Monday, December 21, 2015

Nama anak.




Aku : Nanti nama anak kita nak letak semua Nur/Nor ke? (nama penuh Akram : Nor Akram)

Akram : Haah.

Aku : Alah panjang la nama budak tu nanti.

Akram : Takpe.

Aku : Kesian kalau baby boy nanti masa exam keliling semua perempuan.

Akram : Baru lah boleh jadi hot macam ayah dia dulu. Setiap kali exam je kene baca doa sebab sorang2 lelaki yang lain semua perempuan. Kat matrik kan exam dalam kelas ikot nama. Hihihi. Pastu nanti ramai orang nak ngorat. :P


zzzzzzzzzzzzzzz. Malas nak layan.
With Love : Syazwana Jamal :)


Saturday, December 19, 2015

Second pregnancy : Kehadiran yang tidak disangka-sangka




Disebabkan ramai dah tau yang aku dah pregnant untuk kali kedua ni, so aku share lah sikit cerita aku. Lagipon ada jugak kawan2 yang tanya macam mana tips2 semua macamkan aku dah mengandung 8 kali. Ekekekeke. Takpe sharing is caring. Lagipon agak lama jugak jarak aku dari gugur sampai nak melekat balik. Alhamdulillah now dah 4 bulan :)

Alhamdulillah dekat akhir bulan 9 2015 aku positif hamil untuk kali kedua.
Sape yang follow blog aku tau lah kan yang aku pernah keguguran masa awal tahun 2015.
Boleh baca sini ---> Pengalaman mengandung & keguguran Part 1
Pengalaman mengandung & keguguran Part 2
So lepas pantang dalam dua minggu camtu aku memang berusaha lah jugak untuk pregnant balik.
Masa tu baru lah tahu yang buat anak ni bukannya senang!
Bahahaha.

Aku memang download period calendar untuk rujukan.
Masa kitorang pergi honeymoon kat Sabah lepas habes pantang gugur tu actually aku rasa masa tu aku tengah subur jugak.
Tapi next month nya still datang period. Masa tu agak down lah jugak.
Orang dah plan baik punya apehal tak lekat jugak. Haha!
So dari bulan 3 sampai lah bulan 8 memang berusaha habes lah nak membuat baby ni.
Kat Sabah tak jadi. Kat Bukit Fraser tak jadi. Kitorang timing ngam2 ikot kalendar masa subur tak jadi. Ikot petua kawan2 supaya "on" selang sehari dekat2 nak subur tu pon tak jadi!
Stress hemak :P

Aku dah start cuak dah. Walaupon baru 6 bulan kan. Tapi takut lah ada something wrong ke dengan badan aku sebab aku pernah gugur kan. Mana tau tetiba ada cyst ke apa ke. Baca2 kat blog ada yang sampai berpuluh tahun kahwin still takde anak.
Kadang2 aku mengadu jugak kat laki aku macam mana ni tak berhasil pon perjuangan kita. Hahaha!
Suami aku cakap sabar je.
Mungkin rezeki kita kat tempat lain dulu. So aku pon okey je lah. Orang kahwin lambat cenggini la. Dah 27 tahun baru risau bila lambat peknen. heheh.

Dalam sabar2 tu memang selalu jugak aku google2 carik cara2 nak cepat pregnant. Teknik2 yang berkesan untuk pregnant. Makanan untuk cepat pregnant. Eh banyak lah aku carik. Dah carik, capture screen hantar kat laki biar dia baca. Hahahaha! Vitamin jangan cakap. Pon aku makan. Bukan setakat aku, aku paksa Akram makan sekali :P

So masa bulan 8 tu kitorang beli tiket pergi Korea.
Mula2 plan nak pergi masa musim bunga bulan 4, 2016.
Pastu Akram cakap takut peknen kang bazir tiket je. Cewahhh. Macam lah peknen :P
Rupanya masin betul mulut laki aku ni. Hahaha.
Kitorang beli tiket bulan 11, 2015. Konon2 nak celebrate anniversarry kat Korea la. Kikiki gedik sangat. Padahal aku tak minat pon cerita Korea. Adalah 2-3 drama dia yang aku pernah tengok sampai habes.

So lepas bulan 8 tu aku takde fikir sangat nak peknen.
Sebab dalam kepala hotak masa tu dok fikir pasal Korea je. Haha! Hari2 gugel pasal Korea. Siap ada buku khas untuk travel ke Korea. Gittew.
Bila tak berfikir pasal anak tu lah masanya Allah turunkan rezeki untuk mengandung.
Alhamdulillah.

Aku ingat lagi. Hujung minggu 19/9/2015 tu ada kazen aku kawin kat Muar.
Masa tu aku dah lewat period 4 hari. Aku memang neves gila time tu.
Sebab nya aku dah tak fikir kan. So aku expect memang period aku akan datang. Lagipon beberapa hari sebelum memang ada demam + sakit perot macam nak period.
Dulu2 dalam masa 6 bulan tu asal nak period je aku demam + sakit kepala.
Aku macam bajet2 la entah2 peknen tak. Siap konon2 buat2 tak larat depan laki. Ajet2 peknen. Wakakaka. Bila datang period hamek kau terus down. Tu yang aku malas nak mengharap tu bila aku start demam pening kepala before period.

So at that time memang aku bajet dah nak period la. Siap standby pad lagi dalam beg.
Tapi eh apesal tak period2 jugak. Takkan pregnant kot. Siap tak percaya kan.
Hari2 whatsapp Akram cakap ngan dia neves sebab period tak datang lagi. Akram cakap takpe. Kalau ada rezeki InshaAllah. Huhu.

So 19/9/2015 tu aku balik Muar dengan kakak aku sebab Akram gerak dari Sepang terus ke Muar.
Masa tu sebenarnya kakak aku dah perasan aku ni macam gemok gila tapi dia tak berani la nak tanya kan. Kang ada pulak manusia sentap. Bahahaha!
Mak aku pon tengok aku macam something wrong je that day.

Aku berbaju purple kiri sekali. Masa ni berat aku normal tau. 53kg je. Aku tengok dalam cermin aku kurus je. Bahahaha! Sampai aku tak percaya dalam gambar tu adalah aku. Gemok gila kot!! Dah macam makcik2 anak 12 dah *nanges*


So lepas habes wedding aku terus balik rumah mak mertua kat Pontian. Before tu singgah guardian dulu beli pregnancy test. Beli yang dua set punya.
Sampai rumah tanpa pengetahuan aku mak mertua aku tanya kat Akram camni "Wana tu dah ada apa2 ke? Maksudnya dah ada isi ke? Mak tengok macam lain je. Pipi pon naik semacam je"
Padahal time tu aku belum buat test lagi. Heheh.
So aku terus pergi mandi membawa salah satu test kit dengan perasaan yang berdebar2.
Sebelum mandi aku buat dulu. Tengok result keluar satu line. Terus sedih.
Pastu aku terus mandi.
Lepas mandi bila tengok balik...


Dua line!!!


Masa tu menggigil tangan aku.
Cepat2 masuk bilik. Letak kit atas meja.
Aku terus pakai telekung dan buat sujud syukur.
Masa sujud tu menangis2 aku ucapkan terima kasih pada Allah sebab makbulkan doa aku.Syukur Alhamdulillah.
Lepas tu baru aku solat isyak. Dalam sujud terakhir tu lama aku sujud ucap Alhamdulillah pada Allah. Puji2 Allah Maha Baik Allah makbulkan doa aku. Huhuhu. Syahdu beb rasa time tu. Dalam dada ni nafas laju je sebab still rasa macam tak percaya. Di saat aku tak mengharap di saat tu Allah turunkan rezeki.

Bila Akram masuk bilik je dia tengok test kit tu. Pastu datang kat aku. Dia pon macam tak percaya.
Dia peluk aku. Aku terus nangis. Unlike masa first pregnancy, kitorang memang takde perasaan. Rasa macam eh mengandung ke? ok lah. Nak buat apa ek? Camtu.
This time bila dapat berita gembira untuk kali kedua memang aku menangis sebab terharu, sebak, semua ada tak tau nak gambarkan macam mana. Alhamdulillah. Terus aku bagitau akak aku malam tu jugak. Tu yang kakak aku cakap dia dah perasan aku memang macam dipam2 badannya tapi tak berani nak tegur takut aku kecik ati pulak. Hehehe.

Bila aku whatsapp kawan2 rapat pon dorang cakap memang perasan badan aku naik masa kitorang keluar makan2 seminggu sebelum. Tapi senyap je lah. Tak sangka sangat.

So esok paginya aku buat lagi sekali test tu.

Lagi terang :')

Patot lah beberapa hari sebelum tu aku mengalami sakit belakang + sakit pinggang yang amat.
Aku memang jenis selalu sakit belakang. Tapi sakit pinggang tu memang tak pernah. Bila kene tu Ya Allah rasa nak nangis pon ada. Tak sangka pulak sebab ada makhluk kecit nak datang. Hehe.

Pregnant kali kedua ni jugak totally different dari yang pertama.
Masa pertama dulu aku sakit kepala teruk je. Pastu loya2 tu biasa lah. Tapi tak muntah.
Yang pasti aku macam tak pregnant time tu. Jalan laju. Macam takde pape je. Huhu

Yang kedua ni aku memang dapat pakej pening, sakit belakang, sakit pinggang, loya. Lengkap. Tapi naseb baik dia loya je tapi tak muntah. Sakit pinggang tu yang paling win. Menyucuk2 kat tepi pinggang sampai rasa nak pengsan. Sampai rasa nak baring je 24 jam. Haha. Pastu aku memang rasa lain la pada badan aku. Memang rasa macam membawa sesuatu dalam perut. So aku memang kurangkan berjalan. Jerawat memang naik dengan jayanya which is aku dah lama sangat tak naik jerawat banyak2.

Aku nak share sedikit tips dengan kawan-kawan yang masih berusaha untuk pregnant. Tak, aku bukan hebat sangat cuma manalah tau kan ada tips2 yang boleh diguna pakai. Hehe.

1. Jaga makan

Lepas aku pantang gugur tu aku memang jaga makan sikit. Antara makanan yang aku tak sentuh langsung ialah Laksa, Air gas, Air tebu, Nenas dll.

Lepas tu aku memang continue makan asid folik. Dan ada jugak amik vitamin lain dari shaklee macam vitamin C & vita-lea. Sebulan ke dua bulan sebelum aku dapat tau aku pregnant sebenarnya aku ada makan jamu ratu dara jugak. Mungkin dengan izin Allah dapat membantu kot. Sebenarnya jamu tu dah lama kawan aku belikan dari sebelum kawen lagi tapi tak makan2. Sampai lah satu hari tu tergerak aku nak try makan. Takde beza sangat pon bila aku makan tu sebab period aku memang jenis teratur kan. Tapi mungkin dengan izin Allah, kita cuma mampu ikhtiar je :)

2. Doa sfesifik pada Allah

Yang ni aku belajar dari junior sekolah aku. Dia memang selalu lah pos2 pasal keagamaan dan benda2 positif. Salah satu nya pasal doa sfesifik pada Allah. Selama ni pon aku tak pernah amik kisah sangat pasal doa ni. Memang lah kita doa sungguh2 tapi kita ada terkurang sikit.

Selalunya aku akan doa camni "Ya Allah kurniakan lah aku zuriat yang soleh dan solehah. Berikanlah aku peluang untuk merasai pengalaman mengandungkan zuriatku dan suamiku" lebih kurang cam tu lah.

Nampak macam okey je kan? Memang okey pon. Takde salah nya. Dah elok dah doa tu. Tapi kite tak pernah bagitau Allah bila kita nak anak tu. Esok ke? Tahun depan ke? 10 tahun lagi ke?
Memang Allah tu Maha Mengetahui, tapi lebih elok kalau kite yang bagitau sendiri details yang kita nak. Rugi sangat kalau kita tak guna kuasa doa. Sebab kalau doa kite lebih spesifik, maksudnya kite pon bersungguh-sungguh doa. Tandanya kite memang betul2 perlukan pertolongan dari Dia.

So bila junior aku ajar doa sfesifik aku terus tukar doa. Aku doa "Ya Allah, kau berikanlah aku peluang untuk mengandungkan zuriatku dan suamiku dan kau kurniakanlah aku zuriat pertamaku sebelum genap umur ku 28 tahun" kan ada beza kan? Nampak yang kita nak sangat ada anak sebelum tempoh masa sekian2. Pastu lepas doa jangan lupa puji2 Allah contoh Aamiin Ya Rahman, Aamiin Ya Rahim, Aamiin Ya Razzak, Aamiin Ya Mujib. Dan sebagainya :)

3. Mintak kawan2 tolong doa sekali

Apa guna ada kawan2 ramai kan. Jangan di buat musuh. Mintak dorang doakan untuk korang sekali. Mana tau ada antara kawan2 korang tu doanya senang dimakbulkan.

Ada one time junior aku yang suka pos2 pasal benda positif tu pos pasal kandungan dia. Aku terus mintak dia doakan aku sekali. Sampai sekarang aku ingat lagi doa dia.

Alhamdulillah. Maha Baik Allah. Makbul doa budak ni. Tq Dyana :')


4. Lebihkan sedekah

Yang ni sangat penting. Jangan kedekut nak bagi sedekah sebab sedekah takkan menjadikan kita semakin miskin.

Ada satu hari tu duit aku dalam bank tinggal berapa je entah tak sampai sepuluh ringgit pon. Tapi time tu ada orang2 share2 pasal syria aku rasa macam touching sangat. Nak sedekah tapi duit takde. Dalam purse adalah cash. Tapi nak transfer dalam bank dah takde duit sebab bulan tu banyak nak guna duit. Masa tu bulan lapan tak silap aku. Owh time tu aku beli tiket pergi Korea. Hehehehe.

So aku fikir nak derma ke tanak. Tapi hati kuat nak derma. Tapi duit sikit je.
Last2 aku nekad. Sebab bawah post tu ada tulis derma Rm1 pon takpe. Kalau 1000 orang dah jadi RM1k kan.

So aku bukak maybank2u. Aku nak derma RM2 je lah sebab tu je mampu. Masa tu aku ingat lagi tengah hujan lebat memang selebat-lebat tidak kat luar ofis. So masa aku nak klik confirm tu aku doa betul2 doa Ya Allah kau murahkanlah rezeki ku dan suamiku. Kau kurniakanlah aku zuriat sebelum genap umurku 28 tahun. Ada lagi lah yang aku doa tapi antaranya camtu lah. Siap keluar air mata lagi punyalah berharap. Pastu aku tekan confirm. Alhamdulillah tak tau lah kebetulan ke apa, bulan depannya aku pregnant. Allah Maha Baik kan?

Kalau ada member2 yang baru dapat anak tu rajin2 kan lah diri melawat lepas tu bagi sumbangan sikit kat baby. Sambil2 tu bisik kat baby supaya doakan korang pon ada rezeki dapat baby jugak :)

5. Jangan kedekut belanja kawan2.

Sesekali kalau keluar dengan kawan2 jangan kedekut nak keluarkan duit.
Ada pernah sekali tu aku keluar dengan kawan2 U. Sepatotnya masa makan tu tong2 duit. Tapi aku keluarkan je duit Rm50 terus bayar niat dalam hati nak sedekah padahal masa tu aku bukan ada duit sangat pon.


6. Jangan stress dan selalulah maafkan orang

Ni pon penting. Jangan stress2 sangat sebab makin stress makin susah nak lekat. Okey?
Tapi cakap je memang lah senang kan. Kadang2 tu terfikir-fikir jugak kan? Aku pon sama. Hehehe. Tapi aku selalu positifkan diri sendiri.

Dan selalu maafkan orang. Yang ni betol tau. Bila kau ikhlas maafkan orang, InshaAllah banyak rezeki Allah akan bagi pada kau. Macam2 cara. Serius!


7. Berurut

Yang ni sebenarnya orang selalu berurut sebelum nak kawen kan. Haha!
Tapi aku ni mana lah nak pikir sangat pon pasal benda2 ni semua. Lepas gugur baru sibuk2 nak berurut. Tak silap aku sekali je kot aku berurut. Pastu kakak aku suruh try berurut yang kat Jb pulak. Sebab masa dia pantang dia amik makcik tu urut dia.
Kakak aku cakap tukang urut paling best dia pernah rasa dalam empat2 anak dia tu. Badan tak sakit2 pon sampai nurse yang datang cek kat rumah pon terkejut sebab rahim dah naik ke camne tah. Haha lupa plak.
Makcik tu dah tua dah tapi tangan dia serius kuat. Memang best la. Sekali je la aku berurut dengan dia. Plan nanti masa aku deliver nak amik dia jugak InshaAllah kalau makcik tu panjang umur. Semoga Allah permudahkan.

Sebenarnya berurut ni bukan setakat nak naikkan rahim je. Banyak faedah berurut. Untuk orang yang kerja berat macam aku banyak berjalan dulu memang bagus la. Nak pulihkan otot2 badan. Nak hilangkan stress. Nak segarkan badan. Nak buang angin dalam badan. Eh banyak lah. Hihihi.


Pastu makcik aku pernah bagi petua. Masa tu dia belum tau aku pregnant lagi. Dia cakap try makan buah kurma yang fresh tu. Yang dari tangkai tu.
Aku tak pasti la mana nak carik kurma tu. Tapi makcik aku cakap InshaAllah try la dulu makan + niat. Tak sempat try dah melekat pulak :P

So far aku rasa tu je kot pengalaman yang aku boleh share.
Apa-apa pon Allah tu sebaik-baik perancang. Dia sahaja lah yang Maha mengetahui bila masa yang paling sesuai untuk Dia makbulkan doa kita.
Yang penting bak kata junior aku, kita boleh meminta-minta kan? Allah kan Maha Baik. Jadi jangan berhenti berdoa, okey?

Terima kasih Ya Allah. Kadang2 aku malu sendiri dengan Allah. Lepas aku gugur, banyak rezeki yang Allah bagi. Satu Allah tarik, banyak Allah kurniakan rezeki lain.
Aku dapat pergi honeymoon kat Sabah.
Akram tak kene buang dengan MAS.
After 11 month, akhirnya aku dapat duduk serumah dengan suami sendiri. Dah tak pjj. Dapat masak untuk suami hari2. Jangan anggap tu beban. Anggap je Allah bagi rezeki untuk kau kumpul pahala.
Dapat celebrate first anniversary kat Korea. Haihhhh aku je yang selalu kurang bersyukur. Solat pon kadang2 terlambat T.T

Okey lah untuk korang aku ucapkan selamat berusaha.
Aku doakan korang yang still berusaha untuk dapatkan baby tu akan diberikan berita gembira dalam masa terdekat ni.
Aamiin.

Mohon kawan2 pon doakan aku jugak ye. Semoga dipermudahkan kehamilan kali ni dan dapat melahirkan dengan selamat. Aamiin Ya Mujib.

bye.




With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal