Loading...

Wednesday, August 10, 2016

Perihal nama Ameera Naqeesya




Seperti tipikal pompuan Melayu yang lain, aku pon selalu je berangan2 carik nama anak even before kawen lagi. Gedik kan? Ekeke.
Gabung dengan nama boipren la. Carik nama mula pangkal huruf boipren la.
Macam2. Siap dah ada beberapa nama lagi yang berkenan.
Pastu bila kahwen siap cakap dengan laki jangan bagi nama anak. Biar aku je yang bagi. Wakakaka.
Bila dah mengandung baru tau sebenarnya bagi nama pada anak ni bukan tugas mudah. Hihi.

Rasa macam ada satu tugas yang mencabar gila. Nak bagi nama orang weh. Mesti lah nak kene fikir betul2 kan. Bukan boleh ditukar-tukar. Nak kene pikir nama tu okey ke tak. Makna dia macam mana. Agak2 sesuai tak dengan anak. Lagi satu tanak lah nama yang biasa orang guna. Macam dikalangan kawan2 aku yang aku perhatikan paling ramai pilih nama Adam, Aisy, Zara, Sofia, Irdina. Aku dapat rasakan masa budak2 ni start sekolah kompem pening cikgu nak panggil biar takde budak2 yang terperasan :P Tapi kalau dah kenan sangat memang nak guna jugak lah kan. Hihi.

Masa aku dah 8 bulan pon still takde nama lagi.
Ada jugak aku list2 nama tu tapi macam tiba2 eh tak berkenan la pulak.
Akram jenis tak kisah.
Aku suruh dia carik satu nama pon kemain payah. Konon aku carik satu dia carik satu la. Kan senang gitu boleh gabung je.

Dan nama untuk baby boy aku dapat banyakkkkkkkkkk sangat yang berkenan. Nama baby girl yang kemain payah lagi nak carik yang betol2 berkenan. Haha.
Akram cakap semua anak2 dia nak letak Nur/Nor kat awal nama sebab nama dia Nor Akram. Nama aku Nur Syazwana. Tapi last2 Pak Anjang dia cakap better tak payah letak Nur sebab nama dia dah ada Nor. Aku tak tau lah kenapa. Tapi aku suka je sebab jadi dua perkataan je. Takde lah panjang sangat. Hihi.

Aku join satu group nama Arab kat fb. Thanks a lot to Liyana Aziz sebab suggest. Hihi.
Salah sorang admin dalam tu lecturer bahasa arab. Lepas tu dia memang suka sangat baca kamus Arab. So dia memang banyak lah list kan nama2 Arab beserta maksud dan ejaan nya sekali.
Memang banyak gila beribu2 sampai berpinar mata aku baca. Siap nama2 yang kita dengar pelik tapi sebenarnya ada je maksud dalam Arab. Contoh nama Naylufar. Dia membawa maksud bunga.
Raaeea (yang cantik), Quzah (pelangi), Lu' Lu' (mutiara), Silmina (kesejahteraan kami) eh banyak lagi la. Hahah. Kite dengar je macam pelik kan?

So nak dijadikan cerita, masa on the way balik kampung ada lah jugak aku bawak senarai nama2 yang aku dah shortlist untuk Akram approved.
Masa mula2 dulu aku berkenan sangat dengan nama Sofia. Tapi sebab sekarang macam ramai sangat guna nama tu so tak jadi lah. Pastu berkenan dengan nama Nayla. Tapi sebab anak sedara belah Akram dah guna Saufiyyah Nailah so kensel lagi. Haha.

Pastu berkenan dengan nama Aqisha tapi google2 tak jumpa makna nama tu. Bila join group nama tu jumpa dengan nama Naqeesya. Terus jatuh cinta. Hihi. So tinggal carik lagi satu nama untuk combinekan. So last2 ada dua nama yang aku berkenan. Naqeesya Alayna & Layna Aqeelah.

Nak dijadikan cerita lagi, lepas bersalin kan baby, Pak Anjang Akram call tanya dah ada nama ke? Akram cakap ada lah pilihan tapi tak confirm lagi. So Pak Anjang dia suruh bagi nama penuh Akram, nama penuh aku and anak aku anak nombor berapa.
Sebab nya dia ada kawan dengan sorang Maulana ni. Orang alim2 la. Orang tu memang pandai bagi nama2 untuk baby. So aku pon okey lah.

Lepas beberapa hari tu dapat feedback dari Pak Anjang antara nama2 untuk dipilih.

1. Aisha
2. Amirah
3. Fatimah Munirah
4. Aminah Karimah

Semua nama islamik2 kan. Hakak je yang suka sangat carik nama2 moden. Ekekeke.

So akhirnya kitorang sepakat pilih yang Amirah tu. Pastu refer group Arab tu untuk tengok ejaan dia.






Ameera Naqeesya binti Nor Akram :)
Bila tah nak panjang rambut tu. Penat mother tunggu. Hahah!



Budak suka buat muka. Hahhaha!


Semoga  menjadi pemimpin yang terbaik buat adik2 dan semua orang ya Ameera Naqeesya.
Jangan nak jadi pemimpin cengeng je.
Ekekekeke


okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


2 comments

August 11, 2016 at 1:23 PM

mmg geram sgguh tgk muka dia ni.. comel bebenorrr.

August 25, 2016 at 1:18 PM

sedap namanya

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal