Sunday, February 5, 2012

Cambodia Part 1



                               
Mula-mula bos aku cakap aku kene naik flight 20/1 (Jumaat) pagi.
Akram pon dah siap2 amik cuti sebab nak hantar aku pergi airport.
sweet kan. kahhh kahhh.
tetiba bos aku suruh naik flight hari Khamis pagi sebab Jumaat tuh dah start meeting.
tension je haku.
nasib baik flight aku pukul 7.05am.
so lepas hantar aku boleh lah Akram terus pergi keje.
2 minit je pon dari LCCT.

malam tuh aku tido rumah pakcik Akram sebab dekat sikit dia nak hantar aku pergi airport.
and malam tuh jugak aku heret Akram pergi masuk Tesco and Jusco sebab nak beli makanan banyak2.
tapi makanan ape je lah yang aku boleh beli kan.
takkan aku nak beli beras pulak.
sudahnya beli je lah megi, roti, tuna dengan nescaffe 3 in 1.

esok pagi dalam pukul 5 lebih kot baru nak gerak pergi LCCT.
start masuk kereta aku dah cuak.
first time kot nak naik flight.
dah la sorang2. before gerak takde nak sakit perut sume.
sampai airport dan2 lah perut aku nak sakit lah nak berak lah kencing lah.
tak bersopan betol.
Akram cakap "tak payah lah nak neves sangat"
pehh sendiri cakap boleh lah.

kalau boleh memang nak seret Akram hantar sampai dalam kapal tapi apakan daya ini kapal terbang bukan bas ekpress. haih.
seat Air Asia kecik je. macam bas ekpress.
nasib baik aku dapat seat paling depan. boleh lah kaki aku ni ke depan ke depan.
takdelah kebas sangat


nasib baik bos aku booking flight sekali dengan breakfast.
Akram cakap kalau naik MAS dorang bagi meal free.
Air asia kene bayar masa booking. Nasi lemak macam ni RM 12 lebih.
bese je takde lah sedap mana pon. mentang2 dalam flight takde restoran dia cekau duit kite kaw2. so memang aku tak beli pape lah atas flight tuh.


flight pergi Cambodia 1 jam 45 minit je.
so takde lah kebas sangat bontot kau duduk atas seat tuh.
masa mula2 memang sangat neves tapi bila dah lama sikit rasa okey je.
sakit perut pon dan2 hilang.
macam nak tampar perut aku ni.
tengok sterwardess buat keje rasa macam cool.
tapi yang tak cool bila kejap2 bukak compact powder.
kejap2 pakai lipstic =___=


dah sampai Cambodia. ni tempat tunggu orang sambil pegang2 kad tulis nama orang.
tapi time ni tak ramai sangat.


aku sampai dalam pukul 8 lebih. tapi masalahnya bos aku gerak dari Laos tengah hari.
ada ke die suruh aku gerak sendiri dari airport pergi hotel dulu sorang2.
memang tak lah kan. aku dah la penakut.
kang tak pasal2 kene culik memang naya je.
kene culik satu hal kalau kene tipu lagi lah satu hal.
sudahnya terpaksa lah aku tunggu bos aku dekat situ dekat 6 jam !
sampai kepala aku tersengguk-sengguk.

lagi best masa aku duduk situ adalah dekat 5 orang Cambodia tegur aku dalam bahasa dorang.
yang aku ni pulak ternganga lah.
ada sorang tuh siap dua kali tanya aku dalam bahasa dorang.
memang tak lah aku nak paham.
tetiba ada sorang driver hotel ni duduk sebelah aku.
memula dia tanya dalam bahasa Cambodia jugak.
tapi aku buat2 tak dengar sambil main henpon.

tiba2 dia tanya "u can speak english?"
apa lagi memang aku layan lah.
dia cakap orang yang tegur2 aku tuh tanya aku ni ada tunggu sapa2 kawan ke. pastuh dorang semua pelik sebab aku tak paham Cambodia sebab ingat aku orang sana.
aku ingat muka aku ni Jawa totok habes dah.
rupanya ada style2 pan asia jugak.
kahhhhh kahhhhhh !

dalam pukul 2 lebih baru lah bos aku sampai dengan wife dia.
fuhhhhhhhhhhhhh legaaaaaaaaa.
berakhir seksaan aku.
memang terbayang-bayang katil hotel memanggil-manggil aku.
so terus gerak pergi hotel.
Imperial Garden Villa & Hotel.



ni lah bilik aku. hotel ni 4 star. suppose harga dia boleh tahan mahal tapi sebab orang yang tolong booking tuh dah biasa dengan hotel ni so dapat murah sikit. bilik aku ni 61usd. ada pool, ada sauna, free breakfast, free wifi, ada heater kecik boleh masak air, ada tv, ada bath tub, ada peti ais, and hari2 dia bagi air mineral 2 botol.



banyak kan? tapi jangan tertipu ye. air mineral pink dengan air 3 in 1 dalam bakul kecik tuh je free. yang lain semua kene bayar. dalam peti ais ada air oren, air mineral lain and sneekers. semua bayar. pandai dorang ni. nasib baik aku baca kertas tuh kalau tidak. melayang duit aku.



 naseb baik ada tv dengan wifi. kalau tak memang mati kutu lah. yang best siap dapat tv 1. go go RTM. kekekeke. channel lain bese lah. hbo, kbs korea, ape tah lagi. tuh yang kat bawah makanan2 tuh lah peti ais dia.



 peti besi dalam almari aku. tapi aku tak guna pon. bukan bawak barang berharga sangat pon. tapi bila aku bukak2 almari nampak benda ni terkejut aku. hotel mahal memang provide benda ni eh?



view dari bilik aku. depan hotel aku ni bertembung tiga sungai. sungai mekong, sungai bassac dengan sungai tonle sap. petang2 kang ramai lah yang tolong penuh tempat duduk depan hotel aku ni. dia macam taman. lagi pon sebelah hotel aku ni ada funfair.



petang tuh aku rest dalam bilik je.
layan tv layan facebook.
pastuh tido.
masa pergi Cambodia aku period pulak so senang lah sikit kan.
nak keluar jalan2 memang sumpah tak larat sangat.
ate 6 jam duduk kat airport tunggu bos. sampai kejang bontot aku.
so tido dalam bilik lagi best.

ini je lah hari pertama aku.
hari esok2 nanti lah aku hapdet.
penat pulak menulis.
dah lah selsema sebab kemas bilik. berhabuk.
nak mandi.

okbai.
                                                                                


With Love : Syazwana Jamal :)


16 comments

February 5, 2012 at 9:49 PM

cuak gak kan nak tunggu kat airport dalam 6jam. Hihihihi dah la tempat orang..nasib xde ape ape. susah gak kalau sorg2 cmtu.nasib u cekal. bagi tipsss pelisssss..hihihi :)

February 5, 2012 at 9:49 PM

peti besi dlm bilik? hmm, mgkin pernah berlaku kes2 yg x dijangka..

February 5, 2012 at 9:58 PM

pan-asia lah! adoiyai! haha.

February 5, 2012 at 10:19 PM

@laskar pelangi
tipssss??
hahaha.
sebab dah biasa berdikari :D

February 5, 2012 at 10:19 PM

@amna
mungkin lah.
bagus jugak untuk keselamatan kan.

February 5, 2012 at 10:20 PM

@Azreen Amran
tak tahan kan.
kahh kahh :P

February 5, 2012 at 11:49 PM

he..he..bestnya..teruja bc ctr ni..xsbr nk tggu yg part 2 plak :)

February 5, 2012 at 11:57 PM

@ayanuts
hehehe sabar ye
^^

February 6, 2012 at 12:48 AM

bestnyeee.. part 2 bilee lagi?. :)

February 6, 2012 at 11:19 AM

@هانيم إرشاد
tengok kalau rajin tuh datang.
kuang3 :P

February 6, 2012 at 8:55 PM

tu dia..jap je flight ea..

cam rasa p sabah pon dkt 2 jam lau xslh..huhu.

February 6, 2012 at 9:02 PM

@nuyui a.k.a miss YUI
yeke?
lagi lama la eh. hihihi.
tak pernah pergi sabah.

February 6, 2012 at 10:24 PM

wah best2 tp mmg mahal la nasik lemak tu .. aishhh

February 6, 2012 at 11:19 PM

@nazirah
memang tak berbaloi.
hahahaha

February 7, 2012 at 9:47 AM

lama jugak tunggu bos tu. nak gerak sendiri dekat tempat yg kite tak familiar memang cuak la~

February 7, 2012 at 10:17 AM

@dhiera
memang pon.
tak sanggup bahayakan diri :P

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal