Thursday, March 26, 2015

Nervous







Subhanallah. Amazing kan?
Betapa besarnya kuasa Allah tu. Tak dapat kite bayangkan.
Aku jumpa orang share2 gambar ni kat FB.

Sejujurnya lepas aku miscarriage bulan lepas aku macam takde nangis2 sangat pon.
Mungkin sebab dah redha kan. So takde lah nak sedih sangat.
Tapi masa balik honeymoon haritu aku saje je la tunjuk gambar ni kat Akram.
Tetibe air mata aku keluar. Haha!
Akram dah gabra dah. terus pelok2 aku.
Siap cakap "Dah la tu jangan nangis. Nanti dapat anak seduyun baru tau haaaa nak jaga camne"
Huhuhu.

Akram ada jugak tanya aku dah ready ke nak pregnant balik.
Aku pon tak tau nak jawab apa. Dalam hati memang la tak sabar nak ada baby sendiri.
Tapi dalam masa yang sama still rasa nervous weh.
Aku rasa orang yang pernah gugur je tau macam mana rasa die kot.
Aku jadi takut kalau something happen lagi bila aku pregnant nanti.

Yelah bila aku gugel2 baca experience orang ada yang gugur dua tiga kali.
Even blogger Dhiera pon pernah gugur sampai 4 kali.
Kalau aku jadi macam tu aku tak tau la boleh ke tak aku hadap. Huhuhu.
Tapi tu lah rezeki semua Allah yang tentukan kan.

Now aku memang dah start consume acid folic balik dah.
Lepas tu ada lah jugak amik suppliment dari Shaklee.
InshaAllah kalau Allah nak bagi aku rezeki dalam masa terdekat ni aku akan terima dengan hati terbuka.
Ameen. InshaAllah :)


bye.
With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, March 19, 2015

Sekolah Agama Johor






Pagi tadi keluar gambar ni kat Timeline aku.
Memang mengimbau kenangan sungguh la. Hahaha!
Kat tempat lain aku tak sure. Tapi kalau kat Johor memang wajib pergi sekolah Agama. Dan yang paling best kalau tak lulus periksa memang tak dapat naik kelas.
Contoh kau darjah satu sekolah agama. Periksa akhir tahun tak lulus, tahun depan kau stay jugak darjah satu. gitu.

Seingat aku la, adik beradik aku yang lain semua habeskan sekolah agama ni kot kecuali aku.
Bahahah! Nampak tak kecik2 dah perangai syaitonirojim.
Bukannya apa. Dulu masa zaman2 aku dulu kan darjah tiga sekolah kebangsaan baru masuk darjah satu sekolah agama. So bila aku darjah 6 sekolah kebangsaan, sekolah agama baru darjah 4.
Bila tingkatan satu aku masuk asrama penuh memang tak lah kan aku nak continue sekolah agama tu. Adik2 sila jangan tiru perangai ahkak ye. :P

Mak aku tanya jugak nak amik ke tak periksa darjah khas sekolah agama. Lepas darjah 6 sekolah agama kot tak silap aku ada darjah khas. Lepas kau amik exam darjah khas tu kau boleh dapat macam sijil yang membolehkan kau mengajar jadi ustaz/ustazah sekolah.
Lebih kurang macam tu la.
Macam aku dulu kan sekolah asrama penuh kan. Sebenarnya boleh je nak study sendiri nanti kita just sit for exam darjah khas tu je. Takda masalah. Tapi aku dah cakap awal2 dengan mak aku yang aku memang tak minat nak sambung. Beheee.

Tapi masa aku kat asrama tu ada je kawan2 aku yang amik exam darjah khas tu.
Adik bongsu aku pon sama.
Die masuk asrama penuh and continue sekolah agama.
Tapi masa adik bongsu aku tu dah lain. Die darjah satu sekolah kebangsaan terus darjah satu sekolah agama. So by the time die masuk asrama penuh dah terus masuk darjah khas. Lepas tu time tu sekolah asrama penuh agama sebelah sekolah dia tu ada buat kelas on weekend. So senang la nak amik exam kan.

Kalau nak cerita pasal sekolah agama ni tak banyak yang aku ingat. Sebabnya aku tak suke pergi sekolah tu. Bahahaha!
Lagi2 kalau kelas bahasa arab. Masa tu cikgu lelaki yang ajar.
Aku ni dah la bab2 menghafal ni agak benak sikit kepala. Asal ada kuiz je tak lepas. Asal kene hafal je fail. Denda die kalau tak kene cubit kat lengan sampai nampak darah, kene jalan itik dalam 100 meter camtu. Dengan baju sekolahnya. Dengan panas teriknya pehhhh kau mampu?

Paling aku ingat masa aku darjah tiga.
Ada satu kerja sekolah tu aku dah siapkan awal dah. Tak ingat kerja sekolah untuk kelas apa.
Tapi tiba2 entah macam mana entah adik aku boleh koyakkan kerja sekolah aku tu.
Daripada aku kene marah cikgu baik aku mogok tanak pergi sekolah kan.
Ingat kan dapat lah simpati daripada bapak aku. Harapaannnnnnnnnnn

"Kau tanak pergi sekolah kan? Takpe. Ayah bungkus kain baju sekolah ko tu buang je"
kata bapak aku.

Kahkahkah!

Itu lah seumur hidup aku kene marah dengan ayah aku.
Dan aku sorang je anak yang pernah kene marah teruk macam tu. Yang lain tak pernah okey.
Nampak tak macam mana degilnya perangai aku dulu.
Dan memang betul pon bapak aku bungkus semua kain baju sekolah aku buang kat tong sampah. Hahaha! Tapi mak aku kutip balik kot. Ekekeke.

Tapi paling membuatkan aku suke pergi sekolah agama dulu sebab ada makcik jual makanan sedap2.
Tiap2 hari sampai sekolah aku akan beli dua benda. Mee goreng dalam plastik lepas tu gigit sikit kat bontot plastik buat lubang lepas tu makan lalu situ. Pehhhh nikmat weh.
Lagi satu mee siput. Selalunya dah bungkus siap2 dalam plastik. Lepas tu masuk sambal. Hancur2 kan die lepas tu makan. Walaweh. Mana nak dapat lagi sekarang?

Okey cakap pasal mee siput tetibe dah teringin ni. Tak boleh jadi ni.

bye.
With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, March 18, 2015

Kerana Sepuluh Ringgit itu.




Ada satu malam tu kakak aku ajak teman die pergi Jakel.
Aku okey je memandangkan malam2 aku bukan buat apa pon.
Lagi pon Jakel bukan nya jauh sangat.
Sebelum amik kakak aku, aku singgah keluar duit dulu kat Petronas area2 rumah kakak aku tu.
Dari dalam kereta aku nampak sorang pakcik ni duduk kat luar Petronas tu tengah jual apa entah. Ada tiga bakul kecik2 je camtu. Pakaian die lusuh sangat. Lepas tu muka die kusam macam orang dah lama tak mandi.
Bila aku nak masuk kedai Mesra tu aku dengar la dia cakap "Dik, meh beli terung pipit ni dik. Baru lagi petik ni"

Aku senyum je.
Sambil2 tu aku fikir kalau aku beli aku bukannya makan pon. Nak bagi kakak aku pon aku tak tau die makan ke tak. Nak call kakak aku macam malas pulak.
So takpelah nanti aku sedekah je lah kat pakcik tu.

Lepas keluar duit tu, aku pergi kat pakcik tu sambil pegang note RM10.
Aku tak tau lah kenapa aku nak sedekah dengan pakcik tu RM10.
Padahal selama ni kalau pergi mana2 ada orang mintak sedekah mesti aku bagi singgit je.
Malam tu entah la ek. Just hati aku nak bagi die lebih.
So aku cakap dengan pakcik tu "Pakcik saya tanak beli tapi saya nak sedekah pakcik sikit. Amik lah"

Lepas tu aku terus pergi. Tapi aku nampak la pakcik tu cium2 duit tu sambil berkali-kali cakap terima kasih kat aku.
Masa tu aku hampir2 nak nangis jugak la. Aku kan cepat emotional. Benda2 camni memang senang sangat buat aku nangis.
Lagi satu yang buat aku sebak sebab aku ni kadang2 selalu je rasa tak cukup dengan diri sendiri. Padahal gaji aku lebih dari cukup dah. Terus insof sebab ada orang lagi susah dari aku.

So lepas tu aku terus la amik akak aku dan ke Jakel.
Nak dijadikan cerita kitorang dapat sales assistant yang sangat lah baiknya.
Memang kitorang beli kain tu die boleh lebih kurang je.
Masa lepas bayar tu akak aku cakap lah budak sales tu macam jual murah. Sepatotnya harga kain kakak aku 30 lebih camtu. Kat resit Rm21 je. Padahal RM21 tu untuk sehelai kain je patotnya.
Bila aku balik rumah aku check balik resit aku sebab aku beli 4 helai kain.
Bila check2 balik rupanya resit aku pon lebih murah dari harga sebenar kain tu.
Terus gembira. Haha!

Dua hari lepas tu aku saje la check maybank2u aku punya transaction.
Tiba2 mata aku tertancap pada satu transaction yang pelik.
Ada orang masukkan duit dalam akaun aku untuk satu jumlah yang agak besar. Die just tulis TT Online.
Tapi maybank2u kan tak boleh nak trace sape yang transfer kan. Kalau cimbclick boleh.
Nak kata orang bayar hutang aku macam semua dah bayar dah. Lagi pon kalau orang bayar hutang kompem la bagitau awal2 kan. Ada ke orang bayar hutang senyap2? Bahaha!

Kalau nak cakap orang tersalah masuk duit, masa kita transfer tu kan ada keluar nama kan. So aku jadi konpius. Tapi duit tu ada je lagi dalam akaun aku. Haha! Biar lah dulu.
Nak call maybank lagi la malas kan aku.

Bila aku cerita kat Akram, die pon tak tau nak cakap camne.
So aku cakap ngan die. Entah2 Allah bagi rezeki sebab sedekah kat pakcik haritu Rm10 kot.
Hmmmm sampai sekarang aku still musykil.

So harini tetibe aku tergerak nak google apa benda TT Online tu. Rupanya Telegraphic transfer. Tapi TT ni selalu orang transfer duit ke oversea.
Bila aku google2 lagi rupanya ramai jugak yang pernah dapat duit dengan transaksi TT Online ni.
Lepas tu semua blurr sebab tau tau apa benda ni semua.
So now aku anggap tu rezeki aku je la kot. Hehehe!

bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, March 17, 2015

Perkara kecil yang membawa makna besar




Kan aku nak carik kasut kan kat Jusco Cheras dua minggu lepas.
Masa nak masuk2 je Jusco tu, nampak la baju lelaki tengah buat sale murah giler. So aku bajet2 nak beli kan ayah aku dua helai sebab ayah aku tu pattern kalau ada baju baru baju itu je la nak pakai buat jalan. So mari lah kite belikan die baju baru yang lain.
Lepas tu pikir2 balik eh takkan nak belikan ayah je. Okey marilah kite belikan sesuatu untuk sang ibu pulak.

Mula2 aku nak belikan handbeg.
Lepas tu dok pikir2 ngan Akram mak2 ni suka pakai handbeg apa eh?
Pastu dua2 pening. Hahaha!
So Akram cakap apa kata kite belikan die sandal je.
Lepas tu aku pikir aah ek. Asyik belikan beg je. Belikan sandal pulak lah.

Terus pergi bahagian Larrie sebab Akram cakap sandal die sangat lah lembut.
Bila aku try2 eh eh aah la lembut giler rasa nak gigit2 je kasut tu sebab geram lembut sangat.
Aku kan jarang beli sandal ke kasut ke so aku memang tak tau brand apa yang okey. Sendu giler perangan kan. Bahaha!
Naseb baik lah kawen dengan lelaki yang giler kasut. Kau petik je jenama apa semua dalam kepala die.
Bila aku cerita pasal safety boot pon kemain lagi die explain jenama macam2.

Akram cakap Larrie ni lebih kurang macam scholl. Bawah sikit la. Larie murah sikit.
So aku dah tau dah lepas ni nak sopink sandal kat mana. Ehehehe.

So aku beli la satu untuk si ibu. Kaler turqoise sebab kaler hitam dah habes.
Aku ukur pakai size kaki aku je sebab aku rasa size kaki mak aku dengan aku macam lebih kurang je.
Nak call nanti tak seprais lah kan. Sambil2 tu berdoa semoga muat lah mak aku nak pakai nanti.
Keji sangat perangai anak kan tak tau size kasut mak sendiri. Behehehe.

So last week aku balik aku pon bagi lah kat mak aku.
Esoknya ahad tu kitorang nak pergi kenduri kawen. Bila aku bagi mak aku tu dengan terharunya mak aku cakap "Ya Allah, tau tak sandal ibu dah tak elok sebenarnya. Ibu tak tau nak pergi kenduri esok pakai kasut apa. Rezekinya dapat sandal ni" Sambil try2 sandal yang aku beli tu.
Naseb baik muat2 ngam2 soi kau. Tak kecik tak besar. Hehe!

Pastu puji2 sandal tu sebab lembut ya amat. Aku cakap Akram yang pilihkan *up menantu sekali sekala apa salahnya kan* ekekeke.

Masa tu aku rasa macam gembira tak terkata. Walaupon sandal tu takdalah beratus-ratus harganya tapi rasa gembira sebab hadiah aku tu at the right time aku bagi. Aku ni memang jenis jarang bagi hadiah besday ke anniversary ke. Aku jenis yang jalan2 kalau aku rasa nak beli, aku beli. Lagipon aku rasa bulan ni macam asyik shoping je. Hahaha! So belikan lah something untuk parents sambil2 suruh mak aku doakan semoga rezeki aku bertambah-tambah. Ehehehe.

Akram ni pon sekarang dah kemain romantik lagi dengan aku.
Kadang2 whatsapp aku camni "Baby nanti baby romantik2 dengan ayg tau"
Ewahhhh die tu romantik sangat ke? Hahaha!


Ni semalam tetibe die whatsapp aku gambar ni. Konon2 sweet la tu letak nota aku kat kereta. Gambar aku tanak letak pulak ke? Haha! Aku pon dah lupa bila masa aku bagi die nota ni. Tapi masa zaman2 kawan dulu memang selalu buat seprais kat dia. Bagi coklat dengan nota. Masakkan die bekal. Tetibe terpacak depan rumah die bersama seketul Subway. Hmmmm macam dah lama tak buat camtu. Rindu la pulak. Tapi jauh :'(


Rasanya perangai Akram dengan aku dah terbalik dah lepas kawen ni.
Aku selalu kalau die start nak sweet2 dengan aku, aku malas nak layan. Haha!
Kadang2 macam over betul.
Ish takley jadi ni. Aku kene kembali kepada diriku yang asal. Bahaha!

This week nak honeymoon kat KK.
Lepas kawen ni baru lah ada masa nak jalan2. Tu pon tak lama. 3 hari je.
Nak habeskan jalan2 dalam Malaysia dulu baru terbang oversea. Lagi pon passport aku dah mati. Giler malas pulak aku nak hidupkan. Nanti2 lah.

Dalam Malaysia ni cuma Sabah, Sarawak dan kelantan je aku belum pergi.
Minggu ni pergi Sabah. Lepas tu Akram ajak pergi Kuching pulak. So nanti kite pikir apa nak buat kat Kelantan. Sopink la kot kan? Haha!

So i guess aku perlu pikirkan sesuatu la untuk sepraiskan Akram masa honeymoon.
Hmmm any idea? Hihi.

bye.




With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, March 11, 2015

Weekend yang full.




Last weekend aku datang KL.
Memang dua minggu sekali sama ada aku akan naik KL or Akram turun JB.
So disebabkan aku ada nak cari barang sikit kat sana, jadinya aku yang pergi KL.
Lagipon MIL aku balik umrah minggu lepas. Masa die pergi haritu aku tak dapat hantar. So ni dia balik aku ikot la jemput.

Aku cakap ngan Akram nak naik flight je. Senang sikit. Parking kat Airport Senai je.
Lepas kawen kan aku macam cepat peknen. So Akram tak bagi naik flight awal2 peknen. Now takda pape aku pon amik kesempatan la ulang alik jb-kl naik flight. Heheh. Ni kali kedua aku naik flight. Kesian kan. Umur dah nak masuk 27 tahun baru nak naik flight dua kali. Sendu sangat.

First time dulu masa aku ada work trip pergi Cambodia.
Lepas tu dah takde pegi jalan mana2 dah.
So disebabkan kejakunan dah lama tak naik flight, maka aku adalah sangat neves.
Sampai kaunter check in tu aku asyik je la nak panggil kaunter daftar masuk. Kahkahkah. Giler #villagepeople sangat kan.

Sampai la Akram mesej aku cakap "Jangan lah kaunter daftar masuk sangat. Kaunter check in sudah" lepas tu baru aku perasan. Bahahaha! Bongok sangat rasa.

So hari jumaat tu lepas meeting aku terus drive pergi airport. Nusajaya-Senai dalam 25 minit gitu.
Sampai airport dalam pukul 7.30 camtu. Terus pergi check in.
Sambil2 tu aku dah siap2 suruh Akram ajar aku dari start nak kene check in sampai lah dah masuk dalam flight. Kakaka. Neves uols. Naseb baik tak sesat.


Flight on time. Sepatotnya seat aku tengah. Tapi masa aku naik tu row aku takda orang. So dapat lah duduk tepi tingkap. Masa flight balik memang dapat seat tepi tingkap. 

Akram suka takut2 kan aku masa flight nak take off. Cara die cerita tu macam ngeri je. Tapi masa aku naik, flight take off smooth je. Tak tau la pulak aku kalau everytime Akram naik flight, kapten take off tak smooth. Tapi masa aku naik okey je. Masa landing yang macam bergegar sikit.
Masa otw JB-KL tu hujan lebat giler. Aku dalam hati dah macam2 doa jugak lah aku baca. Ahahaha!

Flight aku pukul 9.05 malam. So sampai KLIA dalam pukul 9.35 camtu.
Time tu Akram keje malam.
Masa nak keluar flight tu aku macam lambat sikit sebab ada budak2 universiti macam ada trip. So dorang bising2 amik beg buat aku keluar lambat. Dah la seat aku belakang2 sikit time tu.
Bila aku keluar je dorang berkumpul dulu kat depan toilet. Aku tengok orang lain semua dah takde. Neves la aku kan. Bahahaha!

Tengok signboard ada tulis kaunter bagasi dengan kaunter penukaran. Ahhh sudah. Mana balai ketibaan ni. Terus mesej Akram.
Akram pulak dah la reply lambat. So aku terus masuk toilet dulu. Buat2 kemas beg la betulkan tudung la. Kakaka!

Lepas tu Akram cakap keluar jalan terus je jangan belok2. Okey aku pon jalan la sampai hujung. Lepas tu baru nampak balai ketibaan. Ekekeke.

Disebabkan Akram amik aku dalam pukul 12 lebih camtu so aku pon plannya nak lepak KFC dulu. Mesej Akram lagi apesal tak jumpa satu kedai pon. Akram cakap naik tingkat atas banyak kedai.
Lepas tu aku tanya. boleh ke naik atas. tak kene cek pape ke. blablabla. neves kau takut sesat. Padahal besar mana sangat la KLIA tu sampai nak sesat kan. Kahkah. Naseb baik jumpa gak KFC. Melepak la aku sampai Akram balik keje.

Sabtu tu aku, Akram, Sally dengan Ajak pergi shopping kat Kenanga Mall. Before gerak tu Akram bawak aku makan Nasi lemak dulu sebab die tau aku kalau lapar kang adalah drama air mata start.
Lepas amik sally and ajak kat bangi kitorang terus direct pergi Kenanga. Sampai2 dalam pukul 1 camtu kot. Naseb kejap je dah dapat parking. Masuk2 dalam je bila sampai kat tingkat 5 semua dah macam kene pukau. First time dulu aku datang macam tak tau nak beli apa.
This time aku datang omaigad banyaaakkkkkkkkkkkkk gila baju cantik2.
Seyes rasa nak borong semua je. Dah la murah2.

Yang takley bla kitorang borong tudung bawal rania sekodi. Hahaha! Sekodi tu 20 helai. So aku amik 8, sally amik 8, Ajak amik 4. Lepas tu borong pulak shawl butterfly. lapan hengget je kau. Mau tak meroyan. Sally beli pulak bawal bercorak.
Lepas tu aku borong blouse. Kitorang lepak makan semayang jap semua, keluar2 mall je dah pukul 7 lebih. Kenanga ni tutup macam GM, pukul 8 malam dah tutup. So aku tak sempat nak round semua kedai. 3 level bawah jalan2 camtu je. Next time pukul 10 dorang bukak, aku nak make sure aku dah terpacak kat depan tu. Hahaha!

Plannya jugak haritu nak amik album kawen. So bila aku cakap ngan OP aku ada kat Kenanga, dia pon lepak la sentul. AKu ingatkan die pergi sentul sebab ada keje. rupanya nak pass album kat aku.
Sudahnya bila aku keluar mall 7 lebih tu dia dah sampai rumah dah. So kitorang gerak la ke Selayang nak amik album. Masa tu ada bola sapa lawan tah kat Stadium Selayang. Naseb baik tak jem. Dah kalau lepak2 camtu takkan nak minum je kan. Aku order la mihun tomyam. Padahal masa kat kenanga tu dah makan sizzling mee. Haha!

Tak ingat aku dengan Akram sampai rumah dalam pukul berapa. Tapi seyes tak larat. Penat giler rasa. Melepek terus aku. Akram dok cuit2 aku, aahhhhh tak kosser nak layan. Pandai2 lah die. Bahahaha! Aku terus tido.

Ahad tu kitorang amik mak kat KLIA. Sampai sana dalam pukul 10.30 pagi. Akram bawak breakfast dulu. Aku makan roti kosong tapi untuk pertama kalinya tak habes. Sebab besar giler roti kosong mamak tu. Harga memang mahal rm2.50. Tapi full giler perot aku. Last2 surrender. Akram pon tak habes.

Dalam pukul 12 camtu mak dah keluar. Lepas salam2 semua sedara mara, kitorang pergi makan kat Nilai. Aku share nasi dengan Akram je. Amik ikan bakar satu dengan sambal tempe.
Lepas makan, mak terus nak balik pontian sebab adik ipar aku selasa dah keje. So nak rest dulu kat rumah, baru balik Segamat. MIL aku pergi umrah bawak adik ipar aku sorang. Join satu team dengan pak anjang Akram. Adik beradik MIL aku la.

Lepas dorang dah gerak semua, aku dengan Akram pergi KL. Sebab nak amik Shaklee dengan si Pida kat Cheras. Aku tak pernah tau try produk Shaklee ni. Tapi masa aku peknen haritu, aku memang dah cakap dengan si Pida ni nak amik vitamin dengan dia. Baru je aku mesej2 dia tup2 dah gugur kan. Huhu. So dia suggest aku amik ESP dulu untuk kuatkan rahim. So aku okey je la. And aku amik vitalea jugak.

Untuk Akram Pida suruh amik Vitamin E dengan zinc. Tambahan vitamin C sebab Akram kan merokok. Akram tu dah la smoking lepas tu bukan makan sayur sangat pon. Tu yang aku suruh dia makan vitamin tu.

Ni la si Pida. Tengah tunggu masa je nak meletop. Harap2 lepas makan vitamin C ni boleh la kulit ploles sikit macam kau Pida. Bahaha!


Sebenarnya aku kenal Pida ni sebab laki die satu batch dengan Akram. Kira senior aku jugak la.
So first time kitorang jumpa kat stadium masa JDt lawan. Kan Pida?
Lepas tu terus la friend kat fb semua. Melekat pulak jadik kawan. Hahaha!
Dan sebenarnya kawan2 aku ramai jual shaklee ni. Tapi aku pilih Pida sebab dia rajin giler bagitau aku fungsi setiap vitamin. Masa aku peknen haritu pon die terangkan aku vitamin2 yang nak kene amik, yang tak payah amik, yang tak guna, yang buang masa je makan, siap bagi aku link internet kalau nak study. Macam2. hahaha!

Aku kan blurr. So bila jumpa orang macam ni yang rajin study yessss apa lagi. Kita tumpang la sekali. Ekekeke. Sapa nak beli Shaklee ngan Pida boleh la gi blog dia http://thisisfieda.blogspot.com

Lepas tu, aku ngan Akram singgah Jusco Cheras dulu. Konon2 nak carik kasut. Plannya lagi dua minggu nak pergi KK. Saja nak jalan. Lepas kawen takda masa nak jalan lagi.
So aku dok cakap2 ngan Akram takda kasut nak jalan2 jauh camtu. Yang comfy la. Setakat sandal dengan flat shoes aku ada dah.
Naseb baik jumpa kasut yang best. Merah mak ngah lagi. Hahaha!

Lepas tu Akram tanya nak tengok wayang tak sebab aku cakap macam dah lama tak tengok wayang.
Serius. Sampai aku dah lupa bila last time kitorang date pergi tengok wayang.
Beli lah cerita spongebob. Sebab aku yang nak tengok. Laki aku layankan je la.
Sebelum masuk wayang pergi makan dulu kat Tepanyaki sebab Akram tak pernah makan. Aku dah dua kali dah makan. Akram nak feeling2 makan sambil orang masak depan die. Gittew. So aku layankan je lah.

Muka ganas tapi tengok kartun. Bahahah!

Cerita ni sama macam kau tengok kartun kat TV.
Cuma dia panjang je la. Sejam setengah. Still point utama cerita ni pasal resepi Encik Crab kene curik. Lepas tu ada la watak sampingan si lanun yang curik resepi tu.
Kalau kau bawak budak2 tengok best la kot.
Sebab budak2 depan aku asyik je la gelak2.
Yang aku dengan Akram dah nak tertido-tido dah. Tak tau la sebab penat kitorang tak habes lagi ke apa. Tapi memang ngantuk giler. Padahal time tu baru pukul 8 malam kot.

Habes wayang terus balik rumah sebab nak kemas baju2 yang banyak giler tu.
Masa tengah kemas2 barang tu Akram asyik je la cakap ngan aku "Baby balik la selasa pagi"
Tapi sambil tu dia kemaskan baju aku.
Tak tau lah dia dah cakap 40 kali ke apa suruh aku balik Selasa pagi tup2 Isnin pagi tu memang betol aku tertinggal flight. Cisss.

Flight aku pukul 7.35 pagi. Aku kunci jam pukul 5.15 pagi. Akram pon kunci jam jugak. Tapi sedar2 dah pukul 7.20 pagi. Terus melompat aku. Terus kejut Akram. Lepas mandi, Akram check2 jadual next flight pukul 3 petang. Hmmmm apa lagi terus EL la aku haritu. Haahaha! Tak pernah tau aku tido selama ni tak dengar bunyik jam. Aku rasa Akram sabotaj aku la. Saje je nak berkepit dengan aku lama2.

Malam tu kitorang keluar dinner. Aku teringin nak makan megi ketam. Tapi kat Nilai tu ada mee ketam je. Belasah je la. Sebelum order tu aku cakap ngan Akram "Emmm nak makan mee ketam tapi tanak kopek ketam" sambil kenyit2 mata ngan Akram. Haha!
Lepas tu Akram cakap "Yelah ayg kopekkan" Yeayyyy!

So sambil Akram keluarkan isi ketam sambil aku makan mee ketam dengan aman damainya. Bahaha! Syok weh. Sebab aku memang tak pandai nak makan ketam. Naseb baik dapat laki yang memahami. Bagi isteri makan dulu. Die makan lambat takpe. Ekekeke. Harap2 lagi doploh tahun pon still la nak layan aku makan kan. :P

Selasa pagi tu aku terjaga pukul 5.30 pagi. Naseb baik dengar bunyik alarm. Kalau tertinggal flight lagi memang mengundang je tau. Naseb baik jugak tiket flight aku boleh guna bila2 je.
Aku beli tiket under nama Akram. So dorang ada program standby tau. Means misal kata kalau flight tu full aku kene tunggu next flight. Disebabkan JB-KL-JB ni selalunya tak penuh so boleh la guna tiket standby ni. Kalau area pantai timur sana better guna tiket firm. So tiket standby ni kan aku beli untuk hari Isnin pagi kan. Tapi bila aku tak naik takpe. Tak burn pon. Sebab dia boleh guna dalam masa 3 bulan. So Selasa pagi tu aku terus je check in guna nombor tiket yang aku beli untuk hari isnin tu. Gittew. Selamat duit aku. Haha!

So selamat sampai JB pukul 8 lebih. Terus pergi keje. Sudahnya tengah hari tu lepas lunch aku bantai tido dari pukul 1.30 petang sampai pukul 3 petang. Konon2 jet lag sangat. Puiiii. Padahal KL-JB setengah jam je pon. Nak tido atas tu pon tak sempat. Bahahaha!

okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, March 3, 2015

Pengalaman pertama mengandung dan keguguran - Part 2




So macam mana aku boleh miscarriage?

Detik cemas ni berlaku start tarikh 07/02/2015
Sorry lah entry mungkin panjang tapi gambar takde sangat. Aku carik2 balik surat dokter entah mana tak jumpa pulak. Huhuhu.

07/02/2015

Haritu aku ada wedding dekat KL. Senior masa kat UM dulu.
So tengah hari tu bergerak la aku dan Akram ke sana. Aku makan macam biasa, nasi minyak, lauk ayam, sotong, pastu makan buah limau. Tu je. Takda yang pelik pon.


Gambar terakhir sebelum miscarriage :') Berat naik 4kg uolsss! Fengsan. Pipi tu dah macam simpan kuih pau dua ketol dah T___T


Aku datang KL naik bas macam biasa sebab Akram tak bagi naik flight awal2 peknen. Didie datang naik kereta, so plan asalnya aku akan tumpang didie balik JB esoknya (ahad)


Habes wedding, aku dengan Akram singgah Metro Kajang jap sebab aku nak carik blouse. Dah gemok katenye. Tshirt pergi keje semua dah tak muat! Sentap mak asal g keje je jumpa orang semua tegur kenapa dah gemok. Grrrr. Tapi time tu ada alasan la sebab peknen. Now nak kene diet balik la bagi kurus sikit sebelum peknen balik. InshaAllah ameen :')

Lepas tu kitorang singgah pasar malam bangi jap carik bahan mentah nak masak. Akram suruh masak bubur esoknya sebab dia tak berapa sihat sangat.

Haritu berlalu dengan normal je. Aku tak jatuh, tak jalan laju, takde langgar apa2. takde. Semua macam biasa.

Sampai lah rumah masa nak buang air aku spot ada coklat2 kat panty liner aku.
Aku bagitau Akram. Masa tu aku dah cuak dah jugak. Lepas tu aku tanya kawan2 aku macam mana. Kawan aku semua cakap normal asalkan takde darah. So aku google2 pon ramai yang cakap normal. So aku okey lagi. Tapi bila tanya akak aku normal ke camtu akak aku cakap mana normal. Pergi klinik!! Akak aku lantang memberi arahan. Hahaha!

Akram tanya nak pergi klinik ke tak? Aku cakap tak payah la. Okey kot. So malam tu aku tidur macam biasa walaupon tiga kali jugak aku tukar pantyliner sebab brownish spot tu macam banyak jugak. Aku neves sebab tu tanda2 aku nak period. Tapi takkan la masa mengandung boleh period kan? Aku google2 memang ada orang period masa peknen so aku lega la sikit.


08/02/2015

Pagi tu aku bangun masuk bilik air sebab nak amik air semayang. Masa nak buang air tu aku perasan ada darah sikit kat panty liner aku. Aku rasa muka aku time tu dah pucat kot. Aku terus masuk bilik kejut Akram cakap ada darah keluar sikit. Akram terus suruh siap2 nak pergi klinik.

Masa tengah siap2 tu Akram perasan yang muka aku sedih. So dia dah pesan awal2 apa2 pon yang dokter cakap aku kene terima dengan sabar. Redha :')

Tak sempat sarapan tak sempat apa, terus pergi klinik masa awal2 kitorang buat scan dulu. Naseb baik dokter yang sama yang on duty masa tu. So dia dah ada rekod aku. Dia tanya kenapa. Aku pon cakap lah aku keluar coklat2 sikit kat panty liner aku.

So dokter dah kerut2 dahi. Muka takda sinyum. Aku lagi la cuak. Dokter cakap takpa kite scan dulu.

Masa scan tu dokter cakap "Rahim normal. Kantung membesar dengan normal. Emmmm tapi baby tak nampak lah. Sepatotnya 9weeks dah boleh nampak baby sikit dah. Tapi ni nampak macam baru 6-7 weeks je. Baby macam takda progress"

Masa tu aku memang dah sedih dah. Tapi tak nangis lagi.

Lepas scan tu dokter cakap kene follow up dengan hospital kerajaan. Sebab nak kene jumpa pakar sakit puan. Aku faham lah yang kene terus pegi hospital terus. Yang Akram ni blurr. Dia suruh dokter bagi surat ke hospital sultanah aminah, JB konon2 senang la nak follow up sebab aku kan keje johor.

Sekali dokter cakap "Haaaa? Awak nak balik Johor sekarang ke?"

Baru lah laki aku paham. Lepas tu kene pergi Hospital terus. Hahaha! Kelakar lah pulak ingat2 balik. Masa orang tengah sedih2 pon boleh pulak buat lawak. So dokter buat surat refer ke Hospital Serdang.

Lepas scan tu ada lah tanya2 dengan dokter kenapa boleh jadi macam ni?

Dokter cakap mungkin masa awal2 pregnancy tu baby tak develop dengan sempurna. Tapi sebenarnya dorang pon tak tau sebab yang tepat. Mungkin faktor pemakanan. Mungkin jugak kalau baby lahir, baby tak normal, Allah Maha Mengetahui, so Allah amik balik baby tu :')

Tapi doktor cakap "Awak jangan risau. At least kita tau yang awak boleh mengandung normal. Chance untuk mengandung tu tinggi" Lega la sikit aku dengar.

Lepas tu kitorang terus shoot pergi Hospital Serdang. Terus ke bahagian Emergency.

Hospital Serdang ni macam best. Sebab Akram bagi surat klinik, then aku dapat terus masuk Yellow Zone tunggu dokter kat dalam, Akram sorang je yang pergi daftar kat kaunter pendaftaran. Aku tunggu kat bahagian ibu dan anak (tak tau apa nama department tu) Bahaha.

Masa tu raamaaaaiiiiiiiiii sangat ibu2 baru lepas bersalin sambil pegang baby. Sedih okey. Walaupon aku bawak baby jugak, tapi baby aku dah 29 tahun. Si montel Akram tu. Kekekeke. hashtag lawakhambar :P

Mula2 ada dokter perempuan yang amik kes aku. Dia datang dengan sorang dokter lelaki.
So kitorang bertiga masuk lah bilik khas untuk scan.
Yang dokter lelaki tu sibuk la time tu dia nak belajar macam2. So masa aku baring and dokter perempuan tu scan aku, die pon sambil explain kat dokter lelaki tu. Dokter lelaki tu nak guna mesin scan tu pon tak tau. Ish.

Lepas tu dokter perempuan tu cakap dia tak boleh nak confirmkan, so kene tunggu pakar sakit puan jugak. So aku pon tunggu lah. Masa aku keluar bilik tu, Akram dah siap register dah semua. Aku tak ingat berapa jam kitorang tunggu tapi lama lah jugak. So Akram ajak pergi makan dulu sebab dari pagi tak makan. Aku okey je. Kitorang cakap dengan dokter perempuan tadi nak pergi makan dulu kejap. Nanti datang balik.

Lepas makan tu terus tunggu kat tempat tadi. Masa tu ada sorang kapel jugak kat situ.
Akram biasa lah campak kat mana2 pon kan senang je dapat kawan. So die borak2 dengan lelaki tu.
Rupanya bini dia pon bleeding jugak. Tapi dah lama dah bleedingnya. Hari Jumaat dah datang scan. Ahad tu datang scan lagi. Dah seminggu lebih kot still bleeding. So kene follow up dengan doktor.

Tak lama lepas tu ada sorang doktor datang lelaki. Melayu. Dia muda lagi tapi dah jadi Medical Officer dah. So dia amik butir2 aku. Bila last period. Period normal ke tak every month. Bila first buat UPT. Bila first scan. Pernah jatuh ke tak. Pernah buat operation apa2 ke tak. Berapa banyak tukar pantyliner? Banyak giler soalan dia tanya. Apa tah lagi tak ingat dah. So dia cakap die nak tunggu doktor dia (betul2 pakar) datang dulu baru boleh scan lagi sekali.

So aku tunggu la lagi.

Tak lama lepas tu datang pakar pulak. Berbaju biru. Baru keluar bilik operation. Doktor lelaki India. Still muda lagi. Hebat muda2 dah jadik pakar. Huhuhu.

So aku masuk la bilik scan. Dengan ada sorang nurse perempuan.

Mula2 dia scan perut. So dah lama2 tu tetibe dia cakap "saya nak scan bawah pulak ye"

Aku macam blurr tau. Haaa bawah? Takkan nak scan lalu pipit aku kot. Malu laaaa. Bahaha! Pastu aku pandang nurse. Nurse angguk. Pasrah. Kat situ jugak bukak seluar salin kain. Doktor2 tu sembunyik jap belakang tirai. Adehhhh.

So lepas baring tu kene kangkang kaki, doktor lelaki tu masukkan alat scan tu kat pipit aku. Ish tak payah cerita details la kot. Hahaha! Aku pon ingat2 balik rasa malu lagi.

So bila dah habes scan tu doktor pakar tu pon cakap benda yang sama jugak. Kantung besar tapi baby takda progress. Masa aku nak keluar bilik tu aku dengar doktor pakar tu cakap kat MO tu tulis missed carriage kat report. Masa tu dah sedih dah.

Bila keluar bilik tu, aku dengan Akram bincang dengan doktor pakar tu sebab masa scan tadi Akram tak boleh masuk.

Basically doktor cakap kes ni ada tiga conclusion:

1. Baby terlalu kecik, so nak kene tunggu lagi dua minggu nak tengok baby membesar ke tak?
2. Baby memang tak membesar so nanti dia akan keluar sendiri.
3. Ada orang yang bleeding tapi baby terus besar sampai 9 bulan.

Bila doktor cakap macam tu aku terasa macam ada sinar harapan lagi la. Walaupon doktor buat conclussion missed miscarriage.

Macam biasa, Akram tanya kenapa boleh jadi macam ni.

Sama macam doktor kat klinik jugak, doktor pakar cakap jangan salahkan sape2. Ibu tak salah ayah tak salah. Kene redha. Doktor India pon cakap macam tu weh. Kagum sebentar.

Pastu dia cakap mungkin faktor genetik. Kalau baby lahir, maybe tak sempurna dan sebagainya.
Jangan anggap kita ada buat salah apa2 before ni and ujian ni sebagai satu hukuman untuk kita. Tak. Ianya memang faktor sel2 yang tak berkembang. :') Banyak lagi dia cakap tapi aku dah lupa dah. Huhu

So dorang cakap takpe. Tunggu lagi dua minggu, nanti datang balik tengok progress. Kalau die scan nampak baby macam ada die akan bagi teruskan. Tapi kalau dalam masa dua minggu takda progress jugak, dia akan bagi pilihan sama ada nak buat D&C atau nak biarkan benda tu keluar sendiri. Tapi kalau ada bleeding je kene terus pergi hospital. Tapi Akram mintak refer letter ke Hospital kat Johor sebab senang aku nak buat follow up nanti. So doktor pon okey je.

Lepas tu kitorang balik.

Dalam kereta Akram start la bagi tazkirah kat aku. Haha! Biasa lah. Cakap jangan sedih. Redha. Mungkin ada yang lebih baik. Kakak & akak ipar akram pon gugur jugak masa anak pertama. Kakak ipar Akram dah ada anak dua dah sekarang. dah nak masuk tiga dah. Akram nak sedap kan hati aku.

Banyak jugak Akram cakap tapi masa tu fikiran aku macam kosong je. Aku merenung ke luar tingkap kereta merenung pemandangan luar. Cewahh. Macam novel la pulak kan. Haha! Tapi time tu aku tak nangis pon. Entah lah.

Sampai rumah aku terus tido.

Bangun2 dah pukul 6 lebih. Petang tu patotnya aku dah tumpang Didie balik Johor dah.
Akram tanya jugak macam mana? Nak tumpang Didie ke nak dia hantar? Aku senyap je. Masa tu perut aku dah start sakit dah macam period pain tu tapi berganda-ganda lagi sakit. Ahhh sudah. Nak keluar dah ke? Aku cakap dalam hati.

Masa Didie call tu Akram tolong jawabkan. Last2 Akram suruh dorang balik dulu. Nanti Akram hantar aku balik JB. So Akram terus suruh aku siap2 sebab nak jalan slow2. Masa tu aku dah nangis2 dah sebab sakit perut. Yang si Akram ni ingat aku ni macam nangis sebab sedih tak dapat terima hakikat yang baby aku dah takda. Siap cakap "Jangan lah macam ni" sambil nak nangis sekali. Padahal dia tak tau aku ni separuh mati menahan sakit macam nak beranak (ceh macam lah pernah rasa sakit nak beranak kan? Ekekeke)

Takde lah. Period pain tu kan antara secebis sakit nak beranak kan. So masa tu aku sakit lagi sakit daripada period pain yang selalu aku rasa tu. Aku anggap macam tu lah kot sakit nak beranak. Oi memang sakit okey. Bila aku cakap dengan Akram yang perut aku sakit sangat, Akram terus kemaskan baju2 aku semua and suruh aku duduk je. Lepas aku dah salin2 baju tu Akram pegang2 tangan aku sambil peluk aku lepas tu cakap "Takpe. Takde rezeki lagi. Kita hanya boleh rancang. Allah yang tentukan semua. Allah nak uji kita ni. Sabar. InshaAllah ada rezeki lain lepas ni" Pastu dua2 nangis sampai basah2 baju :')

Dalam pukul 6.30 petang kitorang gerak dari Nilai. Masa tu aku pakai panty liner je sebab memang tak bleeding lagi. Tapi pad overnight memang dah standby. Lepas tu dalam kereta Akram alaskan aku dengan bantal sebab nak bagi aku selesa. Seat aku turunkan, so aku memang baring je. Dalam kereta memang sakitnya tu Allah je yang tau. Kejap aku mengiring, kejap terlentang, kejap mengiring lagi. Masa tu Akram dah start pasang ayat2 quran dah. Huhu.

Lepas sejam kot, aku rasa macam something dah keluar. Alah macam period tu. Banyakkkk! Aku terus cakap dengan Akram yang aku nak salin pad. Masa tu kat mana entah. Akram cakap nanti berhenti kat Pagoh je. Selesa sikit. So aku pon okey je. Aku try sambung tido. Sambil nangis cakap sakit...sakit.... Haha!

Asal bangun je aku tanya lagi jauh lagi ke? Akram cakap sikit lagi. Aku tido lagi. Bangun lagi tanya tak sampai2 lagi. Ish geram pulak aku. Bahahah! Last2 sampai jugak RnR Pagoh. Masa tu dah rasa dah 'little baby' dah keluar. Aku rasa2 seluar aku pon dah penuh darah dah. Naseb baik bawak seluar lain. Tengok2 bantal dah banyak kesan darah dah.

Slow2 aku jalan pergi toilet. Masa tu dah tak kisah dah malu ke apa. Daripada dalam kereta ada jugak orang dok perati tapi aku dah tak rasa apa dah.

Sampai toilet tengok2 SubhanAllah memang dah keluar seketul darah macam hati camtu. Aku call Akram tanya macam mana kan nak amik ke nak buang je? Akram cakap amik bawak balik. So aku bungkus elok2 and masuk dalam plastik. Bila aku buang air brrrrrrr darah keluar banyaaaakkkkkkkkk sangatttttttttttt sampai aku ngeri. Yelah kalau aku period pon tak pernah darah keluar sekali banyak macam tu T_____T

Keluar toilet terus rasa nak pitam. Terus duduk bersandar kat tiang. Akram tolong picit2 badan sikit lepas tu papah aku ajak pergi makan. Akram belikan aku bubur ayam.

*rasa nak keluar air mata lah masa taip entry ni. Rasa flashback moment menari2 depan mata. huhuhu*

Okey sambung.

Masa makan tu aku dapat makan berapa suap je. Sebab rasa sakit tu datang lagi. Ingatkan bila 'little baby' dah keluar takda dah rasa sakit tu. Ni makin sakit lagi. Sampai terbaring2 aku atas kerusi makan tu punya lah sakit. Last2 Akram ajak jalan slow2 pergi kereta.

Masuk kereta, teruskan perjalanan.

Masa dalam kereta sebenarnya aku rasa sakit yang paling sakit sekali yang memang dah tak tertanggung dah. Masa tu Akram call semua orang, mak dia, mak aku and kakak aku. Akak aku cakap try tahan sampai Jb sebab senang kalau kene warded dekat. Masa tu kat area mana entah. Sambil menangis2 aku cakap okey aku tahan. Padahal time tu Ya Allah tak tau nak describe macam mana. Akhirnya aku paksa jugak diri tido.

Bangun2 alhamdulillah dah sampai JB.

Aku cakap dengan Akram tanak balik rumah dah, nak terus pegi HSA.

Sampai2 HSA, Akram terus daftar kat A&E department.

Ingatkan dapat lah terus jumpa dokter. Aku dah bleeding teruk dah kot. Siap naik kerusi roda lagi. Akram cakap muka aku dah pucat. Yelah darah banyak gila keluar kot. Even masa kat serdang pon doktor tanya ada pening2 ke tak sebab takut kurang darah.

Kat HSA aku still kene amik nombor and kene tunggu nombor aku dipanggil. Redha.

Lama okey. Dalam sejam jugak aku tunggu. Dengan tak selesa seluar penuh darah. Pad dah penuh. Perut cramp. Kene tunggu yellow zone dengan pesakit lain campur2. Huhuhu.

Akhirnya nombor aku kene panggil. Masuk jumpa dokter kene tanya lagi kenapa. Padahal die tengah pegang refer letter aku tu. Dengan aku berkerusi roda nya lagi. Ish. aku direct cakap "saya rasa dah gugur ni doktor" pastu doktor tu cakap "okey dah berapa pad?" "tiga doktor" jawab aku. Masih lagi bersabar.

Lepas tu dia ajak buat scan. aku pon pergi lah. Habes berdarah katil hospital tu sebab seluar aku memang dah berdarah kan. Check2 ada lagi yang belum keluar. So dia cakap kene warded. Nanti pakar sakit puan amik kes aku. Terus kene amik darah and masuk air. Lepas tu tunggu nak warded pulak.

*aduh penat pulak menaip. Bahaha*


Masa nurse bawak aku naik kat ward perempuan, tak silap aku pukul 1 pagi kot. Lepas tu nurse amik details aku semua. Lepas tu aku kene tunggu lagi sampai dokter pakar sampai.

Dalam pukul 2 lebih camtu dokter pakar sampai. Again, lelaki tapi kali ni chinese. Tapi yang assist dia dokter perempuan. Mula2 tu dia tanya berapa banyak dah keluar. Aku cakap macam dua. Dia tanya ada bawak ke tak? Akram memang tinggal dalam kereta je. Tapi Akram cakap dah buang sebab Akram cakap kalau bagi dokter pon nanti die buang jugak. Baik Akram tanam je kat rumah aku.

So lepas tu dia ajak masuk bilik dulu scan. Macam biasa mula2 scan kat perut dulu. Lepas tu dia mintak scan kat bawah pulak. Masa kene kangkangkan kaki tu menggigil2 kaki aku. Nurse terpaksa pegang. Walaupon dah ada experience masa kat Serdang tapi tetap la cuak kan.

Bila dah scan lalu bawah tu dokter buat conclusion "incomplete misscarriage" maksudnya ada lagi sikit2 yang tertinggal dalam rahim aku. Paling aku ingat masa dokter cina tu seluk tangan dia lalu bawah tu siap cakap "rileks. tahan sikit okey. bertenang. jangan neves." Sakit weh. Bila aku cerita kat akak aku, akak aku cakap "nanti ko beranak lagi ngeri. dah la baru lepas beranak. kene seluk lagi macam tu"

Phewwwww.

Lepas tu dokter cakap tinggal sikit je. Nanti die bagi injection untuk bagi semua keluar naturally so aku tak payah under go D&C. Tapi kalau still tanak keluar terpaksa la masuk operation theater. Huhu.

So sebelum masuk wad terpaksa la kene injection kat punggung.

Dalam pukul 3.30 pagi baru dapat masuk wad. salin2 baju semua and berehat. Lepas tu Akram pon turun bawah. Tido dalam kereta je.


09/02/15

Pagi tu Akram datang ward hantar power bank dengan roti untuk aku makan. Lepas dia balik aku terus pergi mandi. Masa aku mandi aku perasan ada keluar lagi seketul darah kat pad aku.
Lepas mandi bersihkan badan semua, aku lepak je kat wad. Lepas mandi tu aku tengok semua orang tengah breakfast. Aku dah la lapar time tu. Tapi kat katil aku nurse tak hantar makanan pon. Pelik.

Naseb baik Akram ada bawakkan roti. Boleh la buat alas perut. Masa dokter round ward dia tanya dah makan belum, aku cakap nurse takda hantar pon breakfast. Lepas tu dia bagitau nurse suruh hantar makanan kat aku sebab lepas makan aku kene puasa before scan. Sampai ke tengah hari takdanya breakfast aku dia hantar. Dah la lunch pon kene puasa. Telan air liur je la. Hahah!

Masa aku warded, katil memang penuh. Tapi takde yang kes macam aku. Kebanyakannya kes period lama sangat. darah tak berhenti keluar. Ada sorang sebelah katil aku tu pasang IUD. Tapi tiba2 bleeding tak berhenti. Pastu sakit perut. Ngeri kot aku dengar.

Yang akak sebelah kiri katil aku ni mula2 dia yang tegur aku dulu. Aku cakap lah gugur. Inai kat jari pon tak hilang lagi. Bahahah! Akak tu cakap takpe muda lagi. Dia dah kawen berpuluh tahun pon baru ada anak sorang je :') Dia masuk ward sebab period tak berhenti pastu dokter suspect ada ketumbuhan dalam rahim. So kene operation.

Dalam pukul 1 tengah hari macam tu dokter panggil buat scan. Masa tu dokter perempuan yang jaga. Mula2 scan lalu bawah, dia check2 macam ada lagi sikit je. Lepas scan die seluk jari dalam ehem2 aku macam malam sebelum tu. Adoiyai. Terseksa mak. Hahaha! Lepas tu dia cakap okey dah complete. Dah boleh discharge. yeayy!

Lepas scan, mak mertua aku dengan adik ipar aku datang melawat. Lepas tu Akram pon dah sampai. Aku terus salin baju, Akram uruskan bil semua and kitorang pergi makan.

Macam tu lah kisah aku :)

***

Aku dapat mc 8 hari je. Sebab takde cuci kan. So aku rehat kat Sungai Ara je kampung aku.

Masa cuti tu memang takde rasa sedih sangat. Entah. Aku redha je kot. Cuma masa Akram nak balik KL tu baru aku nangis. Haha!

Masa aku gugur tu, kebetulan dua orang junior aku masa sekolah dulu pon baru keguguran jugak. Lepas tu bila aku google2, owh ramai je kes macam aku. Even kawan sekolah aku punya bini pon sebijik kes macam aku tahun lepas. Baru2 ni bini dia baru lepas bersalin anak lelaki. Terus aku mintak nombor henpon bini dia sebab nak mintak tips. Bahaha!

Aku bersyukur yang Akram ni jenis yg sangat tabah. Mungkin sebab dia pernah rasa kehilangan seorang ayah kan. So dia dah get ready. Secara tak langsung aku pon jadi tabah jugak.

Yang paling aku bersyukur sebab benda ni macam berlaku sekelip mata je. Dalam masa dua hari settle. Mungkin Allah tanak bagi aku harapan lama2 sangat. Tanak bagi aku sedih lama2 so die percepat proses tu. Syukur. Mungkin jugak Allah nak aku bersedia lebih, so Dia bagi aku rasa sikit macam mana sakit nak beranak tu.

Dulu aku ada baca satu novel ni. Perempuan ni keguguran. Lepas tu laki dia ni selalu takda kat rumah. Perempuan ni ingat lelaki tu benci kat dia sebab gugur. Rupa-rupanya lelaki tu banyakkan beribadat kat masjid. Sampai sekarang aku ingat lagi jalan cerita tu. Lelaki tu pesan pada perempuan tu "Mungkin Allah nak kite lebih bersedia untuk jadi ibu dan ayah. Lebih bersedia untuk memimpin anak2 kite"

Dan itu jugak lah yang aku pesan pada Akram :')

Yelah aku ni bukan lah baik sangat. Sekarang pon tengah baiki diri. Banyak lagi yang kene belajar. InshaAllah mungkin ada rezeki yang lebih baik. Allah Maha Mengetahui.

Ameen.

okbai.


With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, March 2, 2015

Pengalaman pertama mengandung dan keguguran - Part 1




Rasanya yang friend dengan aku kat fb dah tau yang aku keguguran awal bulan 2 aritu.
Masa tu aku dah nak masuk 10 weeks.
Kalau tak gugur, this week dah masuk second trisemester dah. Tapi takda rezeki. Huhu.


29/12/2014

Pada tarikh ni, untuk pertama kalinya aku buat UPT test sebab aku punya instict kuat sangat yang ada orang baru nak datang dalam hidup aku. Padahal period aku time tu belum lewat lagi. Lagi dua tiga hari kot nak period. Tapi aku paksa jugak Akram bawak aku pergi bandar Pontian sebab nak beli test kit. So Akram layankan je lah perangai aku ni. Masa tu kan, naluri aku kuat sangat cakap yang aku akan jadi ibu. Sebabnya aku rasa macam lain. Yelah kita mesti boleh rasa perubahan pada diri kita kan? Heheh.

Masa tu aku rasa oversensitif gila. Asyik je nak menangis. Memang la sejak azali lagi aku ni cengeng kuat nangis. Tapi masa tu eh rasa lain lah. Pasal benda kecik pon aku boleh nangis. Rasa macam hari2 pon nak nangis. Haha!

Balik dari bandar tu, aku tak terus buat UPT sebab orang cakap buat awal pagi baru accurate sikit. So malam tu tidur la aku dalam keadaan tak lena sebab tak sabar nak tunggu pagi. Kejap2 aku terjaga tengok jam. Kejap2 lagi terjaga lagi.


30/12/2014

Akhirnya pagi jugak. Bahaha! Pukul 6 pagi aku dah bangun. Punya lah semangat kan. Senyap2 aku bawak test kit pergi bilik air.



Tapi apa yang aku harapkan tak menjadi kenyataan. Result negatif. Terus down. Hehe. Pagi tu Akram tak cakap pape pon. Aku yang bagitau Akram result negatif. Lepas tu Akram cakap

"Tulah kan ayg dah cakap jangan eksited sangat. Tak menyabar" Pastu gelak2.

Terus aku nangis. Haha! Tapi entah kenapa dalam hati aku yakin sangat yang naluri aku ni tepat. Baby akan datang :) Pastu Akram pujuk2 aku sebab tengok muka aku dah masam mengalahkan cuka epal. Bahaha!

***

Lepas daripada haritu, aku buat2 la macam biasa. Pegi keje balik keje dan menunggu period datang. Haha! Tanak bagi harapan kat diri sendiri lagi. Tapi sebenarnya dalam hati ni tuhan je yang tau. Bergolak-golak okey. Cewahh. Masa tu rasa macam lambat sungguh hari berlalu. Aku tak sabar nak tengok period aku ni lewat ke tak. Kikiki.

Masa hari yang sepatotnya period datang tu aku ada jugak rasa sakit2 perut macam nak period. Pastu aku rasa sedih la jugak sebab bila period datang maknanya aku tak mengandung. Tapi tunggu punya tunggu eh sakit perut hari2 tapi kenapa period tak datang2. So aku jadi konpius di situ. Tapi still aku berlagak cool je sebab tanak la rasa down lagi macam aritu. Haha!

Ada lagi satu tanda2 yang buat aku rasa lain maciam sikit. Kepala aku sakit tak macam biasa.
Aku memang selalu sakit kepala. Tapi time tu memang sakit dia tak tahan langsung. Dah la dengan Akram2 sekali sakit kepala. Sudahnya bila aku suruh dia picit kepala aku dia cakap camni "Okey, ayg picit kepala baby, baby picit kepala ayg ok? Sebab kepala ayg pon sakit jugak ni. Baru lah adil"

Cewah kemain lagi kan. So berbaring lah kitorang menghadap diri masing2 sambil tangan aku picit kepala Akram dan tangan Akram picit kepala aku. Bosan betol. Hahah!


03/01/15

Minggu tu aku memang plan naik KL sebab sabtu tu ada wedding coursemate aku kat KL.
So Jumaat malam lepas keje bergerak lah kitorang ke Nilai. Tapi singgah bermalam kat rumah kakak ipar Akram dulu kat Melaka sebab anak sedara kitorang masuk hospital demam kuat.
Sabtu tu pagi2 kitorang singgah hospital dulu, then terus shoot naik KL. Lepas habes kenduri terus balik rumah sebab kitorang dua2 sakit kepala yang amat.

Masa tu tak silap aku period aku dah lewat 3-4 hari kot.
Rupa-rupanya Akram memang dah standby test kit kat rumah dia dah. Ceh cakap aku semangat dia pon sama. Bla lah. Hahaha!

Sampai2 rumah je terus hilang sakit kepala terus mintak Akram test kit tu sebab nak buat.

Lepas test dengan urine tu berdebar-debar gila jantung rasa macam kat dalam exam hall pulak. Kihkih. Mula-mula keluar satu line. Lepas tu eh eh kenapa macam tak keluar pon lagi satu line. Terus sentap. Kakaka! Lepas tu masuk bilik bagi kat Akram sambil cakap "Nampak macam satu line je. Hmmm"

Sekali Akram tengok balik terus cakap "Kan dua line ni. Ape lah"

Dengan sepantas kilatnya aku amik balik test kit tu sebab nak tengok. Eh eh aah lah dua line. Tadi kenapa satu line je. Ish bencinya dipermainkan. Hahaha!

Akram cakap maybe lambat sikit kot.

First test

Lepas tu aku pandang Akram, Akram pandang aku. Dua2 macam tak percaya aku dah peknen.
Hahaha! Last2 Akram pegang perut aku sambil cakap "Hai baby kecik" Kikiki

Disebabkan Akram beli yang ada dua test kit so aku pon buat lagi satu esok paginya. Eksited kata ko. Hahaha! Dah alang2 kan dia beli dua, guna je lah. Nanti beli lagi. :P


Positif lagi :)

Terus happy. Terus mesej kawan2 baik bagi tau berita ni.
Pastu terus whatsapp kawan aku yg tengah peknen gak sebab nak mintak info apa nak kene buat lepas ni sebab aku dengan Akram dua2 blurr.

Kitorang macam tak expect sebenarnya secepat ni.
Tapi kitorang memang tak pernah plan.
Akram cakap jangan nak plan2. Sebagai isteri mithali (kahkah) aku hanya menurut perintah saja. Bahahah! Walaupon kitorang duduk jauh2 tapi memang tak rancang apa2 bab2 rezeki anak ni. Kalau Allah nak bagi cepat kitorang terima. Gittew.


***

Ada one time tu aku teringin gila nak makan laksa sebab kat Nilai ada satu kedai jual laksa yang sedap gila. Memang susah nak jumpa kat tempat lain. Laksa dia pekat gila. Hahaha!

Lepas je uplod gambar kat instagram tetibe kawan aku call "Woi kau makan laksa?? Mana boleh makan laksa tak elok la. blablabla."

Pastu aku terus down sebab risau. Sampai la Akram call mak dia bagitau aku pregnant lepas tu mak dia cakap tak ada apa pon makan laksa. Tapi lepas ni kalau ada makanan yang tak sure, jangan makan. Baik mak. Hehehe!


18/01/2015

Aku datang rumah Akram lagi. Sebab Akram dah janji nak bawak pergi scan.
Buat kat area rumah Akram je. Ada klinik yang buat scan tapi 2D je. Takpe lah. 2D pon 2D lah.

Jumpa dokter, naseb baik dokter pompuan. Lembut je dokter tu.
Lepas tu aku cakap la nak buat scan sebab dah buat UPT test positif. Dokter pon terus buat scan je tak buat test lagi sekali.

Masa die nak scan perut tu, aku dah la jenis penggeli. Agak kelakar la jugak bila ingat2 balik. Nak tergeliat perut aku menahan geli. Lama pulak tu. Sebab dokter nak amik gambar yang best sikit.

Masa scan tu die tunjuk la monitor tu kat aku. Tunjuk mana kantung aku suma. Semua okey sebab bukan mengandung luar rahim. Alhamdulillah.


First scan :D Dapat EDD 8/9/2015. Sehari selepas birthday anak buah aku yang pertama. Masa ni aku dah 7 weeks dah. So dokter cakap boleh nampak kantung je. Kalau datang lagi dua minggu mungkin dah boleh nampak baby kecik dah.


Dah alang2 jumpa dokter tu aku tanya lah bila boleh buat buku pink semua sebab kawan aku cakap kadang2 klinik tak bagi buat awal2.
Dokter cakap dah boleh buat dah time tu.
Lepas tu aku tanya ape je yang tak boleh makan.
Dokter cakap basically dalam bidang medical ni ada tiga je yang tak boleh makan

1. Nenas muda.
2. Air tebu.
3. Betik.

Nenas muda tu memang dah tau la tajam kan.
Air tebu tu doktor cakap bukan sebab tajam tapi dia ada satu virus yang tak elok untuk baby.
Sebab tebu kan selalu orang letak sepah2 kan kotor. Lepas tu tak basuh. Lepas mesin tebu tu air dia terus dia jual kan. Virus tu ada dalam air tebu tu je. Dokter la yang cakap.

Lepas tu betik pulak sebab takut die lembutkan daging baby.
Pernah dengar tak orang lembutkan daging guna daun betik?
So sebagai langkah berjaga-jaga betik pon better jangan makan.

Lepas tu dokter bagi acid folic and vitamin untuk makan.

***

Lepas jumpa dokter tu terus pergi popular sebab konon2 nak beli buku yang menguji minda sikit.
Konon2 nanti baby lahir boleh pandai. Bahahaha! Dua sekali buku sudoku aku beli.

Lepas tu google2 apa yang selalu orang elakkan dari makan. Walaupon dokter cakap tiga benda je tak boleh makan tapi aku try je lah elak benda2 lain macam air kelapa tu.

Akram pon belikan kismis and kacang2 untuk aku makan sebab aku mengadu asyik lapar je. Tapi dia bukan belikan untuk aku pon. Dia whatsapp aku gambar kismis dengan caption "Baby kecik ayah, ni ayah belikan kismis dengan kacang untuk baby kecik. Makan dengan ibu k"

Nampak tak nama sapa dulu die sebut? Nama baby okey. Sentap mak. Hahhaha!

Lepas tu macam biasa je. Takda apa yang tak normal pon happen.

Disebabkan aku ni sentiasalah busy, so memang takda masa nak buat buku pink tu. Ada kawan aku masa 5 weeks dah bukak buku dah. Ada kawan aku yang dah nak habes first trisemester baru nak bukak. So aku lek2 je lah. Lagipon aku menyewa dengan kawan2 kan. Akram jauh. So aku macam konpius nak bukak buku kat mana. Aku keje nusajaya, So bila call KK gelang patah dia cakap kene buat kat area rumah. Call KK Larkin seminggu haram nak angkat. Blerghhhh.

***

Cumanya ada satu peristiwa yang berlaku yang buat aku jadi sangat stress.
Tapi aku malas dah nak ingat balik. Cumanya masa peristiwa tu jadik boleh dikatakan hari2 aku nangis. Sampai kat opis pon aku nangis. Kawan2 aku memang nasihatkan dah jangan stress2 sebab bahaya untuk baby, tapi time tu memang aku tak boleh handle dah.

First time dalam sejarah hidup aku yang aku rasa stress sampai macam tu sekali. Selama ni aku jenis yang tak suka amik kisah sangat apa yang jadi kat aku. Orang buat salah kat aku? Okey takpe, aku okey je.

Tapi time tu, hmmm entah lah kepala otak aku sampai nak pecah pikir. Sampai tido malam pon terjaga-jaga sebab nightmare. Hari2 aku cakap kat baby yang aku bertahan sebab dia.
Masa solat jangan cakap lah. Sampai basah telekung aku sebab mengadu pada Allah. Dia punya sakit kepala tu tuhan je yang tau.

Aku call mak aku sampai menangis2 cerita. Aku cakap aku stress tak tahan dah.
Mak aku siap pesan walau apa pon jadi jangan sampai masam muka. Sedihnya Tuhan je yang tau.

Bila ingat2 balik memang pedih sangat hati aku time tu tapi dah berlalu dah pon. Aku harap aku lebih tabah lepas ni :')


Pada tarikh 08/02/2015, detik cemas pon bermula. Sesungguhnya kita hanya mampu merancang, Allah juga yang maha menentukan.

Tapi sambung next entry boleh tak? Rasa macam dah banyak dah menaip. Hihi.

okbai.


With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal