Friday, January 2, 2015

Bridal Aiman Amin Kota Tinggi : Kalau tanak menyesal sila jangan amik!




Kisah bermula bila bridal idaman (Andaman Ikhlas Bridal) yang aku nak hired untuk majlis aku tu dah full!
Semua gara2 lambat confirm tarikh majlis. Yelah mula2 mak aku nak suruh buat majlis bulan 9. Aku dengan Akram dah plan nak buat bulan 11. So bila aku nak booking bridal tak boleh nak confirm tarikh.
Bila dah confirm tarikh tanya2 balik bridal tu dah penuh :'(
Ada kosong seminggu sebelum majlis aku. Tapi takkan nak ubah tarikh semata2 sebab bridal kan.
Makanya selamat tinggal bridal idaman hati. Penat aku rekemen kat kawan2 pasal bridal tu last2 aku sendiri tak dapat guna.

So ada satu hari Ahad tu aku, Sally & Didie try la keluar pergi bandar Kota sebab nak ushar bridal.
Mula-mula aku try pergi Marsa Andaman. Harga not bad. Pakej pon okey. Marsa Andaman ni kawan aku yang rekemen sebab dia pakai. Boleh la dia kata. Baju pon aku tengok cantik2 jugak.
So masuk dah dalam list aku.
Lepas tu aku try nak tengok bridal lain. Tapi sebab kitorang keluar hari Ahad maka banyak kedai yang tutup. Sedih la jugak.
Last2 kitorang jumpa Aiman Amin Bridal ni. Dan segala drama pon bermula.


Aiman Amin sebelah House of Healing. Deret2 KFC kota tinggi. Kat bawah bangunan baitulmal.


Close Up


Bebetul kat depan jam besar tengah bandar tu. 


Actually Bridal Aiman Amin ni ada sekali dengan set catering.
Tapi dalam banyak2 pakej dia ada satu pakej yang affordable.
Rm1999 untuk pelamin, baju 7 pasang, mekap 2 kali,hiasan meja makan damai dan aku tak ingat apa lagi. Transport free. Murah kan?
Masa tu aku deal dengan Kak Seri.
So aku cakap baju tujuh pasang banyak sangat. Aku nak guna dua je. And mekap nak tambah lagi satu.
So dia pon okey je. So untuk harga RM2k tu aku dapat pelamin, hiasan meja makan damai, baju dua, mekap tiga kali, pintu gerbang dan free kek. Lepas tu dapat free test mekap. Lepas tu kalau ada pelamin yang berkenan boleh tunjuk kat dorang.
Dan Kak Seri cakap boleh request baju baru. Tu yang aku eksited tu. Sebab dapat baju baru weh. Bridal before tu aku tanya kalau nak baju baru kene tambah rm200 ke rm300 macam tu.

So aku tanya Sally, dia cakap pon macam okey sebab dapat baju baru kan.
Sally tanya aku nak survey tempat lain tak. Mungkin silap aku jugak sebab aku malas nak survey banyak2 tempat. Dan jugak malas nak semak2 otak pikir pasal persiapan kawen.
Aku terus bayar deposit.

Sebenarnya masa first time aku datang sana banyak gambar pelamin tak apdet.
Gambar mekap pon banyak tak apdet. Tapi entah la ek. Mungkin dah takdir kot. Haha!

Next monthnya kot Kak Shida (anak Kak Seri) mesej aku suruh tambah payment Rm500.
Aku okey je time tu. So aku datang untuk bayar lagi duit bridal. Aku bayar Rm500.
Next appoinment tu memang dah tak handle dengan Kak Seri dah. Semua anak dia yang handle, Kak Shida.

Tak silap aku masa nak raya kot, aku nak tambah payment lagi. Tapi masa tu aku cakap awal² aku boleh bayar Rm350 je sebab tak gaji lagi. Lagipon nak raya kan. Tau dia cakap apa "Alaa bayar la Rm500" Ko rasa manusia jenis apa ni eh?? Haha. Dua kali tau die cakap camtu. Padahal aku dah terangkan dah awal2.
Dah la masa aku mesej dia boleh tanya aku ni siapa. Dem betul. Tapi kawan aku cakap mula2 memang macam tu. Nanti lepas jumpa sekali tu dorang dah ingat dah. Yelah tu. Aku punya kes sampai ke sudah dia takde save pon nombor aku. =_____=

Okey sambung.

Beberapa bulan sebelum majlis aku datang lagi hantar design baju. Aku tambah lagi duit okey.
Seriously aku memang takde masalah nak bayar duit orang. Tapi macam ni orang layan aku.
Sedih pedih bak ditusuk sembilu. T___T

Sebulan sebelum majlis bridal aku tu still tak apdet bila aku kene datang fitting baju semua.
Aku request nak pakai songket untuk malam berinai. So aku macam takut la kalau lambat kang semua baju dah kene cop kan. Baju sanding aku tak kisah sebab aku dapat pakej baju baru. Tinggal fitting je.

So tadi aku mesej lah dengan Kak Shida tu.

"Salam kak. Nak tanya selalunya fitting baju bila ya? Pastu sy ada satu baju songket nak guna untuk malam berinai. Agak2 bila boleh book? Kang penuh semua orang guna sy takda baju pulak"
Sesopan mungkin dah ni aku mesej. Haha!

Sekali ko tau dia reply apa. Dia reply pakai nombor lain "Wasalam. sape ni ek. Huhu"

Ko tak rasa ke jantung aku ni macam nak gugur T____T

Ya Allah dia ni tak reti ke nak jaga hubungan dengan customer. Takkan nombor aku dia tak simpan.
Masa mintak tambah payment kemain pandai pulak carik nombor aku nak mesej.
 Pastu aku malas nak kecoh2 aku cakap lah aku Wana dari Sungai Ara majlis aku sekian2.

Pastu die reply "Owh hihi. Bulan 10 pon dah boleh booking"

Ya Allah lagi sekali jantung aku macam nak tercabut. Dia ingat bulan 10 tu lagi 5 bulan ke? Ni dah bulan 10 dah. Dah la tak cakap sorry.

Sedihnya aku.
Aku tak tau lah bridal lain layan customer macam mana. Mungkin dorang busy or banyak customer.
Tapi kau bisness suppose ko tau la nak handle even banyak customer pon kan. Bila aku apdet status kat FB rupanya kawan aku pon ramai je yang kene tahik dengan bridal.
Ada yang esok nak sanding malam tu baju baru siap.
Paling teruk kawan aku punya bini. Tempah kat designer glemer tau. Tapi baju buruk. Last2 beli baju baru. Dua pasang pulak tu.

Bila aku pikir2 balik Oh takde lah teruk sangat aku kene. So aku macam buat2 nak sedapkan hati sendiri. Sebab aku pikir ramai lagi yang naseb lagi teruk dari aku.
Masa tu aku baru teringat yang ada sorang kawan aku pernah tulis kat Fb jangan guna bridal depan jam besar. Aku rasa bridal yang dia maksudkan mesti bridal yang aku guna ni. Tapi masa tu dah terlambat dah. Aku dah separuh jalan. Kalau aku kawen dengan anak datok mungkin boleh lagi nak berpatah balik. Tapi aku cuma kawen dengan Akram yang montel tu je. Ekekeke. So aku keep positif.

Masa aku pergi booking untuk baju songket tu aku tanya lah sekali Kak Shida tu pelamin nanti macam mana. Dia ada design baru ke apa ke? Dia cakap nanti dia whatsapp kat aku. TAPIIIIIIII memang harapan lah. Sampai ke hari aku pergi fitting takdenya dia whatsapp aku gambar pelamin.

Kak Shida tu cakap boleh datang fitting baju sanding paling lambat seminggu before majlis.
Paling awal dua minggu before majlis. Aku pon okey je lah. Tapi aku memang dah bagitau dia awal2 kene bagitau aku awal sebab Akram duduk jauh. Susah nak balik sebab kerja tak tentu.
Aku dengan Akram pon dah plan nak fitting baju seminggu sebelum majlis.
And guess what?
Bila baju siap, sikit pon dorang takde mesej aku cakap baju dah siap.
Dua minggu sebelum majlis tu ak try la mesej Kak Shida tu cakap next weeknya (seminggu before majlis) aku nak datang.

And guess what lagi sekali???

Dia boleh cakap next week tu dorang tak bukak kedai. Sebab dorang ada catering kat Mersing.
Dorang takde nak mesej ke apa cakap baju dah ready. Takda panggil aku try fitting baju.
Tak bagitau yang aku ada dua minggu before majlis je untuk fitting sebab next weeknya dorang tak bukak kedai.
TAK ADA!!

Agaknya kalau aku tak terniat nak mesej dorang, aku tak dapat fitting la baju aku tu T_____T
Masa tu aku call Akram menangis-nangis. Seriously aku sedih gila.
Akram cakap takpa dia boleh balik minggu tu untuk fitting. Padehal sabtu tu dia ada lawan bola. Habes je bola terus amik bas balik Kota Tinggi. Pukul 4 pagi sampai Kota.
Ahad dah nak kene balik Nilai semua. T____T


Aku hantar design ni. Penat tau berfikir nak design apa. Disebabkan untuk belah Akram aku dah pakai dress, so belah aku ni aku nak yang kurung biasa sikit. Baru lah nampak lain. Aku request kaler Hijau Biru. Aku berkenan dengan bunga2 3D tu. Gojes okey. Haha! Dah dorang kata boleh buat baju baru kan. Aku hantar la baju yang aku nak.


Lepas tu aku request nak reben besar macam ni kat belakang. Dia cakap okey je.


Tapi ini yang aku dapat! HAHAHAHAHA! Masa fitting baju aku tak tau nak gelak ke nak nangis. Tapi sebab aku dah belajar redha daripada awal makanya aku takde perasaan nak marah sangat. Jangankan nak kata sama, sipi pon takde. Bila tunjuk akak aku mula2 akak aku cakap "Macam ni akak pon boleh jahit. Ni kalau beli baju raya kat Jalan Tar dapat lagi cantik" nanges. Cuma kaler je lah yang menepati cita rasa aku.

Masa aku fitting baju dengan Akram pon banyak barang tak lengkap. Tanjak Akram takde. Samping takde. Tudung aku dengan veil takda. Aku dengan Akram fitting baju semata.
Such a bad services!! Haaaa kan dah keluar bahasa Jawa tu. Bahahaha.
Lepas tu baju Akram macam berdaki kau. Kata baju baru kan. Masa fitting aku tengok Akram, Akram tengok aku. Pastu dua2 pasrah. Hahahah!

Aku tak kisah okey kalau awal2 lagi masa aku bagi design baju tu dia cakap tak boleh buat. Ni tak cakap pape. Sengih je manjang. Bila tanya cakap okey. Boleh. Takda masalah. Malaysia Boleh! Tapiiiiiiiii????

So time tu aku mintak la nak tengok design pelamin kan.
Tau dia tunjuk apa?
Gambar kat henpon dia yang dia macam screen shot dari page lain.
Oh my God. Tapi time tu aku memang takde daya dah nak meroyan. Aku dah memang betol2 pasrah dah. Dia tunjuk design satu pelamin tu. Aku setuju. Aku mintak kaler cream + pink. Dia suruh pilih nak kerusi satu ke dua. Disebabkan pelamin yang dia tunjuk tu ada bunga kat belakang, so aku pilih kerusi satu. Sebab nak nampakkan bunga2 dan barang belakang pelamin.
Tak silap aku ada lampu kot.


Tapi ini yang aku dapat


Sepatotnya bunga besar kaler pink yang belakang tu takde. Ada macam meja lepas tu ada bunga2 atas dia and props lain. Tapi jadi lain T____T Bunga berhabuk, bunga mak aku lagi cantik T___T 



Kerusi koyak. Alas kerusi buruk T____T


Tapi aku terima je lah seadanya.
Mak aku cakap "Ini je pelaminnya?? Simplenya! Jangan bayar duit balance!"
Bahahaha.

Dan bila Sally tanya aku "Weh ko tak pegi test mekap ke?"

Baru aku teringat aah boleh test mekap. Bridal takda panggil aku pon. *nanges*

Gambar ni nak tunjuk kerusi makan damai untuk pengantin. Perasan tak kerusi Akram tu? Ye itu adalah kerusi meja makan mak aku yang digunakan sebab bridal tak bagi kerusi makan untuk pengantin. Ko pernah pergi kenduri kahwen pengantin duduk kat kerusi meja mak dia? Setakat ni aku tak pernah lagi la. Selalunya aku pergi kenduri kawen kerusi untuk pengantin sebesar-besar alam sampai orang nak amik gambar pon susah. Ape ke sengkek agaknya bridal ni kan? Naseb baik memang tak banyak pon gambar kitorang kat meja makan. zzzzz


Mekap

Aku mintak mekap tiga kali. Nikah, malam berinai & sanding.

Aku nikah lepas asar around pukul 4.30 petang.
Kalau ikotkan aku tanya bridal, mak andam sampai rumah aku lepas zuhur. Tapiiiiiiiiii harammmm. Maka segala drama pon bermulalah. Ish kalau boleh aku memang tanak ingat dah tapi nak buat camna kan.

Dari lepas zuhur membawak ke pukul 3 petang mak andam tak sampai2. Ko tak hangen?
Tapi tak tau lah time tu kenapa aku macam bertabah giler. Kebiasaannya kalau orang buat taik dengan aku, aku dah terjerit2 depan muka dia dah.
Tapi maybe dari awal aku dah redha dan pasrah sebab salah pilih bridal kan. So aku macam pasrah je la weh. Marah memang marah tapi nak mengamuk tu macam dah takde rasa.
Dah la tiba2 ada kawan mak aku bagi feedback negatif pasal bridal tu.
Lagi lah dia dah bayar banyak kat bridal tu last minit dia kehensel sebab servis tak puas hati. Last minit jugak carik bridal lain. Sobsss.

So lepas pukul dua lebih tu aku dok la kol2 mak andam ni tanya dia kat mana semua. Nikah lepas asar weh. Pukul 4.30 petang. Giler apa kol 3 tak datang lagi T___T
Yang si mak andamnya asyik dok cakap on the way. Dah la time tu hujan. Ada one time aku kol boleh MUA cakap tengah jem. Nak menipu pon tak beragak. Selama 26 tahun aku hidup takdanya nak jem hari minggu biasa kalau bukan cuti apa2.
Bila aku cakap dengan nada tinggi "Haaa jem!! Jem kat mana?"
Tau pulak nak jawab "EH bukan jem. Slow je. Hujan la tak nampak"

Pukul 330 petang aku kol lagi dia cakap dah nak sampai dah. Dah dekat dah. Aku macam lega la.
Sekali tak sampai lagi jugak.
Last aku cakap kalau lambat sangat aku nak mekap sendiri.
Aku bagi masa sampai pukul 4 petang je kalau tak memang aku mekap sendiri.
Yang si Ajak dah stand by dah nak mekapkan aku. Bila aku cakap nak mekap sendiri boleh dia cakap tak payah datang la macam tu. Ya Allah tak tau la dia tu manusia species apa. Takda perasaan ke apa tah. Aku cakap aku dah bayar dah. Nak tanak dia kene la datang jugak.

Bila aku kol lagi tanya betul2 MUA gerak pukul berapa, dia cakap pukul 3 petang.
Lepas tu asyik je lah cakap "Nikah 430 kan? Sempat mekap sempat"
Time ni aku dah mengucap panjang dah. Aku cakap dah tau hujan kenapa tak gerak awal. Nak datang rumah aku dah la jalan satu lane. Kalau ada lori memang slow. Tambah hujan lagi. Dengan aku nak pakai shawl lagi. T___T MUA asyik cakap sempat2. Lepas tu bagi alasan bukan sengaja nak lambat. Kereta rosak la nak kene betulkan dulu la. Macam-macam. Lepas tu suruh aku paham keadaan die jugak. Buat apa aku nak paham? Aku bayar dia kot.

Hampir nak menangis jugak lah aku. Kakak aku dah suruh sabar bebanyak. Bawak mengucap. Huhuhu. Tapi memang time tu tak tau lah. Kesabaran aku still ada lagi. Boleh kawal diri lagi.
Cuma lepas tu aku bagi Ajak yang pegang hp aku. Tanak dah aku kol2 lagi MUA tu. Ajak je yang call and jawab.

Paling sakit hati dia dah tau pukul 4 lebih dia tak boleh sampai boleh dia miskol aku.
Ya MISCALL! Giler takde duit ke apa tah pompuan tu. Haha!
Dengan baiknya aku call la balik. Tau dia cakap apa "Eh tadi cakap boleh mekap sendiri kan? Mekap la dulu. Takot tak sempat"
Haaaaa tau pon kau kan. Masa ni tak tau lah aku nak cakap apa. Aku terus pandang Ajak & Didie sambil buat muka "Dengan rela hatinya aku bagi korang mekapkan aku"

Time tu rasa bersyukur gila kawan2 ada kat sebelah. Dan kawan2 yang boleh diharap. Bahahaha.
Ajak memang pernah masuk kelas mekap ape ke benda tah.
Didie tu memang sejak azali lagi dia suka main dengan barang2 mekap ni. Nampak je macam kakak sado (wakakaka) tapi suke mengait lah, jahit la, masak lah. Ekekeke.

Bila aku dah siap mekap baru MUA sampai. 4.30 lebih jugak. Siap sesat lagi. Tulah dari awal tanak call aku kan.
Siap cakap "Eh majlis tak mula lagi pon"
Habes dia ingat kalau tak mula lagi sempat la dia nak mekapkan aku semua? =__=
Tapi time tu aku memang senyap je. Sebab bila aku dah start cakap kang aku rasa terbalik rumah aku.
Silap2 pak imam balik rumah semula sebab aku dah bertukar jadik The Hulk. Kakaka.
MUA siap offer "EH nak touch up2 sikit tak?"
Aku buat bodo je. Ajak cakap kitorang mintak lelaki sampai lambat sikit sebab mekap ni la.

Pastu MUA nak sentap.
Siap cakap "Kalau camni kitorang balik je la. Macam dah tak best je"
Ewah2 sedap beno mulut kau bercakap kan. Masa ni aku hot balik dah. Baik2 aku dah okey kan.
Aku cakap "Saya dah bayar servis k. Pasal apa pulak nak balik?"
Ape tah lagi aku cakap. Malas dah nak ingat. T___T

Luckily aku tak bayar habes lagi servis bridal.

Lepas tu aku mesej Kak Shida dengan Kak Seri pasal MUA dorang. AKu cakap MUA lambat aku kene mekap sendiri.
Satu mesej pon dorang tak reply k. Mintak maaf apatah lagi. Shit.

Mekap masa malam berinai sumpah scary! Lama giler pulak tu. Lepas mekap aku macam nak menangis tengok muka sendiri. Kawan aku pon cakap menakutkan T___T

Ni masa khatam quran sekali majlis berinai. Mata tu sumpah menakutkan. Naseb baik lah malam kan. Tapi aku rasa muka aku macam bangla. Bahahah.


Lepas tu masa aku berinai takdanya MUA nak tunggu.
Tiba-tiba hilang tak dapat dikesan.
Yang paling sakit hati masa mekapkan aku sibuk sangat dengan henpon dia tu. Kejap2 ada orang mesej. Kejap2 ada lelaki call. Sekali aku pangggg kang berpusing kepala dia.

Esoknya masa bersanding alhamdulillah la MUA datang awal. Tapi yang tak bestnya dia menjadi patung di pelaminan aku. Wakaka.
Aku tak tau lah tempat lain. Tapi macam masa aku kat Pontian haritu MUA yang handle semua. Sape nak amik gambar. Bila nak pergi makan. Siap tolong bukakkan makanan. Bila nak potong kek.
Kat majlis aku takde okey. MC karaoke bapak aku yang atur majlis. Lepas tu masa makan damai OP aku yang tolong arrange nak potong kek semua. Hahaha! Naseb la OP aku the best!

MUA aku mintak duit kipas RM120 tau which is memang mahal pon. Tapi kitorang standby je.
Masa kat pelamin mula2 dia duduk sebelah aku tiba2 kakak aku sailang dia, so die terpaksa merempat kat bawah pelamin. Bila aku habes makan damai nak ke pelamin sibuk lah dia mintak2 kat kitorang duit kipas dia. Seriously dia berdiri tepi pelamin tunggu duit kipas.
Bila kawan aku dah bagi duit kipas tu dia terus cakap "Okey lah kitorang balik dulu eh. mintak bunga telur tiga eh"
Wah2 kemain bergaya lagi okey. Takde nak touch up aku pon. Nak betul2 kan baju aku ke veil aku apatah lagi =____=


Hari isnin esoknya tu aku dengan Akram singgah bridal nak pulang baju and aksesori.
Sebelum sampai kedai tetiba Kak Shida msg aku wish selamat pengantin baru semua. Tak tau la nak amik hati ke apa.
Sampai kedai Akram yang banyak cakap. Kebetulan aku demam time tu. So aku senyap je. Lagipon ikotkan hati aku macam dah tak marah sangat dah. Biasalah aku kan cepat sejuk. Aku macam nak let it go je. Benda dah lepas. Tapi disebab kan aku bawak Akram, maka Akram yang cakap banyak. Tau je lah perangai laki aku tu. Selagi tak tido selagi tu mulut tak berhenti cakap. Haha!

Tapi kitorang just komplen pasal MUA je. Lagi2 dia lambat sampai masa nikah tu.
Akram komplen cakap MUA tak jaga kitorang masa majlis. Kalau orang lama2 ni tau lah Mak Andam ni sebenarnya bukan calang2 orang boleh pegang title tu. Selalunya dorang jaga luar dalam. Kak Seri pon paham. MUA kitorang tem tu muda sangat. Awal 30-an kot.
Kak Seri tu cerita lah MUA tu sebenarnya memang bermasalah. Takde disiplin. Before ni dia ada dengan orang cerita2 belakang. Tapi first time dia dapat komplen depan2 macam kitorang buat haritu.
Kak seri still amik dia sebab katanya dia punya mekap paling cantik yang kak seri hado.

Kak Seri cerita lagi MUA aku tu memang ada masalah disiplin. Selalu snagat lambat. Tapi Kak Seri ni still hired dia sebab kesian la. Orang nak bagi rezeki kat dia, dia buat macam ni kat orang.

Lepas tu Kak Shida suruh aku tulis surat official so that takde lah MUA tu tuduh bridal saja buat cerita pasal dia. Aku pon tulis lah.

Kemain berjela aku tulis. Siap sign lagi kat bawah surat tu. Bahaha.


Duit balance aku ada lagi RM350 nak bayar bridal. So haritu dorang suruh bayar Rm180 je sebab tolak duit kipas RM120 + duit mekap RM50. Lepas tu dorang cakap lah duit kipas sebenarnya RM100 je. MUA tu yang melampau mintak lebih. So nampak sangat la terdesak kan.

Mungkin orang akan cakap alah setakat bayar 2k apa yang ko nak expect sangat kan. Fine. Kalau bridal rasa tak boleh bagi servis tip top dengan harga tu jangan letak harga tu. Kesian okey pengantin yang berharap. Baik bayar mahal tapi servis baik daripada jadi macam ni.

Aku tulis ni bukan nak tutup periuk nasi orang. Tapi aku tanak orang rasa macam apa yang aku rasa. Sedih oi. Kahwen bukan banyak kali seumur hidup. Unless anniversary ke 20 aku nanti Akram ajak bersanding lagi kan. Haaa time tu memang Bridal taraf retis aku nak hired. Bahaha! Tak sedar muka time tu dah kerepot. Kakaka!

Bagi aku Bridal Aiman Amin ni just bukak bridal untuk untung je. Bukan untuk kepuasan diri sendiri dan pelanggan. Macam pelamin pon dia sub kat orang lain pasang. Dia macam one stop centre je kot.
Banyak bridal lain yang aku jumpa yang jenis pasang pelamin sendiri. Mekap pon boleh sendiri.

Dulu sebelum kahwin aku selalu cakap kat kawan aku mintak2 majlis aku lancar. Takda masalah dengan bridal. Tapi terkene jugak. Haha! Takpe lah pengalaman kan. So terpulang lah pada korang nak menilainya.

Jiran aku siap cakap "Lah kenapa kau amik bridal tu. Tak pernah2 orang kampung kita guna bridal tu"
Aku awal2 dulu macam konon2 tengok pakej die okey harga pon affordable dah pasang niat nak up entry kebabom untuk bridal ni. Bagi sales naik sikit. Tengok baik tau niat aku. Tengok2 jadi camni. Haha! Ape pon tak boleh.


Yang baju kuning hitam tu MUA aku. Baju merah kawan dia. Time ni dia buat muka tak puas hati. Hahah! Mesti bengang tempat die atas pelamin kene caras dengan akak aku :P


Aku tau kebanyakan bridal mesti akan back up bridal punya.
Tapi tolong jangan compare harga Kota Tinggi dengan KL or paling dekat JB. Aku survey area Kota Tinggi kebanyakan offer harga 2000-2500 untuk pakej biasa. So bukan aku yang lebih2. Bridal yang penipu.
Macam bridal yang aku nak sangat guna tu. 2500 dah dapat pakej kebabom! Tak pernah lagi aku tengok page dia ada komen negatif. Kawan2 aku yang guna dia semua puas hati. Tapi FULL! Sedih!

Majlis kat Pontian pon sama. Kitorang bayar 2100 untuk pakej lebih kurang sama. Pelamin lagi cantik. Baju cantik. Mekap super duper cantik!! MUA bagus tunggu sampai habes majlis. Kerusi meja makan 4 biji (sebab dua pengantin) yang besar punya macam raja2 tu. Siap pakej khemah makan damai lagi. So? Salah siapa sekarang?

Untuk bakal pengantin, carik lah bridal yang banyak orang review. Macam bridal aku, lepas aku booking baru aku try google. Satu apa tak keluar. FB page takde. Blog takde. Tapi dah booking kan.So good luck to all bride to be! Mahal ke murah tak penting. Kalau bayar mahal sekalipon servis macam sampah lagi kau meroyan kan. So pokok pangkalnya keikhlasan bridal tu sendiri. :)

Untuk bridal. Kebanyakan bakal pengantin ni baru pertama kali nak kawen. Bukan dah dua tiga kali kawen. Takde experience. Bridal adalah orang paling pengantin percaya. Tolong lah jangan punahkan harapan pengantin dengan janji palsu.
Kalau rasa dengan harga yang kau bagi tu, tak boleh dapat baju baru CAKAP. Kalau rasa2 boleh dapat baju baru tapi dengan syarat bridal punya design, CAKAP. Kalau kerusi meja makan damai kene tambah duit, CAKAP. Jangan bila pengantin tanya semua okey. Semua boleh. Tapi hujung2 haprak. Susah sangat ke nak cakap? Bukan kene bayar kot. Baju baru tu kalau cantik pon bukan dapat kat aku okey. Bridal punya jugak. Baju cantik kompom lah boleh tarik customer. Tu pon nak kene ajar ke? Ni bagi harga murah semata-mata nak tarik customer. Speechless!

Pengantin ni bukannya takda duit. Cumanya bila die survey, dapat harga murah dengan pakej okey sape yang tanak kan. Buat apa bayar lebih untuk pakej yang sama. Duit tu banyak lagi benda boleh bayar. Entah lah. Kalau aku tau dari awal memang aku takkan amik punya! Janji manis tapi tak serupa bikin. Takpe lah dah lepas. Yang penting Allah tau sape salah dan sape yang betul. Harap2 semua orang yang dah terkene tu halalkan la duit dorang. Aku halalkan. Cuma keberkatan tu tak tau lah dorang dapat ke tak sebab menipu.

Kalau aku sorang je yang kene takpe. Bila baca komen raamaaaiiiiiiiiiiiii lagi yang kene. Bezanya selama ni takda sape yang nak cerita balik. Aku tulis pon sebab kawan aku beria suruh tulis. Korang nilaikan lah elok2.

bye.

UPDATE!


Ada orang cakap bridal ni dulu guna nama Seri Andaman. Tau tak aku pernah tanya Kak Shida, mak dia Kak Seri tu dulu ada bridal lain ke? Dia cakap takde. Aiman Amin ni je satu bridal dia. Now aku tau. Mesti dulu ramai maki hamun dia bagi feedback negatif. Lepas tu dia bukak bridal lain pulak, tukar nama. Tetap menipu orang lagi. Ya Allah apa lah nak jadi dengan dunia ni. Semoga hidup korang berkat. Tu je aku mampu cakap sekarang.

Ni kawan aku sendiri pm. Dia dah ada anak dah pon sekarang T___T




Korang nilaikan :')



With Love : Syazwana Jamal :)


167 comments

January 2, 2015 at 9:02 PM

Adehhh, kite yang baca ni pun tumpang bengang sekali la Wana.. Apa la pinya bridal.. Macam ni punya bisnes memang tak kekal lama la.. Buat keje macam tak ikhlas jer.. Huhu..
RosmizaAliDotCom™

January 2, 2015 at 10:12 PM

Huhu... nsb bdn..
eh ad ayat yg copypaste kan, rasa mcm pnh bc. Hehehehe..

Apa pun kena jdkan pgjrn pd org len ni.

January 5, 2015 at 12:00 PM

bab baju huda terkena belah laki
belah pompuan buat kat button
pastu baju jahanam tu p alter kat button
nyesal x buat dedua kat button

Anonymous
January 5, 2015 at 7:07 PM

Kurang hajaq betol mua tu..dah byr,sesuka hati bk blek.xnk mekap..

January 5, 2015 at 7:56 PM

_bce cite awk nie...sy rse lega sgt sbb sy da g survey da bridal nie..naib clour yg sy nk xde...tp..kwn sy amik bridal nie...die dpt sume ape yg die nk...7psang bju die amik sume..plamin kwn sy tu cntik...siap dpt bju bru lg...mungkin bkn rezeki awk dpt bridal mcm nie...btw...slmt pgantin baru...

Yaya
January 5, 2015 at 11:46 PM

Laaaaa hai sakit pulak hati baca hahaha takpe lah alhamdulillah semua selesai. Selamat pengantin baru semoga kekal ke syurga - just a passerby, ternampak title pasal bridal ni somewhere kat fb

zura
January 6, 2015 at 12:17 AM

huhuhu nasib kita sama la..ms sanding konon baju baru skali dia bg baju utk pengantik lelaki berdaki koooo..last2 laki aku pakai je baju masa nikah utk sanding..sedih kn..walaupun dh 3 thn lbh kawen tp sakit hati tu mmg xleh nk hilang..makeup pn cam hampeh..aku makeup lg lawo kooo..

Anonymous
January 6, 2015 at 12:21 AM

Sama mcm kes sy thn 2011.. bridal mmg hampeh. Lain di minta lain di buat.tak brp sempurna tak seperti yg diperbincangkan. Mk andam plak mekap tak cntik.tp hati trtubat kerna majlis berjalan lancar.collection parents alhamdulilah.. terubat hati.. hehhehe. Apapun selamat pngantin baru.

Anonymous
January 6, 2015 at 12:25 AM

sy pon dpt kurg memuaskn..bj beso, pdhl ms fitting da ckp, tp still beso lg..clor pon lari..tp xseterok awk la...

Anonymous
January 6, 2015 at 2:40 AM

Haram jadah

asyira
January 6, 2015 at 7:37 AM

Nightmare ++++ disaster...

Anonymous
January 6, 2015 at 8:27 AM

Mia syamilah..ak syak ko ni msti de kne mngene ngn bridal ni..xpn ko la MUA tu...

amanda fiona
January 6, 2015 at 8:39 AM

Akk bace akk pulak yg geram wana..kalau akk xbyr dl deposit byk22..agk2 mule2 dh tnjuk perangai memg akn xambik trus..msh bolh berthn ek mak andam mcm ni..xde org nk letak bom ke dpn kedai die..biar bgkus trus...kalau akk kne mcm ni...ishhh..memg aku menyalal dpn2 muke die dpn org ramai..kurang ajar nmenye ni

Anonymous
January 6, 2015 at 9:34 AM

hahahaha

Anonymous
January 6, 2015 at 9:36 AM

Larhh..ptot la keje mcm sial..mak andam ni rupenye?? perampas laki org ni.. ptot la keje mcm sial.. perangai pon macam sial.. ptot la kawen cerai kawen cerai.. tgk attitude pon dah tau.. betine ni la perosak rumah tangga org.. name samaran MONA..ptot la perangai mcm MONA PENDI..

Anonymous
January 6, 2015 at 10:39 AM

eiiii....geram plak kita baca...paling tak boleh blah tu tak datang make up, entah2 dia ada make up kan org lain..sengal tau!!!takpe, dunia ni bulat...tapi muka mak andam tu pun muka minta penampar hahahaha. Bridal tu pun dah tau mak andam tu takde attitude yg bagus amik lagi keje buat apa..tak boleh terima orang yang takde komitmen terhadap kerja yang dia suka/cinta. keje main2 jek. Geram plak kita...

Apapun, alhamdulillah selesai majlis dan berjalan lancar, meriah lagi gitu, makanan banyak and sedaaaapppp...tahniah Wana Akram...Barakallah...

Anonymous
January 6, 2015 at 11:00 AM

aku tabik lah cara kau kisahkan cerita ko ni...pandai ko menulis...selayaknya ko boleh jadi seorang penulis.....terbaik!!!

Anonymous
January 6, 2015 at 11:12 AM

2tahun lepas ambik jugak bridal ni. Baju dah tempah 8bulan awal, still seminggu b4 majlis xsiap. Make up ok2 je. Cuma, barang2 hiasan pelamin TERSANGAT BURUK. Koyak2. Kerusi makan pn mcm nak reput boleh jual besi buruk. Pendek kata, xpayah ambil apa2 dgn pakej bridal ni.

January 6, 2015 at 11:35 AM

fuhhhh..tergamam bc komen cik anon ittewww...hahaha..

dik, harusla dia mrh sbb kakak awk caras tmpt dia kt pelamin, dia dh pakai vasss tau.. kakaka.. ms mjlis akak, alhamdulillah mak andam mmg tggu smpi akak hbs mjlis, hbs bergambar, hbs semuanya la.. siap duduk sebelah tlg tacapkan mekap, btlkan baju, btlkan kain..sbb ada moment xleh lupa, kain akak tertanggal.. muahaha.. dhla ms tu ngah makan beradab..

xpela, yg penting mjlis dh lepas n berjalan lancar n mjlis belah akram blh cover balik sakit hati awak tu..hehe.. ehh, mn gmbr mjlis belah akram..

my name cik man
January 6, 2015 at 11:37 AM

x per la dik...bkn rezeki adik.....bagus jgk info nih...klau x,,lebih ramai lg yg akn jd mangsa...apa pun..selamat pengantin bar dik..

Anonymous
January 6, 2015 at 12:02 PM

Bulan 5/2012 aku pun kena lebih kurang camni. Aku amik bridal pe ntah nama nye.. tingkat atas deret kedai bata lama. Last choice sbb bridal lain da penuh. Aku nikah ari sabtu. Jumaat malam dpt baju.. baju dia jgn ckp laaaa.. hitam berdaki.. kasut penuh lumpur.. tudung zaman bile ntah dgn ade sisa2 make up.. geli dohhh nak pkai! Nak xnak aku rendam baju2 tu sume.. Dia punye air cam air lepas mop lantai.. HITAMMMM !!! Siyesss.. aku tak penah dgr pengantin basuh baju pengantin malam2 buta.. mas fitting tu dia ckp nti dia basuh baju2 tu. Tapi hampehhh.. Time tu xtau rasa nak marah ke cmne.. rasa cam xde perasaan. . Cam da abis redho sgt dahh.. Pelamin plak minta lain tapi pasang lain. Tak lawo lgsg! Pagi sabtu tu aku kuar g kota cari tudung yg lawo ckit . Pastu de org call ckp tmpt pmijak kaki ttinggal. So aku kena g kedai dia amik sndiri. N terus balik.. smpi umah tgk pmijak kaki tu.. masyaallah.. buruk n patah! Huhhh.. baik xpayah bagi klu gitu..


Lepas 3ari mjlis aku nk pulang baju. Tapi dia ckp pulang kat bridal aiman amin. KAU RASAAAAA???

January 6, 2015 at 12:20 PM

Sme la nsib kte...mse book sume ok...tbe mse hampeh...krusi mkn xde...backdrop mkn dmai hampeh...smpai bpk sy book kt bridal laen pg mjlis tuh suwo tukr bckdrop ngn mntk krusi mkn...huhu...yg mua after mekap dy mntk duit kips pstuh ckp nk blk..ktorg yg kne arrange sndri mjlis....tp mua tuh sblum blk smpt lg karoke 2 3 lgu...sakit je aty...huhu

Anonymous
January 6, 2015 at 1:55 PM

sy pon hampir kene.dh byr depo dah.naseb seratus je.lepas 2nd appointment rasa something fishy. tunjuk smua gamba berkurun tok kaduk.tanye kerusi smua dolak dalih. lepas tue dok call mcm org gile suruh topup depo.nasebla hati mk kuat kawen pon last min.n managed carik bridal yg boleh saved my day. alhamdulillah smua cantik.

Last november i nampk satu article pasal bridal nie kluar paper.OMG! naseb sgt haku nie.but kesian sgt penantin yg kene tue coz if not mistaken sama ngan sy waktu booked tue.
http://www.sinarharian.com.my/mobile/semasa/majlis-kahwin-rosak-angkara-mak-andam-1.320107?fb_action_ids=10204564062402230&fb_action_types=og.comments

so,kepada bakal penantin diluar sana. b4 buat keputusan cuba2 dlu buat research pasal bridal yg kite pilih.sbb baek ke buruk kite yg tanggung yea dak??

January 6, 2015 at 2:13 PM

Hehehe I pon hanpir.terken dulu
Satu mak.andam.ni.. my sepupu amik dia.. so sbb jarak.maajlis.dia.ngan.I beza 2 bln je so I book.la rm500. Rm2500 pakej mekap nikah + sanding. Pelamin dewan fresh flower

Mase.majlis sepupu I dia x suh pun fitting. Tau2 hri kenduri bawak baju yg dia alter agak2 je. Pastu kasut sanding tak bawak! Pastu mekap horror. Time tu I dah tawar hati

Then time I dtg nak fitting dia leh Tidur! Suh laki dia yg fitting baju I. Butik dia sepahh! Baju atas lantai. Bila nk tgk pelamin dia kata x de cth sbb dia.deco ikut kretiviti dia pada hari tersebut. Ni jenis bridal tamak. Pelamin pasang sendiri, mekap dia, alter baju dia, OP Anak lelaki dia.. pastu x leh nak layan org.

Masa I.nikah.. guess ? I nikah kul 10pagi.. kil 8:30 baru nak.call.tanya alamat rumah haku! Pastu dtg.muka ngantuk ntah mandi ke.tidakkk. mekap horror. Nyampah gmbr nikah aku.

Sanding minggu berikutnya.. tetibe dok suh byr abis. Eh masa booking dulu x suh byr abis pon. Tup tup.mintak duit byr abis plak. Alasan dia sbb nak.beli fresh flower. Siap ugut2 ckp x beli bunga sbb x byr abis. Ckp.mcm.paria..

End up hari khamis I call Rins suzana. Byr lagi rm3000 tuk baju.mekap.n.pelamin.dewan. alhamdulillah.. jumaat fiiting baju.. sabtu collect and.ahad sanding. Puas hati byr mahal.tp service tip top!

So.sape.nak.kaaawen.kene.hati2.. jangan sampai kene kenxing dgn bridal k

Anonymous
January 6, 2015 at 2:37 PM

Nasib awk serupa la mcm sy...bridal yg sama..mak andam yg sama...sgt2 x puas hati..majlis bulan 11 n da book dr bulan 6..ttarik sbb tgk pakej 2 k dia tu..tp waktu saya kak seri cuma bg 3 baju..satu dpt baju baru n 2 baju sedia ada...da bagitau warna n design awal2...tp 2 mingu sblm mjlis baru dia suruh dtg fitting...buruk sgt warna...last2 saya ckp nak pakai je baju yg mmg dah siap..xpela pakai bekas org drpd menyesal pakai baju buruk..
Pelamin pulak ok cuma kerusinye btaik lalat da...comot..bekas utk merenjis pulak igtkan lawam.rupe nye telap kuih raya je dia bg...mcm celaka
Pastu baju pulak dia x alter pon..pdhal masa fitting da ckp suro pendekkan...keris pon xbg..bila suami saya tnya mana keris mak andam tu blh ckp" zain saidin kawen pon x pakai keris"..
Pastu make up mak andam tu mmg x lawa...mcm opera cina..putih cacat da muka sy..dah la brg2 make up brg lama...lps dia make up muka sy miang...make up cpt giler cair...belom keluar bilik lg make up da cair pastu salahkan muka sy bpeluh..pdhal barang dia brg murah...
Psl kak shida pulak..time nk duit bukan main dia pndai nak cari kita tp bile da dpt snyp je xde nk update pasal baju ke pelamin ke..time sy dtg kedai..asyik main hp...bile bincng mcm x ambil serius ape yg sy ckp..sibuk dgn hp..bengang btol...xde pulak dia nk suggest warna ke..design baju ke..mmg perangai mcm xnk bniaga..
Sesiapa yg da book dgn dorang baik tukar..xpe la da byr deposit sket..drpd menyesal seumur hidup lebih baik rugi sket

Anonymous
January 6, 2015 at 2:45 PM

Kes ni mcm kes sya.. bridal 2 fify touch bridal org adila hampeh sungguh..menipu!!! Smpai skrng klau cte blik msti ak nangis...

Anonymous
January 6, 2015 at 3:04 PM

nak murah, dapat la yang murohhhh.. hehe.

Anonymous
January 6, 2015 at 5:07 PM

Mase sy amek utk msjlis pertunangan sy alhamdulillah x der masalah...cme terkilan sebab sy tyer ble nk fitting die ckp smgu nk tunang baru fitting ...pas uh mase sy nk fitting sy tgok baju sy kotor...sy ckp la ni x dobi k..die ckp kite da dobi..sy ase eran sgt...pas uh kerusi y sy duduk ad kesan koyak...lg satu mak andam dtg tlalu awal smpai mekap smpai cair...then dtg x bg taw sy pkol brape nk dtg...sme cm kes plamin...x bg taw nk dtg ble ..sy sndiri call n ble tibe dtg uma die plak tye sy... Karpet lebih x der k ..patotnya tuan rumah sediakan sbb nk alas besi backdrop pelamin...mak sy smpai bebel ..knp kte lak sediakan ..kan dah bayar semua...mmg betol kate. Sis die x pnah nk update info ... Klo x mak syy suroh sy update gn diowg mgkin sy akn tme nasib y same... Utk mjlis pkahwinan sy..in sha allah sy akn cr len...

January 6, 2015 at 5:24 PM

mmg puaka bridal ni

Anonymous
January 6, 2015 at 5:39 PM

Sy amek miza collection bln 7 2012..bos nye kak miza n solek by fiffy..sgt.mmuaskn dr segala hal..rmi jgk yg puji..alhamdulillah

Anonymous
January 6, 2015 at 6:09 PM

Sy pn ada amem bridal ni jg ms kawin mmg terkilan sgt2..ms nikah pkl 745 mak andam smpai 715..m.up cincai2..pipi merah menyala mcm wayang pekji (opera cina) pelamin,bunga pelamin,kerusi semua buruk..melamin indah kabar dr rupa..nak dipendekkn cerita ape yg diplan yg dinak hancur..

January 6, 2015 at 6:18 PM

Alhamdullilah sy amik dgn inda miza collection. .servis mmg tiptop..make up cntik..baju cntik..harga best..dr zaman akk smpy sy tunang..kawen pon nnt amik dye..simpati ngn ngn nasib akknasib sis

January 6, 2015 at 6:20 PM

Alhamdullilah amik ngn kak inda miza collection. .services tiptop a to z..simpati ngn nasib sis..make up kak inda thorbaek

January 6, 2015 at 7:52 PM

Jangan pandang rendah kemampuan bridal yg buat perkhidmatan dri rumah...try la chanteq bridal kota tinggi...insyaAllah puas hati...

Anonymous
January 6, 2015 at 8:09 PM

Kesian awk....kite time kahwen tahun 2013 juz rm1699 baju baru...design sendiri.1 baju bridal....free mcm2...deco bilik...tempat mkn damai...gerbang..tempat kek....perfect....bridal kat plentong....semua servis kite amik dye...murah n puas hati....thank Anew Bridal

January 6, 2015 at 8:52 PM

Ishhh kesian awk.. tumpang simpati.. biar Allah je yg balas mkn duit org mcm tu.. sy dgn customer pun klu boleh nk lg bgi dorg lebih puas hati.. manusia2..

Anonymous
January 6, 2015 at 9:14 PM

Eeeee sakitnye hati bace.. Lahanat betol la bridal aiman amin ni.. Semata2 nak kaut untung pastu dok menganiaya pengantin2 je.. Tp servis cam cibai..! BOIKOT BRIDAL AIMAN AMIN..!!! Alee uto betol la bridal aiman amin ni..


Pape pun, selamat pengantin baru wana & akram.. Thanks for the review.. Klu x mesti lg ramai yg terkena & jd mangsa nnt..

Anonymous
January 6, 2015 at 9:39 PM

Saya pun terima nasib lebh kurang awak. Sy ambil bridal yg dekat dgn econsave kota tinggi tu... sederet dgn kedai chan furniture. Bila kita dtg..promote mmg gempak..awal2 dia dah minta deposit separuh dr harga pakej. Jumlah pakej 3300 including makeup 2x, baju berinai, baju baru utk sanding, meja mkn damai,hiasan bilik ngan photographer. Jadi deposit sy kena byr 1500. Balance sy kena byr 1 bln sebelum mjlis.kalau minta duit mcm sy ni x mampu nk bayar. Mendesak. Alasan nya nnt nk siapkan baju sanding tu. Bila time fitting baju...labuh bajunya ngam2 kalau sy berdiri...nmpk ok. Tp bila sy duduk dia akan tersingkap hingga paras betis. Kan nmpk x molek. Sy komplen dia kata dia akan tmbah untuk labuhkan lagi. Smpailah masa sanding...bajunya tetap mcm tu xde perubahan. Bila nk duduk sy terpaksa tarik2 untuk lindung kaki saya. Plaktu kasut sanding dia lupa bawa...jd pakai kasut masa mlm berinai. Bygkan baju biru turquoise tp kasut kaler hijau epal. ..nmpk buruk gler. Make up masa berinai ok tp masa sanding hampeh sbb assistant dia budak muda. Nmpk mcm sy x make up. Sedih betul. .. kalau diingat mmg menyesal ambil bridal tu..service x ok..

January 6, 2015 at 10:03 PM

serius..aku pula rs sakit hati baca story ni..nak je kasi hempuk owner bridal dgn mua dan asst mua....

Anonymous
January 6, 2015 at 10:43 PM

sedih sgt dgr story adik.. sabarlah dik..akak pon terima nasib yg sama.. byr total 28K.. last2 hampeh..mmg akak x halalkn dia ambil hasil titik peloh kami mcm tu.. skrg akak dah kje kt butik pengantin.. name dia dlia jane bridal.. lokasi kt kajang.. ade fb..ade instagram.. adik2 dn bkl2 pengantin boleh review..

Anonymous
January 6, 2015 at 11:12 PM

Bridal yg sme kami ambil utk makeup kn adk sy utk majlis perbarisan ari merdeka..selawa2 org adk sy tu tros jdk buruk mka dye ble mua dye makeup kn...Da la dtg lmbt...pastu makeup ala kadar jek...mak sy yg kne makeup kn lbh dr 7 org penari mse tu pn da ciap dlu tp Mua yg kne makeupkn adk sy yg sorng tu xsmpai2 ag..lpas mak sy tgk mka adk sy buruk dye makeup kn dkt pdg tu jgk mak sy call n mrh dye, sruh dye dtg skrng jgk soh tacap blek mka adk sy n soh tgk mcmne mak sy makeupkn penari2 dye yg rmai tu lbh elok lgi drpd dye makeupkn adk sy syg orng tu..klo nk cte kat cni mmg pnjng la sbb ade kisah mlm sblm dye nk makeupkn adk sy tu..itu la bnde yg pling menakutkn kami sekeluarga ble kami tau ape yg dye wat akat dk sy tu...wat komplen kat owner pn ownernya wat bodo jek..ble org ckp sengih jek....

January 6, 2015 at 11:30 PM

Agak2

January 6, 2015 at 11:54 PM

maaf tye.. seri andaman tu dlu.. dorg bukak ktmne ye?

January 7, 2015 at 12:26 AM

Penyabarnye awak.. kalau kene kt husband kite confirm satu sen pun dia mintak balik.tp alhamdullilah time kite tkde dugaan yg cmni. Anyway a good story to share.

Nina
January 7, 2015 at 12:41 AM

Kalau area simpang renggam, i recommend NAFIZ BRIDAL. Walaupun baru, sangat komited dengan kerja. Dia uruskan kakak saya punya majlis haritu sangat baik. Terima kasih

Anonymous
January 7, 2015 at 1:15 AM

Kalo bridal ni la..baju mmg busuk gile ngan hitam mcm lap kaki pas tu kain2 kt plamin dia x penah basuh kot..busuk gile tahap gaban..nk untung jek..kalo menipu pgantin mmg dh jadi makanan harian dia org ni..

Anonymous
January 7, 2015 at 3:41 AM

Dr pengamatan sy terhadap semua majlis² perkahwinan yg pernah sy hadiri, segala apa/keadaan yg terjadi pd suatu² hari majlis perkahwinan (persiapan/kelancaran majlis, cuaca, hidangan makanan, kehadiran tetamu dll.) itu menggambarkan/melambangkan keperibadian & perjalanan hidup kedua mempelai sebelum berkahwin serta pada masa akan dtgnya.. Ambillah yg belaku sebagai hikmah utk perbaiki keadaan diri masing² & rumahtangga supaya 'hari' tersebut tidak akan melabelkan keperibadian & rumahtangga sepanjang kehidupan selepas perkahwinan.. kire mcm hint lah DIA bg kat kita.. kesempurnaan itu bukanlah sesuatu yg boleh kite tentukan melainkan dgn ketentuanNYA akan tetapi boleh diusahakan disertakan dgn doa & tawakkal...

Apapun Selamat Pengantin Baru buat keduanya..

"Yang BAIK itu datang dari ALLAH, yg BURUK itu juga datang dari ALLAH... BAIK dan BURUK itu adalah sebahagian dari KESEMPURNAAN... dan sesungguhnya KESEMPURNAAN itu milik ALLAH S.W.T....."



Anonymous
January 7, 2015 at 4:45 AM

KaLaU aKaK KeNa McM Nie. MaU NaNgiS 7 KeTuRuNaN..

Anonymous
January 7, 2015 at 7:25 AM

Sis..dlu tahun 2012, ms sy srvey bridal area kota tinggi, mmg diakui..bridal ni je yg tawarkan hrga plg murah dgn pkej yg sma.. 18k utk full pakej andam,baju,bilik n catering..berbanding bridal lain yg tawarkan 30k utk pkej yg sma..
mmg jauh beza kan.. tp sy bnasib baik sbb x tpengaruh dgn tawaran tu..
bygkan la sis.. 1st time sy dtg kedai nk srvey, bg slm tp kak shida tu buat2 x nmpk je sy..dia biar sy kt pintu.. lps tu bila sy msuk bridal dia je, die tya "dtg sini nk ape?".. sy ckp la sy nk srvey.. br dia bg msuk n dia biar je sy..x pelawa dduk x ape..
bila dh bosan, sy sdiri tya dia.. bridal ni xde pakej ke utk pngantin?
Baru dia bkk album dia yg buruk tu.. pstu ckp mcm nk gah kan..
mmg la sis.. awal2 Allah dh tnjuk dh.. sy diamkan je.. x sgka bila sy crita kt mak sy, rupanya mak sy pn dh tkena ms srvey utk sy 2 3 hr sbelumnya..
Kalu awal2 prangai mcm ni, mmg x la nk hadap muka dorg lg..
end up sy pilih bridal yg tawarkan 30k utk pkej siap catering..tp sy amik pakej andam je..catering tu x jd ambil, sy tempah org msk je..jd blh jimat sket..
alhamdulillah majlis bjalan lancar..sy lega.. biar lah kluar duit lebih, asalkan srvis tiptop n bridal yg sy plih ni sgt mjaga customer.. pelamin pn sy mintak cmni2, tp dorg bg lebih2..siap bg sy pelamin dorg yg latest..dptla jd 1st customer yg pkai pelamin tu.. bju pn nice..

January 7, 2015 at 11:00 AM

@Putri Dania
rasanya atas kedai bata lama kat kota tinggi tu.

Anonymous
January 7, 2015 at 11:38 AM

Hahaha.... aku pn terkena jugak dik... kite mintak lain dtg nye lain... xpela... dah rezeki die... yg penting majlis kite dah selesai.. tp yg best nye kak seri tu.... mantap....hahahaha

Anonymous
January 7, 2015 at 11:39 AM

sis awk tkena ngn die ke...awak org kota jgk eh..adik sya bru nk book dgn die..knape truk sgt ke..tipu camne ye..ade gmbr x nk tgok...haiisss risau plk...mohon mmbntu ye sis

Anonymous
January 7, 2015 at 11:40 AM

hahhh?

Anonymous
January 7, 2015 at 12:04 PM

Apaaa!!!

Anonymous
January 7, 2015 at 4:48 PM

saya Kawin 2013... 1.5k... mekap sekali. Baju l/p sepasang .pelamin dan cameraman... sgt berpuas hati...saya tumpang simpati dgn nasib sis.. ..

Anonymous
January 7, 2015 at 5:20 PM

kenape gambar mak andam letak gambar katun? kiteorg nak tgk.. tunjuk la sikit muke.. sbb kiteorg xnak takot terkena dgn die.. please..please.. nk tgk la.. xpyh takot la lau die ugot ke ape ke..sebab mmg servis die mcm taik.. nak sgt tgk muke mak andam gile ni.. kami semua sokong awak.. =) kalau xsalah, kite xkan takot.. betol x??

January 7, 2015 at 6:01 PM

Kedai atas bata n aiman amin deret kfc tu kedai y sama...

Anonymous
January 7, 2015 at 10:29 PM

Ini semua duniawi...yg nk buat majlis grand2 semua tpedaya dgn gaya hidup artis..
artis kawin byk penaja..

Kita kena cerminkan gaya hidup kita..
ada yg smpi buat personal loan smpi 30k semata2 nk mjlis grand. Penyudahnya lps kawin tanggung hutang bertahun..

bawak2 la muhasabah diri tu..

saya ada kenal sorang budak lelaki.. anak kontraktor.. dia cuma buat doa selamat je untk mjlis kt rmh pgtin lelaki.
belanja mkn doa slmt dlm rm400 je..
dia kata kehidupn lepas kawin lg mcabar..tu yg kena simpn duit khidupn lps kwin...
alhmdulilah skrg hidup bhgia n senang...x da hutang yg bkn2

Anonymous
January 7, 2015 at 10:34 PM

Alhamdulillah masa saya survey in 2013 dia sibuk main handphone yang buat saya terus turn off. Or else maybe saya jadi mangsa jugak. Kalau betul sebelum ni nama seri andaman, memang tak berubah lah nampaknya servis diorang. Masa majlis abang tahun 2002, kitorang bengang gile dgn servis dia. Baju hampeh. End up kakak ipar pakai baju nikah dia. Pastu dtg mekap lambat. Siap mekap baru nak set up meja beradap. Whatttt??? Tau tak end up nya pengantin makan beradap bersila depan pelamin. Hidang atas kain saprah. Tak pernah lg seumur hidup tgk pengantin makan beradap bersila dpn pelamin. Anyway, congratulations dik. May Allah bless ur marriage.

January 8, 2015 at 12:09 AM

Kalo aku dah lama aku hamput tokey bridal ni. Kuang hajau, duit nak kemain laju. Servis tahap la hawau melampau2... Nak niaga jangan tamak2, penyudahnya sume hasilnya kelaut. Jumpa tokey bridal cenggini aku humban je dalam lombong area dengkil tu

Anonymous
January 8, 2015 at 1:03 AM

Aah owner dia sengih lebih...gigi kalau mcm fazura xpe la...ckp org dia bukan amek port pon...asek.mcm berangan je..ntah pikir ape la

Anonymous
January 8, 2015 at 1:16 AM

Rezeki awk dpt bridal yg memuaskan hati pelanggan...tp org berniaga ni mmg ptot la jga hati pelanggan..kalau servis dia baik kite promote kt kwn2...service gred c mcm ni...ni la dapatnya... pada tokey bridal aiman amin ni pls take note..cube ubah sket perangai bila pelanggan dtg...kita byr utk servis awk bukan seringgit dua, ..jgn pikir nk untung je..

Anonymous
January 8, 2015 at 2:41 AM

Ak pnah kje ngn tokay cani..taik tol bile da problem dgn pasangan pengantin, dye bole tggl ak kne kt wedding tuk kne maki patu dye cabut ntah mne ntah

Anonymous
January 8, 2015 at 3:29 AM

Hahahaha....kannn...

Anonymous
January 8, 2015 at 3:30 AM

Hahaha...kannn....

Anonymous
January 8, 2015 at 12:46 PM

Penah amik servis bridal ni..mase nikah..tp solekannye macam hantu...so masa sanding tukar bridal lain...nasib tarikh nikah n sanding ade gap sbulan..sempat tukar bridal...paksa husband bayar lebih utk bridal....

January 8, 2015 at 9:22 PM

Kesiannye kne anaya mcm gtu skali. X berkat buat business mcm gtu. Masyallah...
share skit..bridal mne yg the best and tip top tu. Yg package rm2500 tu. Sy org jhr jg.

January 8, 2015 at 9:23 PM

Kesiannye kne anaya mcm gtu skali..
tak berkat buat kt org mcm gtu.
share la bridal mne yg tip top and the best services tu. Sy org jhr jg.

Anonymous
January 8, 2015 at 11:39 PM

semua ini tidak ada ada dalam ajaran Islam
apa yang berlaku jadikan sempadan
Islam tidak pernah menyusahkan
kita sendiri yang mencipta dan mengundang masalah
elakan pembaziran
lakukan yang wajib dan sunah
|nsha Allah kehdiupan berkah

January 9, 2015 at 9:57 AM

@Remizah
Awak try tgk tb andaman ikhlas bridal :)

Anonymous
January 9, 2015 at 1:36 PM

Btul sis..tp mmg x prnh jmpa lg la bridal yg sggup buat customer mcm tu.. blh dia buat taik je..buat xtau je customer.. tp sumenye mungkin d aiman amin..bila ckp, nk kerek aje.. blh buat tu blh buat ni.. mmg sume janji manis dan gah2 belaka..

Anonymous
January 9, 2015 at 5:20 PM

Perghhh sedihhh... sama la...cik anje pon kena sama...tgk bridal mmg superb...

January 9, 2015 at 5:45 PM

Salam saya pnah rasa rasa pe yg sis rasa.....mekap tak cantik, baju pun sama. Pelamin langsung tak sama ngn apa yang design pada dia.....apa nk buat duit dh byr. Bila tanya kak shida tu napa mcm ni nape mcm tu.....die ble cakap betul la ikut design yg saya bg. uhuhuhuuhuhu......mintak baju baru tp dpt yg dh berdaki. sedih yg amat

Anonymous
January 9, 2015 at 6:50 PM

Dik...blh share bridal apa yg jd idaman awak tu???kota tinggi ni blh tahan byk kedai bridal....

Anonymous
January 10, 2015 at 11:06 PM

Salam.. Sy sggst leenz bridal kt permas jaya.. Sy dpt pkj rm2500 utk 4psg bj, 3x mekap..alhamdulilah semue memuaskan. Cari mak andam mira edora. Skdr perkongsian..

Anonymous
January 13, 2015 at 9:22 PM

Area p.gdg blh cr butik pengantin seri unggul..servis tiptop..friendly...akn bg lbh dr pe yg cstemer mntk...mekap sgt cnteq...cr k.lynn..

Anonymous
January 14, 2015 at 5:23 PM

Byk bridal mmg mcm tu..harap nama je melotop tp servis worst buat org yg meletop

January 14, 2015 at 6:29 PM

Saya dlu pon kena camtu. Dh la byr smp 4800 (area kl) tp dpt 1 baju, pelamin, 2 mekap. Pastu masa bincang kemain la suggest pelamin itu ini. Backdrop soft pink coklat la ape la. Pastu ckp standard pelamin bwh kemah yg 20kaki la. Skali yg dpt nye pelamin kecik + simple gile. Masa bincang tnjuk gmbr yg bunga dlm pasu merimbun tu. Yg dpt, bunga ciput dlm pasu.. sume sedara mara ckp "ni je ke pelamin ko???" Sedih gile... harap je ada nama butik tu.

Baik la amek skali yg dgn belah laki. Baru 3300. Pastu pelamin terbaik! Merimbun bunga. Cuma ms nk deal tu je akak tu cm kerek2. Tp servis tip top! Tp nk mnyesal pun x guna.. 😭

Anonymous
January 15, 2015 at 12:15 AM

syukur mjlis aku aritu dpat mcm ape aku nak wlupun murah..klu x mau kpla bridal tu yg bjln kt lntai hhhahhahaha mklum lah klu mrah xigat ape dah..biasa lah pgntin spe yg xnak lau dpt murah....tp klu ikut gmbar plamin n bju..dah kira mahal dah pakej dia tu.
smple sgt plmin n meja mkn bradab pun xsmpurna..ermm...Alhamdulillah bridal.aku ari tu byar rm2500 dpt pelamin dewan..dinding dewan blkang tu dia tutup ngn kain.plamin besar puas hati...,pelamin nikahp sb ak nikah kt umah, pntu gerbang kt pntu msuk dewan, red carpet, hiasan meja kek siap ade wall blkang, baju 3pasang smua baru,mekap 2x.meja berab abblkang ngn wall dia yg dihias cntik... 10meja vip..siap bgi diskaun gubahan 9 dulang hntaran yg sgt2 meriah hiasan dia rm100 je.pastu dia bg alas meja bulat 20helai, alas meja panjang tuk makanan,tuk deejay... Alhamdulillah..rsau gak dia bg offer cmtu..tu beza org nk bisnes jgka masa pnjang ngn org nk kaut untung skali skala..klu dia pkir jgka masa pnjg dia akan jga btul2 cust..sb cust ni lah yg akn promot kt kwn2 sdra mara plak...ak mmg puas hati ngn srvice dia..adik ak.nk kwen bulan 5 ni..mmg nk amik dia lg skali in shaa Allah

Anonymous
January 15, 2015 at 10:00 AM

ak lupa nama bridal dia...tp dia area jln suria masai johor, spe duk area sana leh lah try bridal tu...pergi jln suria in shaa Allah org tau bridal tu...dia org indonesia...

January 15, 2015 at 1:43 PM

Tu geng2 dia le tu..

January 15, 2015 at 10:14 PM

assalam.. isteri saya turut rasa apa yang awak rasa cuma bridal tuh di muar johor.. mashaALLAH .. sampai isteri saya rasa nak bersanding semula sebab sedih sgt dengan service andaman nya.. bukan nak mengaibkan tapi realiti.. lebihkan main hp n bergosip jea mase make upkan isteri saya. nak kata mak andam nyah bukan tapi mak andam perempuan.. sume nya keluar..

January 15, 2015 at 11:58 PM

Sy pon kne gak dgn Adryana bridal, kota tinggi..pakejRM5000 utk dua2 belah pihak. Tp smuanye indh khabar dr rupa..smua jnji mnis..plamin yg diimpukn xjdi knyataan..dhla mcm plamin xsiap..bju snding dia offee bju bru..aku pon stuju..to bile nk fitting lg brpe minggu nk mjlis mcm2 alasan.kate dh siap tp org yg jhit xde jt rumah la..xsmpt amuk la..jnji nk vwk mse nikah pon xde..sudhnyer waktu nk snding bru dpt tgk..rupe2 nyer xsme warna dgn lelaki. Kerusi pgntin aku minta warna putih utk dua2 belah..tp dia bg merah..warna putih anta blah lelaki..minta dia tukar..dia jnji esok tp xde last pgntin lelaki sndiri angkt tukar.pakej bilik tido pulak dia buat nth ape2 kain buruk mne dia dpt wat tabir..smpikn ayh sy yg zaman era 50an pon pndi komen.malu sgt.kmudian pasal pintu gerbang dgn meja ptg kek..sy tmbh lg duit RM200 sbb xtrmsuk dlm pkej.tp smpi sudah mjlis hny rangka je dia bg.adik beradik la yg tolong deco sndiri.slpas mjlis rumah sy..pekerja dia dtg nk ambil bju sbb ade org laun nk pki esok.tp sy xbnarkn, sy minra owner dtg sndiri amik..sudhnyer mlm tu sy dpt msg ugutan, dia kate klu sy xbg bju tu..dia xkn bg bju snding utk esoknyer belah lelaki.mng xprofesional berniaga mcm ni.dh la spnjg mjlis st kol dia xprnh angkt.hny msg je. Lmpu spotlight kt plamin trbkar minta dua gnti pon..dia xbuat.mmg kcewa..dr awal mjlus hngga akhir mcm2 dugaan dia bg sy, sdgkn sy dh langsaikn smua bil sblom mjlis dgn niat xnk htang2 lpas mjlis.tp dia amik ksmptn.ni la org mlayu kita..amik jln mudah nk kaya.sy xkn halalkn smua tu.

Anonymous
January 16, 2015 at 11:48 AM

Ade cdgn bridal area pontian

Anonymous
January 16, 2015 at 12:42 PM

Same mcm aku pnh kena..
Pelamin n bju snding ok..cun..
Tapi makeup dh mcm mk nyah aku tngok..mnakutkan...
Mase sanding..mkandam main tnggk mcm 2 je..xd nk lap2 pluh ke..nk tlg hulur bnga tlur kt org yg mrnjis..die bleh dok tpacak kt blkang plamin..last2 akk aku yg take over..pdahal akk aku la pngapit ats plamin..damm..
Yg lg sdih nya..baju fmily..yg d tmpah kt bridal 2..xdpt spt yg d idam2 kan..
Bleh plk trsalah jhit dsign..siap salah ukuran plk 2..sluar adk aku,bleh senteng..baju bapak aku, lngan nye singkat..
Last2 smua pkat pkai bju raya..time aku kwen 2, smnngu lps raya..
Upah tailor yg 1k lbih utk 6 pasang..bridal refund blik..nsib baik..
Tp mmng sedih ble ingt blik hari kjadian..
Bridal yg aku ambik 2 kt pulai, johor..
Nama pe nth xigat dh..aku kwin thun 2012..

Anonymous
January 16, 2015 at 12:55 PM

Haah kannn... aku amik bridal yg ats bata lama tu.. cam taikkk service n peralatan dia.. sedih yg amat sangatttt.. Bila nk g pulang baju dia suruh pulang kt aiman amin ni.. Baru tau kedai dia sama.. macam ciiiiii....!!

January 16, 2015 at 12:59 PM

@Remizah try carik devouge bridal. bridal kt tmn molek. make up awesome! baju awesome! photog awesome! =D

January 16, 2015 at 1:13 PM

andaman sri pinang. boleh cek kat fb. mmg cantik. saya n kakak gune service dia..

January 16, 2015 at 9:03 PM

I feel u dear..krcewa sgt.. booking 6 bulan sebelum..design baju pon dh bg awal2.. tp esok nak nikah harini baru fitting.. ko ghase?? Byak kali tnye x siap2.. nak marah pon x boleh dah.. dalam hati gerammmm sangat.. finally tutup kedai terus sekarang..design baju sikit pon xde..dah rasa macam pakai baju kurung moden nak pi raya jeeee.. hishhhh

Anonymous
January 17, 2015 at 2:42 PM

flora Etc Wedding & Event service terbaik...0321668090 deko mmg cantii

January 19, 2015 at 10:12 AM

Kesian kat penulis dan suami. Tak tau nak cakap ape, sekarang manusia da kurg sifat kemanusiaan. Mungkin,? Main tangkap muat adal duit masuk

Anyway, saya ambik jalan berbeza, semua buat sendiri. Just ambik pakej catering. Tu pun suggestion dripda abg ipar yg bgthu srvis dia tiptop. Yang lain2, memang sedia sndri. Bju buat sndri. Pelamin pun sme. Nak kata bajet tinggi, tak der la sangat. Yang penting puas hati. Kahwin memang sekali seumur hidup. Majlis kahwin paling bawak kesan, sampai ke tua orang akan berkata. Tu sebab kalau boleh nak yang terbaik.

Anonymous
January 20, 2015 at 9:39 AM

@muhammad syafiq

kesiannyaa.

Anonymous
January 20, 2015 at 9:41 AM

@Anonymous
Aku rasa kau pun ada kene mengena ngn bridal nie . memang lah xsempurna . tapi tak pyh kuat menipu sgtt .melambangkan keperibadian & perjalanan hidup kedua mempelai sebelum berkahwin kononnnn.. belah lah diknonnnn oiii . hahaha

Anonymous
January 20, 2015 at 9:44 AM

@Anonymous

sis awk tkena ngn die ke...awak org kota jgk eh..adik sya bru nk book dgn die..knape truk sgt ke..tipu camne ye..ade gmbr x nk tgok...haiisss risau plk...mohon mmbntu ye sis

January 21, 2015 at 3:32 PM

Penah kene gak... aku fitting baju lain, skali time majlis, dpt baju lain.... aku pasrah jela... nk ngamok pon dh xterdaya dh... yg best skali kain aku..... mcm renda langsir woiii.... kefkefkef

January 22, 2015 at 7:54 PM

Mak andam aku dtg lambat, majlis dh nk start nk nangis rase. So bile dh lewat mule lah makeup ala kadar, skt ati betol. Makeup sendiri lg cantek kot, tp aku dh bayar dia kan, sabar je lah, x kn nk bg dia duit free2 kan

January 22, 2015 at 7:54 PM

Mak andam aku dtg lambat, majlis dh nk start nk nangis rase. So bile dh lewat mule lah makeup ala kadar, skt ati betol. Makeup sendiri lg cantek kot, tp aku dh bayar dia kan, sabar je lah, x kn nk bg dia duit free2 kan

January 22, 2015 at 7:54 PM

Mak andam aku dtg lambat, majlis dh nk start nk nangis rase. So bile dh lewat mule lah makeup ala kadar, skt ati betol. Makeup sendiri lg cantek kot, tp aku dh bayar dia kan, sabar je lah, x kn nk bg dia duit free2 kan

Anonymous
January 24, 2015 at 4:13 PM

10 tahun dulu akk pun guna bridal Seri Andaman...mmg bad service...make up pun entah apa2...kwn2 pun komplain makeup teruk ...sakit hati bila ingat balik..

Anonymous
January 26, 2015 at 5:36 PM

Hai... semua... kalau korang nak carik photography n cinematography boleh check dekat http://peveyhack.com or follow diorang di FB n Instagram...gambar menang WOw.. service pun terbaik...

Anonymous
January 26, 2015 at 11:00 PM

Ahahaha. Mmg penyabo puan pengantin. Tahniah. Tapi tokey bridal tu mmg perangai jahanam. Kemane la dia nak pegi dgn carik rezki camtu. Dia ingat Allah xtau ke? Hahaha.

Anonymous
January 27, 2015 at 3:43 PM

Kt kota ade gak bridal yg ok..cm SUELLY BRIDAL.kedai baru sebelah sungai kota tinggi ats kedai baju bundle.search kt fb suelly bridal.pic pelamin baju pengantin sllu kuar majalah pengantin..

Anonymous
January 27, 2015 at 9:25 PM

Omg..bace kisah kak wana nie rase nk tergelak+sedih pon ade..sy pon pernah alami pglmn lbh kurg same 6thn lps...mase nk nikah, tempah bj kt sorg tailor kt Platinum Walk, Setapak, KL..punyela lembab..lg seminggu nk nikah br la call utk fitting..mule2 hangin gakla sbb sikap sambil lewa tailor tu, tp trus sejuk bile tgk bj.. puas ati gakla.. mujurla suami sy time tu (skg dh bekas) askar..adela sorg in charge die ni buat parttime katering sudi jd wedding planner utk majlis bersanding kitaorg 6bln kemudian (kire nikah gantung la..hi hi)..dari A-Z dia aturkan.. dari mak andam samp la ke pelamin.. makanan pon sedap... tak sia2 mak bpk lebur almost 30k ...tetamu yg dtg pon xabis2 memuji.. syukur alhamdulillah.. cuma yg terkilan jodoh xpjg...tp semuanya adalah ketentuanNya... for my 2nd wedding (hopefully in the near future!), wpun x segrand the 1st wedding (sbb no more funded by PaMa) mudah2an dpt bridal yg boleh dipercayai n mgenakan price yg affordable yet reasonable..yg PENTING kepuasan pelanggan mjadi keutamaan.. service from their HEART...

Anonymous
January 27, 2015 at 11:05 PM

Nak tanya.. saya ade amek bridal kt pasak kota tinggi.. hrga die rm2300 (bju sanding,1x makeup,pelamin,deco meja mkn damai) agak2 berbaloi x??

Anonymous
January 28, 2015 at 1:47 AM

Ramai yg kena mcm ni...dorg pk org terdesak nk amek bridal so dorg cekik deposit byk2 xbg org lari awal2...bla dh ujung2 tu nk nyesal dh xblh sbb duet dh kuar byk so kne teros kan n dorg pon untung..dlm hal ni aku rase bukan MUA je yg salah...owner sye sniri pon mcm bangang je

Anonymous
January 28, 2015 at 1:47 AM

Ramai yg kena mcm ni...dorg pk org terdesak nk amek bridal so dorg cekik deposit byk2 xbg org lari awal2...bla dh ujung2 tu nk nyesal dh xblh sbb duet dh kuar byk so kne teros kan n dorg pon untung..dlm hal ni aku rase bukan MUA je yg salah...owner sye sniri pon mcm bangang je

January 28, 2015 at 9:08 AM

thanks for sharing!

Anonymous
January 28, 2015 at 9:44 AM

bridal ni dlu kat tingkat 1 atas restoren nasi ayam dpn bustand tu kan.. dulu msa akk kawen pon da trkena ngn bridal ni..sma kes service mmg bad ttrattik mula2 tu sbb pakej dia murah and affordable.. mmg xde update pape psl fiting pe smua kita kna tnya..pastu bju pon hri mjlis bru dia bagi dgn x bergosok kedut2 bagai..tudung pon memula ckp ad pastu x de..smua kna sndiri da la x ckp awal2..MUA dia mmg muda2.. kak seri n anak dia x de handle kita msa majlis pon.. yg bestnya time nk pulangkn brg2 lps mjlis bole dia ckp "nape x bgtau yg husband tu anak dato.. bole buat elok2 sket".. amboii x kira la sape2 pon da byr bridal ko kna la jaga n buat elok2.. boleh gitu

January 28, 2015 at 10:08 AM

@Anonymous
konghajo nya meniaga tak ikhlas. kalau anak datok baru nak buat elok2. spesis apa tah macam ni. tetibe geram balik!
rasanya betul la kot bridal yg sama. takot dia tutup yg sekarang lepas tu bukak balik tukar nama. haihh

Anonymous
January 28, 2015 at 1:29 PM

kesiN.. betol cakap awk ni.. atleast kalau boleh ke .. x boleh ke CAKAP..jgn sume okay... tp ampeh... kan kan.. sy staff butik pgntin mmg kite paham la kehendak customer.. bJet 2k so kite kene trgkan betol2.. kalau x... mmg akan ade mslh sbb pgntin cnfim nk majlis die nmpk sume okay kn.. atleast bg taU bajet 2k yg mcm mana je... mst customer leh terima..are ipoh boleh pm sy kalau nk kawin eh...kai buat full package for customer under bJet.. pakej custome pon ade.means weddi g planner la.tp rege meletop skit la hehee..

January 28, 2015 at 2:10 PM

saya guna bridal depan surau kota tinggi. Bawahnya ada kedai moto. Area kampung makam. sederat dengan restoran jinggo. alhamdulillah ok.

January 28, 2015 at 2:16 PM

@ewento marcello
masa tu memang ada datang. Tapi kedai tutup. takda rezeki. sedih :(

January 28, 2015 at 5:14 PM

apa yg nadia perasan kebanyakan bridal ni suka kita follow cakap dia. padahal, tu wedding kita. macam nadia, ambik full pakej RM19000 termasuk catering. tu pun call banyak kali suruh siapkan baju utk fitting. kalau tak call, mmg lagi lambat la kan? nasib baik ibu masuk campur. tapi mak andam ni ok. sbb dia buatkan baju baru. takde caj pape..ada 3 baju..

sy pun mintak tester food. sbb bagi sy yg penting makan. tak nak orang mengata makanan basi dll..cuma takde test makeup la. sbb kalau nak, kena tambah duit lagi. pelamin pun takde tunjuk kat kita. mak andam just ckp, percaya kat dia. time tu mmg bulat2 percaya. nasib baik pelamin cantik sesuai dgn tema.. lauk pun ok. ada lebih.

cuma yang tak best, DJ.. macam abg sy mmg da gitau DJ awal2. tak nak lagu kuat2. sampai kita dgn orang sebelah pun kena jerit2. siap burnkan cd utk DJ, sbb tak nak DJ pasang lagu hindustan.. lagu dangdut. ahaha. tak nak karaoke. tapi DJ degil.. kalau lupa kejap je, dia gi bukak lagu hindustan... hish.. nasib baik ada abg tolong incharge..gi inform DJ buka lagu yg kita bagi je.

tapi yg bestnye mak andam ni, last2 bila return barang2 kahwin, dia bagi hadiah baju nikah kitorang dua. dia kata hadiah utk kitorang dua.. heee :D

Anonymous
January 28, 2015 at 5:50 PM

Nsib tak guna bridal tu....dah g survey pun..tgk hrga pakej mmg murah...tp sebab dia bg tgok gmbar pelamin zaman jepun....trus x jd.

Anonymous
January 28, 2015 at 7:08 PM

Boleh taw ape name bridal tu? N kt area mne? Nga survey jgk nie..

Anonymous
January 28, 2015 at 8:39 PM

BriDal yg sblh bank islam tu pn same jgk.. dulu pnh nk gune servisdorg untk mjlis sanding... pakej dlm 2k.. da setsmua n die mnx deposit... kite ni bg la deposit rm 500... booking awl ni.. mjlis bulan 4startbooking bulan 8 taun sbelumnye... tp lpas smggu ade kwn offer gune khdmat butik fmly tunang die yg kire harga kwn2 la... kite ni pg la jmpe mak handam kt butik tu untuk cancle... n mnx balik duit deposit.. ade butik akn pulg smua, ad jgk butik akn pulg sbhagian je kan... tp ni mak handam2 tu blh xnk pulgduit deposit tu... dorg ckp lau x jd kne inform awl2 lau x deposit burn... ok la... tp korg cubela fkir, br book sminggu je.. mjlis tu lg 8 bulan... xckup awal ke kite cncle?? Die ckp x blh pulg duit dposit sbb lmbt inform.. so mls nk gaduh2 kite pn klua je la... n x kn halal kan duit dposit tu dunia akhirat.. sekian terima kasih

Anonymous
January 28, 2015 at 11:47 PM

Kes mcm ni tk blh senyap nti lg ramai yg tertipu...report je dekat tribunal biar dia kena byr blk semua duit kite

Anonymous
January 29, 2015 at 4:51 AM

Seri Andaman mmg HANCORRRRR!!!
Teringat kisah 2008..Rasa nak baling bangkai jek depan pintu bridal dia..(kdi sebaris soon huat kat area restoran express belah atas)
Smpi nih aku akan ingat n xkan halalkan duit aku tuh!!
Puuiiihhhhh!!!!

Anonymous
January 29, 2015 at 9:09 AM

@Anonymous
cuba DAYANG LEDANG COUTURE BRIDAL atau NFL WEDDING GALLERY

Anonymous
January 29, 2015 at 9:10 AM

@Remizah
Saya suggest DAYANG LEDANG COUTURE BRIDAL..walaupun bridal kat rumah kat tampoi....servis memang terbaik....baju semua baru dan cantik....makeup memang superb....masa majlis sangat menjaga pengantin....minta tolong buat benda yang tak de dalam pakej pun bole tanpa ada caj tambahan...pekerja hanya 2 orang tapi memang terbaik....walaupun minta baju sedia ada untuk nikah....tapi tetap bagi baji baru...pendek kata...memang tak rugi ambil bridal tu...kenangan manis seumur hidup...cubalah contact fb dia DAYANG LEDANG COUTURE

Anonymous
January 29, 2015 at 9:11 AM

@farisha chanteq
betul tu....kdg2 bridal yang beroperasi dari rumah lebih baik dari yang ada kedai....

Anonymous
January 29, 2015 at 9:12 AM

@Anonymous
Klau camtu perkahwinan artis yg lancar gilang gemilang tu melambangkan keperibadian diaorglah.walau belum kawin lg dh buat prewedding pegang3 bagai.. ni komen paling mengarut aku baca.. korang jaga2.. kawin time cuaca panas ni tiba time kawin cuaca tiba hujan.. tk pasal ada org camni kta gambaran pjln hidup korang yg hiba.... komen plg lawak

Anonymous
January 29, 2015 at 9:12 AM

@Anonymous
Klau camtu perkahwinan artis yg lancar gilang gemilang tu melambangkan keperibadian diaorglah.walau belum kawin lg dh buat prewedding pegang3 bagai.. ni komen paling mengarut aku baca.. korang jaga2.. kawin time cuaca panas ni tiba time kawin cuaca tiba hujan.. tk pasal ada org camni kta gambaran pjln hidup korang yg hiba.... komen plg lawak

Anonymous
January 29, 2015 at 9:13 AM

@Anonymous
Boleh taw ape name bridal tu? N kt area mne? Nga survey jgk nie..

Anonymous
January 29, 2015 at 10:04 AM

Saya pernah nampak fb Seri Andaman kat suggested post. Tp sy x bukak pon fb tu sbb mase sy nampak tu sy da kawen da pon. Tp sbb sy byk like page2 bridal, photographer bagai so banyak la page2 ala2 bridal, catering ni masuk kat suggested post sy. Just nk inform je lah bile tuan blog mention nama Seri Andaman tu. Siyes sy penah nampak fb die. Tp x sure lah yg tu the same bridal ngan aiman amin or x. So to those B2B yg mencari2 bridal careful ye. Takot2 berlaku penipuan die tukar2 nama ke ape kite x tau kan. Tgk btol2. Baca feedback customer. And byk baca/survey pasal bridal kat blog2 B2B. Siyes it helps a lot sbb sy masa nak kawen dulu camtu la. Tgk2 blog post pasal bridal, B2B. Good luck. Semoga urusan dipermudahkanNya. :)

Anonymous
January 29, 2015 at 10:18 AM

Kesian kat adik adik yg kena tipu....akak k.nor dari astana norjar...bkn semua bridal yg cam tu...ambik bridal yg owenr yg turun padang buat pelamin...jgn ambik yg p letak org utk buat...lagi satu bila nak booking package jgn ambik butik yg byk event sgt....percayalah kalau terlalu ramai butik butik pengantin x cukup kaki tgn nak buat...senaraikan apa yg butik pengantin beri dlm packge..ckp terus terang...kalau saya nak baju tu jgn last minit x ade pulak...berterus terang selamatkan keadaan...selalu nya butik pengantin yg x nak business lama akan buat begitu..syukur alhamdulliah akak dah bertapak 17 thn dlm bidang ni...kepuasaan pelanggan no 1 akak pegang....

Anonymous
January 29, 2015 at 10:31 AM

Sye pon trkena tp bukan bridal ni.. gn bridal di felda adila nmanye fify!!!! Mula2 pgi semua dh stle byr deposit bgai dtg 2 mggu seblum mjlis nk byr hbis wet n try bju lpas 2 dia boleh ckp awk punye page ad bju ke??? Rm1900 xde bju???? Gle kepe??? Ak mintak melamin n makan damai jek kowt...bju lain2 ak buat sndiri... pelamin dia ak mntak lain bg lain ..bju dia pon. mlm berinai ak nk pkai trkjot ak bju x sma yg ak pilih..ble ak ckp eh knape bju ni??? Dia ckp ak yg pilih??? Dasar bapok!! Tiba2 Pasrah ak.. kerusi mkn damai n alat renjis ak tnye xde ke??? Nk tau bapok 2 ckp ap??? Renjis nk + rm 50 kerusi mkn damai 2 page 200 keatas??? Padahal terang2 ak ckp set hiasan mkn damai n pelamin ..Mnyesal xsudah.. halalkn duit yg ak bg??? No way!!!!!!

January 29, 2015 at 11:15 AM

sebijik macam yang saya kena! dan design pelamin awk, sama gilerrr dengan pelamin saya..sampai mak saya ingat, saya yang tulis cerita ni..tapi bila tengok muka, lain...hehe..dari part dapat baju baru, masalah fitting...baju baru yang kita dapat tu, tak memuaskan hati..semua sama! dan yang paling tak tahan, kena paham MUA tu pun sama jugak! dan saya jugak ckp pada dia, saya bayar, kenapa saya yang nak kena paham dia? memang lah murah..tapi harga tu bukan kita yang bagi..bila ingat, memang rasa mcm nak nangis..sekali seumur hidup kot majlis tuu..dan andam tu buat kita macam hape jek!

Anonymous
January 29, 2015 at 9:04 PM

Sedey sy bc...majlis sy nnt semue sy sewa asing2..mak ckp mahal wat mcmtu tp lantakla jjy sy puas hati :)

January 31, 2015 at 8:36 AM

Sy dr perak..xtaw pn cte ni.tp skdr kgsi pnglmn sy dgn bridal di mjg.saiful design..mg best tiptop! Sy ni dr tmph trikh smp ke mjlis mg dorg lyn sy sgt baik n best.sy ada mslh bju xmuat sb bdn mcm beyonce tp bju smua kcik.dia sggup jht bju bru n bg sy pkai.kte kdg2 kne sindrom bridezilla sb tnsion uruskn hal kwin.tp drg lyn mg bgus sgt..sy xamk pakej sb meja pngtin wat sdri.tp pelamin,bju 2psg,makeup,bunga tgn xsmp 1000 je.huhu.makeup gojes gla.makeup artis dia blja de makeup artis che ta jd dptla makeup blu tbal.huhu..ramai pji sy cntik gla..xmnysal amk.hehe..i love saiful desgn...! Ksian bc cte ni.klu sy smpah kna maki...hehe...sbrla.org cm tu xlma mniaganye...

Anonymous
February 1, 2015 at 6:54 PM

@Anonymous
Nampak sgt.. hahahah

Anonymous
February 1, 2015 at 6:56 PM

@Anonymous
Betul tu.nama da buruk.. bawak2 la bertaubat mua

Anonymous
February 2, 2015 at 9:00 AM

terkilan sy membacanye.. bia allah je yg membalas nye..dh la kwin seumur hdup skli..sbr k..ada hikmah mgkin pas kjadiaan tu rezeki awk mkin brtmbh..allah maha adil..sy pn nsib mcm awk,,lg teruk kot..sy byr rm2100.00 mekup 3x,baju 3psg n pelamin..yg sy sedih time nk duit sblom kwin tu bkn main col2 mintak duit.sy xksh pn..tp bile time kwin baju ketat sgt smpi zip separuh je..xbernafas mcm patung dh sy cover..pas tu tempat renjis nye plk lame zaman purba kot..malu time renjis tercabut kpla renjis tu air tumpah kt baju..ya allah tuhan je yg tau..mekup mlm potong kek plk bju lelaki tertinggal katenye..bwk cort je.yg dlm bju sendri dh lain piccing..sedih la klu kite d lyn mcm ni..rezeki xkn halal menipu org cye la..

Anonymous
February 2, 2015 at 1:41 PM

Bridal Aiman Amin ni mmg penipu..nk dkt setahun da kawin..album tah kemana..gmbar yg dia capture masa mjlis tu pn tah ke mane..sakitnya hati!!bole buat2 x tau je..nk tanyer pn da x larat...da bising pndai lak call bg warning..ingat karma..harini ko buat esok2 tersungkur..lingkup terus..

Anonymous
February 2, 2015 at 3:54 PM

kesiannya awak, x pe la, ni ujian dr Allah SWT...sy fhm sgt perasaan awk...sbb ms sy kawin pun mcm2 jadi...sabor je lah...sy nak share skit psl kenduri sy, citernyer cam ni...

saya nikah hari jumaat pukul 9am, tp dr jam 5am sy skt perut, gastrik gila2....mlmnya pun sakit jugak...x berhenti2 sakitnya, p klinik swasta, hospital kerajaan, sm juga, x berenti2 sakitnya tu...sakit sgt2...da la perjalanan dr tmpt nikah ke rumah saya tu ambik masa 3 jam...esoknya sabtu saya sakit perut juga, tp beransur2 pulih...skali sampai kat umah, pelamin x sm mcm yg sy nak, simple giler...pas tu mua sampai pun lambat, siap sesat g, tu la, slh sy jugak, x jumpa face to face ngan mua tu, hrp berhub. dr fb je...hehehe...last2 aku kena delay sanding pegi jam 1pm instead of 12pm...mua tu pun mcm sabotaj aku jugak, dia makeup pun sgt rush n mata aku cam lebam dia buat...anak sedara aku dok kutuk g muka aku cam hantu...aku sedih sgt...tu je lah citer aku ms kawin....sodih sesangat...lupa plak, aku buat baju sendiri utk sanding aku, ye2 je tailor tu boleh ikut mcm dlm magazine, tau2 ke lauttt..sedih sgt weh, sbb harga kain je 700 lebih, upah g, seribu da kat baju tu jer....

Anonymous
February 2, 2015 at 3:56 PM

Area johor baharu pun ada jugak bridal mcm ni... sampaikan kite jurumekap free lance yg amik job,yg tak tau ape2 pun kene marah atau jadi tempat mengadu nasib sipengantin...kite cume datang ,mekap,dan buat ape yg patut je...
Kebiasaannye baju sanding, pelamin dan barang2 hiasan yg selalu saya tak puas hati... tak alter baju,dapat lain la,bende lama ,kotor, ntah ape punye patternn bridal pun tak tau... sekarang saya tak mekap dah pengantin sbb dah tak larat nak hadap situsi mcm tu... lebih kepada untuk dinner,function atau tunang itu pun untuk kenalan atau kawan kepada kenalan je... senang cite lebih seriuskan diri dengan salon rambut je...

Kepada Wana tuan empunye blog...
Tahniah "Selamat Pengantin Baru"
serta takziah untuk ape yg anda alami dan hadapi...
saya pun geram gile dah ni... ok bye...

Anonymous
February 2, 2015 at 4:39 PM

@amanda fiona
stuju sgt,

Anonymous
February 2, 2015 at 4:40 PM

@ewento marcello
iz bridal ye?mmg ok..akk sy pnah ambik

Anonymous
February 2, 2015 at 4:45 PM

Thanks 4 de review admin :) sy bace komen dr atas sampai bwah...dan ni hasil yg sy dpt..kwn2 yg tgh survey blh la review bridal2 yg kwn2 kat atas ni suggest kn..
bridal yg OK
-andaman ikhlas bridal
-iz de bridal kotaa tinggi (dpn surau)
-marsa andaman
-inda amiza collection
-chantique bridal kota tinggi (kat rumah-xde kedai)
-suelly bridal (sblh sg.kota-atas kedai bundle)
-anew bridal plentong
-leenz bridal permas jaya (mak andam mira edora)
-seri unggul pasir gudang
-jln suria masa (org indo)-xtau nama kdai
-de vogue bridal tmn molek
-andaman sri pinang
-dayang ledang couture
-NFL wedding gallery

Bridal yg TAK OK
-Aiman amin @ seri andaman
-Fiffy touch bridal adela
-kedai deret2 chan furniture (dkt econsave)
- Adryanna bridal
-kedai sblh bank islam KT

**komen ni sekadar utk membantu kwn2 lain yg tgh survey...dan hanya bdasarkan komen2 di atas ni.. sy sendiri pun tgh survey. Harap membantu:)

February 2, 2015 at 4:53 PM

@Anonymous
tQ for your time :)

Anonymous
February 3, 2015 at 3:38 AM

Aku kawin siap cancel kan outdoor photoshoot lg. Sbb xsukeeeeeeeeeeeeeeee!!! Huwaaaaa.. Bole meroyan oihhh even da 5yrs.. Org kawin sume ade gambar outdoor..aku xde. Sbb dari awal sume da rupe celaka, so ckupla smpai potong kek kol 3 ptg. Bersurai!! Bgth cameraman cancel nk shoot luar. Sadis! janji slamat nikah n benda da lps. Tu jela ayat penyedap ati. -melaka-

Anonymous
February 3, 2015 at 7:56 AM

Bridal HARAM JADAH...kuasa pembeli ditanggan kita sebgai pengguna...kite berhak buat pilihan.

February 3, 2015 at 8:55 AM

Pergghh ... dugaan semasa nak kawen mmg macam2.. kalau ada MUA or Bridal yang baca , hope korang fikirlah kepuasan customer. Bukan pk nak untung je.. nadia pernah kena, bila dia lambat smpi pasang khemah. Da lah 1st time wat kenduri kat umah, da tentu family risau. Mau berperang kat umah time tu. Tapi sebabkan kepercayaan pada bridal tersebut, tadah jela telinga dgr ceramah family.

Papepun utamakan kepuasan Pelanggan.

Tp mmg solute la ngan wana.. kalau nadia mau melenting da.. huhu

February 3, 2015 at 11:14 AM

Bersabarlah kepada yg dah menjadi mangsa "Indah khabar dari rupa" ni...bagi yg mendapatkan pakej fri brifal..survey selagi boleh..rajin bertanya kepada org sekeliling dan kawan kawan. Bagi kita.. Aiman Amin Bridal tu mmg teruk layanannya jika dilihat apa yg Wana maksudkan dlm penulisannya..so hati hati la semua k...

February 3, 2015 at 8:25 PM

huhuhu sabo jer la.. pengajaran untuk orang lain

February 3, 2015 at 10:20 PM

Jdkn pgjrn d iktibar.. smolek2 kawen bersederhanalah.. biarlh alasan kawen skali.. nabi ajar bersederhana dlm walimah.. bru berkat

Anonymous
February 3, 2015 at 10:48 PM

Sama lah ak pn..i fell u wana...sbb ak kne x teruk sgt mcm wana...tpi still in rase bengang in the end of the function sbb org pelamin ksi kerusi n design x serupa yg ak nk...kasut bkn size ak, bju x fit ak( padahal mse discuss smua nye OKEY ).mlm2 berlari ke pekan nk ambik baju bagaii sbb x smpat nk dtg umah hntarkn katenye...aku ni ikut je lah sb excitwd nk kahwin kannn...balik otter baju sndri menjahit hokey...esk tu make up..owner butik make up kan..jwpan nye hauk...x cntik coZ mule2 dh bertekak psal MUA mne yg ak nk...hasilnye ke laut..bile touch up rm150 just tukar warna lipstik n bedak je...n baek make up nk nikah n sanding nan hadoo die tggu...tudung pn ak pkai sndri sdangkn mse tu ak bru nk blajar pkai tudung...sedih...tpi ape bleh buat...bile pulangkn baju2 smua..ingat dpt jmpe lah owner die.last laki diw yg jmpe..jwpannye x dpt lah nk borak2 n komen kan...apepe pn all the best...

February 4, 2015 at 12:23 AM

Sumpah sakit hati baca. Siannya Awak..

Anonymous
February 4, 2015 at 9:41 AM

@Anonymous
Hahahaha!!win!!!

Anonymous
February 4, 2015 at 9:42 AM

@mia syamilah
dia ni la MUA..yg mintak RM 120.00

Anonymous
February 4, 2015 at 9:43 AM

@mia syamilah
Org bridal tu ker?haha

Anonymous
February 4, 2015 at 9:44 AM

@Anonymous
Tu sblh laki.. Penulis ni perempuan.. Biar la dia nk merasa.. Rm400 utk mkn2 mmg murah kalau family x ramai.. Kalau adik beradik mak dan bapak je da lebih 10 org x termasuk sepupu sepapat dan anak2 diorg agak2 cukup x rm400 tu? Nk bg cth pun agak2 ler...

Anonymous
February 4, 2015 at 9:45 AM

@Anonymous
Rasa nak nanges sambil gunting2 baju pengantin depan mata tokey bridal tu. Eeeee..sakit gilak baca kesah uolls.

Anonymous
February 4, 2015 at 10:09 AM

Asslm... bl bc kisah ni ..rasa sgt kesian n sedih pd pengantin..apa2pun sy nak syorkan 1 bridal kat putri wangsa mmm yaacob bridal lau x salah...service ok.. harga kurang dr 2k boleh dpt 10psg baju, pelamin, make-up, aksoseri pengantin n pelbagai lg. Tp yg menariknya bab payment. Deposit ikut la brp than byran seterusnya ikut keadaan pengantin. Byr slps majlis pun ok . Pngalaman sy mbantu jiran yg mmg x cukup $ utk majlis dia.. dgn besar hati bridal tu ckp... deposit jer brp yg mampu nnt 2-3 ari sblm majlis sy siapkan pelamin... kos pelamin $350 jer tp tiptop.. utk info lebih cubala cr kedainya kat putri wangsa.

Anonymous
February 4, 2015 at 11:01 AM

bodoh punya bridal..

Anonymous
February 4, 2015 at 10:24 PM

geramnyerr baca kisah ni.... tapi serious pengantin terseksa..... kesiannya pengantin tentu senyum pun tak manis sangat... pengantn tak kuasa melenting sbb habis tenaga menahan marah dan mencipta kesabaran..... moga2 pengantin mendpt pahala yg besar kerana kesabarannya itu..... tahniah semoga berbahagia dunia akhirat.....

February 4, 2015 at 11:39 PM

Ape jadi masa majlis x semestinya menggambarkan ape yg akn jd pd rumahtangga pasangan tu.. sape pcaye mmg bodo. Khurafat dowh.. yg penting ilmu agama, sabar, ubah sikap buruk yg kita slalu buat sblm kawin spt malas dll... sepatutnya kita doakan pasangan tu bhgia smpai syurga bukan down kan org hnya krn wedding dy bertukar tragedi. Bahagia atau tidak wedding tu bukan d tangan mak andam. Tp allah dh tentukn.

Anonymous
February 5, 2015 at 12:10 AM

As salam..tbace cite sis ..huhu..cte sis lbih kurang sme ngan sy punye..smpai skg igt lg..sy punye amik kt bridal area kelantan..booked awl2 lg..2 3 bln kot b4 mjlis,mse booked diorg ckp trikh 2 jun sy sorg je cstmer dye..mknanya bt msa 2 sy sorg jela yg br booked dat date..pendekkan cite..mls nk kusutkn ati yg tgh tng nih..hihi..waktu nk psg plamin,mlm shri sblm mjlis..dh la tgh mlm br nk psg..siap plk pg hr mjlis 2..bygkn mse diorg wt keje pasg2 plamin 2..nk tdo pon xlh,pas sbuh hr mjlis kot br leh lelap jp...bgn2 mate dh macam panda..mjlis akad nikah pkl 9pg...tgu mak andam dtg pkl 10 br smpai umah..siap2 mekap utk akad nikah..blh plk diorg blk xde nye nk tgu2 dlu..tukar abis plan..memang time 2 kecoh+kalut smua ade..time sanding pkl 12 tgh hr hri yg sme mekap yg akad nikah 2 je.. sedih igt blk..lain yg kite mnx lain yg jd nye..plamin mnx lain bg yg lain..bju mnx yg lain bg yg lain,bju suami sy bli sdri,kte nye xde size,xde lah bsr sgt kot suami sy size xL je.. :p ..haishh..tp xtw la..nape la hr mjlis 2 sy blh tng cool je..cm xde prasaan plk..sbar jela sis...rmai yg senasib ngn kite.. c tokey bridal yg bt naya ni jwb la esok kt sane..redho jelah..ad hikmah d sbliknye ..

Anonymous
February 5, 2015 at 7:20 AM

senasibla kita... allah je tau perasaan kt mcm mn...cm beza sy xambik sx gan catering...
yg plg xlh lupakan smp dh ank bru dpt album weddg... haha.. mmg tbaik btoi

Anonymous
February 5, 2015 at 9:38 AM

@Anonymous
statement kamu ni da mcm brbaur kekhurafatan je...wedding akk sy xde pape mslh pn..tp lps married ade sejuta 1 mslh.xle pkai la ko nye pengamatan tu...yg bruknye dtg dr kite sndri...xpnh ke dgr ust2 ustzh yg bg crmh dok ckp cmtu slame ni..yg baik sume dtg dr Allah.
dn lg 1 nye...kalu da byk org sgt trkena dgn bridal ni xkn la silap pngntin tu sndri.sume pngntin yg amik kt bridal ni brnasib x baik la kirenye brdsrkn pngamatan ko tu??sakit ati plk ak bce statement ko ni...kalu da byk sgt org komplen psl bridal ni,so nk slhkn nsib pngntin tu jgk la???so bkn slh bridal la...mampus la ko sok sbb aniaya rmai org.mkn duit hrm.x berkat bridal yg mcm gini.

Anonymous
February 5, 2015 at 9:41 AM

@muhammad syafiq
@muhammad syafiq boleh saya tau nama bridal di muar apa ye?

Anonymous
February 5, 2015 at 10:24 PM

Huhuhu ..tingt plk masa nk nikah n sanding dulu...alkisah la jgk.sakit hati tol...mcm mcm x puas hati...tp sabar je la.bila baca kisah awak ni...sy lak emo lebih.hihihi..almaklumlh terkena jgkkk..waaaa..malas dah nk ingt...tup tup terbaca lak kisah awak.terus teringt balik. .huhu.

Anonymous
February 6, 2015 at 9:21 AM

@Anonymous
mygod! epic kelakar

Anonymous
February 6, 2015 at 10:54 AM

Assalamualaikum... Saya baru buat majlis di Kota Tinggi dua minggu lepas... Belah suami... Harga 750... Baju style zaman mak2 kita kahwin... Last2 pakai baju anak dia yang baru kahwin... Nasib baik cantik... Suami saya cakap baik Wana ambil bridal yang saya ambil tu... Murah lagi dari yang Wana ambil tapi hasil macam Wana... Huhu! Apa2pun moga Wana dan suami berbahagia hingga ke syurga...

Anonymous
October 8, 2015 at 4:58 PM

Allahu, baru nak pakai service dr Aiman Amin, nasib baik buat survey dulu. Dah laa bajet kite mampu milik je, kalau terkena memang tunggu lagi berapa tahun laa baru boleh kawen pasal bajet mula2 dah burn. tahniah bagi mereka2 yang sungguh tabah dan redha dengan apa yang dilalui. alhamdulillah majlis korang da selesai. hehe. doakan majlis sy pulak ye ;-)

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal