Friday, September 18, 2015

Nak kahwin pon susah!




Okey ni bukan kisah aku nak kahwin ataupon laki aku nak kahwin lagi satu (mintak jauh :P)
Siang tadi ada sorang member tempat keje ni. Dia pangkat adik2 la dengan aku sebab dia baru 24 tahun camtu.
Plan nak kahwin tahun depan bulan 2.
So dia selalu jugak mintak pendapat aku bab kahwin2 ni. Maybe dia takde tempat nak cerita kot.
Lagipon aku dah kahwin and mungkin jugak aku ni perangai jenis tak kisah so semua orang pon selamber je buat sesi luahan perasaan kat aku.

So this guy ni tanya aku tadi kalau dah bagi mas kahwen dengan hantaran nak kene tambah lagi ke duit belanja kahwin?
Aku jadi pelik la. Dah kenapa banyak sangat duit kau nak bagi kan.
Kau kawen dengan tuan puteri ke ape.
Ekekeke.

Ceritanya camni.
Lelaki ni orang Perak. Perempuan pon orang Perak. Tapi parents perempuan asal Kelantan.
Adat Kelantan takde hantaran2 kan. Semua duit letak kat mas kahwen.
So this guy ni bagi lah RM5000 untuk mas kahwen + RM5000 sebagai hantaran.
Sebabnya dia tanak letak selepuk RM10k untuk mas kahwen sebab tanak lah nanti parents perempuan tu mintak duit hantaran lagi. Sebab kalau mas kahwen tu dah tentu2 wajib perempuan yang terima. Orang lain tak boleh kacau. Dah lagi banyak lah dia kene keluar duit kan.
Oh lagi satu dorang plan nak buat satu majlis je kat dewan sekali harung belah lelaki and perempuan sebab nak jimat kos.
Tapi tiba2 dia cakap pihak perempuan cakap belanja kahwen tak cukop so dia kene tambah lagi Rm5000.

Aku terkejut lah kan.
Bila aku cakap kat Johor mas kahwen RM22.50 je dia pulak yang terkejut "Hoi murah gilaaaa"
Hahahahah!

So aku cerita lah pengalaman aku.
Masa aku kahwin dulu aku letak RM8888 at the first place.
Tapi biasa lah mak2 kan. Genapkan je lah RM10k. Ok lah fine. Aku okey je.
So bila dah ada duit tu, separuh aku bagi kat mak aku dengan kerelaan hati sendiri. Separuh lagi aku guna buat beli barang2 aku. Okey je pon.

Aku cakap dengan member aku ni sebenarnya kalau ikot Islam, tanggungjawab mengahwinkan anak2 tu still di bawah tanggungjawab ibu bapa.
Ibu bapa patot keluarkan belanja untuk kahwinkan anak2 tak kisah la anak perempuan atau anak lelaki. Anak2 boleh la bantu sikit2 sebab dah jadi fitrah kan anak2 untuk tidak menyusahkan ibu bapa.
Tapi zaman sekarang ni aku tengok mak ayah nak buat majlis grand tapi mengharapkan duit anak2 macamkan anak2 ni kerja gaji RM3k sejam.

Masa aku kahwin dulu memang RM5k tu je lah aku bagi mak aku. Yang lain mak aku guna duit dia sendiri. Kalau ikot aku nak yang simple2 je. Siap goodies bag nak pakai paper bag kaler coklat tu sebab nak jimat punya pasal. Hahahaha! Tapi mak aku siap beli beg kertas yang tebal dan mahal tu.
Yelah beza aku kahwin dengan kakak aku dekat 10 tahun kan. Tu yang mak aku balas dendam habes-habesan meriah sampai lauk pauk 20 jenis tu.
Tapi tak kisah lah kan sebab mak aku pakai duit dia. Mbahahaha.
Bayangkan goodies bag mak aku je dah dekat RM2k.
Ini bukan riak tau. Ni nak cerita kisah benar. Perangai sebenar mak2 zaman sekarang. Hahaha konghajo ek kutuk mak sendiri.

Masa aku kahwin tu aku cuma keluarkan duit untuk baju, hantaran, pelamin dan kameraman.
Yang lain semua mak aku yang keluar duit belanja.

Tapi aku rasa okey je sebab kalau kat tempat lain aku tak tau lah. Tapi kalau kat Johor ni memang dah jadi adat sebelum balik tetamu akan salam kaut dengan tuan rumah.
So semua duit salam kaut tu selalunya parent yang akan dapat. Pengantin duduk tepi gigit jari je lah. Hahaha! So kira macam mak ayah keluarkan duit dia, dapat balik duit ganti. Kira adil la kan.

So member aku ni dah pening kepala dah. Nak kahwin pon susah.
Kesian jugak aku tengok.
Aku cakap dengan dia bincang lah elok2 dengan tunang dia kan. Mesti boleh setel punya.
Buat kenduri sekali je memang dah boleh save banyak dah.
Aku tak berani lah nak melebih sangat. Tapi sepatotnya kalau betol pihak perempuan nak hantaran RM10k patot dari awal lagi dah mintak kan. Ni lagi berapa bulan baru cakap. Sebab nak tempah catering tak cukop duit.
Sabar je lah.

Aku harap aku akan start menabung bila aku ada anak nanti.
Sebulan rm100. Setahun Rm1200.
Rm1200 x 26 tahun dapat lah dalam RM31,200. Agak2 cukop tak eh menampung perbelanjaan pada 26 tahun akan datang? Hahaha jauh sangat aku pikir ni.
Tapi aku harap aku takkan jadi mak ayah yang membebankan anaknya sebab aku pon tau macam mana susah nak survive lagi2 hidup zaman najib ni. eh :P

Sebab sebenarnya aku pernah baca or pernah dengar kuliah tak ingat lah.
Mak ayah tak boleh mintak duit dengan anak sebenarnya.
Yang betul, anak2 boleh bagi duit pada mak ayah atas sebab membalas jasa mak ayah. Itu takpe.
Tapi kita ni kan orang Islam beradab kan. Semua pon boleh bawak bincang.

What say u?










With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, September 16, 2015

Aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser Part 2




Aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser Part 1

Okey kita sambung balik setelah hampir beberapa bulan tertunggak :P
So bila dah takde apa nak buat kat booth2 tepi jalan tu kitorang decide nak pergi kat kereta and carik tempat2 yang boleh kitorang buat aktiviti.
Mula2 kitorang carik ladang stoberi dulu sebab eksited konon2 nak petik stoberi la. Rupanya nan hado. Hahahahah!

Allan's water ni dok sebelah je dengan tempat stoberi tu. So masa mula2 sampai kitorang decide nak check apa yang ada kat Allan's water ni dulu.



Nak buat apa kat Allan's water ni?
Ada tiga aktiviti korang boleh buat.
1. Kalau bawak anak2 boleh la beli makanan ikan berharga RM1 je kat kedai dan bagi ikan makan dengan gembiranya.
2. Boleh main basikal air
3. Boleh main kejar2 dalam bola gergasi macam dalam gambar atas tu.

Tapi masa aku datang macam takde pulak orang try bola putih gergasi tu.


Jadinya kitorang decide untuk main basikal air sahaja. RM8 untuk 15 minit. Boleh la. Hehehe


Lepas tu kitorang ke ladang stoberi yang takda pon buah stoberi nya ha.


Mungkin masa kitorag datang tak kene timing dia berbuah kot.


Aku selalu jumpa sayur ni kat pasar tapi tak pernah nak amik tau sayur apa ni. Lagipon rupa paras sayur ni yang agak menyerikan membuatkan aku tak berminat untuk try masak beliau. Hahaha! Kat sini lah baru pertama kalinya aku jumpa pokok dia depan mata. Hmmm interesting. Apa nama sayur ni eh?


Pose wajib yang gedik aku punya suka lah.

So itu je lah pon yang ada kat ladang stoberi tu.
Bosan kan? Hahahaha! Memang bohsan pon. Takpe kita ke tempat yang agak mencabar sikit.
Ayuhhhh kita ke Paddock Hill!


Pintu masuk. Kat sini tak silap aku ada dua aktiviti yang korang boleh buat. Satu, korang boleh try memanah atau nak mencabar lagi boleh try menyumpit. Kedua boleh naik kuda.


Ni masa aku dah siap memanah. Masa mula2 datang tu ada satu couple je tengah try. So kitorang tunggu dia habes. Lepas aku habes je tiba2 eh ramai pulak yang datang nak try. Bayar rm10 untuk 10 anak panah ye.


Acah mak enon je. Haha! Rupanya susah jugak memanah ni. Tengok orang buat macam senang. Sendiri try mak aih menggeletar tangan. Tapi kalau tak reti dont worry. Orang yang jaga tempat tu akan ajar. Macam mana nak pegang macam mana nak tarik nak tarik sampai mana. Gittew. Aku rasa tangan aku memang masalah pengkor la. Nanti nak tanya mak aku die bedung aku tak masa kecik. Bahaha! Tangan kiri tu tak boleh bengkok sikit pon. Kene betol2 tegak. Tangan kanan pulak nak kene tarik tali sampai sebelah pipi. 


Aku dengan Akram out of 10 satu je masuk kawasan merah. Kuning jangan harap la. Biru ada la jugak. Heheh. Aku punya dua anak panah masuk kawasan hijau :P


Dalam ni ada tempat menunggang kuda jugak. Tapi macam ko tengok kat atas tu besar tu je lah die bawak pusingnya. Satu pusingan je. Harga tak tau sebab aku tak try. 


So kita amik gambar dengan kuda yang buat muka pasrah je. Sepanjang aku ada kat sini tak berhenti kot kuda tu jalan. Naseb baik yang naiknya ringan2 je. Kalau aku sekali naik kompom kuda tu terus merempan. Jadi aku simpan je niat hati untuk try. 


Lepas habes aktiviti kat The Paddock Hill tu kitorang decide nak balik rumah sebab masing2 macam dah kepenatan. Padahal baru buat berapa aktiviti je. Belum lagi buat
Masa on the way nak balik tu lah terjumpa gerai pisang goreng makcik ni ha.
Tapi die punya mahal ya ampunnnnnnnnnnnn naseb baik aku tak duduk kat Bukit Fraser ni. Hahahaha!



Pisang goreng 5 ketul kecik ni RM2. Jemput2 pon sama. Tapi tak sedap. hahaha!


Lepas minum petang kitorang solat dan bergolek2 depan tv.
Sampai  lah dekat pukul 5 camtu aku cakap dengan Akram "Eh bukan ke kita nak try jalan2 naik basikal"
Laki aku pon sejenis yang "Haah la kenapa tak ingatkan"

Cehhh dia lupa ke bini dia ni sendu mana boleh ingat banyak benda2 ni.
Lain lah kalau die tanya pasal keje memang aku ingat la. Ekekeke.


So kitorang ke Puncak Inn untuk sewa basikal.


Satu basikal RM15. Kitorang amik yang twin ni. Agak2 malas nak layuh aku bagi laki aku je kayuh. Bahahaha! RM30 kot tak silap. Tapi kene letak deposit dulu rm50. Nanti masa pulang basikal die bagi balance duit.


Masa turun bukit syok la tak payah kayuh. Dengan angin sejuk pehhhhhhhhh nikmat gila. Masa nak naik bukit separuh nyawa jugak mengerah keringat. Aku siap turun basikal lagi bagi laki aku je yang kayuh sebab tak larat. hahaha!


Tempat wajib untuk posing okey kalau datang Bukit Fraser.



Lepas dah habes round bukit fraser naik basikal kitorang lepak2 kat dataran.
Masa tu kan ada karnival burung kan.
So kat dataran tu meriah lah dengan budak2 main permainan tradisional.




Tak dapat pergi Amsterdam, feeling2 kat Bukit Fraser pon boleh la. Ekekeke


Lama jugak kitorang melepak kat dataran tu.
Tengok gelagat budak2 main yang kaki lompat2 kat kayu tu. Yang pemes kat sarawak tu. Ape benda tah nama permainan tu. Huhuhu
Pukul 6 lebih baru kitorang balik rumah.


Malam tu lepas solat Maghrib kitorang pergi dinner kat food court dia. Kedai yang sama. Dah la malam tu ada bola Malaysia lawan SIngapore. Pulak tu kat kedai tu time tu ada satu meja penuh dalam 10 orang camtu orang Singapore. Bila Singapore gol je menjerit dorang tepuk tangan. Kitorang duduk tengok masa first half je. Habes first half terus balik rumah.



Esok nya tak silap aku dalam pukul 11 pagi kitorang dah check out.
Nak balik kene lalu jalan lain tapi akan jumpa kat tempat yang sama jugak.


Sekolah rendah kot tak salah aku. Rupanya dia buat kat jalan nak balik.


Bye2 Bukit Fraser. Ada rezeki kita jumpa lagi. Bawak baby pulak. Eh. Ekekekeke. Aamiin :D


bye!
With Love : Syazwana Jamal :)


Resepi : Risoles ayam bersama kentang dan cheese




Sebenarnya kan selama ni aku tak pernah tau kewujudan makanan bernama risoles ni.
Hingga lah suatu hari tetibe viral kat fb pasal resepi makanan ni.
Dan sebagai salah seorang tipikal pengguna facebook, haruslah aku share resepi ni di timeline aku sendiri.
Buat tak buat belakang kira. Yang penting kita share dulu. Mbahahahaha.
So bila aku dok gugel2 resepi risoles ni, rupa-rupanya 10 tahun lepas lagi dah wujud. Hahahaha!
Kesian aku. Selalu sangat ketinggalan zaman.

So ahad lepas disebabkan aku terlebih rajin, maka aku cakap dengan Akram nak try la buat risoles ni.
Dan sebagai suami yang baik (ekekeke) aku memang dah tau dah jawapan dia "okey je. ayg makan je apa bby masak"
Baguskan laki aku. Eh rasanya semua laki sama je kot. Berani dia nak banyak cengkadak bila bini dah masak kan :P

Okey sebelum aku banyak merepek di dalam entry resepi marilah kita terus ke bahagian intipati. Gittew.

Senang je nak buat makanan ni tau. Tapi renyah. Kau tau tak renyah tu apa? Kira macam leceh la. Banyak step. Tapi sebagai seorang isteri yang mementingkan perut suami (wakakaka) jadi marilah merajinkan diri.

Risoles ni ada banyak jenis tau. Kau google je bermacam resepi keluar. Basically part inti tu ikot sukati korang nak pakai apa. Tapi this time aku pakai ayam, kentang, carrot & telur.

So korang perlukan:
1. Inti yang dah dimasak.
2. Kulir risoles.
3. 2 biji telur.
4. Serbuk roti.
5. Mozarella cheese.

Jom buat inti dia dulu.

Bahan-bahan:

1. 100g daging cincang (dua orang makan je, kalau nak boh lebih apa salahnya. aku guna ayam)
2. 2 biji kentang size besar (potong dadu)
3. sebiji bawang besar (didadu)
4. 3 ulas bawang putih (cincang)
5. setengah cawan air biasa
6. 1 sudu tepung jagung (bancuh sikit dengan air)
7. Bahan perasa (aku guna kuib ikan bilis, garam, lada sulah & lada hitam)



Cara-cara:

1. Tumis bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan daging cincang sampai agak2 masak.
3. Masukkan kentang dan bawang besar. Masukkan air untuk bagi kentang cepat empuk.
4. Agak2 kentang dah empuk, masukkan bancuhan tepung jagung untuk bagi pekat dan likat.
5. Masukkan bahan perasa.
6. Tuang dalam bekas berlubang untuk bagi minyak dia keluar. Aku guna penapis je asal boleh. Heheh.




Bila dah siap inti, boleh lah sediakan kulit risoles pulak.

Bahan-bahan :

1. 2 cawan tepung gandum
2. 2 cawan santan / 2 cawan susu segar pon boleh
3. 1 1/2 cawan air biasa
4. Garam secukup rasa
5. Telur sebiji


Cara-cara:

1. Senang sangat. Tuang semua dalam blender. Blend kasi halus dan tuang dalam bekas.

2. Aku guna non-stick pan. Tapi kalau takde boleh je guna kuali biasa. Asalkan tak melekat. Kalau guna non-stick pan tak payah letak minyak pon takpe.

3. Amik bancuhan tadi sikit2 tuang dalam kuali. Macam nak buat kuih ketayap tu. Kalau tak kenal kuih ketayap bayangkan macam nak buat telur dadar. Macam tu lah. Kalau tak boleh bayangkan jugak nanti boleh refer gambar bawah. Guna api kecik je tau sebab kulit ni cepat je masak. Kang hangus pulak.

4. Tak payah balik2 kan pon macam telur dadar. Masak satu side je okey.

5. So buat lah kulit risoles tu sampai habes. Untuk bancuhan ni aku dapat dalam 15 ke 20 camtu.

Kulit risoles bersedia untuk di gulung.

Bila dah siap inti dan kulit, boleh la start menggulung.


Senang je kan?
Untuk aktiviti menggulung ni aku guna dua biji telur.
Amik sekeping kulit risoles. Letakkan inti kentang tadi. Letakkan chesse ikot suka la nak banyak mana. Tapi barang mahal kan. Kita boh sikit2 pon takpe. Ehehehe.
Pastu gulung2 kan dia. Dah gulung, celup dalam telur. Pastu golek2 dalam serbuk roti. Dah siap boleh la goreng. Aku guna serbuk roti segera je. Yang kaler putih. Kalau nak guna kaler oren tu boleh jugak.
Nak goreng manja2 minyak sikit boleh. Nak deep fry pon boleh. Ikot suka la.


Kalau tak habes boleh simpan dalam peti sejuk. Nak makan tinggal goreng je.
Benda payah weh. Baik kau buat banyak2 sekali pastu simpan dalam peti ais. Tak payah la setiap kali nak makan kau nak menggulung kan. Tapi kalau kau sejenis yang rajin apa salahnya.
Aku malas. Wahahahaha


Bersedia untuk dingap!!


Tips :

Kulit risoles tu buat kecik2 je and nipis2 je. So bila gulung takde lah dia jadi tebal sangat. Makan pon sedap.


Basically aku rasa risoles ni macam kuih ketayap yang dimodenkan. Yelah kuih ketayap kan yang kaler hijau inti kelapa kan.
So dimodenkan menjadi risoles dengan inti ala2 karipap gitu.

Memang sedap weh. Lagi2 makan panas2. Mengancam.


Wahahahaha. Okbai!





With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, September 10, 2015

Kisah viral lelaki 17k dan 47k




Baru-baru ni viral pasal lelaki yang beli vape harga 17k.
Lepas tu ada pulak lelaki lain yang beli helmet sampai harga 47k.
Kalau nak ikotkan memang la macam tak lojik kan. Kejadah apa kau nak beli barang2 tu sampai harga puluh2 ribu. Vape dengan helmet je pon.
Mula-mula aku tak amik port sangat pon. Lantak die lah nak beli apa pon dah duit dia.
Melainkan die tu peminta sedekah, dan kau salah seorang yang bagi sedekah pada dia. Lepas tu dia beli pulak benda tak berfaedah. Haaa masa tu boleh la kau nak mengamuk sakan kan.

Tapi tadi aku terklik satu artikel ni sebab tajuk dia macam best. Hahahah!
Dia cerita lah dari awal pasal mamat yang beli vape harga puluh ribu tu.
Aku okey je lah baca. Yang tak okeynya bila sampai bab orang komen2.
Seriously aku memang fed up sikit bila baca komen2 yang jenis puaka camni.


Seriously korang begitu banyak masa untuk komen2 kat page2 ni eh?



Aku sebenarnya dah lama dah perhati jenis golongan yang suka komen acah2 alim ulamak ni.
Jenis yang asal orang beli barang mahal sikit kompem "Duit tu baik kau bagi mak bapak kau pergi haji"

"Daripada beli barangg harga ribu riban camni baik lah duit tu bawak pergi umrah"

Seriously lah kan rakyat Malaysia ni memang sejenis yang suka judge orang ke apa. Memang banyak sangat free time ke apa sampai rajin bebenor nya menaip komen kat page2 fb.
Cuba lah apa benda yang kau buat tetiba kene judge dengan orang. Apa perasaan kau.
Kalau orang kau kenal boleh la tahan lagi. Ni kene judge dengan orang yang kau tak kenal pon.
Tak ke kelakar gila namanya tu.

Kau tau ke entah2 duit simpanan dia dalam bank ada berjuta-juta.
Kau pernah tau ke kalau die dah bagi duit kat mak dia untuk buat haji ke tak?
Kau pernah tau ke kalau dia dah pergi buat umrah and haji berapa banyak kali?
Kau pernah tau ke berapa jumlah derma yang dia pernah sumbang untuk palestin?
Dan kau pernah tau ke entah2 dia dah duduk rumah besar macam istana.

Dan sekarang aku nak tanya korang yang jenis suka komen acah bagus ni.
Korang dah pergi umrah?
Dah pernah hantar mak bapak pergi umrah?
Dah beli rumah?

Mesti jawapan belom kan.
Sebab tu korang jeles.
Selalunya aku perhati golongan2 yang kaki sentap ni jenis golongan yang takde pape pon.
Yang dia ada cuma smart phone dan sedikit data internet untuk membolehkan beliau menjadi keyboard warrior.
Sebab kalau orang2 kaya ni selalunya jenis tak heran setakat beli barang puluh ribu ni.
Ni kompem lah ni jenis yang tak mampu nak beli apa2 lepas tu tengok orang lain boleh beli barang harga ribu riban, terus sentap. Terus komen acah diri itu begitu suci.
Puihhhhh.

Bayangkan je lah. Kau tiap2 bulan dapat gaji lebih kurang 5k je. Memang lah korang akan rasa yang orang beli barang harga sampai berpuluh ribu tu membazir.
Cuba gaji korang 50k sebulan.
Entah2 tiap2 bulan pon tak cukop sebab macam2 nak beli.

Contoh paling senang tengok artis je lah.
Tengok Rozita Che Wan tu. Beli baju rilek je harga sampai 4k. Nak tersedak dengar kan.
Tapi agak2 die rasa membazir tak? Entah2 dia keluarkan duit 4k tu macam 400 je.
Sama je lah macam kita sekarang. Lets say gaji kita 4000 sebulan. Kita beli barang harga 400 rasa macam murah je kan?
Orang yang gaji 1000 je sebulan mungkin akan cakap 400 tu mahal gila tahap dewa.
Sama lah jugak dengan orang gaji 50k sebulan. Setakat nak bayar barang harga 10k apedehal weh.

Masa aku baca2 artikel pasal mamat tu, bawah sekali penulis blog tu bagitau yang sebenarnya mamat tu memang kaya pon.
Rumah besar. Bini siap pakai purdah kau.
Ade kereta audi. Siap superbike sekali.

Lagi kau nak pertikaikan kenapa dia boleh senang2 je bayar 17k cash untuk vape.

Pikir lah sendiri.

Jangan sampai termalu sendiri dah la.
Hahahahaha!

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, September 8, 2015

Family Bbq @ Sungai Araku Harmoni



Kemain lagi kampung aku nak guna tagline Sungai Araku Harmoni kenn. Heheh. Tapi kalau 10 tahun lepas boleh la lagi nak guna tagline tu. Sekarang memang dah tak berapa nak harmoni dah. Pencuri dah banyak. Belum masuk toyol lagi.
Bayangkan 10 tahun lepas ayah aku siap boleh tertinggal kunci rumah kat pintu masa nak balik kampung. Bila balik rumah je elok lagi kunci tu bergantungan kat pintu.
Takda barang hilang pon.
Sekarang? Tinggal rumah sebab pergi marhaban pon boleh kene pecah masuk! Bukan rumah aku la. Rumah jiran2 aku.
*geleng kepala*

Belum lagi tambah dengan ada duit kitorang yang tiba2 hilang dalam rumah.
Tambah pulak ayah aku pernah ternampak makhluk hijau kecik tu masa nak pergi masjid. Cuak tak cuak tak? Hahahah!
Bawak2 la bertaubat wahai umat manusia. Dunia ni dah la nak akhir zaman. Kau makin galak pulak nak buat keje harommm.
Okey ini bukan entry tazkirah ye.
Jadi mari lah kita ke intipati yang sebenarnya.

Nak dijadikan cerita masa raya lepas kitorang adik beradik tak dapat berkumpul ramai2 kat rumah parent aku.
Biasa lah aku kan dah kawen. Sebagai seorang isteri solehah lagi mithali *batuk* haruslah aku setuju untuk balik kampung Akram dulu. Lagipon abang Akram tak dapat balik raya. So sebagai anak lelaki nombor dua, maka terasa lah tanggungjawabnya untuk membantu apa yang patut di rumah Pontian.
Tapi sebenarnya takde lah bantu sangat pon sebab laki aku tu malam raya baru nak touch down Johor. Mbahahahaha. Kitorang sampai2 je semua dah siap. Hihi.

Dan plan awalnya sepatotnya kakak aku balik rumah mertua dia dulu. SO kitorang ni dah janji2 la raya ketiga camtu nak kumpul sungai ara and buat makan2.
Tapi last minit plan berubah. Sebab nya kitorang semua nak balik kampung Muar raya kedua tu. Ada kumpul2 family nenek belah ayah aku kat situ. So akak aku malas la nak patah2 balik dari rumah mertua kat Melaka nak balik Muar pulak lepas tu nak ke Kota Tinggi. Nanti tak dapat lama kat Melaka. Gittew. So kitorang memang tak berkumpul ramai2 la sebab abang and adik lelaki aku tak balik Muar pulak.

Jadinya bila kitorang tengok masa cuti merdeka ni kebetulan Akram boleh balik Johor, so kitorang terus plan nak buat bbq.
Lepas tu paksa adik aku yang study kat UIA kuantan tu balik jugak.
Lepas tu adik aku yang duduk asrama pon ponteng kelas hari ahad. Wahahaha.

Orang yang paling eksited untuk majlis makan2 ni haruslah ayah aku.
Biasalah orang tua kan. Anak2 dah duduk jauh. Lagi2 laki aku tu ha kan payah nak baliknya. So bila dapat kumpul ramai2 camni memang suka lah dia. Siap nak jemput satu kampung datang rumah lagi. Ekekeke. Naseb baik sang ibu masih berfikiran waras. Menyedarkan sang ayah bahawasanya kita bukan buat kenduri kahwen tapi hanya makan2 biasa je. Ekekeke.

So sang ibu jemput jiran2 dekat je.
Adik aku jemput la kawan2 baik dia datang rumah.
Tapi sebenarnya sang ibu pon tidak kurang eksitednya. Seminggu sebelum dah merangka menu untuk di masak pada malam tersebut. Siap dua tiga kali call aku tanya jadi ke tak nak buat ni. Dia nak masak macam2. Hahaha!

Menu:

1. Nasi beriyani & dalca
2. Mee rebus
3. Rojak pecel
4. Sate daging bersama nasi impit dan kuah kacang
5. Ayam bakar
6. Kambing bakar bersama sos lada hitam dan salad
7. Bebola sotong sayur feveret si ayah dan ibu
8. Sosej bakar
9. Kupang rebus dan bakar & lokan
10. Ayam bakar
11. Air koktel
12. Buah-buahan
13. Sotong bakar


Beli sate dengan orang kampung aku. Kitorang bakar sendiri. Baru lah happening. Ehehehe. Seriously sate dia dari aku kecik sampai sekarang maintain sedap je. Dah la lembut yang amat. Eh sedap lah.


Ayam wajib ada. Sebab aku tak pernah bosan makan ayam. :P Lagipon aku ni sejenis kureng makan daging. Lagi2 kambing memang aku tak makan.


Ayah aku beli kupang 10kg. Penjual tu bagi free lokan sekilo. Sampai 10kg kan ayah aku borong kupang. Sebab murah gila beb. 3kg RM10 je. Kat jalan kota tinggi-mersing. Tepi jalan deret2 kedai buah sebelum simpang perani tu. Dah la fresh2. Memang selalu jugak ayah aku beli kupang kat sana.


Nasi beriyani ayah aku masak sebab dia memang suka masak nasi beriyani. Wahaha. Lagipon laki aku tu kan jarang2 balik. Jadinya seronok lah dia ada nasi tu. Pulak tu kalau takde nasi macam tak best pulak. Takkan nak makan lauk semata kan. Si ibu pulak tambah2 dengan menu dia, mee rebus dan rojak pecel.



So dalam pukul 6.30 setengah petang macam tu acara menghidupkan bara api pon bermula. Siap gunakan bantuan kipas angin lagikan. Baru lah maju dan moden.


Dari kiri : Ayun (no. 5), Kakak sulung bersama bala tentera & Abang nombor dua.


Ayun ni lah yang study kat Uia Kuantan tu. Sebenarnya sekarang dia tengah cuti sem tapi dia buat part time kat sana. Nak beli henpon baru katanya.
Ayun ni sejenis tak suka mintak duit kat mak bapak. Dari zaman dia matrik UIA kat PJ lagi dia buat part time bila cuti sem. Boleh beli laptop. Duit belanja study.
Walaupon dia jenis tak mintak duit dari ibu ayah tapi duit ibu dan ayah aku tetap mengalir seperti air jugak.
Sebab?
Dapat adik bongsu bawah ayun ni yang terlebih manja-tiap2 minggu nak suruh makpak datang sana-belum tambah outing lagi-duit topap lagi-form3 dah pakai henpon-cuti sekolah nak tengok wayang la apa la.
Haih geleng kepala mak aku. Haha!


So seminggu sebelum tu aku tanya ayun dia boleh cuti ke tak? Dia cakap nanti dia tanya bos.
Sudahnya dia dapat cuti sehari je iaitu ahad je. Subuh ahad tu die gerak dari Kuantan naik motor sampai sungai ara dalam pukul 12 camtu kot.
Isnin pagi dalam pukul 9 dia dah gerak balik Kuantan balik sebab masuk keje pukul 2.
*terharu*
Sebab aku cakap dengan dia, laki aku ni susah nak balik. Kang masa ayun balik laki aku pulak tak balik. Dengan Anis yang duduk asrama pon tak tau balik ke tak kan.


Budak2 makan awal supaya bila orang dewasa nak makan dorang dah kenyang dan boleh main jauh2 sikit. Ekekeke. Abaikan muka Faiq yang toya itu. Dia tengah menderita sakit mata time tu.


Golongan pembakar daging *kipidap*


Haih terasa lapar pula malam2 begini. Kan bagus kalau ada Doraemon.


Kasi can ler ahkak interprem. By the way orang cakap aku dah kurus sikit. Orang la cakap. Aku bagitau korang je. Wahahaha.


Anak buah nombor tiga. Paling kuat bodek ni. Kalau aku datang rumah je kemahin lagi "Hai aa cantik" "Hai aa kurus" "Hai aa tak gemok" Nak pau jajan la tu maknanya.


Family kakak sulung. Fariq dah pandai jalan genap umur setahun 4 bulan kot. Tapi pemalas nak jalan. Bontot berat. Nak jugak dukung. Haha!


Orang kuat majlis :P


Dalam pukul 9 malam camtu jiran2 start datang. So kitorang keluarkan lah kek. Actually takde celebrate besday sape2 pon. Kira macam celebrate semua la. Hahaha! Sebab family kitorang ni bukan jenis yang celebrate besday sangat pon. So setahun sekali ha hambek celebrate besday semua orang. Gittew kekdahnya.


Kek kat SDS dah mahal weh. Dulu rm40++ dah boleh dapat kek sedap yang sekilo punya. Sekarang dia punya harga dah jadi stended secret resepi dah Rm60++. Yang aku beli ni 1/2kg kek ice cream. RM50. Kek biasa yang 1/2kg pon RM48. Baik aku amik ice cream punya. Tak muak kan. Aku bajet takde orang nak makan kek pon sebab makanan banyak gila kot. Dan tak sangka kek ni boleh habes licin. Dasar semua perut dah siap2 kosongkan satu hari ke apa? Hahahah!


Budak2 dah penat main sambung makan pulak.


Yang geng2 adik and abang aku lepak belakang je tempat bakar2 bbq.


Sebelum balik masing2 bergosip pasal bunga orkid ayah aku yang tengah berkembang mekar itu.


Dalam pukul 11 camtu kot semua dah start balik. Lagipon ada sambutan merdeka kat kampung aku tu. So dorang pergi sana la.
Aku ni konon2 nak la jugak ushar2 kat sana. Sebab ada bunga api la apa lah.
Sekali bila semua dah balik, dah siap kemas2 dengan aku2 terus fengsan.

Aku rasa malam tu pon semua terdampar kekenyangan.
Mamai2 pukul 12 malam aku dengar bunyik bunga api je. Tapi tak kosser la aku nak bangun kan.
Terus sambung tido. Laki aku cuit2 pon aku tak layan. Mbahahaha.

Harap2 tahun depan boleh buat camni lagi.
Seronok bila dapat happy2 satu family camni.

okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal