Tuesday, September 8, 2015

Family Bbq @ Sungai Araku Harmoni



Kemain lagi kampung aku nak guna tagline Sungai Araku Harmoni kenn. Heheh. Tapi kalau 10 tahun lepas boleh la lagi nak guna tagline tu. Sekarang memang dah tak berapa nak harmoni dah. Pencuri dah banyak. Belum masuk toyol lagi.
Bayangkan 10 tahun lepas ayah aku siap boleh tertinggal kunci rumah kat pintu masa nak balik kampung. Bila balik rumah je elok lagi kunci tu bergantungan kat pintu.
Takda barang hilang pon.
Sekarang? Tinggal rumah sebab pergi marhaban pon boleh kene pecah masuk! Bukan rumah aku la. Rumah jiran2 aku.
*geleng kepala*

Belum lagi tambah dengan ada duit kitorang yang tiba2 hilang dalam rumah.
Tambah pulak ayah aku pernah ternampak makhluk hijau kecik tu masa nak pergi masjid. Cuak tak cuak tak? Hahahah!
Bawak2 la bertaubat wahai umat manusia. Dunia ni dah la nak akhir zaman. Kau makin galak pulak nak buat keje harommm.
Okey ini bukan entry tazkirah ye.
Jadi mari lah kita ke intipati yang sebenarnya.

Nak dijadikan cerita masa raya lepas kitorang adik beradik tak dapat berkumpul ramai2 kat rumah parent aku.
Biasa lah aku kan dah kawen. Sebagai seorang isteri solehah lagi mithali *batuk* haruslah aku setuju untuk balik kampung Akram dulu. Lagipon abang Akram tak dapat balik raya. So sebagai anak lelaki nombor dua, maka terasa lah tanggungjawabnya untuk membantu apa yang patut di rumah Pontian.
Tapi sebenarnya takde lah bantu sangat pon sebab laki aku tu malam raya baru nak touch down Johor. Mbahahahaha. Kitorang sampai2 je semua dah siap. Hihi.

Dan plan awalnya sepatotnya kakak aku balik rumah mertua dia dulu. SO kitorang ni dah janji2 la raya ketiga camtu nak kumpul sungai ara and buat makan2.
Tapi last minit plan berubah. Sebab nya kitorang semua nak balik kampung Muar raya kedua tu. Ada kumpul2 family nenek belah ayah aku kat situ. So akak aku malas la nak patah2 balik dari rumah mertua kat Melaka nak balik Muar pulak lepas tu nak ke Kota Tinggi. Nanti tak dapat lama kat Melaka. Gittew. So kitorang memang tak berkumpul ramai2 la sebab abang and adik lelaki aku tak balik Muar pulak.

Jadinya bila kitorang tengok masa cuti merdeka ni kebetulan Akram boleh balik Johor, so kitorang terus plan nak buat bbq.
Lepas tu paksa adik aku yang study kat UIA kuantan tu balik jugak.
Lepas tu adik aku yang duduk asrama pon ponteng kelas hari ahad. Wahahaha.

Orang yang paling eksited untuk majlis makan2 ni haruslah ayah aku.
Biasalah orang tua kan. Anak2 dah duduk jauh. Lagi2 laki aku tu ha kan payah nak baliknya. So bila dapat kumpul ramai2 camni memang suka lah dia. Siap nak jemput satu kampung datang rumah lagi. Ekekeke. Naseb baik sang ibu masih berfikiran waras. Menyedarkan sang ayah bahawasanya kita bukan buat kenduri kahwen tapi hanya makan2 biasa je. Ekekeke.

So sang ibu jemput jiran2 dekat je.
Adik aku jemput la kawan2 baik dia datang rumah.
Tapi sebenarnya sang ibu pon tidak kurang eksitednya. Seminggu sebelum dah merangka menu untuk di masak pada malam tersebut. Siap dua tiga kali call aku tanya jadi ke tak nak buat ni. Dia nak masak macam2. Hahaha!

Menu:

1. Nasi beriyani & dalca
2. Mee rebus
3. Rojak pecel
4. Sate daging bersama nasi impit dan kuah kacang
5. Ayam bakar
6. Kambing bakar bersama sos lada hitam dan salad
7. Bebola sotong sayur feveret si ayah dan ibu
8. Sosej bakar
9. Kupang rebus dan bakar & lokan
10. Ayam bakar
11. Air koktel
12. Buah-buahan
13. Sotong bakar


Beli sate dengan orang kampung aku. Kitorang bakar sendiri. Baru lah happening. Ehehehe. Seriously sate dia dari aku kecik sampai sekarang maintain sedap je. Dah la lembut yang amat. Eh sedap lah.


Ayam wajib ada. Sebab aku tak pernah bosan makan ayam. :P Lagipon aku ni sejenis kureng makan daging. Lagi2 kambing memang aku tak makan.


Ayah aku beli kupang 10kg. Penjual tu bagi free lokan sekilo. Sampai 10kg kan ayah aku borong kupang. Sebab murah gila beb. 3kg RM10 je. Kat jalan kota tinggi-mersing. Tepi jalan deret2 kedai buah sebelum simpang perani tu. Dah la fresh2. Memang selalu jugak ayah aku beli kupang kat sana.


Nasi beriyani ayah aku masak sebab dia memang suka masak nasi beriyani. Wahaha. Lagipon laki aku tu kan jarang2 balik. Jadinya seronok lah dia ada nasi tu. Pulak tu kalau takde nasi macam tak best pulak. Takkan nak makan lauk semata kan. Si ibu pulak tambah2 dengan menu dia, mee rebus dan rojak pecel.



So dalam pukul 6.30 setengah petang macam tu acara menghidupkan bara api pon bermula. Siap gunakan bantuan kipas angin lagikan. Baru lah maju dan moden.


Dari kiri : Ayun (no. 5), Kakak sulung bersama bala tentera & Abang nombor dua.


Ayun ni lah yang study kat Uia Kuantan tu. Sebenarnya sekarang dia tengah cuti sem tapi dia buat part time kat sana. Nak beli henpon baru katanya.
Ayun ni sejenis tak suka mintak duit kat mak bapak. Dari zaman dia matrik UIA kat PJ lagi dia buat part time bila cuti sem. Boleh beli laptop. Duit belanja study.
Walaupon dia jenis tak mintak duit dari ibu ayah tapi duit ibu dan ayah aku tetap mengalir seperti air jugak.
Sebab?
Dapat adik bongsu bawah ayun ni yang terlebih manja-tiap2 minggu nak suruh makpak datang sana-belum tambah outing lagi-duit topap lagi-form3 dah pakai henpon-cuti sekolah nak tengok wayang la apa la.
Haih geleng kepala mak aku. Haha!


So seminggu sebelum tu aku tanya ayun dia boleh cuti ke tak? Dia cakap nanti dia tanya bos.
Sudahnya dia dapat cuti sehari je iaitu ahad je. Subuh ahad tu die gerak dari Kuantan naik motor sampai sungai ara dalam pukul 12 camtu kot.
Isnin pagi dalam pukul 9 dia dah gerak balik Kuantan balik sebab masuk keje pukul 2.
*terharu*
Sebab aku cakap dengan dia, laki aku ni susah nak balik. Kang masa ayun balik laki aku pulak tak balik. Dengan Anis yang duduk asrama pon tak tau balik ke tak kan.


Budak2 makan awal supaya bila orang dewasa nak makan dorang dah kenyang dan boleh main jauh2 sikit. Ekekeke. Abaikan muka Faiq yang toya itu. Dia tengah menderita sakit mata time tu.


Golongan pembakar daging *kipidap*


Haih terasa lapar pula malam2 begini. Kan bagus kalau ada Doraemon.


Kasi can ler ahkak interprem. By the way orang cakap aku dah kurus sikit. Orang la cakap. Aku bagitau korang je. Wahahaha.


Anak buah nombor tiga. Paling kuat bodek ni. Kalau aku datang rumah je kemahin lagi "Hai aa cantik" "Hai aa kurus" "Hai aa tak gemok" Nak pau jajan la tu maknanya.


Family kakak sulung. Fariq dah pandai jalan genap umur setahun 4 bulan kot. Tapi pemalas nak jalan. Bontot berat. Nak jugak dukung. Haha!


Orang kuat majlis :P


Dalam pukul 9 malam camtu jiran2 start datang. So kitorang keluarkan lah kek. Actually takde celebrate besday sape2 pon. Kira macam celebrate semua la. Hahaha! Sebab family kitorang ni bukan jenis yang celebrate besday sangat pon. So setahun sekali ha hambek celebrate besday semua orang. Gittew kekdahnya.


Kek kat SDS dah mahal weh. Dulu rm40++ dah boleh dapat kek sedap yang sekilo punya. Sekarang dia punya harga dah jadi stended secret resepi dah Rm60++. Yang aku beli ni 1/2kg kek ice cream. RM50. Kek biasa yang 1/2kg pon RM48. Baik aku amik ice cream punya. Tak muak kan. Aku bajet takde orang nak makan kek pon sebab makanan banyak gila kot. Dan tak sangka kek ni boleh habes licin. Dasar semua perut dah siap2 kosongkan satu hari ke apa? Hahahah!


Budak2 dah penat main sambung makan pulak.


Yang geng2 adik and abang aku lepak belakang je tempat bakar2 bbq.


Sebelum balik masing2 bergosip pasal bunga orkid ayah aku yang tengah berkembang mekar itu.


Dalam pukul 11 camtu kot semua dah start balik. Lagipon ada sambutan merdeka kat kampung aku tu. So dorang pergi sana la.
Aku ni konon2 nak la jugak ushar2 kat sana. Sebab ada bunga api la apa lah.
Sekali bila semua dah balik, dah siap kemas2 dengan aku2 terus fengsan.

Aku rasa malam tu pon semua terdampar kekenyangan.
Mamai2 pukul 12 malam aku dengar bunyik bunga api je. Tapi tak kosser la aku nak bangun kan.
Terus sambung tido. Laki aku cuit2 pon aku tak layan. Mbahahaha.

Harap2 tahun depan boleh buat camni lagi.
Seronok bila dapat happy2 satu family camni.

okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal