Loading...

Wednesday, October 29, 2014

REVIEW : J'pan Collagen Diamond 5300 Drink - Kinohimitsu (Part 1)




Dalam banyak2 bahagian pada tubuh aku ni, kulit muka lah yang paling bermasalah.
Kulit muka aku sangat sensitif dan sangat sangat berminyak.
Tak tahu lah dapat genetik dari mana sebab kakak aku punya muka jenis yang kalau tak payah cuci muka pon takde masalah. Adik perempuan aku pon takde masalah kat muka. Mak aku pon sama.
So dalam family aku, memang aku selalu bersendirian menyelesaikan masalah kulit. Kalau pakai mask nak get rid black head pon sensorang. Kalau nak pakai mask malam2 pon sensorang. Boring betul. Hahah!

Masa aku study dulu takde lah pikir sangat pasal cantik2 ni semua. Sebab aku kan jenis tak kisah gitu. Kalau keluar rumah terlupa nak pakai bedak pon macam takde hal sangat even muka memang lah sangat tak flawless. Tapi tahap konfiden tu memang super tinggi. Haha!

Bila dah keje ni rasa macam stress lah pulak. Disebabkan aku tak suka pakai mekap, aku macam segan jugak bila parut2 jerawat kat muka ni nampak. Lagi2 masa aku free hair dulu. Memang tak dapat nak tutup lah kan. Lepas tu kalau keluar or pergi keje aku memang pakai bb cream and bedak. Tu je. Kadang2 kalau tak sempat aku pakai bedak je. Dan disebabkan kulit muka aku memang sangat berminyak, bedak tu tahan sekejap je. Lepas berapa jam terus muka jadi macam tak pakai pape. Bencik!

Haritu MUA aku cakap kalau bedak susah nak lekat kat muka memang muka bermasalah. Okey terus sedih. Dia tanya aku pakai apa. Aku cakap aku pergi keje selalu pakai consealer sebab malu parut jerawat banyak. Haha! Pastu pakai bedak. So MUA aku tu cakap lepas ni jangan pakai lagi concealer sebab benda tu buat liang muka tersumbat. Dengan aku keje site lagi. So aku pon sekarang memang pakai bedak je. Kadang2 kalau ada meeting aku pakai lah cc cream. Kang tak jadik pulak meeting sebab takut ada kuntilanak join meeting. Ekekeke.

Masa mula2 dulu aku macam terfikir lah mungkin badan aku banyak toksin tu yang jerawat susah sangat nak buang. Parut jerawat pon susah nak tanggal. So aku plan nak makan suppliment lah. Tahun 2012 kot aku try makan VCO by catalyst. Aku makan yang gel punya and sapu kat muka. Tahan dua bulan je. Sebab tengok takde kesan aku tukar lain. Hahah!
Jangan salah paham eh. Aku tengok testimoni orang lain ramai je yang berkesan. Aku ni je special kes sikit lambat nau nak nampak kesannya.

Lepas tu aku try makan vitamin Blackmore beli kat Watson. Time tu ada promotion so dapat la murah sikit. Tahan dua bulan jugak. Takde kesan. Tukar lain. Tapi tak ingat lah aku makan apa lagi. Awal tahun aku ada jugak try Herbalife. Yelah dorang kan macam detox kan aku tengok semua kulit jadik licin je. Sama jugak bertahan dua bulan lepas tu tak tahan dah. Lagi satu sebab Herbalife ni buat aku tak tahan nak terkencing. Jenis kalau rasa nak kencing kene terus pegi toilet tak boleh tahan2 walaupon sesaay. Tak tau lah orang lain tapi aku macam tu. Ya ampun susah giler kot untuk aku yang keje site ni. Kemain jauh nak pergi toilet.

Baru2 ni aku try Ephyra. Sebab tengok semua orang macam berkesan. Yang jerawat teruk gila pon berkesan. Aku makan dua kotak untuk dua bulan. Pon takde kesan jugak. Lagi satu mahal sikit. Hahaha! Nak kawen weh kene lah saving. So aku stop beli dah.

Masa aku try Ephyra tu jerawat aku banyaakkkkkkkkkkkk giler naik. Aku yang tak pernah2 malu muka ada jerawat sampai malu nak pergi keje. Haha! Aku baca lah jugak testimoni pengguna lain. Dorang cakap mungkin tengah detox. So keluar semua jerawat2 kat muka. Tapi masalahnya lama giler jerawat tu bertakhta di muka aku. Sampai jerawat yang besar gila yang merah tu keluar OMG malu gila aku time tu. Sampai satu tahap aku stress gila kenapa orang lain makan collagen semua berjaya, aku je yang gagal. Terus down.

Bayangkan sampai staff2 lain yang tak pernah kisah dengan muka aku semua tegur kenapa jerawat aku teruk gila2. Malu giler siot. Dorang cakap gatal sangat nak kawen. Hahaha! So ada sorang tu beria suruh aku try Kinohimitsu Collagen Diamond. Siap terangkan kat aku ada banyak jenis. Beli yang 5000 lebih. Punya lah nak bagi kollagen yang maksimum kat muka aku ni.

So kakak aku cakap tak payah la try apa2 lagi. Minum je air cendawan mekah (korang boleh google) yang mak aku buat. So okey lah aku try lah. Bukan nak berkesan malah bertambah lagi jerawat aku. Sampai satu tahap aku cakap banyak sangat ke toksin dalam badan aku ni. Hahahha! Kakak aku minum air cendawan mekah tu susu dia keluar banyak sangat. Aku ni je susu nak keluar takde. Jerawat yang keluar. Wakakaka.

Bila aku stop makan apa2 jerawat aku pon macam susut sikit. Tapi yang jerawat gemok tu tetap degil. Member yang rekemen kinohimitsu tu tanya lagi aku dah try ke belum. Hahah! So petang tu aku pon try je lah beli kat Watson. Berusaha kata orang.

Harga dia RM165. Tapi masa aku pergi tu tengah sale. So dapat harga Rm130++
Lagi murah lah daripada collagen2 lain kat Malaysia ni.


Dalam dia botol2 kecik macam ni. Ada 16 botol semua.
Untuk 6 hari pertama hari2 kene minum.
Lepas 6 hari boleh minum selang sehari. So stok ni cukop untuk sebulan.
Rasa dia sedap lah jugak. Kira boleh telan la.


Walaupon aku baru 26 tahun tetap boleh cuba. Pulak tu keje kat site. Memang dengan debunya, habuknya, muka sensitifnya, pakej lengkap betul. Kadang2 ada jugak tidur lambat. Kopi aku tak minum. Part duduk dalam air cond lama tu memang betul.


So selepas seminggu aku try produk ni, part jerawat tu memang tak nampak kesan sangat.
Tapi rasa macam muka ada glowing sikit. Eceehhhh. Hihihi.


Kiri gambar sebelum. Kanan lepas minum dua hari. Jerawat memang dah susut. Yang lain tak nampak sangat.


Kanan tu selepas seminggu. Saje je lah aku aplod kat stegram sebab nak rekod kesan perubahan dia. Pastu kakak Akram komen cakap muka macam merah2 sikit. Pastu macam glow sikit. Terus gembira. Ekekeke. Jerawat dan susut. Cuma parut je belum nampak kesan sangat.


Gambar atas tu masa raya. Teruk giler kan eyebag aku sampai kawan aku tanya kenapa mata aku teruk sangat. Hahah! Bawah tu gambar pagi tadi. Masa aku nak pergi keje telek2 jap muka kat cermin. Then baru perasan mata aku macam glow sikit. Before ni mata aku macam orang sakit. Selalu sangat orang tanya kenapa mata aku merah. Lepas tu tepi mata tu wrinkles agak teruk sikit. Tak senyum pon dah nampak wrinkles apatah lagi kalau senyum. Dah macam perempuan umur 40 je. T.T


Dan yang lebih memberangsangkan now semua orang (beberapa je sebenarnya) ekekeke tegur aku cakap muka aku dah bersih. Wah tau tak rasa macam nak sujud syukur je.
Ada sorang tu baru nak tanya umur aku sebab nampak aku macam muda. Siap cakap wahhh muka dah nampak licin seyhhhh.
Lagi best ada sorang pekerja aku ni tetibe tanya "Mbak Wana ni pelik lah"
Aku tanya lah kenapa.
Dia cakap "Yelah orang makin meningkat umur makin nampak tua. Mbak Wana ni makin meningkat umur nampak makin muda pulak" Wkakaka. Kembang kejap Mak jemah.


Okey ni gambar gedik. Ekekeke. No edit no effect. Tapi part mata tu memang nampak sangat kesannya. Sukaaaaaaaaa. Dan minyak nampak kurang sikit. :D


Okey lah kalau part parut jerawat ada perubahan nanti aku apdet lagi.
Now di samping minum collagen ni, aku pakai sheet mask seminggu tiga kali.
Sebab Datin Fieda pesan nak cantik kene macam tu. Hahahaha.
Okbai.





With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, October 16, 2014

Pertama Kali di Dip n Dip, Bangsar




Last week tiba-tiba Mira mesej dalam group Whatsapp ajak lepak dekat Dip n Dip Bangsar.
Itu pompuan kan dalam sebulan dua kali je cuti weekend. So bila dia kene cuti Hari Ahad kemain lah dok whatsapp dalam group ajak berjalan.
Dan disebabkan aku duduk Johor makanya selalu lah sentap sebab tak dapat join. Kekekeke.
So last week kebetulan aku memang naik KL sebab nak uruskan something, maka dengan sepantas kilat aku reply nak join. Makan weh. Tempat tak pernah try pulak tu. Harus lah eksaited.


Selama ni aku dok perati je retis2 urban dok aplod kat insta dorang makan kat Dip n Dip ni.
Dah la aku kategori sangat paling suka cinta dengan coklat.
So bila dapat peluang macam ni mana boleh lepas. Heheh.
Jadi Ahad tu ke sana lah kita.

Janji pukul 3 petang nak jumpa.
Tapi biasalah. Antara kami 4 orang cuma sorang je yang punctual iaitu Sarah.
Patot lah sarah dah ada master sekarang. Sebab orang punctual je yang selalu berjaya.
Orang tak punctual macam kitorang lagi tiga orang ni ada degree cukop lah. Ekekeke.
Tapi sarah tak terus pergi sana. Dia pergi amik si Mira dulu kat rumah.


Sumber : Google


Aku sampai sana dalam pukul 3.45 petang. Ya ampun hazab gila nak mencarik parking.
Korang yang tau area bangsar tau lah macam mana kan.
Dekat sepuluh kali kitorang pusing area tu.
Aku dengan Akram dah give up jugak sebenarnya. Kawan aku suruh parking kat area food court tapi aku bukan familiar sangat pon area sana.
Last2 lepas 45 minit dapat jugak parking. Depan kedai pulak tu. Hahahaha! Rezeki sangat. Orang bersabar selalu untung :P


Masa kitorang sampai agak ramai jugak orang tengah beratur. 


So aku masuk dulu lepas dapat tempat duduk untuk 6 orang.
Memang penuh sangat dalam tu. Maybe sebab time minum petang kot. Ahad pulak tu kan.
Dalam pukul 4 lebih Erin sampai dengan Iqbal.
Dorang dari UIA Gombak sebab pagi tu Iqbal ada konvokesyen.

Bila erin sampai tu aku mesej la dalam group cakap "Sape sampai paling lambat belanja"
Yang si Mira ni dengan yakinnya reply "That person should be Erin. Im here now!"
Padahal Erin dah ada depan mata aku dah. Kekeke.
Hampeh betul.


Kiri Mira. Kanan Sarah. Antara kitorang berempat ni Sarah lah yang paling menjadi wanita berkerjaya sekali. Tahun depan dah nak masuk rumah sendiri kau. Hahaha! Kalau aku pulak wanita berjaya jugak. Berjaya kahwin paling awal antara kami. Kekekeke.


Erin & Iqbal.



Fazura & Akram. Wakakaka.


Antara menu2 dalam kedai ni.



Aku order ni. Tripple Chocolate Crepe. RM17. Urban people sebut crepe. Sebenarnya makanan ini adalah lempeng yang kita selalu buat tu dan dibanjiri dengan coklat. Berbaloi dengan harga? Macam tak je kan. Hahah!


Chocolate Waffle. RM17


Kiri sekali air Akram, Hot Chocolate. Tengah tu Mira punya Dip ape entah. Dip crispy kot. Tak ingat harga. Die macam ala2 Chocolate crispy in jar tu. Sebijik. Yang panjang tu Waffle stick pon lupa harga.


Aku order air cookies frappe. Berapa belas tak ingat.
Erin dengan Iqbal order soft drink Rm9.
Mira amik air mineral. Sarah amik Hot Chocolate sama dengan Akram.

Basically aku rasa tempat ni agak pricey sikit. Eh bukan sikit banyak kot. Tapi jenis macam aku yang tak kisah nak keluarkan duit untuk try makanan baru so aku tak kisah.
Tapi kalau suruh aku beli handbeg or baju mahal sikit yang tu aku kisah. Ekekeke.

Macam chocolate crepe aku tu hanyalah sekadar lempeng yang mak2 kite selalu buat tu just curah coklat je atas die. Serius ko boleh buat sendiri kat rumah.
Kalau nak try sekali seumur hidup ok lah. Kang orang tanya kau pernah lepak Dip n Dip ke tak boleh la ko sembang kencang sikit. Hahah!

Lepas tu tempat dia agak bising. Lagu2 semua kuat nak mati dorang pasang dah macam kat disko je aku rasa sampai nak berbual pon kene jerit sikit.
Sapa bawak anak kecik agak kurang selesa sikit.
Tapi masa aku pergi hari Ahad. Kalau hari lain aku tak tau la situasi dia sama ke tak.

Kawan aku cakap ada lagi satu cawangan kat The Curve. Maybe kat situ lain sikit kot.
So total kitorang makan haritu plus servis charge dengan tax RM130++
Kalau mak aku tau makan lempeng dengan waffle sampai seratus lebih mati lah kene bambu.
Baik makan seafood lagi kenyang.

Dan untuk golongan macam aku yang suka coklat ni aku rasa sedap lah. Coklat dia memang melimpah ruah.
Kalau golongan macam erin yang tak berapa gemar coklat dia kureng suke sikit.
Depends.

Macam biasa kalau nak pergi guna je Waze or Google Map. Taip Dip n Dip bangsar memang akan keluar kedai tu.

So that's all.

bye.


With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, October 15, 2014

Ubat krim untuk ruam susu pada baby.




Aku memang takda anak lagi lah nak share pengalaman. Tapi disebab kan anak buah aku yang nombor 4 tu terkena ruam susu so aku macam "Oh camni ke ruam susu"
Dan disebabkan haritu kawan aku ada tanya krim apa yang kakak aku guna, aku share sekali lah kat sini.
Kot2 ada yang nak try kan.
Aku google2 tadi ramai jugak yang suggest krim yang dorang guna kan.
Tapi depends pada baby jugak.


Muhammad Fariq Uwais dan si cantik. Ekekeke.


Time ni dah kering sikit sebab kakak aku guna creobic cream. Tapi krim tu kan macam sangat kuat kan. Kesian baby. Lepas tu die jadik berkuping2 tak terus licin pon.


Kesian dah guna camera 360 pon still nampak kesan ruam tu. hahaha


Kesian sangat time ni sebab muka dia siap berair.
Kakak aku lagi konghajo geli nak cium anak sendiri. Kekekeke.
Aku belasah je sebab muka sendiri tak berapa nak licin kan.
Kira se geng lah dengan Fariq.


So ada one time tu macam mana tah mak aku suruh try krim ECONAZINE.
Bila try2 macam ajaib pulak sebab memang berkesan.
Sekejap je dalam beberapa hari kulit dah baik.


Bila kulit dah licin terus bertukar jadi comel. Hahaha


Gambar latest. Takde tinggal kesan langsung.



Aku pon nak try krim ni sebab al maklum lah parut jerawat kat muka ni memang degil kuasa lapan belas.
Kalau berjaya nanti aku share.


bye.
With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, October 9, 2014

Minyak naik. Gaji tak naik.




Sejak-sejak Pak Najib umumkan subsidi minyak dikurangkan itu hari aku takde lah nak bising2 sangat. Bukan sebab tak kisah. Giler apa tak kisah kalau kene bayar minyak lebih. Cumanya aku macam tak tau dah nak bising apa. Kira macam dah pasrah dah. hahah!
Dah la aku tak tau pon harga minyak naik haritu.
Aku sampai2 rumah bukak fb tengok orang dok apdet status pasal minyak naik.
Gila ketinggalan kan.
Bila cakap dengan housemate aku lagi best "Kak Maz tau tak minyak naik?"

"Eh bukan minyak turun ke?"

Ekekekeke.

Subsidi ye yang turun. Bukan harga minyak.

Tapi bila semalam aku terbaca satu artikel kat Utusan online tiba2 aku rasa nak maki orang je.

Gaji RM2,500 cukup jika urus kewangan dengan baik


Hambek kau besar giler aku tepek. Sila lah baca kalau rajin.
Aku tak kisah sangat pon kalau pak menteri yang bijak pandai tu nak highlight point lain. Point nak suruh berjimat cermat ke. Point nak suruh puasa setahun ke. Aku boleh terima lagi.
Tapi bila masuk nak salahkan orang yang baru kerja beli kereta awal, part tu memang aku tak boleh terima. Lepas tu sibuk lah nak suruh kita naik public transport.




Bagi aku, zaman sekarang ni kereta bukan lagi satu kehendak tapi lebih kepada satu keperluan.
Tak payah cerita yang menunjuk kereta lah. Itu lantak dorang lah nak hidup miskin ke apa.
Kita amik yang basic je.
Tak payah contoh banyak sangat. Aku sendiri jadik contoh.


Masa aku mula2 kerja gaji aku baru RM1800 sahaja.
Masa tu aku keje kat Uniten. Aku tumpang kawan aku. Aku duduk Pantai Dalam. So aku akan amik bas dulu dan tunggu kawan aku kat bus stop.
Kitorang selalu pergi site visit sama2. So duit minyak tong2 la.

Nak dijadikan cerita kawan aku dapat kerja lain.
So aku macam tension jugak lah time tu. Menangis-nangis aku hari2 memikirkan macam mana aku nak pergi keje. Masa tu memang bawak kereta adalah masalah terbesar aku. Aku nak beli kereta second hand mak aku tak bagi. Takot senang rosak. Lagipon aku perempuan. Susah. Dan memang lama jugak lah aku tak buat site visit.

Nak dijadikan cerita ada sorang lagi kawan aku ni bersedia nak tumpangkan aku. Dia duduk UKM.
So aku akan naik ktm dari pantai dalam sampai lah stesen UKM. Kawan aku tumpangkan aku sampai Uniten. Sebab memang takda bas nak masuk Uniten.
Kadang2 aku tumpang tidur bilik kawan aku ni bila aku penat sangat.
Bila menumpang ni automatik jadual kita lari. Aku kene tunggu dia siapkan kerja dulu baru lah boleh balik sama. Takkan nak mintak dia keluar semata-mata nak hantar aku pergi stesen komuter kan.
Banyak cantik muka aku. Hahhaha!


Tak lama lepas tu aku beli kereta Viva.
Sebab aku rasa kereta tu paling kecik dan paling selamat untuk aku bawak.
Menggigil2 masa first time nak bawak kereta comel tu balik KL.
Hahaha. So sejak haritu aku pon drive sendiri pergi keje. Baru lah rasa senang sikit. Boleh pergi site visit dengan senang hati. Kekeke.


Tak lama lepas tu aku tukar keje kat Mont Kiara. Sape duduk KL tau tak Mont Kiara tu macam mana. Tempat orang2 kaya. Semua kondo mewah. Sekolah pon semua nak sekolah antarabangsa.
Ada bas je yang masuk area Mont Kiara sana. Itu pon boleh kira berapa kerap dia datang. Satu bas metro satu bas rapid.
Seriously time memang out!
Masa zaman aku study dulu dah tak terkira dah aku merempan dengan driver bas sebab bas tak jalan on time. Orang nak pergi kelas jadi lambat. Cuba bayangkan? Macam ni nak suruh naik public transport. Ada one time tu serius aku menjerit kat pakcik driver tu sebabnya die lebihkan bas pergi Mid Valley berbanding bas nak masuk UM. Sabar je lah aku time tu.


So bila kereta aku eksiden dulu seminggu aku ulang alik pergi keje naik teksi.
Mahal nak mampos.
Sebelum tu aku nangis2 kat Akram cakap macam mana nak naik bas. Nak kene tukar LRT. Pastu nak kene berebut bas dengan bangla2 semua. Bas macam sardin penuhnya. Bila kita dah beratur dorang dengan selamba potong que dan tolak2. Nanti sampai tempat keje lambat. Belum lagi kalau kene buat OT. Balik lambat. Malam2 nak naik bas? Area sana dah la bahaya. T___T

So still nak cakap kereta bukan keperluan?
Nak cakap public transport kat Malaysia ni bagus sangat?

Now aku kerja kat Johor.
Cuba cakap public transport cover semua tempat ke? NO.
Haihhhh.

Kadang2 bila kita interview kerja pon bos akan tanya kita ada kereta ke tidak.
Still nak cakap kereta bukan keperluan?

Lagi2 keje engineer yang selalu sangat kene travel.
Macam mana?

Menteri ni aku rasa belajar tinggi tapi tu lah tak tau kenapa setiap kali bagi statement asyik je lah keluar statement bodoh.

Aku tau kalau beli kereta ni memang duit gaji banyak dihabeskan untuk kereta. Duit minyak, duit tol, nak kene simpan untuk roadtax lagi, belum masuk kalau tetibe kereta buat hal emergency ke apa ke, nak kene servis lagi.
Memang kereta banyak pakai duit. Tapi apa nak buat? kereta tu memang penting.
Kenapa tak pakai motor? Seriusly aku pernah cakap kat mak aku nak beli motor. Mak aku tak bagi. Kat bandar besar nak pakai motor? Perempuan pulak tu. Jangan harap mak aku nak bagi. Bahaya katanya. So apa lagi pilihan yang ada selain untuk pakai kereta?

Masa kereta aku kene langgar haritu masuk bengkel. terpaksa aku tumpang housemate aku. Naseb baik dia kerja Nusajaya jugak. Tapi masa balik tu aku kene ikot timing dia la. Susah. memang susah.

Memang kita tak boleh suka sangat merungut. Tapi ini bukan rungutan. Ini namanya realiti hidup yang aku sendiri lalui. Haha!
Aku tak kisah sangat kalau orang nak cakap belanja berpada2 dengan gaji sendiri. Tapi bab nak cakap beli kereta awal ni penyebab untuk hidup susah memang aku tak boleh terima.

Masa aku gaji rm1800 dulu dan tak berkereta, duit gaji aku cukup. Bila dah berkereta pon duit gaji aku cukop jugak. Masuk gaji 2k++ duit gaji cukop. Now gaji aku around 4k. Duduk Johor lagi. Memang banyak boleh simpan. Dah la aku bukan kaki shopping sangat. Paling tak duit aku selalu habes sebab suka beli makanan. Ekeke. Dengan gaji sekarang memang boleh sangat kalau aku nak tukar kereta besar sikit. Tapi disebab kan aku jenis pemalas nak basuh kereta, pemalas nak pergi carwash, dan tambahan lagi aku kerja site memang tak lah aku nak pakai kereta cantik sikit. Kesian kereta aku.

Orang patot pertikaikan golongan kurang berkemampuan tapi sibuk nak pakai kereta mahal. Beli baju mahal. Yang tiap2 minggu nak karaoke. Nak shopping. Pastu merungut tak cukop duit.
Bukan pertikaikan orang yang beli kereta sebab ianya satu keperluan. Itu memang aku takkan setuju sampai bila2.

bye.






With Love : Syazwana Jamal :)


Wednesday, October 8, 2014

Salam AidilAdha




Walaupon dah lambat tetap jugak nak ucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha kat engkorang.
Biasalah Diva sorang ni memang lambat sikit dalam segala hal.
kalau bab2 makan je laju. Biasalah kan.

Disebabkan aku dah keje kat JB jadinya Jumaat malam dah sampai rumah parent kat Kota Tinggi.
Takde meredah jem 18 jam.Takde merempan. Takde apdet status meroyan kat fb. Ekekeke.
Semuanya smooth.

Tahun lepas aku tak balik raya.
Aku pon lupa sebab apa. Tapi aku rasa cuti aku tak berapa nak banyak kot. Tak pon dah habes. Hahah!
Jadinya aku beraya kat KL.


Juadah tahun lepas. Agak menyedihkan kan? Naseb baik Akram pon tak balik jadi tak adalah kesepian sangat.


Tahun ni mak aku masak ketupat segera, paru sambal, ayam merah, rendang ayam kampung, sambal goreng Jawa dan sambal kacang.
Tapi satu gambar pon takde sebab aku demam. Hahah!
Malam raya tu aku tido asyik je terjaga-jaga sebab mimpi bukan2. Penyudahnya aku bangun pagi sakit kepala yang amat.
Terus rasa nak demam. Takde selera nak makan. Selalunya raya breakfast je dah dua round.
Belum masuk lunch lagi. At least sehari kene makan 6 round. Ekekeke. Tapi sebab demam aku makan breakfast dengan dinner je. Gila sedih.


Siang tu melepek je lah aku terbaring dalam rumah.
Dengan cool fever melekat kat dahi.
Sampai bengkak2 mata tido. Giler bosan.
Dan kesudahannya sampai ke harini aku still demam.
Kepala pening2. Pastu badan panas. Adoi lemah betol.


Selalunya raya mak aku akan masak rendang daging. Aku memang sangat jarang makan daging kecuali burger daging ramli atau daging cincang.
So tahun ni mak aku masak rendang ayam.
Bila aku makan baru aku sedar yang sebenarnya aku ni bukan penggemar rendang.
Terasa pelik pulak bila makanan yang jadi favourite rakyat Malaysia tapi aku tak suka. Contoh sate. Hahah!

Mungkin dulu mak aku terlebih tengok cerita barat kot.
Ekekeke.

ok bai..



With Love : Syazwana Jamal :)


Friday, October 3, 2014

Masalah cenderamata pulak.




Hye korang.
Aku sebenarnya nak cerita pasal amik gambar haritu kat Putrajaya.
Tapi takde mood terus. Semua pasal peniaga online ni.
Stressnya! Rasa nak nanges je T__T


Aku ada order cenderahati untuk goodies bag kat facebook kadkahwincun.com
Aku tengok followers banyak lepas tu macam takde orang pernah komplen je so aku proceed la.
Aku order banyak okey. Dalam RM500++ harga semua barang aku.


4 Ogos 2014

Aku pm fb page tu.
Yang layan aku tu ada sorang akak ni. So okey lah.
Dah tanya2 semua aku cakap nanti aku kompemkan balik sebab nak bincang dengan Akram dulu.


5 Ogos 2014

Aku bagi details order aku and terus buat bayaran deposit.
Aku rasa setakat ni tak pernah aku melambat2 kalau nak beli barang online ni.
Dan aku rasa aku salah sorang customer yang sangat baik. Hahah!
Sebab lepas buat deposit tu aku takde lah asyik nak pm dorang tanya pasal barang aku.
Seboleh-boleh aku nak bagi dorang cukup masa untuk buat apa yang patot.
Aku tau la kalau kite asyik tanya je kang dorang annoying pulak kan.

So akak tu cakap kalau dah siap design nanti die akan tunjuk kat aku.
Aku pon okey je lah.


6 Ogos 2014

Aku pm die sebab nak tambah lagi barang yang aku tempah tu.
Biasalah Akram ni last2 minit itu lah ini lah. Huhu.
So akak tu okey je.

Aku siap ushar2 barang lain lagi tau nak bagi untung kat akak tu.
Pastu aku mintak harga bila dah okey aku macam nak confirmkan kan la.
Baik kan aku. Haha!

Pastu agaknya akak tu tengok aku order banyak die pon promot la barang2 lain macam kad kahwen, guest book, blablabla. Tapi aku cakap nanti aku tengok dulu. Kalau nak tambah aku bagitau.
naseb baik kad kahwen aku tempah kat tempat lain.
Kalau tak mungkin dah meroyan lagi teruk sekarang.


11 September 2014

Lama kan. Sebulan lepas tu baru aku roger akak tu balik. Dorang sampai sekarang takde bagi aku details design untuk barang aku.
Takpe lah aku tunggu je.
So aku confirmkan order untuk barang lain. Sekarang aku tak tau lah die ingat ke tak.
Kalau tak ingat dah malas aku nak ingatkan. Aku dah takde hati dah nak amik.
Aku tunggu barang utama je untuk die buat.

Die cakap nanti die check sebab die sekarang busy dengan expo.
Ok la aku tanak lah paksa2.
Aku pon okey je.


3 Oktober 2014

Selepas sebulan jugak. Aku macam risau la jugak kan. So aku pm die tadi.
Tau die reply apa "Boleh bagi no. resit tak?"
Aku mana ada nombor resit. Aku kan bayar online.
So aku attach balik bukti pembayaran deposit yang aku bayar dulu pastu aku print screen semua conversation aku dengan dia. Hahaha!
Puas hati aku.

Pastu tanya aku, aku bagi details kat mana. WhatsApp atau pm.
Aku cakap aku pm je.
Pastu aku copy paste balik semua details aku.

Pastu die cakap dah dapat nanti die check dengan designer.

Ya Allah jantung aku ni dah macam nak terbakar-bakar dah. Baru nak cek dengan designer?
Dua bulan okey. Kalau tempah kad kahwen pon dah siap tau. Kad kahwen aku yang tempah selepas dorang pon dah nak siap dah. Lagi lah banyak. 2000 kad. Siap bunting dan banner.
Aku tempah kat dorang baru 450 pcs.
Aku tengok dia hari2 update status kat page nak tarik customer yang berminat nak beli barang dari dia.
Yang aku ni potential customer siap dah bayar deposit lagi takde pulak nak pedulik.


Serius aku macam sedih giler sekarang.
Kenapa lah peniaga online (tak semua ya) selalu sangat ambil lewa dengan customer.
Takde ke sistem kat sistematik sikit.
Buat catatan untuk semua order customer.
Hargai customer.

Oh my rasa nak nanges. Haha!
Naseb baik petang ni balik kampung tau. Boleh makan banyak2.
Aku rasa aku dah jadik customer yang cukop memahami dah. Apa lah yang susah sangat.
Aku nasihatkan kat semua peniaga online tolong lah jaga hati customer. Kalau takda customer korang takkan untung dan maju.
T____________T



bye.





With Love : Syazwana Jamal :)


Thursday, October 2, 2014

Bridal.




Aku selalu sangat baca pasal bridal buat hal ni.
Dan paling menakutkan jadik kat kawan satu sekolah aku sendiri.
Tapi dah lama lah. Kalau korang nak baca boleh pergi sini http://www.dierliufeng.com/?note=review-pelamin-lots-of-love-highly-not-recommended
3.5k orang share. Huhu.


Aku memang berdoa sangat yang aku takkan dapat pengalaman macam tu. Sebab aku ni panas baran. Aku takut aku akan jadik incredible hulk time tu. Tak pon meroyan siap baling2 pasu bunga. Haha!


Cerita dia macam ni.
Aku dah tempah satu bridal kat Kota Tinggi ni.
Aku kan pemalas nak survey2 banyak kali kan. So bila tengok pakej dia affordable aku terus On la.
Actually aku nak amik bridal lain tapi bridal tu penuh untuk tarikh aku. Sedih aku.
Terpaksa carik bridal lain.


So setakat ni aku dah bayar separuh pada bridal aku.
Plannya nak bayar lagi masa fitting baju and habeskan bayar masa hari sanding tu.
A big NO okey kalau habeskan bayar awal2. Kang duit dah bayar keje tak jalan.
Macam kes kawan aku tu T.T


So sekarang dah bulan 10. Bridal aku tu bukan nak apdet bila aku kene datang fitting baju semua.
Aku request nak pakai songket untuk malam berinai. So aku macam takut la kalau lambat kang semua baju dah kene cop kan. Baju sanding aku tak kisah sebab aku dapat pakej baju baru. Tinggal fitting je.

So tadi aku mesej lah dengan akak yg selalu aku contact untuk buat payment.

"Salam kak. Nak tanya selalunya fitting baju bila ya? Pastu sy ada satu baju songket nak guna untuk malam berinai. Agak2 bila boleh book? Kang penuh semua orang guna sy takda baju pulak"
Sesopan mungkin dah ni aku mesej. Haha!

Sekali ko tau dia reply apa. Dia reply pakai nombor lain "Wasalam. sape ni ek. Huhu"

Ko tak rasa ke jantung aku ni macam nak gugur T____T

Ya Allah dia ni tak reti ke nak jaga hubungan dengan customer. Takkan nombor aku dia tak simpan.
Masa mintak tambah payment kemain pandai pulak carik nombor aku nak mesej.

 Pastu aku malas nak kecoh2 aku cakap lah aku Wana dari Sungai Ara majlis aku sekian2.


Pastu die reply "Owh hihi. Bulan 10 pon dah boleh booking"

Ya Allah lagi sekali jantung aku macam nak tercabut. Dia ingat bulan 10 tu lagi 5 bulan ke? Ni dah bulan 10 dah. Dah la tak cakap sorry.


Sedihnya aku.
Aku tak tau lah bridal lain layan customer macam mana. Mungkin dorang busy or banyak customer.
Tapi kau bisness suppose ko tau la nak handle even banyak customer pon kan.

Ni tak masuk lagi pasal cenderahati yang aku tempah kat satu tempat ni.
Dok diam je. Deposit dah masuk.
Aku tengok kat page dok apdet status sape berminat sila pm sila pm. Customer yang satu ni tak terlayan. Bila tanya cakap busy sikit. Tapi join expo boleh pulak. Oh God.

Aku doa mintak2 majlis aku jalan smooth.
Hari sabtu ni aku nak pergi butik dia nak tengok baju dan progress.
Aku harap kesabaran aku berada di paras tertinggi.


Ameen.



With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal