan ape ni? jangan kurus2 sangat. tak selera tengoknya. abang faizi (abang ipar aku) kata dah kurus."





abang ipar aku suka sangat cakap aku gemok.
so kalau dia cakap aku dah kurus tuh means boleh pakai lah.
wakakakakaka.

okbai.


                                        
With Love : Syazwana Jamal :)


Saturday, February 11, 2012

Cambodia Part 3



                         
Part 1 and Part 2


Hari Sabtu pepagi lagi dah kene bangun sebab nak pergi Angkor Watt kan.
nak kene kejar masa sebab tiket balik daripada Siem Reap ke Phnom Penh pukul 12.30 tengah hari waktu sana.
itu je lah tiket paling lambat.
ingatkan dorang takde bas malas sebab time tuh orang cuti Chinese New Year.
rupanya dorang memang tak buat perjalanan malam.
maybe takut kot.
yelah jalan pon dah macam sipi-sipi je masuk sawah. sapa yang berani kan.

so lepas breakfast kitorang jumpa abang tut tut yang akan bawak kitorang pergi sana.
actually hari Jumaat tuh masa kitorang pergi jalan2 Market boss aku dah tempah abang ni untuk bawak kitorang pergi Angkor Watt pastuh bawak pergi makan dekat Muslim Village and bawak kitorang pergi bus stand. abang tuh cas 23usd.

maka bergerak lah kami ke tempat tujuan.
before pergi Angkor Watt tuh kene pergi beli tiket dulu dekat kaunter.
kaunter tuh bukan depan Angkor Watt ye tapi agak jauh jugak.
kalau tanya aku mesti aku dah lupe bape minit dari hotel pergi beli tiket pastuh bape minit pergi Angkor Watt. hehehehe.



tak paham kenapa nak letak jugak gambar dekat tiket masuk ni.


masa kat kaunter tiket tuh kau boleh pilih nak amik pas untuk bape lama.
macam aku one day pass usd20. then ada yang 4 hari kot.
lupe lah.
aku memang pelupa. apa pon tak boleh. hihihi.
lepas beli tiket abang tut tut tuh hantar lah pergi Angkor Watt.


 on the way pergi Angkor Watt.



Dah sampai :)


abang tut tut tuh bagi masa 3 jam kot untuk kitorang jalan2 dalam Angkor Watt tuh.
tapi tak sampai 3 jam pon kitorang pusing2.
sebab sama je.
lagi pon aku ni manalah pandai sangat nak menilai hasil2 seni ni.
aku tengok, amik gambar pastuh jalan.
mungkin kalau budak2 arkitek masuk tak cukup seminggu kot.



salah satu bangunan dekat Angkor Watt. bangunan paling depan sekali. kamera phone cikai je. lepas ni kene konsider beli kamera lah. baru syiokk makan angin kan. bulan depan pow Akram lah. kahhhh kahhhh.


yang ni bangunan ke dua dalam kawasan Angkor Watt ni. aku malas betol nak baca sejarah2 Angkow Watt ni. kalau korang rajin pergi google ye. aku ni memang pemalas. dulu time sekolah tiap kali cikgu sejarah masuk kelas tiap kali tuh la mata aku dan2 mengantuk. kalau cikgu tak masuk segar bugar pulak. hehehe


kat sini ada market jugak. macam biasa lah jual souvenier. baju-baju. tapi sikit je lah. pelancong pon tak banyak singgah sebab fokus utama nak pergi tengok Angkor Watt kan. kitorang singgah pon sebab boss aku teringin nak minum air kelapa muda. macamkan kat Malaysia ni pokok kelapa dah pupus. dah la mahal. isi takde pulak tuh. air semata-mata. memang tak lah aku nak beli.



teruskan berjalan-jalan. time ni dah start peluh2 dah ketiak. fuhhhhhhh



bangunan paling belakang dalam kawasan Angkor Watt. dan paling banyak beruk berkeliaran.



sebenarnya aku nak amik gambar nampak bangunan belakang aku tapi bini boss amik gambar aku dengan beruk2 kat belakang. nampak macam jakun pulak dengan beruk pon nak bergambar. -__-



yang pasti beruk2 kat sini dah macam retiss dah. semua pelancong nak amik gambar dorang. ape lagi macam2 aksi lah muncul.



tapi kalau korang bawak makanan hati2 sikit. beruk2 ni pantang kalau nampak makanan. agresif. air mineral boss aku pon kene rembat. mesti dorang ingat ada makanan sedap2. padan muka tertipu. muahahahahahaha !




ini agaknya tulisan kuno zaman purbakala kot. agaknya lah.


kebanyakan pelancong kat sini ramainya orang Korea.
maybe dorang ni suka kot tengok2 hasil sejarah ni.
siap bawak pemandu pelancong lagi.
yang bagusnya sampai pokok kat Angkor Watt tu pon dorang nak terangkan.
ini macam seminggu pon tak cukop kot masa.


sikit je gambar aku kan. ate takde kawan nak amik gambar. so nak taknak terpaksa mintak tolong bini bos amikkan gambar. tapi nak suruh banyak2 kali segan lah pulak. nampak benor camwhorenya. haha !


salah satu kawasan dalam bangunan dekat Angkor Watt tuh. aku tengok gambar ni macam ada dalam buku sejarah dulu. macam lah. buku sejarah pon bukak bila nak pekse je. hahahahahaha !



orang dulu pon dah pandai lucah2 ni. kahhhh kahhhh.




salah satu bangunan kat bahagian tepi. tak silap aku library kot.



time ni dah nak jalan balik. nampak tak betapa ramainya manusia. naseb baik datang awal pagi. kalau lambat dah nak bersesak-sesak pulak satu hal. Cambodia ni kalau sejuk macam Korea takpe lah jugak. ni lagi panas daripada Malaysia.


lepas melawat Angkor Watt ni abang tut tut tuh bawak pergi tengok temple.
tapi aku dengan bini boss malas nak turun.
disebabkan kan itu boss pon malas nak turun jugak.
temple tuh besar gila.
kitorang suruh bawak pergi tempat lain tapi abang tuh cakap dah tade tempat lain.
kalau ada pon jauh memang tak sempat. rushing.



amik gambar saje. malas nak masuk dalam. 


bila dah takde tempat nak pergi kitorang decide nak balik je lah.
mintak abang tut tut tuh hantar pergi lunch dekat Muslim Restaurant dekat perkampungan Muslim dekat Siem Reap.


on the way nak balik. punya lah ramai orang. jalan dah la kecik. bersesak-sesak.




Restoran Haji Nasim bin Haji .....
Lupe pulak aku nama ayah haji ni.


kitorang amik nasi ayam kampung 3.
ayam dia alahai kurus bebenor.
lepas tuh manis gila.
sambal pon manis.

Haji Nasim ni imam dekat Perkampungan Muslim ni.
dulu dia kerja jual daging kot.
lepas tuh bila pelancong islam datang dorang merungut susah nak cari makanan halal.
so Haji ni bukak lah restoran.

siap makan semua abang tut tut tuh hantar pergi bas stand.
maka bermula lah balik perjalanan yang sangat mencabar tuh.
tak silap aku ikot jalan lain tapiiiiiiiiii still sakit jugak bontot aku.
sampai dalam pukul 7 lebih sebab jam dorang sambut chinese new year kot.
memang penuh gila jalan.

balik hotel terus tido.
nanti sambung lagi.
dah lapar nak makan.

okbai.


                                           
With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal