Loading...

Tuesday, April 19, 2016

Baby kurang aktif @ 34weeks





Alkisahnya semalam tiba-tiba baby macam kurang aktif. Masa aku bangun pagi pukul 5 tu ada lah rasa dia bangun jugak. Tapi tu memang biasa je sebab dia memang suka teman aku bangun pagi2. Haha! So macam biasalah aku masak, solat, siap2 nak pergi keje.

Pukul 6.40 pagi aku keluar pegi keje. Selalunya masa aku drive tu dia dah tendang2 aku dah. Memang time aku bercerita dengan dia masa drive. Masa tu memang dah aktif kemain la. Tapi semalam senyap je. So aku fikir takpe lah. Dia tido lagi kot. Aku pon drive lah macam biasa sampai office.

Tunggu2 sampai pukul 9 pagi still tak aktif. Aku minum air. Tekan2 perot. Pegi toilet pastu usap2 perot suruh dia bangun. Dalam hati dah risau jugak. Sebab selama ni memang terlebih aktif anak aku ni. Dah macam main bola dalam perot. So bila dia senyap je gelabah la aku kan.

Bila aku tekan2 perot tu adalah dia gerak2 sikit. Cuma slow sangat. Macam orang mamai2 gitu. Hahahaha!

Aku pon cakap la ngan baby "baby mamai eh. bangun lah. Asyik tido je" Sambil gelak2. Padahal dalam hati dah risau.

Pukul 10, 11, 12 pon sama. Senyap je. Gerak sikit2 masa aku tekan2 perot. Dah minum air banyak2 pon still slow. Terus whatsapp Akram cakap baby slow je harini.

Akram cakap dia penat kot. Haha! Penat apa tah nya.

Sambil2 tu aku dok google2 la internet carik info pasal baby tak aktif masa 34 minggu. Tapi majoriti aku jumpa semua jenis yang tak aktif bila dah dekat2 nak beranak macam 38 minggu, 39 minggu gitu. Bila dorang pergi hospital doctor check semua ok je. Jantung baby okey. Takde masalah pon. Aku macam lega lah jugak. Akram pon cakap tunggu je dulu tengok macam mana.

So aku still la kira gerakan baby. Start pukul 9 tu walaupon slow aku still je kira as satu gerakan. Huhu. Sampai pukul 5 petang tu baru 6 kali gerakan. Selalunya pukul 5 petang je dah habes 10 gerakan dah. Aku memang plan kalau tak cukup 10 gerakan sampai 9 malam nak terus pergi hospital je.

Tiba-tiba dalam pukul 5.30 petang camtu 'pap' kuat gila baby tendang perot aku. Hahaha! Masa tu rasa gembira yang amat lah cerita dia. Alhamdulillah baby ok. Haha! Tulah selama ni dok bising2 kat Akram sebab baby aktif sangat masa aku buat keje. Jenis yang menendang macam tengah berlawan dengan raksasa dalam perot. Sampai bergegar meja. Bila dia senyap tau pulak cuak. Ekekeke.

Lepas dia tendang kuat tu terus dia aktif macam biasa. :D

Balik2 rumah je terus Akram cakap2 ngan baby dalam perot.
Bila cerita2 dengan Akram kitorang pon buat kesimpulan yang baby penat main masa weekend.
Last week Akram keje malam. Seminggu memang aku tak jumpa dia sebab aku keluar keje awal.
Selalunya tiap2 pagi before aku pergi keje memang Akram borak2 dulu dengan baby.
So bila dah seminggu tak jumpa tu yang agaknya dia pulun main dengan ayah dia weekend tu.

Sebab first time sebenarnya tak jumpa seminggu. Selalu Akram keje malam pon still je jumpa pagi2. Hehehe. Rindu la kot konon2 nya. Ceh mengada betol dua beranak ni.
Ayah dia pulak asyik je mengendeng kat perot aku.
Tapi memang rasa lah masa weekend haritu dia banyak gerak.

Malam tu Akram cakap kat perot "ucil ucil. Main tak ingat dunia masa weekend. Pastu Isnin tido tak ingat dunia jugak" Hahahaha!

Haih baby baby.
Sayang ayah lebih eh. Takpe. Nanti malam2 suruh ayah jaga baby k. Mother nak tido. Hahahaha!

Harini pegi check up alhamdulillah la semua ok. Nurse cakap kepala baby memang dah kat bawah je. Belom engaged tapi dah macam fix takley gerak dah. Camne tah istilah dia aku pon tak reti nak explain. Tapi nurse cakap anak first 34weeks dah fix ni bagus la. So dia dah tak berguling lagi dalam perot. Tinggal tunggu engaged je. Selalunya 36weeks camtu baru dia fix. Aku kira awal jugak.

Kalau dah 36 weeks still kepala baby tak fix kat bawah tu yang doktor risau sikit. Gitu la kiranya nurse explain. Patot aku rasa baby tendang2 kat bahagian atas je. Memang kaki dia dah kat atas rupanya.

Ok baby, mother tak sabar nak jumpa baby. Tapi jangan keluar awal tau. Keluar ngam2 40weeks sebab nama pon mother tak prepare lagi ni. Wahahahaha. Hampeh betol makpak ni. Hehe.

Weh susah jugak lah nak pilih nama baby. Dulu masa bujang kemahin la buat list nama2 anak yang best. Ni bila dah nak keluar betol2 hambek kau kemahin payah nak decide. Sabo je la. hehe.

Nurse pesan kalau baby kurang aktif lagi minum air sejuk banyak2. Makan ais krim pon boleh.
Ais krim???? Mak sukaaaaaaaaaaaaaa. Ok nurse. Hihihi.

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


3 comments

April 19, 2016 at 6:48 PM

Seronoknya dah tak lama dah wana nak jumpa baby.. Kite still waiting nak rasa baby gerak2 dlm perot.. ^_^

April 20, 2016 at 10:27 AM

memang petua cakap kalo nak baby aktif kena minum sejuk2. alahaii suka la kite kan...buku merah kena ada nan sentiasa nak kire kicking dia tu.

August 4, 2016 at 3:06 PM

Assalamualaikum mother. Sila update blog. Bersawang oiii. Hahaha ucil nak gak glamour kat blog mother ni. Wrap tu murah je wana.. tapi kalau ucil jenis cepat membesor macam umar, takyah beli wrap. Beli ssc terus. Sheila beli sebab teringin nak pakai wrap.. ssc dah ada, adam punya dulu ;))

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal