Monday, September 7, 2015

Orkid Harimau Kota Tinggi




Mempunyai ibu bapa yang kaki bunga ni menjadikan rumah parents aku dikelilingi bermacam-macam spesies bunga.
Dulu masa aku kecik2 ayah aku ada satu pondok khas untuk bunga orkid sahaja.
Dan aku ingat lagi salah satu baja yang ayah aku gunakan untuk orkid2 dia tu is telur mentah.
Lagi satu bunga kertas. Cakap je nak bunga kertas kaler apa. Semua ada. Tak cukop dengan tu. Siap dikahwenkan lagi bunga2 kertas tu.
Tiap2 petang pulak aku kene paksa siram pokok2 bunga dia. Sampai boleh bergaduh sebab tanak siram bunga. Yelah orang nak pergi main dengan kawan2 dia boleh pulak buat jadual siram bunga.
Sape yang tanam dia lah yang siram. Bahahaha!


contoh koleksi bunga kertas ayah aku.

Lepas tu ayah aku slow sikit tanam bunga sebab takde masa.
Anak2 dia pon dah membesar takde sape nak tolong dia siram bunga. Hahaha!
Pokok2 orkid dia pon mati dah semua.

Baru2 ni ayah aku aktif balik menanam bunga.
Tambah2 dengan ibu yang dah tak keje. So tiap2 kali aku balik kampung memang ada je lah bunga baru. Siap sampai ke maokel segamat nun ha ayah aku pau anak pokok bunga Mak Long aku. Sebab Mak Long aku pon duduk Felda. Memang tanah besar kan. Bunga pon banyak jenis.

Salah satu pokok kesayangan ayah aku sekarang ni pokok Orkid Harimau.
Tapi kitorang selalu panggil orkid rimau je.
Actually anak pokok yang mula2 sekali ayah aku carik kat hutan dah bertahun dah.
Masa tu pakcik aku yang tinggal kat Muar (suami adik mak aku) memang kaki bunga.
Rumah dia memang banyak gila lah bunga pelik2.
So pakcik aku ni sanggup datang jauh2 dari Muar ke Kota Tinggi semata2 nak ajak ayah aku masuk hutan carik anak pokok harimau ni.

Nak dijadikan cerita memang rezeki dorang la masa tu.
Banyak gila dapat. Siap van pakcik aku tu penuh takde tempat dah nak duduk. Terpaksa share tempat duduk dengan orkid. haha!


Sedang berkembang mekar

Aku tak berapa nak ingat sangat exact year ayah aku ambil anak pokok ni.
Tapi memang dah lama sangat dah.
Mungkin dekat 10 tahun dah kot.
Beberapa tahun lepas ayah aku tanam kat rumah pokok ni pernah berbunga sekali. Masa tu ayah aku tanam dalam tempayan. Ada satu pokok je. Memang cantik la time tu. Siap orang berpusu2 datang rumah mintak anak dia.

Lepas tu dia dah tak berbunga lagi. So ayah aku pecah kan tempayan tu and alihkan ke tanah dan pecah2 kan pokok tu pergi banyak tempat.
Sampai lah tahun ni masa bulan puasa lepas ayah aku perasan yang pokok ni berbunga.
Mungkin dia tunggu rumah tu dapat menantu baru kot baru dia nak berbunga balik. Tapi naseb baik jugak dia berbunga selepas majlis kahwen. Buatnya dia berbunga tahun lepas masa nak dekat kenduri kawen aku rasa besar harapan sanggup mak aku batalkan wedding aku sebab takut orang petik2 bunga orkid dia kang. Hahaha.


Perasan tak jarak antara pokok kedua dengan pokok ketiga jauh sikit? Sebenarnya kat situ ada lagi satu rumpun. Tapi mati tak tahu apa punca dia. Dah sampai ajal dia mungkin. :P


So dalam masa dua tiga bulan ni setiap kali aku balik kampung mesti mak aku akan bagi dialog yang sama "Dik, tolong amik gambar orkid rimau banyak2 lagi. Ibu nak frame"

Wah sampai nak frame kau.

Gambar anak2 pon takde nya sang ibu nak frame kan. Wahahaha.
Nampaknya buat masa sekarang sang orkid mendahului carta hati si ibu dan ayah.








Ini bunga dari pokok pertama. Lebih kepada kuning.


Ini pulak bunga dari pokok kedua dengan ketiga. Corak merah dia lebih besar.


Nama saya bukan orkid tapi saya nak interprem dengan bunga orkid ni.


Tiba-tiba aku pon rasa geram tengok bunga sejambak banyak2 ni.


Ok sebelum ada reader yang pm or email aku tanya pasal anak pokok orkid ni meh aku bagitau siap2.
Ayah aku ade je anak2 pokok orkid rimau ni yang kecik.
Yang dah siap dalam pasu pon ada.

Kalau sape2 berminat nak beli boleh contact ayanh aku sendiri okey.
Aku tak tau lah dia nak jual ke tak tapi anak pokok orkid dia memang banyak gila kot.
Korang tanya lah sendiri.

Encik Jamal   013-2042634

Tapi seriously aku cakap nak bela pokok orkid ni memang memerlukan kesabaran yang tinggi.
Tapi sekali dia berbunga memang puas hati gila lah.
Sebab tu sampai si ibu terpaksa sayang orkid lebih dari anak2 dia. Muahahaha.

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


7 comments

September 8, 2015 at 8:09 AM

kalo tnam senang nk jaga x??

September 8, 2015 at 9:07 AM

Huissshhh meriahnyaa bunga dia tumbuh!! Cantik!! Ena suka orkid

September 8, 2015 at 11:53 AM

@Mrs. Syahafizie
senang je. sebab dia orkid liar. cuma siram dan baja je.

October 19, 2015 at 12:38 PM

Nak tanya. Orkit rimau tu x jual ke.... byk sgt tu...... bg free lg elok ...sedekah hehehhe.... sya minat sgt. Klu nak bli blh post ke....

April 19, 2016 at 11:48 AM

Kat mn ni?ad anak lg x?nak beli..

November 7, 2016 at 2:16 AM

Ada juai anak tak..berapa

November 7, 2016 at 9:30 AM

@Norly binti Jamil
ada. Rm250 ke rm500

boleh call 013 2042634

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal