Monday, February 6, 2012

Cambodia Part 2



                            
Second day aku ikot bos aku pergi meeting dengan Department of Hydrology and River work.
mengantuk gila dan berharap supaya meeting habes awal.
nasib baik doa aku  makbul.
tengah hari je dah boleh balik hotel.
heavenn.

Petang tuh boss aku ajak ikot dorang pergi jalan2 dekat Russian Market.
ala-ala macam Masjid Jamek tuh.
tapi dorang sekali kan dengan pasar barang2 basah and barang2 runcit.
lepas tuh ade jual macam2 lah barang daripada baju, souvenier, tempat nak alter seluar baju pon ade sekali.


Russian Market. Jangan risau sebab semua penjual pandai cakap bahasa inggeris. so takde masalah komunikasi sangat.


lepas tuh Sabtu dengan Ahad bos aku sibuk nak pergi Siem Reap yang 6 jam daripada Phnom Penh naik bas semata-mata nak tengok Angkor Watt.
Aku dengan bini bos dah mengeluh-ngeluh malas nak pergi tempat macam tuh.
6 jam okey.
staff hotel tuh cakap jalan okey tapi sesak sebab tuh sampai 6 jam.
okey ke benda nya kalau jalan tanah merah tepi sawah.
tak paham aku ape yang dorang maksudkan dengan okey.
agaknya kalau dorang datang Malaysia mesti sangat terpegun sampai menangis-nangis tengok kehebatan Highway kita dibandingkan dengan jalan2 dorang.

Sabtu pagi tuh check out hotel dekat Phnom Penh sebab nak tidur satu malam dekat Siem Reap.
Tiket 20usd pergi balik. macam tiket balik Johor tapiiiiiiiiii balik Johor takde lah sengsara macam pergi Siem Reap -__-
Tiket bas pukul 8am tapi bas tunggu orang datang lambat sampai setengah jam.
sabar je lah haku.
maka bermula lah dugaan terhadap bontot aku selama 6 jam mengharungi keadaan jalan kat sana.


kau nampak tuh macam mana jalan dia. ini yang staff hotel tuh cakap okey? owh nak pengsan haku. bini boss aku dah bebel2 sebab tak tahan.


itu satu hal. lagi satu hal driver bas ni asyik je lah dok tekan2 hon.
kau tak bengang ke kalau sepanjang 6 jam tuh die asyik dok tekan hon.
ada motor kat depan die hon. kang jalan lagi sikit nampak motor lagi hon.
memang lah bagus dia bagi warning dekat motor tuh suruh tepi sikit tapi sakit kepala aku ni.

tapi kalau kau tengok rumah2 tuh kompem kau insaf.
dan bersyukur sebab duduk Malaysia.
belakang rumah tuh sawah padi.
and sepanjang jalan tuh takde aku jumpa rumah yang okey.
semua pattern rumah macam dalam gambar tuh yang dulu time kecik kite suka lukis rumah papan tepi sawah camtuh kan. dengan budak2 kecik yang selamber berkaki ayam. sumpah sedih.
dengan debu-debu fuhhhhhhh terus naik jerawat2 kat muka. hahahahaha.


ni RnR dorang. tak percaya? percayalahhhhhhhh. kerana ini adalah benar2 belaka. aku malas nak turun sebab malas nanti orang jual2 tuh paksa aku beli makanan dorang. ini paksa yang memang akan tunggu sampai kau beli. by hook or by crook kau kene beli jugak.


aku hingat 6 jam lah kan. rupenya 7 jam okey !
aku lupa nak snap gambar bus stand dia.
memang sangat menyedihkan. rasa macam kat Afrika.
tetiba nak bangga dengan TBS. hahahahaha.
terus amik tut tut hantar pergi hotel yang okey.


ni hotel aku dekat Siem Reap. 25usd with free breakfast. ok lah ada wifi, ada tv (still dapat tv1), ada air mineral, ada aircond, ada kipas siling, ada almari. cuma takde bath tub. and bilik ni ada sikit bau kepam.


rehat2 kejap, lunch semua pastuh siap2 nak keluar pergi market dia.
ape entah nama market dia lupa pulak aku.


kat market ni banyak jual gelang2 batu2 permata tuh. jadi adalah tidak mampu ye untuk membeli. teman kan bini bos aku je beli. sendiri punya mungkin 5 tahun lagi? hahahahaha.


tapi petang tuh aku macam tak larat sangat.
maybe penangan 7 jam dalam bas yang best tuh membuatkan aku jalan pon macam nak pitam.
nasib baik tak pitam betol2.
untuk langkah selamat aku duduk je dekat kerusi dalam kedai tuh diam2.
dah la rasa nak termuntah pon ada.

market tuh dekat je dengan hotel.
so balik boleh jalan kaki je.
balik2 hotel mandi semua online jap pastuh tidooo.
sebab esok paginya nak pergi tengok angkor watt.

cukop lah. aku ni dari tengah hari tadi sakit kepala.
sakit kepala yang rasa macam nak hantuk kepala kat dinding.
dah 4 biji panadol aku telan. tak jalan jugak.
stress aku.
nanti2 aku sambung lagi.

okbai.

                           
With Love : Syazwana Jamal :)


16 comments

February 7, 2012 at 12:02 AM

ok la ade jugak rnr..
dr xde lgsng.. kikiki

February 7, 2012 at 12:03 AM

wow... bez nyer...

February 7, 2012 at 12:13 AM

wahh wana..

busy ea g melancong kat sn..hee

:)

salam maulidur rasul~

February 7, 2012 at 1:02 AM

pppeerrgghhh bior btl jaln n rnr dia mcm tu...blh meraung tgk..

February 7, 2012 at 3:21 AM

huiyooooo!!!beznya dpt melancong ke oversea..hek3...alang2 dh singgah ni sy follow trus la

February 7, 2012 at 9:36 AM

rnr?.. naseb mesia lagi cantekk.. hehe..

February 7, 2012 at 9:39 AM

macam best je.. sbb tak merasa pegi sane, best lah!
eh, kesian ye umah dorang. kecik gile~

February 7, 2012 at 10:03 AM

pengalaman tu.. jln2 kt tmpt org..tp part yg hon2 tu sabo aje la.. :D

February 7, 2012 at 10:14 AM

@Ezy Chiaki
bersyukur je lah kan.
hihihi

February 7, 2012 at 10:14 AM

@Lady Shana Sweet
best best !
kalau dapat peluang lagi mesti pegi.
hehe

February 7, 2012 at 10:15 AM

@Juliet_iRa~"
salam maulidur rasul jugak
:)

February 7, 2012 at 10:15 AM

@ayanuts
yang tengok dah meraung.
yang rasa?
haih -__-

February 7, 2012 at 10:15 AM

@EZAD AMIR
thank you :)

February 7, 2012 at 10:16 AM

@هانيم إرشاد
mesia tetap di hati.
tiada ganti.
cewahhh

February 7, 2012 at 10:16 AM

@dhiera
memang sedih.
taraf hidup tinggi :(

February 7, 2012 at 10:17 AM

@Khairul Antasha
memang sabo je lah kan.
nak buat camno.

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal