Friday, July 5, 2013

Tips masak bubur nasi dengan cepat.


Minggu lepas tetibe rase teringin giler nak nak makan bubur nasi dengan lauk ikan bilis masak kicap.
Kalau kat rumah dulu aku cakap teringin nak makan bubur mak aku cakap "Eh ko pon suke makan bubur? Ibu pon suke tapi ingat korang tak suke"
Esoknya taraaaaaaaaaaaaa terhidang pagi2 bubur nasi dengan lauk ikan bilis masak kicap.
Tapi kat KL sape nak masak kan?
Sobssss.



credit to google sebab tuan tanah kedaung tak sempat snap gambar.



Aku ni sebenarnya tak berapa pandai sangat masak bubur.
Aku pon tak paham.
Padehal aku rasa benda paling senang kot masak bubur tu.
Tapi aku ni, benda paling senang tu lah yang selalu jadik benda paling complicated dalam hidup aku.


Pernah sekali tu aku masak bubur aku dah letak dah air banyak giler.
Tapi tunggu punye tunggu apehal beras aku tak benyek pon.
Konpius di situ.
Nak call emak dikampung kang nampak bengap sangat masak bubur pon tak reti. Dah la nak kawen dah. EH? Wakakaka.


Jadinya kite gugel saje.
Masalahnye gugel pon tak jumpe.
Yang jumpe banyak resepi masak ikan bilis kicap tu.
Yang bubur nya dorang bagi ayat camni "Alah bubur tak payah la letak resepi. Mesti semua orang tau kan"
Pehhh terus sentap terus nak baling henpon.


Last2 aku roger2 kakak aku.
Anak dah tiga mesti dah expert masak bubur.


Rupanya masak bubur ni ade skill.
Patot lah aku buat selalu tak jadik. Ciss.


Ni untuk bubur nasi yang plain tu.
Kalau kat kedai orang selalu serve dengan sambal ikan bilis and telur masin.
Tu pon aku suke. Ikan bilis kicap pon aku suke jugak.


Senang je rupanya.

Memula sukat lah beras bape banyak yang korang nak guna.
Kalau macam aku makan sorang setengah pot pon dah cukup.
Then sukat air daripada paras atas beras tu sampai setengah dari jari tengah.
Lepas tu tenggek atas dapur dengan api besar. Macam masak nasi tu.
Kalau gune rice cooker tak payah la tenggek atas dapur. Terus je lah masuk dalam rumah die tu.


Lepas agak2 air nasi tu dah nak kering, kecikkan api, lenyekkan nasi tu dengan senduk ke cawan ke sukati korang la.
Aku guna senduk yang depan die bulat besar sikit tu.
Lenyekkan sepenuh hati macam korang lenyek mashed potato tu ha.
Agak2 dah lenyek macam cantik je, amik air panas setengah cawan pastu tuang kan dalam periuk nasi tu.
Kacau2 kan dia.
Agak2 nasi dah masak tutup api.


Actually air panas tu sukati korang la.
Agak2 orang cakap.
Kalau nak lembik sikit tuang lebih.
Ikot cita rasa. Gittew.


Kakak aku cakap kalau nak masak style biasa boleh je tapi lame laa.
Memang betul lame dulu aku masak.
Nak menunggu beras tu lembik sepenuhnya punya lah hazeb. Cisss.
Rupanya ade cara lagi senang.
Ikot skill kakak aku ni setengah jam dah siap.


Apesal lah dari dulu aku tak tanye kakak aku.
Kalau tak dah jadik penjual bubur yang berjaya dah aku.
Kahkah.


okbai.