Tuesday, May 28, 2013

Gaduh baik gaduh baik.




Minggu lepas bergaduh dengan Akram.
Puncanya sebab aku reply wassap die pendek2.
Akram mane boleh kalau die karang ayat punye panjang tetibe aku reply pendek.
Membara lah hati die.
Actually kalau die buat kat aku pon aku bengang tapi sebab aku kan Queen Control makanya kalau aku buat kat die takpe.
Dia buat kat aku tak boleh. Muahahaha!


Pastu bila dah gaduh beselah aku mesti akan diam.
Aku memang tak suke kalau bergaduh bising2 ni.
Kalau marah aku memang suke diam. Bagi aku masa. Nanti aku baik sendiri.
Tapi Akram tak boleh. Dia rasa sifat aku berdiam diri tu sangat membencikan. Kakakaka.
Dia tak puas hati.
Dia mesti nak aku cakap jugak. By hook or by crook (Ececececeh) dia akan buat aku bercakap jugak.


Dan aku pon bila dah bergaduh mulalah keluar ayat drama "Ok fine dah tak payah amik tau pape lagi"


Aku rasa aku ni dah boleh produce skrip drama air mata lah.
Lagi2 kalau scene bergaduh. Memang kompem champion.



Akram cakap kepala aku keras macam batu.
Suka dengar cakap sendiri je.


Ada one time tu aku cakap dengan dia.

Aku : Eh perempuan boleh pakai shampoo lelaki tak?

Akram : Kenapa pulak tak boleh?

Aku : Yelah mane tau kulit kepala lelaki keras. Perempuan lembut. So tak boleh la pakai shampoo lelaki.

Akram : Eleh. Kalau die takpe. Kepala die kan keras macam batu.


Konghajo sangat. Haha!



Aku cakap dengan Akram selagi tak kawen selagi tu aku tanak dengar cakap dia.
Boleh tak gittew?
Eh sukati lah kan. Mane ade hukum wajib dengar cakap boipren kan?
Kuangkuang.


Bila aku dah malas nak cakap, aku takkan jawab satu call pon dari dia.
Yang Akram ni sifat tidak berputus asa die memang tinggi.
Jap2 aku tengok phone 12 miscall.
Jap2 lagi aku jeling 10 miscall.
Pastu wassap pulak menyusul.
Tak cukop dengan tu mesej pulak.
Mentang2 lah pakai bill memang sedap je lah dia macam tu.
Cube kalau pakai prepaid. Masuk voice mail 10 kali dah habes kredit.
Hahaha!



Disebabkan Akram balik kampung last week maka takde lah drama air mata kat bawah rumah aku ni.
Cube kalau die tak balik kampung. Kompem 10 kali aku tak jawab phone je dia dah terpacak kat bawah rumah aku.


Dan disebabkan die balik kampung jugak maka pergaduhan berlarutan dengan panjang.
Siap bagi ayat "Kalau rasa kite patot stop bagi tau lah. Senang. Tak payah nak sakit2 hati. Bla bla bla"


Yang aku pulak sempat lagi layan game kat henpon. Wakakaka.
Tetibe Akram call. Ewah aku tak sempat bace habes lagi wassap die dah call nak mintak jawapan.
Sabau lah sikit.


Last2 aku reply "Ye memang kite patot stop. Dah. Puas hati"


Wahhhhhhhhhhhhhh berani sangat bagi statement macam tu kennnnn.
Rasa dah habes hot dah bagi ayat camtu.
Kakakaka.


Akram reply "Okey lah kalau tu yang buat bahagia"


Aku ingat dah habes lah.

5 minit kemudian......


While everybody else is getting out of bed... Im usually getting in it  ♫ ♫ ♫ ♫ (ringtone Train-If its love) kedengaran.



Ek eleh mamat ni ingat dah berputus asa.

Tapi aku jawab.
Bila dah jawab tu menangis2 lah dalam telepon.
Terus buat sesi luahan perasaan. Huhu.


Tapi tak terus baik pon. Terus aku silent phone sebab malas nak cakap.

Esoknya bangun2 pagi hambek 20 miscall. HAHA!
Siap ade mesej "Sila call balik"

Tapi aku tak call pon.


Siap keluar pergi Tesco beli barang.
Masa kat Tesco Akram on the way balik Nilai.
Aku silent phone.
Check2 phone ade 5 miscall.
Siap mesej "Petang kite jumpe"


Okey bab2 nak jumpe ni gerun sikit.
Akram kan garang. Kakakaka *tahu pulak takut kan*

Aku memang berani kalau Akram takde depan mata je.
Kalau die ade depan mata automatik aku jadi perempuan paling ayu dan baik. Hehe.

Terus reply kat Akram "Kat Tesco ni beli barang"



Akram ni dia senang. Asalkan ko reply baik2 mood dia automatik boleh berubah 360 darjah.

Terus die reply "Oh yeke. Beli barang ape? Dah makan?"


Cewahhh macam takde ape je jadi kan.
Kalau jumpe lagi lah memang orang takkan tau malam sebelum tu masing2 dah menangis macam hantu.
Hahaha!


Akram cakap sifat keras kepala aku ni yang tahap aku je betol ni kadang2 buat dia rasa nak jadi perempuan. Biar aku yang jadi lelaki.
Sebab dia cakap aku ni tak suke dengar cakap dia so buat ape dia jadi lelaki.
Alahhhhhhhhhh nanti kawen aku dengar lah cakap kau. Boleh tak?



Adik-adik sila jangan ikot perangai Kak Wana ye.

Adoi cemane lah nak buang perangai keras kepala ni.
Nak kene start amik produk Kak Ton ke cemane?



okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, May 23, 2013

LEVEL TERAKHIR CANDY CRUSH SAGA.







Aku sebenarnya malas giler nak menaip. Mood swing kate ko. HAHAHHA! Disebabkan itu aku nak bakar line sikit kat sape2 yang main game ni. Aku dah khatam dah game ni kat phone. Amacam? Pitam tak dengar? Kakakaka!



Untuk yang baru2 nak download tu aku nasihatkan hati mesti mau kental. Kalau takde skill game tujuh petala langit macam aku ni toksah lah. Boleh tension macam opismate aku. Haha! Seyes game ni buat kau addicted. Lagi berhantu daripada main game baling burung kat Babi dulu.







Dah habes ni kire macam dah habes degree lah. Kalau ade sambungan lagi kire macam sambung master gittew. Bhahaha.


Sekang tengah tunggu Akram habeskan game ni. Pastu boleh tempah kek nak convo Candy Crush same2. Wakakaka. Macam harommm.



Lawa giler nak mampos. *sumber:google*




Pesanan dari aku, Good Luck lah untuk semua yang tengah berperang tu. Kalau tanye tips aku jawab senang je "Jangan layan boipren ko" Wakakaka.



okbabai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, May 20, 2013

Subak Restaurant. Akram's Birthday Treat.




Cewahhhhhh tajuk kemahin lagi nak speaking.
Dah habes terror dah tu rase.
Hakhak.


Amacam cukup ladies tak? Dengan anting2 labuh bagai oh aku sendiri macam geli dengan diri sendiri. Hahahaha! Beli anting2 labuh semata-mata nak pegi dinner ni ha kalau tak jangan harap lah aku nak pakai. Rasa macam rimas giler ada benda bergayut-gayut kat telinga. Kawan aku lagi lah siap suruh aku pakai dress labuh oh noooo aku ni kalau tinggi takpe jugak ni dah la pendek pastu gemok makin bertambah gemok lah. Tak kosser haku.



Sebulan ke dua bulan before besday Akram kawan aku ade suggest satu tempat makan best kat atas bukit Ampang. Dekat kawasan menara tinjau Bukit Ampang.
Nama restoran tu Haven Restoran.
Aku pon dah semangat dah. Siap save alamat restoran tu.
Google ape yang best kat sana. Amik nombor telefon untuk booking.
Sekali seminggu before nak pergi dinner aku call orang tu cakap seluruh kawasan menara tinjau kat Bukit Ampang tu dah kene tutup.
Memula orang tu cakap kene tutup pasal legal issue. Tetibe tak lama lepas MPKJ tutup kawasan tu betul2 ada kejadian tanah runtuh.
Fuhhhhhhhhhh.


Jadinya romantik dinner di atas bukit adalah cancel.
Tapi sedih jugak lah sebab kawasan tu cantik giler kot.
Memang betul2 dinner atas bukit. Pastu boleh nampak satu KL walaweh giler ko tak romantik.
Kahhkahh.


Jadinya kite usha tempat lain.
Restoran Subak ni aku tau pon sebab mase nak balik kerja ada flyers kat atas kereta aku.
Kalau tak aku pon tak tau.
Tak dapat makan atas bukit, dapat makan kat kaki bukit pon jadiklah.


Aku dah sound Akram awal2 Sabtu lepas nak pergi makan-makan.
Kalau tak die tu ade je lah plannya.
Mengalahkan YB.



Hai2 Subak. Kitorang sampai sini area pukul 8 malam gitu. Orang tak ramai lagi. Parking memang kene parking kat bawah. Tapi kawasan tu tak sibuk pon jadi boleh parking tepi2 jalan dengan aman.




On the way nak naik ke restoran. Tapi dont worry. Naik bukit sikit je. Tak memerlukan tenaga yang banyak pon.



Masa kitorang on the way naik tu ade satu couple baru nak balik.
Perempuan tu dok sibuk2 amik gambar. Aku pulak tanak kalah sibuk amik gambar jugak.
Masa kitorang selisih tu perempuan cina tu senyum2 kat aku.
Kompem masing2 dalam hati "Ni kompem blogger ni. Dari tadi tak habes2 amik gambar"
Hahahaha!
Maklumlah blogger dah kamera memang tak dapat dipisahkan.




Kitorang duduk kat area sini. Ni tempat makan paling depan sekali.


Actually aku memang plan nak booking.
Tapi bila bace2 kat blog dorang cakap tempat makan dia ada banyak.
So aku taknak lah booking nanti die bagi tempat tak best ke kan nanti tak boleh pilih2.
Sekali datang hamek kau ramai giler orang booking.
Yang booking dorang bagi meja belah dalam sikit. Siap ada lampu ala-ala candle light dinner gitu.
Terus sedih. Haha!


So korang kalau nak meja best sila lah booking awal2 ye.




Mari lah kite buka menu dulu ape-ape hal pon.




Kalau free sangat kalu sila lah baca sendiri.




Dine with nature kate kau. Naseb baik sekor nyamuk pon takde.




Tapi kat sini makanan die tak banyak pilihan.
Suasana memang best. Lagi2 kalau korang nak candle light dinner or nak romantik dinner memang aku suggest boleh datang sini.
Tapi kalau korang saje2 nak datang makan tak payah la kot.
Macam tak berbaloi.
Mahal satu hal.
Pastu memang terhad pilihan makanan die.




Starters. Aku order Ibu Yati Gado-Gado. Lupe pulak nak tanye dengan waiter tu sape Ibu Yati tu.






International & Asean Delight. Akram order Marinated Lemon Grass Spring chicken. Mase aku bukak menu terkejut jugak lah dengan harga die. Nak order western aku rase lagi best makan kat TGI or Tony Romas kot. Lagi pon hari tu baru lepas makan western so tekak tak rase nak makan lagi.




Bahagian sup. Aku boleh tak perasan ade soto di situ. Melepas nak rase soto dia.




Asian Favourites. Akram order Balinese Nasi Goreng. 




Pasta's Selections. 


Seriously aku tak tau nak order ape.
Akram dah order dua main course.
Abang waiter tu cakap dua main course dah cukop untuk dua orang makan.
Aku nak order pasta tapi takde pasta yang berkenan. Sebab aku kalau order pasta memang satu jelah pasta favourite aku, Bolognese.
Carbonara aku kureng sikit.
Aglio Olio macam terlalu simple baik aku masak sendiri dari bayar sampai RM32. Hahaha!


Lagipon Akram selalu cakap kalau makan pasta kat luar macam tak berbaloi sebab boleh masak sendiri kat rumah.
Baiklah.
Last2 cakap dengan abang waiter tu nanti kalau nak order lagi kitorang panggil.
Last2 aku tambah order mee kari die.
Kau mampu pergi romantik dinner makan mee kari?




Aku order Blue Eye On The Float. Akram order Blue jingle.





Die ni kejap2 aku tengok kurus kejap2 aku tengok gemok. 





Air aku. Abang tu cakap air aku ni masam2 manis. So okey lah. Memang betul masam2 manis.




Masalahnya air Akram ni. Abang tu cakap manis tapi aku minum lagi masam dari air aku. Terbantut nafsu minum benda2 masam ni. Hahahaha!




Sementara tunggu makanan sampai aku macam biasalah tangan tak lepas pegang henpon amik gambar.
Sekali Akram sound "Nanti-nanti lah amik gambar tu. Jom jalan2 dulu tengok tempat ni sementara tunggu makanan sampai"
Baikkk boss.



Kitorang pon jalan lah sampai ke belakang.
Melawat jugak tempat yang untuk reserved candle light dinner.
Ada dua couple time tu. Sobbsss.




Tangga ni untuk naik ke bahagian atas. Bahagian atas untuk meja besar. Untuk family2 sesuai kot. Kat tangga pon sempat bergamabr. Belasah la janji ade gambar sendiri.




Ni yang aku malas pakai night mode ni. Tangan tak boleh nak bergegar langsung. Kalau pakai mode biasa even ade flash pon gambar jadi tak cantik jugak. Gelap. Kawasan ni dah la memang gelap ala-ala romantik gitu. Henpon pulak cikai-cikaian. Entah bile nak rembat Samsung Camera ni. Ceaaaaaaaaaaaaaaa. Dekat atas Akram tu yang kiri tu restroom. Kalau terus lagi tak silapnya turun ke bawah balik bahagian pintu masuk tu. So kitorang patah balik.




Ni kat bahagian tengah antara ruang depan dengan ruang belakang. Aku rasa dulu kat rumah aku ade tempayan besar isi air ni. Tapi entah mane mak aku campak kan. Ni kat bahagian sebelah.





Bahagian sebelah lagi yang ini. Ni macam tasik lah lebih kurang kalau korang tak nampak.




Ni pulak laluan dia.



Ni jelah gambar kitorang dua yang okey. Yang lain semua bergegar. Haha. Jadilah buat kenang-kenangan tunjuk kat anak cucu. Eh? Kihkih.



Akram kan dulu2 masa awal2 kitorang kawan dulu jangan harap lah die nak bergambar dengan aku.
Lagi2 nak suruh orang amikkan gambar kitorang.
Memang takkan punye dia nak. Pemalu nak mampos.
Tapi dah masuk dekat empat tahun ni eh eh dia pulak yang bila nampak tempat best je terus cakap "Jom suruh orang amik gambar"
Kemahin lagi perangai sekarang.


Dia lah yang mintak tolong ade sorang pekerja perempuan tu tolong amik gambar.
Kadang2 aku tak suruh pon.
Aku macam cakap "Tempat ni cantik lah"
Tetibe nanti dia dah datang dengan orang yang nak suruh tolong amikkan gambar.
Hahaha!


Dah puas berjalan marilah kite kembali ke meja.
Sampai-sampai baru starter yang dah sampai.



Ibu Yati Gado-gado. Macam ni pon dah Rm14 eh. Biasa je rojak ni takde yang spesel pon. Tak habes pon kitorang makan. Alah sayur-sayuran makan dengan kuah kacang. Kuah pon biasa je.




Sementara tunggu makanan lain sampai marilah kite bagi Kad Besday ni dulu kat Tuan Besar. Hihi. Every year aku memang akan bagi kad besday. Bese lah perempuan kan. Suke bagi barang2 comel camni.




Aku cakap dengan Akram bace lah kat rumah sebab aku malu. Hahahahah! Tapi die nak jugakkkkkkkkk bace dan-dan tu. Aku pon ape lagi amik henpon tutup muke. Yang dia ni tak payah la nak serius sangat bace. -___-





Dah habes bace senyum-senyum. Eiiiiiiii I is malu tau. Huhu. Tak payah la korang tanye aku tulis ape dalam tu. Aku ni malas nak mengarang ayat jiwang2. Jadinya aku bantai tulis lirik lagu je. Lagu ape? Rahsia. Nanti korang gelakkan aku. Kehkeh.



Okey makanan dah sampai.




Nasi Goreng Bali. Rm25. Nasi pon biasa je. Takde lah sedap giler. Takdelah tak sedap. Okey lah boleh makan. Sate tu sate ayam. 





Mee Kari. RM22. Mee Kari ni yang lain nya dia tak guna mee biasa. Dia guna Angel Hair. Tak tahu ape itu angel hair sila google. Kang cakap aku makan rambut bidadari pulak. Hahaha! Ada udang galah dua ekor. Fish cake yang besar gedabak. Tahu. Tak habes pon kitorang makan. Banyak giler. Rasa biasa2 je.




Marinated Lemon Grass Spring chicken. RM38. Kat bahagian bawah ayam ni macam ade lasagnia sikit. Tak tau lah betol lasagnia ke ape sebab takde pulak tulis dalam menu. Tapi makan2 rasa memang ala-ala lasagnia gitu. Tapi kecik je pon. Ade lah dalam besar tiga jari je. 



Ayam boleh la tahan sedap. Camne ek. Aku ni susah sikit nak cakap sedap ke tak.
Dulu2 zaman study kalau pergi sopink kawan2 aku semua dah masak dah dengan perangai aku.
Kalau dorang tanye pendapat pasal baju, jawapan aku kalau memang betul2 baju tu cantik aku akan cakap cantik.
Kalau tak sampai tahap cantik aku akan cakap biasa je.
Kalau tak lawa tu memang tak lawa lah kan.
Kalau baju tu cantik tapi tak sampai tahap cantik bagi aku, memang aku akan cakap biasa je.


Same goes to makanan.
Kalau aku cakap biasa2 tu korang paham2 sendiri lah ye.
Bukan tak sedap. Boleh makan tapi tulah biasa je lah macam rasa makanan lain.
Tapi kalau aku cakap sedap maknenye memang betol2 sedap la tu.


Aku bace kat blog dorang cakap macam ade live band.
Aku tunggu2 lah jugak kot2 boleh request lagu besday ke kan.
Tapi nan hado.
Eh tapi kat sana ada jual kek jugak kalau korang nak try.
Yang aku perasan kek red velvet.
Kek lain tak perasan pulak.



Objek yang nak difokuskan adalah lampu itu. Cantik.



Dekat dua jam jugak kitorang dok mengketedarah kat situ.
Siap ada satu couple datang lagi lambat dari kitorang duduk meja sebelah pon dah habes makan dulu.
Punye lah kitorang ni menghayati dinner kitorang.
Cewahhhhhhhhh. Ini semua Poyooo.


Dah kenyang mase untuk bayor.
Nak gugur jugak lah bulu ketiak bila bil sampai.
Semua sekali campur 10% service tax adalah RM140+-


Tetibe datang sorang mamat ni. Ingat kan pekerja jugak rupanya salah sorang anak tokey.
Orang melayu.
Namanya Faruk.
Lupe pulak nak amik gambar.


Yang si Faruk ni beria nak tolong amikkan gambar kitorang.
Siap suruh kitorang berdiri kat sini lah sana lah.
Tapi semua gambar goyangggggggggg. Hahahaha!


Faruk tu cakap mula-mula tapak tanah tu memang dorang nak buat rumah.
Tapi tak jadi sebab dorang pon takot nak duduk sorang2 kat kaki bukit Lanjan tu.
Memang hutan tebal kot.
Kawasan tu pon memang tak ramai orang duduk lagi.
So dorang tukar bukak restoran.


Katenye lagi Subak tu membawa maksud aliran air sungai.
Bahasa Bali lah kot sebab Restoran ni kan ala-ala berkonsepkan Bali.
Akram usha2 jugak berapa harga tanah kat sini.
Tau berapa?
RM800 000 seekar.
SEEKAR okey.
Pengsan kejap menggigil-gigil.



Kalau korang nak try boleh amik alamat ni:

Lot 3213 Jalan Penchala Indah
Bukit Lanjan 60000
Kuala Lumpur.


Kalau nak reserve boleh la call 019-7902401(Fariz), 012-2424091(Fendy) atau 010-5287289(Fazlan)

Takpon bukak je website dorang.

http://www.subak.com.my


Yang ada smartphone tu bawak2 lah install WAZE.
Aku pon guna waze je.
Taip Subak Restoran. Memang kompem tak sesat punye.
Eh tapi sebab Akram yang drive. Kalau aku yang drive mungkin subuh esoknye baru sampai.
Wakakaka.


Itu naseb kalau sampai.
Kang nak kan sampai ke Bukit Lanjan, ke Bukit Belacan yang aku sampai.


Tapi memang best lah kalau korang nak candle light dinner kat sini.
Cuma restoran ni patot tambah menu berbagai lagi.
Baru umphhh.



Ape-ape pon kami gembira makan di sini. gittew. Babai Subak panjang umur mungkin kite jumpe lagi :)




okbai.











With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, May 16, 2013

Resepi Puding Milo Oreo









Hari tulah tetibe kawan aku share kat fb resepi puding ni ajak aku try buat.
Aku ni sekarang memang pantang tengok resepi best2 ni.
Gatal je tangan nak pegang senduk.
Siap beli senduk baru hari tu. Wakakaka.
Jadi tak jadi belakang cerita.
Kalau tak try mane nak tau kan.
So hari tu aku try buat.
Sebab tengok resepi macam senang. Hihi.


Okey jom.

Bahan-bahan

1. Serbuk agar2 kosong takde perisa (10gram)
2. Air 1 liter.
3. Gula 6 sudu besar. Ikot korang la kalau nak manis bubuh lebih tanak manis agak2 je.
4. 1 tin susu cair
5. 3/4 cawan milo
6. Sebungkus Oreo


Cara-cara

1. Campur serbuk agar2 dengan gula dalam satu bekas. kacau2 sikit. Serbuk agar2 tu sebenarnya kalau buat triffle aku lagi suka guna konyaku punye. Tapi bila aku carik2 konyaku semua berperisa. Yang kosong takde. So terpaksa beli jenama lain. Jenama ape entah lupe pulak tapi kat belakang memang tulis 10g.

2. Didihkan air. Masukkan serbuk agar-agar dengan gula sikit-sikit. Jangan terus masuk semua sebab nanti mungkin berketul *mengikut pengalaman sendiri* haha! Dah membazir agar-agar di situ ye. Masuk sikit2 pastu kacau bagi jangan berketul.

3. Masukkan susu cair and biar sampai mendidih.

4. Asingkan separuh yang kita masak tadi dalam periuk lain. Campur kan milo. Kacau bagi jangan berketul.

5. Campurah agar-agar dengan milo ni kite bahagi lagi dua. Satu bahagian dah boleh la tuang dalam bekas. Macam aku, aku guna bekas dadih yang pendek2 comel tu.

6. Separuh bahagian agar2 dengan milo tadi biarkan atas dapur dengan api kecik sebab tanak bagi die keras.

7. Bila adunan milo dalam bekas dah keras sikit, tuang yang adunan putih kosong mula-mula tadi dalam bekas tu sampai habes.

8. Taburkan biskut oreo. Macam aku, sebab aku guna bekas kecik so aku patah-patahkan oreo tu kecik2.

9. Agak-agak adunan putih pon dah keras sikit, tuang baki adunan yang milo tu sampai habes. Sejukkan sikit and masuk dalam peti sejuk.


Dah sejuk ape lagi ngapp lah.
Walllaaaa. Marvelesss.
Dont worry sape2 yang tak suke manis tu sebab puding ni aku buat hari tu takde lah manis mane pon.


Aku bagi kat Akram suruh die bawak pergi tempat keje.
Time tu die keje shift malam.
Dia cakap makan sikit je. Pastu buat2 keje tetibe nak makan dah habes. Maknenye sedap la tu kan?
Kakakaka matilah puji diri sendiri.
:P


Naseb baik aku suruh dia tinggal kat rumah sikit.
Kalau tak kempunan lah. Mihmihmih.


Selain daripada membebel dan merepek kat blog aku memang suke memasak sebab puas hati dapat buat sesuatu yang baru. Maksudnye disini ialah bile berjaya try resepi yang tak pernah try.
Rasa macam terus nak masuk MasterChef. Wakakaka.


Padehal dulu kemain lagi bersilat bila bapak aku suruh masak.
Sekarang bukan main lagi asal Jumaat je sibuk menggugel resepi.
Maknenye ape?
Maknenye dah matured. Kakakaka.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, May 13, 2013

Wadihana Islamic Steakhouse Bangi




Akram bawak makan kat sini Sabtu lepas.
Kitorang dua memang tak pernah makan sini.
Selalunya bab2 makan ni aku yang selalu advance. Every month ade je tempat makan baru yang aku angkut Akram datang.
Tapi bulan ni entah bile mase die mengkaji Restoran ni pon aku tak tau.



Ditambah dengan aku amukan dengan die Jumaat malam bawak ke Sabtu.
So die memang tak tanye aku lah Sabtu tu nak makan mane.
Tup-tup je dah sampai.
Dah la time tu pukul 11 malam.
Seharian sabtu tu aku cuma makan nestum 3 in 1 je.
Akram keje Sabtu tu. Balik keje die membute.
Perot aku dah berparty-party dah.
Pastu buat muke tak bersalah. Lempang kang.






Masuk2 restoran je semua pekerja bagi salam kat kitorang. Yelah dah nama restoran pon Islamic kan.
Kang die cakap Jawe kang terkejut pulak.
Tapi bagus jugak sejuk sikit hati aku ni.
Sebab malam tu still malas nak layan Akram.
Akram sekarang asal nak pujuk aku je pergi nyanyi lagu Putih-putih melati Merah-merah Delima.
Pelisss lah. Aku ni tak main la setakat lagu-lagu ni nak pujuk.
Paling tak kene bawak pergi makan TGI ke Chillis ke kan.
Ape barang setakat lagu. Cehhh berlagak puihhhh.


Actually kat Bangi ni ade dua kedai satu Wadihana Islamic Steakhouse satu lagi Wadihana Islamic Kitchen.
Kat steakhouse ni full western, pizza, lobster, dengan pasta.
Kalau Islamic Kitchen more to local food, japanese,asian, and ade jugak western tapi limited la.
Disebabkan Akram dah tersampai yang steakhouse punye restoran maka berwestern la kami malam tu.
Padehal tekak aku meminta2 nasik.
Tapi sebab orang yang bayar kan layan kan je lah.
Lebih2 kang western ke mana nasi ke mana.





Menu jangan cakap memang banyak nak mampos. Harga pon boleh tahan mahal. Lagi mahal dari secret recipe. Murah sikit dari Chillis. Memang banyak lah menu die. Kalau pizza tu sampai 15 jenis. Main courses sampai 15 jenis. Steak sampai 10 jenis. Pasta lagi. Burger dengan Sandwich lagi. Appertizer dengan sup nye lagi. Eh pergi tengok sendiri lah banyak sangat nak tulis.




Yang ni part paling best dalam menu die. So senang ko boleh tau part mane kat lembu ni yang ko makan. Macam aku memang tak gemar steak2 ni. So benda ni memang sesuai sangat untuk Akram. Patot semua restoran patot letak gambar ni dalam menu dia.





Aku order Air longan je.





Akram order air My Heart. Gile poyo kan. Tapi hajat tak kesampaian sebab buah-buahan dah habes. Ate kedai dah nak tutup baru terhegeh-hegeh nak datang kan. Jadinya dia tukar air ape entah. Tidak pulak ku tanye.




Tapi kan sorry to say lah mengikot kata tekak aku dengan tekak Akram makanan kat sini tak berapa nak sedap dangat.
I mean okey lah tapi macam tak berbaloi dengan harga dia.




Nachos dia biasa sangat. Sedap lagi Nachos Chillis dengan TGI. Aku makan sekeping je yang lain semua Akram habeskan. Harga dalam RM20+- camtu lah kot. Lupe lah.




Sebab aku seharian tak makan, aku order yang ada nasi. Grilled Chicken Chop. Dalam RM20. Nasi kering. Mungkin sebab dah nak tutup nasi pon dah bahagian kerak2 bawah kot. Chicken Chop pon biasa sangat. Kuah dia tak marveles. Pastu sayur alahai bape ketul je. Baik makan kat kampung baru. Sedap dan murah.





Akram punye Lamb shoulder kot. Akram pon cakap biasa2 je dia punye. Harga dalam RM30 lebih kot. Perhatikan handphone Akram. Ye Candy Crush di mana2 sahaja. Aku dah level 311. *angkat-angkat kening* Akram siap suruh aku mainkan game die lagi. Hahahaha!




Masa dah nak habes makan tu waiter datang bawak bill.
Siap suruh bayar terus sebab dah nak close cashier. Baru tau operation hour dia sampai 11.30 malam je pon.
Standard la kot dengan restoran lain kan.
Aku pon tak pernah lah pulak pukul 12 tengah malam baru nak dinner.
Ni semua salah Akram.



Tapi seriously memang tekak kitorang cakap out.
Sebenarnya takde lah tahap sampai tak sedap langsung.
Cuma terlalu biasa. Pastu mahal.
Aku kalau makanan mahal tapi sedap lazat penuh berkrim memang aku puji melambung.
Tapi kalau mahal pastu makanan so so je sorry lah.



Total makan dalam RM70 camtu.
Aku try jugak google2 tengok orang cakap ape pasal restoran ni.
Setakat ni takde pulak jumpe yang bagi komen macam aku.
Semua cakap sedap.


Maybe kitorang salah pilih menu kot.
Tak pon kitorang datang lambat sangat. So makanan pon ala-ala je.
Yang pasti tak datang lagi pasni.




Kalau korang nak try boleh la. Tapi kalau tanye aku, aku tak suggest kot walaupon kedai ni pernah masuk dalam Jalan-jalan Cari Makan.




Akram cakap Restoran Windmill baru bukak dekat2 rumah dia.
Dan google2 ada orang cakap Owner WindMill ni adik beradik dengan Owner The Ship Steak.
Boleh la try pasni.
Hehehehe.



okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, May 10, 2013

Burger Leleh Abang Burn, Bandar Baru Nilai.




Baby, baby, baby ooooooooooo. Nananananna.


Alhamdulillah kereta dah keluar ICU hari rabu.
Actually dorang cakap datang hari Khamis which is semalam.
Tetibe rabu tu dalam pukul 12 tengah hari tu ada call masuk.
Aku dah la tak paham ape mende uncle cina tu cakap.
Paham bile keluar perkataan Viva.
Haaa kompem orang bengkel call aku.
Dah spot perkataan viva tu baru lah paham die cakap kereta dah siap. Boleh datang amik.
Aku pon terus call Akram.


Minggu ni macam banyak pulak kebetulan yang bagus.
Macam mase kereta eksiden, Akram MC.
Rabu, kereta siap pon kebetulan Akram tak keje sebab dia ada exam kat Subang.
So Akram terus datang Mont Kiara. Kitorang lunch sekali. Aku amik half day and terus zasss zassss pergi bengkel kat Kajang.


Bengkel tutup pukul 7 malam. So kene datang before tu.
Kalau nak amik Khamis Akram keje pulak sape nak menghantar aku kan.
Jadi nice2 je Rabu tu siap.
Aku dah amik kereta tetibe opismate aku mesej cakap sticker parking and season parking kereta aku kat opis dah siap.
Wahhhhhhhh berganda-ganda kegembiraan. Haha!
So tak payah dah parking kat tempat kejadian buruk tu. I is happy.


Lama jugak kitorang kat bengkel tu.
Yang paling bangang ade satu kedai mamak sebelah bengkel tu. Aku dengan Akram order Teh O Ais dua.
Mamak tu pergi hantar Teh Ais dua.
Aku dah la tak suka Teh Ais.
Akram malas nak bising dia minum je. Die suruh tukar air aku je.
Yang mamak tu pulak boleh tak paham bahasa. Macam susah sangat nak paham ayat "Teh O Ais satu"
Dia boleh tanya "Haa Teh? Bungkus?"
Banyak kali jugak die ulang2 last2 aku dah amukan kawan die datang.
Okey fine pastu kawan dia bawak Teh O Ais satu.
Aku dah minum sikit baru perasan dalam tu ade lalat.


Rasa nak terbalikkan meja dan-dan tu jugak.
Terus aku jerit dah tak payah. Cancel.


Akram tengok aku dah amukan cepat2 dia habeskan air die. Pergi masuk dalam amik air mineral satu terus bayar terus keluar pergi bengkel balik.
Panas betol aku. Nak meniaga tapi BM pon fail kejadah dia.
Kan dah panjang pendahuluan haku. Kakakaka.


So dah settle semua tu singgah Nilai jap. Nak hantar cuci kereta vakum sekali sebab kaca2 ada lagi kat bahagian dalam.
Sementara kereta di cuci kami pon mengketedarah lah sekali.
Akram cakap nak try meatball Abang Burn so aku pon try lah burger dia.




Bagi korang telan air liur sikit. Hihi. Ni set supremo kot. Burger daging dengan cheese and creamy sauce. Pastu aku add cendawan goreng dengan onion ring. Dalam RM13 ke RM14 camtu kot. Tak hengat pulak Mak Jemah.



Actually lepas makan Burger Bakar Kaw-kaw dulu aku dah tak hingin dah nak makan burger bakar ni.
Sebab bagi aku kering sangat.
Tak kene dengan jiwa aku. Cewahhh.
Aku kalau makan mesti kene juicy2 sikit.
Kalau ko tengok aku makan nasi lauk tomyam ko akan nampak bukan nasi yang berlaukkan tomyam tapi tomyam berlaukkan nasi.
Hahhahahaha!



Bagi dekat sikit.



Tapi last month kot ada blogger update entry pasal burger Abang Burn ni terus menjejes air liur aku.
Tengok macam pehhhhhhh sedap gile.
Dan-dan tu jugak wassap Akram ajak pergi makan Burger Bakar Abang Burn.
Tapi biasalah kitorang ni cerita dari bulan lepas nanti bulan lepas baru makannya.
Tak pernah hari ni teringin nak makan hari ni jugak pergi carik.


Dan ramai yang cakap beger Abang Burn ni tak kering sangat.
Okey lah.
Lagi semangat aku nak try.



Barulah betol burger leleh Abang Burn.




Atas tu cendawan goreng.



Servis bagus. Cepat. Aku memang suke kalau pergi makan tempat2 yang pantas ni.
Disebabkan aku ni comel dan bukaan mulut yang juga comel maka aku tanya Akram camne nak makan beger tinggi2 camni.
Akram cakap makan la separuh2.
Jadinya mula-mula aku makan cendawan goreng dulu.
Pastu makan onion ring dia pulak.
Dan last sekali baru makan beger daging dia.


Sedapppppppppppp.
Yang penting memang betol daging dia tak kering macam aku makan dulu.
Ahkak suke ahkak suke.
Berbaloi-baloi lah beli.


Lagi satu aku tak tau lah kalau korang yang pernah try beger ni rasa tak ape aku rasa.
Rempah die memang aummmm.
Sejam lepas aku makan beger ni rempah die still rasa lagi kat tekak.
Pehhhh terbaik lah bang.
Patot lah dorang ni selalu menggagau carik beger abang. HAHA!




Dan memperkenalkan Meatball Abang Burn. Rm10.



Meatball die besar nak mampus.
Aku makan dua bijik je Akram ah habeskan semua.
Cisdel betol.
Mentang2 perot dia besau.
Takpe2 nanti die pergi keje aku datang sini sorang2. Hahahaha!


Meatball sedap kuah sedap. Semua sedap.
Puas hati.
Lain kali boleh try lagik. Hihi.






Sorry bro. Gua tak tahan nak post gambar Meat Ball ni. Hahahaha!



Kalau korang nak datang area ni boleh refer map kat bawah ni.







Aku suka makan kat sini sebab banyak gile kedai makan.
Pastu boleh lah dengar orang karaoke kat depan.
Memang santai habes.
Dulu takde lah meriah sangat. Kedai pon bape ketol je.
Sekarang nak parking pon susah.
Hari biasa pon full je.



Lain kali kalau teringin nak makan meatball dah tak payah pergi IKEA dah.
Dah la jauh. Parking susah. Sesak.
Semata-mata datang nak makan.
Tak kosser.


okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal