Loading...

Monday, December 31, 2012

Mengakhiri Tahun 2012 Dengan Makanan : Nandos & Austin Steak House Bangi.



Sabtu lepas tiba-tiba je Akram belanja makan Nandos.
Plannya nak pergi Lowyat Sabtu tu sebab Akram nak beli laptop.
Tapi before berjalan jauh lagi2 tempat sesak macam tu haruslah dia bawak aku mengeketedarah siap2 dulu demi untuk mengelakkan berlakunya amukan di tengah2 bandaraya.
Dia jugak yang malu nanti. Kekeke.


So macam biasa tak tau nak makan kat mana.
Aku memang pernah cakap dengan Akram nak try Nandos.
Tapi aku ingat nak belanja dia bulan depan.
Tetibe Akram ajak makan hari tu.
Dalam purse aku time tu memang ade bape hinggit je sebab aku sejak2 dua menjak ni macam tak reti pulak nak bawak cash banyak2.
So dalam hati "Yesss Akram belanje" hehehe !


Akram pulak pattern yang suka bila orang tanya cakap entah tak tau.
Padehal dalam kepale hotak dia tu dah fikir sebenarnya.
Nanti tetibe je "Okey jom dah sampai"
Aku mane lah biasa seprais2 camni. Cewahhh.


Kitorang try makan kat Giant Nilai. Nandos kat situ baru bukak ganti A&W. Mungkin orang2 Nilai tak gemar makan A&W kot.



Masa sampai tu memang tengah time lunch. Budak yang jaga pintu depan tu cakap seat fullhouse ! Tapi tetibe Akram tanya untuk dua orang tak de ke. Eh tetibe je ade. Tapi dapat meja kecik la. Memang untuk 2 orang punya. Akram cakap mungkin dia taknak kite rasa tak selesa kot sebab meja kecik. Alah bukan nak makan banyak pon *Ececececece tak banyak kata ko*



Suasana dalam kedai ala-ala koboi gittew. Memang ramai betul orang. Mungkin sebab baru bukak + orang baru gaji kot. Aku ni je ha yang gaji lambat.




Hiasan dinding.




Fikir punya fikir last2 Akram tanya waiter ape yang best. Tapi boring lah sebab waiter semua tergagap-gagap je nak jawab. Akram dah la jenis semua makanan pon dia nak tanya. Macam nak terkencet budak tu nak jawab. Last2 dia tunjuk2 gambar je. Belajar lagi ye dik. Kalau dapat customer macam orang tue ni memang ko kene layan dia detail2. Tu yang aku malas nak layan Akram selalu. Eh?



Last2 kitorang amik yang macam ala-ala Kenny Rogers tu. 2 set 1/4 Chicken. Boleh pilih 2 side dishes. Kalau Kenny Rogers boleh pilih 3.



Mula-mula pilih nak pedas tahap mana. Akram amik paling atas. Extra Hot Peri-peri. Aku amik bawah dia. Hot je. Aku kan hot. Wakakakaka. *Lempang*




Jangan jadik ayam ! HAHA !





Akram order air ape benda tah. Tapi masam. I dont like. Aku amik Ice lemon tea je. Best sebab boleh refill. Aku kan suka benda2 menjimatkan ni. Untung Akram dapat aku. Kahhkahh Pitam tak dengar.



Sementara tunggu makanan sampai.



Akram punya set. Dia amik side dishes Medditeranean rice dengan fries. Medditeranean rice tu ala-ala macam nasi goreng cine gittew. Tapi tak ada lah nasi goreng samgat pon. Macam nasi puteh gaul2 dengan kacang peas je aku rasa.




Aku punye. Side dishes aku sweet potato mashed dengan Spicy Rice. Tapi nasi die alahai. Rasa macam Nasi puteh biasa yang digaul dengan pewarna kuning je. Tak sedap. Yang sweet potato tu pedassssssssssssssssss gile ! Memang kaw-kaw punya pedas. Meleleh air mata T___T

Alu tak tengok gambar sebab buku menu gambar dengan buku menu betol asing2. Leceh betul. Mati2 aku ingat mashed potato yang biasa tu. Aku kan peminat tegar kentang puterrrr. Huhu. Tertipu den.



Terus takde mood. Cewahhh padehal licin jugak. Kalau dah nama Syazwana tu jangan nak menipu takde mood nak makan. Demam2 pon berselera je mengketedarah macam bela hantu raya.




Sos2 segala ni boleh amik kat kaunter depan. Tapi sebab kitorang mane a tau. Ingat dia provide kat atas meja tapi meja kitorang takde. So dengan muka tak malunya mintak lah kat orang sebelah. Naseb baik orang sebelah dah abes makan. Orang sebelah lah yang bagi tau boleh amik kat depan. Baiklah.




Dan akhirnya komen banyak pon habes licin jugak. Kehkehhh. Air aku siap refill sampai 4 kali. Punye la pedas sos dia. Pedas + Masam. Oh aku memang sangat tak minat. Kalau tomyam tu sedap la pedas2 Masam. Mule2 air aku ade lagi separuh waiter dah datang dengan jug besar tanya nak refill air ke tak. Tapi sekali tu je lah. Lepas tu nan hado. Kene panggil baru nak datang.




Dia ni kalau amik gambar takde nya nak pandang kamera. Pastu bukan reti nak senyum. Menyampah.




Kene suruh pandang kamera barulah nak pandang. Tu pon kene marah jangan gerak2. HAHHAHA ! Ahkak kan garang. Kekekeke.



Akram cakap dia pon tak berapa suka sangat Nandos ni.
Sama macam aku, dia pon prefer Kenny Rogers.
Kalau aku, aku suka KR sebab KR punya ayam ada sos Blackpepper.
Aku kalau makan kat KR memang tak sah tak mintak sos lebih.
Sedap gila siot sos dia.
Slurpppppppppppppppppp.


Pastu ayam KR lagi lembut aku rasa.
Nandos ni ayam dia ala-ala panggang. Aku tak berapa gemar sangat.
Tapi ini tekak aku lah. Tekak orang lain2.
Tapi kalau orang tanya aku pasni KR or Nandos aku akan vote KR.
Wah bangge ni kalau Manager KR bace ni.
MAu dapat sponsor makan KR setahun.
Pastu gemuk berlipat-lipat. PAstu menyesal. Dasarrrrrrr.



Total semua sekali RM50++.
Lebih kurang je macam harga KR.


Lepas makan kitorang pon terus pergi Lowyat.
Masa otw pergi Lowyat tu Akram cerita2 pasal kerja dia.
Time tu dia wassap2 dengan member dia.


Ada sorang member Akram tu tengah gaduh dengan awek dia sebab awek dia merajuk.
Sama kes la macam aku.
Sebab dapat lelaki yang workhaholic.
Bezanya Akram suka layan amukan aku tapi member dia malas nak layan.


So Akram cakap la member dia lagi kesian sebab duduk dengan parents kan.
Ulang-alik S.alam KLIA jauh gila. Penat. Nak keluar dengan parents lagik.
At least Akram terpaksa hadap aku je. Parent jauh. Huhu.


Pastu aku cakap "Alah takpe lah. Gaji besar. Masyukkk"

Dan Akram reply "Yelah. Kalau orang paham takpe. Ni sikit2 nak merajuk"

Fineeeeeeeeeee. Tak payah la nak perliiiiiiiiiii.
Eiiiiiiiiiiiiii.
Alah bukan tak paham. Perempuan kan sukakan perhatian.
Lagi2 perempuan comel macam aku. Hikhik. *Muntah Nandos balik*


Aku cakap dengan Akram kalau nak aku paham belikan la laptop baru, set XBOX, DVD player bla bla bla.
Akram macam biasa lah malas nak layan kemerepekan aku.



Lama jugak kitorang kat Lowyat. Beselah Akram kalau nak beli gajet memang lama. Bila dia pasang niat nak beli laptop dia akan survey setahun awal. setahun okey. Tengok lah kat mudah semua. Tanya member2. Google sana google sini. Dan baru lah pergi Lowyat untuk tengok lagi detail. Dah sampai sini tak terus beli. Belum lagik. Survey lagik barang sepuluh dua puluh kedai dulu. Dan balik rumah dulu untuk decide. Cerewet !


Sampai nak krem kaki aku.
Aku dok mengadu-ngadu kat Akram penat penat.
Pastu dia jawab ape "Kalau duduk rumah bosan la ape lah. Bila bawak jalan penat pulak"
Heeeeeeeeeeeeeeeeee.
Sebab tu nama aku perempuan :D


Balik tu Akram tanya nak makan ape.
Aku cakap macam nak makan burger.
So usha2 restoran Western.
Terjumpa Austin Steak House kat Bangi.



Tapi nak review detail pon tak best sebab makanan dia tak sedap pon.
Harap je pernah masuk Jalan-jalan Carik Makan.
Burger pon tak ada.
Harap kedai je cantik.
Toilet kotor.

Korang tak payah pergi ok. HAHAAHHAHA !
*Matik lah buat statement camni. Kene saman kang baru menyesal!*




Akram order Combo Steak. Biasa je. Steak kampung baru lagi sedap.




Sebab burger takde aku order Beef Rice Sizzling. Rasa macam makan nasi puteh lauk daging masak kicap. Kuah cair gila berenang-renang ke muara je daging2 aku. First time aku makan tak habes. Huhu



Pastu waiter tak senyum.
Makanan sampai dulu air tak sampai2.
Tisu pon sampai kene mintak baru dapat.
Pe bende kan.


Not worth it.
Okey cukup2 lah kritik.
Tak baik tutup periuk nasi orang.
Huhu.


Lepas makan tu Akram suruh amik rokok dia dalam beg aku.
Aku cakap "Cakap Wana cantik, tolong amikkan rokok dalam beg boleh?"

"Huh. Rela tak hisap rokok"

Fine!

"Rela bangun sendiri amik sendiri"


Eleh taknak cakap konon.
Bila aku cakap ada orang nak ngurat masa kat Petronas tau pulak sentap.

"Petronas mana?"

"Bape orang? Ramai ke?"

"Dia cakap ape je?"


Haaaaaa tau takut. Wakakakakaa



Pastu Akram cakap bulan 1 ni kompem kot pergi Bandung dengan kawan2 dia.
Lepas tu nak pergi reunion budak sekolah pulak kat PD.


Oh patotlah tetibe baik hati sangat belanje aku macam2.
Nak amik hati lettew.
Takpe selagi bujang ni pergi la merantau puas2.
Heheeh.
Ini macam kalu silalah pergi merantau selalu.
Aku pon dah boleh buat list siap2 tempat2 makan yang best untuk dibelanja.
Rezekiiiiiii. :D





okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, December 28, 2012

Perkara-perkara yang tak berapa nak senonoh





Korang kan tau kan aku ni jujur lagi baik hati kan.
Ewahhhh.
Tapi sebenarnya aku ni suka je buat benda2 yang memalukan.
Aku tulis la sikit sini supaya korang takde lah tengok aku macam baik je kan.
Takpeee walaupon kite blogger kite tak payah nak cover baikkkkkkkkk sangat. HAHA !



1. Suka cakap kuat-kuat kat public.

Penyakit bercakap kuat ni dah sah2 menurun dari bapak aku.
Tapi bapak aku tu dah terlalu parah tak dapat diselamatkan lagik.
Dalam bas pon boleh selamber cakap kat telepon kuat2 macamkan dia sorang duduk dalam bas tu.
Dengan mak aku sekali termalu-malu.
Terus buat2 macam tak kenal bapak sendiri.


Tapi macam aku, aku masih lagi konfius adakah suara aku ni kuat atau slow.
Kawan2 aku cakap suara aku ni slow tapi nyaring.
Aku rasa suara aku kecik gila macam katun.
Paling menyampah bila orang rakam video pastu aku dengar suara sendiri.
Gile buruk suara.
Astarafirullah tak bersukur langsung kan. Huhu.


Dan paling menyampah lagi bila time dulu2 kene buat presentation.
Aku rasa aku macam dah cakap kuat dah tapi lecturer asyik je lah dok suruh kuat lagi kuat lagi.
Len kali sediakan lah mic kan. Senang.

Tapi yang aku konpius nya everytime aku keluar dengan Akram, bila aku cakap je mesti Akram cakap "Memang nak bagi satu pasaraya dengar eh?"

Pastu aku malas nak layan aku jawab je aah.
Huhu.



2. Suka kentut kuat2 depan Akram

HAHAHAHHAHAHA !
Gelak dulu siap2.
Gila tak senonoh kan perangai.
Tapi ni semua Akram yang mulakan.
Dia suka gile kentut dekat2 dengan aku.


Pastu aku geram aku reply balik kentut kat dia.
Kau mampu nak reply2. Kahhkahh.
Pedulik hape aku.


Tapi Akram lagi keji la.
Kadang2 kalau dia tengah drive sukati dia je kentut dalam kereta pastu kunci tingkap.
Konghajo.
Dah macam orang gila aku kat dalam kereta terjerit-jerit suruh dia bukak tingkap.
Dah la painggggg.



3. Selamber je korek hidung.

Yang ni pon aku buat depan Akram je.
Depan orang lain harus jadik perempuan melayu terakhir. Kekeke.
Selalunya aku korek hidung senyap2 pastu aku letak taik hidung kat tangan Akram.
Pastu nanti aku buat2 tanya kat dia "Eh ape kat tangan tu eh?"
KAhhhhhkahhhhh.


Korang mesti nak muntah kan baca.
Ok lah cukup la tu.
Nanti takde orang nak masuk blog aku lagik.


Adik-adik jangan tiru perangai Kak Wana ye.
Kak Wana memang gila sikit.
Harap bertabah la.


okbai.


                                         


With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, December 26, 2012

Jalan-jalan cari makan : TGIF Alamanda.





Weekend lepas Akram belanja makan TGIF.
Actually dah lama Akram ajak pergi makan sana. Tapi aku je yang asyik nanti lah bulan depan lah.
Padehal orang nak belanja kan. Makan je lah.
Banyak hal pulak aku ni.
Akram pulak jenis yang ikut aku.
Dia kan semua benda pon tak kisah.


Sebenarnya takde lah dia saje2 nak buang duit belanja aku makan kat sana pon.
Sebab nya masa besday aku bulan 8 dulu tak celebrate pon.
sobssssssssssss.
So dia dah janji nak bawak makan sana.
Lama gila kan. Besday bulan 8 bulan 12 baru nak celebrate.
Takpe. Kitorang kan sempoi. Belasah je camne pon.


TGIF Alamanda.


Memula plan nak makan kat TGIF Mid Valley hari Sabtu.
Even Akram kerja sabtu pon tapi selalu pukul 2 pm camtu dah balik.
Siap plan lagi nak naik komuter sebab dah lama gile tak naik komuter.
Tapi tetiba Sabtu tu Akram kene pakse keje balik lambat.
Pukul 730 malam baru balik.
Ape lagi amukan lah aku.
Akram macam biasa lah keluar hujah2 dia "Tak pernah ke bagi tau keje ni macam mana. Kene stand by 24 jam sehari 7 hari seminggu 30 hari sebulan 365 hari setahun"
Amboi mengalahkan polis siot. Yelah fineeeeeeeee.


Siap lagi cakap kalau suka2 tanak pergi kerja boleh kene tindakan ISA sebab macam boikot pengangkutan udara.
FINE ! FINE !
Tapi merajuk tetap merajuk. Hehe.
So kitorang pon keluar lah Ahad.
Tak jadi pergi Mid Valley, pergi Alamanda je.


Seronoknya kalau hari2 hari Jumaat !



Menu ;)


Masa otw nak pergi makan tu dengar lagu 150juta kat radio.
Aku cakap dengan Akram "Fynn Jamal lahir bulan 8 tau"

"Pastu" Akram tanya.

"Yelah dengar lagu dia kan dia suka emosi jugak. So tak boleh la salahkan orang lahir bulan 8. Nature. Hehehehe"

"Elehe mane boleh camtu. Emosi kan boleh dikawal"

"Tak boleh. Memang tak boleh"

"Okey kalau orang tak reti baca ABC kenapa? Sebab tak belajar kan? Kalau orang tua pon belajar ABC boleh pandai jugak kan? Sama jugak macam emosi. Benda2 tu semua boleh dikawal la. Boleh belajar"

Okeylah2 fine.


Kitorang masuk TGIF rilek je pakai selipar jepun.
Akram dengan seluar pendeknya.
Belasah.



Suasana dalam.




Dah ready nak melabur duit??????????? Hikhik.




Disebabkan first time masuk sini so mintak budak ni rekemen ape yang sedap. So dia rekemen lah. Bagus dorang ni. Maybe dah di train kot. Akram pulak kalau tanya tu memang detail habes. Kalau aku asal boleh je. Tapi takpe lah sebab duit dia kan. Hehehehe.



Aku pon pening jugak ni nak makan ape. Maklum lah selalu makan nasi goreng kampung je. Jawe asli lah katekan. Walaupon begitu tekak masih boleh menerima masakan western. Mungkin ade sedikit kacukan di situ ye. Kahhkahh.



Untuk starter budak tu rekemen Parmesan Crusted Chicken Quesadillas. Makaih berbelit nak nyebutnya.



Taraaaaaaaaaa. Nampak tak best eh? Jap2.



Cheese yang meleleh-leleh tu Ya Allah nikmatnya. Sampai terlupa perkataan gemuk yang membayangi diri ini. Nikmat duniawi katenyeeee. Hihihi. Sedap !! Dan yang bestnya starter dia ni tak buat korang kenyang. Masa kitorang makan kat Chillis dulu makan starter je dah agak kenyang. Siap tapau lagi bawak balik. Huhu. RM 22.90.




Air aku air ape entah. Berry mango kot. Ni pon budak tu rekemen. Aku tanya masam tak budak tu cakap masam sikit je. So okey lah. Bila rasa hmmmmmm sedapppppppppppppppnya !! Memang masam sikit pon. Yang bestnya rasa macam mint sikit. Akram cakap tu bukan mint. Yang rasa berangin tu actually manggo yang dorang guna tu yang bagi rasa camtu. Akram order air ape entah tapi masam gila. Tak suke !

Dua air dalam Rm30++


Akram siap tanya budak tu lagi kenapa TGIF tak buat macam Chillis.
Kat Chillis kan air free flow.
Budak tu cakap "Saya bukan nak cakap ape lah tapi kat sini kite pakai buah fresh tak letak air langsung. Kat Chillis dorang pakai kordial. Bankerap kite bang nak buat free flow."
Baiklah.



Akram order Tennessee New York Strip & Shrimp. Akram memang prefer beef and lamb. Jarang la dia akan order chicken. Paham sangat dah. Aku pulak macam biasa akan carik chicken. So aku order Tennessee Chicken & Shrimp. Memula nak order burger tapi Akram cakap ape lah makan burger, Ok lah fine. Tapi burger dia macam menarik jugaklah.

Jap aku google gambar menu burger dia.



credit : TGIF web page.
Macam menarik kan kan? Ke aku je fikir camtu.




Akram punya. Kalau steak boleh pilih nak masak camne. Rare ke. Atau medium rare, Medium, Medium well done or well done. Akram amik medium well done kot. So daging dia lembut2 sikit. Sedap ! Yang penting tak kering sangat. Juicy. Suke. RM 62.90




Mineeeeeeeeeeeeeeee ! Hehe.
RM 39.90


Bagi aku TGI punya makanan kecik sikit dari Chillis.
Tapi lagi sedap.
Sebab macam kat Chillis ayam aku order dulu pattern camni jugak. Kering sangat.
Kat TGI ni dia juicy sikit.
Pastu mashed potato dia pon sedap sangat.
Dan yang paling bestttttttttttt sebab....................












Udang dia super sedaappppppppppppppppppppppppppppppppp !!


Nampak tak jakunnya tu. Hehe.
Sebenarnya udang biasa je goreng dengan bread crump tapi sebab makan kat sini jadi sedap.
Eh tapi sedapla sebab udang dia lembut gila.
Boleh telan dengan ekor2 udang sekali.




 Amboi makan tak tengok kiri kanan eh.




Akram punya steak pon sedap. Tapi aku makan sikit boleh la sebab aku tak suka sangat. Aku cepat muak kalau makan steak ni.




Takde lah mancung sangat berader. HAHAHAHAHA ! Tengah fikir bajet lettew. Kuikui.



Before pergi sini aku cakap dengan Akram yang aku baca belog orang semua average orang makan kat sini dua orang dalam rm100 camtu.
Sekali kitorang kene RM170++.
HAHA ! Macam nak gugur bulu2 sehelai demi sehelai tengok bil.
Yelah steak Akram dah RM60. Aku punya dah RM40.
Belum masuk air lagi. Starter lagik.


Yesss TGIF memang lagi mahal dari Chillis.
Tapi bagi aku lagi sedap.
Tak tau lah orang lain kan.
Lain orang lain tekak.
Macam Nandos dengan Kenny Rogers la.
Ada orang prefer Kenny Rogers ada orang prefer Nandos.
Aku tak sure lagi sebab aku tak pernah rasa Nandos.
Selalu pergi KR je.



Akhirnya salah satu checklist makan2 dah tercapai.
sekali seumur hidup pon boleh lah.
Masa dapat resit tu tengok2 ada kene buat survey kat page TGIF ni and dapat free satu meal ape entah. Lupe pulak aku.
Budak tu tak cakap pape pulak.
Tak sure lah semua orang dapat ke or golongan bertuah macam masa kitorang lepak Starback dulu.


Kalau golongan bertuah je dapat memang Akram ni betuah la.
Bagus!
Sebab aku ni golongan tak pernah nak bertuah.
Zaman sekolah dulu tak pernah naik nombor every time ada lucky draw.
Stress tau.


Lepas ni nak try Tony Roma's pulak.
Insya allah kalau ada rezeki lebih atau tetiba Akram dapat bonus ke kan.
heheheheheheh !


okbai.



                                                     




With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, December 24, 2012

Dah kene saman dengan AES.





Akram dah dapat surat AES dah. Kekeke



Sebenarnya dah lama dah Akram send gambar ni kat aku.
Hari tu je baru Akram tunjuk surat yang betul2 punya dengan ayat "Nah tengok. Bayar sekali"

"Eh apesal pulak?" kata aku tak puas hati

"Eleh cube tengok tarikh tu. Buat2 tak tau pulak"

"Memang tak tau lah"

"Tak ingat ke die merajuk time tu. Orang balik keje terus datang rumah die. Dah la die taknak jumpe"

"Eh yeke? Mane ade"

"Eleh. Buat2 tak ingat."

"Hihi" *duckface*


Tapi aku pelik la.
Memula kan dorang cakap nak tangguhkan dulu kan pasal AES ni.
Tapi yang dah kene saman tu still kene bayar jugak. Kan??


Cakap pasal AES ni aku memang dah hafal la AES yang ada kat hiway plus area before exit kajang menghala ke kl.
Kat situ sape2 yang dah biasa lalu tu memang dah hafal la.
Ko siap boleh tengok before exit Kajang tu semua nakpecut.
Tetibe before sampai area tu semua bawak 80 je.
kekeke



Pastu lepas je kamera, berlumba-lumba semua nak masuk lane kanan.
Termasuklah aku.
Kihkih.




Kalau yang tak tau tu memang kesian la.
Macam ade sekali tu Akram tengah drive lane kanan.
Sekali nak sampai area2 Kajang tu die slow la.
Tetibe ada satu kereta ni dok hibeam2 die kat belakang.
Akram geram dia wat lek sampai agak2 nak sampai area AES dia masuk lane tengah kereta belakang pecut dan sepantas kilat kamera AES memancarkan cahaya nya. Cekap dan pantas.
Kekeke



Tapi yang tak boleh bla tu ada kereta yang tak boleh bla bawak slow gila kat area tu.
Fine nak elak AES.
Tapi agak2 la weh.
Speed limit 90km/h.
Dia boleh wat rilek bawak 50km/h dan duduk lane tengah dengan bahagianya.
Wat tenang bawak 80 sudah.
Adoi la.



Tapi 300 tu kalau bawak sopink kat Sungei Wang dah heaven gile okkkkkk.


Haihh.


Okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, December 21, 2012

Emosi perempuan.




Aku tak tau lah apesal sekarang ni aku cepat sangat nak marah.
Kalau sebulan sekali tu memang boleh la dimaafkan kan.
Tapi kadang2 benda kecik pon aku nak marah2.
Tapi yang jadi mangsa selalunya Akram la kan.
Sebab dia je yang selalu ade dengan aku pon.


Sampai kadang2 Akram cakap dengan aku camni "Tau lah kalau datang bulan tu emsoi. Tapi belajar la kawal sikit. Mesti boleh. Dulu okey je"

Kadang2 lagi "Orang lain dia tak marah pon camni."


OMG teruk sangat ke kalau aku emosi?

Lagi nak tanya kan. Hikhik.


Sape2 yang dah kawan lama dengan aku memang dah paham sangat dah perangai aku.
Dulu aku rasa aku lagi teruk.
Kalau pergi makan je memang siap la kalau  makanan tu sampai lambat.
Memang kene lah dengan amukan aku kat situ jugak. Huhu.


Kalau aku keluar dengan Mira, bila dia tengok ade something wrong je jadi pada aku mesti cepat2 dia cakap "Weh Wana jangan marah jangan marah"
Haha !


Tapi selalunya kalau kawan2 aku tau aku tengah marah dorang memang tak berani nak cakap.
Sebab aku tak suka bila aku marah orang dok pujuk2 aku.
Kene bagi aku cool sendiri.
Bila dah sejuk taraaaaaaaaaaa boleh terus happy macam takde benda berlaku.


Sebab tu aku ni cepat sangat maafkan orang.
Besar mana pon kesalahan orang buat pada aku, Tapi bila dia mintak maaf aku macam sejuk hati je nak maafkan.
Tapi jangan lah nak mintak maaf time aku marah.
Sebab bila aku start marah aku tak suka orang cakap dengan aku.
Makin berapi-api lah aku marah.
Dengan terjerit-jeritnya lagi. -___-


Dan sebab tu bila aku bergaduh dengan Akram aku suka senyap.
Tapi Akram tak puas hati. Dia nak jugak aku cakap.
Aku kalau marah mane reti nak cakap elok2. Memang kene lah kan.


Tapi aku rasa now aku macam dah kurang sikit.
Tapi kurang bab2 marah kat kedai makan, kat sopink mall, kat tempat lain je lah.
Marah kat Akram still je on. Kehh kehh.


Macam hari tu masa Akram nak pergi makan Steambot dengan kawan die.
Padehal seminggu ke dua minggu before tu die dah bagi tau aku dah.
Sebab aku teringin nak makan steambot tapi Akram cakap nanti pergi dengan kawan2 dia sekali.
Ramai2 baru best nak makan banyak2 camtu.
Sekali kawan2 dia plan nak makan selasa lepas.
Makan lah weekend. Nak gak makan weekday. Bengang aku.
Akram ajak aku. Mula2 aku macam segan. Pastu tetibe bos plak suruh aku OT. So memang kompem2 tak dapat join sebab dorang nak pergi awal. So boleh makan banyak2. -___-



Yang aku ni memula memang dah cakap segan nak ikot kan.
So Akram ajak pergi weken je.
Pastu aku malas nak layan aku reply la sepatah2. Konon macam merajuk padehal takde motif pon nak merajuk sebab Akram dah ajak dah.
Akram bengang sebab aku reply sepatah2 so dia malas nak layan aku.
Pastu aku emosi.
Pastu Akram tak paham kenape aku emosi.


Siap lagi dia bagi aku mesej panjang gila terangkan.
Memang dia nak pergi dengan aku tapi ingatkan nak pergi sekali dengan kawan2 dia baru best. Sekali aku macam segan lah ape lah so dia ajak lah weekend. Tapi dia nak pergi dengan kawan2 dia ni sebab nanti ape pulak cakap dorang kan. Bla bla bla.


Pastu aku kan ego. Malas nak layan.
Akram cakap dia tak paham kenapa aku susah sangat nak paham ape yang dia explain.
Huhu.
Dan dia lagi tak paham kenapa tetibe aku nak emosi tak tentu pasal.
Bukan setakat dia je tak paham. AKu pon kadang2 konpius dengan diri sendiri.
Aku rasa betul lah aku macam ade dua personaliti.
Pehhhh gila saiko.
Takut tak takut tak? HAHA !



Tapi walaupon aku suka marah2 and merajuk, aku cepat je baik.
Macam 5 saat merajuk, 5 saat kemudian dah okey balik.
Macam tipu je kan. Hikhik.


Tapi aku kagum la macam mana Akram boleh tahan dengan sifat panas baran aku ni.
Dah la aku ni kalau merajuk macam budak2 sikit.
Tapi Akram kadang2 suka menganjing jugak.
Kalau aku ajak makan nanti dia cakap "Nangis dulu baru pergi makan"
Fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.


Hari tu Akram cakap kalau asyik je emosi je macam ni macam mana?
Macam mana ape?
Macam mana nak kawen ke? HAHAHAHA !



okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, December 20, 2012

Ibu kite cakap.....








Ibu kite cakap kalau nak carik laki mesti lah kene carik yang kuat kerja. 
Hikhik.


Okbai.







With Love : Syazwana Jamal :)


Hati-hati menunjuk harta. Lagi banyak tayang duit kat orang lagi lagi besar chance untuk mati.





Ayat2 dari Fan Page Fynn Jamal,


kadang2 aku seram tengok orang yang tak takut untuk pampang kemewahan mereka.
memberitahu dan memberi bukti pada setiap sen mereka ada--
siap dilukis2 berapa digit wang yang dimiliki mereka.

aku faham.
orang berniaga.
memang ada yang datang cerita sama aku:
"kita kena tunjuk kita ada ini semua. baru orang percaya kita berjaya. baru orang hormat. baru orang ikut dan turut perniagaan kita"

dan aku boleh terima hakikat mereka rasa bangga dengan pencapaian yang mereka kecapi.
dulu makan megi. sekarang TGIF selori.
ya. pastinya setiap perasaan yang dulu itu kini terlunaskan.
dan mereka cuma tidak lain-- mahu berkongsi pada dunia ssluruh kebahagiaan.

"alah, kita pun kalau dapat beli iphone dah terkedek2 nak bubuh instagram. apa lagi mereka2 yang dapat beli barang harga puluh ribu gitu2 saja"
suami aku kata pada aku setiap kali aku tunjuk gambar2 seumpama dari news feed.

betul juga.
bohonglah kalau kita tak ada rasa nak jadi kaya macam tu.
bohonglah kalau kita rasa kita tak ada sepeniti pun dengki.
tapi bohong juga kalau kita setuju perbuatan itu adalah bijaksana.

tidakkah mereka belajar dari sosilawati?
the more you tell people you have money--
the bigger chance for you to mati.

i have friends doing swell in MLMs.
aku mmg sampai matilah takkan join.
alhamdulillah, sampai sekarang, walau seorang2 kelihatan makin mewah dan tersohor--
makin kaya dengan duit berkepuk2--
aku masih belum ada perasaan:
"eh, aku nak jadi camtu jugak la"
some people are borne salesmen.
they can sell sand to a man lost in the desert.
serious!
some people are THAT good.

aku bukan salesman.
maka rezeki aku bukan yang 99% seperti pesan rasulullah.
aku nampak je kecah.
tapi aku paling pemalu nak suruh orang keluar duit ikut kehendak aku.

aoa pun.
tolonglah kawan2, saudara2 dan keluarga aku.
aku tak tau macammana nak pesan depan muka.
maka aku cakap sini.
dengan seruan yang paling lembut.
dengan pesan yang halus kerana aku takut.

apa pun niat kalian--
hati2 menunjuk harta.
ini zaman internet.
xperlu tunjuk alamat--
orang tau lokasi kita.
xperlu beritahu segala--
orang tau aktiviti kita.

too many death caused by our ignorance.
tak kisah la kau kaya mana--
dengan duit paling berkepuk,
dengan beg designer sampai 20 tinggal berhabuk--
bila kena jerut, bakar dan dicampak ke laut--

darah kita tetap warna sama.



Memang betul.
Dan daripada apa yang aku peratikan orang2 yang pesen cenggini kebanyakannya (kebanyakan je tapi tak semua) adalah yang running bussiness.
Yang paling tak boleh bla pesen yang siap tayang slip gaji kat pesbuk.
tayang dalam wallet berkepuk cash money.
Hello.
Semua orang tahu kau buat bussiness jual macam2.
Tapi tak payah la nak menunjuk sampai macam tu sebab nak tarik orang join bisnes kau sekali.
Kalau produk kau bagus, orang sendiri akan carik kau.


Pastu pesen yang tayang kereta mewah dengan caption "Alhamdulillah. Syukur. Titik peluh selama ni terbalas"
Like erghhhhhhhhhhhhhhh.
Meriak sambil bersembunyi di sebalik kata2 islamik.
Fine.
Cakap lebih2 kang orang cakap aku jeles pulak.
Wateva.



Tapi kalau dah kene aim dengan perompak jangan nak menyesal.


okbai.


                                               


With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, December 19, 2012

Durian Crepe. Nak jugak kan. Hehe





Orang lain nak cerita pasal durian crepe aku pon nak jugak.
Tapi bezanya kalau dah nama Syazwana ni haruslah 180 juta terkebelakang sikit.
Eh bukan sikit tapi 180 juta terkebelakang banyak.
Tapi takpe. Sebab dunia ni tak kekal. Tak kekal ye adik2.
Durian crepe ni semua permainan duniawi saje. Cewahhhh. Ape entah merapu.


Ok before that nak ucapkan tahniah kat Adik2 Junior comel SAKTI (Sek. Men. Sains Kota Tinggi) sebab menjulang nama SAKTI untuk result PMR tahun ni.
Kot2 la ade adik2 junior yang baca blog akak ni kan.
Congrates korang. Ohsem gila korang berjaya  kalahkan Sekolah Tun Fatimah dengan Sekolah Sains Johor.
Hakak sebagai Alumni sangat bangga okey.
Walaupon dulu hakak bodoh sikit dapat 7A jek.
Ceh nak jugak cakap bodoh sikit. Padehelllllll. Hihi.


Sekolah Tun Fatimah sape tak kenal kan.
Salah satu sekolah SBP terbaik dalam Johor.
Kalau sebut SAKTI. Belum tentu orang kenal.
Cewah mentang2 Bandar Penawar makin maju, Sekolah pon makin maju. suke suke.
Baru lah bangga aku nak melawat adik aku kat sana. Hehe.


Ok berbalik kepada cerita Durian Crepe kite.
Actually beberapa tahun lepas masa aku still belajar kat UM kawan aku (Mira) dah selalu beli Durian Crepe ni.
Tapi sebab time die beli asyik je aku takde so aku pon tak pernah la nak rasa.
Dan aku pon tak bajet lah tetibe je boleh femes kan.
Padehal kat Mid Valley tu dah lame gile wujud.
Heran aku tetibe je baru2 ni orang dok pos2 gambar durian crepe ni.


Aku order Sabtu lepas kat sorang akak ni. 6 biji RM10.


Bila aku cakap dengan Mira "Weh apesal tetibe Durian Crepe ni femes. Aku rasa dah lama ko makan menda alah ni kan?"

Pastu Mira cakap "Tu lah pasal. Dah bertahun aku beli kat Mid Valley tu tetibe baru sekarang nak pemes. Huhu"


Jadi tak salah untuk aku mencuba. Hihi
So last week sebab alang2 nak balik Dengkil dan alang2 nak jumpe Akram dulu kat Nilai so aku google la penjual2 Durian Crepe area Nilai.
Saje nak rasa. Buat2 tau ape nak jawab bila orang tanya ape rase Durian Crepe tu.
Dan sangat bagus sebab rumah akak tu dekat je dengan rumah Akram.
So aku order 6 bijik and nak amik Sabtu pagi.
Akak tu cakap kalau boleh datang before pukul 10pagi sebab dia nak pergi sopink kat Pesta Buku ape name tu Big Bad Wolf eh? Gitu la kot.
So before pukul 10 aku dah terpacak depan rumah akak tu.
Akak tu pulak yang tak siap lagi. Huhu.



Comel gile eh?



Aku memang suke durian.
Masa kat Perlis dulu aku dengan Akram sampai sanggup beli durian sekilo bape belas entah sebab teringin nak makan.
Pastu hari tu balik rumah Pakcik Akram dorang tengah kenduri durian peh best gile.
Nikmat duniawi kata orang kan.


Tapi bagi pendapat aku Durian crepe ni muak lah.
Kalau durian fresh sebiji pon aku boleh habeskan rilek je. Tapi durian crepe ni makan dua ketul pon dah tak boleh masuk lagi even dia kecik2 je.
Kawan aku pon cakap benda same. Kalau buah durian tu rilek je makan.
Tapi yang ni makan seketul pon dah cukup.
Bagus gila tekak member2 aku yang siap craving for durian crepe bagai ni kan.


Atau mungkin tekak aku ni memang jawe asli.
Tu yang tak boleh nak layan cream2 segala ni.





Aku makan dua ketul.
Akram taknak makan sebab dia macam pening2 sikit time tu.
So aku bawak balik Dengkil sebab Ahad tu kazen Akram kawen.
Bagi anak buah Akram. Suke gile dorang. Sedih pulak sebab bawak sikit je.
Ada sorang akak tu tengah gubah hantaran. Dia rasa je terus mintak nombor tepon akak durian crepe tu.
Huhu.



Jadi salah satu misi membuncitkan perut sudah tercapai.
Tapi setakat ni yang aku tak rase is pavlova.
Nampak memang menarik tapi sebab orang cakap rasa dia manis macam macaroon aku memang tak lah nak beli.
Aku tak suke sangat benda2 manis gila ni.
Macaroon dulu pon aku rase seketul je then memang tak boleh terima.


Bese lah. Kalau dah jawe tu jawe jugak.
Hehe.


okbai.


                                                               


With Love : Syazwana Jamal :)


Monday, December 17, 2012

Perempuan suka lelaki gemuk atau kurus?







Hari tu Akram wassap aku gambar kat atas ni.
Padehal time tu die tanya aku dah update fb android baru ke belum.
Tetibe masuk gambar ni.
Takde kene mengene langsung.


Pastu terus cakap benda tu macam bagus.
Tapi tak tau betul ke tak. Then die rasa macam nak try.
Harga dalam 100 lebih.


Aku tanya dia nak makan ke?
Akram cakap "Haah. Saje nak try. Tak boleh ke?"

Pastu aku cakap jangan kurus2 sangat. Aku tak suke.
Aku cakap sekarang okey je.
Nanti kurus2 sangat tak best. Kahh kahh !


Pastu Akram cakap "Tak gemuk sangat ke sekarang ni?"

HAHAHAHHAHAHA !

Akhirnya dia mengaku jugak dia tu gemuk.
Hehehe.


Dia cakap rasa macam gemuk.
Macam berat nak main bola.
AHAHA!


Tu lah selalu panggil aku montel.
Tak sedar diri. :P


Tapi aku cakap kuruskan perut je.
Sebab perut die tu mengalahkan perempuan.
Berlipat-lipat.
*Mati lah kalau dia baca ni*


Aku cakap kalau nak kurus sikit je.
Taknak banyak2. Tak suke. Hihi.

Aku memang la selalu panggil dia gemok.
Tapi sebenarnya aku tak kisah pon dia berisi sekarang.
Dan aku memang tak suke lelaki kurus kering gila.
Euwwww tak selera. EH?
Hihi.


Tapi tu aku lah.
Perempuan lain aku tak tau lah taste camne kan.



Akram tengah dan paling depan. 10 tahun yang lepas.
Kurus gila kan? Sebab tu aku tak pandang. Kahhkahh. ok tak kelakar.



Akram selepas 10 tahun. Me loike. Wiwiwiwiwiwiwiwi *gatai*



Takpe kurus ke gemuk ke sayang tetap sayang.
Ayat cliche gile kan.
HAHAHHA !
nak pitam baca.


Pastu hari tu tengok cerita Istanbul Aku Datang tetibe terus cakap "Nak kurus macam Beto lah"
Ceh dan2 kan mentang2 aku suka Beto.
Tergugat lettew.
Kekekekke.


okbai.


                                                   


With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, December 14, 2012

Perangai2 Lelaki yang menyakitkan hati Wanita.







Korang mesti dah berzaman tengok Cerita Istanbul Aku Datang kan.
Baiklah aku baru je tengok hari tu.
Tapi tengok kat henpon je lah. Actually memang ramai yang komen cerita ni best masa awal2 keluar dulu.
So ingat nak tengok kat wayang tapi aku kan bukan kaki wayang.
Zaman2 masa kat University dulu boleh la every week maraton tengok 3 wayang sekali.
Asal boring ke pergi Mid Valley tengok wayang. Mentang lah dekat kan.
Aku pernah dengan classmate aku. Pukul 10am kitorang dah terpacak kat Mid Valley.
Time tu kelas batal. So bosan member aku ajak tengok wayang.
Dengan baju kurungnya. Sebat ! Haha !


Bila dah dewasa (ewahhh) ni kureng sikit.
Kadang2 aku cakap dengan Akram Eh macam dah lama la tak tengok wayang. Jom kite tengok wayang.
Okey baru lah pergi.


Aku suka cerita Istanbul ni.
Walaupon jalan cerita dia ringkas gila. Like Pergi istanbul-Ada masalah-Pakwe curang-Pujuk2-Kawen je tapi cerita macam  ni lah yang aku suke.
Daripada cerita Bunohan yang keluar wayang sakit kepala sebab tak paham.
Ataupon cerita Tipikal Farid Kamil yang sikit2 nak bantai orang tu.
erghhhhhhhhhhh sakit kepala aku. Huhu.


Aku suke cerita yang santai. Kalau cerita tu happy je takde klimaks yang sedih2 pon takpe.
Sebab aku tak suka nak emosi2 ni. Tapi ape lah makne cerita kalau takde klimaks kan.
Cerita katun pon ada sedih2.
Aku suka cerita yang santai. Gila boring kan hidup aku.
HAHA ! Wateva.


Lagi satu sebab ade Beto. Oemji gila sweet la Beto.
Semua drama or filem yang dia berlakon semua best !
Tapi bila aku cerita kat Akram dia tak kenal Beto.
Tak boleh dimaafkan ! Hihi





Kan?
Eh ke Akram je yang macam tu. Dia tu Artis Utube je nak kenal.
Artis femes tak kenal pulak.
Sibuk sangat bukak utube dengar lagu Ainan Tasneem la ape lah.
Grrrrr.


Dua kali okey aku tengok cerita ni.
Dan dua2 kali jugak lah merembes-rembes air mata wanita aku ni.
Lagi2 masa part yang bergaduh kat rumah Tomok tu.
Pastu masa Lisa nanges kat rumah Beto.
Pehhh seyes sedih.
Dah macam cerita Kabhi Kusi Kabhi Gam pulak. sepuluh kali aku tengok sepuluh kali jugek lah aku nanges. haha !


Ok Habes.
Sebenarnya aku geram dengan Akram ni.
Mentang2 la aku ni jujur amanah tabligh fatonah. Dia suke lah kenekan aku.
Lagi2 pasal kereta2 ni. Yang memang aku tak suke nak amik port langsung.


HAri tu fius kereta aku rosak. Fius yang selalu tempat kite cas henpon dalam kereta tu.
So Akram tanya bila nak betulkan.
Aku tanya kalau betulkan berapa. Dia cakap dia dah call orang perodua. Orang tu cakap dalam RM80.
Okey mahalnya. So aku cakap nanti lah bulan depan.
Pastu dia gelak2.


Pastu dia call orang perodua cakap nak datang betulkan fius.
Aku dah pelik la sebab aku cakap tanak buat dulu.
Sekali Akram gelak2 pastu cakap "Mane ade. Lime ringgit je"
HAHAHA ! Kelakar gile lah kan. -____-
Macam nak tumbok je.


Pastu hari tu dia buat balancing kereta.
Dia cakap nanti die nak hantar kereta aku pulak.
Aku tanya berapa. Dia cakap Seratus lebih.
Aku kan jujur. So aku cakap lah alah nanti lah. Mahal.
Pastu dia gelak2 cakap "Mane ade RM35 jek"
Fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !
Menyampah sangat.



Pagi tadik Opismate lelaki aku pon kene kan aku.
Agaknye orang lelaki ni memang suka eh kene kan perempuan. Ke lelaki2 berdekatan aku je?
Aku nak sumbit drawing kat Main Contractor.
So kene buat satu form ni.
Drawing yang aku nak hantar ni untuk Projek Fibertex.
Ada satu projek kat Melaka nama Honda Line 2.


Masa nak isi form tu aku tanya lah ape nama penuh projek Fibertex ni.
Opismate lelaki aku selambe jawab "Fibertex Line 2"
Aku pon tulis la.
Tetiba dengar dia gelak2. Pastu kawan aku yang perempuan cakap "Weh wana Line tu kat Melaka je la. Fibertex penuhnya L97 Fibertex"
Pastu aku macam Aah ek.
Padehal aku yang buat drawing tu. Boleh pulak lupe.
Member kat sebelah dah gelak2 dah. Cisss. Akit ati ite awwwwwww *duckface*


Kadang2 aku memang rasa aku ni terlebih jujur. Dan memang senang kene tipu.
Dan lagi satu aku boleh menipu orang tapi aku kene plan awal.
Nak menipu pon kene plan bagai kan. Pehlisss la.
Kalau orang tanya aku pastu dan2 nak suruh aku tipu memang nehiiiiiiiii. Aku macam kalau orang tanya something mesti terus keluar jawapan jujur dari aku.
Bila dah jawab baru lah rasa "Eh apesal aku jawab camtu tadi."
BAru nak menyesal. Kahhkahh.
Memang tak boleh jadi Artis sangat kan. Habes kantoi semua.



Aku rasa aku mewarisi sifat2 mak aku la.
Sebab mak aku ni memang ala2 jujur jugek.
Dan manjew sebab sampai sekarang mak aku tak reti nak guna ATM kad dia.
So everytime dia nak keluar duit dia akan ajak samaada ayah aku adik aku or aku.
Mak aku jenis yang takut.
Memang sepesen la dengan aku. Semua nak takut. Hihi.


Tapi aku hebat jugak lah sebab pandai guna ATM kad. Hehe.
Dan juge hebat menghabeskan duit.
HAHAHAHAHAHAHA !
Not funny.



Okbai.



                                                   



With Love : Syazwana Jamal :)


HELP ! Tolong Cari Mamat Penipu 15K ni.




Entry ni aku panjangkan dari entry Kak Di.
Dari sorang reader Kak Di.


Ya allah,berat sungguh dugaan kau turunkan untuk kalini.Tak tahu iols nak mulakan cerita dari mana yang pasti ianya melibatkan maruah,kepercayaan serta hubungan antara satu sama lain.Iols menyesal rekemenkan kawan opis iols dengan kawan seuniversiti dulu untuk majlis kawen.Dan sekarang 
"si penipu"melarikan duit sebnayak 15k dan hilang entah kemana.Dia melarikan diri semasa majlis tersebut dijalankan.Mana nak letak maruah pengantin.Uols boley bayangkan majlis yang hanya ada kerusi dan meja sahaja sedangkan dalam pakej tersebut include semuanya.Sedih serta menyesal iols dengan kejadian tersebut.MARUAH iols diletakkan paling bawah memang rasa tercalar dengan dugaan tersebut.Sekarang pengantin perempuan dah buat repot polis.Sekarang weols masih mencari "si penipu".Iols perlukan kerjasama dari blogger semua untuk menyiarkan gambar  "si penipu" nie.Untuk pengetahuan uols,iols pergi ke KLANG untuk mencari dia tapi kerja kami sia2.Dia cam dengan kereta iols dan melarikan diri dengan menaiki motor jenis NOUVO BKQ 1511.Iols mengharapkan uols untuk menolong iols supaya boleh sebarkan gambar nie.Iols xnak orang lain menjadi mangsa seterusnya.Doakan iols dapat mencari "si penipu" nie dengan segera.Nie iols bagi maklumat serba sedikit.Hope uols boley tolong iols.Alamat terakhir di Klang.Fyi,dia merupakan orang sabah hope kalau uols nampak beliau bawak ke balai polis yang berhampiran serta uols boley kol iols Sue 012-2044552 dengan kadar segera.Terima Kasih.






                                                     Nama:Sharif Amang Sharif Miasin.

                                                     No ic:880111495877
                                    
                                                     Alamat terakhir:Lot 3331,Batu 6 3/4
                                                     Kariah Nelayan kampung Sementa
                                                     kapar.

                                                    Alamat sabah:Bandar Nam Tung,Jalan Leila,
                                                    Block f,lot 2,tingkat 3,
                                                    90000 sandakan sabah.




OMG sebaya aku kot. Dah pandai nak tipu2.
-___-


Pada yang ada blog boleh la panjang2 kan jugek ye.

Thanks.








With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal