Loading...

Friday, September 23, 2016

Cerita berpantang anak pertama




Since tahun ni memang ramai sangat2 kawan2 yang sama2 mengandung dan beranak, maka kat pesbuk tu memang penuh cerita pasal anak, susu, makanan pantang, barut baby, eh macam2 lah. Rasanya macam page2 gosip yang aku follow dah entah mana2 entah segan agaknya nak keluar. Tu yang aku pon jarang menulis blog dah sebab jarang jugak baca blog orang. Sibuk layan instagram tengok gambar baby comel, baju baby, barang baby. Ya Allah mak2 sangat perangai sekarang. Hahaha!

Berbalik pada cerita berpantang.
Masa aku pregnant dulu memang ada lah jugak study pasal pantang2 ni semua.
Pulak tu aku pantang guna produk Nona Roguy kan. So aku follow sekali bidan Kak Ice yang pemes tu. Kalau baca cara dia pantang memang strict! Bukan setakat pantang. Even kalau dia datang bulan pon ada pantang2 yang dia still amalkan. Patot lah body cantik. Ekekeke.

Masa aku pantang dulu kan admit lama kat hospital sebab ameera on antibiotik tiga hari. So memang kene makan je la makanan hospital tu. Kau tahu je lah hospital mana ada istilah makanan pantang ni.
Aku bersalin kat Pontian so sepanjang admit memang Mil aku akan masakkan untuk makan tengah hari. Kadang2 makan malam jugak. Breakfast memang tak sempat. So aku bedal je la hospital bagi nasi goreng telur. Hahahah! Takkan nak tengok je nasi tu melambai2 kat aku. Dah la lapar. Bedal! Kalau tengah hari siap pakej buah tembikai kau. Tapi aku tak makan la.

Mak aku siap pesan jangan makan ayam dulu awal2 nanti gatal. Habes dah hospital bagi lauk ayam takkan aku nak tenung je. Aku bedal la jugak. Naseb baik tak gatal kau. Dah la jahit banyak! :P

Mak mertua aku lagi best. Mula2 pantang tu Mak Long aku buat kenduri. So Mil aku tapaukan nasik minyak, ayam, pakej sekali sambal kacang daging! Mak aku memang pantang sikit awal2 pantang dah makan daging. Biasalah alasan takot gatal merenyam. Masa tu aku pandang Akram sambil tanya boleh ke makan kacang dengan daging ni? Hahaha blurr sungguh. Tapi makan je la. Alhamdulillah tak gatal.

Lepas seminggu kat rumah mil, aku balik rumah mak aku pulak.
Masa mak aku dengan mil borak2 pasal makanan pantang ni dah masuk satu hal pulak. Mil aku tak bagi makan ikan cencaru sebab bisa. Tapi ikot mak aku boleh pulak. Pening kan? Antara mak2 pon yang orang lama bercanggah pendapat pasal makanan pantang. Apatah lagi kita generasi moden ni.

Masa kat rumah mak aku memang makan ikan je banyak. Pastu sup ayam. Daging memang mak aku tak bagi makan lagi. Seafood semua tak boleh. Telur pon tak boleh.
Dah hujung tu baru dia bagi makan daging dengan telur.


Mak aku  masakkan tukar2 ikan selar, ikan bilis, ikan gelama, ikan jenahak.


Aku makan je tempe. Dah mak aku masakkan. Haha! Sedap weh kacang panjang masak air asam letak tempe. Fuhhh meleleh air liur. Masakan berminyak pon dah makan sebab mak aku bagi makan ikan goreng. haha. pastu ada la masak tumis2 sikit.


Sayur tukar2 kacang panjang, brokoli, bayam. Eh dah kenapa semua sayur tak boleh makan. Haha! Aku tak makan ulam la nak buat camne.


Buah pon tak makan masa pantang sebab mula2 tu konon2 soh laki beli oren banyak2. Nak cepat baik luka. Sekali anak tak tahan pulak. Berak2. So makan vitamin C Shaklee je dengan makan NR punya phytonatal bagi elak sembelit.

So start dari situ aku telah membuat kesimpulan sendiri.
Nak pantang ke tanak pantang makan ke ikot ketahanan badan sendiri.
Sebab yang sakitnya kita bukan orang lain pon Kahkahkah.
Aku rasa makan je benda2 yang berkhasiat asalkan ko tak membantai macam makan asam pedas, masak lemak cili api, sambal, dll dah la. Lagipon kita nak tenaga nak handle baby. Nak menyusukan baby lagi. Kalau tak makan mana nak dapat tenaga.

Sekarang ni aku pantang makanan yang berangin je la, Tapi tu pon takde lah sangat. Macam cempedak goreng aku dah start makan Hahah!

Mengikut eksperimen aku, anak aku kalah ais, ais krim, kopi, teh, kafein.
Yang lain2 dia ok.
Aku minum kafein anak aku ngarok tanak tido. Ngantok tapi tanak tido. Masa dalam pantang memang selalu minum kopi. Bila dah duduk sendiri eh elok pulak anak aku tido. Bila baca2 owh rupanya ada budak tak tahan dengan kafein.

Macam aku masa kat hospital dorang hidangkan air teh minum petang. Aku pulak boleh lupa air teh berangin. Balik rumah mengamok anak aku kembung perot! Hahahah! Tengah malam asyik je bangun nangis meraung2. Naseb baik mil aku tolong sapu2 kan minyak okey sikit. Haru sungguh la time tu. So sampai sekarang aku memang pantang minum air teh. Tobat lahum weh. Fully bf lagi kan. Ehehe.

Pastu ada sekali aku makan ais krim baskin robin. Tak tahan la weh. Hahaha. Hestek jangankecamsis.
Hmmm dekat seminggu anak dara tu selsema. Ekekeke.
Macam aku makan pedas dia ok. Takde cirit birit ke apa ke.
Seronok la mak makan asam pedas kan. Good girl Ameera!

Orang cakap berpantang ni sebenarnya bukan kesan dia kita boleh tengok sekarang. Tapi kesan dia masa umur2 macam Che Ta tu nanti. Masa tu baru lah nak sakit urat la apa lah.
So sendiri makan sendiri tanggung je la jawapannya.
Oh aku still pantang makan laksa jugak. Sebenarnya dari start aku gugur dulu aku tak makan laksa dah. Ada makan sekali masa kawan aku buat open house. Pastu tak makan dah.
Masalahnya sekarang aku tak makan laksa, tapi makan mee kuning, mihun, macam sama je kekdahnya. Ekekeke. Apa-apa je lah.

Nak ikot cakap dokter ke cakap orang lama ke tak kisah pon asalkan kita tau apa yang terbaik untuk kita. Doktor berilmu. Orang lama pulak banyak pengalaman.

Yang penting anak sihat, ibu sihat, suami sayang. Eh? :P



Nah belanja sikit gambar anak dara ni. 27hb ni masuk 4 bulan.
Dah pandai meniarap pastu angkat2 bontot nak ke depan.
Macam sekejap je. Tiba2 nanti dah makan. Pastu dah jalan. Pastu dah dapat adik. Omg did I just said that? lek luuuuuuuuuu. Hahaha.

okbai.
With Love : Syazwana Jamal :)


1 comment

September 26, 2016 at 10:50 AM

eh dah ada baby dah rasa macam baru je kawin aitu hehe..congrate. kalau nak rasa bdn solid cntik gebu gebas xsalah pun pantang kau2 tp klu nafsu xtahan tibai je makanan apa2 ada efeck tanggunglah hehe...tapi mila rasa klu pregnant one day In Sha Allah nak pantang kau2 sebbnya pantg mkn je bdn leh susut.ni skank pantang jugak tp pantang nampak abes dibalun semua hahaha..

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal