Loading...

Friday, December 27, 2013

Aku, Akram & Kisah kami




Malam2 camni tetibe rasa rajin nak menaip panjang2 :D

Actually ramai yang tak tau even aku satu sekolah dengan Akram, tapi kitorang bukannya berkawan dari sekolah lagi.
Biasalah zaman2 sekolah kan of cross lah abang2 senior nak aim adik2 junior yang hot2 je.
Aku kan tak hot.
Tapi tak hot tak hot pon admire tatap admire.
Aim of cross lah kat abang2 senior yang jambu jewwww. Setakat Akram kan, pandang sebelah mata pon tak pernah kot. Tanak kalah kan macam kan muke stended2 Fazura padehal nak jejak stended Neelopak pon jauh semedang.
Wakakka. Matik lah kalau Akram baca ni.


Tapi aku kenal lah Akram dari sekolah lagi sebab dia pengawas. Biro jamuan dan makanan pulak tu. Harus kenal bab2 makan ni.
Pastu die presiden pengakap. Aku AJK pengakap.
Pastu kitorang pernah bergabung kelas sekali kot untuk sketsa pentas.
Aku tak tau sekolah korang. Tapi sekolah asrama aku kalau ade bulan kemerdekaan ke bulan bahasa melayu ke bulan bahasa inggeris ke segala jenis bulan la kene buat persembahan sketsa pentas.
Macam sekolah aku, form 3 dengan form 5 takley kacau.
So gabungan kelas akan melibatkan form1, 2 dengan 4 saje.
Dari situ la biasanya junior akan kenal senior. Dan dari situ la selalunya hubungan abang-adik-kakak angkat terjalin. Eh macam pengalaman je macam pengalaman je. Wakakaka.



Woahhhhh. Kurus gila Akram zaman sekolah dulu. Sekarang? 3 kali ganda. Kakakaka. Tapi walaupon aku suka panggil dia mokmok, aku tetap suka dia mokmok sebab emok itewww sexayyyy. Yeahhh. Hahaha! Yang penting aku tak boleh lagi mokmok dari dia. Nanti saham jatuh. Gittew.



So lepas sekolah aku pon hidup la dalam dunia aku.
Tak pernah terfikir akan jatuh cinta dengan senior sendiri. Ewahhh.
Lagipon time tu aku ade lah boipren lain.
Bila aku kenalkan bf aku kat mak aku, mak aku boleh cakap "Ko ni betul ke dengan dia ni. Nanti tengok2 putus"
Playgirl la sangat kan. Padehal muke jauh sekali iras Fazura. (Apesal contoh nak Fazura je? kakaka. Fazura cun hoi) Tatappp nak feeling gojes. Mihmih.


Sampai lah tahun 2009.
Aku jumpe pesbuk Akram. Aku tak tau kenapa aku macam selambe je tegur dia kat fb. Aku tulis kat Wall page dia "Akrammmmmmmmmmmmmmmmmmm"
Tanpa disangka dia respon. Cewah.
Tetibe kitoang chat2 dalam fb.
Tetibe pulak kitorang macam tukar2 nombor phone.
Tetibe jugak lagi kitorang jumpa for the first time masa bulan pose 2009. Semua tetibe *drama sangat*
Time tu rumah sewa kakak Akram dekat dengan rumah sewa aku. Kebetulan dorang nak balik kampung time tu. Kakak Akram ajak aku buke pose sekali. Aku pon follow je lah.
And hari tu jugak aku bagi Akram butang baju melayu yang dia guna lagi sampai sekarang. Awwww.



Butang baju melayu yang dah 4 tahun lebih. Jangan tanya bila exact date aku jumpe Akram untuk pertama kali tu. Aku bukan jenis pompuan pengingat tarikh. Diari pon tak pernah ada. Haha! Untung kan Akram dapat aku. Aku takkan soal dia tarikh2 bagai ni. Cewah.



Dan sebenarnya ramai yang tak tahu yang aku dengan Akram tak pernah declare as a couple.
Yess.
Thats why aku tak pernah hapdet kitorang celebrate anniversary2 bagai ni.
Dan sebab tu jugak aku lagi suka guna istilah berkawan instead of bercinta.
Macam cliche kan? Tapi memang betol. Dan aku rasa artis2 pon kebanyakannya macam tu.
Memang la kita akan cakap "Tak bercinta konon. Tetibe kawen. Penipu"
Tapi memang betul tak bercinta. Tak couple. Nak buat camne.
Istilah kawan rapat tu memang betul wujud. Kawan je lah. Ade jodoh kawen.
Even masa memula mak aku tanya aku pasal Akram pon aku jawab "Kawan je"
Sebab memang betul kawan kan? Betul tak?
Naseb baik mak aku memahami "Yelah kawan. Kawan pon mesti la nak tengok ok ke tak. Serius ke tak" kata emak ku.
Camtu la.


Masa first time aku jumpa Akram, aku memang ade bf lain.
Dan aku tak tau yang Akram pon dah ada gf.
Salah aku jugak. Aku tak pernah tanya Akram dia single ke ape ke. Main sukati aku je assume dia single. Mentang2 dia tak hensem. Kahkahkah.


Tapi secara jujurnya first time aku jumpa Akram, aku rasa macam die jodoh aku. Cewahhhhhhh :P
Betul.
Sebab dulu aku pernah bercinta lepas spm (2005) dengan sorang mamat ni.
Kire dah sayang gila la kan. Tetibe tahun 2007 die kene kawen dengan orang lain. First time yang aku rasa frust nak mampos sampai asyik menangis je.
Lepas tu aku macam susah la jugak nak lupa mamat tu. Sampai aku couple dengan orang lain pon aku still ingat kat dia.
Jalan dengan lelaki lain pon still ingat berjalan dengan dia. Parah.
Bila aku jumpa Akram, macam ade sinar baru menerangi hidup aku. OMG pitam nak taip.


Time tu pulak bf aku memang selalu la buat hal. Kadang2 senyap berhari-hari.
Bila aku mesej manjang je alasan die. Takde kedit lah, busy lah, ade kelas lah bla bla bla sampai lama2 aku bosan.
Tapi aku tak mintak clash pon.
Sampai la aku tau die ade perempuan lain. Time tu hye2 bye2 lah. Nyah dikau dari hidup aku.
So aku pon makin rapat dengan Akram. Aku cakap dengan dia yang aku dah clash. Konon nak bagi hint la. Wahahaha!


Apa yang aku suka dekat Akram ni, dia pandai amik hati.
Tapi stended lah kan memula berkenalan. Ayat manis. SMS setiap minit. Bla bla bla.
Tapi aku suke jewwww. Kekeke.
Tapi kesedihan bermula bila aku cakap kat Akram aku suka dia


TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIII................
Kusangka kan panas hingga ke petang rupanya pepagi buta dah hujan.
Akram cakap die dah ade gf.
OMG MANA NAK LETAK MUKA!!! MALUNYAAAAAAAAAAAA. DEM!



Tapi tapi tapi aku cover bahik punyaaaa. Hehehe.
Aku cakap je aku suka kawan dengan dia. Aku suka dia amik berat pasal aku. Bla bla bla. Tapi dalam hati omg tuhan je yang tau rasa macam hancur gila hati. Perasan sensorang. Bertepuk sebelah tangan. Wakakaka. Bongok gila rasa.


Gambar hiasan


Dan sejak dari haritu Akram start cerita pasal problem dia dengan gf dia time tu.
Masalah utama long distance relationship.
Thats why Akram fobia bila aku nak kene keje jauh dengan dia.


Akram cakap dia bercinta dengan gf dia dari matrik. Kira cinta pertama la kalau ditolak dengan cinta monyet zaman sekolah dulu.
Memang dia sayang gila kat pompuan tu.
Tapi adelah masalah2 yang menyebabkan dorang tak boleh bersama.
Like pompuan tu pernah couple dengan lelaki. Dan Akram still terima dia.
Benda yang aku paling tak boleh terima pasal Akram.
Setia nak mampos sampai membodohkan diri sendiri.
Masa tu pompuan tu kat Kedah. Akram kat KL.


Aku selalu tanya Akram kenapa die susah sangat nak move on. Macam orang lain.
Orang kawen pon boleh bercerai. Orang lain macam senang je nak dapat pengganti. Kenapa dia susah sangat.
Kenapa dia tak boleh nak bagi peluang pada aku.


Sampai satu tahap aku tak boleh terima bila Akram cerita pasal pompuan tu. Aku emosi. Haha! Haruslah jeles kan.
Lepas tu Akram dah stop cerita pasal pompuan tu. Tapi aku tau dia still contact dengan pompuan tu.
Sepanjang dari 2009-2011 memang zaman kegelapan aku.
Aku curik2 baca mesej Akram. Time tu Akram memang sangat jaga barang dia. Wallet dia. HP die. Tak sesaat pon dia tinggal kan kat aku. Sebab tu aku tak percaya bila lelaki sembunyikan hp dari pompuan. Mesti ada something wrong somewhere. Seyes. Aku dah jumpe banyak contoh di kalangan kawan2 aku sendiri. So korang yang bf dok nyorok2 henset tu beware la k.


Lagi satu perempuan tu suka paksa Akram masuk meminang dia padehal Akram baru keje time tu.
Siap call Mak Akram, kakak Akram semua cakap pasal masalah dorang.
Aku tau masa curik2 baca mesej Akram. Haha!


Paling tak boleh bla pompuan tu bagi mesej camni "Saya tak suka mak awak. Saya nak kawen dengan awak bukan mak awak"
Boleh camtu? Damn gila perangai.
Bila aku dapat baca mesej dorang, memang sakit hati sangat. Tapi ape boleh buat. Aku bagai melukut di tepian gantang. Huahuahua.
Aku sedih sorang2. Yelah sendiri carik pasal baca mesej orang. Mendapat la kan sendiri sakit hati.

Nak salahkan Akram tak boleh jugak. Dia tak pernah cakap die suka kat aku.
Cuma die jenis yang suka layan orang baik sangat.
Sampai terperasan Iollsss. Hahah!
(Macam kes Shila Amzah je :P)


Tapi paling aku ingat mesej mak Akram kat perempuan tu "Akram baru keje. Dia banyak lagi tanggungjawab. Awak lupakan je lah dia"


Kemuncak cerita bila Akram dapat tau pompuan tu nak kene kawen dengan pilihan family dia.
Akram mengharap kat pompuan tu. Aku mengharap kat Akram.
Aku dapat tau Akram nak pergi kedah rumah pompuan tu sebab nak settle kan semua.
Memang sedih gila la time tu.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sampai sekarang Akram tak pernah jumpa lagi pompuan tu.
Bila aku tanya dia akan jawab sebab aku.
Hati dia memang memberontak nak pergi rumah pompuan tu tapi bila dia pandang aku, dia tak jadi. Well itu dia lah yang cakap.


Aku pernah baca Akram chat dengan bespren die, perempuan.
Perempuan tu suruh Akram lupakan gf dia, pilih aku. Sebab die pon nampak macam mana kisah kitorang ni.
Tapi Akram cakap die tak ready. Foineeeeeeeeee.


Tahun 2010, kemuncak jugak. Aku buat keputusan nak tinggalkan Akram.
Aku cakap dengan dia aku ni macam orang bodoh. Suka kat dia tapi dia ada orang lain.
Aku cakap semua orang tau aku kawan dengan dia, tapi orang tak tau situasi sebenar.
Semua orang ingat aku bercinta dengan dia padehal aku je yang syok sendiri.
Aku cakap takde orang nak rapat dengan aku sebab ingat aku couple dengan dia.
So sape yang rugi? aku jugak kan. Tak boleh jadik. Aku decide nak lupakan semua. Mulakan hidup baru. Cewah gaya cerita macam la ramai sangat yang admire. Kahkah.


Time tu second time aku frust nak mampos. Frust sampai berat aku turun banyak gak sebab tak makan.
Sampai bestfren aku, Ajak terpaksa teman aku tido kat kolej sebab nak paksa aku makan.
Sampai rumet aku kat kolej yang tak guna tu pegi report kat penyelia asrama yang aku bawak kawan tido hostel.
Kan orang luar tak boleh masuk hostel kan. Apetah lagi menginap.
Tapi sebab rumat aku yang bajet amik cos Law dah hebat sangat takde perasaan kesian sesama makhluk Allah buat report, geram gila aku.
Dah la pasang alarm kuat nak mampos lagu berbagai jenis tapi taknak bangun. Wadehel! Okey sabar Wana Sabar. Benda dah lepas usah dikenang.
Lepas tu memang aku terus keluar kolej duduk rumah sewa.


Untuk lupakan Akram aku keluar dengan semua lelaki yang ajak aku keluar.
Paling tak boleh bla bila aku berani gila jumpe lelaki yang aku baru kenal masa chatting.
OMG bangangnya aku dulu. Tak pikir panjang. Naseb baik takde pape jadi kat aku.
Bila ingat2 balik memang macam lahanat la perangai berani tak kira tempat tu. Bukan berani. Bodoh kot.
Inilah jadi bila terlalu ikotkan perasaan. Haihhh. Am only 22 that time.


Lepas tu satu kelas aku tau aku tengah frust sebab patern sekodeng blog aku. Haha!
Tapi entry lepas2 aku dah delete dah.
Akram pon time tu jadi followers setia blog aku sebab aku suka luah perasaan dalam blog. Padehal aku tak pernah bagitau kat die pon link blog aku.
Tau2 die yang mesej tunjuk aku link blog aku. Nak stalk senyap2 dah la kan. Ini sibuk nak bagitau. Poyo.


Dalam masa tu memang aku abaikan Akram. Dia jangan cakap lah. Miscall berapa ratus kali. Tunggu aku kat depan kolej. Mesej lagi. Siap bagi aku lirik lagu "Di sana menanti di sini menunggu"
Porahhhhhhhhhh.
Sampai lah tarikh 10/10/2010.
Akram carik aku kat rumah sewa kawan aku sebab time tu aku selalu lepak umah kawan aku. Aku pon turun je la. Siap tipu member aku cakap nak pergi kedai kejap sebab member aku memang tak bagi dah aku contact Akram.
Tapi member aku boleh tau. Die follow aku turun. Tau2 je dah terpacul depan aku ngan Akram.
Malam tu memang Akram kene maki kau2 la dengan member aku, Ajak.
Sampai satu tahap Akram cakap "Aku nak dengar sendiri daripada mulut Wana yang dia benci aku, dia taknak jumpe aku lagi"


Tapi dulu aku pengecut. Aku jenis tak reti melawan depan2.
Kalau dalam mesej memang cempiyennnnnnnn habes la kan. Jumpe depan2? Menangis je lah keje aku ni. Cisss.
Last2 aku cakap jugak aku benci die. Tanak tengok muka dia lagi pastu nanges and terus lari naik rumah. Wakakaka. Seyes macam drama weh. Naik atas mata bengkak, merah malu ai.


Lepas tu aku balik kampung cuti sem. Awal tahun 2011. Aku nekad nak tukar nombor henpon.
Tapi nekad2 pon bagitau jugak Akram aku nak tukar nombor. Bongok.
Tapi time tu family aku semua tau aku bergaduh besar dengan orang. Akram siap call rumah menyamar jadik member lelaki aku nama Firdaus.
Time tu adik aku yang angkat.


Adik : Hello sape ni?
Akram : Boleh cakap dengan Syazwana
Adik : Ish dia ni lagi.
Akram : Bukan la. Ni Firdaus.
Adik : Dia takde. Die keluar.

*letak*

Haha! Boleh diharap jugak adik aku ni.
Nak menipu tak agak2. Aku tak pernah kot bagi nombor rumah kat orang.


Hari last aku kat rumah before balik KL aku mesej Akram. Aku cakap pasni die dah tak boleh nak contact aku lagi bla bla bla semua.
Akram cakap sampai hati buat dia camni.
Tapi tu lah aku pon tak tau kenapa aku still bagi nombor baru aku kat Akram. Haha! Baik tak payah tukar nombor kan? Erghhhhhhhhhhhh tah pape perangai.


Tapi aku cakap dengan Akram aku taknak die layan aku sampai aku syok kat dia.
Akram cakap ok. Kite kawan biasa.
So kitorang pon start la kawan balik. Rasa macam pelik tapi lantak lah kan.


Gambar hiasan


Daripada awal tahun 2011 sampai pertengahan tahun 2011 aku kawan dengan sorang mamat ni.
Aku kenal masa aku part time lepas SPM dulu kat JB. Contact macam tu je lah.
Dia sangat sangat sangat baik.
Masalah nya satu je. Aku yang asyik cepat marah dengan mamat ni.
Dia memang sabar gila dengan perangai aku yang asyik nak marah dia. Tapi dalam pada kawan ngan die aku still tak dapat lupakan Akram.
Like aku kawan dengan dia pon nak bagi Akram jeles. Haha! Jahatnya aku.


Ada one time tu aku pergi dating dengan mamat tu tengok wayang. Sebab mamat tu tak dok KL. So bila dia datang KL aku pow lah die habes-habesan. Wakakaka.
Time tu aku tak tau Akram nak datang rumah aku.
Lagipon time tu takde pape kan sukati aku la nak keluar dengan sape pon.
Rupanya Akram tau pulak jeles.
Siap mesej aku dia datang rumah aku tapi aku takde. Die tinggalkan kertas atas pintu rumah aku sebagai bukti dia ada datang. Siap suruh aku check.
Bila aku balik memang ada pon kertas tu. Tapi nak buat camne. I seronok dating. U tanak ai kan. Wakakaka.


Lama gak aku buat Akram jeles.
Aku post kat pesbuk aku masak nasi goreng untuk mamat tu.
Mamat tu belanja tengok wayang guna kedit kad. Kahkahkah.
And yess Akram memang jeles. Tapi camtu je lah. Takde nak moving bagai.
Aku ade jugak try nak suka mamat tu tapi memang kite tak boleh nak tipu diri sendiri. Tapi aku tak pernah la bagi harapan pada dia. Aku tak cakap pape pon kat dia. Tanak la aku bagi harapan pastu dia kecewa pulak.


Sampai dalam bulan 7, 2011 kot aku macam tak contact sangat dengan mamat tu.
Die pon stress kot tengok aku macam nak tanak je layan dia.
Hahah! Sorry.
Tapi takpe lah dia pon dah kawen dah bahagia dengan anak dia now. Aku je yang tak kawen2.


Hujung tahun 2011 aku dapat tau gf Akram dah kawen dengan orang lain.
Tapi Akram tak pernah cakap pape. Die berlagak cool je lah. Aku pon lupe cemane aku dapat tau gf die dah kawen. Hebat kan aku? haha! Well perempuan memang CSI terhebat kot.
Akram pernah cakap dengan aku yang dia tanak terima aku semata-mata nak lupakan perempuan tu.
Die nak terima aku sebab aku. Okey fine. So kitorang terus je lah kawan yang macam takde hala tujuan.


First time parent aku jumpa Akram masa aku konvo bulan 10 tahun 2011.
Tapi time tu jumpa kejap je pon. Itu lah start parent aku tau aku kawan dengan Akram.
Sampai mak aku tanya serius ke? Aku pon tak tau nak jawab ape. Aku cakap je lah kawan. Tengok lah camne.
Takkan aku tetibe nak cakap pasal kawen kan? Padehal tak pernah declare pon. Takkan nak malu besar untuk kali kedua kan? Haha! NEHI. So kite bersabar.


Sepanjang aku kawan dengan Akram even tak couple pon memang banyak giler kot bergaduh.
Dengan perangai aku yang macam haram ni sikit2 nak merajuk sikit2 nak emosi.
Bayangkan tengah gelak2 tetibe aku boleh nanges.
Ko boleh tahan?
Kalau aku lelaki pon belum tentu aku boleh tahan dengan perangai perempuan macam aku. Hahaha!
Sape ikot blog aku dari dulu tau lah kot camne kitorang hari2 nak bergaduh.


Kalau nak cerita details memang tak mampu la aku nak taip satu persatu.
Lagipon aku kan tak suke ingat tarikh.
Cuma aku ingat ade satu malam tu aku keluar dengan Akram. Time tu masing2 takde transport.
Pastu bergadoh. Akram datang jumpe aku naik ktm.
Dah malam time tu ktm pon dah takde. Aku punya bengang time tu aku terus masuk rumah tanpa pedulikan Akram. Tetibe akram mesej ayat sedih cakap dia nak jalan kaki la balik rumah itu la ini lah.
Last2 aku turun rumah carik dia. Memula dia tanak cakap dia kat mana.
Bila aku cakap aku kat lrt station carik dia baru dia cakap dia duduk kat bus stop. So kitorang pon duduk je macam tunggul kat bus stop tunggu subuh.


Tahun bila entah Akram pakai motor RXZ abang dia sebab nak ulang alik keje. 2011 kot.
Kira macam harapan baru lah untuk senang date sebab dah ade motor.
Alih2 motor dia semput bila naik dua orang. Haihhh sabor je lah aku.

Siap pernah bergaduh sebab nak pergi tengok teater kat Istana budaya tapi hujan camne nak naik motor kan. Pastu tak jadi pergi.
Terus aku emo. Wakakakaka.


Eh banyak giler lah kalau nak cerita semua.
Aku hempas pintu depan muka dia. Aku pinjam motor member sebab nak pegi dating ngan Akram.
Akram pinjam kete pakcik dia nak jumpa aku.
Pinjam kete legend saga lama hosmet aku nak pegi dating.
Tengah naik motor tetiba minyak habes sebab meter rosak. Terpaksa sorong motor sampai petrol pump.
Kereta tak boleh start kat petrol pump terpaksa call kawan Akram sebab nak jump kereta. Kenangan sangat.


Thanks Farah, Kaka, Koja, Hafiz, bagi aku pinjam kenderaan korang. Sobssss.


Lagi satu yang aku ingat ada one time kitorang kuar makan kat Bangsar.
Lepas makan tu tetibe Akram cakap "Eh kite bayar asing2 eh. Tak cukop duit lah" Hahahahha lawak giler bile ingat balik.
Pastu masa aku nak balik Johor naik bas kat Bukit Jalil. Akram teman sampai sana.
Time duit aku tinggal bape hengget je. Akram tak cakap nak bekpes so aku tapau je la nasi lemak untuk aku sorang.
Masa dalam bas tetibe Akram mesej "Sampai hati makan sorang. Dah la lapar ni. Tengah jalan selipar pulak putus. Terpaksa kaki ayam sampai kat mall"
Kan kat bukit jalil tu ade satu mall kan? Jauh la jugak kalau nak menapak. Haha.


Haihhh tak sangka dah 4 tahun dah :,)


Kadang2 terasa jugak bila semua kawan2 dah kawen pastu kene tanya bila nak kawen.
Sebab aku takde jawapan untuk jawab. Rasa palat gila hidup.
Aku senyum. Dalam hati nanges sambil cakap kenapa hidup aku tak senang macam orang lain. Hahaha! Drama sangat. :P


Fuhhhhhhhhhhhh penatnya menaip.
Ada lagi ke yang still baca? Panjang giler kot. Huhu.


Start awal tahun 2012 kitorang macam jadi sangat rapat.
Kenapa still tak couple?
Aku pon tak pasti. Maybe sebab kitorang tak start dengan baik kot.
Lagipon Akram bukan stok2 mat jiwang nak I lebiu bagai ni. Sepanjang kitorang kawan memang tak pernah la die ajak couple ke ape ke. Jauh sekali nak cakap I lebiu atau aku cinta padamu.
Dia jenis yang simple.


Kadang2 pernah jugak aku merajuk. Aku cakap die tak sayang aku sebab tak pernah nak cakap. Akram bagitahu yang dia memang tak cakap tapi die lebih suka tunjuk dengan perbuatan.
Macam selalu mesej aku. Amik berat pasal aku. Pujuk aku.
Tapi stended la pompuan mesti la nak lelaki cakap lebiu2 bagai kan.


Lagi satu Akram ni jenis yang transparent.
Maksudnya ape yang aku buat mesti kene report kat dia. Mana aku pergi. Dengan siapa aku keluar.
Sebab tu semua nombor telepon kawan2 aku die simpan. Senang bertindak kalau aku lari. hahah!
Ada pernah sekali tu dia keje malam. So aku pergi keje pepagi tu ade la mesej2 die kejap. Time tu dia baru balik keje.
Pastu die tak reply. Aku assume dia dah tido so aku pon buat ke lah keje macam biasa.
Tiba2 tengah hari aku check henpon dia wasap "Pegi keje tak bagi tau. Sampai tempat keje tak bagi tau :("
Sudah. Padehal pagi tadi dia tido ape kejadah aku nak mesej dengan orang tengah tido kan?
Kadang2 geram. Tapi nak gelak pon ada jugak.


Orang cakap kalau dah jodoh tu tak kemana.
Masa aku balik kampung kazen aku kawen bulan 5 ke 6 tahun ni mak aku bagi ayat keramat camni "Tahun depan ko mesti kawen tau. Wajib"
Ewah main sedap je mak aku cakap.
Aku ingat dia saje je gertak aku kan. Rupanya dia serius.
Siap suruh kakak aku jadik utusan datang KL nak suruh aku kawen. Bila mak aku mesej cakap kenapa tak call aku reply tanak lah nanti kene soal bila nak kawen. Mak aku pon sama naik siap cakap "Memang la. Ibu serius ni. Tahun depan"
Sudah.
Aku cerita kat kawan aku. Kawan aku cakap bagitau je Akram.
So dengan perasaan berdebarnya aku pon wassap Akram "Ada benda nak bincang ni"
Akram tanya kenapa. Aku terus cakap "Ibu pakse kawen tahun depan. Hantaran berapa2"


Sementara nak tunggu Akram reply tu pehhhhhhhhhhhhhh cuak gile beb.
Kalau kene reject MANA NAK LETAK MUKA!!! Haha!
Sekali Akram reply "Takpelah kite bincang minggu ni masa jumpa"


Fuhhhhhhhhhhhhhh lepas satu beban atas kepala.


TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIII.............
Bila jumpe minggu tu masing2 tak sentuh bab tu.
Wakakakaka!
Aku tunggu Akram. Akram tunggu aku. Sudahnya masing2 cakap pasal benda lain.
Malu giler tetibe nak cakap pasal kawen kan. Cakap I Love U pon tak pernah.
Kawan punya kawan tibe2 nak kawen mendeee.


Balik tu aku wassap Akram "Kata nak bincang"
Akram reply "Itu lah lupa"

Wakakakakka. Lupe ke maluuuuuuuuuuuuu.
Ceh cakap je la malu.
Akram ni ko tengok je muka macam gangster tapi bab2 macam ni memang dia takkan punya start dulu.
Sebab tu dia tak romantik.


Hujung minggu tu buat pertama kalinya kitorang bincang secara serius :)
Masing2 malu. Masing2 nak cakap pandang tempat lain. HAHA!
Jodoh tu unik kan? :)

Ingat lagi ada one time tu kitorang buka pose sesama kat area rumah aku.
Pastu Akram tanya pasal benda2 ni. Aku dah kemaluan dah time tu. Siap tutup2 muka. Wakakaka.


Lama jugak lah kitorang takes time untuk adapt fasa baru ni.
Adelah dekat dua bulan.
Now masing2 dah boleh cakap open dah. Cewahhh :P


Pernah jugak aku cakap kat Akram camni "Eleh kalau orang tak ajak kawen entah2 sampai ke sudah tak kawennya"
Then Akram cakap actually dia dah plan nak bincang pasal ni masa awal tahun aritu. Tup2 ayah dia meninggal. So dia kene uruskan banyak benda. Okey fine.


Tapi sebenarnya aku pon takes time jugak untuk terima benda2 camni. Bukan bila cakap pasal kawen je terus nak happy ending. haha!
Aku siap mengadu kat Sally, kawan aku, cakap aku macam tak boleh nak lupa benda2 lepas. Aku kadang2 terbayang2 benda lepas.
And aku sendiri pernah cakap dengan Akram yang aku selalu dibayangi benda lepas.
Aku jadi takot. Aku rasa macam Akram still dibayangi bayang2 ex-gf dia tu.
Aku pernah tanya Akram kalau ex-gf dia tak kawen lagi entah2 dia still tanak kat aku.


Tapi Akram cakap sampai satu tahap die dah boleh move on dengan perempuan tu.
Die pon bukan bodoh sangat sampai tak boleh pikir ape yang perempuan tu dah buat pada dia.
Kalau die betol2 nak perempuan tu dah lama die pergi Kedah, jumpa perempuan tu, halang die kawen. Tapi die tak buat.


Alhamdulillah now aku dah boleh yakin dengan hubungan kitorang.

Kadang2 macam tak percaya kisah aku boleh jadi complicated macam ni.
Sebab tu aku gelak je bila budak2 sekolah sekarang upload video janji sehidup semati lah, berpapa mama lah, itu lah ini lah. Padehal baru kapel seminggu tu. Eh.
Dorang tak tau ke yang hidup ni bukan senang macam makan ABC.
Banyak benda kita kene lalui dan fikir kan. Dorang tak tau lagi erti penyesalan.


Gambar hiasan


Orang cakap bercinta selepas nikah tu indah. Well masing2 ada pendapat sendiri.
Macam aku, aku kene kawan dulu.
Korang pon tau kan perangai aku macam mana. Kadang2 aku terpikir macam mana Akram boleh tahan dengan perangai aku yang kuat emosi ni. Kuat nanges. Lapar pon nanges. Ngagaga.
Tapi tu lah. Mak aku selalu cakap aku ade jodoh dengan Akram. Sebab die boleh nampak banyak persamaan aku dengan Akram. Masin mulut mak aku. Hihi


Kang kalau main kawen je kang mau malam pertama dah kene cerai dengan laki aku sebab terserlah perangai sebenar.
Lain lah kalau perangai aku ni macam Diana Amir tu. Sejuk je laki tengok kan. Haha!
Takpe lah masing2 ada perangai sendiri untuk saling melengkapi. Tak gitu? Cewahhh.


Dulu ade sekali kawan aku terkejut gila bila aku cakap dengan dia yang aku tak couple dengan Akram. Kawan je.
Sampai sekang aku ingat ayat dia "Weh ko tak takot ke dia ada perempuan lain? Ish ape lah tak kapel" sambil buat muka dengan aku.
Watdehel man. Salah besar ke aku tak declare?
Aku cakap dengan die "Kalau declare tu kira dah pasti ke kawen? Kompem ke die tak carik orang lain? Orang bertunang pon boleh putus. Yang dah kawen tiga ploh tahun pon boleh bercerai. Ape la sangat dengan couple" diam terus minah tu.
Betol kan?


Pokok pangkalnya hati. Nak setia ke nak curang ke ape ke.
Kalau dah jodoh tak kemana.
Kalau dah jenis buaya tu dah kawen  4 pon boleh carik pompuan lain. Kan?


Untuk adik2, jangan la ghairah sangat mengejar cinta.
Kadang2 cinta tu datang bila kita tak pernah nak fikir pasal cinta.
Live your life.
Ingat Allah dah janji semua orang ada jodoh masing2. Kalau tak kat dunia, kat akhirat sana.
Jangan cemburu dengan orang lain. Setiap orang ada bahagian masing2. ok?


So.
What's next? Hihi.


Bismillah.

InshaAllah esok mak Akram akan datang rumah aku untuk merisik.

Korang doakan semua selamat ok.


Kita mungkin sukar untuk jadi yang pertama dalam hidup seseorang.
Tapi kita pasti boleh berusaha untuk jadi yang terakhir dalam hidup orang yang kita sayang.
Cewahhh :P


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Best ke duduk asrama?




Cuti Krismas aritu aku follow hantar adik aku balik asrama.
Alah sekolah lama aku jugak.
Yang kat ceruk Bandar Penawar tu. Tapi tu dulu lah. Now dah up sikit ada pasaraya.
Barulah bandar. Hahaha!

Aku jarang cerita pasal sekolah aku kan?
Jom aku cerita sikit.

Adik aku tahun depan masuk Form 3. So Form 3 dengan Form 5 kene daftar awal.
Ade ape entah.
Masa lepas UPSR, adik aku beria mintak nak masuk sekolah ni.
Padehal die tak tanye aku pon sekolah ni best ke tak, cikgu die best ke tak, environment camne, jauh ke dekat.
Die tengok aku macam best je duduk sini, so die isi borang mintak sini.
Dia tak tau sekolah ni banyak hantu. Kakaka!


So. Welcome to Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi.


Atau nama pendeknya SAKTI.
Aku masuk sekolah ni masa tahun 2001.
Tapi seingat aku masa lepas UPSR tu macam takde pulak isi2 borang nak masuk sekolah mana.
Aku rasa macam tetibe je dapat offer masuk sini.
So nak taknak masuk je lah.

Sekolah aku ni area2 nak menghala ke Desaru.
Kalau daripada rumah aku kat Sg. Ara tu adalah dalam sejam setengah ke dua jam, lalu jalan short cut ikot Mawai-Felda Lok Heng. Kalau lalu bandar jauh sikit.
Kalau orang2 JB sakit sikit lah.
Dari JB takde jalan terus nak menghala ke Desaru. So nak taknak dorang terpaksa pergi bandar kota tinggi and dari kota tinggi baru boleh ke Desaru-Bandar Penawar.

Now dah maju. Dah ada highway Senai-Desaru yang kene bayar tol mahal tu.
Hahah!
So memendekkan masa perjalanan. Dari JB boleh shoot terus ke Bandar Penawar ni. Tak payah lalu Kota Tinggi.
Aku pon tak pernah try lalu highway tu.
Tapi mak aku cakap tol dalam RM8++ kot.



Over tak kaler sekolah aku? Dari jauh dah macam court mamot dah.


Tahun bila entah, sekolah aku termasuk dalam golongan Sekolah Berprestasi Tinggi.
Aku malas nak google.
Yang penting selepas aku keluar sekolah la.
Bagus adik2 junior ni. Semua pandai2. Ranking PMR yang baru lepas pon sekolah aku dapat nombor dua dalam negeri Johor.
Kalau dalam ranking SBP tak silapnya top 10 kot.

Masa zaman2 aku study dulu, keliling sekolah aku semua hutan tebal.
Depan sekolah aku, Sekolah Sukan Bandar Penawar. Sebelah sekolah aku, Sekolah Agama Bandar Penawar. Sebelah sekolah agama tu sekolah harian biasa.
Lepas tu semua hutan.
Kalau pergi area bandar penawar yang 'bandar' tu jumpa lah kedai2 makan sikit.

Tapi dalam pada sunyi2 macam tu pon tak terkira berapa ramai yang 'fly' asrama.
Aku memang tak pernah.
Tak kosser aku panjat pagar bagai. Dah la babi hutan berlambak keliling sekolah.
Siap pepagi anjing bersidai kat court2 bawah asrama.
Sia2 je hidup aku kalau kene kejar dek babi hutan tu.

Tapi budak2 batch aku yang lelaki memang legend la.
Fly pergi Konsert Jom Heboh kat JB.
Mampu? Hahah!
Pastu balik asrama dengan selambanya pakai baju jom heboh reramai.
Pastu reramai lah kene rembat dengan warden.



Dewan Sri Balau aka Dewan makan sekolah.


Budak2 daftar kat dewan makan saje.
So inilah dewan tempat aku makan daripada tahun 2001-2005.
Menu stended sekolah2 asrama haruslah makan nasi kawah berlaukkan ikan jaket, ikan ragbi, dan lain2.
Tapi menu paling aku ingat semestinya menu hari Jumaat.
Sambal udang die walawehhhhhhhhh giler terbaik kot.
Makan pulak dengan sayur lemak + ikan jaket pehhhhhhhh meleleh air liur.
Sampai sekarang boleh terasa kesedapan lauk hari Jumaat tu.
Lauk paling tak sedap aku rasa lauk hari rabu petang. Tapi aku tak ingat lauk apa. Yang penting tak sedap.
Hari sabtu boleh la makan nasi ayam.

Masa aku form berapa eh. Tak ingat lah. Rasa macam masa form 3 kot masa dekat2 nak PMR, kitorang kene prep malam kat dewan makan.
Tapi time tu best sebab abang2 senior yang pengawas jaga dewan makan.
So sambil buat homework sambil ushar abang senior yang jambu.
Kalau time tu dapat abang senior yang poyo memang bosan gile lah sebab takley cuci mata.
Gatal kan? Kikiki


Dok snap2 gambar tetibe terperasan macam kenal je yang tudung biru belah kiri sekali disebalik tiang tu.
Terus aku pakai spek.
Kompem!
Cikgu Kimia aku masa Form 5.
Berkira-kira nak tegur ke taknak nak tegur ke taknak. Last2 tegur je lah.
Biar cikgu tak ingat anak murid, jangan anak murid tak ingat cikgu. Ye dak?


So inilah cikgu Kimia aku, Cikgu Rafidah.

Masa aku nak tegur cikgu ni aku cakap "Cikgu ingat tak saya? Saya lah yang selalu kene denda kat 5 Baiduri tu sebab orang lain Kimia semua A, saya selalu B. Hehe"
Tapi cikgu ingat2 lupa.
"Eh awak selalu kene denda eh? So SPM dapat berapa?"

"SPM alhamdulillah dapat A"

Entah camne aku boleh dapat A pon tak tau lah.

Tapi seyes aku lah golongan yang memang selalu mencemarkan result kimia kelas aku.
Aku pon tak paham apesal budak2 kelas aku ni semua hebat2.
Eh sebenarnya aku pon tak paham macam mana aku boleh termasuk dalam kelas tu. Haaaa tu baru betol. Haha!

Paling tak boleh bla bila kene denda mengajar Kimia kat budak Form 4.
Dah la suara aku ni kecik.
Nak bercakap untuk satu kelas tu peh seksa gila.
Terasa macam badut tengah buat persembahan. Sobsss.

Dalam kelas aku ni majoriti nya pengawas.
So bila prep petang tu dorang kene jaga kelas2 lain.
So bila petang boleh kira lah berapa ketul je yang tinggal.
Tu yang aku pon manjang je kaki pergi usha kelas lain. Giler boring. Nak buat homework pepetang buta memang tak lah kan.


Dok bual2 dengan cikgu ni aku saja lah tanya kenal Akram ke tak.
Aku cakap Akram ni satu batch dengan Ammar Latip, Apai Kamisan & Arep Ahmad.
Senior2 yang digeruni masa kitorang kat sekolah dulu.
Dan seperti yang dijangka, nama tiga orang tu memang cikgu ingat. Nama Akram sorry cikgu tak ingat.
Siap cakap "Mungkin Akram ni baik kot sebab tu tak kenal"
Puihhhhhhhhhhhhhh baiklah sangat!

Padehal cikgu tak tau die ni berpura-pura baik disebalik baju pengawas dia tu.
Haha!
Cikgu siap cerita pasal si Apai Kamisan tu.
Ada one time die kantoi meniru paper Kimia masa test. Cikgu datang terus rampas kertas terus koyak2 kan.
Hahah! Apai apai. Tapi Apai sekang dah jadik cikgu dah.


Masa kitorang pernah lepak2 dulu Apai pernah tanya jugak dengan aku masa sekolah sape senior yang paling pemes sekali?
Aku jawab "Ammar Latip, Apai Kamisan & Arep Ahmad"

Dorang boleh gelak2.
Padehal memang betol pon. Sape tak kenal bebudak tiga orang tu.
Aku rasa time tu kalau dengar nama dorang mesti takot.
Kira time tu pailang abes lah.

Adik aku dah siap daftar, aku mintak diri dulu dengan cikgu.
Nak naik asrama pulak.


So inilah asrama perempuan. Pink gitu.  Sedih tengok cat dah buruk. Tak ingat time aku form berapa dorang cat asrama ni. Tapi masa baru2 cat tu memang cantik gila lah.



Taman bawah asrama. Dulu zaman aku takde kerusi meja tu.



Bilik membasuh tetap sama.


Nak cerita zaman2 duduk asrama memang banyak.
Tapi antara paling aku ingat ada one time kitorang tengok cerita Meteor Garden kat bilik tv bawah.
Warden aku pulak time tu yang jaganya ustazah.
First tengok cerita tu kantoi. Cd kene rampas.
Second time nak tengok cerita tu member aku dah pandai sikit.
Bukak cerita tu tapi letak CD cover cerita islamik.
Konon dah habes pandai dah.
Tapi rupanya warden lagi pandai. Kantoi jugak. Hahaha!


Belakang asrama perempuan. Still hutan jugak sikit2.


Yang pasti dah ada guard house. Masa aku dulu takde. Adik aku cakap mak guard rajin jugak round2 asrama sambil rembat henpon.



Ni dorm adik aku. Sebelah dorm lama aku masa Form 4 dengan Form 5 dulu. Zaman2 aku dulu cadar kaler pink. Cadar lelaki kaler biru. Now dah tukar hijau. Lelaki aku lupa nak tanya.


Masa memula aku sampai dorm ni terus buat muka kat adik aku "Woi apesal katil semua setingkat?"

"Alah ada kes budak2 jatuh katil. Terus pakai katil setingkat"

OMG.

Zaman aku dulu tak payah cakap jatuh katil.
Member aku terkunci dalam asrama dari tingkat satu.
Terjun hokey. Adalah dalam 5 meter.
Kitorang time tu dah tawakal je. Nak panggil warden takot kene hempok.
Selamba.


Ada sorang member lelaki aku pon pernah terkunci kat asrama.
Tapi asrama lelaki boleh terus ke bumbung susur gajah.
So dia kekonon nya nak lalu bumbung susur gajah tu lah. Rendah sikit.
Tapi silap besar sebab dia agak berisi. Bumbung patah. Terus jatuh. Hahahaha!
Legend tak legend kan?

Bebudak sekarang tak rasa dah macam zaman2 kita dulu.


Katil semua dah buruk. Locker dah berkarat. Tile dah bercalar-balar. Kesian jugak kat dorang ni.



Part paling best bila dari aras aku/adik aku duduk tu boleh sekodeng asrama lelaki. Gatal kan? Haha! Bumbung biru tu dewan makan. So kalau pukul 2 ke 3 pagi tu boleh la nampak bebudak lelaki bersidai2 kat bilik iron baju. Entah buat ape entah. Pastu nampak la budak2 yang main laser bagai tu.



Ni lah dorm lama aku dulu. Tapi dulu takde tile kaler2 camni kot.



Masa aku duduk sini nama aras aku Wira. Sekolah kitorang guna nama aras macam Iswara, Wira, Tiara, Satria, Waja & Perdana. Giler semangat cintakan Malaysia kan? Haha! Now dah tukar nama2 like Gama, entah ape entah lagi aku pon lupa.


Masa tengah SPm lagi best. Aku duduk dorm aras bawah paling dekat dengan Dewan Makan tempat amik makanan.
Tetiap petang bila nampak member baru lepas makan jerit je dari bilik "Woi makan ape harini?"
Hahah!
Best kan?


Gambar ni sebenarnya aku nak tunjuk laluan susur gajah dari kawasan sekolah. Sekolah aku atas bukit. Everyday nak menapak tangga susur gajah tu naik bukit memang agak bercinta lah.


Tapi tak nampak pulak susur gajah tu.
Tak dapat la korang tengok susur gajah sekolah aku port pocong suka bergolek.
Seram tak? Hahah!
Eh aku tak pernah nampak. Orang lain yang suka bercerita. Wallahualam la.


Tapi masa aku Form 5 memang ada kejadian histeria yang sangat dasyat.
Dasyat sampai one of my batchmate terpaksa berhenti sekolah sebab nak berubat.
Sedih gila time tu.
Bayangkan masa prep malam tu ko dengar orang menjerit2 satu sekolah.
Masa tu aku jadik ketua dorm.
Salah sorang dari junior dorm aku terkena jugak. Aku pergi kelas dia, dia tengah jerit2 suruh semua budak lelaki keluar. Dia taknak tengok budak lelaki.
Naseb baik ustaz die tak halau sekali.
FUhhhhh pengalaman betol.


Banyak sangat benda jadi kalau nak taip satu2.
5 tahun kot duduk asrama. Dah boleh buat novel dah.



Ni sekolah aku. Masa aku form 5 kelas aku yang paling atas and paling kiri.


Now kelas semua dah rombak.
Lelaki dengan perempuan pon dah asing2 kelas.
Gila tak best kan.
Kecuali kelas Baiduri which is kelas paling pandai.
Kelas tu campur lelaki perempuan.
So boleh la buat2 motivasi sesape rasa nak gatal2 belajar campur lelaki perempuan boleh la belajar pepandai sikit. Nanti boleh masuk kelas pandai.
Haha!

Naseb baik zaman aku dulu tak asing.
Kalau tak mesti takde mood nak study. Eh?
Kakakaka!


Satu2 nya kelas yang ada aircond. Siot je zaman aku takde pulak aircond. Kalau tak, tak payah aku bersusah payah masuk library sebab nak tido dalam aircond. Kakaka! 


Dulu kelas aku ni kat atas yang aku tunjuk kat gambar sebelum tu.
Now dah pindah bawah sikit. Sebelah kelas adik aku, Form 3.
Seronok la bebudak Form3 usha2 budak Form 5 kan. Zaman aku dulu area sini semua budak2 Form 4 & 5. Kalau junior nak datang area ni memang agak seram la. Tapi sebab kelas budak2 lelaki semua dah pindah area belakang, so rombak habes lah.

Owh lagi satu masa aku form berapa entah, sekolah tukar nama kelas. Kitorang tak panggil Form 1 ke Form 2 ke blablabla.
Kalau form 1 jadik Asas PMR. Contoh 1 Baiduri jadik Asas PMR Baiduri.
Form 2 dari 2 Baiduri jadik Pra PMR Baiduri kot. Eh lupa lah.
Kalau Form 3 jadiklah PMR Baiduri.
Form 5 jadik SPM Baiduri. Gittew.

Kenkonon kalau sebut nama exam macam gerun la sikit asyik pikir pasal exam kan.
Tapi tak pon.
Hahahaha!



Bangunan paling depan kebanyakannya makmal. Tak berubah.



Taman dah lawo sikit sebab dah banyak port dating. Dulu zaman aku takde kot kerusi meja ni.


Sebenarnya banyak lagi gambar nak snap tapi batery habes pulak.
Geram betol aku.

Tapi antara lain yang aku ingat masa zaman2 nak balik bermalam or pergi outing.
Bas akan start dari Bus Stand Bandar Penawar.
Ada lah dalam 8km kot dari sekolah. Aku ni susah sikit nak bajet distance ni.
Bila time outing/ balik bermalam, bas akan lalu sekolah harian biasa dulu, pastu sekolah agama, sekolah aku and last sekali baru sekolah sukan.
Jarak dari sekolah aku kalau nak pergi Bandar Kota Tinggi tu jauh la jugak dalam dua jam kot naik bas.
So perit lah kalau ko kene berdiri kan.

Bayangkan taknak berdiri punya pasal dalam bas, sanggup tu aku jalan dari sekolah pergi Bus Stand dengan beg yang beratnya.
Gigih gila kan.
Daripada kene berdiri dua jam baik aku jalan dulu.
Bas kalau cun takpe lah jugak. Ni bas yang tahap2 berlubang boleh nampak jalan raya lagi.
Tapi tu semua kenangan.

Now area Bandar Penawar tu dah banyak gila bangunan.
Ada pasaraya Jiason. Boleh la beli2 barang makanan, baju sikit2.
Projek perumahan pon dah banyak. Dah ada IKBN, Politeknik Mara, apetah lagi. Banyak la.
Cool Blog pon dah ada. Haha!
Cuma tak maju macam Bandar Kota Tinggi la tapi still banyak gila perubahan compare zaman aku dulu.
Yelah dah 8 tahun kot tinggal sekolah.
Kalau takde perubahan tu memang dah kene baling dengan bom la wakil rakyat tu.

Bila pikir2 balik seronok sebenarnya duduk asrama ni.
Cuma tak seronok kalau kene belajar je lah.
Kalau datang sekolah merewang, merenyam, makan dan lain2 memang best.
Kakaka!

okbai.
With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, December 24, 2013

Chicken Chop Hutan Bandar RM5 Yang pemes tuuuuu.




Lama gila tak buat entry makan2 kan.
I is on diet u know. Kakakaka. Sila jangan percaya.

Weekend lepas aku follow Akram balik rumah dia kat Pontian.
Actually pakcik die kawen Ahad tu. So plan asalnya Akram balik naik flight, aku amik dia kat airport, kitorang balik Pontian, aku tido sana, Ahad nanti aku hantar dia pergi Senai Airport and terus balik rumah.
Aku okey2 je lah sebab ingatkan rumah dia takde orang.
Tapi tetibe last minit rupanya abang dia satu family balik, and adik dia yang keje kat segamat pon balik.
So bila dah ramai2 aku pon macam segan jugak. Dah la tak kawen lagi. Nak menyidai2 kat rumah orang. Hahah!
So aku suruh Akram hantar aku balik Sabtu petang tu. Dia bawak kereta aku. Ahad dia amik aku, terus pergi airport.


Sabtu petang masa on the way balik JB aku dok menyanyi2 kat telinga Akram cakap lapar.
Sekali Akram cakap "Eh tengah hari kan dah makan"
Macam tak paham2 perot aku ni camne kan. Lagi mau tanya. Hahaha!
Dan disebabkan aku ni dari dulu lagi teringin nak try Chicken Chop yang pemes gila ni maka ke sana la kite.

Rasanya orang JB semua tau kot Chicken Chop RM5 ni.
Dia dah ada banyak cawangan dah tapi aku mana la nak tau. Harap je orang Johor tapi duduk JB pon baru sebulan.
Aku tau yang kat Hutan Bandar ni je lah.
Tapi takpe kite try dulu.


Sampai2 je dah berderet kereta. Tapi luckily dapat parking bebetol depan kedai. Padehal depan aku time tu ada kereta lain carik parking. Mungkin dia tak nampak. 



Chicken Chop Hutan Bandar RM5. Papehal mai kite carik seat dulu.








Penuh gila orang!
Masa aku sampai pon dah ramai yang tengah menunggu seat kosong.
Tapi mungkin sebab aku lucky gila malam tu, budak2 yang duduk makan area aku berdiri tu dah nak habes makan.
Dorang bangun je terus kitorang pergi duduk kat situ.
Ada yang datang lagi awal still tak dapat tempat lagi.
Nak buat camne kan.
Kalau nak makan tempat2 camni memang memerlukan ketangkasan dan sifat kurang malu yang amat tinggi.
Ada satu group tu dorang dah la ramai. Patotnya dorang berpecah la tunggu kat meja2 yang orang dah nak abes makan.
Ni dorang tunggu satu tempat je. So aku yang tak malu ni duduk dulu la ye.



Kat atas meja ada orang letak jelly kelapa, otak2 dengan kacang rebus.



Dia ni memang hantu kacang rebus. Itu pasal kepala pon dah bentuk macam kacang. Hahahahaha! Sikit tak pelawa aku. Tengok2 dah tinggal sikit. Naseb baik tak sedap.



Sementara nak tunggu makanan sampai marilah kita menghabeskan masa dulu. Alamak guna camera depan gelap pulak.



Goyang pulak.



Okey baru cun! Si comel dan si kepala kacang. Ngagagaga. Aku rasa bentuk kepala Akram macam kacang. Ke aku sorang je yang rasa?



Cewah kawan2 aku dok menganjing cakap kene tunggu 3 jam. Masa aku baca tu tetibe neves kalau betul2 sampai tiga jam kene tunggu. Aku dah la lapar gila time tu. Tak lama lepas tu terus makanan sampai. Bagus. Macam tau2 je aku ni pelanggan untuk pertama kali. Kalau lambat memang aku meroyan la kat blog. Kakakaa.



Fresh oren untuk aku. Durian belanda untuk Akram. Sebenarnya aku ni kureng sikit dengan air manis. Tapi disebabkan Akram baru gaji marilah kita order air sedap2 sikit.



Akram dan kambing memang tidak dapat dipisahkan. So menu untuk Akram, Lamb Chop.


Aku try sikit lamb chop ni. Tapi aku kan jarang makan kambing ni so aku tak tau lah sedap ke tak.
Tapi yang aku rasa, kambing ni die rasa kambing sangat.
Memang la rasa kambing kan dah nama daging kambing. Tapi aku pernah makan kat tempat lain yang daging kambing dia tak rasa langsung daging kambing.
Akram cakap lamb chop dia ni banyak lemak. So macam pening kepala sikit.



Menu aku. Grilled Chicken Chop.


Ini bukan chicken chop RM5 tu.
Ni up sikit RM7.50.
Kalau yang RM5 tu chicken chop biasa.
Tapi ayam die ni tersangat lah lembut.
Kuah pon sedap.
So berbaloi lah dengan harga tu.



Okey nanti aku try cawangan die pulak.
Nak rasa chicken chop yang paling femes dengan harga RM5 tu.

Kalau nak try boleh usha alamat bawah ni:

Chicken Chop Hutan Bandar
Hutan Bandar Johor Bharu,
Jalan Tasek Utara, Taman Bakti,
80200 Johor Bahru.
GPS: N01 28.840" E103 44.772"


okbai.


With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, December 16, 2013

Hyeee. Im back! Krik krik.




Okey sebelum genap sebulan blog ni terbiar ayuh la kita menaip sesuatu.
Takkkkk aku bukan berhenti menaip sebab benda2 tak berfaedah yang lepas tu.
Aku kan bukan jenis yang nak amik kisah pon pasal haters.
Sebab aku jenis tak suka benda2 menyakitkan hati.
Disebabkan itu lah aku tak suka tengok drama Melayu. Sebab boleh sakit jantung tengok perempuan2 asyik kene buli. Herghhhhhhhhhh sakit hati ahkak.


Aku busy sikit lately. Dah transfer ke Johor. Opis aku betol2 depan Legoland. Maka hari2 jugak aku lalu depan Legoland tu.
Pasal adik Akram, doctor takde kesan ape2 yang abnormal pada otak dia.
So doctor suruh bawak balik rumah.
Now tengah berubat cara kampung and jumpa ustaz pulak.
Still lumpuh separuh badan belah kanan and tak boleh bercakap.
Cuma kalau orang papah dia boleh la berdiri.


Bumbung merah tu Legoland.


Thank you for readers yang suruh aku hapdet blog.
Yang bagi kata2 semangat jangan amik kisah pasal haters. Hahah!
Dont worry la aku ni pattern mind ur own bussiness sikit.
Tapi kan aku nak cakap sikit lah ni. Tapiiiiiiiiiiii tak tujukan pada sesape ok.
Sape yang rasa makan cili tu rasa lah pedas sendiri. Aku nak cakap secara general.
Kene cakap gini sebab kang ada orang sentap pastu feeling femes dalam blog aku padehal satu nama dia pon aku tak tulis. Camne eh boleh perasan femes? Pastu jaja link blog aku. Pastu kutuk aku secara berjamaah. Siap cakap aku bodoh bagai. Siap cakap penulis blog ni takde keje lain free sangat sebab tu tulis belog. Ewahhh kemain.
Tapi ada aku kesah?
Yang penting nuffnang aku jalan. Wakakakaka.


Miscommunication.
Kadang2 bila kita komen kat fesbuk, kita rasa kita dah tulis dengan sopan dan berhemah.
Tapi kita tak tau orang baca macam mana.
Sebab tu kita tak boleh nak salahkan orang lain.
Mungkin kita ingat tulisan kita tu tak menyakitkan hati orang.
Tapi orang baca, orang sentap.


Macam aku, kekadang aku wassap2 dengan Akram ada sesetengah benda Akram sentap.
Padahal aku rasa aku tulis elok je tak nampak pulak boleh buat orang sentap.
Tapi bila Akram baca dia cakap die terasa.
Okey aku terus mintak maaf.
Dan Akram maafkan.
Dan aku takde pulak nak ungkit2 balik.
Dah kata micsomunication kan.


Tapi aku pelik bila aku yang kene, then orang boleh tak puas hati dengan aku.
Padahal aku dah cakap aku sentap dengan cara penulisan dia.
Takde kene mengena dengan benda lain.
Eh dia nak jugak corner 360 darjah sampai jadi aku yang salah. Dia yang teraniaya.
Pening pening.


Elok memula mintak maaf sebab mungkin cara penulisan dia menyakitkan hati aku.
Elok jugak aku dah maafkan, tetibe belakang aku die boleh ungkit balik.
Naseb kawan aku bagitau kalau tak sampai ke sudah aku tak tau ada perangai manusia macam ni.


Okey aku nak cakap sikit.
Kite ni kalau dah mintak maap kat orang tolong lah jangan cakap belakang lagi.
Like ape point kau nak mintak maap kat orang pastu kau nak kutuk2 orang lagi.
Just mintak maap sebab nak tunjuk diri kau mulia? Sebab tangan yang menghulur kan lebih mulia kan.
Tapi belakang2 kemain sedap mengutuk secara berjemaah siap cakap diri teraniaya.
Ape kes?


"I will forgive but I will not forget"

Pernah dengar ayat ni?
Paham?


Dari kecik aku diajar kalau orang mintak maaf kat kita then kita pon dah maafkan dorang maka dah takde sengketa.
Takde nak cakap2 belakang semua.
Nak buat acara kutukan berjamaah bagai.
Walaupon kita selalu cakap I will forgive but I will not forget, tapi bila kita dah kata kita maafkan means it's done. Right?

Will not forget tu maksudnya kita akan beringat di masa akan datang dan bukannya berdendam.
Ini untuk kes orang yang diminta maaf lah.

Yang meminta maaf pulak bila kau dah cakap kau mintak maaf maknanya bukan kau ke yang start dulu untuk berbaik?
Dan mintak maaf tu bukan patotnya ikhlas ke?
Ke aku salah?
Ke aku ni yang bodoh sangat tak paham maksud MAAF?
Setahu aku lah kan bila kita mintak maaf dan orang tu dah maafkan maknanya dah setel dah.


Pelik bila kau mintak maaf dengan aku. Pastu aku dah maafkan. Tetibe belakang aku kau boleh kutuk2 aku dengan kawan2 kau kan.
So ape point mintak maap?
Nak tunjuk ko mulia. Teraniaya?
Nak tunjuk depan orang yang kau ni takde hal lah dengan benda2 small matter ni, kau cool, kau selamba, pastu tak sampai sejam kau meroyan balik, jadahnya. Motif?


Kalau ko tak puas hati dari awal ko tak payah mintak maap.
Ko settle lah sampai puas hati.
Kan?


Pening lah aku.
Maybe MAAF memang dah tak releven kot zaman sekarang. Hmmmm.


With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, November 22, 2013

Pasal air tulang belakang..




First of all aku nak say thanks untuk korang yang sudi doakan adik Akram.
Allah je yang boleh balas jasa korang :)
Pasal Ilah aku Akram pon takde hapdet pape lagi kat aku.
Sebab malam tadi dia sampai Johor pon dah tengah malam dah.
Ni lepas solat Jumaat baru die pergi hospital.
Aku malas nak tanya banyak2 biar dia uruskan ape2 yang patot dulu.
Nanti pape aku apdet k.


Pasal nak amik air tulang belakang tu haihh aku pon tak tau nak cakap macam mana.
Biasa lah our society bila dengar ayat nak amik air tulang belakang ni agak cuak jugak.
Sebab memang banyak dengar cerita yang tak elok dari yang elok kan.
Tapi aku agak terkilan la bila mana seorang dokter yang aku kategorikan sebagai seorang profesional boleh komen kat fesbuk dengan cara yang aku rasa macam tak pro.
Bukan aku sorang je rasa.
Kawan2 aku pon bagi pendapat yang sama.
Siap wassap aku tanya sape minah yang komen2 kat pesbuk ko tu.
Macam poyo je.





Aku bab2 nak melawan ni sebenarnya nombor satu.
Selagi aku tak dapat jawapan yang buat aku puas hati selagi tu aku nak membidas.
Tapi tadi, aku pilih untuk diam dan mengalah.
Macam no point nak bertekak dengan orang macam ni.


Yes she is a doctor indeed.
Aku tak kenal sangat dia ni.
Aku pon lupa macam mana aku fren dengan dia.
Shes one of my senior masa kat kolej zaman study kat UM dulu.
And aku memang approve semua orang yang add aku tak kisah la sape asalkan tak annoying.


Mungkin niat dia baik nak bagi tau yang amik air tulang belakang tu tak membawa kepada lumpuh apetah lagi boleh menyebabkan kematian.
But the way she wrote tu aku rasa macam terkilan sangat.
Die lebih kepada menyalahkan society yang suka sangat percaya kepada kawan2 lebih daripada doktor.
Dah nak buat macam mana. Nama pon orang melayu kan. Yang suka share2 benda tak betul kat pesbuk tu sape? Orang melayu jugak yang ramai.


Dan paling aku tak boleh bla bila aku cakap "Dokter kene lah mainkan peranan jugak"

And she replied "Main peranan macam mana kalau pesakit taknak dengar"


So?

Nak salahkan pesakit dan keluarga pesakit?

Macam ni lah.

Contoh :

Cikgu ajar kat sekolah 1 + 1 = 2

Tapi mak cakap 1 + 1 = 3
Sebab mak dengar semua orang kampung cakap 1 + 1 = 3
Kawan-kawan pon cakap 1 + 1 = 3.
Sebab mak dorang cakap benda yang sama.

So ko nak percaya cikgu ke mak and kawan2 ko?
Kalau aku pon mesti serba salah. Nak percaya cikgu sebab dia pandai banyak ilmu.
Tapi semua orang cakap lain. Macam mana ni?

Sebagai seorang cikgu adakah ko akan cakap "Sukati ko lah. Aku dah cakap ko taknak dengar"


Mestilah tak kan?

Kalau semua cikgu macam ni aku rasa takde wujudnya lawyer ke dokter ke engineer ke kan.

Sebagai cikgu ko mesti nak anak murid ko paham betol.
Tunjukkan bukti kenapa 1 + 1 = 2 dan bukannya 3.
Bagi contoh jugak guna ayat yang mudah.
Bila kite bagi penerangan dengan ayat yang mudah dengan bukti yang kukuh memang senang lah orang nak terima kan.

Sebagai cikgu adakah ko puas hati bila ko tak dapat ubah persepsi 1 + 1 = 3 padahal ko tau jawapan tu salah.
Mesti lah tak kan?


Same goes to doctor.
Jangan suka blame society.
Tak semua society belajar pandai macam awak. Tak semua society pandai nak google2 info dalam internet.
Tak tak semua society rajin nak membaca info2 medical ni.
Lagi2 makcik2 yang kat kampung tu. Yang tak pandai nak berinternet. Yang mendengar cerita dari mulut ke mulut je.


Walaupon pengambilan air tulang belakang tu mungkin lah takde menyebabkan ape2 effect bahaya tapi doctor pon manusia jugak kan?
Doktor pon boleh lakukan kecuaian kan?
Mungkin lah berlaku kecuaian oleh doktor antara 1/1000 kes. Pesakit lumpuh (contoh) or whatsoever, family pesakit mungkin akan bercerita yang amik air tulang belakang ni risiko tinggi.
Daripada satu kes tu merebak luas sampai semua orang pon nak percaya yang amik air tulang belakang tu sangat bahaya.
Padahal sebab satu kes tu je kan?


Macam kakak aku operate appendik dulu. Operation yang simple. Tak mendatangkan bahaya.
Tapi sebab doktor cuai, usus kakak aku terbelit.
Ko bayangkan balik rumah, lepas kakak aku makan, die muntah balik.
The worst part is bekas jahitan tempat appendix dibedah tu terbukak.
Bayangkan lah.
Naseb baik time tu kitorang takde duit nak amik lawyer nak saman hospital tu.


Dan mungkin sebab zaman tu takde internet or fesbuk sangat so kes tu tak tersebar.
Dan takde orang cakap bahaya kalau nak buang appendik.
Cuba kalau sekarang?


So.
Aku bukan nak cakap semua doktor berlagak.
In fact aku ada ramai gila kawan2 doktor.
Tapi sebagai seorang doktor yang profesional cubalah memahami society macam aku yang 'kurang ilmu' ni.
Yang tak pandai biology ni.
Yang serba kekurangan ni.


Menegur biar berhemah.
Lebih la amat eloknya kalau nak bagi penerangan tu berserta dengan link2 yang sesuai untuk pembacaan orang macam aku.
Bukan makna nak cakap aku ni pemalas semua nak disuap.
Tapi sebab kau dah start untuk membentang hujah, adalah lebih baik sekiranya kau sertakan bukti kukuh.
Aku boleh je google info tapi tulah kadang2 kite tak jumpa ape yang orang lain jumpa.
Bila tak jumpa, terus give up. Tu yang tak dapat info yang sebetul-betulnya.
Last2 kita yang salah.
Haihhh.


Cuba bayangkan kalau Rasulullah give up masa berdakwah dulu?
Bayang kan kalau Rasulullah cakap "Aku dah berdakwah. Tapi semua orang menentang aku. Macam mana aku nak mainkan peranan aku?"
Agak2 apa jadi pada umat2 dia sekarang?


Ilmu tu hak Allah. Bila2 masa Allah boleh tarik balik.
Maka sebarkan ilmu dengan berhemah. Dan ayat yang baik.
InshaAllah semua orang boleh terima dengan hati terbuka.

Wallahualam.





With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, November 21, 2013

Tolong doakan...




Semalam aku jumpa Akram.
Saje ajak die dinner sekali sebab tetiba rasa macam rindu walaupon hari semalamnya dah jumpa jugak :P
Dalam pukul 630 petang macam tu Akram call bagitau adik bawah dia (Ilah) masuk hospital kat JB.
Tapi dia cerita macam tu je.
Masa jumpa baru cerita betol2.


Akram ada 4 orang adik perempuan.
Bawah dia ni Syamilah. Sebaya dengan aku.
Bawah syamilah ada kembar Safiyyah dengan Shahirah.
Yang bongsu sekali Syafiqah. Form 6
Ilah keje area Pontian je. So Ilah ni la yang selalu tengok2 kan Mak dengan adik bongsu sebab ayah Akram dah takde (Al-Fatihah)


Selasa haritu Ilah ni rasa macam kebas kat badan dia so die pergi jumpa dokter.
Dokter bagi MC. Ingat takde pape.
Sekali semalam Ilah mengadu kat mak dia yang badan dia rasa macam kebas sangat.
Lepas tu Akram cerita yang mak dia cakap reaction Ilah ni macam lambat. Dia dengar apa orang cakap tapi die nak respon tu lambat. Cakap pon macam sepatah2.


Mak akram terus hantar Ilah pergi klinik. Then klinik terus hantar pergi Hospital Sultanah Aminah.
Luckily abang atas Akram yang keje pelantar tengah attend course kat Johor. So abang dia tolong tengok tengokkan. Malam tadi masa Akram call abang dia, abang dia cakap okey lagi. Still boleh gerak lagi cuma cakap je yang lambat lambat.
Dokter dah buat xray cuma belum boleh pastikan lagi penyakit sebenarnya. Tapi dokter syak memang strok based on tanda2 dia. Tapi strok yang ringan la sebab boleh gerak2 lagi.


Akram cakap before ni adik dia memang pernah jatuh terlentang kat bilik air masa study kat Uitm.
Jatuh terlentang yang kepala sekali terkena lantai tu.
Tapi time tu just pegi klinik je sebab tengok macam takde pape.
Mungkin effect dari jatuh tu baru nak kene macam ni.


Pagi tadi Akram call bagitau yang adik dia dah tak boleh gerak langsung. Cakap pon tak boleh.
Ya Allah rasa sebak sangat bila dapat tau. Dengar suara Akram aku tau dia baru lepas nangis.
Selasa aritu masa aku jumpa Akram die nanges sebab aku nak kene transfer Johor dah.
Semalam nanges sebab adik dia kene macam ni.
Ya Allah.


Akram cakap dia dah mintak compensation leave dengan MAS. Kira untuk emergency cases yang tak payah tolak anual leave. So dapat la tiga hari. Malam ni Akram balik Johor sebab aku suruh dia tunggu aku balik kerja dulu sebab aku ada nak mintak tolong sikit.
InshaAllah Sabtu ni aku pulak balik Johor.


Aku bagitau kakak aku sebab kakak aku sekarang ada kat Jb. Dia cakap alang2 nak keluar dia nak singgah sekali hospital.







Ya Allah ya tuhanku dada aku memang berombak sekarang.
Tangan aku rasa menggigil.
Rasa macam tak percaya sebab haritu baru aku wassap dengan dia bincang pasal baju.
Sedihnyaaa.
Sekelip mata boleh jadi macam ni.
Subhanallah.


Ya Allah bagi lah kekuatan untuk mak Akram.
Mak akram antara wanita paling tabah aku pernah jumpa.
Masa ayah akram sakit, mak akram terpaksa amik lesen kereta walaupon time tu dah umur 40 tahun.
Dua kali dia amik test. Alhamdulillah lepas.
Every week bawak Ayah akram buat dialisis kat hospital. Jaga ayah akram lepas ayah akram kene potong kaki. Sampai lah ayah akram meninggal.
Now mak dia jugak lah yang jaga anak tengah sakit.
Subhanallah besarnya pengorbanan seorang isteri dan ibu ni.


Akram cakap dokter nak buat MRI.
Pastu nak amik air tulang belakang. Tapi Akram and mak dia tak setuju sebab risiko tinggi.


Mungkin nak hantar berubat tradisional jugak.

Kawan2 tolong doakan adik Akram cepat sembuh.

Aminn.




With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, November 20, 2013

Souvenir dari Medan, Indonesia




Semalam pergi jumpa Akram kejap sebab nak amik barang.
Sekali dia bagi ni,


Purse dari Medan.


Sabtu lepas Akram hantar kawan die pergi airport sebab kawan dia nak suruh Akram tolong tengok2 kan kereta.
Yang pergi tiga pasangan. Lagi dua pasangan tu mintak tolong member lain hantar.
Tiga2 tu satu batch dengan Akram masa sekolah tapi aku kenal dua orang je.
Yang bagi souvenir ni aku tak berapa kenal. Hahah!
So semalam petang lepas Akram amik dorang dari airport tu yang dia pass kat aku tu.



Dalam ada satu cermin kecik. Ini sudah cun. Kat mana2 pon boleh touch up. I likee. Hihi.





Aku tengah berfikir2 bila masa aku nak pakai purse ni.
Sebab aku bukan jenis pengumpul purse.
Bukan jenis yang rajin benau nak tukar2 purse asal nak keluar. Tak kosser aku every time nak keluar every time tu jugak nak pindahkan segala jenis barang dalam tu.
Purse aku wajib satu. Kalau dah buruk nak mampos baru aku beli baru.
Selagi tak koyak tak ape memang aku lenjan je la. Sebab tu aku suka beli purse yang mahal.
Pakai lama puas hati aku.


Now aku pakai purse Pierre Cardin.
Before tu tak ingat lah jenama apa. Tapi yang pasti lama jugak la aku pakai.
Ada dalam 4 tahun tak silap aku.
Purse sekarang ni pon dah 2 tahun lebih. Still cantik.


Tapi purse batik ni bawak pergi wedding ada cun jugak kan?



Hobi terbaru.



Yesss aku ada hobi baru.
Membuat bunga rose 3d.
Ni semua kawan aku punya pasal. Disebabkan die berminat buat benda2 macam ni aku pon dah ikot terjebak.
Ini cara2 dia kat jb aku kat KL.
Kang kalau dah duduk serumah mungkin aku boleh bukak butik kot.
Wakakaka.


Padahal sebenarnya aku paling benci bab2 menjahit ni.
Dulu masa sekolah kan ada subjek Kemahiran Hidup yang Rumah tangga bagai tu ape entah tajuk die lupa pulak aku.
Haaa Ekonomi rumah tangga.
Cikgu bagi tugasan suruh buat baju kurung kedah.
Aku balik dari asrama hantar kat taylor belakang rumah aku, dah siap hantar kat cikgu.
Hahah!
Punya lah benci bab2 jahit ni.


Tapi tu lah orang cakap jangan benci sangat nanti jadi suka.
Macam dulu aku benci giler memasak. Now pantang kalau ada masa free dok nak menggugel resepi je la kejenya.
Sekarang turun pulak ke bidang jahitan ni.


Masa memula aku try buat pakai kain felt.
Kain felt kan keras kan so sekali try terus jadik terbentuk cantik.
Pastu try la pulak guna kain chiffon. Kain chiffon kan lembut.
Hambek kau. Siap ulang tayang video sampai seploh kali nak memahamkan teknik dia bagi cantik.
Boleh laaaaaaaa untuk seorang beginner.


Aku tengah nak menjahanamkan baju raya aku ni.
Takde lah buat ape pon. Nak tambah bunga2 je.
Nanti kalau jadik aku heboh kat sini.
Kalau aku senyap je tu mungkin baju aku dah kene bakar sebab stress.
Hahaha!


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal