Thursday, September 10, 2015

Kisah viral lelaki 17k dan 47k




Baru-baru ni viral pasal lelaki yang beli vape harga 17k.
Lepas tu ada pulak lelaki lain yang beli helmet sampai harga 47k.
Kalau nak ikotkan memang la macam tak lojik kan. Kejadah apa kau nak beli barang2 tu sampai harga puluh2 ribu. Vape dengan helmet je pon.
Mula-mula aku tak amik port sangat pon. Lantak die lah nak beli apa pon dah duit dia.
Melainkan die tu peminta sedekah, dan kau salah seorang yang bagi sedekah pada dia. Lepas tu dia beli pulak benda tak berfaedah. Haaa masa tu boleh la kau nak mengamuk sakan kan.

Tapi tadi aku terklik satu artikel ni sebab tajuk dia macam best. Hahahah!
Dia cerita lah dari awal pasal mamat yang beli vape harga puluh ribu tu.
Aku okey je lah baca. Yang tak okeynya bila sampai bab orang komen2.
Seriously aku memang fed up sikit bila baca komen2 yang jenis puaka camni.


Seriously korang begitu banyak masa untuk komen2 kat page2 ni eh?



Aku sebenarnya dah lama dah perhati jenis golongan yang suka komen acah2 alim ulamak ni.
Jenis yang asal orang beli barang mahal sikit kompem "Duit tu baik kau bagi mak bapak kau pergi haji"

"Daripada beli barangg harga ribu riban camni baik lah duit tu bawak pergi umrah"

Seriously lah kan rakyat Malaysia ni memang sejenis yang suka judge orang ke apa. Memang banyak sangat free time ke apa sampai rajin bebenor nya menaip komen kat page2 fb.
Cuba lah apa benda yang kau buat tetiba kene judge dengan orang. Apa perasaan kau.
Kalau orang kau kenal boleh la tahan lagi. Ni kene judge dengan orang yang kau tak kenal pon.
Tak ke kelakar gila namanya tu.

Kau tau ke entah2 duit simpanan dia dalam bank ada berjuta-juta.
Kau pernah tau ke kalau die dah bagi duit kat mak dia untuk buat haji ke tak?
Kau pernah tau ke kalau dia dah pergi buat umrah and haji berapa banyak kali?
Kau pernah tau ke berapa jumlah derma yang dia pernah sumbang untuk palestin?
Dan kau pernah tau ke entah2 dia dah duduk rumah besar macam istana.

Dan sekarang aku nak tanya korang yang jenis suka komen acah bagus ni.
Korang dah pergi umrah?
Dah pernah hantar mak bapak pergi umrah?
Dah beli rumah?

Mesti jawapan belom kan.
Sebab tu korang jeles.
Selalunya aku perhati golongan2 yang kaki sentap ni jenis golongan yang takde pape pon.
Yang dia ada cuma smart phone dan sedikit data internet untuk membolehkan beliau menjadi keyboard warrior.
Sebab kalau orang2 kaya ni selalunya jenis tak heran setakat beli barang puluh ribu ni.
Ni kompem lah ni jenis yang tak mampu nak beli apa2 lepas tu tengok orang lain boleh beli barang harga ribu riban, terus sentap. Terus komen acah diri itu begitu suci.
Puihhhhh.

Bayangkan je lah. Kau tiap2 bulan dapat gaji lebih kurang 5k je. Memang lah korang akan rasa yang orang beli barang harga sampai berpuluh ribu tu membazir.
Cuba gaji korang 50k sebulan.
Entah2 tiap2 bulan pon tak cukop sebab macam2 nak beli.

Contoh paling senang tengok artis je lah.
Tengok Rozita Che Wan tu. Beli baju rilek je harga sampai 4k. Nak tersedak dengar kan.
Tapi agak2 die rasa membazir tak? Entah2 dia keluarkan duit 4k tu macam 400 je.
Sama je lah macam kita sekarang. Lets say gaji kita 4000 sebulan. Kita beli barang harga 400 rasa macam murah je kan?
Orang yang gaji 1000 je sebulan mungkin akan cakap 400 tu mahal gila tahap dewa.
Sama lah jugak dengan orang gaji 50k sebulan. Setakat nak bayar barang harga 10k apedehal weh.

Masa aku baca2 artikel pasal mamat tu, bawah sekali penulis blog tu bagitau yang sebenarnya mamat tu memang kaya pon.
Rumah besar. Bini siap pakai purdah kau.
Ade kereta audi. Siap superbike sekali.

Lagi kau nak pertikaikan kenapa dia boleh senang2 je bayar 17k cash untuk vape.

Pikir lah sendiri.

Jangan sampai termalu sendiri dah la.
Hahahahaha!

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal