Loading...

Saturday, November 21, 2015

Makan-makan @ Senandung Malam Seafood Bagan Lalang




Lamanya tak hapdet entry makan2 kan.
Sebab memang dah lama tak makan2 kat luar. Satu sebab lepas kawen kan pjj so bila aku datang KL or Akram balik JB masing2 jenis lagi suka duduk rumah je. Yelah berminggu tak jumpa, bergolek2 kat rumah je lah jawabnya. Ekekeke.
So sekarang dah duduk satu rumah ni sebenarnya malas jugak nak keluar weekend :P
Sebab aku keje jauh kot. So weekend memang aku manfaatkan sepenuhnya unntuk lepak kat rumah.
Penat weh. Ni malam tadi aku pukul 10 dah terbongkang tido.
Aleh2 lepas Subuh baring2 depan tv tertido balik lepas laki pergi keje.

So ahad lepas parent aku datang berjalan rumah aku.
Nak datang weekend banyak sangat keje kawen. So datang lah weekdays.
Aku dengan Akram memang keje.
Naseb baik hari Rabu tu balik awal sebab pergi site kat sendayan. Pukul 5 petang dah sampai rumah.
So bawak lah dorang makan2 kat Bagan Lalang sebelum balik hari Khamis tu.

Kitorang sampai dalam pukul 6.30 petang camtu. Pusing2 dulu area pantai. Naseb baik belum cuti sekolah. So memang tak ramai sangat orang makan kat Bagan.
Kalau time cuti sekolah memang kene booking awal2.
Kalau tak memang berjam lah nak dapat meja.

This time kitorang makan kedai Senandung Malam.
Aku dah 6-7 kali jugak makan kat Bagan Lalang ni.
Selalu makan kat Wak Lan. Pernah sekali dulu makan kat Senandung Malam ni. Pastu ada sekali makan kedai hujung belah kanan lupa apa nama dia.
Ada banyak lagi kedai seafood area sini tapi aku dengan Akram ni jenis suka stick kat satu2 kedai je. hahaha.


Seafood tengah mahal kau. Sotong, ketam, sekali masak sekilo RM50. Udang pulak sekilo Rm100 sekali masak. Pengsan hemak. Kedai ni kedai pertama lepas kau belok kiri area Bagan Lalang tu.

Lepas pilih2 seafood kitorang pergi solat dulu gilir2 sementara nak tunggu lauk siap.
Surau dia agak besar jugak. Belakang sekali kedai. Telekung and sejadah pon banyak. Selesa lah. Toilet pon okey je bersih.


Tudung merah tu anak sedara aku yg sulung. Tahun depan masuk darjah tiga. Dia ni memang kaki berjalan. Masa kecik dulu paling susah nak jaga. Tanak dekat orang langsung. Bila dia start nangis je rasa nak huru hara dunia. Naseb baik dah besar senang jaga. Hahaha! Dia ni tak kisah ikot atok nenek dia berjalan. Mak ayah dia kat Johor.


Jenahak bakar berlada


Ketam dua ekor masak cili. Kerang bakar. Dulu2 tak pernah pandang kerang bila makan kat sini. Haritu je teringin pulak nak makan. Mak aku tak pernah makan kerang bakar. Selalu dia masak kerang rebus. So dia macam tak percaya yang kerang tu boleh masak kalau bakar je. Hahaha!


Sotong goreng tepung & tomyam putih.


Mak aku buat muka masa ayah aku tengah patahkan kaki ketam yang besar tu. Ekekeke


Kuat berangan. Kuat mekap. Tak boleh nampak beg mekap aku. Ade je lah kejenya. Ni dah besar kurang sikit. Masa kecik dulu lagiiiiiiiiiiiii la teruk. Siap eye shadow semua dia pakai.


Lepas makan. Terus naik 3 kilo. Bahahaha

Alhamdulillah sedap jugak dorang masak malam tu.
Sebab dulu aku datang masa cuti sekolah kedai Wak Lan tu tak sedap langsung.
Ni okey lah. Cuma aku belum jumpa lagi kedai yang betol2 sedap macam masakan kat Muara Duyong, Melaka. Tu memang champion la.


Lepas makan apa lagi, bayor ler. Nasi putih 6 pinggan + 1 jug fresh oren, total = Rm150 lebih kurang tak silap aku. Aku rasa macam mahal sikit dari aku makan yang lepas2. Tapi sebenarnya harga seafood memang tengah mencanak-canak naik sekarang. Sabo je lah.


So far kedai ni antara yang korang boleh try la kalau teringin nak makan kat Bagan Lalang ni. Cuma kalau nak datang cuti sekolah tu booking dulu la ye. Kalau tak nak carik parking pon bercinta. Haha


okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


Tuesday, November 10, 2015

Fulltime working housewife




Minggu lepas secara rasminya bermulalah tugas aku sebagai fulltime working housewife.
Hehehe.
Kan selama ni aku pjj dengan Akram. Aku kat Johor, Akram kat Klia.
So takde la aku nak kene buat keje rumah, masak, kemas rumah, bangun pagi blablabla.
So bila dah duduk sekali barulah bermulanya cabaran sebenar. Ekekeke.
Dah nak dekat setahun kawen baru nak merasa jadi isteri betol2 :P

Disebabkan aku terpaksa ulang-alik keje Sepang-Mont Kiara yang sangat jauh tu, rutin aku bermula seawal 5.45 pagi. Dan berakhir bila aku dah ngantuk. Bahahaha.
Setiap hari aku akan bangun pagi untuk siapkan bekal untuk Akram dan aku.
Sebenarnya laki aku tak kisah sangat pon bawak bekal ke tak sebab dah setahun dah dia rilek je kan makan sendiri.
Tapi sebab aku dah janji dengan diri sendiri dulu bila kawen aku nak bawakkan laki aku bekal hari2 so aku berusaha jugaklah untuk prepare semua.
Tapi kan amazingly aku berjaya jugak bangun awal pagi macam tu hari2. Sebab masa aku kat Johor dulu, bangun Subuh pon pukul 6.30 pagi lepas tu sambung tido balik. Bahahaha buruk perangai.
Harap2 dapat lah istiqomah boleh prepare bekal hari2.

Cuma tu lah pening kepala jugak hari2 pikir nak masak apa untuk bawak bekal.
Kalau tanya Akram jawapan dia memang aku dah boleh hafal "Apa2 je. Baby masak pape semua ayg makan"
Tak membantu betul.

So last week sepanjang seminggu ni list bekal aku & Akram:

Isnin:
Pagi + tengah hari : Akram belikan nasi kerabu sebab penat baru sampai sepang dari johor malamnya. hihi
Malam : Mihun goreng

Selasa:
Pagi + tengah hari : Nasi putih + ikan kembung masak sambal
Malam : Nasi putih + telur goreng (sebab aku je nak makan. Akram kenyang lagi. hahaha)

Rabu:
Pagi + tengah hari : Tortilla wrap chicken slice
Malam : Nasi putih + paprik ayam

Khamis:
Pagi + tengah hari : Spagheti bolognese
Malam : Nasi putih + cencaru bakar cicah sambal cili kicap

Jumaat:
Pagi + tengah hari : Jemput2 pisang + sandwich telur rebus & chicken slice
Malam : Nasi putih + tomyam ayam


Ni je yang sempat amik gambar. Nampak tak busynya. Hahaha!

Bekal Akram selalunya dia akan makan pagi2. So tengah hari tu dia membuta sebab perut dia sejenis perut yang tebal.
Macam aku, bekal aku selalunya aku akan makan tengah hari. Pagi2 aku akan makan roti dulu + kurma untuk alas perut sebab perut aku sejenis yang manja. Ekekeke.

Akram punya tempat keje 15 minit je dari rumah. So kalau nak masak dinner tu selalu dia masakkan nasi siap2 and keluarkan ayam/ikan yang nak dimasak.
So nanti aku balik tinggal masak je.

Kalau hari cuti best sebab boleh masak macam2 sikit.

Lauk hari Sabtu. Actually ni lauk masa zaman2 sekolah asrama dulu. Lauk paling peveret semua orang. Bila aku aplod gambar ni kat fb ramai giler like and komen. Memang betol2 mengimbau kenangan. Hahaha! Lauk setiap hari jumaat tengah hari. Sambal menjilat jari kau sambal udang tu dulu. Haihhhh rindu nyaaaa. Udang kecik camtu memang sedap buat sambal. Tapi nak mengopek kulit dia tu punyalah hazabullah. Sampai nak pitam2 aku. Ekekekeke.


Macam harini cuti deepavali aku masak Nasi ayam penyet.




Kalau Akram keje malam aku masak senang sikit. Pagi tu aku masak sekali banyak untuk aku bawak bekal and Akram bangun makan tengah hari and petang.
Selalunya kalau die keje malam aku memang tak jumpa dia petang tu.
Sebab aku sampai rumah pukul 7.30 malam Akram dah pergi keje dah. Dia masuk keje 7.45 malam.
So memang jumpa pagi je lah dia balik keje subuh2.
Malam aku makan tak kisah sangat sebab aku jenis yang hari2 makan telur dadar kicap pon okey je. Hahaha!

Kalau weekend selalunya aku memang malas nak keluar rumah kecuali pergi pasar.
Penat weh. Hari2 ulang alik keje. weekend memang aku kalau takde benda penting nak keluar memang aku lepak rumah je.
Pastu weekend memang aku akan prepare benda2 yang menyenangkan kerja aku untuk masak.
Bawang putih + bawang merah aku akan blender siap2.
Lada kering pon aku blend siap2 satu bekas besar.
Pastu kalau terlebih rajin aku buat karipap frozen senang kalau tak tau nak makan apa goreng je. Sekali buat boleh dapat 30biji.

Macam sayur2 tu aku prepare malam sebelumnya je. Tak reti aku nak prepare untuk seminggu terus.
Maklumlah baru seminggu pegang job ni. Nak kene prektis lagi. Ekekeke.

Haritu kat fesbuk kawan aku share idea bekal2 yang boleh dibawak pagi2.
Menarik betul aku tengok.

Menarik kan? hehehe. Dah la simple. I loike. Macam ni bekal2 pagi + lunch ok la. Simple. Dinner boleh la masak lauk2 bercita rasa Malaysia. Ekekeke. Tapi laki aku kalau hari  biasa dia ok je aku masak ape pon. Sebab paham kan keje jugak. Nanti weekend baru masak variety sikit. 


So tu je lah kot setakat ni.
Nanti kalau rajin2 aku apdet lagi.
hehehe.

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal