Thursday, February 27, 2014

Medan Ikan Bakar, Muara Sg. Duyong, Melaka.




Kan aku pernah cakap yang Umbai dengan Alai dah tak best kan seafood dia.
Aku tak pernah la pergi the latest. Tapi kawan aku pergi bulan lepas. Review memang hancur.
So kawan aku yang kat Melaka suggest try pekena seafood kat Muara Sg. Duyong.


Aku dengan Akram ni memang pantang sikit dengar tempat makan best2. Lagi2 tempat yang dekat dengan kitorang.
Laju je perot melonjak2 mintak diisi.
Padehal dua2 badan dah macam belon.
Tapi tak sedar diri lagi.


So awal bulan haritu kitorang pon terjah la Muara Sg. Duyong ni sebab time tu pergi wedding kawan Akram kat Muar.
Sekali dengan hantar baju kat Melaka.
Alang2 dah sampai Melaka, takkan tak melencong kan.
Jadi ke sana lah kite.


Aku tak berapa nak ingat kitorang sampai pukul berapa. Tapi macam awal lagi. Dalam pukul 8 malam kot. Kereta pon dapat parking depan jugak.



Sampai2 je ada pelayan sambut.
At first aku ingat orang berebut nak carik customer.
Rupanya tak. Kat sini memang satu je ni medan selera. Satu owner.
Kite sampai, pelayan akan tanya berapa orang then die akan carikan kite meja.
Very the best sebab selama ni kitorang pergi makan seafood semua tempat kene carik meja sendiri.
Takde meja tak boleh pilih seafood, tak boleh makan.
Kalau ramai orang, sila lah buat muka tak malu menempel tepi meja orang yang dah nak habes makan.
So first impression very the bomb.


Kitorang dapat meja belakang sikit. Betul2 sebelah muara sungai. So masa makan tu nampak la bot2 nelayan baru balik memukat.



Dah dapat meja, dapat nombor meja barulah boleh pilih seafood. Akram yang pilih seafood sorang. Aku tunggu kat meja. Tu nampak tak orang beratur pilih seafood. Ramai betul. Tapi pantas.



Dua meja full orang dah booking.



Makan kat Melaka ni biasa memang dorang serve dengan Nasi Lemak. Tapi nak makan dengan nasi putih pon boleh je.



So menu kami haritu Ikan Jenahak, Kupang, sotong & sayur.
No ketam sebab haritu baru makan ketam.


Tapi part paling best bila Akram cakap dia pilih sekor ikan.
Then pelayan tu suggest separuh masak sweet sour, separuh lagi bakar sambal.
Tak pernah okey seumur hidup aku makan seafood kat tempat lain, dorang suggest untuk potong dua ikan tu.
Selalunya bila pilih sekor ikan, dapat satu menu je.
Memang terbaik lah sini.


Tambah pulak lauk2 sampai cepat.
Memang sangat bagus untuk manusia yang kurang penyabar macam aku ni.


Separuh ikan yang dimasak sweet sour. Sedap!



Separuh lagi bakar berlada. Serius sedap! Sebab ikan tak kering sangat. Juicy. Masa aku makan kat Umbai tak pakai daun pisang langsung, so ko hadap la ikan rentung. Masa kat Alai, daun pisang dia dah terbakar2. Tapi yang ni perfect!



My all time feveret, kupang sambal. Sedap jugak. Nora bagi 5 bintanggggggggg *sambil teleng kepala*



Okey yang ni lagi satu menu yang sangat sangat sangat sedap sampai sekarang aku terliur lagi. Sotong goreng tepung dia sangat crunchy. Pastu dia potong nipis2 pulak. Pehhhhhhhhh rugi kalau korang datang sini tak try. Kalau ada rezeki aku makan kat sana lagi memang aku nak order tiga ekor terus. Makan ni je pon takpe. Very the sedap I tell u.



Sayur campur buat ada2. Okey la.



Si emon yang selalu setuju bila ajak makan. Ni next week dia dah plan nak makan seafood lagi. Acaner la tu nak kurusnya.



Abaikan muka serabut tu. Fokus pada makanan je. Macam biasa makan tanpa rasa bersalah. Makan macam untuk 4 orang =__=



Dan macam biasa. Setel! Tapi sebenarnya perut aku dah penuh gila before lauk habes. Pastu aku surrender Akram setelkan. Bagus. Tak membazir.


Masa tengah makan, meja sebelah aku ada satu kapel ni.
Time tu bini tengah makan. Lelaki dukung anak bawak jalan2 sekitar meja.
Pastu aku cakap dengan Akram "Agaknya kalau kite dah ada anak macam tu jugak kot. Sorang makan sorang jaga anak"

Akram cakap "Dah ada anak takyah la mimpi nak makan camni lagi"

Ekekeke.

Eleh kite tengok nanti sape yang tak tahan.
Aku okey je sebab aku selalu on diet. :P


Pastu masa tengah makan, aku macam pelik jugak kenapa macam smooth je.
Means takde orang berlegar2 carik meja semua macam tempat lain.
Rupanya Akram cakap kedai ni sangat menjaga kualiti.
Dia nak kita makan bertenang-tenang.
So bila ada orang datang, pelayan kat depan akan check meja available ke tak.
Kalau ada kosong baru boleh masuk. Kalau takde kosong sila beratur dulu kat luar.
Kira macam adil la sape datang lambat duduk lambat.
Kalau kat tempat lain, lambat ke cepat ke sape berebut meja dulu dia makan dulu. Gitu.



Ni masa kitorang baru lepas bayar. Penuh!


Total makan sini dalam Rm70++ tak ingat berapa.
Tapi rasa berbaloi la.
Servis tip top. Pelayan ramai.
Memang aku bagi 10/10


Masa kitorang nak balik ramai gila yang baru sampai. Time tu pukul 9 lebih.
Yang beratur pon sangat ramai.
Tengok2 parking pon dah sampai depan2 orang parking.


Ni aku amik kat facebook dorang.


Kalau nak reserve boleh call nombor ni 012-6362339 (En. Azmi)
KM4-5, Jalan Padang Temu, Permatang Pasir, 75460 Melaka.

Highly recommended.


Harap2 Medan Ikan Bakar ni dapat kekalkan kualiti sampai bila-bila.
InshaAllah ada rezeki nak pergi lagi.
Jauh pon jauh la makan punya pasal.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, February 26, 2014

Kite Dah Bertunang Part 2




So pagi Hari Bertunang 31/1/2014 tu aku pon bangun awal dengan perasaan gembira.
Cewahhh takdelah nak awal sangat pon. Malam tu pon aku tido dah pukul 1.30pagi.
Bila kawan2 tanya "Ko neves tak?" Emmm serius tak tau nak jawab ape.
Sebabnya aku ni susah sikit nak neves awal2.
Selalunya aku akan neves 5 minit sebelum sesuatu perkara.
Contoh macam exam, test & presentation.
Masa aku nak present FYP kat Universiti dulu, aku tak neves langsung. Sampai aku jadi takot kenapa aku nak neves. Hahah!
Bila dah dekat2 tu dalam 5 minit sebelum tu barulah rasa neves tu datang.




Disebabkan pagi2 takde potographer maka aku dengan Sally pon berangan2 la amik gambar baju macam ni. Kekeke


Dan disebabkan aku bertunang Hari Jumaat iaitu penghulu segala hari yang amat barakah, maka timing memang kene betul2 tepat.
Yelah orang nak solat Jumaat lagi.
Pulak tu masa Raya Cina haritu memang pack giler jadual untuk orang blok aku.
Ada yang nak nikah lepas asar, ada yang nak rewang untuk majlis sabtu dengan ahad, ada yang nak hantar pengantin, ada yang nak get ready untuk majlis tunang esoknya, eh macam2 lah, maka majlis aku pon adalah berlangsung dengan sangat pantas.


Pagi tu sedara-mara aku dah start datang.
Tak ramai ayah aku jemput sebab makcik pakcik aku ramai duduk luar Johor. Mana yang duduk Muar & JB je yang dapat datang.
Pukul 9pagi Akram call aku yang dorang dah gerak dari Pontian. Kitorang bajet belah Akram datang 10 kereta which mean dalam 40-50 orang.
Sekali Akram cakap ada 12 kereta. Hamek kau.
Naseb baik ayah aku memang standby masak lebih.
Kitorang masak lauk kampung. Nasi putih, ayam goreng tepung, ayam ungkep, ulam-ulaman, sambal berlada ikan masin, ape entah lagi. Lupa sudah. Hahah!
Pastu mak aku standby masak mee rebus 10kg. LICIN!
Ayah aku cakap ni baru tunang. Pastu tepuk dahi. Hihi. Nak buat macam mana. Family Akram ni memang ikatan ukhuwah dia sangat kuat antara family. Kalau ada function apa2 memang semua orang akan join kalau free. Kalau macam aku, family kurang sikit. Orang blok yang kuat. Orang FELCRA katekan.


Pukul 12 lebih kot Akram dah sampai area rumah aku.
Aku memang dah warning Akram awal2 supaya sampai rumah aku on time. Kalau lambat aku soh die balik. Kekeke. Macam lah berani kan :P

Memula plan nak booking homestay sebab kesian yang perempuan nak tunggu lelaki habes sembahyang jumaat.
Tapi homestay kampung aku full!
Naseb baik kat depan simpang kampung aku ada surau yang memang bukak untuk public.
So dorang pon berkampung kat situ.
Akram datang rumah aku dulu sebab nak amik kek untuk letak atas dulang dia. Siap duduk makan lagi. Hahah! Selamber.
Dah siap2 sume dia pon berambus lah. Kang ape pulak orang cakap. Gatal sangat nak bertunang. Kekeke.


So dalam pukul 1 tengah hari macam tu semua orang dah start tanya aku bila nak tukar baju.
Sebenarnya aku plan nak tukar baju lepas mekap. Tapi mak andam aku lambat gila sampai.
Aku call, dia cakap baru nak gerak. Walaupon rumah dia dengan rumah aku dalam 15 minit je tapi aku tanak lah rushing2 kan.
Sempat aku mengketedarah dulu sebab lapar punya pasal.
Bapak aku siap pasang meja makan panjang tu kat beranda rumah. Berguna jugak bapak aku buat beranda besar2. Senang. Tak payah pasang khemah. Letak je meja panjang untuk majlis2 tu kat beranda. Bapak aku cakap nak suruh makan kat lantai malu pulak.
Mak aku pon dah stand by set catering dia siap2 untuk majlis ni.
So dalam tengah hari before solat Jumaat tu belah perempuan lunch dulu.


Dalam 1 lebih camtu kot mak andam sampai. Naseb baik.
Kalau tak memang aku dah bertukar jadik singa dah time tu.


Sudahnya bila family Akram dah sampai, aku still tak siap mekap lagik.
Naseb baik baju dah siap2 pakai dah.
Serius tension. Dah la aku punya cermin solek kat luar bilik. Pastu langsir yang tutup cermin solek dari ruang tamu tu mak aku dah cabut. Nak tanak Sally terpaksa cover aku guna langsir bilik masa aku nak pakai shawl.
Kekeke. Korang mesti tak paham kan. Buat2 paham je la k.



Aku tak ingat pukul berapa rombongan Akram sampai. Tapi tak silapnya tak lama lepas solat Jumaat dorang terus sampai.



Gambar bawah baju kotak2 tu pakcik aku duduk JB. Adik ayah aku yang paling hensem. Kekeke. Datang2 bawak sekotak otak2 yang dah siap bakar. Otak2 kempas pulak tu. Pehhhh. Sepinggan penuh aku habeskan.



Bawah kanan tu kakak sulung Akram. Bawah kiri dah tak payah diperkenalkan kan kot. Bapak ku yang berbangsa Jawe. Kekekek.



Pihak aku diwakili oleh orang blok aku jugak. Yang berbaju melayu purple tu. Actually kira macam sedara lah jugak. Anah buah dia kawen dengan Maksu (adik mak aku). Esoknya anak dia yang sebaya aku pulak yang bertunang. Pihak Akram diwakili oleh Pakcik dia yang baju putih tu. Tapi tak ingat lah Pak Lang ke Pak Anjang. Heheh. Baru sekali datang rumah dia masa raya. So belum habes berkenalan lagik. Baju biru kiri sekali tu Pakcu Akram. Pon aku pernah datang sekali rumah dia masa raya. Kuew tiow die masak sedap gila!



Naseb baik mak andam sempat siap mekap before kene panggil keluar. Kalau tak memang menempah malu betul. Aku asyik kene marah dengan mak andam je sebab kemam2 bibir. Aku kalau pakai lipstik memang suke jilat bibir pastu kemam bibir. Dah satu hal nak menahan diri dari nafsu untuk menjilat bibir.



Sebelum keluar adalah lebih afdal jika berpoyo-poyo di depan kamera. Kekeke. Okey2 3 keping je sebab aku pon rasa macam nak pitam je aplod gambar sendiri bebanyak.



Orang kuat majlis, Sally. InshaAllah aku kawen nanti dia akan jadi double triple kuat. Kekeke.


Seriously kalau korang nak bertunang ke kawen ke jemput lah at least sorang bestfren yang sangat2 boleh diharap untuk bantu korang.
Kalau tak bantu korang pon at least dapat dengar korang membebel dah cukop baik dah. kekeke.
Kawan2 aku yang kat KL tak dapat datang sebab aku buat Jumaat.
Kalau aku buat sabtu dah semangat dorang nak datang.
Tapi takpe sebab kawen nanti memang aku book awal2 untuk dorang cuti.


Tak lama lepas tu dorang panggil aku keluar.
Time tu dah start dah neves sikit.
Ingatkan keluar dan-dan terus sarung cincin. Rupanya kene duduk dulu atas pelamin.
Wakil family aku pon tak habes baca2 doa lagi.
So memang malu giler lah time tu dok sorang2 atas pelamin.
Walaupon Sally duduk sebelah aku, tapi haruslah orang fokus kat aku kan. Cewah perasan pulak.
Sambil2 duduk atas pelamin tu ushar2 jugak lah kat luar bakal tunang aku tengah buat ape. Kakakaka!





Seriously untuk hilangkan neves, aku memang asyik je bercakap atas pelamin.
Sampai family Akram cakap dah kenapa aku tak berhenti bercakap.
Memalukan. Cewahhh. Tapi nak buat camne kan.
Aku dok membayangkan kalau bersanding nanti lagilah malu. Hahaha!
Tapi time tu bersanding berdua. Maybe boleh kenyit2 mata kan. Takde lah bohsan sangat. Kekeke.


Pastu dok tanya Sally Eh ok tak duduk camni. Sopan tak? Nampak gemuk tak?
Ngagagaga. Kalau dah gemok tu gemok lah jugak. Gigih jugak nak cover dengan cara duduk kan.
Tapi dengan mak2 aku sekali komplen aku banyak cakap atas pelamin.
Alah lek ah kan.
Kang neves sampai pengsan kang dorang jugak yang gelabah kan kan kan.


Tetibe teringat masa resepsi Dr. Halina dengan Sheikh Muzaffar masa dorang kawen dulu.
Memang semua orang perasan masa dorang jalan nak pergi pelamin Dr. Halina asyik je bercakap.
Mungkin orang banyak cakap ni akan dapat baby comel kot. Eh?
Wakakaka.



Gambar dari potographer yang super terang tak macam henpon cikai aku. Sampai tenggelam kaler bunga aku.


Album dah siap tapi aku lupa nak mintak softcopy.
So aku aplod je lah ape yang ada ye.


Masa untuk sarung cincin. Yeayyy! Kekekeke



Peristiwa penyarungan cincin adalah super pantas sampai Encik Photografer terpaksa suruh berlakon lagi sekali. Hahah!



Alhamdulillah :)


Aku cakap dengan potografer nak amik gambar camni. Konghasam kawan2 aku tinggalkan aku sensorang. Cisss. Kawen nanti aku paksa amik gambar sengal2 dengan aku.


Apehal ko putih sangat Sally?


Comel gambar ni. Huhu. 


Kanan tu Didie. Kawan sekelas masa kat Universiti. Satu2 nya kawan zaman U yang stay kat JB sebab dia orang JB. Yang lain semua stay KL.
So Didie je lah wakil yang datang.
Siap sesat2 nak carik rumah aku.
Tq so much Didie.
Aku kawen nanti nak paksa Didie pakaikan Inai cecantik kat tangan sebab didie ni sangat amat hebat melukis. Seyes tengok die melukis anime zas zas zas siap. Cun pulak tu.
Berbulu aku tengok sebab cantik sangat. Siap boleh buat komik kau.




Orang kuat jugak. Ibu dan ayah :')


Si emon sebelah aku senyum lebar sungguh. Tau la dah ade tunang sekarang. Ekekeke.



Perhatikan anak buah aku yang paling kanan tu. Yang kakak aku pangku tu. Sebenarnya ada 3 gambar macam ni dan semua gambar dia tengah pandang aku. Hahah! Lagi satu gambar freestyle orang tengah buat gaya dia still pandang aku. Entah ape yang ditenungnya tak tau lah. Mungkin selama ni muka aku macam mak lampir kot. Bila kene mekap Yaya pon rasa cantik sungguh makcik dia ni. Kekeke. Perasan!



Ehem ehem.


Over kan dua2 depan tu. Mentang anak takde. Kakak aku dah nak masuk anak ke empat. AKu baru nak tunang. Sobss.



Ni semua kazen2 Akram kot. Tapi belum sempat ingat nama. Nanti2 kite berkenalan lagi ye. Hihi


Bakal family :)
Paling kiri pakai cermin mata tu lah Ilah. Kalau korang ingat cerita dia. Alhamdulillah dah boleh jalan. Cuma tangan kanan still belum ok sangat. And cakap pon still kurang lagi. Tapi dah boleh jalan kira okey lah kan :)



Dua kesayangan. Tapi harus lah sayang Akram lebih. Kekekeke :P



Ni pulak makcik2 Akram. Belum habes berkenalan lagik. Cuma paling kenal yang bawah paling kanan tu lah. Kot tak kenal bakal mak mertua sendiri memang nak kene luku la. Kekeke.






Kitorang takde sesi outdoor. So gambar2 poyo camni je lah. Cantik tak shawl aku? Semua Sally yang buat. Nak harap aku memang setahun pon tak siap.



Paling kiri tu bestfriend Akram. Senior aku jugak.


Gambar dengan makcik pakcik aku takde.
Sebab dorang busy layan tetamu makan.
Maklumlah tetamu macam dah majlis kawen. kekeke.


Akram pon kene balik awal sebab dorang nak singgah umah sedara yang buat wedding.
So tak dapat lah kami bermesra-mesraan lama sikit.
Mati lah ayat camni kan.


So begitulah cerita tunang aku. InshaAllah majlis tahun ni jugak tapi tarikh rahasia dulu. Doakan semua lancar okey? Dugaan tunang ni memang mencabar.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, February 19, 2014

Kite dah bertunang Part 1




Cewah kemain lagi siap nak ada part 1 part 2 bagai kan.
So, alhamdulillah dah 20 hari menjadi tunangan orang. Kadang2 tu rasa macam tak percaya dah bertunang.
Rasa macam mimpi pon ada. Sebab tak pernah declare as couple, tup2 bertunang kan.
Tapi setakat lepas bertunang ni tak pernah lagi bergaduh yang teruk2 macam masa berkawan dulu.
Aku pon dah agak boleh mengawal perasaan marah. Kadang2 tu Akram yang over emosi.
Saja nak test kesabaran aku tau. Tau lah aku ni makin cool. Kekeke.


Sebenarnya kan, dulu2 masa aku tengok kawan aku nak bertunang siap pelamin bagai, siap hired photographer bagai, pernah lah terdetik kat hati aku yang aku rasa benda tu sangat lah membazir.
So aku pon berazam nak bertunang kecil-kecilan, like sarung cincin dalam bilik je macam zaman dulu2 tu. Kan macam kenkonon sweet kan bersembunyi dalam bilik.
Biar orang luar macam eksited nak tengok bakal pengantin dalam bilik. Kakaka!
Tanak buat pelamin bagai.
Dan pernah jugak aku pertikaikan kenapa kawan aku masa nak dekat bertunang asyik je keluar dengan bf die carik barang sampai tengah malam. Carik barang ape sampai tengah malam kan?


So bila dah terkena kat diri sendiri baru padan muka.
Memang selalu sangat ape yang aku kata pada orang, akan berpatah balik kat diri sendiri.
Sebab tu aku memang dah tak berani nak cakap pape lagi yang buruk pasal orang.
Allah bayar cash je sekarang. :(


So beberapa bulan before bertunang, memang selalu je kalau keluar dengan Akram balik lambat.
Kadang2 balik keje menyinggah beli barang dengan Sally.
Barang2 hantaran aku mak aku hantar kat kedai sebab dia takot aku tak sempat buat.
Hantaran Akram, kakak die tolong buatkan.
Tapi bab hantaran ni memang terlalu banyak benda yang mengundang amukan. Hahah!
Percayalah yang hantaran kitorang bukan 7-9 macam biasa tu tapi dah jadik 9-10 dan 10 adalah dari pihak Akram. Patot belah pompuan yang bagi lebih kan? Sebab ramai sangat yang sedekah hantaran.


Dan plan asalnya kan aku nak sarung cincin dalam bilik je kan?
Tapi sebab malas nak hias bilik so aku decide nak DIY mini pelamin.
Dan ditambah pulak dapat kawan macam Sally yang eksited nak buat benda2 macam ni, so lagi lah senang keje aku.
Hari2 Sally akan wassap aku gambar mini pelamin suruh aku tengok idea mini pelamin tu macam mana.
So Sally yang pikir nak beli ape, letak ape, buat camne, guna ape, eh semualah.
Aku tukang keluar duit. Hahah! Sebab aku memang malas nak pikir benda2 camni.
Aku rimas. :P


So inilah mini pelamin aku.


Tirai belakang aku beli kain Jesie (camne tah eja dia) dalam 5 meter.
Itupon tanya kakak aku. Nak harap aku memang tak reti okey benda2 ni sume.
Yang kipas2 tu hasil tangan Sally, aku dan adik bongsu aku. Depan kipas tu guna Dolly paper kot nama dia.
Bantal purple dengan oren tu aku beli kat Nilai 3, satu RM10.
Pasu kat depan dua bijik kaler putih tu pon aku beli kat Nilai 3. Bape belas ringgit je.
Korang beli kat kedai Thank Q kot nama dia sebab aku survey paling murah kat sana. Kedai lain semua harga macam melampau.
Bunga2 dalam pasu tu bungan tisu, guna crepe paper beli kat Popular.
Sally buat paling banyak sebab dia buat laju. Kakakaka.


Stage dengan bantal bulat tu aku sewa dengan bridal, RM80 total. Sobbsss.
Aku amik mekap dengan bridal yang sama. Kat kampung aku jugak. Mekap Rm120.
So total dengan bridal = RM200.

Lampu2 belakang tu aku rembat lampu bapak aku kat beranda belakang. Hahah!
Dua atas tu guna mentol bulat kaler putih. Bawah tu guna lampu kalimantang yang panjang tu.
Abang ipar aku pasangkan.


Paling banyak aku bertekak dengan Akram sebelum bertunang adalah pasal hantaran.
Memula decide nak bagi 7-9. Stended lah kan.
Kalau ikot aku nak letak semua makanan sebab tunang je pon. Tak payah la beria nak bagi barang kan.
Tapi mak2 kitorang tanak.
Okey fine. Beria ni aku pikir nak cukupkan dulang nak letak barang ape.
Siap bagi Akram buku "Bagaimana menjadi suami mithali lagi" Kakaka!
Sekali rupa-rupanya tanpa pengetahuan aku, mak aku tambah kain pelekat dengan puding.
Kalau aku tau tak payah aku pikir nak letak ape dalam dulang bagi cukop.


Belah Akram pulak, mula-mula mak dia cakap tanak banyak sangat makanan. So aku pon beli lah kain pasang sehelai.
Tetibe Akram call tanya nak coklat ke nak buah sebab dulang tak cukop.
Hangen lah aku kan.
Aku cakap aku tak kira, aku nak buah dan coklat which mean dua dulang.
Lepas tu last minit lagi tetibe Akram cakap makcik dia nak bagi lagi satu dulang, cheese tart.
Lepas tu mak Akram dah order kek asam manis nak letak dalam dulang, tapi aku request kat Akram nak kek biasa.
Last2 belah Akram jadi 10 dulang. Aku call mak aku tanya camne, takpe ke kan.
Mak aku bagi ayat baik punya "Takpe. hantaran sukati lah. Takde tulis dalam Quran pon berdosa lelaki bagi hantaran lebih dari perempuan"
Hahah! Habes cerita.







Hantaran aku kepada Akram. Sirih junjung malas nak haplod.
Hantaran Akram untuk aku takde gambar pulak. Hahah!

Tapi basically hantaran aku untuk Akram:
1. Sirih junjung
2. Baju Nikah + Kain pelekat
3. Jam + Buku
4. Buah
5. Kek
6. Coklat
7. Puding
8. Tuala
9. Kemeja + Seluar Slack


Hantaran Akram untuk aku:
1. Sirih Junjung
2. Tepak sirih
3. Cincin + Ibu duit + Buku Modul Keluarga Sakinah (Macam tau je perangai tak semenggah aku :P)
4. Kek
5. Buah
6. Coklat
7. Kain nikah
8. Kain pasang
9. Kek asam manis
10. Bluberry cheese tart

So memandangkan aku dah ada experience akan banyak campur tangan pihak ketiga dalam hantaran aku, maka aku dah cakap awal2 dengan Akram yang hantaran untuk nikah aku akan buat sendiri 100% dan aku tanak sorang pon masuk campur melainkan Sally.
Sebab Sally kan wedding planner aku. Heheh


Akram balik Johor hari Rabu.
Tapi tak balik rumah terus. Dia singgah JB dulu ajak aku dating. Kakaka!
Takdelah. Kitorang pergi the Zone carik coklat.
Daim sepeket RM10 gila tak murah.
Terus borong 4 bungkus.
Agak murah jugak lah coklat2 dia. Pastu ada coklat Pepero yang tengah pemes sekarang. Cuma ada kat Airport, The Zone dan langkawi kot. Tempat lain tak pasti.


Coklat2 aku untuk Akram aku dah beli siap2 kat kedai borong kat Kota Tinggi.
Cuma aku tambah Kisses je buat nampak macam coklat mahal. Kahkah.

Disebabkan aku beria nak kek yang betul2 kek, maka Akram suruh aku beli sendiri sebab dia takot cair kalau die yang beli.
So kek Akram dan kek aku, dua2 aku beli.
Kek untuk aku, memang kompem2 lah ikot tekak aku kan. Aku amik tiramisu.
Kek untuk Akram aku belikan Vanilla Strawberry.
So dua2 kek aku simpan dulu kat rumah aku.


Aku balik rumah Khamis petang. Aku bertunang Jumaat.
Mak aku dah bebel2 dah. Khamis tu pukul 12 tengah hari aku dah cabut. Lagipon takde keje sangat.
So balik rumah, amik Sally and terus balik Kota Tinggi.
Sampai Kota pergi carik barang2 yang tak cukop lagi.
Carik fresh flower tapi tak banyak choice. Ada satu kedai bunga Cina tu dah tutup. Nak raya cina kan.
Naseb baik ada akak kedai tu suruh pergi kedai India jual bunga. Konon2 nak carik bunga Daisy tapi takde.
So belasah lah bunga yang ada.


Kawen nanti tak kira nak carik Daisy jugak.


Dah siap carik bunga, beli kek pulak. Pastu beli riben dan lain2.
Tetibe kakak aku call.
Mak aku kan buat hantaran kat Kota Tinggi.
Plan asalnya mak aku hantar sirih pagi2 Khamis tu so nanti nak amik sekali barang2 tu.
Sekali kakak aku call, kakak yang buat hantaran tu ade emergency kene pergi Melaka.
So pukul 6 petang baru boleh amik barang.
Aku memang dah berangin dah.
Dah la pagi tu mak aku call cakap dia dah bawak sekali coklat aku nak suruh akak tu gubah sekali sebab takot aku tak sempat buat.
Padehal aku dah cakap banyak kali dah yang coklat je aku nak buat sendiri.


Memang sedih gila lah pagi tu bila mak aku buat ayat "Sukati lah. nanti kalau tak sempat siap padan muka. Kalau akak tu buat hantaran lagi cantik"


Mak aku seboleh-boleh nak cakap akak tu buat hantaran cantik. Sampai 10 kali ulang.
Sape tak sentap kan. Kesian Sally dengan kakak aku terpaksa dengar aku mengadu hari2. Hahah!
Dan sebenarnya aku dah menitik jugak lah kat opis. Mak aku bukan jenis yang suka amik risiko.
Takpe paham. Mak nak yang terbaik untuk anak :')


Tapi mungkin Allah nak tunjuk yang kadang mak bukan selalu betol.
Nak dijadikan cerita, sampai pukul 3 petang akak tu still tak siapkan lagi hantaran aku.
Kedai tutup. So aku terus balik rumah sebab nak prepare pelamin.
Pukul 5 lebih kakak aku keluar amikkan barang hantaran.
Dan nak dijadikan cerita sepatotnya akak tu dah janji nak buatkan sekali bantal untuk letak jam Akram. Tapi bantal takde.
Pastu kene tambah lagi RM20 sebab buat gubahan sirih junjung padehal mula2 dia dah cakap nak gubah free.
Geram gila aku.


Sepatotnya dia kene rasa bersalah siap kene bagi diskaun lagi sebab kitorang dah balik rumah terpaksa keluar balik pergi bandar semata-mata nak amik barang hantaran.
Rumah aku ke bandar adalah dalam 40 minit.
Dah terpaksa keluar duit minyak.
Padehal dah janji boleh amik hantaran pagi. Tak pon aku singgah bandar boleh amik terus.
Memang tak patot lah akak tu.
Hantaran aku pon bukan gubah sangat pon. Setakat gubah letak bunga je. Kain2 and tuala sume lipat biasa je pon.


Dan tanpa pengetahuan aku jugak, mak aku dah tempah hantaran aku untuk nikah kat akak tu jugak.
No way.
Memang aku serik lah kan.
Biar lah aku bersusah payah sendiri. Cantik ke tak ke, hasil usaha aku sendiri. Baru puas hati.
Naseb baik kakak aku ada tolong jahitkan bantal untuk jam tu.
Memang dorang pon pening dengar aku membebel dalam rumah. Hahah! AKu kalau dah start membebel memang susah nak berhenti.
Naseb baik bukan aku yang amik barang tu. Kalau tak aku dapat bayangkan ape akan jadik kat kedai akak tu.


So malam tu Sally tido rumah aku.
Berjaya siap kan pelamin malam tu jugak.


Pasal potographer.
Memula memang decide tanak amik khidmat photographer.
Tapi last minit bila tengok pelamin dah siap semua rasa rugi pulak kalau tak amik gambar cantik2.
Kalau ada kamera mahal memang aku dah suruh sesape snap je.
Ni kamera dah lah takde.
Nak mengharapkan kamera henpon memang sadis gila. Hahah!


So aku try call budak kampung aku.
Aku cakap tolong lah shoot majlis aku dapat bape2 keping gambar pon takpe sebab aku nak abadikan moment tu dalam album. Cewah ayat tak menahan.
Sebab budak tu ada event lepas asar which is majlis nikah orang blok aku jugak.
Tapi salah sendiri lah kan sebab last minit punya plan.
Nak buat camne.


Naseb baik dia okey je. Lagipon aku memang tanak amik outdoor.
Aku nak gambar sekitar majlis je. So okey lah.
Tak tanya harga tak ape terus cakap "Weh esok lepas Zuhur datang rumah aku tau. Tak kisah la bape gambar je. Datang tau. Harga nanti kawtim"

Nampak tak gaye macam duit berkepok.
Naseb baik harga siap album masih didalam bajet. Heheh.


Okey dah penat. Nanti2 sambung.

bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal