Wednesday, March 27, 2013

Perangai Akram. Lagi.







Perangai yang memang mintak kene bebel dengan aku je.
Biarkan.
Selalu die yang membebel dengan aku kan.
Rasakan rasakan. Huahuahua.


Harini nak exam malam semalam baru carik nota.
Memang pandai.
Memula ingatkan tertinggal kat opis.
Sekali pagi semalam tengok2 takde pon kat opis.
Dia suruh aku check kat kete aku pulak.
Sebab seingat dia last die pegang masa dia hantar aku pergi keje Jumaat dua minggu lepas.


Time tu die cuti.
Aku sengaja suruh hantar pergi keje.
Naik kete aku sebab senang auto. Lepas tu dia nak terus pergi Summit.
Konon bawak nota sekali konon2 nak study.
Kononnye lah =__=
Entah study entah tak.


Pastu pegi tinggalkan dalam kete aku.
Dah la letak seat belakang memang haram lah aku nak nampak.
Maybe masa aku pergi cuci kereta brader2 tu letak siap2 dalam bakul kat bawah seat belakang.
Lagi lah aku tak nampak.
Tengok2 pagi semalam  ade.
Naseb baik ada.
Kalau takde lagi lah aku emo.
Dah la aku yang tolong print kan.
Tebal gile okey. Kalau print kat kedai mau beratus kot.



Dan disebabkan aku yang print suka hati aku lah nak letak cover camne pon. Hehehehehehe.



So semalam aku pergi hantar nota tu kat die.
Naseb baik Akram ade game bola petang tu. Habes dah pukul 7 lebih.
Aku OT balik keje dah pukul 8 malam.
Takde lah lame sangat die tunggu.


Aku sepanjang minggu ni balik keje manjang pukul 8 lebih.
Naseb baik lah takde laki lagi.
Kalau tak mau laki aku lancarkan perang dingin. Hahahah!
Banyak giler projek =__=
Penat wuwuuuu :(




Dan sempat jugak singgah Secret Recipe beli sepotong kek ditambah dengan tulisan Good Luck. Awwww omeyyyy anatttt. kahhkahh. *pitam*



Sempat jugak singgah Petronas beli cekelat.
Orang cakap cekelat ni bagus bila kita nak menghafal banyak benda.


Aku sebenarnya dari dulu teringin nak buat suprise kat boipren sendiri.
Contoh macam kalau besday Akram, tetibe aku muncul kat depan rumah die pegang kek. Hahaha!
Takpon kalau macam die nak exam camni aku datang bawak kek ke cekelat ke kan.
Tapi dulu aku mane ade transport.
So berangan je lah.
Now bila boleh buat fuyohhhh rasa macam aku perempuan paling sweet dalam dunia.
kakakaka melebih gile.


So melepak lah kami kat Mekdi.
Sempat aku pow Akram bubur mekdi + Ayam goreng Mekdi.
hahahaha!
Makan tanak kalah.


Dua tiga tahun lepas Akram yang selalu teman aku study kat Mekdi.
Sambil2 aku study dia online.
Panas je tengok.
Tapi ape boleh buat.
Port selalu lepak Mekdi Bangsar.
Zaman2 takde duit. Pergi pon naik motor je. Haha.



Now aku pulak yang teman die study sambil online.
Bahagia je rasa.
Cepat betul masa berlalu :')



okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, March 25, 2013

Restoran Wak Lan Bayu Malam, Bagan Lalang.




Aku sebenarnya memang dah banyak kali makan kat Bagan Lalang ni.
Adelah dekat 10 kali camtu kot. Ke lebih aku pon tak ingat.
Tapi pernah review sekali je masa makan kat Senandung Malam tahun lepas.
Makan kat sini best sebab seafood dia memang fresh.
Kedai melambak ko pilih je nak makan kat kedai yang mana.
Harga InshaAllah boleh tahan berpatutan lagi.


Sabtu hari tu aku pergi servis kereta kat Perodua Nilai.
Appointment pukul 2.30pm.
Sepatotnya Akram cakap dia nak teman kan aku.
Tapi disebabkan malam sebelumnya dia carik pasal dengan aku, satu call die pon aku tak angkat.
Daripada pukul 8 pagi bawak ke 4 petang adelah dalam 30 miskol camtu.
Semua aku boo layan.


Aku ingatkan dah aku tak layan call dia, dia datang je lah kat Pusat Servis tu.
Ni nan hado.
Penat je aku feeling2 aku sampai sana pukul 2.30 dia dah tunggu kat sana.
Puihhhhhh.
Sampai ke sudah pukul 5pm aku sensorang.
Dan aku ingat dia kerja Sabtu tu. OT kan.
Rupanya syok membute kat rumah.
Mane lah aku tak geram.
Padehal aku sendiri yang tak angkat call dia kan.
Tapi aku pedulik hape. Aku nak emosi jugak.


Tau lah demam. Tapi demam2 pon hisap rokok jugak.
Tampa kang kecik hati. =__=


Pukul 6pm aku call suruh dia turun.
Turun2 aku terus cakap "Kate nak datang sana!"
Pastu terus nanges. Hahahaaha!
Cengeng tahap bangang.


Yang Akram pulak "Nape tak angkat call?"
"Dah makan belum ni?"
"Jangan lah nangis"
"Ok2 jom kite pegi makan eh"


Makin dia cakap makin kuat aku nangis.
Dah la jem gila mase otw nak datang.
Pastu dari pagi tak makan pape.
Servis kereta lama gile 2 jam lebih.
Wuwuuuuuuu.


Dekat 2 jam jugak lah aku nanges.
Gigih sangat. Akram cakap "Boleh tahan lagi tak lapar?"

Okey kompem nak bawak makan jauh sikit. Terus senyummmmmmmmmm. Kuikui.
Tengok jalan okey kompem Bagan Lalang. Yeay!


Sampai sana fuhhhhhhh ramai gile orang.
Baru teringat dah start cuti sekolah.
Siap ade yang camping tepi pantai buat BBQ. Syok gilerr.
Semua kedai makan parking penuh.
Last2 stop kat Wak Lan. Penuh jugak. Parking tepi2 jalan je.



Mase sampai orang tu suruh pilih meja dulu. Biasanya kitorang datang boleh pilih seafood rilek2 je baru pilih meja nak duduk. Kali ni jangan mimpi. Penuh gile sampai ade table yang reserved. Naseb dapat jugak table kosong.




Dah ade meja barulah boleh pilih seafood dengan tenang.



Tengah sibuk pilih2 seafood tetibe Mat Salleh semua ni datang nak pilih seafood jugak. Siap tanya Akram ikan mane yang best. Dorang semua dari Polland. Datang Malaysia supply barang mende entah.




Yang Akram ni pon layankan aje. Siap cakap dengan aku "Ish ade ke tanya acik, mane lah acik tau" Ewahhh kemain lagi tak tau ye. Kalau dengan aku tu gebang kemain semua pon tau. Huh. Yang paling kiri tu ala-ala tour guide yang bawak Mat Salleh tu. Dia tu pon tak tau sangat. Siap suruh Akram suggest ikan ni nak masak ape. Ketam nak masak ape. Udang masak ape. Huhu.




Hamekkk memang ramai gile orang. Berader baju biru tu entah dah berapa kali dok angkut sotong. Sotong dia mak aihh besar2 lengan aku pon ade. Aku kalau seafood besar2 sangat ni aku jadi geli nak makan. hahaha! So kite amik yang sedang2 saje.




Dah siap order makanan ayuh lah kite bertenang-tenang dulu sambil minum air. Air kelapa untuk Akram. Air laici untuk aku. 



Tapi seyes memang lame gile nak tunggu makanan sampai.
Adelah dekat sejam kitorang tunggu.
Naseb baik perut aku behave.
Kalau tak mesti saka lapar dah amukan.
Tak pasal drama minggu ini kat Restoran Wak Lan. Hahahaha.




Ikan Pari bakar sampai dulu. Aku rasa before ni aku makan kat sini dorang serve sekali harung. Kali ni hantar satu2 dish. Maybe sebab ramai orang kan. So mane yang dah siap dia hantar dulu.



Ketam masak sambal. Memula request ketam masak sambal dengan telur masin tu. Takde pulak. Aku ketam ni memang malas lah nak makan. Mengharap Akram kopek dan letak atas pinggan aku je. Naseb member dah paham kan. Senang kerja. Hehehehe.




Tomyam Ayam. 



Tomyam sampai je aku dah tak kosser nak tunggu.
Lapo wehh. Cannot tahan lagi.
Walaupon sotong goreng tepung tak sampai lagi.
Dah tak pedulik dah.
Yang sotong tu pon satu hal.
Nasi aku dah nak habes baru lah nak sampai.
Itu pon lepas panggil berader tu tolong tengokkan sotong tak sampai lagi.




Tapi sotong kurang kick lah malam tu. Tak garing sangat. Lepas tu hantar sotong macam tu je. Selalu ade lah jugak dia bagi sos sekali. Naseb baik pencicah kicap untuk pari bakar tu sedap. Boleh lah dari takde kan.




Akram siap mintak nasi tambah.
Yang aku ni mintak pencicah kicap tambah berejam nak hantar.
Lama gile dekat 20 minit tunggu.
Akram tengok aku macam nak emosi je terus dia bangun pergi kat depan konon nak amik sendiri.
Sekali benda tu kat belakang. Nanti orang tu hantarkan.
Harammmmmmmmm tak hantar jugak.
Nak kene panggil dua kali baru nak hantar.
Aku kalau lauk sampai lambat boleh tahan lagi.
Ni mintak pencicah pon lambat ape hal.



Dan makanan malam ni semua kureng sedap.
Dulu pernah jugak makan kat Wak Lan ni. Sedap!
Setakat aku makan kat Bagan Lalang ni, ni lah first time makanan kurang sedap.
Tomyam macam tak rasa sangat.
Ikan Bakar je lah yang ok.
Ketam pon tak sedap sangat.


Bagi aku, orang ramai macam mana pon kualiti makanan kene lah jaga kan.
Ni orang sikit baru nak masak sedap.
Orang ramai sikit dah kelaut.
Dah nama kedai makan mesti lah expect orang ramai datang. Ye idokk?



Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.






































Licin tatappppppppp licin. HAHAHHAHAHAHA!





Nampak tak meja yang paling kiri sekali tu sederet panjang. Dorang tengah celebrate besday. So nyanyi lah lagu hepy besday. Mat Salleh empat orang tadi duduk belakang meja aku. By the time group tu habes nyanyi lagu besday Mat-mat Salleh tu sambung nyanyi lagu besday jugak. Kemain kuat lagi. Itu takpe lagi.





Nampak tu sorang Mat Salleh tu. Tetibe dia bangun pergi kat group tu nak amik gambar ngan dorang. Hahaahahha. Selamber dia je. Yang group tu pon layankan aje. Siap pelawa makan kek lagi. Tu yang terus duduk tu. Kawan2 dia lepak kat meja sendiri lagi.





By the time kawan2 dia nak balik, dengan kawan2 dia sekali join duduk. Pakcik yang diselebrate besdaynya itu aku tengok pandai pulak layankan mat salleh tu bercakap. Siap masa aku nak balik tu dorang dok nyanyi lagu besday lagi sekali. Siap berdiri-berdiri tepuk tangan lagi. Kemain.





Total makan malam ni RM60.
Balik tu lalu jalan yang tembus Banting.
So kitorang jalan lah area Pantai Morib tu.
Akram beli jeruk.
Memula aku cakap dengan Akram "Orang batuk tak boleh makan"
Cewahhh eksen kan.


Sekali aku makan pehhhhhhhh terus sesak dada.
Tak sangka pulak jeruk tu kemain lagi dia punya perasa tu kuat giler.
Memang dah macam orang nazak dah aku.
Sampai susah gila nak nafas.
Yang akram tolong tepuk2 belakang tapi sempat lagi nak gelak "Tadi cakap orang batuk tak boleh makan. Orang takde pape dia pulak yang kene"
Cissssssssss.



Nampak nya aku memang tak boleh makan jeruk lain selain dari jeruk Pak Ali.
Jeruk Pak Ali sebesen pon aku boleh abeskan.
Sebab perasa dia tak kuat sangat.
Fuhhhhhhhhh fobia terus.


okbai.







With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, March 22, 2013

Kenangan.





Ini namanya Lontong ye. Bukan Mee kari. Nasi himpitnye tersembunyi di bahagian bawah.


Pagi tadi lah ade junior sekolah aku dok apdet status cakap nak makan lontong.
Dah dengan aku2 sekali tetibe teringin nak makan.
Naseb baik harini kafe bawah opis punye menu spesel is lontong.
Kalau tak celah mane lah pulak aku nak carik sendiri.


Tapi lontong makcik ni tak macam lontong biasa.
Kalau mak aku buat lontong selalu kaler kuning.
Makcik ni punye kaler macam nak ke kari.
Tapi sumpah sedap.
Dan banyak gile.
Nak tercabut zip seluar haku nak habeskan.
Tapi licin tatappp licin.
Membazir katenyee kalau tak habeskan.



Dah tiga hari aku lunch sorang2.
Sobssss.
Opis aku kan kecik. Sub-contractor katekan. Banyak yang duduk site.
Perempuan melayu dua orang je.
Kawan opis aku balik melawat family bf die.
Mak bf die baru meninggal rabu lepas baru ni.
Ko bayangkan pukul 8 pagi dia nak pergi keje tetibe bf dia call cakap "Sayang, mak dah tak gerak"
Pehhhhhhhhhh meleleh air mata kawan aku.
Terus amik EL tige hari.


Yang paling terkejut tu sebab mak bf die tu takde tunjuk tanda2 nak pergi.
Memang ada sakit buah pinggang tapi tak sampai tahap kritikal lagi pon.
Tapi dah ajal kan.
Bila-bila masa je boleh datang. :(


Pastu pagi ni boss cakap mak driver lori opis aku baru meninggal.
Subhanallah. Dua sekali dalam minggu ni.
Al-Fatihah.



Masa tengah makan tetibe budak2 ni duduk depan meja aku.



Yang kanan tu kakak dia.
Mak dia tengah amik makanan.
Baru amik kakak dia ni balik asrama kot.
Kan dah cuti sekolah kan.


Budak2 zaman sekarang kan.
Gajet semua mengalahkan orang2 yang dah keje.
Pastu manjangggggg je nak pesbuk lah twitter lah.
Tak payah cakap banyak contohnye adik bongsu aku tu haa.
Baru form 2.
Tapi sibukkkkkkkkk sangat 24 jam dengan pesbuk dia.
Kalau setakat pesbuk takpe siap nak twitter2 bagai.
Kakak dia sorang ni pon buta twitter.


Maju dah budak2 sekarang ni.
Dah takde dah kalau aku balik kampung tu pukul 5 petang je dengar budak2 jerit "Woi jom la main baling selipar"
Pehhhhhhhhhh rindu gilerrr sial waktu kecik2 dulu.
Takde nye nak pesbuk bagai ni.
Pukul 5 petang je dah stand by selipar seguni buat main baling selipar.
Kalau abang2 join sekali lagi best.
Kite peken rondes seround.
Tak tau rondes?
Alahhh ala-ala macam baseball tu tapi orang kampung panggil rondes.


Siap buat kayu pemukul sendiri bagai.
Paling aku ingat ada one time abang aku pukul bola sangkut atas pokok kelapa.
Ape nak buat?
Panjatttttttt.
Kate orang kampung setakat panjat pokok kelapa tu takde hal lah.
Aku pon pernah panjat pokok kelapa tau.
Pokok durian je tak pernah panjat.
Setakat pokok kelapa, pokok manggis, rambutan, duku khatam dah.


Haaaaaaa budak2 sekarang ade?
Nan hadooo.
Panjat pokok kelapa kat Ipad adelah kot.


Pastu kalau boring main rondes tukar main galah panjang.
Main teng-teng.
Main kejar-kejar.
Main nyorok-nyorok.
Main guli.
Main tembak2 gune senapang kayu peluru buah senduduk.
Kalau duduk rumah pon bukan boleh buat ape.
Setakat tengok tv alahai astro pon takde.


Kalau main guli tu siap nyorokkan jangan sampai kantoi dengan ayah beli guli banyak2.
Kalau kantoi alamatnye kene humban belakang rumah.
Paling best kalau dapat guli dapat yang kaler putih susu tu.
Pehhhhhhhh rare gile time tu.


Pastu selagi tak maghrib jangan harap nak balik.
Kene tunggu mak jerit dari tingkap "Ko tak reti nak balik mandi ke? AKu kunci pintu rumah nanti. Ko tido lah kat luar"
Baru lah terkedek-kedek lari masuk rumah.
Siap kene marah dengan ayah aku sebab main tak hingat dunia.
Ayat biasa "Kan ayah dah cakap pukul 630 je balik. Mandi"
"Ye yah. Ye"
Esoknya kene membebel lagi.
Hahahaha.



Adik aku sekarang ayat bapak aku takde lain "Mandi dik mandi. Dah pukul 7 dah. 24 jam mengadap laptop. Ayah buang laptop tu karang"


hahahaha!


Haihhhhhhhhhhh.
Really miss my childhood time.
:')











With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, March 20, 2013

Resepi : Roti Tortilla inti daging




Untuk yang request resepi.
Nah.




Bahan-bahan :

1. Sepeket Roti Tortilla segera.
2. Daging cincang. Aku guna Ramli punye.
3. Bawang besar sebijik.
4. Bawang putih dua ulas.
5. Sosej sikit buat2 tambahan. Kire ala-ala suprise taste gitu. Dalam 10 ketul yang kecik je aku guna.
6. Carrot merah sebatang.
7. Keju parmesan nak letak boleh tanak letak boleh.
8. Seasoning (garam, serbuk cili, black pepper, serbuk jintan manis, serbuk 5 rasa Giant)
9. Mayonis and Thousand Island



Dah kuarkan semua baru teringat nak snap gambar. Dia banyak jenis. Ada yang potato, garlic, ape entah lagi. Aku amik yang Wholegrain. Kenyang sikit.



Daging cincang Ramli yang dua keping tu. Cuci bersih-bersih.



Cara-cara:



1. Bawang Besar potong dadu.
2. Bawang putih cincang halus.
3. Carrot hiris halus.
4. Sosej potong kecik comel.




5. Panaskan minyak. Tumis bawang besar sampai layu. Aku suka guna pan ni sebab dia tak melekat. Jadi takkan hangus. Hehehehe.





6. Bawang dah layu, masukkan daging. Gaul.




7. Lepas dua minit masukkan bawang putih. Gaul





8. Masukkan serbuk cili dalam 2 sudu besar.
9. Masukkan serbuk jintan halus dengan serbuk 5 rasa dalam satu sudu kecik.

Serbuk 5 rasa tu memang nama dia serbuk 5 rasa. Aku beli kat Giant.
Akram la suruh letak.
Dia tengok macam best je dia suruh letak.
Tapi jangan banyak sangat sebab nanti jadi pahit.





10. Masukkan carrot and biar layu sikit baru masukkan sosej.

Aku campur carrot je sebab Akram kan tak makan sayur.
Setakat carrot tu die boleh telan lagi.
Kalau korang nak guna kacang panjang ke kobis ke okey jugak.


11. Season dengan garam and black pepper. Tambah sos cili sikit.

Make sure daging betul2 kering sebab taknak roti tortilla tu koyak.
Dah kering angkat letak tepi.




Panaskan roti tortilla dalam seminit dua. Angkat.
Letak daging cincang tadi.
Letak lah nak letak sos ke, mayo ke, thousand island ke.
And aku tabur parmesan cheese sikit untuk tambah berat badan kahhkahh.






Lipat. Gulung.
Panaskan non-stick pan. Letak agak2 cheese boleh cair kalau letak cheese. Terbalikkan beberapa minit lagi. Angkat.
Siap!



miaw-miaw.




Kenape kene try resepi ni?

1. Sebab die senang gile.
2. Sebab die sedap!
3. Supaya cik abang sayang. Wakakakakaka!


okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, March 18, 2013

Mandi-Manda Sungai Gabai.




Last week sebenarnya aku plan nak pergi naik Broga.
Tetibe member aku cakap mak die tak bagi pulak.
Eleh mak ke boipren?
Bukan boleh caye member aku ni.
Kakakaka.


So tukar plan.
Mandi-manda.
Dan plan asalnye sebenarnya member aku nak bawak boipren die sekali.
Konon2 nak kenalkan dengan aku lah.
Tetibe pulak busy lah banyak keje lah.
Poyo sangat. (P/S : Kepada memberku Ajak, selagi tak jumpe aku takkan approve. Kahhkahh)
Maka bertiga je lah ke Sungai Gabai.
Aku, Akram, Ajak.
Jangan tanya kenapa nama panggilan member aku ni Ajak walaupon name sebenarnya Maisarah.
Malas betul haku nak exlain.



Malam sebelum tu Akram tanya nak masak ape.
Aku plan nak buat nasi goreng pastu nak goreng nugget, hot dog and fries.
Pastu Ajak cakap die nak masak mee goreng.
Akram cakap nanti banyak pulak tak habes.
So aku tukar plan nak buat sandwich.
Last2 Akram cakap baik buat roti tortilla.


Eleh sebenarnya dia yang mengidam.
Everytime kitorang pergi Giant mesti dia dok usha2 je roti tortilla tu.
Pastu cakap "Sedapnya roti ni. Sedapnya"
Eleh buat lah sendiri kan.
Ni nak harapkan aku jugak.
Tau lah aku ni pandai masak.
Kakakakaka.Sendiri pitam dengan statement sendiri.




So sabtu pagi tu aku pon bangun awal untuk prepare semua benda. Takde lah awal mane pon. pukul 7 lebih jugak bangunnya. Sebab memang plan tanak keluar awal pagi sangat pon. Alah pergi Air Terjun kan. Lambat2 pon air tu takkan panas punye. Makin sejuk giler adelah. Mandi pukul 2 petang pon boleh menggigil tahap gaban. Inikan pulak kalau nak mandi awal pagi. Pengsan. Dah la aku pattern pemalas nak mandi. Hahahaha.



Yang kanan sekali tu lah roti tortilla.
Aku buat inti dia pakai daging cincang.
Campur carrot sikit campur hotdog sikit.
Pehhhh mengancam.




Mengancam cam cam cam.



Akram cakap sedap.
Ajak cakap lagi lah sedap.
Entah berapa ketul dia habeskan siap tapau bawak balik.
Ok pass dah boleh kawen.
Kakakakaka.
Padehal mase pergi Giant Jintan manis pon tak kenal.
Pehhhhhhhhhhhh malu siall.
Dah la kantoi dengan kawan tempat kerja Akram.


Begini ceritanya. Cewahhh.
Mase kitorang pergi Giant tu, aku nak carik seasoning untuk tortilla ni lah.
Sebab dalam resepi (kredit to google) ade campur serbuk jintan sikit.
So kat bahagian seasoning banyak2 tu aku dok bebel2 pasal jintan halus lah jintan manis lah.
Yang Akram bukan nak bagi hint member dia kat belakang.
Tetibe aku dengar dorang dah gelak-gelakkan aku.
Cissss.
Jatuh saham Mak Jemah serbuk jintan manis pon tak kenal.



Siap member dia dah pergi depan patah balik belakang cakap "Dah jumpe dah serbuk jintan manis?"
Pehhhhhhhhhhhhhhhh.
Akram pandang aku gelak2.
Tak kosser betul nak layan.



okdah.


Dalam pukul 10pagi aku gerak pergi amik Ajak kat Bangi.
Dan kitorang pon gerak lah ke Sungai Gabai.
Yang Ajak ni beria cakap kompem tau jalan.
Sekali tetibe pulak tak hingat.
Dah sesat.
Dah satu hal kene pakai Google Maps pulak.
Dah kene U-turn bagai.
Dah kene bayar tol banyak.
HAHA!


Sampai2 memang dah ramai giler orang.
Member aku cakap pergi lah Lubuk Manggis sebab tak ramai sangat orang.
Tapi dah tersampai Gabai ni redah je lah kan.
Semua pon best je.
Sape2 yang pernah sampai Gabai ni kompem tau macam mana tinggi nya Air Terjun ni.
Tinggiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Gila kot.
Dah la kene mendaki anak tangga yang entah bape km tah.
Lupe pulak aku nak snap gambar.
Tapi seyes tinggi gila.
Dekat 5 kali kot kitorang berhenti.



Yang aku respek tu yang siap berangkut air dalam bekas besar pehhhhhhh mantap gile energy.
Aku yang bawak beg satu je pon dah macam nak pitam.
Akram cakap "Macam ni nak naik Broga? Macam ni nak naik Kinabalu?"
Okey fineeeeeeeeeeeeeeeeee.


Masa nak on the way naik tangga tu Akram siap jumpe kawan U dia dulu.
Aku dengan Ajak dah "Akram ni mane2 je ade kawan dia"
hahaha.
Seyes. Dia kalau pergi mana2 kompem jap2 cakap dengan aku "Eh macam kenal lah"
Pastu pattern yang selamber tegur walaupon tak sure sape tapi tegur je.
Macam hari tu dia tegur mamat tu "Eh macam kenal lah. Jap sape eh? Matrik Penang? Bukan. Uthm?"
Senang je kan lelaki ni.
Kalau aku memang tak aaaaaaaaaaa.
Aku kan pemalu. Lahhhhhh sangat.



Macam mase Akram pergi Bandung dulu dia kan sorang2 naik MAS.
Mase kat airport tu siap dapat sorang kawan pilot MAS lagi.
Die cakap die main tegur je mamat tu.
Sekali orang Malaysia.
Tapi kerja kat Indonesia.
Dah jadik kawan.
Siap mamat tu cakap kalau nak pergi Indonesia roger lah dia.
Akram akram. Campak kat hutan pon kompem boleh hidup ni.



Penuh!



Kitorang stop kat perhentian nombor dua.
Dia boleh panjat lagi sampai atas.
Tapi larat lah pulak kan.
Dah macam nak krem kaki.



Dah lama sangat tak mandi2 manda kat Air Terjun ni. Tak silap aku last aku pergi dua tahun lepas kot. Ke tiga tahun lepas.




Apa2 hal pon kite makan dulu. Sedap mee Ajak masak. Tapi pedasnya nauzubillah. hahaha! Tapi licin tatappp licin. Bertambah-tambah empat kali lagi. Itu nugget Tempura. Akram tu kan mengade-ngade. Nugget biasa tak makan. Nak tempura je. Kalau hotdog nak yang dalam ada cheese je. -__-





Menu kedua sebelum terjun ke dalam air. Roti tortilla inti daging miaw miaw.




Kitorang ni name je member baik. Kenal dari zaman sekolah lagi. Tapi bila dah kerja ni haram nak jumpe selalu. Almaklumlah masing2 busy bercinta. Kakakakaka. Aku suka kawan dengan dia ni sebab dia bukan jenis minah sentap. Perangai dia sebijik Akram. Penyabar. Dan sedikit kuat cemburu. EH? HAhahaha. Walaupon kitorang jarang jumpe tapi tau lah perkembangan masing2. Gittew.




Nampak tak yang macam mini air terjun kat gambar atas? Best gileeeeeeeee sehhhhhhh. Boleh slide2 kat atas tu. Dah macam ala-ala Sunway Lagoon je. Cuma tak cukup panjang. Tapi apedehal kan. Kau naik je lah berpuluh kali pon. Aku mampu turun sambil duduk je lah. Nak baring takut. Budak2 yang memang orang kampung sana lagi lah slide sambil berdiri okey. Kau tau tak camne orang main skate board tu? Haaa camtu lah bezanya dorang tak pakai ah skate board. Dorang lari2 atas tu pastu diri turun air terjun tu pastu dah nak sampai bawah die lompat terjun dalam air. GILA! Tapi syokkk ooo tengok. Style.




Okey aku baru jumpe gambar ni kat pesbuk (kredit 9gag fb). Haaaa camni ah budak2 tu slide kat air terjun tu. Pehhhhhhhhhhhhh.


Bila penat mandi kite sambung lagi makan. HAHAHAHHAHA! Ajak lagi lah die makan banyak pastu siap paksa aku makan jugak. Katenyee "Aku gemuk kau kene gemuk jugak" 




Lepas makan sambung lagi mandi.
Sambil2 tu ape lagi bergosip la kate dah lama tak jumpe.
hahaha!
Tapi mandi kali kedua rasa macam sejuk gila dari mandi kali pertama.
Apehal tah aku pon tak paham.



Mase tengah mandi tu ada sorang pompuan ni kurus gila tahap dewa.
Memang sekeping je lah.
Aku ngan Ajak dok usha2 perempuan tu.
Pastu tunjuk kat Akram "Cun tak perempuan tu?"
Akram geleng2 kepala sambil cakap Takde lah.
Ceaaaaaaaaaaaa kaver baik punye depan aku kan.
hahahaha!
AKu cakap ngan Ajak "Akram suke badan macam aku je. Sekeping2 ni dia tak pandang"
Kakakakakaka.
Padehal tak habes2 niat nak diet ni.



Lepas mandi kali kedua naik lagi sambung makan.
Hahahaha!
Best gila kalau hari2 hidup macam ni.
Tenang fikiran.



Abang kawasan.




Lepas makan aku ngan Ajak turun lagi. Hehehehe. Dah lame tak mandi air terejon itu yang jakunnya tahap lapat ribu kali jakun. Yang si Ikan Dugong ni takde keje lain. Asal pergi air terjun tak sah kalau tak membute. Dasar gemokkk. Hahahahha!




Lama jugak kitorang berendam.
Naik2 je dah pukul 3pm.
Makan2 jap (Makan lagi -__-)
Pastu kemas2 nak balik2.
Elok tengah kemas tu tetibe mata aku nampak eh macam kenal.
"Amin Taza?" AKu cakap kat budak yang baru sampai air terjun tu.


Haah. Die jawab.
Lahhh orang kampung haku rupanya.
Terjumpa pulak kat GAbai ni haaa.
Bagus.
Dah jumpe mangsa untuk habeskan makanan yang banyak gile ni. hahaha!



Rupanya dia keje kat PD.
Ade warung makan sendiri.
Bagus. Ini macam kalu, aku pegi PD bersiap ah aku nak bantai roti canai sampai pengsan.
Nombor dah amik dah siap2.
Hehehehe.
Dah la lepas ni plan memang nak pegi PD.
Bersiap lahhhhhhhhhhhhhh wahai Amin.
Huahuahuahuahua.


Dan Akram macam biasa lah kawan aku semua jadi kawan die jugak.
Beria berborak dengan si AMin tu.
Bagus2.
Macam ni lah Jantan. Kakakakkaka takde kene mengena.



Tapi sebest-best Sungai Gabai ni satu je yang aku benci.

TOILET KOTOR!!


Aku memang benci lah dengan toilet kotor ni.
Bertambah benci sebab nak masuk Gabai ni bayar sehinggit kot.
Kalau sorang sehinggit 100 orang dah 100 ringgit.
Setakat beli sabun cuci toilet baru bape ringgit kan.
Memula masa dorang bagi tiket masuk tu aku pikir oh takpe lah bayar singgit je pon maybe dorang jage kawasan ni.
Sekali tengok toilet hancusssssssss.
Dengan paipnye bocor.
Takde tempat nak sidai beg kat pintu toilet.
Pelisssssssss lah weh.
Duit tu pergi mana?



Kan dah emo.


okbai.













With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, March 13, 2013

Tom Yam Turbo Seremban 2 : Kedai makan best area seremban




Ahad lepas Akram suruh teman die cari cue snuker kat Seremban.
Memula nak pergi beli kat TS tapi sebab Akram balik kerja lambat pastu nak tunggu dia bangun dari membuta pon dah pukul berapa makanya dia ajak pergi Seremban je.
Poyo sangat masuk pertandingan snuker company siap nak beli kayu snuker bagai.
Tak kosser betul.


Tapi kitorang sampai Seremban kedai tu dah tutup.
So Akram suruh aku google ape kedai makan best area Seremban tu.
Google punye google jumpe satu blog ni cerita pasal kedai Tom Yam Turbo.
Memang dah dekat sangat dengan tempat kitorang.
Terus gerak kesana.
Sebab baca blog tu semua feed back bagus.
Siap kalau boleh hari2 nak pergi makan kat situ.
Ini macam punye cerita kalau tak sedap mau aku serang blog tu.
Kakakaka.



sumber : google


Kalau ikotkan blog tu, sepatotnya kat depan kedai makan tu ade satu udang besar dengan kaki bergerak-gerak macam gambar atas tu.
Tapi masa kitorang sampai eh takde pon kelibat udang tu.
Bila tanya kat budak yang amik order tu, udang dah kene bawak balik rumah.
Tapi tak buat ape pon.
Biar je kat rumah.
Baik lah kau biar je kat kedai ni ha.
Ade jugak trademark yang orang nampak dari jauh kan.


Disebabkan blog yang aku baca die bagi 5 bintang kat menu Daging cincang kedai ni maka kitorang pon order menu tu.
Nasi putih 2.
Sup ayam 1.
Seafood Turbo 1.
Sayur Cendawan goreng udang 1.


Air pulak blog tu suggest minum Turbo 3 rasa.
Dia combination Fresh Mangga dengan Fresh Tembikai.
Siap boleh nampak dalam cawan ade dua layer kaler.
Tapi apehal entah aku boleh pulak lupe.
Terus order air barli suam.
Ape kelass kan makan jauh2 minum barli je.
KL pon melambak.
Rasa geram pulak dengan diri sendiri.



Daging cincang.




Cendawan goreng udang.




Seafood Turbo. Ada sotong, lala, ketam and udang. 




Yang paling best pasal kedai ni sebab servis dia sangat tip top.
Ko baru je duduk dah ade orang amik order.
Ko baru je lepas order tetibe air dah sampai.
Pastu tak lama makanan pulak sampai.
Padehal time tu ramai jugak tengah makan.
Aku bab2 servis pantas lagi jitu ni memang aku suke.
Bagus tak mendera tembolok aku.


Overall semua lauk sedap.
Daging cincang sedap.
Sayur sedap.
Seafood Turbo lagi lah sedap. Ada rasa tomyam sikit.


Akram cakap sup dia sedap lain daripada sup kedai2 lain.
Tapi memang sedap pon walaupon tak sesedap sup bapak aku kan.
Cewahhhhhhh bangga kalau bapak aku baca ni.


Dan yang aku rasa best jugak pasal kedai ni boleh kate semua menu dia, dia letak sayur brokoli.
Setakat ni aku makan kedai lain takde kot yang pakai brokoli.
Memang sedap lah.
Kompem lepas ni kalau datang seremban aku ajak akram makan sini lagi.



Servis pantas, makanan sedap, harga murah.
Overall kitorang makan malam tu rm28 je.
Aku recommend lah korang pergi kedai ni if korang tercari-cari nak makan kat mana area seremban ni.


Kalau dari Jusco Seremban, Jusco tu belah kiri, terus je sampai jumpe Petronas belah kiri.
Lepas Petronas ada trafic lite terus lagi.
Trafic lite kedua belok kanan.
Terus je sampai jumpe area kedai banyak2 belah kiri.
Masuk area kedai2 tu pastu sila carik sebab aku pon lupe kedai tu kat blok yang ke berapa.
HAHAHAHA!


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, March 12, 2013

Sabtu lepas.




Minggu lepas Akram tanya aku nak follow tak tengok Johor Darul Takzim lawan Selangor kat Stadium.
Sebab kawan dia nak belikan tiket.
Aku cakap aku tak kisah sebab kalau tak follow pon bukan aku buat ape pon.
Mengangkang kat rumah tengok tv je pon.


So Sabtu tu tunggu Akram balik kerja. Then dia suruh teman pergi Bangi dulu sebab nak carik kasut bola baru.
Bila dah sampai Bangi tu memang aku terus cakap nak makan Ayam Penyet Wong Solo aaaa.
Dah lama okey mengidam.
Dari dua bulan lepas kot dok teringin.
Tapi tak pergi2. Padehal bukan jauh mane pon.
Tengah2 antara KL dengan Nilai.
Tapi sebab takde benda nak buat kat Bangi tu so memang tak menyinggah lah.


Disebabkan alang2 dah sampai Bangi aku awal2 dah cakap dengan Akram nak pergi Wong Solo.
Walaupon time tu dah dekat pukul 7 malam aku tak kire.
Kene jugak makan dulu baru pergi Stadium Shah Alam.
Pedulik hape lambat ke ape tengok bola asalkan tembolok haku penuh sebelum sampai stadium.
Penting ye bagi mengelakkan berlakunya amukan di dalam stadium akibat lapar.
Kesannya nanti aku boleh berzikir kat telinga Akram dengan perkataan lapar dari start bola sampai abes bola tanpa henti.
Daripada dia kemalu-maluan dengan perangai aku baik dia bawak aku makan siap2. Hehehe.



Sedapppppppppppppppp sangattttttttttttttttttttttttt. Satu benda yang aku paling suka makan dekat Wong Solo ni sebab ada terung berlado tu. Kalau makan Ayam Penyet tempat lain mane ade. Balik2 tempe dengan Tahu. Ya Allah meleleh-leleh air mata makan sambal dia. Tapi tatappppppppp licin. Akram selalu terpegun tengok aku makan sambal macam sambal tu sejenis lauk ayam. Baru dia tau Orang jawe ni makan sambal macam mane. Kakakakaka.


Selalu sangat kalau pergi makan mane2 pastu kan dapat timun dengan sambal belacan kan.
Akram dah siap2 bagi kat aku sambal belacan tu.
Hari tu aku makan Yee Mee Sup pergi bantai bubuh sambal belacan sebab sambal kicap takde.
Ko mampu? HAHAHHA!
Esoknya saket perut padan muke dengan diri sendiri.



Masa tengah makan tu tetibe Akram cakap dengan aku "Eh macam kenal lah budak tu."
"Sape?" aku tanya.
AKu ni kan rabun tapi memang pemalas tahap dewa nak pakai spek mata.
Tak hensem aaaaa.
Nak pakai lens memang tak aaa. AKu tak reti pegang mata.


"Macam budak sekolah kite. Macam Hezy tu" Akram cakap.
Ceaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kenal je.
Mentang2 peminat dia zaman sekolah kan.
Kakakakaka.
Aku kalau ingat balik mesti aku gelakkan Akram guling2. Adoii zaman2 sekolah ni kalau ingat balik memang senak perut gelak.


Aku cabar Akram pergi tegur budak tu lepas makan.
Akram cakap okey je. Dia kan pantang di cabar.
Siap cakap "Okey kalau pergi tegur dapat ape?"
Elehhh macam lah aku suruh pergi tegur Siti Nurhaliza kan.



Mula2 Akram pergi tegur dulu. Ape lah yang awak pandang dekat Akram dulu Hezy. Dah la kurus tak hensem pulak tu. Wakakaka sedap je mengata orang. Kalau Akram baca ni kompem cancel pergi Cameron hujung bulan ni. 


Aku dulu zaman2 sekolah memang pandang Akram tutup mata je.
Of coz lah kene minat kat abang2 senior yang hemsem dan jambu kan.
Pastu ari tu Akram buat ayat "Yelah zaman sekolah pandang yang hensem je. Macam dot dot, dat dat, dut-dut, bla bla bla"
Ayat nak pasrah je. Menyampah.



Bila aku datang Hezy cakap "Kite perasan akak je. Kite tak kenal dia ni. Pastu kite pelik apesal dia asyik pandang2 je"
Aku cakap "Mesti sebab Akram dah gemuk kan?"
"Aah"

Wakakakakkaka.



Tapi tak borak lama pon sebab kitorang kan nak kejarkan ke Shah Alam.
Dalam pukul 815 kot sampai stadium.
Fuhhhhhhhhh penuh gila parking.
Dah la kitorang parking kat pintu Selangor.
Dah satu hal menapak nak carik pintu Johor.
Memang dah macam tawaf satu stadium dah.



First time tengok Johor Darul Takzim perform live. Dan kali kedua masuk stadium. First time masuk masa Harimau Malaya lawan Indonesia dulu.



Tapi seat giler tak best.
Tak boleh sandar.
Bayangkan 3 jam dalam tu duduk menegak je. Pehhhhhhhhhhhh nak terkehel tulang belakang aku.
Tapi kalau korang tengok match ari tu, ref utama tu cikgu aku masa sekolah dulu.
Dulu belajar KH dengan dia.
Nama glemer ---> WAK.




Stadium penuh ! Amy Search pon datang support Johor jugak okey. Bila bukak Instagram ramai jugak artis yang datang. Jep dengan Mamat Sepah datang jugak.



Kawan2 Akram dalam 5 orang camtu.
Semua kawan2 satu sekolah dulu.
Siap nyanyi lagi sekolah. Motif sangat.
Bila ada offside aku pandang Akram.
"Offside tu ape?"
Akram pon bla bla bla terangkan.


Ada sorang kawan Akram datang bawak tunang dia.
Tunang dia pon spesis aku jugak "Offside tu ape?"
Pastu ape lagi diorang pon "Eh korang dua duduk jauh sikit lah. Main masak2 ke"
Cissss.


Tapi sedih jugak lah.
4-1 tu kene bantai.
Paling tak boleh terima dua gol terakhir masa Selangor main 10 orang je.
Tapi sedih2 pon tetap rembat sehelai dua sticker kat Stadium.
Hehehehe.




Barulah sepadan dengan nombor plet J. Tak macam Akram. Beria tampal sticker tapi pakai plet W jugak. 
-___-




Lepas habes tengok bola macam biasalah lepak jap makan-makan minum2.
Ya Allah melepak dengan kawan2 Akram ni sumpah nak pecah pundi kencing gelak.
Lagi2 bila masing2 mengimbau zaman2 sekolah dulu.
Dah la geng2 dorang ni semua pattern muka golongan pertama bukak buku rekod disiplin.
Macam tak sangka semua pon dah jadi bapak orang.


Sebab dulu zaman sekolah aku takde lah tau sangat aktiviti underground dorang ni.
Bila dorang start cerita memang sumpah nak gelak guling2.
Dengan pecah kantinnye tengah malam sebab lapar.
Dengan kes bergaduh antara batchnya.
Dengan aktiviti fly nya.
Cerita2 pasal pailang tetibe masuk cerita sape paling banyak dapat surat masa kat sekolah dulu.
Wakakakakaka.


Siap tanya aku "Ko rasa masa sekolah dulu nama sape yang paling top ko selalu dengar buat hal?"

"Emmmm Apai Kamisan" Aku jawab.

Apai dah gelak2 gila babeng. "Apesal nama aku jugak yang keluarrrrrrr?"
Muka tak puas hati.
Kakakakakka.


Dah tu mase aku form 3 memang nama yang selalu keluar tak lain dan tak bukan.
Apai Kamisan, Arip Ahmad, Ammar Latip.
Nama2 yang digeruni lah konon2 nya. Kononnnnnnnnnnnnn.
Hehehe.


Kalau macam nama Akram tu takde pulak selalu keluar.
Tapi sebenarnya Akram cakap nama dia lah antara nama yang paling awal bukak buku rekod disiplin.
Huhu.
Pandai bersembunyi di sebalik baju pengawas nampaknya.


Siap ada yang dah kene buang sekolah, cikgu panggil balik masuk sekolah.
Cikgu Ajis.
Walaupon dia cikgu disiplin paling garang, suka merotan, bla bla bla tapi after all tiap2 tahun sambutan hari guru mesti dia dapat anugerah cikgu paling best (aku lupe sebenarnya nama anugerah tu. Wakakaka)
Tapi anugerah tu student yang vote.



Masa aku form 3, belajar dengan cikgu Ajis tu.
Ada one time dia suruh buat karangan "Tulis sepucuk surat kepada kekasih anda di luar negara"
Boleh?
Petang tu masing2 menceroboh kelas sebab nak baca surat kawan2.
Kakakaka.

Kehadapan dinda, kanda.
Apa kabar adinda di sana? kahhkahh.
Puihhhh.



Aaaaaaaaaaaaaaaaa how fast time flies.
Dah 8 tahun aku tinggalkan sekolah.
Rindunyaaaaaaaa.


okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal