Monday, July 29, 2013

Muke garang tapi dalam hati ada taman.




Akram ada sorang mak angkat kat KL ni.
Aku pernah jumpe sekali masa teman Akram pergi wedding kawan die kat Seremban dulu.
Pastu tetibe last week lepas buke Akram cakap dengan aku yang mak angkat die cakap dengan die kenapa aku masam sangat masa jumpe kat wedding hari tu.
Hahahaha! Nak tergelak aku.
Muke yang masam okey bukan badan yang masam.
Muke tak cantik takpe asalkan badan tak berkepam.


Tiem tu panas giler badan dah berlengas macam ape.
Akram pon kenalkan gitu2 je.
Aku pon salam2 je lah macam biasa. Takde lah nak duduk semeja bagai.


So aku cakap lah dengan Akram yang aku dah biasa dah orang cakap macam tu dengan aku daripada zaman aku kat Matrik Kedah lagi.
Roomate aku siap cakap "Ko ni kalau aku tak kenal ko memang aku cakap ko sombong. Muke tak pernah nak sennyum. Tapi dah kenal boleh jadik giler dengan perangai sengal ko."
See?
Dont judge one person by his/her face.
Ceewahhh.




Contohnya macam gambar atas ni. Memang aku lettew.



Dan juga ini.



Aku tak tau kenapa aku ni jenis susah sangat nak beramas mesra dengan orang.
Pernah jugak try tapi giler awkward.
Sampai satu tahap macam eh macam geli pulak aku poyo2 beramas mesra dengan orang.
Macam ye ye jek ceritanya.
Padehal dalam hati cepat lah habes nak balik nak balik.
Haha keji giler kan perangai.


Aku ni kalau korang nak tau memang pemalu.
Nampak je kat blog cerita pum pang pum pang macam kan ye ye jek kan.
Tapi kalau jumpe dengan orang yang aku belum kenal memang aku akan senyap giler sampai sanggup main henpon kat game berjam-jam buat-buat busy giler sebab tak tau nak sembang ape.
Sebab tu aku tak pernah join blogger buat gathering ke ape ke sebab aku memang malu.
Sorry ya.


Tapiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ye sudah pasti ada tapinya.
Kalau kau dah kenal aku bersiap sedialah untuk menerima kesengalan perangai aku.
Yang tahap memang sengal nak mampus.
Seyes.
Kawan2 aku yang dah kenal aku lama pon kadang2 malas nak layan perangai entah pape aku.



Saye la yang pemalu ittew. Awwwwwwww.



Kadang2 aku pelik dengan Akram.
Die adalah sangat peramah tahap peramah super saiya sampaikan die duduk Airport kat Bandung sorang2 pon boleh dapat kawan baru.
Die jenis yang suke bercakap.
Dan bile orang cakap dengan die, die memang akan tumpukan perhatian giler.
Dan die banyak giler topik yang boleh di ajak berbual.


Kadang2 aku cakap dengan dia aku tak tau nak berbual ape dengan perempuan2 yang baru jumpa.
Yelah kadang2 kan Akram bawak aku jumpe kawan dia.
Kawan die bawak gf bawak bini.
Of cross lah aku kene berbual dengan dorang kan.
Akram cakap "Tanye lah dorang pakai bra size ape. Spender kaler ape"
Orang tue ni memang tak boleh pakai pendapat die.
Menyempang je kejenye.






Namun begitu, cewah. Ketahuilah korang bahawa aku ni tak sombong sebenarnya.
Cume kadang2 tu kalau pergi tempat panas2 sikit pastu dengan badan berlengasnya memang automatik mood pon terus swing.
Tu yang nampak aku masam memanjang.
Tapi aku okey sebenarnya.
Manja tetap manja. Eh? Ade kene mengena pulak kan.


Kalau jumpe aku kat mane2 tegur je k.
Muke aku memang garang tapi aku baik hati sebenarnya (motif lagi tadi up diri sendiri?) haha!
Lagi2 kalau dah jumpe yang satu kepala memang haruk la duniawi ni.


Now macam mana raya ni aku nak jumpe mak Akram?
Nak kene sediakan skrip soalan berserta jawapan ke camne?
Haha!


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, July 25, 2013

Pagi2 dah kene bangang dengan Anonymous. Hahahaha!







Terkejut aku pagi2 lagi di bulan Ramadhan yang mulia ni dapat komen dari Anonymous (biasa lah kan..takkan nak tunjuk nama. kalau tunjuk nama pon takkan berani tunjuk gambar) siap cakap aku bangang.
Sampai hati cakap bangang kat aku yang dah sedia kurang pandai ni.
Makin berkurang lah kepandaian aku nanti.


Aku memang setkan semua komen yang masuk blog akan masuk dalam akaun gmail aku. And everytime gmail masuk inbox terus keluar notification so terus boleh baca lah.
Sentap seh cakap aku tak tahu bersyukur.
Haha!
Siap dua komen yang sama pulak tu yang masuk.
Yelah yelah pasni everytime aku review kedai aku tulis besau2 aku bersyukur ke hadrat Ilahi k.


Takde lah sentap sangat pon sebenarnya.
Now ade dua option.
Satu, balas balik.
Dua, buat dek.


Kalau buat dek kang anon sentap pulak sebab aku tak layan. Kang ade yang meroyan sorang2 kang.
Kalau balas balik macam ni seronok jugak. Ada jugak bahan aku nak hapdet harini. Kekeke.
Second, benda ni dah jadik penyebab untuk aku hilangkan stress pada issues lain.
Yelah dengan kerja melambak kat opis. Pastu bos asyik busy ke sana ke sini sampai keje aku banyak terbengkalai. Mane tak stress.
Tetiba ada komen jilaka masuk, best jugak ada bahan nak hilangkan tensi. Huahuahua.


Komen ni sebenarnya daripada entry Makan kat Wadihana Kitchen dulu.
Memang la time tu aku tengah gaduh dengan Akram.
Tapi masalahnye aku ni gaduh ke tak gaduh ke nafsu makan tetap naga.
Saka makan aku ni takdenye nak poyo2 takde mood nak makan kalau bergaduh.
Gaduh lain cerita. Makan tetap makan.
Tak pernah pulak selama aku bergaduh dengan Akram aku makan tak habes.
Licin tatapppppppp licin.
Apehal gaduh sampai takde mood nak makan kan. Bongok namanya tu. Rezeki jangan ditolak.


Time tu pon kitorang datang dekat pukul 11 malam so mungkin makanan pon dah tak ummppphhh.
Takde pulak ayat aku cakap makanan tu tak sedap langsung sampai tak boleh makan.
Banyak lagi aku baca blog lain yang reviea kedai makan tahap makanan tak sedap sampai tak luak langsung makan.
At least aku makan kurang sedap pon tetap licin.
Aku pon takde pulak cakap dengan readers jangan datang langsung kedai tu.


Adoiiiii konpius mak di situ.


Aku just cakap harga mahal tak berbaloi dengan makanan.
Alah stended ah review kedai makan kan.
Ikot tekak masing2 lah.
Takkan nak expect semua kedai yang kau makan semua sedap pastu review melambung-lambung.
Kalau betul sedap takpe.
Kalau harap name je gah tapi makanan out sorry.
Jangan harap lah aku nak up sangat.


Tapi aku cool je. Ape lah sangat komen2 camni masukkan.
Bukan dapat duit pon.
Aku makan pon guna duit sendiri.


Kalau nak ikotkan ramai lagi orang yang banyak haters.
Contoh paling senang Siti Nurhaliza.
Siti tu ape yang dia buat?
Dia tak pakai tudung orang kutuk.
Dia pakai selendang keluar jambul orang kutuk.
Dia bertudung litup pon tatap orang tak puas hati.
See?


Orang kalau dah tak suke, ape kau buat pon dorang akan carik jugak point kutuk kau.
Jadi marilah kite buat hal sendiri.

Cuma satu je lah nak cakap sikit.
Muka biar tak molek tapi bahasa biar berbudi.
Barulah pakwe sayang.
Eh?

Wakakaka.

okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, July 24, 2013

Roti John yang lain sikit.




Semalam tetibe satu hari tu Akram asyik la dok tanye2 aku petang nak buke ape petang nak buke ape.
Memula aku ingat saje je lah dia nak tanye sebab die kan kepochi ape aku buat semua die nak amik tau. So aku cakap je lah teringin nak makan nasi kukus ayam goreng rempah sebab macam dah lame giler tak makan.
Pagi pukul 10 dah tanye sibuk je dah la semalam aku selsema teruk rasa dan2 tu nak pergi carik nasi kukus. Naseb Iman kuat lagi. Haha!


Pastu petang sikit dia wassap aku tanye lagi nak buke ape petang tu.
Aku jawab lagi nasi kukus.
Pukul 4 tanye lagi.
Eh mamat ni saje nak menduga keimanan aku ke ape?
Mentang sekang aku dah boleh control marah.
Pastu aku jawab "Bape kali nak tanye ni asyik tanye je kan dah cakap banyak kali tadi"


Pastu barulah die cakap macam nak datang berbuke dengan aku kat KL.
Hahahahha!
Inilah lelaki.
Mengalahkan perempuan die punye mukadimah.
Sibuk nak berkias-kias.
Cakap je lah rindu dengan aku. Nak berbuka dengan aku kan senang.


Mase die balik kerja tu aku pesan siap2 terus mandi terus gerak pergi rumah aku.
Die bukan boleh lame2 nanti tertido pastu kejut tak bangun. Sentap gaduh.
Siap cakap dengan aku "Kali kedua tak jadi kot macam ari tu. Lain kali mungkin lah"
Pastu gelak-gelak.
Rasa macam nak cekik je.


So pukul 630petang aku sampai rumah ngam ngam soi tak lama lepas tu Akram pon sampai area rumah aku.
Terus decide nak pergi Bazar Pantai Dalam.
Sebab paling dekat dan senang.
Tempat makan pon banyak nak duduk berbuka.



So ini adelah menu berbuka semalam.


Sape yang duduk or pernah pergi area pantai dalam tau lah kot. Ade satu tempat tu nama die Bazaria pantai dorang buat macam food court.
Actually tapak tu dulu memang tapak bazar.
Since now dorang dah buat food court so gerai2 bazar ni bukak kat depan2 kedai food court tadi.
Memang meriah giler lah.
Banyak sangat kedai.
So kitorang berbuka kat salah satu kedai kat food court tu.
Makanan beli kat bazar.
Air order kat food court. Mihun sup tu pon order kat food court.


Aku macam biasa mengikut keinginan tekak untuk makan nasi kukus ayam goreng rempah.
Selalu kalau tak pose balik rumah makan nasi kukus ni rasa macam tak cukup je.
Bulan puasa makan separuh dah senak perut.
Tapi lichen tatap lichen.
Membazir amalam syaitonirojim kate ko.


Kuih cara kuih wajib beli kalau pergi bazar.
Kuih wajib Akram macam biasa tepung pelita.
Pastu Akram beli kebab kambing macam biasa die memang tak boleh nampak perkataan berkaitan kambing memang macam ade kuasa magnet akan tarik die ke kedai tu.
Aku syak dulu mase mak die preknen kan die ade sikit terkenan daging kambing kot.
eh?



Dan menu yang pertama kali aku jumpe semalam. Roti John tapi guna roti biasa.



Gerai roti ni betul2 kat sebelah gerai kebab kambing yang Akram beli.
Mase kitorang beli kebab kambing tu memang tengah ramai orang beli roti ni.
Tapi kitorang macam tak rasa nak beli.
So lepas beli kebab kitorang bla.
Aku pergi tempat jual nasi kukus.
Lepas beli nasi kukus Akram cakap macam sedap je kalau beli roti tu.
So ke gerai roti John la kite.


Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii sampai2 gerai tu je dah tinggal 1 je ni last.
Giler laku kau.
Terus dan dan rasa tahun depan nak meniaga roti John camni kakakaka.
Yang aku beli ni yang biasa. Rm3.00 kot. Ke rm3.50 camtu lah.
Die ade yang special.
Kalau special luar roti tu die salut kan dengan telur. RM5.00
Boleh pilih ayam ke daging.
Disebabkan takde pilihan makan boleh la beli yang biasa ni.


Roti die guna roti potong tu tapi tebal gilersssssssssss.
Macam kalau korang pernah makan Kacang pool kan die serve dengan roti tebal kan.
Ha lebih kurang camtu lah.
Sedap.
Esok2 boleh la try yang special pulak.


Petang ni nak makan ape ye?
Boring pulak hari2 kene pikir nak berbuka ape.
Korang buke ape petang ni?




With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, July 23, 2013

Sifat suka tido.




Harini hidung aku dah bertukar jadi paip air.
Start dari sampai opis sampai la sekarang asyik dok la terbersin-bersin je.
Padehal aku bangun tido elok je. Entah apesal entah.
Stress aku.
Nak makan ubat tak boleh.




Semalam Akram tag aku kat fb pasal benda alah ni.
Yelah die je lah yang baik semua.
Aku je lah yang buruk semua.


Aku Ogos. Yang paling betul tu of cross bab sangat sensitif. Kakakaka.
Suka memimpin? Hmmm tak kot. Aku tak suke jadik leader. Aku tak konpiden. Tapi aku suke kalau orang ikot cakap aku. Huahuahua.
Romantis dengan penyayang tu boleh la.
Aku jenis yang cepat kesian dengan orang. Tak boleh tengok orang susah mesti sedih.
Tapi bab mudah curang tu hmmmm no komen. Kihkih.
Aku rase aku setia je. Tapi kalau mamat hensem kenyit2 mata kadang2 cair jugak. Wakakaka.


Akram bulan Mei.
Mudah jatuh cinta, baik & jujur, romantis, tidak suka di atur, suka berkhayal, suka tidur, nekad.
Benda ni takdelah nak percaya sangat kan saje suke2.
Tapi semua kat atas ni aku rasa satu je yang betul.
Bab suke tidur tu memang aku setuju 200%
Disebabkan perangai die suke tidur tu lah dah berapa kali aku  amukan terlampau.


Jumaat lepas kan aku balik kampung. Akram MC sebab die sakit belakang.
Pagi tu die buat MRI kat Seremban. So dalam tengah hari tu die balik rumah cakap nak tido jap then pukul 4 baru siap2 nak pergi rumah aku sebab nak buke same.
Aku balik kampung pukul 9 malam.
Aku cakap kalau dah tidur tu kompem la takkan bangun.
Pastu nak suruh2 aku kejut. Aku pon ye kan je lah. Padehal dah boleh agak dah petang tu kompem perang dunia bakal terjadik. Tapi takpe kite layankan dulu.


Pukul 4 petang aku call tak bangun.
Bayangkan daripada pukul 4 sampai pukul 5 petang aku call die sampai 100++ miscall die boleh tak bangun. Ko bayangkan betapa berapinya hati aku ni kalau die depan mata aku memang aku dah tumbuk dah.
Sakit sangat hati sampai menangis. Haha!


Pukul 6 aku call die bangun. Pastu aku sentap terus tak cakap pape.
Dia call aku tak angkat. Aku ingat dah macam tu reti2 la nak terus datang KL ini die boleh tak cakap pape pastu senyap. Ehhhhhhhhhhh memang rasa nak bunuh orang je time tu.
Dah la aku wassap tak reply.
Pukul 7 aku call lagi tanye kat mana.
Rupanya kat Nilai lagi.
Terus aku nangis2. Kahkah.


Aku cakap dah tau macam tu apesal tak cakap sory. Apesal tak reply wasap. Ni buat bodoh menyakitkan hati orang.
Alasan die, die tau die salah. Sampai tak tau nak cakap camne.
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa stress haku.
Dah la time tu nak buke dah.
Last2 aku dah nanges2 mase on phone, die cakap suruh singgah RnR Nilai dulu before balik kampung.
Aku pon ok2 je lah. Lame jugak aku nanges dalam henpon. Setengah jam kot.
Tak batal pose kan? Kakakaka.


So mase balik kampung tu aku singgah jap RnR Nilai. Akram belikan Mekdi. Haha! Terus baik.
Geram haku.


Aku selalu pelik apesal tidur sampai tak dengar langsung bunyik phone.
Ringtone dah la sekuat-kuat alam tahap memekak.
Die boleh tak dengar.
Nanti die.
Aku jumpe die aku setkan suara aku menjerit jadik alarm die.
Kalau tak bangun jugak memang kene bawak jumpe bomoh la buang saka tido die tu.



With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, July 18, 2013

Antara penyebab aku takut nak naik lif





Kuala Lumpur: “Saya terkejut melihat kanak-kanak itu terus mendiamkan diri sebaik kepala dan badannya dari paras pinggang ke atas tersepit di pintu lif,” kata Mohd Nor Asyraf Saifuddin, 17, saksi kejadian ngeri meragut nyawa, Khairul Amir Azri Lani, 11, dalam kejadian di Projek Perumahan Rakyat Desa Tun Razak, Sungai Besi, di sini semalam.



Berita hari ni. Budak maut tersepit pintu lif.
Ni lah ni antara sebab aku paling benci naik lif sampai kadang rasa tanak naik lif.
Tapi dah duduk rumah tingkat 11. Opis tingkat 14. Kau mampu nak naik tangga hari2?
Mau kejung kaki kau seminggu.
Cewah alasan.
Cakap je lah malas kan. Haha!


Tapi betul lah. Everytime aku nak naik lif mesti rasa cuak.
Takut kalau tibe2 lif tu stop.
Pastu tetibe tali putus ke ape ke.
Tetibe terjunam ke bawah.
Free fall okey kalau lif jatuh. Takde graviti langsung.
Macam kau terjun dari bangunan tu.
Nauzubillah.


Tapi setakat ni aku memang tak pernah lagi berhadapan dengan situasi cemas macam ni.
Cuma kadang2 bila naik lif tu rasa gegar sikit terus menggigil sambil doa bebanyak.
Belum campur kalau lif tu berbunyik2.
Terus rasa nak buat solat taubat dan-dan tu jugak.
Die punye menggigil tu lagi teruk dari nak pergi interview. Haha!


Harap2 aku tak lalui la situasi macam ni.
Simpang.


okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, July 17, 2013

Kuih Cara Berlauk




Sumber: Google


Everytime datang bulan puasa, makanan yang wajib aku beli everytime pergi Bazar is Kuih Cara Berlauk.
Aku rasa every year kot aku jadi pelanggan tetap gerai2 yang jual kuih cara ni.
Tak dapat ayam golek takpe. Tak dapat Nasi Kukus ayam rempah takpe asalkan dapat kuih ni.
Boleh buat moody kalau sebesar-besar bazar aku datang tak jumpe kuih ni.


Tapi kalau ikotkan bulan2 puasa ni ramai yang carik tepung pelita kan.
Akram pon kalau pergi bazar mesti nak beli kuih tu.
In fact dah tiga kali aku pergi bazar pon berlambak orang jual kuih tu.
Cume sedap tak sedap je.
Aku tak layan sangat kuih tepung pelita ni.
Sebab tak boleh terima oleh tekak.


Tapi tahun ni dah tiga kali aku pergi bazar kuih cara berlauk ni macam segan-segan je nak jumpe.
Kat bazar area rumah aku memang haram nak jumpe.
Pastu Isnin kot aku pergi Bazar Pantai Dalam. Bazar memang besar giler tapi satu gerai je jual kuih ni. Itupon mase aku nak beli dah memang tinggal 5 keping RM2. So terus beli semua.
Semalam aku singgah bazar kat sebelah matrik UIA pulak. Bazar kat situ pon boleh tahan best jugak. Even gerai die macam tak berapa banyak sangat tapi makanan yang die jual macam best.
Like Nasi kukus ayam dara sampai ramai giler orang beratur kat gerai tu.
Pastu ada nasi tempayan kot.
Nasi ayam black pepper.
Roti John RM3.50
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii again. Only one gerai yang jual kuih cara berlauk.
Sabo je lah.


Macam biasa harga standard 5 keping Rm2.
Mase aku beli kuih tu pon saing2 aku ade dalam tiga orang mintak kuih yang sama.
Heran aku kenapa tak ramai orang jual.
Mungkin aku patot invest bissness kuih cara berlauk lah everytime bulan puasa.
Haha!


Pastu aku pon mengadu lah kat kakak aku.
Kakak aku cakap wiken ni balik rumah terus beli acuan die nanti buat setempayan.
Akakaka.


Semalam aku balik kerja pukul 5 petang, pukul 7 malam dah sampai rumah siap before tu boleh singgah bazar berjalan-jalan lagi.
Seyes jalan giler lengang.
Kalau tak start daripada flyover sebelah matrik UIA tu membawak sampai depan PPUM membawak lagi sampai federal die punye jem.
Tapi semalam okey pulak giler lengang takde kenderaan.
Kawan aku pon siap pos gambar jalan duta clear nak mampus waktu2 balik kerja.
Konpius betul aku dengan orang2 KL ni lah.
Kalau hari2 camni kan bagus.
Takde lah tiap2 petang aku meroyan dalam kereta.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, July 15, 2013

Buffet at Bangi Golf Resort memang terbaik !





Jumaat malam lepas aku amik voucher dengan kawan aku.
So Sabtu tu aku dengan Akram pon bergerak lah ke Bangi.
Kitorang sampai pukul 7 malam kot.
Terus register kat kaunter pendaftaran and akan ade staff yang bawak pergi meja.


Bangi Golf Resort ni aku bagi 10/10!!

Selection die banyak.
I mean BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK giler.

Dan yang penting sedap.
Mahal kalau sedap takpe.
Tapi kalau dah la mahal pastu tak sedap memang siaplah aku canang kat blog. Hahahaha!



Kawan aku pilih meja yang dekat dengan kaunter makanan berat. Bagus. Memahami sangat. 



Pukul 7 biasalah orang tengah merduyun-duyun ambik makan lagik. Selagi tak azan memang tak duduk. Aku pon same. Wakakaka.



Lasagnia dengan Ayam Tandori. Lasagnia dia aku cakap sedap nak mampus! Kalau boleh tapau memang aku dah tapau dah. Seyes sedap. Sebelah kiri Lasagnia tu ade mushroom soup tapi aku tak perasan so tak rasa.



Mashed potato dengan Beef Stew. Mashed potato rasa mashed potato lah. Beef stew die aku tak rasa sebab lupe nak suruh Akram amik. Orang tue tu kalau tak disuruh memang tak amek. Die amik yang die makan je.



Kaunter peveret Akram. Kambing Bakar. Aku tak sempat nak amik gambar kambing tu tengah bergolek. Punye lah ramai giler orang beratur. Betul2 sebelah kambing tu pulak. Nak menyelit amik gambar kang kene luku sedas. Akram cakap jap2 lagi lah amik. Sekali jap2 lagi tengok dah tinggal rangka dah. Sobbss



Air bermacam jenis. Ko minum lah selagi tak kembung perut.


Air panas pon ade. Air suam pon ade.



Yang nak difokuskan di sini adalah orang yang tengah beratur kat belakang tu untuk amik kambing bakar. Pukul 7 lebih pon apedehal. Janji kambing dalam genggaman kan.



Buah-buahan. Geram je aku tengok mata kucing tu. Pakkal perut space tak berapa nak besar kalau tak memang aku berkampung sampai pukul 10 makan buah tu. Koktail die masam tapi sedap!



Dessert.



Sandwich, Rojak, Wedges, Kek batik pon ade.



Kuih-muih pelbagai. Kalau korang datang bawak parent mesti dorang suke sebab macam2 kuih boleh pilih.



Bubur lambuk, coleslaw, salad, bubur ayam, sambal belacan.
Bubur lambuk die kureng sikit. Tak lemak.






Sebenarnya banyak lagi stall yang aku tak sempat nak amik gambar.
Tak larat tengok orang pandang aku kecik besar kecik besar je. Hahaha!
Kang dorang ingat aku sakit mental pulak.
Jadi marilah behave di bulan yang mulia ni.


Ade nasi dengan lauk kampung, nasi minyak, nasi goreng, kuew tiow goreng, makanan cina, sate ayam sate daging, yong tau foo siap ade kerang rebus, spagheti bolognese siap ade carbonara bagai, eskrim, bla bla bla mak aihhhhhhhh memang banyak giler tinggal larat dengan tak larat je nak makan.



Meja kami. Ye dalam banyak2 air aku amik air suam je. Itu lah rahsia kekurusan aku. Bahahaha.



Muke puas hati dapat kambing bakar. Naseb dengan muke2 sekali tak terkenan dengan kambing.



Akram ni serupa bapak aku. Peminat tegar kambing. Kalau bapak aku datang kenduri kawen benda pertama die carik is daging kambing. Sebab die cakap kambing ni rare. Setakat makan ayam dengan daging muak dah.

Akram cakap sedap. Aku tak rasa pulak. Kanan tu sup kambing.



Aku of cross carik nasik jugak. Dah kate tekak jawe kan mesti lah carik nasik. Haha!

Takdelah sebenarnya aku boleh je sehari tak jumpe nasik. Tapi sebab terliur tengok udang masak lemak cili api die tu terus amik pinggan cedok nasi. Kiri tu ayam merah. Sebelah udang tu ikan bakar style portugese. Sedap! Kanan tu ayam percik. 


Kat stall masakan kampung ni staff cedokkan lauk kecuali lauk ayam percik. Macam tau2 je aku nak sauk udang lemak tu banyak2. Semua lauk sedap! Akram cakap datang buffet makanan banyak2 carik nasi jugak. Eh suka hati aku lah perot aku. Kang aku makan kuew tiow goreng je kang lagi kau berbulu.



Kumpulan persembahan okey. Walaupon lagu2 melayu asli tapi aku okey saje. Dah kate bulan Ramadhan kan. Kang pasang lagu metalicca kang terbelahak pulak kat situ. Suara perempuan tu sedap sangat. Time maghrib dorang berhenti jap rehat. Pastu sambung lagi pukul 8. Time Isyak jap lagi kang dorang stop jugak. Pastu lepas Isyak sambung balik.



Surau dengan toilet pon korang jangan risau. Dekat sesangat.
Tempat wuduk sekali dalam surau. Memang selesa sangat.
Toilet pon bersih.


Ko pernah makan ais krim dalam kon die letak popcorn? Haaaaaaaaa first time aku makan kat Bangi ni ha. Of cross aku pilih ais krim cekelat. Feveret gittew. Dengan Akram2 punye ais krim sekali aku bantai amik coklat padehal orang tue tu lagi suke vanilla.



Sebenarnya time ni aku nak merasa jambu air dia. Tapi tetibe ternampak red velvet pulak dengan cheese cake. Awal2 takde pulak die letak. Ape lagi saukkkkkkkkk. Sedap2 cake dia. Yang dalam cawan tu jelly tembikai.Kureng sikit. Tapi jelly kelapa die sedap!


Tapi aku nasihatkan kan korang jangan makan jambu air ni. Aku tak tau lah orang lain makan okey ke tak tapi aku makan last2 terus rasa nak membuak perot. Akram cakap sebab air jambu ni banyak sangat. So perut terus kembung air.


Pukul 9 camtu time orang semua dah tak ramai ade staff jalan2 buat survey tanye makanan okey ke tak. Ape yang okey ape yang kene improve.
Meja aku sampai dua kali staff datang. Sorang lelaki sorang perempuan.
Kitorang takde komen sangat pon sebab makanan semua okey.
Cume Akram cadangkan kalau tambah nasi Arab sikit pon okey.
Aku cume komen bubur lambuk je lah. Kureng kick.
Yelah bubur lambuk setahun sekali orang carik kan. Mesti kene buat sedap2.
Makanan paling sedap aku anugerahkan kepada Lasagnia. Haha!


Dalam pukul 9.30 camtu kitorang pon angkat bontot.



Masa nak pergi kereta tu dorang sediakan service buggy hantar kat kereta. Agaknye tau kot bangsa2 yang tak larat nak jalan lepas makan. Tapi parking kereta takde lah jauh mane pon. Aku pon jalan kaki je dengan Akram. Sebab mase kitorang sampai tu tetibe je ramai orang. Malas nak tunggu jalan sudah.




Kalau korang plan nak berbuke puasa buffet memang aku suggest Bangi Golf ni. Tapi korang jangan Walk In sebab harga Walk In sampai RM62/head. Kalau booking RM48/head je. Kalau korang jauh nak beli voucher awal2 boleh call booking and terus bayar online. Once korang dah bayar macam dah kompem la so dapat harga Rm48. Kalau booking saje tapi bayar time hari nak makan tu akan dikira Walk In so rugi.



Ape2 hal boleh call 03-89253728

Gerenti puas hati.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, July 11, 2013

Satu Ramadhan semalam.





Nampak tak ayat kenapa kurus sangat2 tu? Wakakakaka! Tulah Akram selalu tak percaya bila aku cakap aku dah kurus sikit. Jeles lettew takde orang cakap die kurus. Huahuahua *kurus sikit pon dah gebang kan. Kihkih*




Ni gambar semalam.
Walaupon aku tak pose semalam tapi bukan boleh makan pon. So pergi lah teman kan kawan aku nak beli seluar kat 1 Mont Kiara.
FOS tengah buat sale.
Jeans cantik2 dua helai baru Rm98.
Pehhhhhhhhhh mengucap jap aku.
Pakkal lah bulan ni aku dah spend lebih untuk something lain. Kalau tak kompem. Kompem kene membebel dengan Akram. Haha!


Semalam petang aku balik keje macam biasa pukul 5.30.
Bos memang dah cakap awal2 dah jangan balik lambat. Balik on time.
Aku ni punye lah berfikir yang orang lain dah balik lagi awal pukul 5 ke 4.30 ke.
Sekali baru drive 10 minit keluar dari opis dah jem.
Jem yang tahap langsung tak bergerak. Ahhh sudah.


Nak balik rumah aku ade dua jalan.
Satu jalan belakang dari Mont Kiara lalu Jalan Datok Abu Bakar, tembus ke Flyover sebelah matrik UIA. Pastu nanti lalu depan PPUM and terus masuk Federal and exit Kerinchi.
Lagi satu jalan lalu kerinchi Link bayar tol 1.50 nanti keluar ikot federal menghala ke Shah Alam and kene uturn depan KWSP Pj tu.
Kalau korang tak paham baca diam2 je sudah k.


So selalunya aku memang lalu jalan Datok Abu Bakar tu. Sebab semalam aku tengok jem nak mampus aku terus naik Kerinchi Link. Sebab selalunya Kerinchi Link menghala ke Shah Alam tak lah jem sangat.
So bila aku lalu okey lah tak jem sangat pon.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bila dah uturn depan KWSP tu untuk patah balik ke Kerinchi hambik kau jem nak mampus tahap memang melekat.
Time tu dah pukul 630 petang.
Aku ni punye lah berangan nak pergi bazar kat rumah bagai. Harammmmmmmmm.


Yang aku bengang sangat lagi sakit hati tu Federal menghala ke Seremban dengan Shah Alam sikit punye laju. Yang nak exit ke Kerinchi yang jem giler sampai bas rapid pon stuck pastu ramai2 turun bas jalan balik rumah.



Tu ialah rumah aku.


Boleh bayangkan tak jarak rumah aku dengan opis dalam 10km je.
Pergi keje baru setengah jam. Balik kerja sampai 3 jam.
Yang lagi sakit hati tu dah boleh nampak rumah aku dari Federal tapi stuck dalam jem yang macam haram.
Perasaan nya macam nak tinggalkan kereta jalan kaki je balik rumah.
Memang giler.
Dah la mase azan Maghrib satu benda pon takde dalam kereta nak makan. Kesian giler member  aku yang pose.


Sampai2 rumah dah pukul 8 malam. Bazar pon dah tutup.
Last2 aku makan dekat mamak bawah rumah je.
Sobsss.
Aku pon tak sure apesal boleh jem sangat jalan nak balik rumah aku tu. Tapi area Kerinchi Pantai Dalam ni memang tak sah kalau tak jem.
Now banyak giler apartment dalam proses nak dibangunkan so memang lagi jem la nanti. Haihhh.


Alhamdulillah hari ni aku dah boleh puasa.
Kite tengok pulak petang ni ape yang jadik. Haha!





So pagi tadi Akram dah bagi Green Light untuk buke puasa kat Bangi Golf Resort this Saturday.
Aku ape lagi terus roger kawan aku.
Dia kerja kat Hotel Equatorial Bangi.
Memula aku mesej mintak nombor telefon Bangi Golf ni je.
Aku cakap nak booking pastu nak mintak tolong dia amikkan voucher buffet ni.
Sebab kalau korang amik voucher sendiri boleh dapat harga RM48 tu.
Kalau korang datang Walk In sabtu tu nanti boleh kene cas sampai Rm60-Rm70.


Aku pernah bace dulu ade sorang blogger tu tahun lepas la dia call untuk booking.
Tapi die tak boleh nak amik voucher sebab jauh so die tanye la boleh tak amik mase nak berbuke tu.
Resort tu cakap okey.
Tetibe akak tu pergi mase nak berbuke tu dorang kire walk in jugak.
Akak tu malas nak kepoh2 dia bayar je harga walk in. Rugiii woooooooooo.


Yang bestnya tetibe kawan aku call cakap dia dah booking kan untuk aku and Akram.
Tengah hari mase lunch hour dia tolong amikkan voucher dengan bayar sekali.
Bagus. Macam ni aku suke. Bertindak pantas. Hahaha!


Tapi aku dua orang dengan Akram je lah.
Sebab member aku tu ade hal dengan boiprennya.
So sesape nak join sabtu ni moh la kite berkenal-kenalan.
Cewahhh.


Yang best kat sini sebab ade kambing golek.
Aku tak makan sangat tapi Akram tu yang carik2 kambing golek.
Layankan je lah.


Kawan aku dah pergi makan kat sana tahun lepas.
Dia cakap memang best giler tak mengecewakan la.
Aku baca review dari blogger2 tahun lepas pon semua cakap nice.
Harap2 tahun ni pon okey lah.
Kalau tak okey mau aku amukan kat situ jugak.
Hahahha!


okbai.
With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, July 9, 2013

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak




Rasa macam baru je aku bergumbira buka pose kat Medan Ikan Bakar Alai pose tahun lepas.
Tetibe eh esok dah start pose balik.
Cepatnye mase berlalu.
Tetibe nanti dah tahun depan. Tetibe lagi dah nak kawen. Eh eh? Nananana.
Nak buka kat mane esok eh?
Cewahhhhhhhhhh kemahin padehal bukan boleh pose pon esok.
Sobsss.


Dah bape tahun dah aku tak dapat sambut first Ramadhan.
Aku pon macam dah pasrah je lah.
First Ramadhan dah la tak dapat sambut.
Pastu nanti raya awal pulak.
Giler tak best kan tapi nak buat camne. Daripada die tak datang langsung kang haaaa buat naye je.
Jadi marilah kite redha.


Benda paling best bila bulan pose of cross dapat makan best2.
Makan je lah yang aku ingat.
Pergi terawih boleh dikira berapa kali je.
Ya Allah ampunkan dosa hambamu ini Ya Allah.


Tapi serius bulan pose adalah satu-satunya bulan dalam setahun ni kitorang adik beradik dapat makan ikan bakar En. Jamal.
Resepi ikan bakar bapak aku ni special giler and sangat lama nak masak rencah die tu.
Disebabkan ke-spesel-an itu maka bapak aku akan masak waktu bulan pose je.
Hari tu die dah roger2 aku bila nak balik rumah.
Aku cakap minggu depan aku balik la sebab minggu ni ade hal sikit.
So aku siap dah tinggalkan pesanan siap2 kat bapak aku suruh die get ready dengan ikan bakar dia.
Hehe.


Tahun ni azam aku nak buka pose buffet kat hotel. *konghajo giler azam nak pergi berbuka sedap2 kan. Cube lah azam nak pergi terawih penuh ke sedap sikit mak aku dengar*
Syaitonnirojim betol.
Tapi sebenarnya aku memang dah aim nak buka pose buffet kat Bangi Golf Resort sebab aku bace review tahun lepas macam sedap giler je.
Member aku yang keje dekat Hotel Equatorial Bangi pon cakap Golf resort punye makanan lagi sedap compare to Hotel die.
So tengok lah nanti camne.
Kalau jadik aku halo korang okey.






So pada semua yang berpose esok aku ucapkan selamat berpose.
Sape2 ade kurma lebih tu sedekah la sikit kat aku.
Aku tak beli lagik kurma. Sobsss.
Haha!


Jangan lupe banyakkan minum air masak lepas buka and time sahur tu.
Aku ni selalunya awal2 pose je rajin bersahur.
Nanti dah nak last2 sahur dalam mimpi je selalunya.
Tahun ni nak berazam tak tinggal sahur la. Cewahhh dan dan berazam.


Okey korang.
Minta maap salah silap ye.
Jangan lupe hafal niat puasa. Susah2 bace terus niat puasa untuk sebulan. Senang untuk orang pelupe macam haku ni.


bye.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, July 8, 2013

Lelaki atau perempuan yang lebih suka check henpon pasangan?






Syabas Wana! Syabas!
Berjaya membuatkan orang lain terpengaruh untuk pergi menggemukkan badan mereka. Ni pasal entry Nasi Arab ni la ni. Naseb baik sedap kalau tak fuhhhhhhhhhhhhh mesti dah kene maki. Hahaha!
Okey aku kene pergi try jugak shakshoka tu. Mesti ! Wajib !



Pagi tadi masa drive aku dengar Hot fm AM crew.
Selalunya tiap2 pagi pergi keje aku selalu dengar Johara pagi Era.
Tapi sejak dua menjak ni dorang macam bosan giler.
Pastu kejap2 Hanif takde. Kejap2 Ray pulak takde.
Pagi tadi Hanif dengan Johan takde.
Sumpah bosan.
Jadinya kite beralih ke Hot fm pulak. Hot fm pon boleh tahan masuk air jugak kelakarnya.


So topik pagi tadi adalah pasangan yang suke check henpon pasangannya.
Tapi bagi dorang, yang paling kerap buat kerja2 check henpon pasangan ni adalah perempuan.
Sebab dorang kate perempuan ni suka sangat tak percaya dengan pasangan dorang.
Alah kalau nak cakap pasal kepercayaan lelaki ke perempuan ke same je kan.
Takde kene mengene dengan faktor jantina.


Macam ade sorang kawan aku perempuan die punye tak percaya dengan pakwe die sampai sanggup buat akaun twitter palsu semata-mata nak menyamar untuk stalk pakwe dia.
Aku cakap tak rimas ke hidup diselebungi dengan perasaan syakwasangka. *cewah*
Dia pon cakap rimas sebenarnya. Tak larat.
Tapi memang tak boleh nak buang sifat curiga tu.


Ada lagi sorang kawan perempuan aku ni. Bf die punye tak percaya kat dia siap fb tak boleh fren dengan lelaki lain.
Fren request akan dipantau oleh bf dia.
So fb kawan aku memang semua perempuan je lah.


Kalau macam aku dengan Akram, kitorang fair kot.
Tapi cuma kadang2 aku rasa Akram yang lebih tak percaya kat aku.
Bukan tak percaya ape.
Aku rasa mata die tu ade something wrong tu.
Dia asyik je nampak muke aku ni ade iras2 Fazura. Tu yang asyik je takut aku pergi ushar lelaki lain.
Padehal die bukan tak tau muke aku ni kalau director filem nak panggil jadik budak tepuk tangan time YB berucap pon boleh pikir dua tiga kali.


Masa memula kitorang kawan dulu, henpon Akram adalah hak milik dia yang sangat privasi.
Dia memang takkan tinggalkan henpon dia sendiri dengan aku.
Kalau kitorang singgah petrol pump, dia kuar kejap terlupa bawak phone sanggup tu patah balik amik phone.
Punyelah tanak aku check phone dia.
Fine.


Bila kitorang dah start serius barulah dia tak kisah aku tengok phone dia.
In fact now siap tumpang henpon dia dalam beg aku lagi. -____-
Tapi seriously memang amik masa.
Yelah nak percaya seseorang tu bukan takat sehari dua kan.


Sekarang, bukan setakat henpon, facebook, Instagram semua aku tau password dia.
Hahahaha!
Tapi aku takde lah kaki check barang2 dia 24/7.
Kadang2 kalau bosan aku bukak la fb dia tengok ape yang patot.
Kalau jumpe ape yang tak patot ha boleh mintak belanja makan mahal2.
Eh? Kekekeke.


Tapi kalau nak ikotkan Akram sebenarnya yang suka check hp aku.
Dan aku ni even takde benda yang aku sorok dari dia, tapi kadang2 tu rase nervous jugak.
Hahaha bongok giler.


Masa Faizal Ismail cakap salah satu sebab kenapa dia tak bagi bini dia check henpon dia sebab kadang2 orang dah biasa hantar emel gune ayat "Dear Faizal, Dear Wana, Dear bla bla bla" so tanak bini dia ingat dia ade affair dengan pompuan lain.
Bila aku dengar ayat dia aku gelak sendiri.
Haha memang terkene kat batang hidung sendiri hari tu.


Aku kan dah biasa hantar emel kat orang guna "Dear sir. Bla bla bla"
So hari tu aku nak mintak satu drawing kat sorang mamat ni. Dia main contractor.
So nak cepat aku malas emel.
Aku wassap je lah.
Tulis "Dear Ash. Bla bla bla"
Aku rasa benda tu macam biasa je. Tapi bila Akram baca dia salah tafsir.
Tapi masa dia baca tu die tak cakap. Aku pon tak tau bila masa entah dia baca.
Tetibe bile gaduh pasal benda lain baru die nak cakap pasal benda tu.
Pastu nak cakap aku bersayang-sayang dengan lelaki lain.
Oh please lah. Takde mase okey.
Sorang pon tak terjaga nak skandal dengan orang lain.
Wat semak kepala aku je.


Dah terpaksa karang ayat baik punye nak pujuk Akram.
Hilang hensem aku.


Ade sorang pemanggil pagi tadi call lagi dasyat.
Dia perempuan.
Memula dia cakap dia tak payah nak check2 henpon bf dia.
Okey baguslah kan camtu. Kire percaya la ni.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


Rupa-rupanya dia dah copy semua mesej yang masuk kat henpon bf. Dia tak cakap die buat camne tapi everytime ade mesej masuk kat henpon bf dia akan masuk kat henpon dia jugak.
Kahkahkah giler psycho minah ni.
Tak cukop dengan tu, siap guna friend finder lagi kat henpon bf dia.
Macam2 lagi lah dia tukar setting kat hp bf dia tu.
Semata-mata nak tau setiap pergerakan bf dia.
Fuhhhhhhhhhh aku takde lah bertekad sampai nak jadik camtu.
Tak rasa rimas ke eh? Hidup saling tak mempercayai?


Kalau aku senang.
Ko nak pergi mane2 ko bagi tau je. Pastu aku okey.
At least aku takde lah call salah timing kan. Lagi pon aku memang sentap kalau Akram reply wassap aku lambat2. Hahahhaa!
Bukan ape pon. Everytime dia reply lambat or tak jawab call aku, aku selalu fikir yang dia eksiden.
Padehal sebenarnya dia tengah sedap membuta kat rumah.
Macam aku pon mane2 aku pergi memang dah terbiasa bagi tau Akram.
Jumpe sape dengan sape buat ape.
So far okey je.


Tapi kalau nak ikotkan Akram ni bukan percaya aku sangat pon.
Contohnye kalau dia nak pergi travel dengan kawan2 dia aku okey je.
Silakan wahai kekandaku. Pergi lah engkau bersuka ria sana.
Silakan pulang membawa buah tangan untuk adinda.
Tapi kalau aku yang nak pergi mane2 dengan kawan aku.
Baru je cakap ayat "Rasa nak pergi Langkawi dengan Sally la"
Tak habes cakap lagi dia dah "Nak pergi bila? Bape lame? Sape lagi pergi? Okey nanti kite ushar tempat2 best k"
Eh aku tak cakap nak ajak kau pon der.
Sibuk je.


Pada aku, nak memantau pasangan masing2 ni okey je tapi tak payah la nak berlebih-lebih sangat.
Boleh buat gaduh okey.
Macam kakak aku dia dengan laki die rilek je takde nak check2 sangat ni.
Alhamdulillah la aman bahagia je aku tengok. Anak pon dah tiga.


Ada one time tu kakak aku cakap die ade wassap dengan Akram.
Aku cakap "Tau. kite bace wassap die"
Hahahaha!
Kakak aku cakap tak jujur.
Alah Akram pon tak kisah. Dia pon bace wassap aku jugak.
Kakak aku cakap "Dua2 pon same!"
Hehehe.


Tapi kan berdasarkan pengalaman aku dengan orang sekeliling.
Lelaki kalau sembunyi kan sesuatu tak kisah la henpon dia ke. Taknak kenalkan korang dengan kawan2 dia ke. Kompem ade something wrong.
Mungkin tak semua lelaki macam tu.
Tapi kebanyakan yang aku jumpe begitu.


Sekian.

Bersatu kite teguh bercerai boleh rujuk balik.


Hahaha okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, July 5, 2013

Tips masak bubur nasi dengan cepat.




Minggu lepas tetibe rase teringin giler nak nak makan bubur nasi dengan lauk ikan bilis masak kicap.
Kalau kat rumah dulu aku cakap teringin nak makan bubur mak aku cakap "Eh ko pon suke makan bubur? Ibu pon suke tapi ingat korang tak suke"
Esoknya taraaaaaaaaaaaaa terhidang pagi2 bubur nasi dengan lauk ikan bilis masak kicap.
Tapi kat KL sape nak masak kan?
Sobssss.



credit to google sebab tuan tanah kedaung tak sempat snap gambar.



Aku ni sebenarnya tak berapa pandai sangat masak bubur.
Aku pon tak paham.
Padehal aku rasa benda paling senang kot masak bubur tu.
Tapi aku ni, benda paling senang tu lah yang selalu jadik benda paling complicated dalam hidup aku.


Pernah sekali tu aku masak bubur aku dah letak dah air banyak giler.
Tapi tunggu punye tunggu apehal beras aku tak benyek pon.
Konpius di situ.
Nak call emak dikampung kang nampak bengap sangat masak bubur pon tak reti. Dah la nak kawen dah. EH? Wakakaka.


Jadinya kite gugel saje.
Masalahnye gugel pon tak jumpe.
Yang jumpe banyak resepi masak ikan bilis kicap tu.
Yang bubur nya dorang bagi ayat camni "Alah bubur tak payah la letak resepi. Mesti semua orang tau kan"
Pehhh terus sentap terus nak baling henpon.


Last2 aku roger2 kakak aku.
Anak dah tiga mesti dah expert masak bubur.


Rupanya masak bubur ni ade skill.
Patot lah aku buat selalu tak jadik. Ciss.


Ni untuk bubur nasi yang plain tu.
Kalau kat kedai orang selalu serve dengan sambal ikan bilis and telur masin.
Tu pon aku suke. Ikan bilis kicap pon aku suke jugak.


Senang je rupanya.

Memula sukat lah beras bape banyak yang korang nak guna.
Kalau macam aku makan sorang setengah pot pon dah cukup.
Then sukat air daripada paras atas beras tu sampai setengah dari jari tengah.
Lepas tu tenggek atas dapur dengan api besar. Macam masak nasi tu.
Kalau gune rice cooker tak payah la tenggek atas dapur. Terus je lah masuk dalam rumah die tu.


Lepas agak2 air nasi tu dah nak kering, kecikkan api, lenyekkan nasi tu dengan senduk ke cawan ke sukati korang la.
Aku guna senduk yang depan die bulat besar sikit tu.
Lenyekkan sepenuh hati macam korang lenyek mashed potato tu ha.
Agak2 dah lenyek macam cantik je, amik air panas setengah cawan pastu tuang kan dalam periuk nasi tu.
Kacau2 kan dia.
Agak2 nasi dah masak tutup api.


Actually air panas tu sukati korang la.
Agak2 orang cakap.
Kalau nak lembik sikit tuang lebih.
Ikot cita rasa. Gittew.


Kakak aku cakap kalau nak masak style biasa boleh je tapi lame laa.
Memang betul lame dulu aku masak.
Nak menunggu beras tu lembik sepenuhnya punya lah hazeb. Cisss.
Rupanya ade cara lagi senang.
Ikot skill kakak aku ni setengah jam dah siap.


Apesal lah dari dulu aku tak tanye kakak aku.
Kalau tak dah jadik penjual bubur yang berjaya dah aku.
Kahkah.


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, July 2, 2013

Nasi Arab Al Zahara, Nilai l Murah + Sedap




Ahad malam lepas aku cakap dengan Akram macam nak makan Nasi Arab.
Sebenarnya memang dah lame teringin nak makan sebab macam dah lame sangat tak makan.
Asyik2 western, tomyam, western, tomyam.
Sesekali nak jugak feeling2 tekak si hidung mancung ala-ala arab kan.
Walaupon muke ni muka yang kalau tak jumpe sambal belacan tak sah.
Akakaka.


So ahad malam tu Akram bawak pergi Restoran Al-Zahara, Bandar Baru Nilai.
Akram cakap Nasi Arab kat situ paling sedap.
Aku pon okey je lah.


Restoran ni biasa je. Macam kedai makan tomyam biasa kalau tengok.
Mase kitorang sampai ramai jugak orang tengah makan.
Cina India Melayu semua ada.
Harga jangan risau memang murah giler.
Korang mampu punya.



Aku konpius sebenarnya nak order Mandy ke Kabsah. So Akram cakap biar aku order Kabsah, die amik Mandy punye. So aku order lah Kabsah 1/2 Chicken. RM10 sahaje. Ye ayam memang selalu di hati sebab aku kureng makan daging.



Rasa sedap. Sambal tu standard lah kan masam2 sikit.
Tak pedas pon.
Aku suke makan nasi arab ni pon salah satunye sebab sambal dorang ni sedap2.
Ayam dah cakap 1/2 ayam kan so memang besar giler.
Nasi pon aku rasa lagi banyak dari nasi Akram.
Akram siap sound kalau tak habes siaplah.
Hahahaha!


Tapi memang tak habes pon.
Terpaksa buat muka kesian. Sambil2 Akram membebel sambil2 tu jugak aku amik sudu dan transfer nasi dengan ayam aku kat pinggan dia.
Wakakaka.

Misi berjaya.



Akram dan kambing memang susah nak dipisahkan. So die order Mandy Lamb. Rm12.



Akram makan lechen.
Dia cakap sedap.
Tapi aku kureng sikit nasi Mandy ni sebab rasa yang benda bulat2 buat menumis tu ape entah nama dia tu kuat sangat.


Akram ni jenis kureng makan sambal2 ni.
So beta la yang tukang habeskan.
Sedap weh sambal dia.



Di samping itu (wah giler kalau cikgu BM bace ni) kari pon ade. Kari ni biasa je lah. Buat2 kuah makan dengan nasi. Tapi ade sesetengah tempat lain nasi arab dorang takde kuah. So kene makan kering2. Kire restoran ni menepati cita rasa aku lah sebab bagi kuah. Aku kan kalau makan mesti kene ade kuah. Nak sembelit aku kalau makan kering2 sangat ni.




Air ni namenye pot of tea kot tak salah aku. Cawan tu kecik je. Comel nak mampus. Separuh tapak tangan je kot. Harga RM4 plus2. 4.50 kot. Sedap minum panas2 sebab dia campur teh dengan daun pudina. Tapi aku ni memang tak reti makan benda panas2 or air panas2. So bila minum dah sejuk sikit tu kureng la sikit berangin dia.




Kedai ni dekat2 dengan INTI Kolej.
Kalau nak bagi direction daripada tol Nilai macam jauh giler la pulak. Hahaha!


Okey kalau dari Tol Nilai, keluar tol terus je sampai jumpe trafic lite simpang tiga. Belok kanan.
Terus je sampai jumpe roundabout amik pukul 12.
Terus lagi sampai jumpe second roundabout amik pukul 3.
Terus, simpang pertama amik kanan.
Nanti terus lagi nampak INTI Koleh kat kiri dengan kanan.
Terus je naik bukit pastu turun bukit sikit sampai bawah akan nampak kedai2 makan belah kiri dan kanan.
Restoran ni belah kanan.


Lepas ni nak ajak Akram datang lagi sebab nak try makan Shakshuka.
Pernah dengar?
Aku pon first time dengar.
Itu pon sebab hari tu Siti Nurhaliza haplod video kat Instagram dia try masak shakshuka ni.
Macam sedap.




Sumber google.



Actually shakshuka ni telur yang dimasak dalam sos tomato.
Tapi ade jugak yang campur dengan daging cincang.
Nanti dah rase baru nak try resepi die.
Hehehehe.


bye.






With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, July 1, 2013

Kenangan Final FA Cup. JDT vs. Kelantan




Bismillah.
Selawat sikit panjang2 sebab banyak giler nak menaip ni.
Dengan gambar yang banyak jugak.
Fighting! *cakap dengan diri sendiri supaya tidak give up*
Harharhar.


Sebenarnya lepas tengok JDT lawan separuh akhir dengan Pahang dulu Akram cakap die taknak pergi pon tengok final sebab tiket mahal giler sampai RM40.
Tengok semi-final baru RM15.
Tetibe dekat2 nak final tu dia cakap kompem pegi.
Aku layankan je lah.
Siap cakap baju dah tempah dengan member dia lagi.
Padehal aku tak cakap pon nak ikot. Wakakakka.


Jumaat pagi tu mase kaunter tiket bukak kat Bukit Jalil aku call Akram sebab aku ingat dia nak pergi beli sebab dia kerja shift malam minggu tu.
Tapi die kalau dah tido memang haram la nak angkat.
Tengah hari tu dia cakap kawan dia dah dapatkan tiket.
So aku okey je lah.
Nak dijadikan cerita sekali tiket tu tak dapat pon. Tak tau lah sebab ape tak dapat. Banyak miscomunication kot.


Tapi jumaat petang tu aku dengar kat radio, berita cakap FAM nak print lagi 20k tiket. So Akram cakap takpe Sabtu pagi tu nak try je pergi Stadium kot2 memang ade jual ke tak kan.
Malam tu aku cakap dengan Akram macam malas pulak nak ikot die tengok bola.
Aku ingat dia gembira sebab aku tak menyibuk sekali buat ayat sedih "Eleh yelah tanak ikot takpe lah. Pegi sorang je lah"


Konpius betol aku.
Bukan kalau gepren bagi boipren berjimba dengan kawan2 bukan dia lagi seronok ke?
Apehal nak sedih kan? Aku rase mesti dia nak mengawal aku dari pergi sopink.
Cissss.


Sabtu pagi tu dengan mengantoknye aku teman Akram pergi stadium. Pukul 830 pagi kitorang sampai area sana. Kawan Akram lagi lah. Siap ponteng keje jap pukul 630 pagi dah sampai stadium.




Gigih tak siap bawak bekal pergi Stadium? Hahahaha! Aku masak bubur dengan ikan bilis + kentang masak kicap. Tetibe teringin nak makan. Nak makan kat rumah tak sempat so kite selamber bawak bekal. Siap goreng nuget lagi. 



Sampai2 area bukit jalil terkejut sebab dah start jem. Rupanya sebab kat sana ada event SUKMA pulak. Aduhai. Lame jugak kitorang sangkut. Siap orang dah hon2 kereta dah.



Kalau korang perasan kat tengah2 antara bendera Kelantan tu ade bendera PAS. Aku sampai sekarang tak paham kenapa perlu kaitkan bola dengan politik. Please lah. 



Lepas parking kereta terus gerak pergi kaunter tiket. Fulamakkkkkkkkkkkkkk ramai giler orang! Entah daripada pukul berapa lah dorang sampai. Aku syak dorang berkampung kat sana.





Gigih laki aku beratur. Tu yang baju grey tu. Pendek betol. Wakakaka. Akram suruh aku tunggu tepi. So aku pon mencari lah tempat yang redup sikit.



Kakak baju pink ni pregnant tau. Gigih sangat duduk tempat panas.


Akram cakap selalu dalam pukul 9 pagi dorang dah bukak kaunter.
Tapi dah pukul 9 lebih kaunter tak bukak2 lagi.
Sampai ke pukul 10 pagi pon kaunter still tak bukak lagi.


Tetibe tengah aku melayan camwhoring sensorang, Akram datang dengan kawan dia, Sajad.
Ingatkan penantian aku dah berakhir, boleh lah balik rumah rehat2.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Rupanya Akram call staff bukit jalil.
Staff tu terkejut bila Akram tanye bukak kaunter ke tak sebab dia cakap Sabtu tu memang takde inform nak jual tiket pon.
Then Akram cakap lah yang FAM ade inform nak print lagi 20k tiket.
Tapi staff tu cakap dorang tak tau pape pon. FAM pon tak inform pape.


Tak lama lepas tu Akram call lagi sekali staff tu. Staff tu cakap dorang dah call FAM. Memang tiket semua dah sold out. Memang takkan bukak kaunter.
Last2 Akram cakap suruh staff tu buat sesuatu sebab penyokong2 ni dah nak pecahkan dah pintu kaunter tiket tu. Scary.


Tak lama kitorang bertiga duduk2, Polis pon datang buat information yang kaunter tiket takkan bukak.
So dorang pon start la bersurai.
Tapi ade jugak lagi yang dok tunggu.
Still mengharap.


Time tu dua lagi kawan Akram sampai.
Kitorang pergi carik port lepak kat kedai makan.
Akram cakap kawan dia ade sumber tiket tapi RM80.
Tersedak aku dengar.


Sajad cakap die bukan tanak beli tapi die sakit hati nak bagi duit senang2 kat ulat tiket.
Kalau kaunter tiket jual RM80 die kompem beli.
Tapi sebab nak beli dari ulat2. Tak berbaloi.
Aku pon dah give up sebenarnya. Aku cakap dengan Akram tak payah la. Lepak mamak lagi best. Boleh makan2 minum2. *Makan je tujuan utamanya* Ngeh2


Tapi Akram cakap tak feel tengok kat mamak.
Akram ni sejak2 JDT ditubuhkan saka bola dia macam makin kuat je.
Kalau dulu die mane nak heran dengan bola-bola ni.
Tak pasal2 aku pon terjebak same.


Nak dipendekkan cerita kitorang tak join pon dua lagi kawan Akram yang beli tiket sampai RM80 tu.
Dua tiket dah Rm160 woi.
Baik pergi makan kat Tony Romas.
Seoul Garden ke. Lagi berbaloi. Wakakaka.


Kitorang pon jalan2 la kat kedai2 baju. Usha2 jugak tiket. Ade sorang mamat jual baju tu cakap now memang dorang dah jual tiket harga RM80.
Tu dah kire murah.
Ada yang jual sampai RM150. Giler cekik darah.


Last2 Akram cakap takpe lah dia nak tido jap kat dalam kereta sebab member dia cakap ade kaki boleh tolong dapatkan tiket harga RM55.


Nak dijadikan cerita lagi, bangun2 tido je dah pukul 530 petang.
Aku rase muka aku time tu lagi dasyat dari hantu Kak Limah.
Serabut giler aku rase.
Dengan panas teriknya berlengas nya.
Pergi toilet siapkan ape yang patot, Akram ajak round stadium lagi sekali.


Akram cakap kalau dia tau, dia pergi beli tiket sendiri Jumaat pagi tu.
Tapi dah ade orang cakap kompem dapat tiket kan so dia pon tak fikir banyak lah.
Time tu memang macam dah takde harapan dah.
Akram siap cakap kalau dapat satu tiket pon jadiklah. Nanti pandai2 lah dia kawtim dengan abang jaga pintu masuk tu.


Time tu aku dah memang rasa nak balik je. Tapi takde la sampai buat perangai kan. Wakakaka.
Ade sorang brader tu kitorang jumpe jual tiket sampai RM150. Memang tak beli lah.
Sampai hati amik kesempatan sampai macam tu sekali. Sobsss.


Akram cakap mulut aku masin sebab beria tanak tengok bola sekali memang betul2 tak dapat tiket. HAHA!
Mase kitorang jalan2 tu tetibe Akram stop. Time tu pukul 630 petang kot.
Pastu die borak2 dengan akak tu. Aku ingat kawan dia.
Rupanya dia terdengar akak tu sebut pasal tiket.
So die stop la.
Tanye punya tanya rupanya betol group dorang ade lebih satu tiket.


Memula brader group akak nak jual RM100.
Akram cakap kurang la sikit.
So brader tu cakap okey la RM80 ke RM60 ke.
Akram sebenarnya nak bayar dah Rm60. Sekali Akram test cakap RM50 boleh la orang kampung.
Brader tu pon ok lah. Sebab dorang pon dah nak masuk kan. Daripada tiket burn macam tu baik dia jual dapat gak Rm50.
Brader tu cakap Jumaat tu dari pukul 1230 tengah malam dia ade kat stadium.
Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh nampak tak penangan bola tu macam mana.


Dah dapat sau tiket, Akram try pergi kat Abang jaga pintu.
Aku tak tau lah ape dia berbual dengan abang tu.
Tapi abang tu cakap dia boleh lepaskan aku sorang cuma masalahnya supervisor dia tengah perhati dorang buat kerja.
So dia suruh datang lambat2 sikit lagi.
Kitorang pon gerak la belakang sikit.


Tetibe aku dengar "Tiket free sape nak tiket free!" Ada sorang pakcik tu jerit.
Penyokong Johor jugak Pakcik tu.
Pakcik tu siap dah bagi kat orang yang lalu lalang tapi orang tak percaya.
Siap cakap dengan group dia "Aku nak bagi free dia tak percaya" Pastu gelak2.
Aku terus panggil Akram suruh pergi kat pakcik tu.


Rupanya memang pakcik tu ade tiket lebih.
Memual dia tanya Akram nak beli berapa hengget.
Akram cakap jangan la mahal2 sangat.
Tetibe pakcik tu terus letak tiket kat dada Akram sambil cakap "Nak amik je free aku dah nak masuk dalam dah"
Pehhhhhhhhhhhhhhhhh tau tak macam mana perasaan kitorang time tu.
Rase macam nak menangis tak percaya.


Akram tanye sorang berader yang sama group dengan pakcik tu.
Berader tu cakap terbeli tiket lebih.
Ya Allah baik nya hati pakcik tu.
Semoga rezeki pakcik lagi luas. Aminn.
Serius sebak giler.
Orang paling happy of coz Akram. Dia sampai nak peluk pakcik tu sebab terkejut sangat.
Tapi benda tu berlaku cepat giler. Pakcik tu dah bagi tiket terus masuk stadium.
Subhanallah.


Tiket satu lebih tu Akram roger kawan dia.
Memula ingat nak bagi Sajad tapi call tak angkat. Lagi pon Sajad selalu dengan tunang die.
So tak cukop tiket.
Akram ajak kawan dia yang duduk Cheras. Kawan satu MIAT dulu.
Sementara tunggu kawan dia sampai kitorang pon carik Mafla.
Dengan Akram bising2 tak pakai jersinya.




Sampai sekarang kitorang macam tak percaya boleh dapat tiket free. Macam mimpi je. Tapi Akram cakap rezeki seharian menunggu kat Stadium :)




Jersi ni spesel sikit sebab tengah2 die tu ade tulis Final FA Cup.



Kenangan :)




Lepas dapat tiket terus nyanyi lagu JDT. Haha! Kalau tak bermuram durja je macam suasana yang dah makin suram ni.









Lepas kawan Akram sampai kitorang terus masuk stadium. Pehhhhhhhhhhhhhhhh penuh giler satu tempat kosong pon takde tinggal. Naseb baik kitorang bertiga je. So boleh la menyelit-nyelit. Tapi dah masuk lambat kan dapat duduk tangga je. Ape boleh buat. Okey lah sebab tangga pon penuh gila.



Masuk2 memang fans JDT semua dah menyanyi.
Jenis yang semua fans menyanyi lagi JDT tak berhenti-henti tahap kuat gile babeng.
Terharu sangat tengok semangat orang Johor macam ni :)



Lautan merah dan biru.





Masa ni lagu negaraku tengah nyanyi kot. Aku pon tak ingat dah.



Lepas lagu ape lagi hujan tiket laaaaaaaaaaaa. Aku nak beli sebenarnya tapi tak jumpe pulak. Cool wooooooooo.







Akram dan kawannya. Pink tu mafla aku. Aku pon tak paham apehal aku start suke kaler pink ni.



Oh lupe nak cakap mase masuk stadium aku seludup air mineral dua botol.
Aku masukkan dalam baju grey akram letak dalam beg.
Tapi sebenarnya beg aku takde orang check pon.
Haha!


Tapi bola kali ni tak rasa haus sangat pon sebab aku tak bersorak sangat.
Tak selesa la bersorak kat tangga. Haha!
Padehal yang lain takde hal pon.


Sebelah kitorang tu ade berader datang dari Johor.
Berader tu cakap dalam satu bas die ade 10 orang tak dapat tiket.
Tak tau kenapa boleh tak cukop.
Aku tanya macam mana dorang masuk?
Dia pon tak tau.
Kesian giler bayar2 mahal2 tak dapat masuk.


Suppose adik Akram datang jugak tapi tak jadik sebab orang yang uruskan tiket tu asyik je suruh bank in duit tapi bile ajak jumpe taknak.
Dah macam tu kompem la nak menipu kan.
So kensel.


Mase petang kitorang tido dalam kereta tu pon mak aku call tanye tak pergi stadium tengok bola ke?
Ayat macam ni "Tak tengok bola dengan ARKAM ke?"
Ye ARKAM okey bukan AKRAM.
Pastu dengar adik2 aku kat belakang "Akram la ibu bukan Arkam"


Samelah mak aku dengan bapak aku.
Memang kompem tak boleh suruh bapak aku nikahkan.
Kang pengantin tak ape2 bapak nye yang tak lepas2.





Sebenarnya aku puas hati je dengan pemain JDT. Walaupon separuh mase pertama dorang main macam hampeh tapi separuh masa kedua dorang okey.
Selalunya memang macam tu pon.


Tapi aku tak sure apesal orang cakap Kelantan menang mudah.
JDT takde effort.
Kalau ikot aku lah kan.
JDT selalu passing bola lambat.
Kalau Kelantan laju giler.
Zas zas gol.
Kalau JDT, pas bola ke kanan ke belakang ke kanan ke belakang.
By the time defend Kelantan semua dah turun. Camne nak gol?
Tapi itu ikot aku tengok lah kan. Aku ni dah la rabun. Bola bukan paham sangat pon. Akakaka.


Tapi second half nampak jugak lah pemain JDT banyak nak score tapi takde rezeki nak gol.
Walaupon kalah tapi aku tak kecewa langsung.
Sebab tengok penyokong JDT semua semangat kot :)











Even dah bunyik wisel penamat pon still lagi fans JDT bersorak.
Memang terharu sangat.
No wonder la Nunez sampai nanges.
Comel giler. Akakaka.


Member aku yang fans Kelantan pon boleh respect dengan Fans JDT.
Tahap bersorak 90 minit game tak berhenti.
Tahap menang kalah tetap support.
Tahap takde nak berpuak-puak.


Ape-ape pon memang takkan lupe lah pengalaman 29/6/2103 ni.
Macam2 benda berlaku.
Bila ingat balik memang macam mimpi jadi kenyataan.
Terima kasih Ya Allah.


And thanks korang baca aku membebel panjang giler.
Haha!


Till then.
Bye!




With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal