Loading...

Saturday, November 21, 2015

Makan-makan @ Senandung Malam Seafood Bagan Lalang




Lamanya tak hapdet entry makan2 kan.
Sebab memang dah lama tak makan2 kat luar. Satu sebab lepas kawen kan pjj so bila aku datang KL or Akram balik JB masing2 jenis lagi suka duduk rumah je. Yelah berminggu tak jumpa, bergolek2 kat rumah je lah jawabnya. Ekekeke.
So sekarang dah duduk satu rumah ni sebenarnya malas jugak nak keluar weekend :P
Sebab aku keje jauh kot. So weekend memang aku manfaatkan sepenuhnya unntuk lepak kat rumah.
Penat weh. Ni malam tadi aku pukul 10 dah terbongkang tido.
Aleh2 lepas Subuh baring2 depan tv tertido balik lepas laki pergi keje.

So ahad lepas parent aku datang berjalan rumah aku.
Nak datang weekend banyak sangat keje kawen. So datang lah weekdays.
Aku dengan Akram memang keje.
Naseb baik hari Rabu tu balik awal sebab pergi site kat sendayan. Pukul 5 petang dah sampai rumah.
So bawak lah dorang makan2 kat Bagan Lalang sebelum balik hari Khamis tu.

Kitorang sampai dalam pukul 6.30 petang camtu. Pusing2 dulu area pantai. Naseb baik belum cuti sekolah. So memang tak ramai sangat orang makan kat Bagan.
Kalau time cuti sekolah memang kene booking awal2.
Kalau tak memang berjam lah nak dapat meja.

This time kitorang makan kedai Senandung Malam.
Aku dah 6-7 kali jugak makan kat Bagan Lalang ni.
Selalu makan kat Wak Lan. Pernah sekali dulu makan kat Senandung Malam ni. Pastu ada sekali makan kedai hujung belah kanan lupa apa nama dia.
Ada banyak lagi kedai seafood area sini tapi aku dengan Akram ni jenis suka stick kat satu2 kedai je. hahaha.


Seafood tengah mahal kau. Sotong, ketam, sekali masak sekilo RM50. Udang pulak sekilo Rm100 sekali masak. Pengsan hemak. Kedai ni kedai pertama lepas kau belok kiri area Bagan Lalang tu.

Lepas pilih2 seafood kitorang pergi solat dulu gilir2 sementara nak tunggu lauk siap.
Surau dia agak besar jugak. Belakang sekali kedai. Telekung and sejadah pon banyak. Selesa lah. Toilet pon okey je bersih.


Tudung merah tu anak sedara aku yg sulung. Tahun depan masuk darjah tiga. Dia ni memang kaki berjalan. Masa kecik dulu paling susah nak jaga. Tanak dekat orang langsung. Bila dia start nangis je rasa nak huru hara dunia. Naseb baik dah besar senang jaga. Hahaha! Dia ni tak kisah ikot atok nenek dia berjalan. Mak ayah dia kat Johor.


Jenahak bakar berlada


Ketam dua ekor masak cili. Kerang bakar. Dulu2 tak pernah pandang kerang bila makan kat sini. Haritu je teringin pulak nak makan. Mak aku tak pernah makan kerang bakar. Selalu dia masak kerang rebus. So dia macam tak percaya yang kerang tu boleh masak kalau bakar je. Hahaha!


Sotong goreng tepung & tomyam putih.


Mak aku buat muka masa ayah aku tengah patahkan kaki ketam yang besar tu. Ekekeke


Kuat berangan. Kuat mekap. Tak boleh nampak beg mekap aku. Ade je lah kejenya. Ni dah besar kurang sikit. Masa kecik dulu lagiiiiiiiiiiiii la teruk. Siap eye shadow semua dia pakai.


Lepas makan. Terus naik 3 kilo. Bahahaha

Alhamdulillah sedap jugak dorang masak malam tu.
Sebab dulu aku datang masa cuti sekolah kedai Wak Lan tu tak sedap langsung.
Ni okey lah. Cuma aku belum jumpa lagi kedai yang betol2 sedap macam masakan kat Muara Duyong, Melaka. Tu memang champion la.


Lepas makan apa lagi, bayor ler. Nasi putih 6 pinggan + 1 jug fresh oren, total = Rm150 lebih kurang tak silap aku. Aku rasa macam mahal sikit dari aku makan yang lepas2. Tapi sebenarnya harga seafood memang tengah mencanak-canak naik sekarang. Sabo je lah.


So far kedai ni antara yang korang boleh try la kalau teringin nak makan kat Bagan Lalang ni. Cuma kalau nak datang cuti sekolah tu booking dulu la ye. Kalau tak nak carik parking pon bercinta. Haha


okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


2 comments

November 26, 2015 at 3:47 AM

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

December 4, 2015 at 11:41 AM

sedapnye seafood.. e'in ade alergic so tak boleh mkn seafood.. tp kekadang langgar je kalau dh teringin sgt nak mkn.. hihi

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal