Tuesday, December 23, 2014

Wana + Akram : Nikah




Kalau ikotkan mak aku, dia nak aku nikah satu hari dengan majlis sanding.
Sebab senang satu hari je semua setel.
Tapi aku tanak. Hahaha!
Aku nak nikah sehari sebelum. Lepas tu aku request nak nikah kat rumah. Sebab aku rasa macam senang. Tak payah nak arrange transport pergi masjid lepas tu nak angkut2 hantaran bagai.
So mak aku ikot kan je lah.

Sabtu pagi tu baru kawan2 aku start datang. Kira orang yang wajib datang awal la.
Kalau tak datang awal boleh mendatangkan kemudaratan. Bahaha.
Didie duduk Johor je. Die wajib datang awal sebab nak pakaikan inai yang lukis2 tu.
Ajak pulak dari Bangi. Patot kamis malam lagi dia dah bertapa kat rumah aku. Tapi tak dapat cuti pulak.
Ajak datang membawa bunga2 segar dari Puchong disebabkan bunga2 segar kat area aku ni sangat mahal dan tak banyak choices.
So sabtu pagi pukul 630 pagi dia dah terpacak kat rumah aku.
Lagi satu, ajak bawak veil yang sally tolong beading sekali. Of course tu reason dia kene datang rumah aku awal. Kalau tak nikah tak berveil lah aku.

So pagi2 sabtu tu lepas breakfast aku dengan Ajak start buat final touch up untuk hantaran2 aku.
Untuk majlis nikah ni aku memang awal2 lagi nak buat hantaran sendiri.
Tapi sebenarnya bukan aku yang buat pon. Sally yang buat 85%. Hahaha!
Aku ngan Ajak buat lagi 15% touch up bunga segar je. Heheh!

Barang2 hantaran aku. Details pasal hantaran nanti aku cerita kat entry lain k.

Lepas zuhur, rombongan lelaki dah sampai kat kampung aku.
Mak aku bookingkan homestay kat area masjid.
Tapi bukan lah homestay sangat pon. Aku rasa kalau aku bukak homestay kat kampung aku ni mesti laku giler. Cewah.
Yelah yang konon2 homestay kat tempat aku ni semua ala2 hostel je. Sabit tempat tido, tukar baju, mandi, solat & rehat.
Bukan macam betul2 homestay yang boleh masak, ada tv segala tu.
Tapi nak buat camne kan dah tu je yang hado. Belasah je lah.

Disebabkan dua2 belah pihak, hantaran aku yang buat maka sebelum mula majlis, Akram datang rumah aku amik hantaran. Boleh gitu? Hahaha!
Dah tu aku tanya Akram masa dia balik Johor nak amik hantaran sekali ke tak.
Dia cakap tak payah. Nanti beberapa jam sebelum majlis dia singgah rumah amik hantaran dia.
So aku pon okey je lah.

Kalau ikotkan aku tanya bridal, mak andam sampai rumah aku lepas zuhur. Tapiiiiiiiiii harammmm. Maka segala drama pon bermulalah. Ish kalau boleh aku memang tanak ingat dah tapi nak buat camna kan. Details pasal bridal pon nanti aku cerita kat entry lain. Memang sangat tak puas hati.
Ni aku cerita pasal mak andam dulu.

Dari lepas zuhur membawak ke pukul 3 petang mak andam tak sampai2. Ko tak hangen?
Tapi tak tau lah time tu kenapa aku macam bertabah giler. Kebiasaannya kalau orang buat taik dengan aku, aku dah terjerit2 depan muka dia dah.
Tapi maybe dari awal aku dah redha dan pasrah sebab salah pilih bridal kan. So aku macam pasrah je la weh. Marah memang marah tapi nak mengamuk tu macam dah takde rasa.
Dah la tiba2 ada kawan mak aku tetibe bagi feedback negatif pasal bridal tu.
Lagi lah dia dah bayar banyak kat bridal tu last minit dia kehensel sebab servis tak puas hati. Last minit jugak carik bridal lain. Sobsss.

So lepas pukul dua lebih tu aku dok la kol2 mak andam ni tanya dia kat mana semua. Nikah lepas asar weh. Pukul 4.30 petang. Giler apa kol 3 tak datang lagi T___T
Yang si mak andamnya asyik dok cakap on the way. Dah la time tu hujan. Ada one time aku kol boleh MUA cakap tengah jem. Nak menipu pon tak beragak. Selama 26 tahun aku hidup takdanya nak jem hari minggu biasa kalau bukan cuti apa2.
Bila aku cakap dengan nada tinggi "Haaa jem!! Jem kat mana?"
Tau pulak nak jawab "EH bukan jem. Slow je. HUjan la tak nampak"

Pukul 330 petang aku kol lagi dia cakap dah nak sampai dah. Dah dekat dah. Aku macam lega la.
Sekali tak sampai lagi jugak.
Last aku cakap kalau lambat sangat aku nak mekap sendiri.
Aku bagi masa sampai pukul 4 petang je kalau tak memang aku mekap sendiri.
Yang si Ajak dah stand by dah nak mekapkan aku. Bila aku cakap nak mekap sendiri boleh dia cakap tak payah datang la macam tu. Ya Allah tak tau la dia tu manusia species apa. Takda perasaan ke apa tah. Aku cakap aku dah bayar dah. Nak tanak dia kene la datang jugak.

Bila aku kol lagi tanya betul2 MUA gerak pukul berapa, dia cakap pukul 3 petang.
Lepas tu asyik je lah cakap "Nikah 430 kan? Sempat mekap sempat"
Time ni aku dah mengucap panjang dah. Aku cakap dah tau hujan kenapa tak gerak awal. Nak datang rumah aku dah jalan satu lane. Kalau ada lori memang slow. Tambah hujan lagi. Dengan aku nak pakai shawl lagi. T___T MUA asyik cakap sempat2. Lepas tu bagi alasan bukan sengaja nak lambat. Kereta rosak la nak kene betulkan dulu la. Macam-macam.

Hampir nak menangis jugak lah aku. Kakak aku dah suruh sabar bebanyak. Bawak mengucap. Huhuhu. Tapi memang time tu tak tau lah. Kesabaran aku still ada lagi. Boleh kawal diri lagi.
Cuma lepas tu aku bagi Ajak yang pegang hp aku. Tanak dah aku kol2 lagi MUA tu. Ajak je yang call and jawab.

Paling sakit hati dia dah tau pukul 4 lebih dia tak boleh sampai boleh dia miskol aku.
Ya MISCALL! Giler takde duit ke apa tah pompuan tu. Haha!
Dengan baiknya aku call la balik. Tau dia cakap apa "Eh tadi cakap boleh mekap sendiri kan? Mekap la dulu. Takot tak sempat"
Haaaaa tau pon kau kan. Masa ni tak tau lah aku nak cakap apa. Aku terus pandang Ajak & Didie sambil buat muka "Dengan rela hatinya aku bagi korang mekapkan aku"

Time tu rasa bersyukur gila kawan2 ada kat sebelah. Dan kawan2 yang boleh diharap. Bahahaha.
Ajak memang pernah masuk kelas mekap ape ke benda tah.
Didie tu memang sejak azali lagi dia suka main dengan barang2 mekap ni. Nampak je macam kakak sado (wakakaka) tapi suke mengait lah, jahit la, masak lah. Ekekeke.

Bila aku dah siap mekap baru MUA sampai. 4.30 lebih jugak. Siap sesat lagi. Tulah dari awal tanak call aku kan.
Siap cakap "Eh majlis tak mula lagi pon"
Habes dia ingat kalau tak mula lagi sempat la dia nak mekapkan aku semua? =__=
Tapi time tu aku memang senyap je. Sebab bila aku dah start cakap kang aku rasa terbalik rumah aku.
Silap2 pak imam balik rumah semula sebab aku dah bertukar jadik The Hulk. Kakaka.
MUA siap offer "EH nak touch up2 sikit tak?"
Aku buat bodo je. Ajak cakap kitorang mintak lelaki sampai lambat sikit sebab mekap ni la.

Pastu MUA nak sentap.
Siap cakap "Kalau camni kitorang balik je la. Macam dah tak best je"
Ewah2 sedap beno mulut kau bercakap kan. Masa ni aku hot balik dah. Baik2 aku dah okey kan.
Aku cakap "Saya dah bayar servis k. Pasal apa pulak nak balik?"
Ape tah lagi aku cakap. Malas dah nak ingat. T___T

Luckily aku tak bayar habes lagi servis bridal.

Tapi ape pon sempat lah jugak Ajak & Didie mekap kan aku before majlis start. Dalam 4.50 petang kot rombongan pengantin lelaki sampai. Lepas tu aku dipanggil keluar bilik :)


Naseb baik mekap nikah ni simple je. Asalkan nampak sweet dan dapat menutup cela2 di wajah dah la kan. Alah kalau orang cantik comel tak mekap pon nampak comel jugak. Eh?


Mula2 pak imam tanya nama semua. Lepas tu tanya aku betul ke nak kawen dengan Akram. Pak imam siap cakap "Mana tau semalam rasa lain harini tukar lain" Hahaha! Pastu aku saje je lah diam dalam 5 saat buat2 ala2 berfikir sambil saspen sebelum cakap setuju. Kahkah.


Disebabkan dah cakap setuju kene lah sign borang2 yang super banyak ni. Serius banyak giler. Naik kejang tangan. Bila dah sampai muka surat belakang ingat dah siap sekali pak imam cakap eh belum lagi. Ada lagi. zzzzz. Dalam hati berkata nasib baik nak kawen. Bahaha.


Turn Cik Jamal pulak sign form


Disebabkan ayah tak yakin nak nikah kan aku, maka tugas menikah diambil alih oleh pak imam. So ni tengah baca yang penyerahan tugas tu. Masa ni ayah aku boleh buat lawak tak kelakar pulak. Kan mak ayah aku ni memang payah nak sebut nama Akram kan. Masa ni ayah aku boleh sebut Muhammad Akram. Pastu aku betulkan la cakap Nor. Ayah aku sebut pulak Muhammad Nor Akram. Bahaha! Last2 naseb baik betul.


Seriously aku tak rasa neves langsung masa nak nikah ni. Hahaha! Tak tau lah apesal. Time ni pak imam tengah terangkan la sikit2 pasal tugas2 suami ni. Apa yang boleh apa yang tak boleh. Pasal talak semua tu.


Dan dengan sekali lafaz akhirnya penantian aku berakhir. Hahahah! 5 tahun wei aku tunggu Akram. Yang penting Akram jawab lafaz cool and steady. Takde test2 dengan imam. Sekali lancar je. Sebab aku cakap kalau lebih tiga kali tido luar. Wakakaka.


Untuk batalkan air sembahyang, aku nak gelang je. Sebab dah ada dua cincin masa risik dan tunang. Aku bukan jenis pakai cincin sangat. Dapat gelang ni baru lah aku pakai tak tanggal2 lagi. Cincin memang kalau keluar jalan je aku pakai. Aku rimas sikit. Tapi aku dah cakap awal2 dengan Akram kalau die kaya nanti aku mintak cincin berlian satu. Ahaha.


Dah dapat mas kahwen dengan gelang tu kita baca lah lafaz terima maskahwen. Akram bagi mas kahwen RM88. Sempena aku lahir tahun 88. Gittew.


Lepas tu Pak Imam cakap boleh la salam2 cium2 bagi cameraman amik gambar. Bahahaha!


Bacaan lafaz tanggungjawab ayah, ibu, suami dan isteri.

Kat tempat lain aku tak pasti. Tapi setahu aku kat kampung aku Kota Tinggi ni kebanyakannya still baca lagi text ni.
Tak ingat sequence dia tapi ibu, ayah, suami, isteri kene baca sorang satu.
Paling kemuncak masa nak baca antara ibu dan anak.
Mak aku dah la ratu air mata peringkat antarabangsa. Menurun pulak kat aku kan.
Sudahnya mak aku baca perkataan pertama lagi dah menangis. Haha!

Bila sampai turn aku apa lagi. Baca sambil teresak-esak. Macam cikgu yang super garang marah murid lepas tu suruh baca buku tu. Haha! Kelakar betul kalau ingat balik.

Sampai merah2 hidung aku sebab nangis. Hahah! Ni lah Ajak.


Dengan Ajak dan Didie. I Love you two. Thank you so much sebab ada time2 genting dan menyelamatkan keadaan. Heheh. Muah2 :P

Thank you Fara & husband datang dari jauh. Baru kau tau kan jauhnya masa aku nak pergi segamat dulu. Hahahah! Tapi apesal takde gambar ko dengan aku ha. Ish.


Ni adik2 Akram dengan kazen dia. :D Yang dua dari kanan tu lah yang sekali majlis dengan aku & Akram sabtu ni. 


Last, my family. :)

Kalau takda family aku, tak tau lah apa nak jadi kat majlis aku. Haha!
Rasanya 80% persiapan majlis mak ayah aku yang uruskan. Nak harapkan aku memang kompom lagi dua tahun pon belum tentu siap.
Mak aku uruskan daripada khemah kenduri, makanan, karaoke, meja2 balai, bunga telur, goodies bag yang 2000 lebih tu, orang rewang, eh banyak lah. Aku cuma uruskan bridal, photographer, goodies bag sikit2, hantaran. Tu pon bridal buat taik. Haihhh pemalas betul aku ni. Huhuhu.

Kakak aku jahit semua baju kurung untuk perempuan pakai.
Baju lelaki tu aku beli kat Sogo. Susah betul nak dapat yang sama corak banyak. Kalau ada yang cantik mesti takde size lah tak cukop lah. So belasah je apa yang ada.


Aku jumpa gambar ni dalam group whatsapp family besar. Kemain lagi mak ayah aku berposing just married gittew. Aku dengan Akram pon takde gambar macam ni. Haha!

Anak sedara & kazen2 belah mak aku.


Gambar2 ni je yang ada dalam henpon aku.
Yang lain tunggu gambar official je lah.

Lepas gambar2 aku dengan Akram mengketedarah siap2. Ayah aku masak sup dengan tomyam. Kesian Akram dia pon kebulur. Hahaha! Pastu kitorang prepair untuk malam berinai pulak. Okey tu entry lain. Penat dah.

bye!




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, December 22, 2014

Memang dugaan bertunang tu sangat kuat.




Sebenarnya aku tengah mengarang entry nikah aku.
Tapi aku nak cerita pengalaman aku masa tunang and lepas kawen.
Sebab aku rasa memang sangat2 lah terkesan di hati. Cewahh.

Pagi tadi aku cakap dengan Akram "Syg, masa tunang dulu kan by asyik je lah nak marah. Tak tau kenapa. Padehal benda kecik je. Tapi hati by ni memang mendidih je sentiasa. Tu yang syg call pon by nak marah"

Pastu Akram cakap "Memang lah. Kak Ija pon cakap benda yang sama. Biasa lah syaitan nak halang manusia bina masjid. Hasutan semua tu"

"Tapi betul lah syg, lepas kawen ni by tak pernah lagi marah2 kan? Walaupon syg selalu tanya soalan yang sama ulang2. Hihihi." kata aku.


Tapi seriously lepas kawen hati aku macam lebih tenang. Susah sangat aku nak marah2.
Alhamdulillah harap2 sampai bila2 lah perangai baran aku tu pergi.

Masa aku bertunang dengan Akram aku memang selalu nak marah.
Aku memang tak suka Akram tanya aku banyak2 kali benda yang aku dah bagitau. So aku akan mengamuk. Itu satu.
Paling dasyat lagi bila Akram call aku pon aku boleh marah.
Kalau ko jadi Akram ko tension tak?
Akram jadi bengang sebab call pon kene marah. Apatah lagi masa whatsapp. Lagi banyak benda yang aku nak marah.

Masa tu aku tak tau kenapa. Tapi hati aku memang rasa nak marah je. Apa benda yang Akram buat semua tak kene kat mata aku. Pendek kata semua benda yang Akram buat aku jadi benci.
Kadang2 sampai aku terfikir "Eh kenapa aku selalu sangat nak marah Akram. Die ni bukan jodoh aku ke?"
Sebab aku pernah baca buku yang solat istikharah ni bukan datang dalam mimpi je. Kadang2 die datang dengan pelbagai cara. Salah satu nya kita akan rasa tak selesa dengan orang tu.
So aku pikir yang entah2 aku dah buat pilihan yang salah.

Sampai satu tahap Akram cakap dia kecik hati dengan aku.
Dia rasa diri dia macam tak berguna sebab asyik je kene marah dengan aku. Dia cakap tak guna dia jadi lelaki macam tu.

Kadang2 tu tak gaduh pon. Takde apa2 yang boleh buat gaduh. Tapi bila tetibe Akram call aku jadi emosi. Aku cakap nak marah2. Dalam hati aku cakap eh ko ni nak call tak boleh ke nak bagitau dulu. Sibuk la. Padehal selama ni tak pernah Akram mesej dlu bagitau nak call. Dan aku okey je.
Lepas tu aku selalu rasa Akram tak paham aku. Tak boleh nak baca hati aku. Hahaha!
Padehal memang aku yang bermasalah.

Dan paling worst sekali kitorang pernah tu nak cancel tunang ni. Padahal time tu berapa bulan je nak kawen dah.
Tapi luckily Akram berjaya menahan hasutan syaitan dengan lebih kuat. Kakaka!
Nak harapkan aku memang failed.
Aku siap cakap dengan Akram lagi aku kawen ngan dia pon sebab parents aku. Sebab 90% persiapan dah siap. Takkan nak kecewakan parents kan.

Yup sampai macam tu sekali.
T____T

Lepas kawen ni kalau nak ikotkan selalu je Akram tanya aku banyak2 kali jugak.
Sampai haritu Akram cakap takut nak tanya aku lagi sebab takut aku marah. Padahal sikit pon aku takde rasa nak marah. Rasanya dah nak dekat sebulan kawen ni aku belum marah2 lagi walaupon masa datang bulan. Alhamdulillah.

Memang betul orang cakap. Dugaan bertunang tu sangat kuat Allah je yang tau macam mana perasaan nya. Syaitan tu memang sentiasa nak menhalang manusia mendirikan masjid dengan apa cara sekalipon.


Alhamdulillah kitorang dah selamat. Dugaan suami isteri pulak lepas ni. Harapnya kitorang boleh handle. Gittew.


Rasanya semua orang tau kot aku dengan Akram long distance husband and wife sekarang.
Projek aku tak habes lagi kat Johor. Akram kat KLIA.
So wiken je lah jumpa.

Selalu jugak lah aku baca yang suami isteri ni kene selalu mintak maaf. Sebelum tidur kene mintak maaf. Jangan tidur dengan perasaan marah, tak baik.

So satu hari tu before tido aku mesej la Akram cakap aku mintak maaf.
Yang Akram ni kalau aku mesej pelik2 je mulalah ingat aku nak mati lah ape lah. Hahaha.



So aku cakap dengan Akram. Lepas ni sebelum tido kene mintak maaf dulu. Tak kisah la gaduh macam mana pon :D



So macam ni lah rutin kehidupan kitorang sebelum tido. Hahah! Kalau jauh boleh whatsapp je lah. Kalau Akram dah tertido dulu aku Whatsapp jugak mintak maaf.
Kadang2 Akram yang mintak maaf dulu.
Kalau macam Weekend tu aku mintak maaf jugak depan2. Salam cium tangan gittew. HAhaha!

Baru sebulan kan. Hopefully sampai bila2 pon akan begini jugak.
Haritu aku tanya Akram "Kalau bby asyik je nak marah2, syg carik lain tak"
Akram cakap "InshaAllah tak"
Cewahhhhhhhhhhhhh sekarang boleh la kan. Kite tengok 10 tahun lagi nanti. Hahahaha
Tapi InshaAllah aku memang hari2 doa semoga aku boleh kawal marah.

So far okey. InshaAllah Allah akan selalu tolong hambanya.

So untuk kawan2 yang nak mendirikan masjid tu harap banyak2 kan bersabar.
Kalau memang rasa nak marah sangat2, amik wudhuk terus solat.
Good luck!


bye!



With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, December 9, 2014

Review : Kad Kahwen Wana & Akram dari LH CREATIVE CONCEPT JALAN BRUNEI




Disebabkan entry kad kahwen macam simple je so kita start dengan kad kahwen dulu.

LH Creative concept ni ada tiga cawangan tak silap aku.
Satu kat jalan brunei, satu kat jalan pudu, lagi satu kat pertama complex.
Aku buat kat jalan brunei sebab dah tersampai area sana dulu.

Untuk kad kahwen ni aku cakap awal2. Kalau korang mementingkan layanan yang superb dan tak kisah keluarkan modal lebih untuk kad kahwen, aku tak recommend langsung tempat ni. Sebab korang boleh carik tempat yang lagi better.
Seriously.
Tapi kalau ko kedekut nak keluarkan bajet kad kahwen macam aku (HAHAHA!) dan dengan rela hati ko sanggup nak terima poor servis dari dorang, silakan.
Ini aku bagitau awal2 la ya.

Awal2 dulu masa stage planning2 kad kahwen dulu memang lah ada berangan nak kad kahwen yang macam mana. Konon2 nak buat ala2 tiket kapal terbang la, passport la itu lah ini lah.
Tapi bila survey2 market rasa macam mak oi mahalnya kad kahwen sekarang.
Kebanyakan tempat yang aku survey online untuk harga range 20 sen - 30sen semua bagi kad jenis poskad (sekeping depan belakang)
Kalau kad yang jenis lipat kebanyakan harga 30sen - 50sen. Mahal mahal~~ hahaha!

So aku ingatkan semua tempat harga pon lebih kurang je macam tu. So aku cakap dengan Akram buat je lah yang sekeping tu. Buat lah simple2 kan. Belah aku buat sebelah belah dia guna bahagian belakang.
Akram pon okey je lah.
Dan mula2 aku dah nak buat dengan kawan kepada kawan aku dah. Sebab tengok pakej dia macam okey je. Tapi Akram cakap nak tengok kat pudu dulu sebab katanya kat pudu banyak kedai printing.
Even abang ipar dia punya kawan pon guna printing kat area pudu. So kami beranggapan kalau direct pergi pudu boleh la dapat harga lagi murah kan.<


Jadinya ke pudu lah kami. Jalan punya jalan terjumpa LH Creative kat jalan brunei ni dulu. So kitorang terus lah masuk.


Tapi rasa macam sedih la jugak sebab bila masuk kedai je takde orang nak layan. Hahaha!
Kitorang macam terpinga-pinga lah jugak. Camne nak order ni. Nak kene jalan2 tengok kad dulu ke?
Ke nak duduk dulu.
Serius time tu ada lah dua tiga staff tapi semua duduk kat meja buat apa entah.
Time kitorang masuk tu ada lah jugak satu kapel lain dalam tu.

So kitorang pon buat2 lah tengok kad dulu.
Aku tengok yang bahagian sekeping je sebab nak paling murah kan. Hahaha!

Tak lama lepas tu baru lah ada orang layan.
Tapi aku tak berkenan sangat dengan cara layanan tu. Sebab jenis yang kita tunjuk kad pastu tanya ni berapa? Pastu tunjuk kad lain tanya ni berapa?
Aku ni konon lah macam dorang boleh suggest kita amik kad apa dengan budget yang kita ada tu.
Nehi.

Lepas tu semua kad yang under budget kitorang semua jenis kad sekeping.
So aku pon ada lah minat kat satu kad ni. Dah macam kompom nak pilih la kan.
Sekali tetibe Akram jumpa kad lain yang jenis lipat lagi better dengan harga still dalam budget kitorang. Aku time tu rasa macam adoi sejenis servis apakah ini? Hahaha! Kalau kitorang tak jumpa kad tu mungkin takkan ada staff yang rekomen kad jenis macam tu. Tengok dalam web dorang kad pattern tu takda publish pon.
Mungkin dorang dah pemes kot. Anak datuk menteri pon buat kad kahwen kat sini weh.
So dia macam "Okey ko nak buat kat sini buat. Ko tanak silalah carik tempat lain" Gittew.




So inilah kad kahwen kitorang. Untuk 2000 keping kitorang dapat harga Rm500. Jatuh satu kad 25 sen. Tapi sebab belah depan tu kitorang mintak guna hot stamping, so kene tambah RM50. So jatuh satu kad dalam 27 sen gitu.
Masa mula2 tu kitorang tak booking dulu sebab nak pikir dulu.
Bila pikir2 balik macam murah je kan. Sebab kawan akak aku yang buat servis kad kahwen pon tak boleh nak bagi harga macam tu untuk 2000 keping kad. So kitorang proceed.
Lagipon kat sampul pon boleh pilih design kan. Tu yang menarik jugak tu.

The next weeknya kitorang datang booking.
Bayar deposit Rm50. Isi borang dan details pengantin dengan majlis sekali.
Akram dah bawak siap2 peta rumah dia. Aku tak bawak lagi.
So aku cakap nanti aku emelkan peta rumah aku sekali dengan rumah Akram.
SO okey je.

9.9.2014

Aku emel dorang peta rumah aku dengan Akram.

18.9.2014

Aku terima draft pertama.
Sangat banyak kesalahan. Tak tau lah dorang ni tak semak ke apa masa taip tu.
Rasa macam dorang taip2 pastu send kat aku.

22.9.2014 & 23.9.2014

Aku emel dorang balik pembetulan.
So esoknya dorang emel balik second draft.
Aku check2 macam dah betul semua then aku terus emel balik.
Lepas tu aku buat payment 50% dari jumlah semua bila draft dah okey. Bank in saje. Resit tu emelkan.




Draft macam ni je ye. Black and white. So silalah pilih kaler betul2. Dorang memang ada bagi kaler kod. Tapi takde contoh kad.
So kitorang macam berani mati je lah pilih kaler tu.
Naseb baik okey.

24.9.2014

Dorang dah terima emel aku dan bagitau printing 10 hari bekerja tak termasuk sabtu ahad dan cuti umum.

Actually untuk harga RM550 ni kitorang dapat free dua bunting dengan dua guest book.
Tapi guest book dia aku bagi kat adik ipar aku sebab sangat lah nipis dua muka surat je kot. Haha!
Bunting tu aku tukar satu pada banner.
Dan disebabkan aku takda gambar untuk bunting & banner, so dorang cakap paling lewat boleh bagi tiga minggu before majlis. So okey lah.
Aku proceed dengan kad dulu.

29.9.2014

Aku email kan pada dorang gambar untuk bunting dan banner.


30.9.2014

Aku emel pada dorang design yang aku nak. So ok dah lepas tu.
Nanti boleh collect sekali dengan kad.

21.10.2014

Kilang kol aku bagitau kad dah boleh collect (18 hari jugak siap-Lambat!)
Tapi aku tak kisah sebab still ada masa.
So dorang tanya nak collect bila sebab kilang nak hantar kad kat kedai tu.
Aku cakap nak collect sabtu tu 25.10.14 sebab time tu aku memang plan nak pegi KL.
Dorang pon okey je.

Tapiiiiiiiiiiiiiiii.................

25.10.2014

Aku datang dengan eksitednya nak collect kad sekali dorang check2 kad aku takde kat kedai tu.
Lepas tu bagitau kilang dah tutup. Kene datang esoknya. Sebab bos dorang pon dah otw balik. Ewah senang giler bercakap macamkan dekat kan nak pegi kedai dia tu.
Aku dah start nak marah dah. Tapi Akram cool lagi sebab yang kerek tu yang duduk kat meja tu. Maybe designer kot. Dengan tak cakap sorry. Cakap dengan nada kerek seriously.
Naseb baik ada sorang staff nama Zura yang ok sikit. Dia pon macam serba salah jugak ngan kitorang. Tapi sebab maybe dia junior so dia kene lah tanya 'kakak' senior kan.

So aku duduk senyap je kat belakang sikit sambil buat muka tak puas hati.
Aku cakap kilang dah kol hari selasa. Dia cakap nak hantar kat kedai sebab aku nak collect sabtu.
Tetibe aku pulak yang salah sebab nak bagitau kedai dulu.
Padehal dulu dalam emel kalau kad dah siap memang kilang yang akan kol. Pastu kilang hantar kat kedai. Blergghhhh.

So designer tu dok kol sapa tah. Last2 dia cakap kene tunggu dua tiga jam sebab bos dia patah balik pergi kilang.
Aku cakap ngan Akram nak tunggu. Takde keje nak ulang2 alik masuk area pudu semata2 benda kecik yang bukan salah kitorang ni.
So kitorang lepak dulu kedai mamak depan tu.
Untuk menghilang kan rasa marah aku terpaksa order ayam goreng satu. Ahahahah!

Dalam sejam lepas tu kot, orang kedai kol cakap kad dah ready.
Senang je pon. Tak lama pon aku tengok. Dok malas nak layan masa aku datang tadi.
Lepas bayar balance terus chow. Tak kosser nak berlama-lamaan kat sana. Hahah!

Aku memang ada baca jugak yang staff kat jalan brunei ni tak friendly. Bloggers suggest pergi jalan pudu. Tapi sebab Akram malas nak kesana maka bertabah lah. Haha!

Rupanya kawan aku yang buat kat showroom pertama komplex pon dapat bad servis.
Dorang buat kad lebih kurang aku jugak sebab aku yang rekomen murah. Hahaha!
Kad boleh pilih nak kaler putih or cream.
Kawan aku pilih kaler krim tapi bila siap dapat kaler putih.
Bertabahlah.



Macam ni lah hot stamping. Nampak lah eksklusif sikit walaupon murah. Wakakaka



Kad kahwen kene lipat sendiri ye. Haha!
Syamilah tu adik Akram. Untuk belah lelaki pengantin dua. So aku buat lah sekali nama dorang.
Baik kan aku? Ekekeke.


Ni untuk bunting dan banner.
Yang betul2 punya macam takde dalam henpon aku pulak.

So kepada bakal pengantin I wish uols a very gud luck on your preparation. Tabahkan hati dan kuatkan iman. Wah gittew.
Macam aku cakap memula tadi terpulang lah pada korang nak decide okey ke tak okey tempat ni.
Tapi pada aku tempat ni memang antara termurah aku pernah survey.
Cuma poor services tu emmmm kalau korang jenis cepat marah tak payah kot datang sini.

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, December 5, 2014

29 November 2014 : Dengan rasminya menjadi isteri tersayang kepada Akram





Alhamdulillah Ya Allah.
29/11/2014. Dengan sekali lafaz akhirnya aku jadi isteri Akram yang sah. Yahuuuu. Ekekeke.
Akram cool giler okey jawab lafaz nikah. Slow and steady. Takde testing2. Camni la laki aku. Ekeke.
Perasaan jadi isteri? Emmmm macam sama je. Boleh tak? :P
Maybe sebab kitorang still duduk jauh kot. So aku tak rasa lagi perbezaannya.
Yelah duduk sendiri2. Dari zaman bujang lagi memang aku kalau pergi mana2 aku akan bagitau Akram.

Dah bangun tido, nak tido, nak mandi, nak makan, nak pergi keje, buat keje, nak pergi beli barang, nak pergi giant, nak pergi mydin, hatta nak berak pon aku bagitau Akram. kakaka. Sebab kang kalau die kol aku tak angkat kang merajuk pulak. Sebab tu kene bagitau.
So disebabkan benda2 gini memang kitorang dah prektis awal, cewahh, bila dah kawen benda tu jadi kebiasaan dah. Takde yang berubah.

Kadang2 rasa janggal tu ada la jugak. Yelah benda macam sekelip mata eh dah jadik isteri ke?
Betul ke ni dah ada laki? Hahahaha! Rasa macam susah nak terima hakikat. Tambah pulak kawan2 baik semua single lagik. Jadinya aku pon feeling2 tempias single lah jugak kan. Kekeke

Masa kat rumah aku haritu lepas habes majlis ada lah jiran2 datang rumah nak bukak balai.
Lepas habes bukak balai tu aku nak pergi dapur makan sebab tak makan lagi.
Jiran aku cakap "Haaa layan la lakinya tu. Sendukkan nasi, amikkan lauk blablabla"
Pastu mak aku menyampuk "Dia ni memang malas nak layan laki"
Tak boleh bla mak aku ni. Hahahah.
"Ni kat rumah mak boleh la nak manja2 mak masak blablabla nanti dah duduk sendiri kene pandai2 blablabla"

Aku tersengih-sengih.
Akram ni jenis semua benda dia suka buat sendiri.
Kadang2 aku nak buatkan air panas nanti dia nak buat sendiri pulak.
Lepas tu orang nampak aku giler pemalas suruh laki buat keje sendiri.
Padahal laki aku yang terlebih rajin.
Haha!

So nanti lah kalau ada rezeki duduk sama2 nanti boleh lah aku prektis jadik isteri solehah.
Gittew.
As for now bagi lah can aku feeling2 single lagi. Ekekeke.

Sekarang memang rasa lega sangat amat bila dah selesai majlis nikah and sanding belah perempuan.
Tinggal majlis resepsi belah lelaki je. 27/12 ni.
Tak sabar nak habes semua lepas tu nak sopink sakan. Tak kira! Hahahah!

Orang cakap bila dah habes majlis kahwen nanti mesti rindu nak buat persiapan lagi. Tapi bagi aku, takde makna aku nak rindu2. Serabut okey pikir pasal kawen. Ke aku ni tak normal? Hahaha!
Serius, kalau boleh memang aku taknak dah handle majlis kawen lagi. Pening.
Tapi kalau adik aku kawen nanti, aku nak handle candy buffet je. OMG antara banyak2 benda kawen ni candy buffet je aku paling eksited. Nampak tak disitu.
Yang lain aku macam tak heran sangat pon. :P

So gambar pada aku tak banyak sangat. Gambar semua pada OP.
Rajin2 nanti aku apdet la sikit2 ya.
Emmmm nak apdet mana dulu eh?

Majlis Nikah.
Majlis khatam quran & berinai.
Majlis sanding & bunga tangan.
Guest book, candy buffet & photobooth.
Baju nikah & veil nikah.
Bridal (Sooooooooooo not recomended)
Official Photographer.
Diy mini pelamin.
Diy hantaran lelaki & perempuan.
Gambar pre wedding & photo canvas.
Kad kahwen.
Goodies bag & yassin custom made.

Eh macam banyak pulak.
Tetibe macam pening.
Tetibe macam malas.
Haha!

So sekarang dah ada tarikh anniversary. Yahuuuu.
Orang tak pernah celebrate anibersery camni ler.
Tak kapel kan katenya. Haha! Okey dah boleh plan nak celebrate anniversary kat mana.
Ekekeke over giler pompuan ni :P

okbai.








With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, November 17, 2014

Untuk bakal suamiku, Akram...




Lebih kurang 12 hari je lagi before majlis akad nikah aku dengan Akram.
Kadang2 macam tak percaya dah nak kawen. Hahah!
Masa aku create event kat Fb Akram cakap "Selalu tengok nama orang. Sekarang tengok nama sendiri macam tak percaya"
Jangankan dia, aku pon rasa macam mimpi.
Rasa macam 5 tahun yang kitorang lalui ni macam sekejap sangat.

Kadang2 rasa macam "Eh macam mana aku boleh bercinta dengan senior sendiri eh?"
"Macam mana boleh kawen dengan senior sendiri ni?"

Tapi tu lah dah jodoh.
Kalau aku tau lah jodoh aku dengan Akram, sejak dari sekolah lagi aku dah ushar dia.
Tak payah buang masa dengan orang lain.
Tiap2 petang masa riadah boleh la dating.
Lepas tu mesti boleh dapat makanan kat dewan makan lebih sebab Akram kan ketua exco Jamuan & Makanan. Wakaka.

Tapi tu lah semua perancangan Allah.
Nak taip ni pon rasa macam nak nangis. Hahah!
Orang2 terdekat je yang tau macam mana perjalanan hubungan kitorang dari dulu. Eh tapi dulu dah pernah cerita kat blog kan? Ekekeke.
Tapi tu lah aku rasa masa nikah nanti kompom berjurai-jurai air mata aku. Haishhh habes mekap ahkak camni.
Biasalah pompuan ratu air mata memang macam ni uolss.

Untuk bakal suami ku, Akram...

Terima kasih sebab terima saya seadanya.
Perempuan banyak perangai, kuat makan, kuat merajuk, kuat nangis, kuat sentap, suka marah2 eh banyak sangat kekurangan kalau nak list satu2 ni.
Terima kasih sebab selalu sangat bersabar dengan perangai saya.
Terima kasih sebab terima segala kekurangan saya.
Terima kasih sebab terima segala kisah silam saya.
Terima kasih sebab selalu suruh saya tak payah diet. Hihihi.

Andai saya diminta untuk menulis segala kekurangan sayang di atas sehelai kertas, saya akan pulangkan kertas kosong pada sayang.
Sebab saya dah berjanji dalam hati, saat saya terima sayang, saya akan terima segala kelebihan dan kekurangan sayang seadanya.
Walaupon sayang sedikit montel, tapi sayang sempurna di mata saya. Hihihi.

Saya mintak maaf. Walaupon kita bukan lah yang pertama dalam hidup masing2 tapi saya janji yang sayang akan jadi orang terakhir dalam hidup saya.

Kita dah harungi banyak sangat benda selama ni. Dari segi duit. masa, dan segala-galanya.
Kita pon dapat survive hubungan jarak jauh.

Walaupon kadang2 sayang tengok saya macam malas nak layan sayang je, tapi sikit pon saya tak pernah lupakan sayang.

Semoga segala apa yang kita lalui selama ni menjadikan kita matang dalam kehidupan yang mendatang. Saya janji akan jadi isteri dan ibu yang baik untuk anak-anak sayang, cewahh.
Harap2 kalau sayang dah kaya-raya nanti jangan lupakan saya pulak.
At least saya nak banglo sebijik dengan Audi sebijik. Ekekeke.
Mana tau time tu saya dah tak cantik macam sekarang dah. Eh?


InshaAllah semoga hubungan kita akan berkekalan sampai bila2. Ameen :)






With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, November 10, 2014

Permohonan Nikah Online (ENCR) & Interview Nikah untuk Orang Johor.




Ya Allah rasa lega sangat bila dah habes uruskan pasal borang2 nikah yang memeningkan kepala ni.
Lagi tiga minggu nak nikah baru submit borang. Heheh.
Padehal masa awal2 lagi dah bertekad nak settlekan pasal borang ni awal2. At the end lambat jugak. Dasar manusia. Ekekeke.

Akram punya borang dah siap awal dah sebab aku yang paksa dia siapkan awal2.
Tapi aku yang lambat :P
Ayah aku lah lambat sangat amikkan surat akuan bujang tu. Dasar manusia lagi sekali sebab suka salahkan orang lain. Hahah!

Walaupon Akram orang Johor tapi dia daftar dekat Selangor sebab tanak kene interview. Siot betol. Orang Johor kan wajib kene interview. Akram keje kat Sepang tapi tinggal kat Nilai. Disebabkan dia malas nak daftar kat Negeri Sembilan dia guna alamat kawan dia yang duduk salak, selangor. Nilai dengan sepang kan sebelah2 je. So aku tanya Pejabat Agama tempat aku, kalau Akram dah daftar kat Selangor perlu tak dia kene daftar online untuk Johor pulak. So akak kaunter tu cakap tak perlu.


encr.johor.gov.my

Sebenarnya aku dah daftar online ENCR dari bulan 6 lagi. Awal 5 bulan. Gigih kan nak siapkan awal. Tapi memandangkan kat Johor ni boleh submit borang nikah and HIV test genap 3 bulan sebelum tarikh nikah so aku biar je lah pendaftaran tu.
Bulan lepas baru aku pergi Pejabat Agama Kota Tinggi sebab nak tanya pasal pendaftaran Akram tu. Alang2 dah pergi tu aku amik sekali borang HIV test dengan cara2 nak daftar daripada dorang.

Borang HIV test memang kene amik dekat Pejabat Agama ya.
Takde online2. Kalau borang lain semua online. Surat akuan bujang boleh dapatkan dari majikan yang beragama Islam sahaja. Kalau tak boleh mintak kat penghulu kampung.

So cerita pasal ENCR. Disebabkan aku dah daftar awal sangat aku pon konpius boleh guna lagi ke tak yang aku daftar tu. So aku call pejabat agama. Dorang cakap boleh je guna lagi. Cuma aktifkan dulu lah. So aku bagi nama dengan nombor IC, dorang akan aktifkan. Dahla tulis alamat Akram salah. Lepas tu pergi submit. Pandai sangat. Bila dah submit online tu tak boleh edit dah. Tapi takpa. Korang print je borang tu and tulis pakai tangan. No hal.

Mula2 korang kene daftar macam gambar atas tu. Lepas tu call je pejabat agama mintak dorang aktifkan akaun korang. Bila dah aktif boleh la sambung isi borang online tu macam maklumat wali, maklumat pasangan, maklumat diri dan lain2.



Lepas dah isi semua boleh la print.
Kat borang2 online tu semua dah tulis siap2 checklist untuk benda2 yang korang kene bawak masa nak submit borang tu.



Complete dah checklist ni. Tinggal ikot je. To be safe korang buat je semua borang tu DUA SALINAN sebab ada sesetengah dokumen yang dorang mintak salinan.
Macam aku haritu borang yang online tu terlupa nak potostat. Naseb kat sana boleh potostat. Bayar sekeping 30 sen. heheh.

Dan rabu lepas aku pon selamat dah hantar borang2 tu semua.
Untuk orang2 Johor WAJIB ada interview okey.
Aku siap print lagi soalan2 yang selalu kene interview. Dah la dah lama tak pergi interview. Dia punya neves peh jangan cakap. Padahal soalan2 biasa je tapi dah nama interview tatap lah neves.

So lepas korang dah submit borang kat kaunter nanti akak kaunter bagi satu borang interview and suruh korang masuk jumpe ustaz yang nak interview kat bilik lain.
Masa aku pergi tu memang tak ramai sangat orang yang uruskan borang nikah ni. Lagi lah neves. Yelah takde orang kan. Takot ustaz tu boring nanti dia tanya banyak2. Haha!




Ini contoh borang temuduga untuk Negeri Johor.
Semua sekali ada 6 bahagian.

1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Bacaan Al-Fatihah.
3. Bacaan Doa Qunut.
4. Munakahat.
5. Toharah.
6. Tanggungjawab suami/isteri

Mula2 tu macam biasa lah sesi perkenalan. Ustaz tu tanya orang mana. Tunang keje mana. Duduk mana. Dan lain2. Lepas tu baru sesi soal jawab. Dah la dalam bilik tu ada sorang lagi lelaki buat kerja kat meja sebelah. Malu iols. Hahah!

U untuk Ustaz. W untuk Wana.

U : Okey. Rukun Islam ada berapa?
W : Ada lima ustaz.

U : Cuba baca satu2
W : 1. Mengucap dua kalimah syahadah. 2. Solat lima waktu. 3. Berpuasa di bulan Ramadhan 4. Menunaikan zakat 5. Pergi haji bagi yang mampu.

U : Okey cuba Mengucap dua kalimah syahadah
W : أشهد أن لا إله إلا ألله وأشهد أن محمدا رسول الله

U : Okey cuba baca selawat.
W : اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّد

Lepas tu aku tergelak sikit.

U : Eh awak jangan lah gelak.
W : Saya neves la ustaz. Lama tak interview. Haha!

U : Rukun solat ada banyakkan. 13 semua sekali. Salah satunya bacaan Al-Fatihah. Cuba baca.
W : Bismillah. *baca al-fatihah*

Lepas tu ustaz suruh baca doa qunut. Aku baca separuh je tiba2 ustaz tu cakap "Okey dah. Ok la tu maknanya hafaz la tu"

Masa kene tanya rukun nikah aku macam blur giler. Haha!
Lepas tu ustaz tu cakap "Eh macam mana nak kawen ni"
"Saya dah study tapi tiba2 lupa" Ekekeke selamba betol menjawab.

Rukun nikah :
1. Pengantin lelaki
2. Pengantin perempuan.
3. Akad
4. Wali
5. Dua orang saksi

U : Okey darah haid selalunya keluar dari hari keberapa sampai berapa?
W : Darah haid dikira dari hari pertama sampai ke 15 sahaja. Kalau lebih dari 15 hari dikira darah istihadah.

Lepas tu kene tanya pasal cara2 mandi wajib sikit dengan tanggungjawab isteri.
Make sure korang study la sikit. Google je contoh soalan interview kahwin. Dah banyak dah orang upload. Nanti takde lah blur sangat (cewah kemain nasihat orang) :P

Last sekali ustaz tu bagi nasihat sikit lepas kawen. Kalau boleh rajin2 lah laki bini pergi ceramah agama kat masjid. Solat jangan tinggal walau apa cara sekalipon. Hhuhu.

Bila dah selesai interview, ustaz akan sign kat borang dan korang bagi borang tu kat kaunter.
Nanti kaunter akan bagi borang2 yang korang kene bagi kat Imam pulak sebelum tarikh nikah.
Aku tak tau tempat lain tapi haritu aku kene bayar RM22 tunai untuk proses. Haha! Lepas tu dah boleh kawen yeayyy!

Disebabkan aku memang kerja kat Johor, so bila2 masa aku boleh uruskan pasal borang ni.
Tapi untuk korang yang kerja luar Johor boleh je nak siapkan dalam satu hari.
But kene make sure supporting dokumen semua lengkap lah.

Kalau korang kerja luar Johor, make sure korang dah daftar siap2 permohonan online tu before korang balik johor. So bila nak balik Johor, print siap2 semua borang2 tu lepas tu pergi pejabat agama amik borang HIV, buat hiv test kat klinik kerajaan, make sure jugak surat pengesahan bujang pon dah sediakan awal2. Surat beranak korang, surat nikah parents, ic wali, ic korang, semua check list tu make sure lengkap. InsyaAllah cepat je siap.

Haritu aku pergi submit borang dengan ayah aku sebab ayah aku telah mengkonpiuskan aku.
Dia cakap "Eh ayah tak payah kene datang sekali ke?"
Lepas tu aku macam malas nak call pejabat agama tu. Ayah aku terus cakap "Takpe lah ayah ikot je lah nanti senang kalau ada apa2"
Tapi sebenarnya wali tak payah ikot pon takpe.
Tapi masa Akram uruskan borang dia, kene bawa dua saksi borang dia sekali masa submit borang. So untuk lelaki aku tak pasti pulak.

So di kesempatan ni aku nak menjemput kawan2 blogger semua untuk datang ke majlis aku dan Akram pada 30 November 2014 di Kota Tinggi Johor. Belah lelaki kat Pontian, Johor (27 Disember 2014). Kalau nak kad boleh pm aku kat fb ya.





bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, October 29, 2014

REVIEW : J'pan Collagen Diamond 5300 Drink - Kinohimitsu (Part 1)




Dalam banyak2 bahagian pada tubuh aku ni, kulit muka lah yang paling bermasalah.
Kulit muka aku sangat sensitif dan sangat sangat berminyak.
Tak tahu lah dapat genetik dari mana sebab kakak aku punya muka jenis yang kalau tak payah cuci muka pon takde masalah. Adik perempuan aku pon takde masalah kat muka. Mak aku pon sama.
So dalam family aku, memang aku selalu bersendirian menyelesaikan masalah kulit. Kalau pakai mask nak get rid black head pon sensorang. Kalau nak pakai mask malam2 pon sensorang. Boring betul. Hahah!

Masa aku study dulu takde lah pikir sangat pasal cantik2 ni semua. Sebab aku kan jenis tak kisah gitu. Kalau keluar rumah terlupa nak pakai bedak pon macam takde hal sangat even muka memang lah sangat tak flawless. Tapi tahap konfiden tu memang super tinggi. Haha!

Bila dah keje ni rasa macam stress lah pulak. Disebabkan aku tak suka pakai mekap, aku macam segan jugak bila parut2 jerawat kat muka ni nampak. Lagi2 masa aku free hair dulu. Memang tak dapat nak tutup lah kan. Lepas tu kalau keluar or pergi keje aku memang pakai bb cream and bedak. Tu je. Kadang2 kalau tak sempat aku pakai bedak je. Dan disebabkan kulit muka aku memang sangat berminyak, bedak tu tahan sekejap je. Lepas berapa jam terus muka jadi macam tak pakai pape. Bencik!

Haritu MUA aku cakap kalau bedak susah nak lekat kat muka memang muka bermasalah. Okey terus sedih. Dia tanya aku pakai apa. Aku cakap aku pergi keje selalu pakai consealer sebab malu parut jerawat banyak. Haha! Pastu pakai bedak. So MUA aku tu cakap lepas ni jangan pakai lagi concealer sebab benda tu buat liang muka tersumbat. Dengan aku keje site lagi. So aku pon sekarang memang pakai bedak je. Kadang2 kalau ada meeting aku pakai lah cc cream. Kang tak jadik pulak meeting sebab takut ada kuntilanak join meeting. Ekekeke.

Masa mula2 dulu aku macam terfikir lah mungkin badan aku banyak toksin tu yang jerawat susah sangat nak buang. Parut jerawat pon susah nak tanggal. So aku plan nak makan suppliment lah. Tahun 2012 kot aku try makan VCO by catalyst. Aku makan yang gel punya and sapu kat muka. Tahan dua bulan je. Sebab tengok takde kesan aku tukar lain. Hahah!
Jangan salah paham eh. Aku tengok testimoni orang lain ramai je yang berkesan. Aku ni je special kes sikit lambat nau nak nampak kesannya.

Lepas tu aku try makan vitamin Blackmore beli kat Watson. Time tu ada promotion so dapat la murah sikit. Tahan dua bulan jugak. Takde kesan. Tukar lain. Tapi tak ingat lah aku makan apa lagi. Awal tahun aku ada jugak try Herbalife. Yelah dorang kan macam detox kan aku tengok semua kulit jadik licin je. Sama jugak bertahan dua bulan lepas tu tak tahan dah. Lagi satu sebab Herbalife ni buat aku tak tahan nak terkencing. Jenis kalau rasa nak kencing kene terus pegi toilet tak boleh tahan2 walaupon sesaay. Tak tau lah orang lain tapi aku macam tu. Ya ampun susah giler kot untuk aku yang keje site ni. Kemain jauh nak pergi toilet.

Baru2 ni aku try Ephyra. Sebab tengok semua orang macam berkesan. Yang jerawat teruk gila pon berkesan. Aku makan dua kotak untuk dua bulan. Pon takde kesan jugak. Lagi satu mahal sikit. Hahaha! Nak kawen weh kene lah saving. So aku stop beli dah.

Masa aku try Ephyra tu jerawat aku banyaakkkkkkkkkkkk giler naik. Aku yang tak pernah2 malu muka ada jerawat sampai malu nak pergi keje. Haha! Aku baca lah jugak testimoni pengguna lain. Dorang cakap mungkin tengah detox. So keluar semua jerawat2 kat muka. Tapi masalahnya lama giler jerawat tu bertakhta di muka aku. Sampai jerawat yang besar gila yang merah tu keluar OMG malu gila aku time tu. Sampai satu tahap aku stress gila kenapa orang lain makan collagen semua berjaya, aku je yang gagal. Terus down.

Bayangkan sampai staff2 lain yang tak pernah kisah dengan muka aku semua tegur kenapa jerawat aku teruk gila2. Malu giler siot. Dorang cakap gatal sangat nak kawen. Hahaha! So ada sorang tu beria suruh aku try Kinohimitsu Collagen Diamond. Siap terangkan kat aku ada banyak jenis. Beli yang 5000 lebih. Punya lah nak bagi kollagen yang maksimum kat muka aku ni.

So kakak aku cakap tak payah la try apa2 lagi. Minum je air cendawan mekah (korang boleh google) yang mak aku buat. So okey lah aku try lah. Bukan nak berkesan malah bertambah lagi jerawat aku. Sampai satu tahap aku cakap banyak sangat ke toksin dalam badan aku ni. Hahahha! Kakak aku minum air cendawan mekah tu susu dia keluar banyak sangat. Aku ni je susu nak keluar takde. Jerawat yang keluar. Wakakaka.

Bila aku stop makan apa2 jerawat aku pon macam susut sikit. Tapi yang jerawat gemok tu tetap degil. Member yang rekemen kinohimitsu tu tanya lagi aku dah try ke belum. Hahah! So petang tu aku pon try je lah beli kat Watson. Berusaha kata orang.

Harga dia RM165. Tapi masa aku pergi tu tengah sale. So dapat harga Rm130++
Lagi murah lah daripada collagen2 lain kat Malaysia ni.


Dalam dia botol2 kecik macam ni. Ada 16 botol semua.
Untuk 6 hari pertama hari2 kene minum.
Lepas 6 hari boleh minum selang sehari. So stok ni cukop untuk sebulan.
Rasa dia sedap lah jugak. Kira boleh telan la.


Walaupon aku baru 26 tahun tetap boleh cuba. Pulak tu keje kat site. Memang dengan debunya, habuknya, muka sensitifnya, pakej lengkap betul. Kadang2 ada jugak tidur lambat. Kopi aku tak minum. Part duduk dalam air cond lama tu memang betul.


So selepas seminggu aku try produk ni, part jerawat tu memang tak nampak kesan sangat.
Tapi rasa macam muka ada glowing sikit. Eceehhhh. Hihihi.


Kiri gambar sebelum. Kanan lepas minum dua hari. Jerawat memang dah susut. Yang lain tak nampak sangat.


Kanan tu selepas seminggu. Saje je lah aku aplod kat stegram sebab nak rekod kesan perubahan dia. Pastu kakak Akram komen cakap muka macam merah2 sikit. Pastu macam glow sikit. Terus gembira. Ekekeke. Jerawat dan susut. Cuma parut je belum nampak kesan sangat.


Gambar atas tu masa raya. Teruk giler kan eyebag aku sampai kawan aku tanya kenapa mata aku teruk sangat. Hahah! Bawah tu gambar pagi tadi. Masa aku nak pergi keje telek2 jap muka kat cermin. Then baru perasan mata aku macam glow sikit. Before ni mata aku macam orang sakit. Selalu sangat orang tanya kenapa mata aku merah. Lepas tu tepi mata tu wrinkles agak teruk sikit. Tak senyum pon dah nampak wrinkles apatah lagi kalau senyum. Dah macam perempuan umur 40 je. T.T


Dan yang lebih memberangsangkan now semua orang (beberapa je sebenarnya) ekekeke tegur aku cakap muka aku dah bersih. Wah tau tak rasa macam nak sujud syukur je.
Ada sorang tu baru nak tanya umur aku sebab nampak aku macam muda. Siap cakap wahhh muka dah nampak licin seyhhhh.
Lagi best ada sorang pekerja aku ni tetibe tanya "Mbak Wana ni pelik lah"
Aku tanya lah kenapa.
Dia cakap "Yelah orang makin meningkat umur makin nampak tua. Mbak Wana ni makin meningkat umur nampak makin muda pulak" Wkakaka. Kembang kejap Mak jemah.


Okey ni gambar gedik. Ekekeke. No edit no effect. Tapi part mata tu memang nampak sangat kesannya. Sukaaaaaaaaa. Dan minyak nampak kurang sikit. :D


Okey lah kalau part parut jerawat ada perubahan nanti aku apdet lagi.
Now di samping minum collagen ni, aku pakai sheet mask seminggu tiga kali.
Sebab Datin Fieda pesan nak cantik kene macam tu. Hahahaha.
Okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal