Loading...

Tuesday, November 10, 2015

Fulltime working housewife




Minggu lepas secara rasminya bermulalah tugas aku sebagai fulltime working housewife.
Hehehe.
Kan selama ni aku pjj dengan Akram. Aku kat Johor, Akram kat Klia.
So takde la aku nak kene buat keje rumah, masak, kemas rumah, bangun pagi blablabla.
So bila dah duduk sekali barulah bermulanya cabaran sebenar. Ekekeke.
Dah nak dekat setahun kawen baru nak merasa jadi isteri betol2 :P

Disebabkan aku terpaksa ulang-alik keje Sepang-Mont Kiara yang sangat jauh tu, rutin aku bermula seawal 5.45 pagi. Dan berakhir bila aku dah ngantuk. Bahahaha.
Setiap hari aku akan bangun pagi untuk siapkan bekal untuk Akram dan aku.
Sebenarnya laki aku tak kisah sangat pon bawak bekal ke tak sebab dah setahun dah dia rilek je kan makan sendiri.
Tapi sebab aku dah janji dengan diri sendiri dulu bila kawen aku nak bawakkan laki aku bekal hari2 so aku berusaha jugaklah untuk prepare semua.
Tapi kan amazingly aku berjaya jugak bangun awal pagi macam tu hari2. Sebab masa aku kat Johor dulu, bangun Subuh pon pukul 6.30 pagi lepas tu sambung tido balik. Bahahaha buruk perangai.
Harap2 dapat lah istiqomah boleh prepare bekal hari2.

Cuma tu lah pening kepala jugak hari2 pikir nak masak apa untuk bawak bekal.
Kalau tanya Akram jawapan dia memang aku dah boleh hafal "Apa2 je. Baby masak pape semua ayg makan"
Tak membantu betul.

So last week sepanjang seminggu ni list bekal aku & Akram:

Isnin:
Pagi + tengah hari : Akram belikan nasi kerabu sebab penat baru sampai sepang dari johor malamnya. hihi
Malam : Mihun goreng

Selasa:
Pagi + tengah hari : Nasi putih + ikan kembung masak sambal
Malam : Nasi putih + telur goreng (sebab aku je nak makan. Akram kenyang lagi. hahaha)

Rabu:
Pagi + tengah hari : Tortilla wrap chicken slice
Malam : Nasi putih + paprik ayam

Khamis:
Pagi + tengah hari : Spagheti bolognese
Malam : Nasi putih + cencaru bakar cicah sambal cili kicap

Jumaat:
Pagi + tengah hari : Jemput2 pisang + sandwich telur rebus & chicken slice
Malam : Nasi putih + tomyam ayam


Ni je yang sempat amik gambar. Nampak tak busynya. Hahaha!

Bekal Akram selalunya dia akan makan pagi2. So tengah hari tu dia membuta sebab perut dia sejenis perut yang tebal.
Macam aku, bekal aku selalunya aku akan makan tengah hari. Pagi2 aku akan makan roti dulu + kurma untuk alas perut sebab perut aku sejenis yang manja. Ekekeke.

Akram punya tempat keje 15 minit je dari rumah. So kalau nak masak dinner tu selalu dia masakkan nasi siap2 and keluarkan ayam/ikan yang nak dimasak.
So nanti aku balik tinggal masak je.

Kalau hari cuti best sebab boleh masak macam2 sikit.

Lauk hari Sabtu. Actually ni lauk masa zaman2 sekolah asrama dulu. Lauk paling peveret semua orang. Bila aku aplod gambar ni kat fb ramai giler like and komen. Memang betol2 mengimbau kenangan. Hahaha! Lauk setiap hari jumaat tengah hari. Sambal menjilat jari kau sambal udang tu dulu. Haihhhh rindu nyaaaa. Udang kecik camtu memang sedap buat sambal. Tapi nak mengopek kulit dia tu punyalah hazabullah. Sampai nak pitam2 aku. Ekekekeke.


Macam harini cuti deepavali aku masak Nasi ayam penyet.




Kalau Akram keje malam aku masak senang sikit. Pagi tu aku masak sekali banyak untuk aku bawak bekal and Akram bangun makan tengah hari and petang.
Selalunya kalau die keje malam aku memang tak jumpa dia petang tu.
Sebab aku sampai rumah pukul 7.30 malam Akram dah pergi keje dah. Dia masuk keje 7.45 malam.
So memang jumpa pagi je lah dia balik keje subuh2.
Malam aku makan tak kisah sangat sebab aku jenis yang hari2 makan telur dadar kicap pon okey je. Hahaha!

Kalau weekend selalunya aku memang malas nak keluar rumah kecuali pergi pasar.
Penat weh. Hari2 ulang alik keje. weekend memang aku kalau takde benda penting nak keluar memang aku lepak rumah je.
Pastu weekend memang aku akan prepare benda2 yang menyenangkan kerja aku untuk masak.
Bawang putih + bawang merah aku akan blender siap2.
Lada kering pon aku blend siap2 satu bekas besar.
Pastu kalau terlebih rajin aku buat karipap frozen senang kalau tak tau nak makan apa goreng je. Sekali buat boleh dapat 30biji.

Macam sayur2 tu aku prepare malam sebelumnya je. Tak reti aku nak prepare untuk seminggu terus.
Maklumlah baru seminggu pegang job ni. Nak kene prektis lagi. Ekekeke.

Haritu kat fesbuk kawan aku share idea bekal2 yang boleh dibawak pagi2.
Menarik betul aku tengok.

Menarik kan? hehehe. Dah la simple. I loike. Macam ni bekal2 pagi + lunch ok la. Simple. Dinner boleh la masak lauk2 bercita rasa Malaysia. Ekekeke. Tapi laki aku kalau hari  biasa dia ok je aku masak ape pon. Sebab paham kan keje jugak. Nanti weekend baru masak variety sikit. 


So tu je lah kot setakat ni.
Nanti kalau rajin2 aku apdet lagi.
hehehe.

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


5 comments

November 11, 2015 at 12:56 AM

Omg kau tengah hari tak makan nasi? Pitam aku baca!! Kalau aku dah lama tersadai tepi bucu meja. Hahahahahaha

November 11, 2015 at 9:20 AM

@Fieda Redzuan
alamak ada orang tertipu pulak. ekekeke. actually tu untuk laki aku je. haruslah aku makan bekal nasi tengah hari. pagi aku makan roti. baiklah aku akan edit entry ni supaya lebih ramai orang tidak tertipu dan kekaguman dengan aku. wakakaka

November 17, 2015 at 3:45 PM

Tahniahhh wana! Selamat pengantin baru heheh walaupon dah nak basi. Dah kawen pon ko punyela lama akk x bace cerita ko.

Bagusnye ko rajin masak..harap2 akk pon terjangkit saka rajin ko ni hihi. Kipidap! Akk bg anugerah isteri mithali kat ko..bertuah akram :D

December 19, 2015 at 10:42 AM

memang sangat rajin ni

April 3, 2016 at 4:07 PM

Wana yang rajin👍🏻

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal