Thursday, February 28, 2013

Mari Belajar Bahasa Melayu lagi








Hari tu kereta aku kene langgar dengan Mat Motor naik EX 5.
Time tu nak balik kerja dengan tengah2 jem pulak.
Mamat tu dok cilok2.
Tetibe BAMMMM dengar bunyik dia langgar bumper depan bawah kereta aku.
Die tengok kejap pastu terus blah.
Yang aku macam blur2.
Tengok dia blah dengan bersahaja aku ingat takde pape lah.
Sebab tengah jem kan mane dan nak kejar pon.


Tetibe sampai rumah amik kau dah nak terjatuh dah bumper depan bawah aku.
Yang belah kanan la.
Dia punye klip tu patah.
Teruk jugak.
Hantar perodua, mamat tu cakap buat kat sana mahal.
Better buat kat bengkel luar.
So Akram cakap nanti dia tolong usharkan bengkel.
Orang perodua just gantikan klip je dua ketol bagi dia ikat sikit.
Yang sepatotnya kene bukak habes bumper tu then kene pasang ape benda tah aku pon bukan paham bab2 kereta ni. Dalam 60-70 jugaklah kalau buat.



Pastu tetibe Akram tanya.



Akram : Nak buat kereta dulu ke nak buat spek mata dulu?

Aku : Spek?

Akram : Yelah ari tu cakap nak buat spek mata jugak kan.

Aku : Owh. Buat bumper lah. Spek tu barang yang nak. Bukan yang perlu sangat. Spek sekarang boleh guna lagi.

Akram : Barang kehendak lah. Barang kehendak dengan barang keperluan. KH dulu dapat berapa?

Aku : Apesal KH pulak?

Akram : Yelah dulu kan belajar Barang Kehendak dan Barang Keperluan dalam KH. Takkan dalam Geografi pulak.




Ok fine.


Aku sebenarnya tau word yang aku nak cakap tu tapi kadang2 susah nak keluarkan.
HAHAHHA!

Selalu kalau aku cakap dengan Akram mesti macam aku explain panjang2 kat dia pastu nanti dia betulkan term yang aku nak cakap tu.
Memang selalu sangat.


Tak tahu lah bahasa ape je yang aku fluent.
Nak kata muka jawa pandai cakap jawa tak jugekkk.
HAHAHHA!


okbai







With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, February 26, 2013

Latihan Kebakaran Opis.




Aku ingat dah keje ni takde lah pulak nak latihan2 kebakaran kan.
Rupanya hadoo jugekkk.
Lotihhh mak.


Pagi tadi aku bangun lambat.
Dah la plan nak cuci rambut mandi pagi.
Nak tanak dah lambat pon terpaksa jugak cuci rambut sebab dan berminyak sangat.
Habes mandi je dah 7.45am.
Selalu 7.45 tu aku dah stand by panaskan kereta dah.
hahaha ! Naseb lah kan.


Sampai opis cakap dengan boss "Sorry boss I'm late"
"Eh takpe. Semalam U keje lewat kan" Jawab Boss.
Yuhuuuuuuuuuu. hahahahha!


Semangat nak buat kerja tetiba PC aku pulak buat hal.
Tanak connect internet.
PC aku ni master.
Semua orang yang nak print dokumen kene lalu PC aku.
Bila PC aku takley connect internet jadi semua orang pon tak boleh nak print.
Dah opismate aku keje menggodeh PC aku.
Yang aku tercongok sorang2 tak tau nak buat ape sampai pukul 10 lebih.
Naseb boss dah keluar pukul 9 lebih.
Takde lah rasa bersalah sangat takde keje nak buat. hahaha !


Jadinya kerja aku dok khatam kan Beautiful Nara.
Sampai lah pukul 11 lebih tetibe bunyik fire alarm.
Pastu dengar pulak annoucement suruh turun dataran naik tangga.
Sebab lif semua dorang dah berhentikan.
Dah la opis aku ni tingkat 14.
Naseb baik dah breakfast pagi tu.



Aku kan keje Plaza Mont Kiara. Blok aku saje ada 18 tingkat kot. Tapi ini fire drill untuk blok aku je lah. Maybe blok lain hari lain kot.



Masa kitorang jalan turun ade sorang pakcik bomba tu jerit "Lari.. Lari.. Ish ape bangunan terbakar boleh jalan macam biasa je"
HAHAHAHHA!
Nak buat camne.
Dah selalu set dalam kepala hotak ini semua lakonan semata je.
Memang tak pernah alami kebakaran betul2.
Ini macam kalau betul2 terbakar entah2 semua orang pon boleh buat dek je kan.
Nauzubillah.



Bomba tengah prepare.


Semua orang kene berkumpul ikot tingkat masing2.
Macam aku, tingkat 13A. So disebabkan banyak opis kat tingkat aku, dorang dah pilih siap2 sorang ketua untuk buat head counting.
Masalahnya kitorang dah beratur elok2.
Tapi ada sorang akak tu pegang healer asyik je suruh kitorang beratur betul2.
Padehal dah beratur dah ni.


Siap cakap "Level 13A, beratur betul2 ye nak kira bilangan orang ni"
Ulang sampai 4-5 kali.
Level lain takde lah kecoh macam ni.
Dah macam kelas budak paling nakal tanak dengar cakap cikgu dah.
HAHAHAH!



Pakcik Bomba briefing. Cara2 nak guna alat pemadam api.








Masalahnya nak tunggu bomba2 hidupkan api lama giler kot. Penat berdiri.








Dan akhirnya api pon berjaya dihidupkan.




Macam biasa first demo mesti abang bomba padamkan *tetibe abang kennn*





GAYA MUTU KEUNGGULAN


Second time baru lah dia panggil orang awam volunteer sape nak try.
Ingatkan sorang je. So abang kotak2 gambar atas ni pon pergi.
Tersengih-sengih. HAHA!
Dia dah padam tetibe abang bomba cakap nak panggil wanita pulak try.
Yang opismate aku dah petik2 nama aku.
cisss.



Naseb baik abang bomba panggil yang dekat2 je.
Pompuan tu kurus kering tau pakai skinny jeans.
Yang opismate aku lelaki boleh cakap "Ish ketatnya pakai seluar"
Dah la seluar minah tu kaler cekelat.
HAHAHHAHA!



Masa demo tu dah ramai dah yang cabut.
Kitorang balik after minah tu padam api.
Actually tak habes lagi pon.
Bape banyak demo entah nak buat.
Sorry lah ini bukan zaman sekolah dulu sape tak datang kene denda.
Kami banyak lagi kerja yang nak kene dibuat.
Jadi kami minta diri dulu.
Hehe


okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Sunday, February 24, 2013

Tony Romas's Mid Valley : Sesi menggembirakan diri dengan makanan yang menggembirakan.




Actually dah lama aku teringin nak makan kat Tony Roma's ni.
Dari sejak zaman2 study lagi.
Asal datang Mid Valley je dok ushar2 Restoran ni kecik besar kecik besar je mata.
Buat2 macam tak heran lah setakat nak makan kat sana padehal seluk beg tengok purse nangis dalam hati.
HAHAHHAHAHA!


Bila aku cakap dengan member aku "Weh belanja aku Tony Roma's"
Dia jawab "Weh harga tu tak agak2 untuk aku belanja ko"
HAHAHHA! Okey fine.
Dan akhirnya Mekdi dan kfc juga kami kunjungi untuk kesekian kalinya.


So disebabkan last month aku dapat bonus so aku memang plan nak belanja family aku dengan Akram makan best2 sikit.
Yelah selalunya asal Akram gaji je aku pow dia.
Kali ni biar aku yang treat dia pulak. Dalam hubungan mesti lah kene ade give and take kan?
Ceaaaaaaaaaaaaaaa. Kihkih.


Bab2 family dah lepas so aku tanya Akram nak makan mana.
Akram cakap nak Tony Romas so aku okey saje.
Sebab aku pon memang teringin nak makan sana kan :)
Jadi permintaan diluluskan.






Kitorang memang plan nak makan untuk dinner pon.
So sampai sana area2 dekat pukul 8 camtu macam just nice je lah.
Orang pon tak berapa ramai lagi.
By the time kitorang tengah makan memang semua table full. Ramai sangat orang.
Naseb datang awal sikit.







Ruang dalam.




Orang dah mula ramai.



Before datang sini aku memang dah usha siap2 dah nak makan ape.
So senang sampai sana terus order.
Sebab aku kan pesen tak tau nak makan ape.
Jadi membuat research terlebih dahulu adelah penting bagi mengelakkan pembaziran masa.




Akram macam biasa lah every time datang tempat2 camni dia akan interview waiter sedalam-dalamnya. Kalau boleh every menu tu dia nak tau ada ape. Masak dengan apa. Sedap ke tak. Besar ke tak. Bla bla bla.




Siap pening lagi fikir nak makan ape. Mentang2 orang belanje kan. Kemain lagi die pening nak pikir menu. Huhu. Tapi salah satu sebab aku suka makan tempat2 macam ni sebab waiter dia bagus. Tempat mahal kan. So ape kite tanya semua memang dia akan jawab dengan berhemah gittew. Tanya lah banyak mana ko nak tanya pon. Bukan macam masa aku makan ayam golek kat Pantai Dalam hari tu. Makcik amik order macam nak tanak je cakap. Aku sepak kang. Kan dah emo.




Dah habes sesi 'meng-interview' Akram pon order Lamb Ribs macam gambar kat atas nombor 2 tu. Aku pulak order dua jenis starter. Tak order main course pon. Memula macam nak try burger dia. Tapi Roma's Sampler tu lebih menggoda-goda. So aku order lah beliau dengan Kickin' Shrimp. Yang waiter tu asyik je lah cakap Roma's Sampler tu untuk 4 orang makan. Ewahhh tak percaya dengan kemampuan perut haku nampaknya. HAHHAHA !




Untuk air, Akram order Mint & Fruit Dream. Aku pulak macam biasa akan order air yang menjimatkan iaitu air freeflow. So aku order Craneberry Juice. Tapi bukan Juice betol pon. Guna cordial saje. Takpelah yang penting best sebab boleh refill banyak2 kali. Cewahhh padehal dua kali je pon aku refillnya. Yang gambar atas ni Craneberry Mojito tak boleh refill. Air Akram pon tak boleh refill.




Lepas amik order dorang akan hantar roti free ni. Krim colet2 garlic tu sedap ! Habes kitorang makan. *Sebenarnya lapaq* HAHAHHA ! Aku sanggup tak makan dari malam sebelumnya kot semata-mata teruja nak makan sini. Paham tak macam mana perasaan itu? HAHHAHA!




So inilah air kita. Kiri tu air aku. Kanan tu air Akram. Air Akram RM14.90. Air aku RM8.90.



Actually dorang tersalah hantar air aku.
Aku kan order Craneberry Juice tapi yang dorang hantar ni Craneberry Mojito macam dalam gambar menu.
By the time aku nak refill waiter tu cakap air aku tak boleh refill.
Eh apehal pulakkan. Aku cakap lah aku order Craneberry Juice.
Waiter tu cakap air aku ni Craneberry Mojito.
Aku tak puas hati. AKu cakap lagi aku order Craneberry Juice yang refill punya.
So waiter tu cakap tunggu jap dia refer dengan waiter yang amik order aku.


Sekali memang betul dorang tersalah hantar air. Yesssssssssss.
So waiter tu cakap dia tukarkan air aku.
Padehal aku dah habeskan Craneberry Mojito yang bape belas hinggit tu baru dia nak refillkan dengan Craneberry Juice yang rm8.90 tu.
Huntunggggggggg hakuuuuuuuuu. HAHAHAHA !



Dan inilah menu pertama aku. Kickin' Shrimp. RM22.90.




Yummsssssssssss :)




Terliur tak? Hikhik. Sorry lah. Tak tahan nak share kegembiraan dengan korang. Hikhik.



Sedaaaaaaaaaappppppppppppppppppppppp sangat udang tu.
Sampai sepuloh kali aku dok cakap sedap sedap kat telinga Akram.
HAHAHAHHA!


Atas dia udang. Bawah dia Salad.
Udang dia besar2 gila.
Gemuk2 gila.
Eh memang sedap lah.
Tak tau dah nak cakap camne lagi.
Tapi disebabkan susah nak makan dalam cawan macam kat atas tu maka aku selamber suruh Akram terbalikkan dia masuk pinggan.



Jadilah macam ni. HAHAHHAHA! Senonoh tak senonoh kan. Janji aku senang nak makan. Janji perot kenyang.




Ini Akram punya Lamb Ribs. Dua ketul daging kecik belah kanan tu daging lembu. Ribs kanan tu je kambing. Dua side dish boleh pilih nak ape. Banyak jugak pilihan side dish die. Harga Rm69.90



Macam biasa Akram akan pilih medium well.
So dia akan rasa juicy2 sikit. Tak kering sangat.
Daging lembu tu liat2 sikit.
Kambing tu memang lembut gilaaaaaaaaaaaaa.
Tapi kalau ko tanya aku, aku rasa sama je lah.
HAHAHHAHA!
Sebab aku bukan penggemar steak.
Tapi kalau kat Tony Roma's ni memang menu ni paling pemes.



Akram cakap Chilli's punya lagi sedap.
Eleh sebenarnya Akram terpengaruh dengan persekitaran kat Chilli's
Dia cakap suasanan dalam Chilli's lagi best so dan2 semua makanan dalam Chilli's jadi best.
Porahhhhhhhhhhh.



Dan ini lah dia menu kedua aku. Heehehehhe. RM39.90


Yang kiri atas tu kulit kentang ada isi2 dia sikit pastu atas tu ade cheese.
Kalau makan kat Chilli's dengan TGIF dulu potato skin tu die guna Nachos.
So yang ni die guna potato skin. Sedap lah jugak.


Ayam bawah tu ala-ala macam ayam Nandos.
Errrr boleh la makan tapi aku kan tak berapa suka Nandos sangat so aku tak berapa gemar gittew.
HAHAHA!


Yang kanan tu Onion Ring.
Tapi aku rasa A&W punye onion ring lagi sedap.
Dah la aku sorang je yang makan sebab Akram tak suka Onion ring tu.
Last2 ayam aku makan satu Akram makan satu.
Potato skin pon sama.
Onion ring aku makan separuh.
Yang lain tapau bawak balik tak larat nak habeskan. Banyak gile.
Memang patot waiter tu tak percaya bila aku pesan menu tu.
Huhu.



Makan pon nak buat muke bajet comel dari tepi.




Susah betul nak pandang kamera. Huh.



Alhamdulillah :) Total semua sekali Rm180++




Lepas makan jalan2 jap kat dalam Mid Valley.
Tem tu Rexona tengah buat macam promosi.
Kau beli produk dia minimum RM20, then kau boleh race guna kereta ala-ala F1 punya kereta tu.
Kalau ko punye masa pantas dalam minggu tu kot ko dapat dua tiket free grandstand tengok F1 kat sepang.
Lebih kurang camtu lah.



Tapi masa kitorang jalan2 tu die tengah tanya2 soalan sape dapat jawab dia bagi race kereta tak payah beli produk dia.
Ada satu soalan tu dia tanya kalau masa race terpantas tu dapat ape?
Aku suruh Akram jawab.
Alah kacang je pon.
Sebab before tu gadis2 litar dah terangkan dah.
Aku yang bagi jawapan tapi Akram yang pergi race.
Ini tidak adil !! ahahahah!



Tapi disebabkan Akram mok mok makanya dia tak dapat race guna kereta yang sebelah dia tu. Dia kene guna kereta yang ada kat bahagia depan. HAHAHA!





Dengar penerangan dulu ape2 pon.





Gelak dengan diri sendiri sebab bawak kereta ni sampai terbalik. Ini kalau real life ni kompem tak lama dah. huhu.




Ini kalau Michael Schumacher tengok ni mau berguling2 berdekah-dekah ketawa tergolek2 atas lantai tengok mamat ni bawak kereta. Dengan langgar dinding nya. Dengan tersasar daripada litar bapak punya jauh. HAHA *Cewah mengata orang nombor satu*




Dan of coz tak menang. hahahaha!



Dah habes beronok-ronok aku pergi gunting rambut jap pastu terus gerak balik.
Perut kenyang hati pon senang.
Rasa macam dah lama je tak mengamuk sebab lapar.
Wakakakaka.




Oh pasal entry before ni dah ade pemenang.
Congrates to Cik Pipi bajet comel letak nama Cik Pipi. Wakakakaka!


Sorry yang jawab awal tapi tak letak nama penuh Akram dengan bapaknye sekali.
Tak dapat nak diterima.
Takpe next time cube lagi ye. Hihi.


Well nama penuh Akram is Nor Akram Jamil.
Nama aku Nur Syazwana Jamal.

Nama mak dia Samiah.
Nama mak aku Saerah.


Sebab tu mak aku selalu cakap aku ade jodoh dengan dia.
HAHAHAH!

Ameen :)



okbai.











With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, February 21, 2013

Jom Main Teka-Teka. Bukan senang Wana nak bagi hadiah ni.





Tak pernah blog ni nak bagi hadiah kan.
Hahaha!


Sebenarnya semalam aku kemas2 bilik.
Then terjumpalah sesuatu yang aku beli kat Cambodia dulu.
Aku pon tak perasan ade lebih.
Jadi disebabkan hadiah ade satu saje mari lah kite main teka teki.



Mr. Terry nak bagi hadiah ni. 



Rajen tak aku balut?
HAHAHHAHAHA!
Tu semua lebihan2 je yang aku jumpa.


Soalannya :

1. Apa nama penuh Akram?
2. Apa nama penuh aku?
3. Masa Akram pergi Bandung hari tu aku kirim kain kaler ape? And Akram beli kaler ape?


Sape yang rajen baca tau lah kot jawapannya semua kan.
Kalau takde belog and nak jawab boleh je.
Just jawab and drop email k.

Sape paling pantas dan betul adalah pemenang.
Alah macam biasa lah kan.
Sape pulak yang nak pilih yang paling lambat. Kehkeh.



Peaceeeeeeeee




Jawab jangan tak jawab.

Tarikh tutup ikot suka hati aku la.
HAHAHAHHAHAHA!

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, February 20, 2013

Kurussssssssssss lah sangat.




Disebabkan korang cakap aku dengan Akram asyik pergi makan je kan ni aku nak gebang2 sikit kat korang yang aku dah kurus sikit.
Wakakakakakaka.







Percaya tak? Percaya tak?
HAHAHAHHA!

Actually aku memang rasa macam aku dah kurus sikit.
Tapi every time aku tanya Akram mesti dia jawab "Entah. Sama je"
Tu yang aku malas tu. Dengki.


Masa aku balik rumah hari tu aku tanya mak aku.
Mak aku cakap memang nampak aku dah kurus sikit.
Hehehehehe.


Masa aku pergi Pesta Futsal Alumni sekolah aku minggu lepas aku pegi bantai tanya budak laki batch aku "Weh aku dah kurus sikit tak?"
Wakakakakkaa.
Selamberr kan.

Dan jawapan yang diterima cukup memberansangkan "Aah la ko dah kurus sikit"
Yesssss.


Yang dalam kotak atas merah tu senior aku kat sekolah.
Tapi datang futsal ari tu nampak aku tak tegur.
Aku ni kan pemalu memang tak lah nak tegur orang. Kahhkahh.
Dengan kawan2 Akram lagi semua macam jadi wartawan interview aku bila nak kawen.
Bila kenal?
Macam mana boleh kenal?
Bla bla bla.


Sebab Akram kan senior aku.
Kitorang bukan lah jenis tayang2 kasih sayang kat pesbuk pon. Gambar profile tu pon aku baru tukar gambar dengan Akram sebab Akram jeles aku beronok-ronok sangat time futsal. Kekekeke

Tu yang tetibe bila aku datang Futsal dengan Akram ape lagi segala macam soalan lah keluar.
Paling tak boleh bla soalan "Dia ada cakap Aku mencintaimu tak?"
Wakakakakkakaka !


"Dia ada cakap tak bila dia nak sunting"
Pastu lagi sorang mencelah "Weh Arep tak payah lah nak Bahasa Melayu sangat sunting"
Aduhaiiiiiiii lawak gila dorang ni.



Paling best bila bestfriend aku sampai. Bestfriend yang dah lameeeeeee gile tak jumpe sebab masing2 sibuk uruskan boipren masing2. Wakakaka.
Jumpe2 bukan nak cakap rindu aku.
Terus cakap "Weh Wana kurusssssssssssssssssssssssssss sehhhhhhhhhhh"
Hehehehehhe. BAru kau tau kan Ajak.


Terus pegang2 lengan aku "Kurus seh lengan"
"Muka pon dah kurus sikit"

Eh ape aku gemuk sangat ke dulu?
HAHA !



Bila aku cakap dengan Akram yang semua orang cakap aku dah kurus sikit dia jawab "Yelah dah tiap2 minggu jumpa memang lah nampak macam takde beza"


Okey fine.


bai.








With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, February 19, 2013

William Corner PJ : Edisi meng-kempis-kan Wallet Akram dan membuncitkan perot kami berdua.




Sebenarnya dah lama aku ajak Akram makan kat William Corner ni.
Tapi Akram tu kalau tempat dia tak familiar, harini ko cakap nanti bulan depan baru dia bawak.
Sangat femes sebab portion makanan dia yang super besar dan sangat berbaloi dengan harga dia.
Sama dengan Restoran Murni SS2.
Actually aku selalu makan kat Murni SS2. Ni kalau budak2 UM kompem tau dah.
Lepak mana?
Jom Murni ! HAHAHA!


Dan William dengan Murni ni sebenarnya adik-beradik.
Mula-mula dulu aku ingat Mamak, sebab pattern kedai yang open table kat kaki lima banyak2.
Rupanya owner dia Chinese.


Disebabkan jumaat malam lepas tak jadi tengok wayang, so Akram bawak aku makan kat sini.
Mula-mula ramai jugak kawan2 dia nak datang.
Last2 sorang je pon.
Itupon lambat sikit.
Kitorang dah habes makan baru dia sampai.



Sebelah kiri air aku. Ribena Longan. Sebelah kanan air Akram. Herb ape ke benda entah. Tapi dia campuran laici, serai, daun pudina kot.




Dua2 pon tamak order tanak kalah air besau. Dasar perot bela hantu raya. kahhkahh.




Ini lah dia air herba Akram. Tapi dont worry takde rasa herba langsung. Yang penting takde rasa serai. Serai pon boleh dibuat air eh? Sedapp!! Memang pemes air ni kat sini.



Kat sini takde buku menu ye anak2.
Menu2 semua dorang pakat tulis pakai kapur atas papan hitam je kat dalam ruang kedai.
Tapi dont worry. Ko tanya je kat budak yang amik order tu semua menu.
Dorang memang hafal.
Western, Nasi, Roti, bla bla bla.
Cuma takde ilustrasi je lah kan macam secret resepi. haha.




Kegembiraan yang harus dikongsi dengan korang. Hehehehe. Dulu kat Murni aku pernah try Roti Daging dia. Sedap ! So malam tu aku try Roti Hawaii daging dia. ada campur dengan hotdog sekali. Nak order nasi aku tau dah memang super banyak. Dan time tu aku tak berapa lapar sangat pon.




Ish susah kawan dengan orang tangan tak bedung ni. Wakakakakkaka!





Okey Akram order Nasi Goreng Softshell Crab. Orang tamak memang macam ni. Dah tau portion dia besar lagi mau order nasik. Last2 tak habes. Naseb baik duit dia bukan duit haku. Kalau aku yang bayar memang aku sumbat kat bontot dia. Wakakaka! Ok tak kelakar kan?





Takde niat pon nak amik gambar orang belakang tu. Tetibe dah siap amik gambar aku tunjuk kat Akram "Orang belakang buat muka comel pulak" HAHAHAHHAHA! Kekenyangan lettew. Tapi aku tengok meja dia, dia order spagheti carbonara share dengan gepren dia. Patot gepren dia kurus tak macam aku. Kihkih.



Dah nak abes makan kawan Akram, Umar pon sampai.
Kitorang pernah keluar sama masa operasi mencari Burger Bakar Kaw-Kaw dulu.
So aku memang kenal lah.
Lagi pon Akram selalu je cerita pasal kawan2 dia ni.


Umar order Chili Crab dengan Mantao Bun.
Tapi aku segan nak amik gambar.
So aku tunjuk gambar google eh.




sumber : http://hazmanfadzil.com


Besar gabak gile ketam dia.
Dorang dua je makan. Aku cuit2 sikit rasa.
Sebab memang perot aku dah keras gile kenyang.
Ape taknya minum air yang entah berapa liter tu. Ais pulak tu.


Tapi dorang cakap sedap.
Ketam dia manis.



sumber : http://hazmanfadzil.com



Yang roti ni aku makan.
Lembuttttttttttttttttt gileeeeeeeeeeeeeeeee.
Rasa macam nak jadikan bantal bawak tido je.
HAHAHAHHA!
Tapi roti dia takde lah portion besar. Comel2 lote je.


Tapi betul lembut gila.
Roti ni digoreng.
Dalam dia kosong.
Macam pau goreng tu.
Tapi ni lembut dan sedap.
Eh sedap lahhh.


Umar order air teh o ais dengan limau air je.
Hantu raya dia belum tahap macam kitorang lagik.
HAHHAA!



Aku tak sure lah makanan aku harga berapa tapi Umar punya Chili Crab tu harganya RM40.
Total harga = RM90.

Puas hati sebab Akram dengan Umar yang bayar. AHAHAHHAHA!
Balik terpaksa singgah petronas sebab terlampau banyak air masuk.
Tak tertahan-tahan nak mengeluarkannya.
Hhehehe.


Sila jangan tanya aku camne nak datang sini.
Aku memang fail!
Aku dengan Akram pon guna google map je.
Alhamdulillah sampai jugak takde sesat2 pon. Huhu.
So korang google je k.
Tak pon google alamat.


okbai.








With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, February 15, 2013

Perangai Lelaki.







Kejadian semalam membuat aku terfikir.
Kejadian ape?
Semalam aku jumpe Akram.
Konon nak tengok wayang. Tapi pukul 530pm aku nak beli tiket wayang call2 Akram sampai 5 kali dia tak angkat. Aku emosi lah. Padahal aku tau dia tengah buat kerja. Hihi.
Bila aku on the way pergi jumpa dia, 20 kali Akram call tapi aku tak jawab.
Sengaja tanak jawab. Konon nak pulang buah paku keras padahal takde sebab pon nak mengamuk lelebih.
Biasalah perempuan nak datang bulan memang emosi melebih.


Bila dah jumpa aku buat keras duduk dalam kereta tanak keluar tanak cakap pape tanak pandang langsung muka dia.
Yang si Akram ni asyik lah dok cakap "Kenapa ni. Tak tau salah ape. Tetibe macam ni"

"Cakap lah. Jangan lah diam je"

"Cube cakap kenapa? Demam ke? Lapar?"

"Astarafirullah halazim jangan la macam ni" 

Amboi siap beristifar lagi tengok perangai aku ni. Huhu


"Kenapa tak angkat call tadi?" Aku tanya dengan suara esak2. Wakakakakaka.


"Sebab tak angkat call je ke? Kan dah cakap tangan penuh minyak time tu. Macam dia jugak kalau boss ada tengah buat keje malas jawab call jugak kan."

Bla bla bla.


"Tak suka !" Jerit aku kecil. Kihkih.


"Okey2 sorry2 sebab tak angkat call. Dah2 jom keluar. Malu orang tengok"


Dan aku pon keluar dari kereta dengan mata berair.


Mesti korang bengang dengan cerita aku kan.

Mesti dalam hati korang cakap "Ko tengok lah sampai bila Akram boleh bertahan. Nanti kene tinggal baru padan muka. Perempuan mengada-ngada"

Ewahhhhh kemainnya ayat.



Aku pon selalu jugak berfikir Akram ni betul2 ke penyabar orangnya?
I mean kadang2 memang dia meletup jugak.
Tapi selalunya 5 minit je dia marah lepas tu terus pujuk balik.
Macam semalam dekat tiga kali jugak lah dia beristifar melayan keras kepala aku ni.
Huhuhu.


Akram ni perangai ala-ala macam bapak aku and aku pulak macam mak aku.
Mak aku sangat cepat menangis, cepat marah dan lain2 sifat negatif lagi (pehhhhhhh kalau mak aku baca ni mau stand by penyapu bila aku balik rumah ni sebab kutuk dia)
Ayah aku pulak jenis cool, rilek dan selalu dengan taglinenya "Rilekkkk kite buat tenang"
Huhu.


Macam kalau korang tengok cerita Afdlin yang 'untuk tiga hari tu.'
Ada satu scene tu Si Emak Rashidi Ishak memang Queen Control.
Si Ayah Rashidi Ishak ni pulak jenis ikot je cakap Si Emak.
Bila si Rashidi Ishak tanya kenapa Si Ayah selalu sangat dengar cakap Si Emak, Si Ayah jawab
"Ayah bukan takutkan emak kau. Tapi ayah memilih untuk selalu gembirakan emak kau"

Begitu.



So mungkin dalam situasi aku ni, Akram lebih memilih untuk gembirakan aku. Cewahhhhhhh.
Akram kalau aku carik pasal mesti dia cakap "Sukati lah. Malas nak gaduh"

Eleh tak kawen lagi boleh la cakap macam tu kan.
Dah kawen tetibe berubah perangai camne? Kata korang depan PC.


Hmmmmmmmmmmmmm.
Ape boleh buat. Doa je lah bebanyak kan. Hihihihihi.


Apa-apa pon mak aku selalu pesan "Lepas kawen nanti jangan berhenti keje. Biar ada kereta sendiri. Duit sendiri. Jodoh kita ni tuhan yang tentukan. Kite tak tau jodoh kite sampai bila. Mana lah tau kalau jodoh tak panjang, at least kita simpanan, ada kereta, boleh berdikari"


Baiklah ibu.


okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, February 13, 2013

Anak-anak En. Jamal Ber-BBQ




Aku plan cuti Raya Cina ni nak bawak satu family keluar makan kat luar.
Tapi bila aku menyuarakan pendapat aku kat ayah aku dia jawab "Alah nanti balik2 siakap tiga rasa. Baik ayah yang masak lagi sedap"


Baiklah.
Ayah aku ni orang nak belanja makan pon taknak.
Sebab kalau korang yang tak tau, ayah aku ni tukang masak. So kalau anak2 dia teringin nak makan something mesti dia cakap "Alah ayah boleh buat lah"
"Tak payah la makan kat luar. Membazir duit. Tak sedap pon"
Bla bla bla.
Okey fine.


So aku pon tukar ke plan B. Wah wah siap ade plan A plan B kan.
Wakakaka.
Plan B nye adalah Ber-BBQ di tepi rumah sendiri pada Isnin malam.
Isnin petang tu aku bawak mak aku keluar beli barang2 yang takde.
Sebab kat rumah ada ayam dengan daging je.
Daging dorang dah muak.


Aku ingat nak carik udang dengan sotong tapi seekor sotong pon takde kat pasar.
So beli udang sekilo RM24 ayah aku cakap mahal Wakakakaka.
And beli sosej peveret aku yang ada blackpepper dengan cheese kat dalam tu.
Pastu beli cocktail air feveret aku everytime buat BBQ (macam la selalu sangat buat bbq kan. kehkeh)
Beli ape lagi eh?
Oh beli ikan cencaru sekilo RM10 sebab ikan2 kat rumah semua tak sesuai nak buat bbq.


So balik rumah abang aku dah siap perap kan ayam.
Aku dengan mak aku terus prepare yang lain2.


Udang beli sekilo tapi tak bakar semua pon sebab macam banyak sangat.



Ikan cencaru adik aku request sebab kalau takde ikan macam tak best walaupon ikan takde dalam list haku. Tapi sebab aku kan kakak penyayang aku sponsor semua. Hehehe



Ayam yang di perap oleh sang abang sedap gile weh aku tak tau die pakai bahan ape. Bila tanya "Rahsia lah" okey fine. Yang penting nanti2 ko je lah yang jadi tukang perap ayam. Wakakaka.



Anak-anak jantan family aku semua ikot jejak langkah ayah aku pandai memasak.
Anak-anak perempuan je yang manjew sikit bukan tak reti masak cuma belum pakar sahaja.
Ala-ala emaknye lah. Ayah lagi pandai masak dari emak.
Kalau setakat masak biasa2 tu macam asam pedas ke, ayam kicap ke, goreng2 ke no problem punyooooo (Cewah beria nau nak explain)


Abang dengan adik saya single lagi.
Motif? Hehehehe.




Sosej peberet ! Sosej bakar sedap gilerrrrrrrr.




Sang abang yang beria hidupkan api. Ko nampak tempat BBQ tu camne? Alahai sadis betul. Adik aku la aku tanya ada tak kawan2 dia yang ada tempat BBQ dia cakap ada. Sekali last minit takde pulak. Hambek kau. Sang ayah dengan anak-anak jantannya terus bertukang kat belakang. Aku tak kisah la nak jadi ape pon yang penting malam tu aku nak makan BBQ. Hehehehhe.



Sebab ni first time family aku buat BBQ camni.
Tu pon sebab aku yang plan. Kitorang jarang buat2 camni.
Mak aku lagi lah "Eh boleh ke masak ayam bakar camni"
Alahai sang emak ni.


Bila dah start bakar2 mula lah teruja.
Pastu asyik cakap "Bestnya kalau kakak ada kat sini. Kesian menantu aku jauh"
HAHAHHAHAHA!


Kakak aku duduk Perlis sebab laki dia kerja sana.
So memang jarang balik.
Dalam family aku ni aku dengan kakak aku je yang rajin buat2 camni.
Buat kek lah masak tu lah masak ni lah.


Terus mak aku call kakak aku.
Nak video call, kat Sungai Ara tu line 3G pon takde. Hampeh !
Pastu dan2 mak aku cakap dengan kakak aku "Takpe nanti raya kite buat camni lagi. Best gilaaa."
Eh eh bukan mak aku ke yang cakap boleh masak ke bakar ayam macam ni tadi.
Pastu dan2 terus plan suruh akak aku bawak balik ikan banyak2 dari Kuala Perlis bakar kat rumah.
Apa je lah emakku. Huhu.




Sosej tu nampak sangat menggiurkan. Aummmmmmmm. Walaupon hujan sepanjang hari tetap boleh berlansung dengan aman. Terima kasih kepada bapak ku yang berpikiran jauh. Katanya "Kalau nak buat rumah biar beranda besar" Now I know why. Lagi satu ayah aku sayang tingkap dia tanak bagi kene hujan. HAHAHHA!




Aku suruh mak aku buat nasi goreng sikit. Buat ada2 je. Sebab aku rasa kalau makan bakar2 je macam tak best. Kene ade at least nasi goreng baru lengkap. Dan mak aku pon bersetuju dengan pendapat aku.




Disebabkan kat kampung hari2 hujan dari pagi sampai ke pagi esoknya maka coctail aku tanpa ais. Tapi tetap sedap. Cewahhhhhh.




Tau mak aku cakap ape? "Ibu tak tergamak nak makan sosej ni" Apa2 lah yang mak aku pikir ni. Wakakakakakaka.





Ikan cencaru bakar cicah sambal kicap perah limau campur bawang banyak2 pehhhhhhhhhhhh terangkat siallllll. Yang adik aku siap boleh ratah bawang tu macam tu. By the time aku nak makan eh apehal bawang dah tinggal sikit. Padahal memula aku rasa mak aku letak banyak gila. =__=




Dan hero utama sang ayam. Sedap gila !!! (tak habes2) Tak terkata. HAHAHHA! Kitorang request tanak masak-masak sangat. Sebab aku tak suka lah ayam masak sangat. Keras. Tak juicy. Cewahhhh.





Wohooooooooooo. 





Amboi ayah makan tak tengok kiri kanan ok.



Abang aku takde sebab sibuk membakar kat luar. Siot je kitorang tinggalkan dia kat luar. Wakakakaka. Ni bahagian ruang tv rumah aku. Kau nak makan ke bergusti ke tidur ke terbongkang ke sukahati lah. 




Yang kiri tu adik lelaki bawah aku. 22 tahun. Lepas SPM tanak sambung belajar sebab nak kerja. So dia jadik mandor kat ladang sawit. Parent aku okey je sebab paham perangai dia ni. Dia lebih cenderung ke arah macam ladang2, bela lembu, bela kambing etc. Mak aku cakap sebab dia ada dua pusar kat kepala. Orang dua pusar ni mak aku cakap memang cenderung pada bidang2 camni. Tengok lengan dia? Pehhhhhhhh ni kalau compare dengan Akram macam langit dengan bumi. Kahhhhh.



Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....
Walaupon lengan dia berketak, jangan tak tau nama panggilan dia kat rumah baby.
Wakakakakaka.
Actually takde orang langsung kot panggil dia Yuswan.
Sebab dah terbiasa panggil baby dari kecik.
So sedara mara aku, even kawan2 dia, x-awek dia pon memang panggil dia baby.
Macam geli-geli je kan?
HAHAHHA!


Mak aku cakap ingat kan lepas dia dah takde lagi.
Tu yang panggil baby.
Sekali bukan sorang, dua orang terus bawah baby ni.


Tapi kitorang takde lah panggil Baby sangat.
More to Abi. Ala-ala watak Johan dalam Hantu Kak Limah tu. Abi.
Tak delah euwwwwwww sangat kan.


Yang kanan tu adik bawah baby ni.
Now kat Matrik UIA amik kos dokter gigi.
Dia ni cekeding dan paling tinggi. stended ah kan adik2 kompem lagi tinggi dari abang2.
Cuma aku tak paham apehal Akram lagi pendek dari abang dia.
Bantut kot. Kahhkahh.


Ni kalau kakak aku ada kompem lagi haruk.
Dengan anak2 dia yang aktif tu lagi.
Ahhhhhhhhh lambatnya nak raya :'(



I miss U sister !


okbai.











With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal